Cum spuneam, vorbeam din ce am înțeles eu.
Ok, nici o problema. Ma intereseaza sa prezinti, daca poti, de la ce anume ai plecat ca sa ajungi la concluziile la care ai ajuns, adica la ce ai inteles tu. Prin ce rationament ai ajuns la acea intelegere? Sunt efectiv curios.
Eu îmi imaginez orizontul ca o limită pentru spațiul normal așa cum este o asimptotă pentru o funcție.
Si mie mi-e clar din definitia orizontului (pe Wikipedia se spune mai explicit ca orizontul este limita spatiului din care nu se mai poate iesi din gaura neagra) ca acesta este o "limita" dincolo de care situatia se schimba drastic, dar nu as numi nici spatiul din imediata apropiere prea ... "normal", deoarece si acela e destul de curbat. Doar la distanta mare de o gaura neagra ne regasim in spatiu mai ... plat.
Din ce îmi imaginez eu, și din ce am mai citit pe ici pe colo odată ce ai atins orizontul nu te mai poți desprinde.
Ok, argumentele mele nu te conving si ramai la concluziile pe care le aveai inainte? Intreb din curiozitate.
Nu pot da o demonstrație, deja mă depășește cu mult problema, din cauza asta folosesc expresii de genul „din câte am înțeles eu” și „din ce îmi imaginez eu”.
Am inteles. Poti sa-mi spui de ce argumentele mele nu te conving? E ceva gresit in ele?
Mai trebuie luat în calcul că timpul este deasemenea influențat odată cu apropierea de orizont.
De acord, acest efect se refera la observatiile din sisteme de referinta departate de gaura neagra, din cauza campului gravitational foarte intens. Pentru un obsevator local, care trece prin orizont, care observa efecte mareice importante, timpul curge totusi perfect normal.
Din câte am înțeles, la limită, pe orizont timpul nu mai există și în consecință nu mai poate exista mișcare, fără mișcare nu văd cum ar mai putea ceva părăsi orizontul.
Pentru observatorii externi, sunt de acord. Dar rationamentul meu se refera la corpurile care sunt acolo, langa orizont, sau chiar 'pe orizont'. Intr-un sistem de referinta local, ele au timp, se pot misca fara probleme. Intrebarea este, sunt ele obligate sa se miste spre gaura neagra, sau pot sa se departeze de ea, data fiind configuratia spatiului acolo?
Spun că „la limită” pentru că, dacă am dreptate că orizontul nu poate fi părăsit, este absurd să vorbesc despre ce se petrece pe orizont, pur și simplu ar fi o afirmație care nu poate fi verificată nici măcar în principiu.
Ok, si daca nu ai dreptate? Nu o spun cu rautate, ci doar ca analiza logica. Ai facut o afirmatie despre un caz, dar nici una despre celalalt. Eu am adus niste argumente cu care incerc sa arat ca totusi corpurile pot parasi orizontul, fara a putea evada. Ai contra-argumente?
As mai preciza ca, in fond, argumentul cu modificarea razei orizontului din cauza caderii corpurilor prin orizont, adus de tine tavy, pe mine ma convinge ca a pune problema "ce se intampla exact pe orizont" e un nonsens. Conform rationamentului respectiv, un corp (de fapt le nivel de particule elementare din care e compus) ori se afla in interior, ori in exteriorul orizontului, dar nu "pe orizont". Ca atare, la final e irelevant daca am sau nu dreptate despre ce se poate intampla "pe orizont".
Totusi, sa nu uitam de ce am propus eu rationamentul meu, si anume, pentru a arata ca Abel Cavasi greseste cand afirma ca toate corpurile in cadere care ajung pe orizont trebuie sa aiba viteza c, pe baza conservativitatii campului gravitational. Daca suntem cu totii de acord ca "pe orizont" nu avem ce sa discutam, atunci se pune problema putin modificat: E adevarat ca in apropierea orizontului (in exterior), corpurile in cadere
trebuie sa aiba viteze care tind la c ? Asta spune de fapt Abel Cavasi, iar analiza mea cu corpurile lansate cu diverse viteze de deasupra orizontului detaliata pentru AlexandruLazar arata tocmai ca Abel Cavasi se inseala. Nu exista nici o obligativitate ca acele corpuri sa ajunga aproape de orizont cu viteze neaparat apropiate de c. Sustin deci in continuare ca el greseste.
Sunt argumentele mele corecte? Astept feedback de la voi, pentru ca de la Abel Cavasi oricum nu mai am pretentii de raspunsuri la obiect. Pentru el, intrebarile astea deranjante sunt neinteresante, conform celei mai proaspete tactici de om de pseudostiinta.
e-