Forumul Scientia

Diverse => Critici ale paradigmei curente in stiinta => Subiect creat de: Teodor Sarbu din Aprilie 11, 2011, 08:18:21 p.m.

Titlu: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 11, 2011, 08:18:21 p.m.
   Consider că nu se poate face o unificare a teoriei câmpurilor până nu ne lămurim despre natura particulelor elementare. Pentru a vă prezenta ideile mele în această privinţă voi scrie cât mai puţine formule, dar voi face referiri la unele articole apărute deja pe forum cum ar fi “O abordare diferită a teoriei particulelor elementare” şi ”Unele probleme ale fizicii fundamentale oficiale actuale”. După ce voi recapitula pe scurt ceea ce s-a prezentat deja, voi arăta premizele care pot să ne conducă la o teorie unificată a câmpurilor electric, magnetic, gravitaţional şi nuclear.
1)   plecând de la egalitatea  ,  folosită de altfel de Louis de Broglie dar şi de Werner Heisenberg , obţinem   . Se introduce ipoteza că o particulă elementară este formată dintr-o cuantă electrică care se roteşte pe un cerc cu o rază   unde   este raza interioară a acestui cerc, care are o grosime, cuanta electrică se roteşte cu viteza luminii. Dacă se ţine cont de momentul magnetic anormal al electronului şi de magnetonul nuclear, vom vedea că această cuantă electrică are o grosime care în cazul protonului este cu cca 19% mai mică decât cea a electronului. O primă concluzie este că pentru particulele elementare, cum este electronul, protonul şi antiparticulele lor, cu cât masa lor este mai mare raza lor interioară este mai mică. Pentru a explica sarcina electrică se introduce ipoteza că aceste cuante electrice sunt formate la rândul lor din cuantine care se mişcă pe o spirală levogiră, pentru sarcina electrică negativă şi dextrogiră, pentru sarcina electrică pozitivă. Aceste cuantine pot  părăsi cuanta electrică şi pot ajunge până la marginea universului. Viteza lor de front este egală cu viteza luminii, dar viteza lor de fază poate depăşi cu mult viteza luminii. Energia totală a acestor cuantine este   adică cca 1/137 din energia de repaus a particulei în cauză. Se poate prezenta ulterior cum se obţine această relaţie. Cu cât sunt mai îndepărtate de cuanta electrică energia cuantinelor este tot mai mică iar viteza lor de fază este tot mai mare.
2)   S-a arătat în articolele precedente că o particulă, gen electron sau proton, nu poate exista decât dacă cuanta electrică se mişcă în cerc cu viteza luminii. Aceasta nu înseamnă altceva decât că astfel se determină în tot universul constanţa vitezei luminii. De ce ea nu poate fi depăşită de către corpuri în mişcare sau mai exact de către particulele elementare? Simplu. Să ne închipuim o cuantă electrică în mişcare către un observator, cu o viteză  , particula având o masă   şi o rază  , cuanta electrică se va deplasa pe o spirală către observator, spirală alungită a cărei rază în planul iniţial al spirelor va avea tot   dar raza aceasta va fi percepută de către observator mai mică şi anume    deci tocmai transformata Lorenz pentru lungimi. În felul acesta se determină energia de repaus a particulei precum şi energia cinetică, care este funcţie de referenţial.
