Welcome, Guest. Please login or register.

Mesaje Recente

Pagini: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
41
Daca profesorii stiau ce face curentul eletric avem o poblema si daca nu o alta. Idem daca cunosteau notiunea de raspundere personala si de culpa in executrea unui ordin ilegal. Faptul ca doar unul nu au aceptat, ma face sa cred ca nu prea stiau despre ce este vorba ia cei ce au renuntat la 300 V si-au dat seama ca fac rau din reactiile "curentatilor".Poate ca daca gasesti o descriere mai completa a experimentului s-ar lamuri lucrurile.
42
Ar mai fi o întrebare. 24+13+1=38. Ce au făcut alți doi "profesori"? Probabil este o eroare de redactare, 65% din 40 este 26.
Referitor la prima ta întrebare, mă întreb și eu dacă cei 26 aveau măcar cunoștințe elementare despre efectul curentului electric asupra corpului uman. Apare și altă întrebare, cum au fost aleși cei 40 de "profesori"? Din articol înțeleg că singurul criteriu de alegere a fost vârsta.

Ținând cont de scopul experimentului, răspunsul la a doua întrebare este mai simplu. În Germania nazistă legile permiteau exterminarea "raselor inferioare" deci experimentul încerca să reproducă situația din Germania anilor 1934-1945.
43
Cred ca este vorba de actiuni in cadrul lor de natura politica care sunt ale unora care au fost alesi si nu sunt   culpe de drept comun , hotie, agresiuni etc.
44
Am recitit https://www.scientia.ro/homo-humanus/51-psihologie/371-obedienta-oarba-fata-de-autoritate-experimentul-lui-stanley-milgram.html. Milgram a vrut să studieze obediența față de autoritate a oamenilor obișnuiți. Pentru aceasta dat un anunț în ziar în care spunea că participanții la studiu primesc 4 $ pentru o oră de muncă. Participanților li s-a spus că sunt 2 echipe: profesorii și elevii. Repartizarea în cele 2 echipe se face prin tragere la sorți. În realitate tragerea la sorți era trucată, toți participanții fiind repartizați în lotul profesori, elevii fiind actori. Profesorilor li s-a spus că se cercetează cum pedeapsa îmbunătățește capacitatea de memorare a elevilor. Elevii trebuiau să memoreze un șir de cuvinte, iar dacă greșeau - profesorii aplicau câte un șoc electric crescător din 15V în 15V până la 450 de volți. Elevii erau într-o cameră separată de a profesorilor, iar șocurile electrice nu erau reale, elevii simulând electrocutarea.

Citat
Pe măsură ce puneau întrebări, iar la greşeli administrau şocuri electrice, subiecţii aflaţi în rol de profesori, confruntaţi cu un puternic conflict interior, de multe ori puneau întrebări referitoare la starea fizică a elevului ori doreau să renunţe. La astfel de iniţiative, cercetătorul, care se afla tot timpul lângă profesor, răspunde printr-un set standard de expresii:
- vă rog să continuaţi!
- experimentul cere ca dumneavoastră să continuaţi!
- este absolut necesar ca dumneavoastră să continuaţi!
- nu sunteţi în situaţia de a alege, trebuie să continuaţi studiul!

Rezultatele experimentului şi scurte interpretări
Rezultatele experimentului au fost în dezacord total cu presupunerile psihiatrilor. Nu mai puţin 65% dintre participanţi (24 dintre cei 40 de subiecţi) au acţionat toate cele 30 de manete ale maşinii de şocuri electrice, ceea ce, într-o situaţie reală, echivalează cu moartea elevilor. 13 participanţi au renunţat după ce au administrat şocuri cu intensitate de cel puţin 300V. Doar un singur participant a renunţat înainte să apese maneta de 300V...

