Pai tocmai ca eu vreau sa afirm ceva in mod absolut.
Ceva, orice? Sau
ceva, totul?
De exemplu pot sa afirm in mod absolut ca ieri am fost la dentist, ca azi discut stiinta aici,
Tipica eroare de logica (evidenta) si de epistemologie (mai subtila).
La nivel de logica, ce are mersul tau la dentist de ieri, cu "volumul" electronului? Faci niste comparatii complet ilogice si deci irelevante.
La nivel de epistemologie, emiti niste pretentii complet ridicole si nejustificate. Adica daca tu poti sa spui "in mod absolut" ca ieri ai fost la dentist, astepti ca stiinta sa-ti spuna in "mod absolut" daca electronul are volum sau nu? Glumesti, nu-i asa?
Eroarea este ca tu compari evenimente care sunt din trecut, adica
deja stabilite si imutabile, cu informatii din viitor, care nu sunt stabilite (decat daca tu crezi in determinismul absolut, dar si acela are ceva probleme la nivel practic).
Cand am spus ca nimeni niciodata nu va putea afirma ceva la modul absolut, m-am referit la chestiuni precum cele pe care le-ai adus tu in discutie, respectiv daca electronul are de fapt volum sau nu. Chiar daca pana azi toate experimentele au aratat ca nu are, nimeni nu stie ce se va intampla maine. Tu stii daca vei merge la dentist
manie? Poti sa stii acest lucru la modul absolut?
ca unu plus unu fac doi,
Aici amesteci matematica, o preocupare umana strict abstracta. Eu nu consider ca ea are vreo relevanta in epistemologia stiintei experimentale.
ca moleculele au atomi care au fost filmati, astea sunt chestii absolute.
In afara de matematica abstracta, tot ce ai amintit sunt evenimente din trecut, deja stabilite. Daca s-au "filmat" atomi (chiar s-a realizat asta deja?), te intreb: poti sa spui la modul absolut daca se va detecta "volumul" nenul al electronilor in viitor? Stiinta nu poate, de aceea nu afirma nimic absolut despre asta. Ce e stabilit in mod absolut este ca pana acum nici un experiment nu a aratat ca ar avea volum. Asa ca si stiinta afirma lucruri absolute despre trecut asa cum poti si tu.
Cand tu vei putea afirma lucruri absolute despre viitor, sa ai pretentii sa faca si siinta la fel. Ce zici, nu e o epistemologie mai corecta asta?
Deci stiinta are si chestii absolute.
De acord, in masura in care vorbesti despre trecut si formalisme abstracte, dar si asta are limite. Nici trecutul nu e cunoscut in totalitate, nici logica formala nu este completa. Poate ai auzit de Goedel.

Eu din alea vreau sa le cred, in rest fiecare cu parerea lui, daca ne referim la chestii relative la intelegerea fiecaruia si nu la stiinta pura. Pentru mine exista si stiinta pura care afirma in mod absolut unele lucruri.
Stiinta de azi afirma in mod absolut lucrurile deja stabilite, stai fara grija. Tu vrei sa afirme la fel si despre viitor? Iti dai seama cat de nejustificate si ridicole sunt pretentiile tale?
Daca toata stiinta de azi nu ar afirma nimic absolut, atunci toata ar fi doar intuitie bazata pe interpretarile noastre subiective asupra experimentelor. Asta vrei sa zici ?
Nu. Sper ca intelegi ce voiam sa spun, dupa explicatiile de mai sus.
Eu cred ca exista si inele chestii care sunt sigure in mod absolut.
Ok, crezi ca exista si chestiuni din viitor care sunt sigure in mod absolut?
e-