Dl Virgil
In mod normal trebuie spus ca; 1F=96500 C/1V
Nu stiu de unde ai scos chestia asta. Din cate imi aduc aminte, numarul lui Faraday inseamna numarul de coulombi care trec prin electrolit, pentru a se de pune la electrod un mol de substanta. Iar Faradul era definit ca si capacitatea electrica a unui condesator sferic, care se incarca cu un coulomb de electricitate, la potentialul de un volt. Sfera acestui condensator ar avea raza de 9.10
9 m. Si atunci un picofarad 1Pf=10
-12 F=1cm. Iar unui condensator de 500 de picofarazi, cum se vindeau prin anii 60, i-ar corespunde o sfera cu raza de 5 m. Am rasfoit prin postarile de mai de mult si am gasit, pe -softpedia- ca dl universitar Mdionis, a facut socotelile cu dimensiunile stiute de dumnealui, si a gasit ca dimensiunea fizica a capacitatii este lungime. Dar mi-a explicat ca nu se poate admite aceasta dimensiune a capacitatii, fiindca nu exista nicio legatura intre suprafata armaturilor si lungimea capaciatii. De asta imi place mie explicatia aceasta care leaga lungimea capacitatii de lungimea volumului din conductor, ocupat de electronii care sunt distribuiti uniform, intrun singur strat, pe suprafata armaturii.
dar uiti cu desavarsire despre inflatia universului unde galaxiile se indeparteaza cu viteze superluminice
Dar inflatia asta a universului, in afara de cresterea spatiului, adica a volumului, inseamna si cresterea masei universului, adica cresterea cantitatii de substanta din univers?
Eu m-am referit la o asemanare nicidecum la o identitate intre energia termica si energia potentiala a corpurilor aflate in campul gravitational.
Eu am inteles ca si energia termica este o forma de energie potentiala. Adica energie care se poate converti in energie cinetica. Si am mai inteles ca intotdeauna energia este data de produsul dintre o presiune si un volum W=p.V. Si legea lui Boyle-Mariote spune acelasi lucru P.V=R.T. Unde R este constanta lui Reygnol, iar T este temperatura gazului din incinta. Ideea principala, pe care am retinut-o eu, este ca energia potentiala are simetrie sferica, si nu produce decat o dilatare sferica, fara curgere unidirectionala. Pe cand energia cinetica este asimetrica. Motiv pentru care apare curgerea, adica translatia sau miscarea unidirectionala a substantei. Fiindca substanta luneca intotdeauna acolo unde presiunea este mai mica. Ia de exemplu cazul rachetelor sau al proiectilelor. Miscarea lor nu este data de presiunea gazelor produse de arderea combustibilului? Sau in cazul motoarelor electrice, nu apare o interactiune asimetrica intre campul magnetic si curentul electric, din conductorii bobinajului? Deci la baza tuturor miscarilor liniare, a tuturor translatiilor, ar fi presiunea asimetrica. In cazul substantei in miscare, in translatie, in lunecare prin spatiu, apare presiunea dinamica Pd. Presiune asimetrica, care apare la interactiunea asimetrica a structurilor dinamice ale substantei cu spatiul fizic, materializat se materia inponderala.