Am câteva observații vis-a-vis de participanți și de concluziile pe care le-a tras Milgram:
- câți dintre participanți (adică profesori) au fost curentați pentru a simți pe pielea lor efectul pedepsei cu curent electric peste 100 V? Întreb asta deoarece sunt convins că din cei 24 de subiecți nici unul nu fusese electrocutat înainte. (feed-back-ul acțiunilor)
- câți dintre profesori au fost anunțați că vor fi pedepsiți conform legilor în vigoare pentru acțiunile lor asupra elevilor? (responsabilitatea acțiunilor)

Feed-back-ul este modul de funcționare a creierului: creierul nu înțelege dacă nu s-a întâlnit cu o situație asemănătoare în trecut (simțită "pe pielea proprie").
Responsabilitatea acțiunilor. Dau un exemplu din zilele noastre: politicienii care beneficiază de imunitate, indiferent de acțiunile pe care le desfășoară, nu sunt pedepsiți în nici un fel.
45
Dl Virgil
Chestia cu miscarea inertiala, adica uniform rectilinie, in care nu apare nici acceleratie, adica variatia vitezei si  nici forta de inertie este foarte corecta. Dar la impact, la ciocnirea dintre corpuri aflate pe nivele de miscare diferite apare o presiune care striveste corpurile. Cred ca de asta spune ca forta este deosebirea de miscare. Si imi pare ca este foarte corect a spune ca aceasta presiune care deformeaza si striveste corpurile este exact aceeasi presiune care inpinge corpurile in translatie, in lunecare prin spatiul fizic. Si imi pare ca aceasta presiune este data de relatia  ro.v2 , presiune care ar aparea doar din interactia structurilor dinamice ale substantei (ale masei) cu spatiul fizic, materializat de oceanul materiei inponderale. Altfel de unde ar putea sa apara aceasta presiune, constatata experimental? Si ar fi o alta explicatie pentru translatia corpurilor, adica pentru lunecarea corpurilor (a maselor) prin spatiul fizic?
46
Calahan a intrebat;
Dar in cazul fortei de inertie, cum apare acea presiune care striveste corpurile la impact?


Virgil a raspuns;
Repet, in cazul miscarii inertiale nu exista nici o forta de inertie. In momentul impactului dintre doua corpuri indiferent de starea in care se afla inaintea impactului, se nasc forte care se redistribuie asupra ambelor corpuri care s-au ciocnit. Marimea acestor forte este data de viteza relativa dintre cele doua corpuri de masele acestora si de coeficientii de plasticitate a corpurilor care determina adancimea deformarii plastice. In functie de aceasta deformare si viteza relativa se determina deceleratia cat si timpul sau durata impacului pana la franarea completa. Forta de deformare se calculeaza cu produsul dintre masa si deceleratie pentru fiecare corp in parte.
47
Dl Virgil
Eu inteleg ca admiti valabilitatea formulei lui Poynting. Si deci admiti existenta presiunii in sanul fotonului. Eu nu imi aduc aminte sa fi vazut prin fisiere referire la formula lui Poynting si la presiunile din sanul fotonului. Am retinut doar ca este demonstrata existenta fortei electromagnetice la echilibru cu forta de inertie. Nu am nicio idee cum s-ar face legatura intre aceste forte si presiunile din formula lui Poynting. Eu am inteles ca de la sarcina electrica pleaca niste linii de camp electric, care ar fi de fapt niste circulatii, niste curenti eterici, pompati cumva de structura dinamica a sarcinii. Si acesti curenti eterici ar avea aceleasi proprietati ca si curentii electronici din conductoare. Acesti curenti ar fi suflati de campul magnetic al altui curent din vecinatate. Si astfel ar aparea forta electromagnetica, forta care face propulsia curentilor transversali din componenta fotonului. Si deci in cazul fotonului, presiunea care impinge fotonul, prin spatiu, apare ca interactiune intre campul electric si cel magnetic, in sanul fotonului. Nu apare ca presiune a spatiului asupra fotonului. Pe mine ma deruteaza acel  ro.v2, care spune ca este presiune dinamica si apare si in formula energiei cinetice  (m.v2), daca se scrie  m=V.ro . Dar in cazul fortei de inertie, cum apare acea presiune care striveste corpurile la impact?
48
Dl Virgi;
Ma pui mereu intro situatie ingrata. Fiindca nu dai niciodata raspunsuri clare hotarate. Doar raspunsuri evazive. Care este problema cu paranteza lui Poynting. Mai este valabila sau nu? Eu daca am gasit pe -Wikipedia-, ca termenii din formule sunt presiuni dinamice, am zis ca este o convergenta cu teorile din fisiere. Si am fost foarte incantat.

