1
Gedankenexperiment (experimente imaginare) / Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
« Ultimul mesaj de Virgil Azi la 07:24:45 p.m. »Si cine stie poate te ajuta cumva si niste flshuri din gandirea filozofica a matemticianului fizician de exceptie Nicolescu Basarab:
Basarab Nicolescu:
„Înţelegem prin nivel de realitatea un ansamblu de sisteme invariant la acţiunea unui număr de legi generale : de exemplu, entităţile cuantice supuse legilor cuantice, care sunt în ruptură radicală cu legile lumii macrofizice. Adică două niveluri de realitate sunt diferite dacă, trecând de la unul la altul, există ruptură a conceptelor fundamentale”
Virgil a raspuns;
Nu vreau sa comentez in nici un fel afirmatiile cu caracter general facute de d-nul academician, matematician si fizician pe care il respect pentru meritele lui stiintifice, dar vreau sa fac niste precizari asupra termenilor folositi de mine in lucrarea mea;
Am clasificat universul material folosind termenul de "niveluri cosmice", pentru ca noi oamenii ne aflam la mijlocul intervalului dimensional dintre microcosmos si macrocosmos. Considerand ca viteza luminii este o constanta universala valabila pentru orice nivel cosmic, eu am facut acest studiu prin care am determinat o legatura intre micro si macro cu ajutorul a peste 20 de relatii matematice prin care se stabilesc legaturi clare intre sistemele microcosmice (atomice) si sistemele macrocosmice (galaxii, microgalaxii, sisteme solare, sisteme planetare cu sateliti).
cat si despre abstracţiune:
„Fizica cuantică ne-a făcut să descoperim că abstractizarea nu este un simplu intermediar între noi şi Natură, un instrument pentru a descrie Realitatea, ci una din părţile constitutive ale Naturii.
Virgil a raspuns;
Omul este singura fiinta care crede in creatiile imaginatiei. Imaginatia nu poate fi ingradita si este cu atat mai bogata, cu cat omul a primit mai multe informatii de la lumea inconjuratoare, deci imaginatia este o creatie a mintii dincolo de realitate. Astfel orice notiune ramane imaginara pana in momentul confruntarii cu realitatea obiectiva. Notiuni imaginare precum infinitul mic sau infinitul mare vor ramane pentru totdeauna imaginare, pentru ca mintea iscoditoare a omului nu se opreste niciodata. Se spunea despre univers ca este infinit, si iata ca acum vorbim despre universul observabil ca este finit si chiar ii putem calcula masa, si pentru ca omul crede in infinit incepe sa caute noi universuri.
Cat despre infinitul mic teoria mea se opreste acolo unde dispare posibilitatea organizarii materiei in sisteme armonice, iar acest nivel pe care l-am denumit nivelul zero sau hipocosmos ne arata ca nu pot exista sisteme armonice mai mici ca acestea, dar nu limiteaza existenta materiei in alte forme de organizare.
Teoria mea are legatura cu fizica cuantica doar in masura marimilor observabile precum constanta momentului cinetic, masele si sarcinile particulelor, dimensiunile lor, dimensiunile orbitelor, frecvente si lungimi de unda legate de acestea. Desigur pot exista si alte proprietati asemanatoare intre micro si macrocosmos pe care eu nu le-am dezvoltat.
Cred ca ne dam seama ca sirul acestor niveluri este infinit si daca are o limita asta poate ca este la Divinitate(Marel Anonim cum spune Blaga)
Virgil a raspuns;
Divinitatea nu este o limita ci este o "permanenta" pentru ca absolut tot ce exista este rezultatul divinitatii, ca aceasta reprezinta suma legilor naturii stiute si nestiune care se afla dincolo de materie, pentru ca legile sunt de la sine, dar sunt puse in evidenta de materia aflata in diverse forme de manifestare.