Forumul Scientia

Diverse => Critici ale paradigmei curente in stiinta => Subiect creat de: styhl din Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM

Titlu: Viteza luminii
Scris de: styhl din Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM
Nu demult m-au aparut niste probleme (foarte neclare) despre lumina si unele proprietati ale ei, cine ma poate ajuta?
1) Din ce cauza viteza luminii nu este infinita, adica instantanee? Urmatoarele intrebari ar putea duce la raspunsul acestei intrebari?!
2) Din ce cauza viteza luminii este diferita , in diferite medii de propagare a ei???
3) Unii savanti presupun ca nu poate (ceva) sa se transmita din un punct in altul, daca nu exista un mediu de transmitere. Cum credeti poate ca mediul de transmitere (a luminii) este chimpul gravitational (electrostatic), care difera in dependenta de intensitatea sa?
4) Masa luminii. Ca atare nici o boaba nu inteleg ce este definitia masei  ;D , ca ar exprima o cantitate de substanta masurata la nivel macroscopic, ha si ce inseamna substanta (si ea la rindul ei tot este compusa din alte elemente). Dar hai fie, continuu gindul pina la capat.
Se stie ca masa protonului, neutronului este 1, masa electronului e 1/(o mie si nustiu cit)  si din cite am auzit eu ca nimeni nu stie raspunsul concret care este masa luminii (fotonului) si daca ea exista. Ei bine va pot eu ajuta putin. Sunt o multime de experimente prin care sar putea demonstra existenta sa. 1) Efectul de observator. 2) Experimentul lui styhl  ;D. In acest experiment se va folosi termenul reculul. Sa ne inchipuim un experiment executat foarte fin in spatiu. Un corp (cit mai mic) este (improscat) luminat de o sursa de lumina cit posibila de puternica, daca acest corp isi va modifica positia din momentul iluminarii, atunci va mai garantez a 2 oara ca lumina are masa. 3) Nu prea cred ca ar exista ceva ce nu are masa.
Da, si cine doreste sami explice mai clar despre chimpul gravitational (electrostatic), deasemeni cam nimic nu inteleg despre copozitia sa si definitile lui.
Mersi anticipat.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Electron din Aprilie 06, 2011, 10:53:44 PM
Am mutat aici acest topic, deoarece autorul nu se rezuma la a pune intrebari, ci mai si emite ipoteze personale contrare stiintei actuale.

e-
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: AlexandruLazar din Aprilie 06, 2011, 11:28:26 PM
Citat din: styhl din Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM
Nu demult m-au aparut niste probleme (foarte neclare) despre lumina si unele proprietati ale ei, cine ma poate ajuta?
1) Din ce cauza viteza luminii nu este infinita, adica instantanee? Urmatoarele intrebari ar putea duce la raspunsul acestei intrebari?!

Nu știu să îți spun "din ce cauză" dar cred că foarte multe lucruri ar fi foarte ciudate și foarte diferite decât acum dacă ar fi infinite.

Citat2) Din ce cauza viteza luminii este diferita , in diferite medii de propagare a ei???

Poate un specialist în optică ar fi mai în măsură să răspundă la asta, dar în principiu pentru undele electromagnetice este din cauză că rețeaua cristalină a fiecărui tip de substanță interacționează în mod diferit cu undele electromagnetice care se propagă prin ea și implicit, îi influențează viteza de deplasare în moduri diferite.

Citat3) Unii savanti presupun ca nu poate (ceva) sa se transmita din un punct in altul, daca nu exista un mediu de transmitere. Cum credeti poate ca mediul de transmitere (a luminii) este chimpul gravitational (electrostatic), care difera in dependenta de intensitatea sa?

Nici eu nici, și presupun că nici altcineva nu crede că mediul de transmitere al luminii este un câmp gravitațional sau electrostatic. Ce înțelegi prin mediu de transmitere? Și de unde ți-a venit ideea că acesta ar fi, în cazul luminii, un câmp gravitațional?

Citat4) Masa luminii. Ca atare nici o boaba nu inteleg ce este definitia masei  ;D , ca ar exprima o cantitate de substanta masurata la nivel macroscopic

Mai e un topic despre asta pe aici. Masa nu măsoară cantitatea de substanță.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 08:50:02 AM
Citat din: styhl din Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM
1) Din ce cauza viteza luminii nu este infinita, adica instantanee?
E o intrebare care tine mai mult de filozofie nu de stiinta...

