Forumul Scientia

Diverse => Critici ale paradigmei curente in stiinta => Subiect creat de: Teodor Sarbu din Iulie 13, 2011, 02:51:43 p.m.

Titlu: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Iulie 13, 2011, 02:51:43 p.m.
                            Cuante electrice.

   Nu voi repeta aici ce înţeleg eu prin cuante electrice. Este destul să citiţi articolele mele publicate pe forum. Totuşi voi reaminti câte ceva. Am susţinut că o particulă elementară simplă respectiv electronul, protonul şi antiparticulele respective sunt formate dintr-o cuantă electrică care se roteşte pe un cerc cu o rază interioară  r=h/2πmc. Unde m este masa particulei. Cuanta electrică se roteşte cu viteza luminii.
  Am mai introdus şi noţiunea de frecvenţă proprie de oscilaţie a particulei  f=mc^2/h. Totodată am susţinut că sarcina electrică este dată de faptul că aceste cuante electrice, care au o dimensiune calculată pe baza momentului magnetic anormal al electronului şi a magnetonului nuclear, se rotesc pe o spirală levogiră, pentru sarcina electrică negativă, respectiv pe o spirală dextrogiră pentru cea pozitivă. Am asemănat mişcarea cuantelor electrice cu un arc de pix curbat sub formă de cerc.
  Speram ca cel puţin unul din cei care susţin fără rezerve fizica oficială, să remarce că dacă lungimea de undă a cuantelor electrice este λ=h/mc, atunci nu mai poate fi vorba de o spirală levogiră sau dextrogiră, ci numai de un cerc pur şi simplu. Sincer să fiu eram tentat să vă ridic mingea la fileu ca să încercaţi să daţi voi răspunsul corect.
  Vă voi da totuşi explicaţia. Ştiţi prea bine că dacă un electron întâlneşte un pozitron se produce o anihilare rezultând două sau trei cuante de lumină. Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină. Am mai afirmat şi că o cuantă de lumină este formată din două cuante electrice de semn opus de aceeaşi frecvenţă. Să vedem care este frecvenţa acestei cuante de lumină  f=2mc^2/h, doar avem două particule elementare de aceeaşi masă. Deci fiecare cuantă electrică care compune o particulă elementară simplă are o frecvenţă f=2mc^2/h şi o lungime de undă  λ=h/2mc.
  Apropo, o pereche electron-pozitron se produce atunci când o cuantă de lumină, cu o energie suficient de mare, loveşte un nucleu atomic, în anumite condiţii. Una singură şi nu două cum am văzut scris, pe alt site, de cineva care mai scrie pe aici.
  Cu titlu informativ, ecuaţiile lui Maxwell se folosesc chiar mai puţin decât ecuaţia lui Scrhrödinger. Aceasta nu are legătură cu subiectul prezentat, dar are cu alte articole.

                                                   Teodor Sârbu
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: florin_try din Octombrie 08, 2011, 06:57:10 p.m.
jfk!
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 09, 2011, 09:56:14 a.m.
Îţi apreciez umorul florine, dar cum eu nu ştiu de glumă te voi da în judecată. Nu acum, că nu prea am timp, ci peste 10 poate 20 de ani. Aşa că poţi să tremuri. Totuşi nu ştii prea multă fizică fundamentală dacă nu comentezi nimic de fond. Poate mă contrazici. Aş fi cel mai fericit om.   
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: HarapAlb din Octombrie 09, 2011, 10:15:18 a.m.
Ştiţi prea bine că dacă un electron întâlneşte un pozitron se produce o anihilare rezultând două sau trei cuante de lumină. Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină.
Partea subliniata e o prostie mare cat casa, o persoana cu un minim de cunostinte de fizica nu ar afirma asa ceva.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 09, 2011, 01:54:14 p.m.
Ei nu zău HarapAlb! Deci dacă energia unui electron şi a unui pozitron este  E=2mc^2  şi dacă rezultă trei cuante de lumină energia acestora va fi  E=hf1+hf2+hf3=h(f1+f2+f3) unde 1 2 3 sunt indici. Dacă notăm  f=f1+f2+f3, cu ce se schimbă problema? Cred că este limpede. Cred de asemenea că ai fost puţin cam neatent.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: AlexandruLazar din Octombrie 09, 2011, 02:25:29 p.m.
Nu știu dacă la asta se referea HarapAlb (nu prea mă pricep la fizica particulelor) dar nu cred că poți satisface condițiile de conservare dacă se generează un singur foton, cu excepția unui caz pe care nu îl tratezi și în care cred că totuși calculele ar diferi destul de radical.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: HarapAlb din Octombrie 09, 2011, 03:14:27 p.m.
(...) Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină.
Tema pentru acasa: de ce la anihilarea unui electron cu un pozitron nu poate rezulta un singur foton ? Punct de plecare Electron–positron annihilation (http://en.wikipedia.org/wiki/Electron%E2%80%93positron_annihilation).
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 09, 2011, 04:33:05 p.m.
Tocmai asta am şi demenstrat în ultima intervenţie. Am citit ceeace ai postat. Dar eu nu am susţinut că rezultă numai un foton. Am susţinut că pot rezulta doi sau trei fotoni, dar asta nu schimbă cu nimic situaţia. Se alică legea conservării energiei şi calculele nu se schimbă cu nimic. Fii te rog mai atent la ceeace afirm şi la calculele prezentate,
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: HarapAlb din Octombrie 09, 2011, 05:14:38 p.m.
Dar eu nu am susţinut că rezultă numai un foton.

