Welcome, Guest. Please login or register.

Mesaje Recente

Pagini: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10
31
Virgil,  Calahan este  dispretuit profund  de mine, dar tu sa fii falsificator de texte?
32
Dl Virgil
Punctele noastre de vedere sunt foarte apropiate. Deosebirea de vederi vine doar de la faptul ca nu admiti existenta presiunii dinamice (ro.v2) chiar in cursul miscarii uniforme. Adica pentru dumneata, in cursul miscarii uniforme, nu mai exista nici densitatea masei nici viteza translatiei. Mie mi se pare foarte corecta ideea ca presiunea dinamica este aceea care face translatia substantei, adica lunecarea substantei prin spatiu. Translatia substantei prin spatiu nu este explicata nici de relativitate, nici de cuantica. Dumneata ce explicatie ai pentru translatia substantei prin spatiu? Se poate explica fenomenul translatiei, fara existenta unei presiuni care impinge substanta in lunecare prin spatiu?
Miscarea libera a corpurilor este provocata de un impuls initial precum sunt bilele de biliard. Odata modificata starea energetica a corpului directia si sensul de miscare, totul se conserva pana la o alta ciocnire sau alt eveniment.
33
Dl Virgil
Punctele noastre de vedere sunt foarte apropiate. Deosebirea de vederi vine doar de la faptul ca nu admiti existenta presiunii dinamice (ro.v2) chiar in cursul miscarii uniforme. Adica pentru dumneata, in cursul miscarii uniforme, nu mai exista nici densitatea masei nici viteza translatiei. Mie mi se pare foarte corecta ideea ca presiunea dinamica este aceea care face translatia substantei, adica lunecarea substantei prin spatiu. Translatia substantei prin spatiu nu este explicata nici de relativitate, nici de cuantica. Dumneata ce explicatie ai pentru translatia substantei prin spatiu? Se poate explica fenomenul translatiei, fara existenta unei presiuni care impinge substanta in lunecare prin spatiu?
34
Cred ca se trag niste concluzii pripite. Viteza unui corp este egala cu acceleratia inmultita cu timpul, iar in cazul ciocnirii avem o deceleratie, care o vom nota cu semnul minus. V=-a.t; V^2=a^2.t^2; insa deceleratia nu are o valoare constanta pentru ca pe masura impactului suprafetele in contact cresc si chiar densitatea maselor in contact creste prin comprimare. Procesul ciocnirii este complex iar abordarea pe care o prezinti ca o presiune dinamica nu este corecta. Cand vorbim de ciocnirea corpurilor nu putem descompune corpul in densitate si volum, apoi lasam volumul ca si cum nu exista, si continuam doar cu densitatea. Stim ca presiunea reprezinta raportul dintre o forta si o suprafata;
 p=F/A; adica; [N/m^2]= [kg.m/s^2]/]m^2]; daca inmultim cu [m/m] obtinem;
[kg/m^3]./[m^2/s^2]=ro.v^2;
Aceasta presiune se naste odata cu aparitia fortei adica a deceleratiei in momentul impactului si dispare odata cu consumarea evenimentului, care produce deformare, fragmentare, imprastiere, cresterea temperaturii, radiatie si altele. Pe timpul deplasarii inertiale toate aceste fenomene fizice nu existau, deci nu ne putem referi la acestea ca sa justificam miscarea inertiala.
35
Dl Virgil
Chiar ma mira ca nu intelegi despre ce este vorba. Pai in miscarea uniform rectilinie, chiar daca nu este acceleratie si forta, este energia cinetica  (m.v2). Si aceasta energie se elibereaza doar la impact. Impactul se produce doar intre corpuri cu viteze diferite, adica atunci cand este deosebire de miscare. Atunci apare forta si presiunea care striveste corpurile. Si daca scriem, in relatia energiei cinetice ca masa  m=V.ro  rezulta ca energia cinetica este data de relatia  Wc=V.ro.v2. Patratul vitezei din relatie, am mai aratat, ca este potentialul de translatie si apare doar atat timp cat dureaza acceleratia. Este dat de produsul acceleratiei cu lungimea pe care se produce accelerarea sistemului.(v2=a.l)  Volumele nu dispar, dar apare presiunea dinamica  ro.v2 care impinge corpurile prin spatiu. Presiunea dinamica apare la interactiunea substantei cu spatiul fizic, fiindca pulsatia campului de densitate apartine in aceeasi masura si spatiului. Prin intermediul acestui camp de densitate, substanta este ancorata in spatiu, pe nivelul de miscare.  Chiar dumneata ai spus ca o presiune orientata intro directie transporta o energie. Si lucrul acesta s-a vazut ca este valabil si in cazul fotonilor. Nu asta arata paranteza lui Poynting? Am vazut pe -cercetare- ca s-a deschis un topic cu variabilitatea constantei gravitationale  G. Dar niciodata nu s-a pus problema semnificatiei fizice a constantei gravitationale. Poate il intrebi dumneata pe Vasile Turcu, sa spuna care este semnificatia fizica a acestei constante fizice universale. Care eu am vazut ca in manuale nu este data.
36
Sociologie / Re: Etologia - legatura dintre sociologie si biologie
« Ultimul mesaj de atanasu Martie 15, 2023, 07:07:41 a.m. »
Abia acum am vazut experimentul cu inteligeta ciorii. Sunt sigur ca a fost invatata si desigur ca avand atat memorie cat si spirit de observatie se apropie de relatia cauzala adica de la cauza catre efect dar daca ar avea inteligenta superioara  ar trebui ca cioara sa le decopere singura si nu doar intamplator cum este daca vezi pe cineva facand acestea.
Ar fi interesant daca dupa ce a fost invatata la 1, pe celelalte le gaseste singura pentruca analogia incpe sa te apropie de identitate dar doar sa te apropie. Ar fi interesat daca intr-un pahar destul de putin plin cioara singura gaseste solutia sau poate gaseste una in care cu un bat si poate ca cu unul ales conform formei mai adecvate de ex forma unei fuculite,, sa scota alimentul dar sa gaseasca asta  de una singura. Este un exemplu etologic deosebit.
Nu inteleg de ce la 5 nu au pus si nist pietricele mici   cateva printre multele mari ca sa vedem daca cioara intelge in cel din urma ca trbuie sa actione asupra tubului respectiv subtire si de ce nu  l-au extins si cu tuburi comunicante si desgur ca se mai pot complica lucrurile.
Cimpanzeii folosesc un bat sa scoat furnicile sau mierea afara  dar inca nu e vorba de nous care fara identitate nu exista.

