Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Pila Fotoionica

Creat de RaduH, Februarie 05, 2010, 06:04:06 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mircea_p

Citat din: RaduH din Februarie 10, 2010, 11:22:00 AM
Daca imi amintesc bine efectul laser era cam asa. Se primeste un foton, un electron salta pe un nivel energetic mai inalt care are un "timp de viata". Daca atat timp cat electronul se afla pe acel strat energetic mai inalt, mai primeste un foton urmeaza o dezexcitare urmata de emisia a doi fotoni. Nu stiu ce s-ar interpreta daca s-ar primi multi fotoni in timpul de viata respectiv. Asta conform cu aspectul corpuscular al luminii.

Conform cu aspectul ondulator si cu natura electromagnetica a luminii ar fi cam cum am atasat :
Nu stiu ce legatura au laserii cu ionizarea aerului de care era vorba aici.

Daca te referi la excitarea multi-fotonica, aceasta este posibila in principiu.
Adica poti avea doi sau chiar mai multi fotoni participand simultan la un proces de excitare.
Tot in principiu, probabilitatea lor este extrem de mica comparata cu cea a proceselor cu un singur foton.
In cazul gazului, densitatea redusa a tintei va reduce si mai mult probabilitatea.
Asta in principiu, trebuie studiat daca ionizarea gazului prin procese cu fotoni multipli este posibila sau nu.


mircea_p

Citat din: RaduH din Februarie 11, 2010, 11:03:55 AM
Am promis si incerc sa ma tin de cuvant :

Informatia din textul respectiv e destul de comuna si sant convins ca o poti gasi si in limba romana.
In cartile de fizica atomica si nucleara sant descrisi detectorii cu gaz. Exista si carti mai vechi cu descarcari in gaze unde vei gasi totul despre coeficientul Townsend.

Formula dW=qEdr ar trebui sa fie in manualul de a 12-a.
In forma W=qEd ar trebui sa fie si in cel de-a 9-a.
Nu e nevoie de un citat de pe net pentru asa ceva.

Termenul "drift" e folosit ca atare in romana, tocmai pentru ca nu s-a gasit un echivalent potrivit.
Deci se spune viteza de drift, ceea ce inseamna viteza (medie) datorata campului electric, suprapusa pe viteza termica.

RaduH

#17
CitatAsta in principiu, trebuie studiat daca ionizarea gazului prin procese cu fotoni multipli este posibila sau nu.
Asta nu inseamna deci ca stim 100% ca nu se poate. Despre varianta de interpretare prezentata in acel fisier txt ce parere aveti ?
Nu sustin ca e corect neaparat dar am vazut probleme rezolvate asemanator. E adevarat ca nu era vorba de o focalizare.
Cred ca nu avem inca o fizica teoretica peste experiment. Se incearca ceva la noi pe la ingineri sa se foloseasca soft de modelare sau simulare matematica dar nu cred ca va avea cineva curajul sa declare ca incercarile nu mai sunt necesare. E doar orientativ.
Din pacate nici eu nu banuiesc sa fie si "rentabila" pila asta. Vreau doar sa verific in ce masura ar fi teoretic posibila. Nici intr-un caz nu ma gandesc la surse speciale pentru acea ionizare. Daca nu poate sa faca nimic cu solar nu cred ca face doi bani, tocmai pentru ca densitatea gazului e mica si nu cred ca ar produce cine stie ce amperaj. Ma intereseaza sa va pronuntati numai asupra acestui aspect : daca am putea avea ionizari(cu multi electroni pierduti), poate cu o alta sursa ; ar fi posibil sa producem ionizari in apropierea punctului ales pentru focalizare ? Adica W=qE(strapungere)dr=nqE(mai mic)dr, acesta ar fi de fapt pricipiul ei.

CitatInformatia din textul respectiv e destul de comuna si sant convins ca o poti gasi si in limba romana.
Sunt convins. Nu ati observat insa ca citatele sunt luate din link-ul domnului Harap-Alb. De fapt eu saunt de vina ca nu am precizat. Subscriu la faptul ca avem un forum in limba romana si ca trebuie sa evitam pe cat posibil sa folosim alta limba dar nu cred ca e chiar asa de important daca mai avem si scapari. Altceva ar fi daca ar scrie cineva in coreana. :D(e o gluma)
CitatTermenul "drift" e folosit ca atare in romana, tocmai pentru ca nu s-a gasit un echivalent potrivit.
Deci se spune viteza de drift, ceea ce inseamna viteza (medie) datorata campului electric, suprapusa pe viteza termica.
Pentru aceasta precizare multumesc foarte mult. Chiar nu intelegeam la ce se refera in sens stiintific. Si inca nu inteleg perfect pentru ca nu e o accelerare in vid ci o viteza "printre ciocniri".

HarapAlb

Am impresia ca topicul asta are legatura cu cel despre lasere Laser - Gros ...
Vezi comentariul meu de acolo.

RaduH

CitatMa intereseaza sa va pronuntati numai asupra acestui aspect : daca am putea avea ionizari(cu multi electroni pierduti), poate cu o alta sursa ; ar fi posibil sa producem ionizari in apropierea punctului ales pentru focalizare ? Adica W=qE(strapungere)dr=nqE(mai mic)dr, acesta ar fi de fapt pricipiul ei.
Chiar numai atat ma intereseaza si numai in interes personal. Consider pila asta poate eventual posibila dar nici intr-un caz si folositoare neaparat. Daca atata se lamureste nici nu mai pierd vremea cu ea.

