Cu energia interna,raman in domeniul gazului ideal si spun ca pentru o presiune data,un anumit volum are aceeasi energie interna,indiferent de temperatura gazului.
georgeM, formula energiei interne pentru un gaz este data de formula U = 3/2 * nRT, unde n e numarul de moli. De remarcat ca atunci cand vorbim de "energia interna a unui gaz" ne referim la o cantitate data de gaz, adica la un numar fix de moli.
Ecuatia fundamentala a gazelor ne spune ca PV = nRT, deci putem scrie energia interna si in modul urmator: U = 3/2 * PV.
Ceea ce afirmi tu este ca daca fixam P si V pentru un sistem dat, avem mereu aceeasi energie interna, ceea ce este absolut evident din formula de mai sus. Pentru sistemul dat insa, asta inseamna ca si T este constant.
Ca T poate varia, intre doua sisteme diferite cu acelasi P si V, este doar consecinta faptului ca mai avem o vaiabila posbila, respectiv "n", numarul de moli.
Cu alte cuvinte, daca pentru un volum si o presiune data vrei sa ai temperaturi diferite, atunci trebuie sa ai numar de moli diferiti in sistem. Concret: pentru un volum si presiune data, aflat in echilibru termodinamic, un container cu n moli va avea temperatura dubla (pe scara Kelvin) fata de un container cu 2n moli. Absolut nimic surprinzator in asta, termdinamica da acest rezultat in mod direct si in consecinta ce spui tu nu "face lumina" in nici un fel. Reinventarea rotii e ceva ce nu e tocmai necesar.
Asta inseamna ca daca destind adiabatic un volum la o anumita presiune,obtin acelasi lucru mecanic,indiferent daca am 1000*K sau numai 200.Pe aceasta constatare ma bazez cand spun ca se poate extrage energie din mediul ambiant.
Mi-e teama ca nu e chiar asa de simplu, si chiar mi-e teama ca te inseli amarnic. Ca sa ai o "destindere adiabatica" a unui gaz ai nevoie de o presiune a acestuia mai mare decat cea ambientala. Ca sa ai gaz la 200 K la presiune mai mare decat cea ambientala inseamna ca l-ai comprimat inainte, adica ai consumat lucru mecanic. Aceasta energie o recuperezi prin destindre (cu pierderile de rigoare in cazurile reale).
Ca atare, in loc sa "extragi energie din mediul ambiant" de fapt consumi mai multa energie (si inca sub forma de lucru mecanic!) decat obtii in urma "destinderii adiabatice".
Cu asta vrei tu sa rezolvi criza energetica ? Probabil glumesti, dar si mai probabil habar nu ai ce aberatii emiti...
e-