Putem considera ca ciorile au un nivel apropiat de al cimpanezilor dar le ajuta si ciocul . Oare si alte pasari avand cioc nu ar rezolva si ele asemenea probleme?
37
Cum ati ajuns la aceata constatare ? Avem de a face cu niste corpuri a caror mase  sunt caracterizate de o densitate si un volum. Densitatea materiei daca nu se refera la un volum anume, atunci despre ce vorbim? unde au disparut volumele corpurilor?
In loc de acceleratie respectiv deceleratie asa cum se pune in evidenta experimental d-ta introduci patratul unei viteze, despre a cui viteza este vorba ?
Putem aminti ca patratul unei viteze intra in calculul energiei cinetice a unui corp in miscare inertiala E=1/2m.v^2; dar aceasta energie se transfera partial corpului cu care are loc ciocnirea. In orice caz vorbim de mase, corpuri, volume, aflate in miscare.
38
Da si contagiunea pe care o produce "raul" in cadrul turmei umane: in armata se transmite poate si azi de la o serie la alta un odios chin al recrutilor.
Eu la TR nu l-am intalnit deci cultura are un oarece efect , acelasi imbold de a face si tu un supliment de rau cuiva caruia deja i se face. Animalitea constienta asumata orgolios si inteligenta este animalitatea ingrozitore adica cea pe care o poate dezvolta homo sapiens nu cea naturala, desi o turma de oi poate fi distrusa de cativa sacali care nu sunt pe atat de infometati pe cat de distrugtori. U leu cred ca ar omora cateva  oi si s-ar apuca sa manance si dupa ce s-ar imbuiba si s-ar adapa ar adormi. Oamenii multi dintre ei sunt ca acei sacali.
Si vai de oi cand acestia sunt satui, odihniti si nu sunt fortati sa faca nimic adica au timp liber si bautura si sa vezi violuri atunci(instinctul sexual pervertit) si tot felul de ticlosi guvernate de cele doua instincte primare: perpetuarea individului (hrana-avutie) si cel de perpetuare al speciei(al vietii) fundamtal pervertit si acesta .

 Omul: animal denaturat 

De fapt aici doream sa aduc firul etologic deshis zilele trecute...
39
Da, cam asta ar fi ideea experimentului, să găsești oameni răuvoitori. Prin anii '80- '90 se vorbea despre o "genă a violenței" care există în genomul uman, moștenită de la animalele de pradă (niciodată nu e vinovat homo sapiens, doar moștenirea genetică ;) ).

Povestea farselor cu tensiunea rezultată prin inducția curentului din vechile telefoane continuă și azi, o banală brichetă, made in China, poate dezvolta, pentru o milisecundă, tensiuni de ordinul miilor de volți. Nu e letală.
40
...
Ținând cont de scopul experimentului, răspunsul la a doua întrebare este mai simplu. În Germania nazistă legile permiteau exterminarea "raselor inferioare" deci experimentul încerca să reproducă situația din Germania anilor 1934-1945.
Am încercat să numesc "responsabilitate" nu doar răspunderea în fața legii.

Privitor la acțiunile răuvoitoare și feed-back-ul la electrocutarea cuiva: îmi aduc aminte de o zi din armată. Am făcut armata la transmisiuni și aveam în dotare telefoane vechi, cu baterie și bobină de inducție cu manivelă. Răsucind manivela se generează o tensiune de aproximativ 100 volți, suficientă pentru a semnala centralei telefonice că un abonat solicită un răspuns din partea centralei. Printr-un accident unul dintre soldați s-a curentat prin răsucirea manivelei de la bobină. Apoi au început farsele: un soldat (A) era la telefonul bobinei, un soldat (B) era cu cele 2 fire care veneau de la telefonul bobinei și ținta: un soldat naiv (C). Cel de la telefon (A) învârtea de manivela bobinei când soldatul (B) îi dădea soldatului (C) să țină puțin firele neizolate ce veneau de la telefon. Deci cei care efectuau curentarea "colegială" știau senzațiile celui curentat. Farsele s-au oprit când nu se mai găseau soldați naivi (C), toți fiind pățiți și nu mai țineau firele de partea neizolată.

Am dat exemplul ăsta pentru a sublinia că există o parte din oameni care sunt răuvoitori. Dar experimentul Milgram nu a separat pe cei neștiutori de cei care sunt cu adevărat răuvoitori. Sau așa am înțeles eu...
Pagini: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10