Atunci asta ce e:
(...)Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. (...)
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 09, 2011, 06:35:37 p.m.
Citatul complet este:
"Ştiţi prea bine că dacă un electron întâlneşte un pozitron se produce o anihilare rezultând două sau trei cuante de lumină. Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină."
Oare mai este ceva de spus? Poate doar sa ne pierdem timpul căutând ceva de dragul căutării ca să spunem neapărat "uite ai greşit!"
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: HarapAlb din Octombrie 09, 2011, 09:17:06 p.m.
Citatul complet este:
"Ştiţi prea bine că dacă un electron întâlneşte un pozitron se produce o anihilare rezultând două sau trei cuante de lumină. Pentru uşurinţa calculelor să presupunem că rezultă doar o cuantă de lumină. Calculele nu diferă prea mult şi dacă considerăm că rezultă două sau trei cuante de lumină."
Din pura curiozitate, cum schimba contextul intelesul afirmatiei scrisa in litere ingrosate ?  ::)

Citat
Oare mai este ceva de spus? Poate doar sa ne pierdem timpul căutând ceva de dragul căutării ca să spunem neapărat "uite ai greşit!"
Impresia mea este mai mult de "mai ai de studiat" decat de "uite ai gresit".
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 09, 2011, 10:03:34 p.m.
M-ai dezarmat total. La atâta rea credinţă nu m-am aşteptat niciodată. Nici măcar dacă ai scuza că nu poţi greşi niciodată. În sfârşit omul cât trăieşte mai învaţă în special despre semenii lui. Sigur că nu mă aştept, oricâtă dreptate aş putea avea şi în nici-un caz dacă sunt un adversar al fizicii oficiale. Nu în totalitatea ei ci în special a fizicii fundamentale. Probabil dacă ai recunoaşte cât de cât că ai greşit ai fi şi tu blamat şi exclus dintr-un anumit cerc pe care nu îl conosc. Merită?
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: HarapAlb din Octombrie 10, 2011, 01:16:21 a.m.
Alta perla, asta e de Catavencu:
(...) şi în nici-un caz dacă sunt un adversar al fizicii oficiale. Nu în totalitatea ei ci în special a fizicii fundamentale.(...)

Greu se poate incropi o discutie coerenta, eu cred ca e o mare realizare ca cineva a catadicsit sa citeasca ce ai scris si sa raspunda subiectului de discutie din primul mesaj. Putinii interlocutori pe care-i ai ii respingi prin tendinta de a demonstra cat de bine ai inteles tu totul si cum ai fizica fundamentala, oficiala si neoficiala la degetul mic de la picior.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 10, 2011, 08:38:44 a.m.
Bine HarapAlb. Las-o moarta>
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: cristi din Octombrie 10, 2011, 12:34:47 p.m.
Domnule Sarbu,