3)   De ce toţi electronii au aceiaşi masă, lucru valabil şi în cazul protonilor? Dacă presupunem că toţi electronii, respectiv protonii, au aceiaşi masă, atunci în univers vom avea practic doar două tipuri de cuantine cu frecvenţele lor. Vom vedea că nu este chiar exact aşa. În acest caz o particulă încărcată electric care are o frecvenţă diferită de cele două de mai sus va deveni instabilă tocmai prin efectul de resincronizare al acestor cuantine, cuantine care există peste tot. Nu este şi cazul cuantei de lumină care, pe lângă că este neutră, presupun că este formată din două cuantine de semne opuse dar de aceiaşi frecvenţă şi care se mişcă paralel în linie dreaptă. Nu este cazul particulei neutrino care presupun că este formată din două cuantine de semn opus  de aceiaşi frecvenţă fiecare se mişcă pe câte un cerc, planurile acestor cercuri fiind paralele. Neutronul nu este stabil deoarece intervine şi precesia Larmoor. Vezi şi articolele precedente.
4)   Să considerăm că toate interacţiunile din univers se produc doar prin interacţiunea acestor cuantine. Observăm că în cazul câmpului electric cuantinele de acelaşi semn dau forţe de respingere iar cele de semn opus dau forţa de atracţie. În cazul câmpului magnetic cuantinele de acelaşi semn pot da naştere atât la forţe de atracţie cât şi la forţe de respingere, lucru valabil şi pentru cuantinele de semn opus. Deci interacţiunea dintre cuantine depinde atât de semnul lor cât şi de sensul de mişcare comparativ cu sensul de mişcare al cuantinelor cu care se întâlnesc. Să zicem că până aici am încercat cât de cât să explic natura forţelor şi a câmpului electric şi magnetic.
5)   Să vedem ce se întâmplă cu câmpul gravitaţional. Trebuie să ne amintim că un câmp electric dă naştere la forţe mult mai mari decât câmpul gravitaţional. Dar practic în toate situaţiile avem de a face cu corpuri, atomi, neutri din punct de vedere electric, cel mai mic fiind atomul de hidrogen. În cazul mai multor atomi de hidrogen, sau a altor atomi, orbitele electronilor tuturor atomilor în nici-un caz nu vor fi paralele. În acest caz se poate aprecia că aceste cuantine, emise de atom, nu vor mai avea efecte de atracţie şi de respingere ci numai de atracţie datorită efectului de resincronizare. În acest fel se poate spune că în gravitaţie interacţioneaza cuantinele negative cu cele negative, iar cuantinele pozitive cu cele pozitive. Altfel spus electronii din atomi atrag doar electronii din alte nuclee şi la fel se petrece şi cu protonii.
6)   Pentru forţele nucleare explicaţia este similară. Avem un deficit de masă. Deci cuantele electrice negative şi pozitive au o masă mai mică decât în stare liberă. În acest caz pentru a putea trece în stare de libertate trebuie să le comunicăm o cantitate de energie. Am spus mai sus că tot universul este plin de cuantine emise de electroni şi de protoni. Acestea nu pot comunica suficientă energie pentru ca atomul să se dezintegreze. Pentru ca electronii şi protonii să fie înstare de libertate ar trebui să aibă o frecvenţă mai mare.Tot aşa se poate explica şi dezintegrarea elementelor radioactive. Pentru ca această ipoteză să fie adevărată, este posibil ca masa atomilor de hidrogen din univers să trebuiască să fie mai mare, sau comparabilă cu masa restului atomilor din univers. Evident că ar putea exista şi electroni şi protoni liberi în cantităţi mari, dar acest lucru este foarte improbabil. Sigur că se poate specula punând întrebarea: Ce se întâmplă cu universul după ce s-a consumat tot hidrogenul în reacţii termonucleare? Să lăsăm aceasta pentru altădată.
Toate acestea reprezintă o ipoteză. După mine este ceva mai bine argumentată decât teoria quarcurilor, şi în plus dă o explicaţie logică forţelor şi câmpurilor care acţionează în univers. Nu uitaţi că toate corpurile aflate în rotaţie şi aflate sub acţiunea unor forţe nu se mişcă în linie dreaptă ci pe o spirală.  Poate vă mai gândiţi şi la briciul lui Ockham.