Virgil a raspuns;
Eu dau raspunsuri prudente, pentru ca un raspuns gresit poate influienta in rau o alta persoana. Desigur vectorul Pointing reprezinta o presiune, dar am o indoiala ca aceasta presiune s-ar manifesta intr-o directie anume. Din moment ce semiunda electrica este in faza cu cea magnetica este posibil ca impreuna sa dea nastere unei entitati, un fel de fulger globular format dintr-o incinta de linii de forta magnetice inchise, din care izvorasc liniile de forta electrice care sunt radiale si deschise. Asa ca vectorul Pointing reprezinta o presiune interna intr-un spatiu delimitat de camp. Asta este doar o parere.


 Dar daca vine un domn profesor si spune ca toate deductiile matematice sunt doar metafizica, ca matematica poate multe, dar fizica mai putin si nu vor putea fi verificate niciodata, nu stiu ce sa mai cred.

Virgil a raspuns;
Matematica nu minte, doar interpretarile rezultatelor pot fi gresite. De aceia am apelat la un sistem de echivalare a unitatilor de masura electrice cu unitatile mecanice tocmai ca sa inteleg corect fenomenele micro privindu-le din afara lor.


La fel nu mi-ai dat un raspuns categoric la chestiunea, daca efectul de lentila gravitationala, se produce si asupra fotonilor grei ics si gama.

Virgil a raspuns;
Cu cat o unda are o lungime de unda mai scurta cu atat isi pastreaza directia, insa daca un camp gravitational intens deviaza o raza de lumina, teoretic ar trebui sa devieze si o raza X sau gama, dar probabil mai putin. Aceste raze sunt mai greu observabile nefiind vizibile este mult mai greu de depistat o sursa de radiatii cat si o traiectorie curbata a acestor raze.

Nu mi-ai raspuns nici la chestiunea cu sinfazarea campului electric cu cel magnetic. Ce inseamna acest fapt? Rezulta sau nu rezulta ca in vid nu functioneaza mecanismul undelor, care cere nasterea unui camp din variatia celuilalt?.

Virgil a raspuns;
Desi undele radio sunt produse in emitator decalat fiind componenta electrica de cea magnetica, in timpul propagarii in spatiu aceste semiunde se autoregleaza si revin in faza. In cazul producerii undelor pe cale naturala cele doua semiunde sunt in faza fapt ce se poate observa experimental prin descompunerea lor intr-o semiunda electrica si alta semiunda magnetica la trecerea prin prisme si recompunerea lor in interferometru unde se poate verifica daca sunt in faza.


Si cum ramane cu forta de inertie? Este masura ancorarii substantei in spatiu, este dovada interactiunii substantei cu spatiul? Aparitia fortei de inertie, inseamna, sau nu aparitia unei presiuni a spatiului asupra substantei?.

Virgil a raspuns;
 In miscarea inertiala a unui corp nu exista nici o forta, corpul pastrandu-si starea energetica initiala datorita primului impuls primit. Orice perturbare a miscarii inertiale pune in evidenta o forta care se opune acelei perturbatii, asa ca totul se petrece intre corpul care da energie si corpul care primeste energia, spatiul este doar un mediu de propagare al corpurilor si al eventualelor radiatii nascute din ciocnire.