Nu stiu daca v-am spus, dar teoria dumneavoastra pare foarte apropiata de cea propusa aici:
http://home.claranet.nl/users/benschop/electron.pdf (http://home.claranet.nl/users/benschop/electron.pdf)
Si aici electronul este descris ca o cuanta de lumina, prinsa ("trapped") intr-un fel de banda Moebius, asa cum arata figura 1 din lucrare.
Nu stiu insa mai multe detalii, l-am intrebat pe autorul lucrarii (care imi este coleg) cum vine chestia asta a lui, dar nu m-a lamurit :(

numai de bine
cristi
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 10, 2011, 01:48:20 p.m.
Domnule cristi.
Am început să studiez acest articol. O primă concluzie este că în el se presupune că electronul este format dintr-o cuantă de lumină care are o formă toroidală practic pe o bandă Möbius cu o singură lungime de undă. Diferenţa majoră este că eu presupun că electronul este o particulă elementară simplă de o formă tot toroidală, dar în care tor se mişcă o cuantă electrică pe o spirală levogiră, în cazul electronului şi o spirală dextrogiră în cazul pozitronului, protonului. În plus susţin că o cuantă de lumină este o particulă elementară compusă, la fel ca şi neutronul, neutrino şi alte particule elementare. Cuanta de lumină este o particulă elementară compusă, formată din două cuantine (diferenţele cuantinelor faţă de cuantele electrice au fost deja explicate), cuantine de semn opus, de aceiaşi frecvenţă care se mişcă paralel.
Toate cele bune.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: cristi din Octombrie 10, 2011, 01:56:43 p.m.
Ma bucur ca l-ati citit, sper sa va ajute in cautarile dumneavoastra. Din pacate eu nu va pot ajuta mai departe cu teoria, caci nu am pus deloc timp in a citi serios aceste teorii...

numai de bine
cristi
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 10, 2011, 08:28:06 p.m.
dl. cristi.
În plus din câte am înţeles din acel articol, autorii presupun că electronul este format dintr-o cuantă de lumină care se mişcă pe o suprafaţă Möbius într-un tor, deoarece pentru a fi stabil electronul viteza de deplasare a unei sarcini electrice care se mişcă în cerc trebuie să fie viteza luminii. Vezi relaţia dintre câmpul electric şi cel magnetic pe care eu le-am prezentat într-o formă mult mai simplificată. Este viteza luminii dar nu este chiar lumină sau cuantă de lumină, ci este o cuantă electrică. Există întradevăr multe lucruri în comun. Mulţumesc.
Titlu: cuante electrice
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 14, 2011, 09:36:42 a.m.
Interesant articolul pe care mi la trimis cristi. Sunt multe asemănări cu ceea ce susţin eu, dar şi multe diferenţe.
Asemănări:
-considerăm că electronul (dar şi protonul susţin eu) au o structură în formă de tor.
-se face o legătură între lungimea de undă Compton a electronului şi dimensiunile lui.
- se dă o explicaţie logică transformatei Lorenz.
Deosebiri:
-în torul în cauză în articol se susţine că se mişcă o cuantă de lumină cu o singură lungime de undă. Eu susţin că este vorba nu de o cuantă de lumină ci de o cuantă electrică.
-momentul magnetic anormal al electronului este explicat tot prin fizica oficială. Consider că explicaţia mea este mult mai convingătoare deoarece conduce la dimensiuni ale torului (practic este vorba doar de grosimea lui) pentru electron şi proton foarte apropiate, diferenţele fiind de cca 18%.
-cred că a încerca să explici doar structura electronului şi nu a tuturor particulelor elementare este o cale greşită.
În rest cu excepţia unor mici greşeli de redactare, puterea unor cifre nu s-a trecut cu semnul minus, atrag deasemenea atenţia că dacă din anihilarea unui electron cu un pozitron rezultă două cuante de lumină, reacţia nu este şi inversă. S-ar încălca principiul de excluziune a lui Pauli. O singură cuantă de lumină, cu o energie suficient de mare poate, în anumite condiţii să producă o pereche electron- pozitron.
Mai sunt şi alte diferenţe dar mai lăsăm şi pe altădată.
Titlu: cuante electrice
Scris de: florin_try din Octombrie 14, 2011, 09:47:11 a.m.
Deosebiri:
-în torul în cauză în articol se susţine că se mişcă o cuantă de lumină cu o singură lungime de undă. Eu susţin că este vorba nu de o cuantă de lumină ci de o cuantă electrică.

 Sigur e cuanta? Nu cumva e cuantina?
Titlu: cuante electrice
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 14, 2011, 11:11:04 a.m.
Vezi florine că am explicat deja diferenţa dintre cuante electrice şi cuantine.
Titlu: Răspuns: cuante electrice
Scris de: florin_try din Octombrie 15, 2011, 01:19:03 a.m.
Vezi florine că am explicat deja diferenţa dintre cuante electrice şi cuantine.