                                                                      Teodor Sârbu
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: HarapAlb din Aprilie 12, 2011, 01:37:08 a.m.
Asta trebuie publicata neaparat in Nature:

(...) În cazul mai multor atomi de hidrogen, sau a altor atomi, orbitele electronilor tuturor atomilor în nici-un caz nu vor fi paralele. În acest caz se poate aprecia că aceste cuantine, emise de atom, nu vor mai avea efecte de atracţie şi de respingere ci numai de atracţie datorită efectului de resincronizare. În acest fel se poate spune că în gravitaţie interacţioneaza cuantinele negative cu cele negative, iar cuantinele pozitive cu cele pozitive. Altfel spus electronii din atomi atrag doar electronii din alte nuclee şi la fel se petrece şi cu protonii.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Quantum din Aprilie 12, 2011, 02:44:44 a.m.
[...]pentru particulele elementare, cum este electronul, protonul şi antiparticulele lor[...]
Protonul nu este particula elementara.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: mircea_p din Aprilie 12, 2011, 04:54:24 a.m.
[...]pentru particulele elementare, cum este electronul, protonul şi antiparticulele lor[...]
Protonul nu este particula elementara.
Asta sa fie problema  ;)
Fata de cuantine si orbite paralele, ce mai conteaza.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: florin_try din Aprilie 12, 2011, 03:22:32 p.m.
 @Teodor Sarbu

 Pune mina pe manualele de fizica de gimnaziu si invata-le scolareste. Nu vezi ca nu cunosti chestiuni elementare?
 Pe urma mai vorbim.
 
 Dupa ce inveti fizica de gimnaziu, invata sa scrii un text inteligibil.

 
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Electron din Aprilie 12, 2011, 03:37:16 p.m.
@ florin_

Teodor Sarbu doreste, din cate am inteles eu pana acum, sa prezinte niste alternative paradigmei actuale in diverse domenii, pentru ca el considera notiunile actuale (in speta cuarcii de data asta) ca nefiind adecvate pentru a descrie realitatea. In acest sens, faptul ca propune concepte noi (cuantine de ex) nu e surprinzator, ce e important in fond este cat de coerente sunt propunerile acestea noi, si mai ales ce metode de verificare practica propune pentru teoriile sale. Pana nu ajunge acolo cu prezentrea, textele sale sunt cam ... sterile.

Repet si eu ca pana nu se inteleg corect conceptele actuale, a face o critica a acestora si a face propuneri alternative este oarecum irelevant.

Pana una alta putem observa (si face critici constructive pentru Teodor Sarbu legat de) coerenta (respectiv lipsa de coerenta a) ipotezelor si propunerilor sale alternative.

e-

EDIT: reformulare
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 12, 2011, 04:26:23 p.m.
Subscriu si eu. Fizica actuala are o parere foarte buna despre ce sunt particulele elementare, atat de buna incat nici un experiment nu a infirmat teoria actuala.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 12, 2011, 05:04:55 p.m.
Am impresia ca nici-un experiment nu a confirmat teoria quarcurilor. Sa asteptam si bozonul Higgs.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 12, 2011, 05:15:13 p.m.
O mica completare. Un corp, o particula, in rotatie sub actiunea unei forte oarecare se misca pe o spirala. Vedeti si mingile de fotbal sutate cu efect, ele se misca pe o spirala sub actiune combinata a gravitatiei si a rezistentei aerului. Se poate generaliza.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Electron din Aprilie 12, 2011, 05:18:39 p.m.
O mica completare. Un corp, o particula, in rotatie sub actiunea unei forte oarecare se misca pe o spirala. Vedeti si mingile de fotbal sutate cu efect, ele se misca pe o spirala sub actiune combinata a gravitatiei si a rezistentei aerului. Se poate generaliza.
Daca se misca sau nu pe o spirala depinde de sistemul de referinta din care e privita acea miscare. Deci, nu se poate generaliza.

e-
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 12, 2011, 05:35:39 p.m.
Domnule Electron. Miscarea pe o spirala nu depinde de nici-un sistem de referinta. O spirala, precum arcul unui banal pix, arata la fel indiferent indiferent de sitemul de referinta. Este adevarat ca vom vedea altceva functie de directia din care privim acest arc. dar aceasta nu schimba fondul problemei.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Mishulanu din Aprilie 12, 2011, 05:36:21 p.m.
Am impresia ca nici-un experiment nu a confirmat teoria quarcurilor. Sa asteptam si bozonul Higgs.
Primul experiment care a confirmat teoria quarkurilor a avut loc in 1968.
http://en.wikipedia.org/wiki/Quark#History
Si inca este confirmata zi de zi la Tevatron si LHC.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 12, 2011, 06:00:02 p.m.
Parca si in materialul din Wikipedia, la care faceti referinta, poate numai pentru mine, se arata ca mai exista indoieli in privinta teoriei quarcurilor. Cred ca si eu pot sa am retineri mai serioase.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Electron din Aprilie 12, 2011, 06:08:27 p.m.
Domnule Electron. Miscarea pe o spirala nu depinde de nici-un sistem de referinta.
Fals. Miscarea e caracterizata de traiectorie, iar traiectoria (adica forma ei) depinde de sistemul de referinta folosit pentru a studia respectiva miscare. Nu exista "miscare pe o spirala absoluta".