Faptul ca viteza luminii este constanta, este o proprietate intrinseca a universului. (Constantele fizice trebuie acceptate http://ro.wikipedia.org/wiki/Constant%C4%83_fizic%C4%83)

Dupa cum am spus si cu alte ocazii, stiinta nu poate spune nimic despre cauza legilor naturii. Stiinta studiaza fenomenele din univers (ce se produc pe baza acestor legi), acceaptand aceasta realitate, si nu isi propune sa se intrebe "de ce sunt legile asa si nu altfel"?

Daca viteza luminii ar fi infinita atunci nu ar mai exista zi si noapte :) (cerul noptii ar fi luminos ca ziua din cauza luminii ce ar veni instantaneu de la stelele din univers).
Daca viteza luminii in vid (c) nu ar fi viteza maxima de propagare a campului gravitional (curbura spatiu-timpului), ci acesta s-ar propaga cu viteza infinita, atunci universul nu ar putea exista in acest mod (nu ar putea exista galaxii, sisteme solare etc...).
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: styhl din Aprilie 07, 2011, 10:54:10 AM
   Privitor la aceia ce spui (Eugen 7) ca daca viteza luminii ar fi instantanee atunci nu ar mai fi noapte cam nu sunt deacord (sau poate ca nu team inteles). Ce vrei sa spui ca noi (globul Pamintesc) nu primeste permament ( o cantitate foarte mica de lumina) de la stele? Ba cred ca preimeste (si ziua si nuaptea), numai ca cantitatea (intensitatea ) acestei lumini este foarte foarte mica.
   Orice intrebare (eu asa cred) bine formulata, are explicatia sa. Indeferent ca aceasta ar fi "pur si simplu asa", sau ca ar fi o constanta a fizicii si doamne fereste sa ne atingem de ea.
   
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Larisa din Aprilie 07, 2011, 11:07:40 AM
  Stelele au o lumina mult mai mare decat a soarelui exista unele stele  mai mari decat soare de cateva mii de ori,dar deoarece Pamanul este foarte departe(cativa zeci sau mii de ani lumina distanta) de ele nu primim lumina mare.
  Soarele este mai mic decat stelele dar este mai aproape de Pamant si de aceea primim o lumina mult mai intensa.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 11:08:05 AM
Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 10:54:10 AM
    numai ca cantitatea (intensitatea ) acestei lumini este foarte foarte mica.
Cantitatea este foarte mica tocmai pentru ca pachetele (cuantele) de lumina sunt limitate de viteza luminii si ele ajung pe rand la noi. Daca viteza luminii ar fi infinita (si nu limitata), atunci pachetele (cuantele) de lumina, de la toate stelele din univers, ar ajunge instantaneu la noi indiferent de distanta, intr-o cantitate foarte mare, si din acest motiv noaptea cerul a fi luminos ca si ziua.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: styhl din Aprilie 07, 2011, 11:49:57 AM
 Nu sunt deacord cu tine (Eugen7) absolut deloc.
Poate ca nu am idee despre cuante, sau ce mai spuneai, dar nici nu te rog sa-mi explici ce inseamna cuante de lumina (nu cred ca imi vei putea explica, dar si iti garantez ca nimeni nu stie pina la urma definitia bine pusa la punct). Insa, de ce nu sunt cu tine deacord: Inchipuiti (deseneaza) un punct (o sursa de lumina). Fa un cerc in jurul lui (punctul sa fie centrul cercului), apoi mai fa un cerc concentric, apoi trage o dreapta (ce va trece prin centru). Si cum tu acum afirmi ca  cantitatea (intensitatea) de   lumina va fi aceiasi in toate cele 5 puncte, cam nu prea as fi deacord cu aceasta noutate (pentru mine), (aceasta in cazul cind afirmi ca viteza luminii ar fi infinita si din ce cauza pe pamint ar fi numai ziua) .
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 12:06:48 PM
Citat din: Larisa din Aprilie 07, 2011, 11:07:40 AM
  Soarele este mai mic decat stelele dar este mai aproape de Pamant si de aceea primim o lumina mult mai intensa.

Asa este. Ziua pamantul primete o cantitate foarte mare de fotoni, intrucat soarele este cea mai aproape stea. Un foton emis de soare ajunge la pamant doar dupa aprox 8,3 min (intrucat se deplaza cu viteza luminii iar distanta pamant soare este de aprox 150 mil km).