RaduH

Daca puteti faceti va rog un efort si cu tentativa de ppm.
Peak Oil ne cere deja nu doar "miracole stiintifice" ci si "miracole economice'. Asa ceva nu cred ca poate cineva. Clar ca stiu despre mine ca nu umblu pe apa. Hocus Pocus este pe topicul acela postat. Se refera la generatoare-motoare cu magneti permanenti.
Problema mea ca nici eu nu pot cere bani pentru vise. Nici nu sunt de acord ca cineva trebuie sa-i primeasca. Banii se dau pe idei nu pe intentia de a cerceta. Deci asa e normal sa prezinti idei si sa incerci sa trezesti interes. Bineinteles ca daca n-ai mijloace si nu consumi resurse nici nu iese mare lucru asa dintr-o data. Totul e sa nu devina treaba ca si cu retrocedarile.

HarapAlb

Citat din: RaduH din Februarie 13, 2010, 01:04:26 PMMa intereseaza sa va pronuntati numai asupra acestui aspect : daca am putea avea ionizari(cu multi electroni pierduti), poate cu o alta sursa ; ar fi posibil sa producem ionizari in apropierea punctului ales pentru focalizare ? Adica W=qE(strapungere)dr=nqE(mai mic)dr, acesta ar fi de fapt pricipiul ei.

Cred ca faci o confuzie: in formulele la care faci referire E este intensitatea campului electric produs de electrozii camerei de ionizare, nu reprezinta intensitatea campului electric de ionizare.

Acum, privind strict la intrebarea ta daca se poate ajunge la o sitatie de genul [tex]E_{strapungere} = n E_{strapungere}^\prime[/tex] unde [tex]E_{strapungere}>E_{strapungere}^\prime[/tex]. Valoarea intensitatii campului de strapungere este o marime microscopica care nu se modifica daca luam un volum mai mic din acelasi gaz (sau oricare alt material).

RaduH

Exista o valoare la care un gaz dielectric aflat la o anumita presiune se "strapunge". Nu stiu daca asta inseamna ca se intampla ceva in molecula gazului respectiv sau daca neputand avea un gaz perfect deionizat, acei ioni liberi ar putea sa fie accelerati la energii care sa treaca de energia de ionizare a gazului respectiv si prin ciocniri sa urmeze ionizari in lant. Putin probabil sa existe ioni pozitivi cu multi electroni pierduti(cu sarcina n*e). Daca ar exista din acestia "E" de strapungere ar fi mult mai mic.

Daca nu asa se explica faptul ca un gaz se strapunge sigur gresesc. La un dielectric solid ar fi altfel dar si intensitatile la care se strapunge ar fi mult mai mari.

RaduH

Aici sa-ncheiat discutia ?

mircea_p

Citat din: RaduH din Februarie 13, 2010, 01:04:26 PM
CitatAsta in principiu, trebuie studiat daca ionizarea gazului prin procese cu fotoni multipli este posibila sau nu.
Asta nu inseamna deci ca stim 100% ca nu se poate. Despre varianta de interpretare prezentata in acel fisier txt ce parere aveti ?

Cred ca nu ai inteles ce am zis. Tocmai ca procesele multifotonice sant posibile, in principiu. Se stie asta, deci stim 0% ca nu se poate.
Problema e sa vezi daca in cazul care te intereseaza pe tine sant posibile.
Faptul ca ceva e posibil in principiu nu inseamna ca se intampla cu siguranta in toate cazurile.

Eu nu stiu detalii despre asa ceva in gaze. Ar putea fi o tema de cerecetare (a literaturii stiintifice) pentru tine.
Stiu ca se intimple in anumite cristale si procesul e folosit pentru a dubla frecventa unui lase, de exemplu. Dar nu inseamna ca se intampla in mod seminficantiv in ORICE cristal si cu orice laser.

Acum, lasand ionizarea la o parte, vrei sa folosesti un colector de ioni ca sa generezi electricitate?
Am senzatia ca ionizarea in avalansa e considerata in idea ta, corect? Daca da, care e scopul? Crezi ca obtii energie in plus prin ionizari secundare? Mie nu mi-e clar.






RaduH

CitatAcum, lasand ionizarea la o parte, vrei sa folosesti un colector de ioni ca sa generezi electricitate?
Am senzatia ca ionizarea in avalansa e considerata in idea ta, corect? Daca da, care e scopul? Crezi ca obtii energie in plus prin ionizari secundare? Mie nu mi-e clar.
Exact asta era ideea dar nici eu nu-mi mai fac sperante datorita densitatii foarte mici a gazelor. Nu sper sa rezulte o modalitate de conversie mai eficienta decat cele existente. Daca ar iesi ceva cat de cat eficient ar putea fi poate mai ieftina si mai usor de intretinut.
CitatStiu ca se intimple in anumite cristale si procesul e folosit pentru a dubla frecventa unui laser, de exemplu.
Despre asta vreau eu sa aflu cat mai multe daca binevoiti.

RaduH

CitatDaca ar iesi ceva cat de cat eficient ar putea fi poate mai ieftina si mai usor de intretinut.
Aici chiar ca intaresc. Poate ca ati auzit despre DESERTEC (cred ca asa se scrie), adica sa exploatem energia solara in Sahara. Trebuie sa fie de fapt un proiect urias. Oare au calculat si un "popor" de maturatori de nisip? In Sahara cred ca bate vantul si ca se cam pune nisipul pe oglinzile respective.