 Bun; pai atunci poti explica in limbaj simplu pentru un ne-expert in cuantine, de ce nu exista cuantina de electricitate?

 
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 15, 2011, 08:53:44 a.m.
florine. La fel ca şi cuantele electrice, cuantinele pot fi levo sau dextrogire. Cuantinele sunt levo sau dextrogire la fel ca şi cuantele electrice care la au produs. Diferenţa, pe lângă energia mult mai mică a cuantinelor, este că o cuantină nu poate produce o sarcină electrică gen electron sau proton. Dar discuţiile acestea sunt mult prea avansate faţă de ce s-a discutat până acum.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: florin_try din Octombrie 15, 2011, 05:30:21 p.m.
Si care e mai mare, cuanta sau cuantina?
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Octombrie 15, 2011, 06:17:22 p.m.
florine,florine. Cred că nu te simţi bine, în special sâmbăta. Sper ca după aceasta să te simţi bine toată săptămîna. Dacă mai ai nevoie de ajutor pentru sănătatea ta cu cea mai mare plăcere. Dar dacă tot vrei să ştii cuantina este paradoxal mai mare. Nu mă întreba de ce, nu voi răspunde la întrebare aşa ca să fie exerciţiu pentru acasă.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Noiembrie 03, 2011, 08:13:14 a.m.
Dl. cristi.
 Regret că te deranjez din nou. Sper ca totuşi să citeşti ceea ce scriu acum. Mă refer tot la articolul pe care mi l-ai trimis.  Am mai găsit o mică scăpare. Dacă se consideră că electronul este format dintr-o cuantă de lumină care se învârte în cerc având forma unei benzi Möbius, atunci vrem nu vrem o parte laterală a suprafeţei acestei benzi va avea o viteză mai mare sau mai mică decât cealaltă parte. Deci dacă pentru a exista electronul, format ipotetic dintr-o cuantă de lumină care se învârte în cerc cu viteza luminii, condiţie de existenţă, atunci viteza luminii va fi depăşită de o parte sau alta a cuantei de lumină şi cu o viteză mai mică decât viteza luminii de cealaltă parte.
În mod similar, lumina care trece pe lângă un obiect masiv şi care este deviată de acesta, trebuie să fie polarizată, în caz contrar o parte laterală a ei ar depăşi viteza luminii. Deci orice rază de lumină reflectată sau refractată va fi în mod obligatoriu polarizată. Din câte ştiu eu, dar s-ar putea să mă înşel, lumina care trece pe lângă corpuri masive din spaţiu nu este polarizată.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: cristi din Noiembrie 03, 2011, 09:43:41 a.m.
nu m-as referi la articol, caci nu l-am inteles, desi am vorbit cu autorul lui  :( Nici macar nu am aflat daca curbarea are loc in spatiul obisnuit (el zice ca da, desi foloseste o matematica ce sugereaza alte dimensiuni...)
Dar as zice ca, daca viteza luminii e depasita in modelul lui, de ce nu?, este oricum un model in care curbarea spatiului este extrema (banda Moebius), iar viteza luminii poate fi depasita in relativitatea generalizata, asa cum se vede la curbarea razelor de lumina ce trec pe langa obiectele masive (in sistemele locale minkovskiene, viteza luminii ramane insa constanta cunoscuta).
Apoi, la polarizare banuiesc ca va referiti nu la lumina "ce este" polarizata, ci la lumina ce "isi schimba" starea de polarizare in jurul corpurilor masive. Modelul bandei lui Moebius induce automat o schimbare de polarizare spuneti, pe cand asta nu ar exiosta pentru corpurile masive. As zice ca nu e o problema pentru articolul de mai sus, el este oricum anvargadist, deci accepta punctul asta urmad ca teoria lui Einstein sa se modifice mai tarziu, daca autorii articolului au dreptate. Cat de schimbarea de polarizare in teoria standard, uite chiar nu stiu, dar este interesant! Cum lumina urmareste aceeasi geodezica in spatiu-timp, indeiferent de polarizare, ma astept sa aveti dreptate, si polarizarea sa nu se schimbe in teoria standard. Dar asta nu invalideaza articolul, desi ii creaza probleme, cum bine ati observat atunci. parerea mea.
Titlu: Răspuns: Cuante electrice.
Scris de: Teodor Sarbu din Noiembrie 03, 2011, 10:31:33 a.m.
Mulţumesc cristi. Dacă mai afli şi altceva şi ai puţin timp poate mă informezi şi pe mine.