Daca fotonii nu ar calatori prin univers cu viteza luminii ci s-ar deplasa instantaneu pe orice distanta (cu viteza infinita), atunci cantitatea de fotoni ce ar ajunge la pamant (noaptea spre exemplu) ar fi foarte foarte mare (caci ar veni instantaneu fotoni de la toate stelele din univers), ceea ce ar determina ca noaptea sa nu mai existe (de fapt intreg universul ar fi luminos).
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Electron din Aprilie 07, 2011, 12:07:23 PM
Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 11:49:57 AM
[...] ce inseamna cuante de lumina [...] si iti garantez ca nimeni nu stie pina la urma definitia bine pusa la punct).
Pe ce anume iti bazezi tu aceasta garantare? Chiar stii tot ce stiu si tot ce nu stiu toti ceilalti de pe planeta?

e-
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Larisa din Aprilie 07, 2011, 12:22:15 PM
cuanta de lumina este fotonul.Ce este asa de greu daca te documentezi?Cand cauti definitia fotonului ea incepe :"fotonul se mai regaseste si sub denumirea de <cuanta de lumina>.."
 Ca tot veni vorba de cuanta ce este constanta lui Planck si la ce se foloseste?
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 02:23:30 PM
Citat din: Larisa din Aprilie 07, 2011, 12:22:15 PM
ce este constanta lui Planck si la ce se foloseste?
Cu cât încercăm să măsurăm mai precis poziţia particulei, cu atât scade precizia vitezei măsurate pentru particulă şi viceversa.
Heisenberg a arătat că incertitudinea poziţiei particulei înmulţită cu incertitudinea vitezei sale şi înmulţită apoi cu masa particulei, nu poate fi niciodată mai mică decât o anumită cantitate numită, constanta lui Plank. Mai mult, această limită nu depinde de modul în care se încearcă măsurarea poziţiei sau vitezei particulei, sau de tipul particulei, ci principiul de incertitudine formulat de Heisenberg este o proprietate fundamentală, inevitabilă, a lumii.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Larisa din Aprilie 07, 2011, 02:42:23 PM
   Totusi eu am o nelamurire constanta lui Planck a fost propusa cu referire la problema radiatiei de  corp negru.Totusi de ce oamenii de stiinta nu au mai continuat sa cerceteze despre gaura neagra?Am inteles de la un profesor in domeniul cuanticii ca lipseste o particula.Dar totusi legea lui Planck spune ca radiatiile electromagnetice ale unui corp negru pot fi modelate ca o multime de oscilatori armonici cu energia cuantica.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: sicmar din Aprilie 07, 2011, 03:00:44 PM
Citat din: styhl din Aprilie 06, 2011, 10:49:45 PM
Nu demult m-au aparut niste probleme (foarte neclare) despre lumina si unele proprietati ale ei, cine ma poate ajuta?
1) Din ce cauza viteza luminii nu este infinita, adica instantanee? Urmatoarele intrebari ar putea duce la raspunsul acestei intrebari?!