Citat
O spirala, precum arcul unui banal pix, arata la fel indiferent indiferent de sitemul de referinta.
Nici macar cu asta nu aveti dreptate. Banalul arc al unui pix se va vedea diferit din sisteme de referinta diferite, asa cum indica TR, find supus contractiei spatiului.

Nu confundati forma "materializata" de un arc, cu traiectoria miscarii unui corp care dintr-un anumit sistem de referinta e compusa dintr-o miscare pe un cerc si o miscare de translatie, spre exemplu.

Citat
Este adevarat ca vom vedea altceva functie de directia din care privim acest arc. dar aceasta nu schimba fondul problemei.
Nu ma refer deloc la directia in care privim 'traiectoria'. Ma refer la forma traiectoriei in functie de sistemul de referinta folosit.


e-
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 12, 2011, 07:14:58 p.m.
DE acord. Nu si in cazul in care miscarea se face in cerc cu viteza luminii. Dar asta mai trebuie safie demonstrat direct sau indirect, cel putin aceasta am vrut sa prezint.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 12, 2011, 08:24:09 p.m.
Am impresia ca nici-un experiment nu a confirmat teoria quarcurilor. Sa asteptam si bozonul Higgs.

Ai o impresie absolut gresita. Teoria cuarcilor a fost confirmata experimental inca din anii 1970 la acceleraorul HERA de la laboratorul german DESY. Iar apoi toate experimentele ulterioare de la CERN, Fermilab, si alte laboratoare au confirmata. Asa ca esti in urma cu stiinta de cel putin 30 de ani. Nu poti face o stiinta noua cand tu nu stii ce stie stiinta actuala.

Bosonul Higgs inca nu a fost confirmat experimental, dar nu are nici o legatura cu teoria cuarcilor.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 12, 2011, 08:26:32 p.m.
Parca si in materialul din Wikipedia, la care faceti referinta, poate numai pentru mine, se arata ca mai exista indoieli in privinta teoriei quarcurilor. Cred ca si eu pot sa am retineri mai serioase.

Te asigur ca nu mai e nici o indoiala in privinta teoriei quarcurilor. Dar daca ne arati pasajul exact din Wikipedia care iti pare ca sugereaza asta, iti comentam exact daca cumva l-ai inteles gresit sau pasajul e gresit.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 12, 2011, 10:13:52 p.m.
Vedeti mesajul dlui Mishulamu. Se poate intra direct din el pe wikipedia, la ceea ce s-a referit si la care fac si eu referinta.
Mai fac o mica observatie. in teoria big bang-ului se spune ca totul a inceput de la un punct, o singularitate toarte mica si foarte fierbinte. parca se apropie de ceea ce spun eu ca o particula elementara cu cat este mai mica are o masa mai mare deci o energie de repaus mai mare. In acest caz ar trebui ca aceste quarcuri sa aiba o energie mai mare decat particulele care le contin. poate gresesc dar este un motiv de gandire.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Electron din Aprilie 12, 2011, 10:24:34 p.m.
DE acord. Nu si in cazul in care miscarea se face in cerc cu viteza luminii.
Cum adica?

e-
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Electron din Aprilie 12, 2011, 10:29:51 p.m.
in teoria big bang-ului se spune ca totul a inceput de la un punct, o singularitate toarte mica si foarte fierbinte. parca se apropie de ceea ce spun eu ca o particula elementara cu cat este mai mica are o masa mai mare deci o energie de repaus mai mare.
Nu se apropie chair deloc. Singulariatea din Big-Bang e considerata "foarte mica si foarte fierbinte" pentru ca ea a continut toata energia din Univers in acel volum extrem de mic. Asta nu are legatura cu particulele actuale si dimensiunile/masele lor relative.

