Eu nu cred ca e nestiintifica.
Inseamna ca intelegem diferit conceptul de "intrebare
stiintifica". Pentru mine o astfel de intrebare este una la care se poate raspunde prin experiment, in mod riguros si independent, conform Metodei Stiintifice. Cam ce experimente ar putea raspunde la intrebarea "de ce e cutare lege asa cum e?" ? La nivel de Univers, nu putem experimenta cu "alte Universuri" ca sa comparam experimental rezultatele. Tot ce putem face in Universul nostru este sa descoperim "regulile jocului" dar nu si "de ce sunt regulile astea, si nu altele". In acest sens intrebrea transcende domeniul de definitie si valabilitate al "stiintei".
Probabil ca explicind de ce constantele fundamentale au valorile pe care le au, ar putea adresa macar partial genul de intrebare "de ce sunt legile asa?".
Ce vrei sa spui cu asta? In primul rand, ce ar putea explica valoarea constantelor din natura? Sa nu uitam ca daca se descopera ca o constanta depide de fapt de altele (cum e viteza luminii in vid care depinde de caracteristicile electrice si magnetice ale vidului), de fapt nu "explicitam" constantele ci le reducem la altele. Dar acele "altele", de ce au valoarea pe care o au? Pentru ca depind de alte constante? E asta un raspuns care "expliciteaza" si solutioneaza problema esentiala?
Apoi, presupunand ca se reduc toate constantele la doar cateva "fundamentale". Cu ce ar explica asta de ce legile sunt care sunt si nu altele? Ce are forma legilor cu valorile constantelor?
E bine stiut ca daca constantele universale ar fi fost cu un mic procent diferite, fie ca universul nu ar fi permis structuri ordonate (si deci noi sa il contemplam) fie nu am fi avut un univers coerent.
Astea sunt concluzii pe baza a ceea ce cunoastem in acest Univers. Dar cum putem afirma ceva despre Universuri a caror legi nu le cunoastem? Tot ce consideram noi "coerent" este relativ la Universul cunoscut de noi, dar asta nu ne permite sa declaram la modul absolut ce e "coerent" si ce nu. Ca nu orice combinatie de constante ar permite viata asa cum o stim noi, nu inseamna ca nu ar putea exista acel Univers sau ca nu ar fi "coerent" pentru "altii" inimaginabili pentru noi.
De aici unii dau direct in misticism: "Nu poate fi o intimplare ca sunt tocmai asa cum sunt; numai D-zeu le putea regla asa precis"
Da, asta este interpretarea ilogica a Principiului Antropic, preferata de cei care se multumesc cu credinte oarbe care ignora orice ratiune. E parerea mea, desigur.
Altii, (si asta e ce cred si eu) spun ca de fapt trebuie sa existe un model logic din care in mod necesar si cauzal sa rezulte anume aceste constante universale si anume aceste legi (G=KmM/r^2).
Interesant exemplu. S-a calcualt ca daca puterea lui r din legea asta nu e 2, atunci orbitele planetelor nu ar fi stabile si alte consecinte "catastrofale". Dar puterea asta a lui 2 este direct legata de geometria Universului (cum a aratat Gauss cu teoria fluxului) si in alte Universuri cu alte geometrii ar fi nevoie de alte legi care sa descrie orbite stabile. Deci chiar daca afirmam ca legile sunt conditionate de geometria Universului, cum abordam intrebarea : si ce conditioneaza geometria "ultima" a Universului?
Unii ar putea fi inclinati sa aduca in discutie TRG, care arata legatura dintre concentrarea de masa si energie pe de o parte si topologia campului gravitational pe de alta parte, dar si invers, cum influenteaza topologia campului gravitational comportarea concentratiilor de masa si energie. Bun, dar asta nu explica nicicum de ce
relatiile dintre ele sunt care sunt, si nu altele.
Daca e asa, atunci eu cred ca intra in mod legitimat in domeniul fizicii.
Chiar daca ar fi asa, logica in sine nu este domeniul fizicii. Adica, la intrebarea: de ce sunt legile fizicii coerente conform logicii, nu prea exista raspuns logic, sau fizic. Deci, tot degeaba...
Din cite am auzit, teoria stringurilor (pe care nu o inteleg) ar spune ca ar fi posibile un numar virtual nelimitat de universuri dar ca numai unele sunt stabile.
Probabil in fiecare secunda exista miliarde de fluctuatii cuantice ce duc la un numar enorm de mini-universuri instabile sau cu legi fizice ce se bat cap in cap (si deci instabile) iar aceste mini-universuri dispar imediat fara nici un efect pentru noi.
Teoria stringurilor, din cate stiu eu, asigura deocamdata o coerenta interna, dar nu este testabila. Din acest punct de vedere este nestiintifica deocamdata.
In fine, sa sumarizez, nu cred ca fizica acum poate aborda intrebari de genul "dar de ce legile si constantele universale tocmai astea", dar peste 1000 de ani poate ca acest gen de intrebari vor fi in voga si explicabile pe cine stie ce modele.
Chiar daca se vor gasi modelele de care vorbesti, ce va explica de ce acele modele sunt cele care corespund Universului, si nu altele?
e-