Mi-e greu să înţeleg exact sensul întrebării.
Bănuiesc că nu se pune la îndoială faptul viteza luminii este finită; că viteza luminii este finită este dovedit experimental.
Atunci, întrebarea ar putea fi înţeleasă aşa:
Există teorii care să dovedească că finitudinea vitezei luminii decurge din anumite cauze?
Aici este mai complicat de răspuns pentru că se intră într-un cerc vicios deoarece teoriile, la rândul lor, sunt făcute (abstracţie făcând de cele ale ageamiilor în domeniu :) sau excursurile teoretice voit contrafactuale) astfel încât să concorde cu datele experimentale. Ele întotdeauna pornesc de la anumite premize teoretice (cauze) şi tind să explice, pe baza lor, fie efectele detectate experimental fie ceea ce alte teorii acceptă drept premize. În cascada ce cauze-efecte, se ajunge la căutarea cauzei ultime căreia fizicienii îi spun principiul antropic, reductibil la dacă n-ar fi aşa, noi n-am exista şi nu ne-am pune întrebarea. Religiile au, evident, explicaţia lor asupra cauzei ultime, dar asta iese din sfera de interes de aici.
Rămâne întrebarea teoretică, contrafactuală: cum ar fi dacă viteza luminii ar fi infinită? Atunci legile fizicii n-ar mai fi cele cunoscute. Nu ştiu dacă a făcut cineva vreo astfel de teorie, care în orice caz ea n-ar avea nimic de-a face cu universul nostru cel puţin din câte ştim despre el.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: styhl din Aprilie 07, 2011, 03:15:58 PM
 De ce sunt pe forum - tocmai ca nu stiu (inteleg ) o multime de lucruri.
Dar, din intrebarile pe care le-am pus, o multime din ele au ramas nelamurite (cei ce incercau sa explice, tot pina la urma se inglodau).
De ce mai sunt in prezent cercetatorii, savantii si intrebarile - desigur caci din cauza ca nu este totul clar pina la urma.
 As mai vre sa adaug ceva in plus inafara la aceasta tema/ nu pre inteleg misiunea moderatorilor de pe acest forum, uneori ei cam isi asuma prea multa responsabilitate si incearca sa raspunda la unele intreberi ce nimeni (poate) nu stie raspunsul, mie mia aparut asa o intrebare, ei stiu oare de cuvintele "Nu stiu" sau le este rusine sa le spue?! Desigur este foarte greu sa fii moderator la un forum stiintific.
 Eugen7, cu parere de rau dar tot nu te pot intelege. Chiar daca sa zicem luam o lanterna si batem in o directie anumita, usor putem observa cum lumina "se imprastie" scade intensitatea ei proportional cu distanta de la punct la punct.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 03:22:54 PM
Citat din: Larisa din Aprilie 07, 2011, 02:42:23 PM
   Totusi eu am o nelamurire constanta lui Planck a fost propusa cu referire la problema radiatiei de  corp negru.Totusi de ce oamenii de stiinta nu au mai continuat sa cerceteze despre gaura neagra?
Nu trebuie sa confundam "radiatia corpului negru" cu "gaura neagra" intrucat sunt 2 concepte diferite (corp negru: http://ro.wikipedia.org/wiki/Corp_negru   gaura neagra: http://ro.wikipedia.org/wiki/Gaura_neagra).

Citat din: Larisa din Aprilie 07, 2011, 02:42:23 PM
Am inteles de la un profesor in domeniul cuanticii ca lipseste o particula.
De fapt lipsesc cam 2 particule elementare din fizica particulelor...
Gravitonul nu a fost descoperit inca.
Nu se stie mecanismul care face ca particulele fundamentale sa aiba masa. Exista ipoteza ca bosonul Higgs (numit metaforic si "particula lui Dumnezeu") ar oferi explicatia. (http://www.scientia.ro/fizica/58-fizica-nucleara/294-bosonul-higgs.html)
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 03:42:19 PM
Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 03:15:58 PM
   Eugen7, cu parere de rau dar tot nu te pot intelege. Chiar daca sa zicem luam o lanterna si batem in o directie anumita, usor putem observa cum lumina "se imprastie" scade intensitatea ei proportional cu distanta de la punct la punct.
Asa este. Intensitatea scade pentru ca fotonii sunt emisi intr-un numar finit si se deplaseaza cu viteza luminii.
Hai sa ne imaginam urmatorul exemplu. Vrei sa luminezi o minge noaptea cu lanterne. Ce posibilitati ai? Cel mai simplu pui o lanterna puternica foarte aprope. Daca departezi lanterna de minge atunci intesitatea luminii scade, insa daca aprinzi lenterne suplimentare (indrepate spre minge, la distante diferite, chiar si unele in spatele altora, unele mai puternice...) intensitatea luminii pe minge va creste. Lumina lanternelor nu lumineaza doar mingea ci si spatiul pana la ea. Unele puncte din spatiu vor primi lumina de la mai multe lanterne.
Acum considera ca fotonii ar avea viteza infinita (si nu "c") si atunci mingea ar primit fotoni instantaneu de la fiecare stea din univers (pe langa cei de la lanterne) numarul acestora fiind foarte mare, intesitatea luminii pe minge ar fi foarte mare, iar intreg spatiul din jurul mingii si pana departe... ar fi luminat (caci ar fi parcurs instantaneu de fotoni).
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Electron din Aprilie 07, 2011, 03:44:12 PM
Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 03:15:58 PM
De ce mai sunt in prezent cercetatorii, savantii si intrebarile - desigur caci din cauza ca nu este totul clar pina la urma.
Desigur ca "totul" nu e clarificat in stiinta, dar nu prea vad cum poti tu sa pretinzi a decide ce anume e clarificat si ce nu.