 Si in legatura cu lucrarea dumitale, legata de; -similitudinea sistemelor macro cu cele micro-, care imi pare ca este o lucrare doar pentru profesionisti, nu inteleg de de nu vrei sa vezi ce audienta are? De ce nu postezi capitole, din lucrare, in format pdf, ca sa vezi de cate ori sunt descarcate.  Eu asa am procedat. Si daca am vazut ca articolele sunt descarcate de zeci de ori, am prins un curaj in sustinerea acelor teorii.
49
Dl Virgi;
Ma pui mereu intro situatie ingrata. Fiindca nu dai niciodata raspunsuri clare hotarate. Doar raspunsuri evazive. Care este problema cu paranteza lui Poynting. Mai este valabila sau nu? Eu daca am gasit pe -Wikipedia-, ca termenii din formule sunt presiuni dinamice, am zis ca este o convergenta cu teorile din fisiere. Si am fost foarte incantat. Dar daca vine un domn profesor si spune ca toate deductiile matematice sunt doar metafizica, ca matematica poate multe, dar fizica mai putin si nu vor putea fi verificate niciodata, nu stiu ce sa mai cred. La fel nu mi-ai dat un raspuns categoric la chestiunea, daca efectul de lentila gravitationala, se produce si asupra fotonilor grei ics si gama. Nu mi-ai raspuns nici la chestiunea cu sinfazarea campului electric cu cel magnetic. Ce inseamna acest fapt? Rezulta sau nu rezulta ca in vid nu functioneaza mecanismul undelor, care cere nasterea unui camp din variatia celuilalt?. Si cum ramane cu forta de inertie? Este masura ancorarii substantei in spatiu, este dovada interactiunii substantei cu spatiul? Aparitia fortei de inertie, inseamna, sau nu aparitia unei presiuni a spatiului asupra substantei?. Si in legatura cu lucrarea dumitale, legata de; -similitudinea sistemelor macro cu cele micro-, care imi pare ca este o lucrare doar pentru profesionisti, nu inteleg de de nu vrei sa vezi ce audienta are? De ce nu postezi capitole, din lucrare, in format pdf, ca sa vezi de cate ori sunt descarcate.  Eu asa am procedat. Si daca am vazut ca articolele sunt descarcate de zeci de ori, am prins un curaj in sustinerea acelor teorii.
50
Dl Virgil
Daca am inteles corect, spui ca spatiul este plin cu un mediu cu granulatie hiperfina, aflat intro stare de fierbere care ar induce o oscilatie sau o vibratie in tot spatiul. Si aceasta vibratie sufera atenuare sau amortizare in preajma maselor, dand nastere unui gradient al amplitudinii vibratiilor.  Masele ar fi ca centre de racire a spatiului. Si acest gradient oscilator al mediului hiperfin ar genera atractia dintre mase, fara sa existe o interactiune a spatiului cu substanta. Ar putea explica acest gradient oscilator si aparitia fortei de inertie?.

Virgil a raspuns;
Problema este ceva mai complexa, eu am dat exemplul unui camp termic produs de fotoni si d-ta ai ajuns la starea de fierbere. Mediul electromagnetic cat si mediul gravitational apartin altor niveluri cosmice mai subtile pe care eu le-am aratat in lucrarea mea. Gradientul campului este dat de combinatia dintre frecventa cuantei generatoare proprie particulei, si frecventa proprie a mediului in care se gaseste acea particula.


Apoi spui ca retroradiatia ar aparea doar la miscarea rotativa a sarcinilor electrice. Pana acum nu am auzit asa ceva. In teoria lui Huygens-Fresnel retroradiatia ar trebui sa apara la propagarea, la mersul, in linie dreapta, al luminii si al undelor  E-M in general. Fiindca spune ca centrele secundare de emisie, de pe frontul de unda, ar trebui sa emita unde si inapoi, inspre sursa. Daca experimental nu se constata retroradiatia undelor luminoase, inseamna ca teoria nu este in concordanta cu fenomenul fizic.

Virgil a raspuns;
Nu stiu daca se numeste retroradiatie in cazul sarcinilor accelerate in ciclotroane, dar este o radiatie care apare in cazul miscarii circulare a sarcinilor datorita acceleratiei unghiulare a acestora.
In teoria lui Huygens-Fresnel se considera ca orice punct material care se regaseste la un moment dat pe frontul de unda, poate fi considerat ca o sursa de oscilatie cu aceiasi frecventa. Eu cred ca este vorba de un model fizic care explica anumite proprietati ale oscilatiilor, dar nu toate proprietatile. Aceste puncte materiale pot fi considerati oscilatori dar oscileaza in faza cu unda incidenta, deci nu emite decat pe directia propagarii undei, asa cum arata si in imaginile din carte sau pe Youtube.

Tot o teorie spune ca intensitatea radiatiei undei E-M este descrisa de formula lui Poynting. Formula care  contine o paranteza cu suma de presiuni, inmultita cu viteza luminii in vid c. Formula asta mai este valabila sau nu?. Se poate aplica in cazul fotonilor sau nu? Iar despre sinfazarea campului electric cu cel magnetic, in sanul undei  E-M , constatata experimental, ce spui? Sau acestea sunt chestiuni care nu sunt in domeniul de aplicatie si nu trebuiesc luate in considerare.

Virgil a scris;
Propagarea unei unde electromagnetice este însoţită de un transport de energie pe
direcţia şi în sensul propagării acesteia. Măsura acestui fenomen este dată de vectorul lui Poynting. Cat priveste despre fotoni acestia in fizica sunt considerati un fel de particule ale undelor electromagnetice, asa ca nu stiu sa-ti dau un raspuns concret, pentru ca aceasta problema nu m-a interesat in lucrarea mea.

Pagini: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10