Plus ca toate particulele elementare sunt considerate punctiforme (in Modelul Standard) ca atare nu exista particule elementare mai mari si altele mai mici (se compara doar masa lor sau alte proprietati, dar nu raza).

Citat
In acest caz ar trebui ca aceste quarcuri sa aiba o energie mai mare decat particulele care le contin. poate gresesc dar este un motiv de gandire.
Nefiind valabila paralela intre singularitatea din Big-Bang si particulele elementare, concluzia propusa nu are nici o relevanta.


e-
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 12, 2011, 10:41:33 p.m.
Vedeti mesajul dlui Mishulamu. Se poate intra direct din el pe wikipedia, la ceea ce s-a referit si la care fac si eu referinta.

Asta a zis Mishulanu
Citat
Primul experiment care a confirmat teoria quarkurilor a avut loc in 1968.
http://en.wikipedia.org/wiki/Quark#History
Si inca este confirmata zi de zi la Tevatron si LHC.

Dar eu te-am intrebat altceva. Ai zis ca undeva in acest text de pe Wikpedia se spune ca oamenii de stiinta inca au dubii ca ar exista cu adevarat quarcii. Fiindca nu am timp sa citesc tot textul de pe Wikipedia si pentru ca afirmatia e falsa, sunt doua posibilitati: ori tu ai inteles gresit de pe Wikipedia, ori ai inteles corect de pe Wikipedia si Wikipedia se inseala. Asadar te rog iarasi sa ne arati tu acel citat exact care spune ca oamenii de stiinta inca au dubii ca ar exista cu adevarat quarcii.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 12, 2011, 10:59:16 p.m.
Am citit varianta in limba franceza care imi este mai accesibila. Vezi la historique in varianta franceza. In varianta in engleza este diferit. De regula francezii sunt mai catolici decat englazii. Normal. Dar pot sa am si eu dubii fata de englezi.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 12, 2011, 11:23:08 p.m.
Am citit varianta in limba franceza care imi este mai accesibila. Vezi la historique in varianta franceza. In varianta in engleza este diferit. De regula francezii sunt mai catolici decat englazii. Normal. Dar pot sa am si eu dubii fata de englezi.

Da-ne citat din varianta franceza, caci intelegem si limba asta. Nu ne pune sa cautam noi, caci e lipsa de respect fata de noi. Este un text lung si apoi ar trebui sa stam sa analizam la fiecare fraza daca e cumva fraza care ti-a trezit tie dubii. Da-ne tu direct fraza, ce mai tura vura!
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: florin_try din Aprilie 13, 2011, 05:06:41 a.m.
@ florin_

Teodor Sarbu doreste, ...

Pana una alta putem observa (si face critici constructive pentru Teodor Sarbu legat de) coerenta (respectiv lipsa de coerenta a) ipotezelor si propunerilor sale alternative.


 Domule electron, sunt de acord cu d-voastra in aceasta privinta.
 Insa eu cred ca am avut o critica/propunere chiar foarte constructiva si utila; adica i-am recomandat autotului sa inceapa cu manualele de gimnaziu unde se pot gasi explicate concepte de baza de fizica.  Nu am fost ironic, ci asa am simtit eu necesar, dupa ce i-am citit textul; mai ales ca nici nu mai stiam de unde sa incep cu critica.

Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: mircea_p din Aprilie 13, 2011, 05:44:52 a.m.
De regula francezii sunt mai catolici decat englazii. Normal. Dar pot sa am si eu dubii fata de englezi.
Dar nu asa catolici ca spaniolii. Iar romanii sant mai ortodocsi decat englezii si francezii la un loc.
Totusi ce are asta de-a face cu cuarcii?


