Pai am auzit ca se poate masura pe baza efectului Dopler, sau cu ajutorul unor ceasuri foarte precise care masoara chiar si cele mai mici parti dintr-o secunda.
Eu nu zic ca sunt gresite.Altcineva spunea ca efectul Dopler poate e o interpretare gresita si astfel masurarea vitezei luminii pe baza acestui efect ar fi ceva eronat.
Mi se pare interesant ce a spus Skolon, ca toti observatorii sunt fixi fata de spatiu iar lumina nu se raporteaza la ibservatori ci la spatiu, deci este o caracteristica a spatiului, si de aia toti masoara aceeasi viteza.
Ceea ce nu inteleg este urmatoarea chestie : daca toti observatorii se deplaseaza cu viteza luminii fata de lumina, iar ei au si viteze relative diferite de zero prin spatiu, atunci ar parea logic ca lumina are viteza infinita. Caci singurul numar fata de care toate celelalte numere sunt egale intre ele si cu zero este numarul infinit. De unde ar rezulta ca lumina ar avea viteza infinita. Insa nu cred ca asta e explicatia corecta. Mai corect ar fi cum zice skolon, ca lumina este o caracteristica a spatiului, nu este un obiect ca oricare altul. Deci lumina nu ar fi un obiect al spatiului, ci ar fi ceva ce tine numai de spatiu, poate chiar insusi spatiul, nu stiu. Si pentru ca toti observatorii sunt ficsi fata de spatiu atunci sunt ficsi si fata de lumina, adica lumina are viteza constanta. Dar atunci lumina ar fi spatiul insusi, care nu are centru. SI ceea ce vedem noi ca lumina poate este numai partea vazuta a luminii, care ar fi peste tot. Si spatiul intreg s-ar deplasa cu viteza luminii.
Of, tot nu inteleg. Daca spatiul are viteza luminii atunci inseamna ca ceea ce vedem noi ca fiind o raza de lumina, nu este aceeasi raza de lumina daca te uiti din SR-uri diferite. Daca un observator vede o raza de lumina, si alt observator ( care se misca relativ la primul ) priveste la aceeasi raza al doilea observator de fapt nu vede aceeasi raza ci alta. Si pentru ca cei doi vad raze diferite fiecare vede ca raza " aia " de lumina are aceeasi viteza fata de amandoi.Deci ei de fapt nu vad aceeasi raza de lumina. Cand treci dintr-un SR in altul care se misca mai rapid, atunci privesti spre " aceeasi " raza de lumina dar ti se pare tie ca este aceeasi insa nu este. De fapt tu cand iti maresti viteza nu privesti spre aceeasi raza de lumina, ci spre alta care se deplaseaza mai rapid, si nu oricat de " mia rapid ". Ci se deplaseaza mai rapid fata de prima raza de lumina cu exact diferenta care era intre primul SR si al doilea. Adica cand eu imi maresc viteza poate observ alta raza de lumina mai rapida decat prima. Si cand imi maresc viteza cu v atunci vad o raza de lumina mai rapida tot cu v fata de prim raza. Deci lumina poate se deplaseaza pe diferite nivele din univers : pe un nivel se deplaseaza cu o viteza, pe alt nivel se deplaseaza mai rapid. SI noi mereu vedem numai razele de lumina care se deplaseaza pe un anumit nivel, adica razele de lumina care fata de noi mereu se deplaseaza cu viteza c. SI cand ne marim viteza observam alta raza de lumina care este pe un nivel superior si are o viteza mai mare, astfel incat noi observam ca are aceeasi viteza c. Poate exista acest fenomen care l-am descris mai sus cine stie ...