Nu gasesc nici un experiment prin care sa pot furniza o informatie de la un SR la altul fara ca procesul de furnizare al informatiei sa fie afectat de relativitate si de iluzia optica. Deci, prin urmare totul este iluzie, si marimile masurate de noi oamenii sunt doar conventii ale creierului nostru care din constructia lui vede metrul de o anumita marime, care este improbabil sa fie adevarata. Probabilitatea ca creierul nostru sa aiba dreptate este de 1/infinit, adica tinde la zero.
Deci, sa regandim experimentul care l-am facut mai sus, ala cu O' care vrea sa masoare distanta dintre el si O.
Sa zicem ca oamenii ar putea cumva sa transmita informatia cu viteza infinita, si astfel procesul transmiterii nu ar fi afectat nici de relativitate nici de iluzie optica. Atunci sa zicem ca cineva va furniza informatia momentului in care O sa inceapa emiterea semnalului spre O' moment in care O' sa porneasca cronometrul sau. Aceasta informatie se transmite simultan si lui O si lui O'. Atunci O' stie momentul in care O incepe emiterea semnalului, si astfel porneste cronometrul. El opreste cronometrul in momentul t'' cand lumina ajunge la el, si apoi face calculul : L'' = c * T, unde T = t'' - t'. marimea L'' el spune ca este distanta intre el si O la momentul t', insa se inseala, caci L'' este de fapt marimea intre el si O la momentul t''. Atunci ca sa elimine iluzia optica el trebuie sa modifice factorul Lorentz ca sa calculeze marimea L' care este adevarata distanta dintre el si O la momentul t'.
Insa problema e ca noi nu putem transmite informatiile cu viteza infinita, si astfel insusi procesul de sincronizare al ceasurilor este afecata de iluzia optica, ca de altfel orice masuratoare pe care o facem. Deci pentru a se inlatura aceast ailuzie optica oamenii ar trebui sa introduca calculeze distantele tinand cont de iluzia optica creata, adica sa calculeze permanent pe L' din L'', L'' fiind ce le apare lor ca fiind marimea reala. Daca s-ar efectua aceasta atunci probabil ca creierele noastre ar reveni cu picioarele pe pamant si ar incepe sa vada metrul cat erste de lung in realitate.