Revenind la citatul cu pricina, te referi cumva la cel de mai jos? E din sectiunea "Parenthese historique" din articolul Wiki in franceza despre quarci. (link: http://fr.wikipedia.org/wiki/Quark)

"Cependant, l'absence de preuve expérimentale du quark t (mis en évidence seulement en 1994) relança le doute quant à la validité du modèle des quarks, et l'adage « the quark model has no truth » (« le modèle des quarks n'a pas de vérité/n'est pas vrai ») conduit à la raréfaction de l'utilisation du couple de termes beauty/truth en faveur des termes bottom/top initialement introduits[1]. Malgré l'existence avérée du quark t, l'usage actuel privilégie les noms bottom et top."

Unde e indoiala frantuzeasca? Chiar si cuarcul "t" a fost pus in evidenta acum mai mult de 15 ani.

Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 13, 2011, 08:48:45 a.m.
"relança le doute quant à la validité du modèle des quarks, et l'adage « the quark model has no truth » (« le modèle des quarks n'a pas de vérité/n'est pas vrai »)"
  Poate nu mai stiu eu limba franceza, dar parca au mai existat dubii in privinta quarcurilor.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 13, 2011, 02:41:04 p.m.
"relança le doute quant à la validité du modèle des quarks, et l'adage « the quark model has no truth » (« le modèle des quarks n'a pas de vérité/n'est pas vrai »)"
  Poate nu mai stiu eu limba franceza, dar parca au mai existat dubii in privinta quarcurilor.

"relanca" inseamna "a relansat". Si da, pana nu a fost descoperit cuarcul top mai erau unii care aveau dubii, dar el a fost descoperit de acum 16 ani, deci nu mai e nici un dubiu inca de atunci.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: mircea_p din Aprilie 13, 2011, 02:46:20 p.m.
"relança le doute quant à la validité du modèle des quarks, et l'adage « the quark model has no truth » (« le modèle des quarks n'a pas de vérité/n'est pas vrai »)"
  Poate nu mai stiu eu limba franceza, dar parca au mai existat dubii in privinta quarcurilor.
Cred  ca ai ceva probleme cu timpurile.
Fraza respectiva se refera la o stare existenta in trecut (si care a incetat odata cu descoperirea cuacului t). Paragraful in intregime explica de ce cuarcul nu se numeste "truth" ci "top".
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 13, 2011, 03:09:59 p.m.
Poate am ramas singurul. Dar sa atasez ceva.
          O foarte mică critică a teoriei quarcurilor
  Nu voi prezenta aici teoria quarcurilor. Nici măcar pe scurt. Voi menţiona însă că ea se bazează pe 6 quarcuri. Mai există introdusă şi noţiunea de antiparticulă pentru quarcuri precum şi noţiunea de culoare respectiv de anti culoare. Pentru a explica interacţiunile, se foloseşte fotonul pentru interacţiunile electromagnetice, un bozon Z şi doi bozoni W pentru interacţiunile slabe, opt gluoni pentru interacţiunile tari. Au mai fost introduşi şi bozonul Higgs care este responsabil de masa particulelor şi gravitonul care este introdus de teoria gravităţii cuantice. Toate bune până aici. Doar că sunt, după mine, mult prea multe.
  Singura critică pe care o aduc este tocmai briciul lui Ockham. « Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem »  Adică “Entităţile nu trebuie să fie multiplicate mai mult decât este necesar”. O formulare mai modernă ar fi “ipotezele cele mai simple sunt credibile”. Acesta este unul din principiile fundamentale ale ştiinţei.
   Să ştiţi că nimic din cele de mai sus nu îmi aparţine.

Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 13, 2011, 03:13:49 p.m.
In sfarsit ce ai zis in acest post este complet gresit. Da, toti acesti cuarci exista si toti acei bosoni de interactie la fel! Si da, sunt prea multi fata de descrierea unitara a Naturii ce o cautam. De aceea fizicienii cauta mereu teorii noi (pe care incearca si sa le testeze experimental) care sa descrie toate aceste interactiuni intr-una singura si toate aceste particule intr-un numar cat mai mic de particule. Cel mai bun candidat in acest sens este teoria corzilor, care spune ca toate particulelor sunt de fapt un singur tip de corzi (deci au fost unificate) si ca aceste corzi vibreaza la diferite frecvente, deci la diferite energii, deci coresponzand la diferite mase ale particulelor elementare, deci coresponzand la diferite particule elementare. Teoria corzilor este insa foarte departe de a fi testata in experiment, deocamdata ramane o idee frumoasa si incompleta matematic si netestabila experimental.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 13, 2011, 04:29:32 p.m.
Deci totusi mai exista cineva care cauta o alternativa la teoria quarcurilor. Chiar uitasem de teoria corzilor. Multumesc.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 13, 2011, 06:03:34 p.m.
Deci totusi mai exista cineva care cauta o alternativa la teoria quarcurilor. Chiar uitasem de teoria corzilor. Multumesc.

Teoria corzilor nu este o alternativa la teoria quarcurilor! Teoria corzilor este o extensie a teoriei actuale a fizicii particulelor in care se explica ca fiecare particula elementara ar fi de fapt o coarda. Deci in loc de toate tipurile de particule, e doar o coarda. Dar coarda poate vibra diferit. Cand vibreaza la o frecventa se comporta ca un electron, iar la alta frecventa ca un anume tip de cuarc. Deci teoria corzilor nu neaga ca ar exista cuarcii, ci spune ca fiecare cuarc ar fi de fapt o coarda. Nici nu ar avea cum sa nege, caci cuarcii au fost aratati experimental ca exista si orice noua teorie trebuie sa incorporeze faptele experimentale solide.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 14, 2011, 06:14:52 p.m.
In sfirsit. Vad ca avem puncte de vedere diferite. Nici unul nici altul nu il poate convinge pe celalalt. Vom vedea in viitor daca m-am inselat.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Adi din Aprilie 14, 2011, 07:19:57 p.m.
In sfirsit. Vad ca avem puncte de vedere diferite. Nici unul nici altul nu il poate convinge pe celalalt. Vom vedea in viitor daca m-am inselat.

