Multumim foarte mult pentru raspuns, chiar ne intrebam care sunt centrele de radioterapie din tara, si ce fel de metode folosesc. Acum cateva intrebari la ce ai spus.
IN ROMANIA exista 3 tipuri de aparatura care trateaza cancerul:
1) radioterapia cu fotoni energii MICI (echivalenta cu radiologia diagnostica): NU poate trata decat tumori superficiale (utila in cancerele pielii; dar mai ales in tratamentul unor afectiuni inflamatorii--este extrem de cautata-fara ironie-pentru monturi, mai ales la doamnele care poarta sau au purtat tocuri ). pe cale de disparitie...acolo unde sunt bani pentru a o schimba.
Prin "monturi" te referi la "bataturi", adica acele ecrescente tari ale pielii? Daca da, e interesant, nu ma gandisem la asta. Si cei ce merg pe la tara pe jos au astfel de bataturi, si cand te mai bate cate un pantof ...
2) radioterapia cu fotoni cu energie INALTA-2 tipuri de aparatura:
a) COBALT 60: cele mai multe centre.(Bucuresti/Brasov/Galati/Sibiu/Bacau/Timisoara/Craiova/Oradea cred)
Unde este produs acest izotop radioactiv de cobalt 60? Pe loc la centrele respective, sau undeva la Bucuresti la Magurele si apoi sunt transportate zilnic la spitale? Este firma de stat sau privata, una sau mai multe care il produce? As intui firma de stat, la Magurele ..
b) Acceleratoare lineara: numai in Bucuresti/Cluj/Iasi/Craiova/Tg Mures. energiile sunt de 6 si 15 MV (Mega-Volt)
Ce accelereaza aceste acceleratoare lineare? Ma gandesc ca pot accelera electroni, cu care se trateaza cancerele superficiale, precum cel al pielii, dar accelereaza si altceva? Cand au fost facute primele acceleratoare lineare si circulare la noi, de la rusi, prin anii 60 parca, accelerau deja si ioni usori, parca si de carbon. Trebuie sa ma interesez mai bine. Dvs ce stiti?
Toate aceste centre accelereaza electroni, sau doar pot accelera electroni sau nici toate nu pot accelera electroni?
Stiti site-urile de net ale acestor centre? Ar fi foarte util sa avem o astfel de pagina cu datele lor de contact pe site-ul nostru pe care apoi google o va gasi si sa o gaseasca astfel si oameni cand cauta pe google despre terapia cancerului.
3) radioterapia cu electroni: NUMAI cu acceleratoare lineare-aceleasi centre. Energii de la 4,5 la 15 MeV (Mega-Electron-Volt).
daca intre 60-80% din pacientii cu cancer au nevoie de radioterapie pe parcursul evolutiei bolii
daca 1 din 2 barbati si 1 din 3 femei vor face cancer in timpul vietii (zice statistica din USA/UK/UE)
inseamna ca in tzarisoara noastra draga, mult iubita si stimata, estimativ: x% din cei care au nevoie de radioterapia o pot si face.
asa ca sa ne vedem lungul nasului, eventual ne punem o prajina daca asta ne poate ajuta, si sa vedem unde in Romania se poate face macar tratametul clasic corect...sa nu visam la carbonterapie sau alte nebunii..pentru aceste vise va rog folositi-va viza
Ce intelegeti prin tratament clasic? Tratamentele descrise mai sus, cu fotoni de energie mica si mai mare si de electroni, in loc de tratament cu neutroni si carbon? Sau va referiti la tratament fara radioterapie?
Cum numarul de bolnavi este mult mai mare decat al celor ce pot fi tratati prin radioterapie, atunci pot fi construite noi centre de tratament, in sensul de se poate achizitiona aparatura (acceleratoare, cobalt-60, etc), din granturi oferite pe baza de concurs de la bugetul sanatatii. Dar poate si tehnologia noua va ajuta.
In alta ordine de idei, stiati de
Societatea Romana de Hadronterapie? Eu am aflat abia ieri, site-ul ei este
http://www.rhs.ro, iar la conducerea ei se afla domnul Nicolae Verga de la Spitalul Coltea. Hadroni inseamna protoni, neutroni si banuiesc ca hadronterapia include si ioni usori (precum cei de carboni) si este un tratament diferit de cele trei mentionate de dvs, ceea ce ma face sa cred ca hadronterapia nu se practica inca in Romania, sau este la faza de inceput. Si site-ul lor pare nou, caci nu are foarte multa informatie pe el. Dar este un inceput bun. Eu am o sansa sa activez profesional o vreme, cel putin, si in domeniul hadronoterapiei, caci acum sunt la cercetare fundamentala cu hadroni, asadar m-ar interesa sa inteleg acest efort de dezvoltare a hadronterapiei in Romania.
Va multumesc.