Corect. Numai ca trebuie sa intelegi ca punctul meu de vedere e acelasi cu al Stiintei Oficiale. Asadar cand zici ca nu esti de acord cu mine pare putin, dar cand zici ca nu esti de acord cu Stiinta Oficiala pare mult. Atunci nu esti de acord cu mii de oameni de stiinta, teoreticieni si experimentatori, care au studiat asta toata viata lor de 100 de ani incoace. Iar tu cine stie ce studii de fizica ai, maxim facultatea. Trebuie nu doar doctorat, dar 20 de ani dupa doctorat sa intelegi cu adevarat astea. Dorinta ta de a face o noua teorie e nobila, dar inutila si irealizabila. Punct.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: cris din Aprilie 16, 2011, 12:32:25 p.m.
In sfirsit. Vad ca avem puncte de vedere diferite. Nici unul nici altul nu il poate convinge pe celalalt. Vom vedea in viitor daca m-am inselat.
Am si eu o teorie personala care in anumite puncte seamana cu a ta.Consider ca la baza materiei stau niste stringuri a caror existenta este data de propietatea energiei de a distorsiona spatiultimpul.
Stringurile sunt responsabile de propietatile materiei din aceasta cauza astept infirmarea existentei bosonului Higgs.
Am plecat de la cateva propietati ale radiatiilor electromagnetice.Astfel la densitati energetice mici(unde radio) propietatile de unda sunt covarsitoare.La densitati energetice mai mari(lumina)apar fenomene de distorsionare spatiutimp care duc la fragmentare simetrica (fotoni).La densitati energetice foarte mari (radiatii gamma)apare un fenomen interesant astfel la suprapunerea in faza a doi fotoni gamma distorsiunea este asa mare incat se produce fragmentarea asimetrica generand un electron si un pozitron acestea fiind particule formate dintr-un singur string.Stringul nu este o rotatie circulara,este o formatiune complexa multidimensionala semanand mai repede cu un fir de elastic rasucit si lasat liber.Intradevar cu cat are energie mai mare el se micsoreaza.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 16, 2011, 01:00:04 p.m.
Interesant. Evident ca ceea ce ai scris este foarte putin pentru a intelege teoria ta. Poat iei adresa mea de E mail de la adm forumului. Parca nu as trimite-o pe aici.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 16, 2011, 03:38:51 p.m.
Poate schimbi numele teoriei. Nu de alta dar mai este una care se numeste la fel si pare destul de asemanatoare cu ce ai prezentat pe scurt. Mai discutam.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: cris din Aprilie 17, 2011, 09:44:03 a.m.
Poate schimbi numele teoriei. Nu de alta dar mai este una care se numeste la fel si pare destul de asemanatoare cu ce ai prezentat pe scurt. Mai discutam.
Despre ce nume e vorba!M-ar interesa linkul spre acea teorie.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 17, 2011, 10:51:51 a.m.
Incearca "string theory" pe internet.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: cris din Aprilie 17, 2011, 03:07:45 p.m.
Incearca "string theory" pe internet.
Sincer nu am gasit nicaieri ca la baza stringurilor ar sta o propietate a radiatiilor electromagnetice asa cum cred eu.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 17, 2011, 03:37:52 p.m.
Bine, bine. Totusi cred ca este o coincidnta prea mare. Si poate ca ajunge. Poate ca te ai distrat ceva.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: valangjed din Aprilie 17, 2011, 11:11:40 p.m.
Cred ca expresii de genul : "destul de asemanatoare" sau "coincidenta prea mare" nu au nimic de-a face cu stiinta sau ingineria.Nu vad cum asemanarea , dintre forta coulombiana si forta gravitationala din teoria newtoniana de ex. , poate da nastere unei teorii (sa zicem unificate) a celor doua forte.
Asa cum au spus multi oameni , pe acest forum , nu putem construi un model doar pe analogii ci doar trecand respectivul model (ipoteza) prin filtrul gandirii matematice si in final al experimentului.Trebuie aplicata metoda stiintifica.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Anatol din Aprilie 18, 2011, 12:26:37 a.m.
  Mi se pare ca de cand exista stiinta, succes au avut(in afara de stiinte ca biblia), cei ce aviau laborator ori studiau in paralel cu aparatul matematic.
  Din practica mea, vreau sa spun ca chear de cineva este de acord cu careva ipoteze propuse, aciasta nu ajuta la nimic.
  Daca esti tanar cel mai bine sa pierzi vri-un an si sa incepi a merge paralel cu matematica, azartul va aparea si in matematica.
 
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 18, 2011, 09:39:16 a.m.
Domnule Valangjed. "Destul de asemanatoare" si "coincidenta prea mare" se refera la teoria stringurilor pe care dl. Cris pretinde ca a comceput-o. Cit despre ce am afirmat eu in articol, este ca toate fortele si cimpurile apar ca urmare a interactiunilor dintre cuantine. Modul de interactiunare depinde de multi factori, unii fiind prezentati in articol.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: Teodor Sarbu din Aprilie 18, 2011, 09:41:08 a.m.
Am inteles domnule Anatol si voi incepe cu gramatica.
Titlu: Răspuns: De la particule elementare la unificarea teoriei campurilor si a fortelor
Scris de: valangjed din Aprilie 18, 2011, 10:58:59 p.m.
Domnule Valangjed. "Destul de asemanatoare" si "coincidenta prea mare" se refera la teoria stringurilor pe care dl. Cris pretinde ca a comceput-o. Cit despre ce am afirmat eu in articol, este ca toate fortele si cimpurile apar ca urmare a interactiunilor dintre cuantine. Modul de interactiunare depinde de multi factori, unii fiind prezentati in articol.
Domnule Teodor Sarbu , cand m-am referit la forta coulombiana si la forta gravitationala am vrut doar sa dau un exemplu de analogie care nu a putut duce la o teorie bine stabilita.Puteam sa dau un exemplu de genul , daca eu ies pe usa in acelasi timp cu vecinul nu inseamna ca avem acelasi nume , dar m-am gandit sa dau un exemplu tot din fizica.