CitatAs mai vre sa adaug ceva in plus inafara la aceasta tema/ nu pre inteleg misiunea moderatorilor de pe acest forum, uneori ei cam isi asuma prea multa responsabilitate
Rolul moderatorilor pe orice forum este sa se asigure ca se respecta normele definite pentru respectivul forum. La fel si pe acest forum.

Citatsi incearca sa raspunda la unele intreberi ce nimeni (poate) nu stie raspunsul,
Moderatorii sunt si ei useri pe forum, si au dreptul sa participe la discutiile generale, nu sunt limitati la observatiile legate de regulile forumului.
Daca tu ai impresia ca vreun moderator de aici incearca sa raspunda la unele intrebari la care nimeni nu stie raspunsul, n-ar fi rau sa dai exemplul de rigoare. A face afirmatii fara acoperire nu este apreciat deloc pe aici.

Citatmie mia aparut asa o intrebare, ei stiu oare de cuvintele "Nu stiu" sau le este rusine sa le spue?!
Nu pot sa raspund in numele altora, dar eu stiu cuvintele "nu stiu" si nu mi-e rusine sa le spun. In schimb, nu sunt de principiul ca trebuie sa ma bag in toate discutiile despre care nu am habar pentru a-mi anunta ignoranta in domeniu. Particip acolo unde consider ca pot aduce ceva constructiv; unde "nu stiu" nu ma bag (decat eventual pentru a pune intrebari pentru a afla mai multe). E ok pentru tine?

CitatDesigur este foarte greu sa fii moderator la un forum stiintific.
De unde stii acest lucru?


e-
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: mircea_p din Aprilie 07, 2011, 03:50:16 PM
Citat din: Larisa din Aprilie 07, 2011, 11:07:40 AM
 Soarele este mai mic decat stelele dar este mai aproape de Pamant si de aceea primim o lumina mult mai intensa.
Atentie, afirmatia asta sufera si cu logica si cu realitatea.
Soarele este o stea deci nu poate fi "mai mic decat stelele" din punct de vedere logic.
Poti spune "soarele este mai mic decat toate celelalte stele" dar asta desi are sens logic nu este adevarat. Soarele este o stea medie ceea ce inseamna ca exista atat stele mai mari cat si mai mici decat el. Si multe stele care sant cam la fel de mari.

In rest, ai intuit corect. Soarele fiind la o distanta mai mica de pamant decat oricare alta stea, radiatia primita de la Soare e mult mai intensa.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Electron din Aprilie 07, 2011, 03:53:16 PM
Eugen7, iar te grabesti...

Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 03:15:58 PM
Chiar daca sa zicem luam o lanterna si batem in o directie anumita, usor putem observa cum lumina "se imprastie" scade intensitatea ei proportional cu distanta de la punct la punct.
Citat din: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 03:42:19 PM
Asa este. Intensitatea scade pentru ca fotonii sunt emisi intr-un numar finit si se deplaseaza cu viteza luminii.

Esti sigur de acest "motiv", sau doresti sa te mai gandesti o data? Raspunde cu Da sau Nu la intrebarea urmatoare: daca am lanterna propusa de styhl, si fotonii ar avea viteza infinita, intensitatea ar scadea cu distanta de la sursa, sau nu? (Vorbim aici de o singura sursa, lanterna, nu de toate stelele de pe cer).

e-
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 04:08:50 PM
Citat din: Electron din Aprilie 07, 2011, 03:53:16 PM
Eugen7, iar te grabesti...

Cam asa e. (Am spus ca fotonii sunt emisi intr-un numar finit si nu infinit). Cum sa explicam pe intelesul lui styhl?

Intensitatea luminoasă, una din cele 7 marimi fudamentale, este fluxul luminos emis într-o anumită direcție de o sursă luminoasă punctuală, raportat la unitatea de unghi solid în care emite sursa.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Electron din Aprilie 07, 2011, 04:21:28 PM
Citat din: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 04:08:50 PM
Cum sa explicam pe intelesul lui styhl?
Despre intensitatea luminoasa a unei surse punctuale, styhl a intuit bine ce se petrece. Daca vorbea de un laser care are un fasciul ce nu e divergent, atunci ar fi fost alta situatie.

Ce nu sunt foarte sigur este ca argumentul tau legat de viteza infinita a fotonilor chiar este corect. Tu presupui probabil implicit ca sunt o infinitate de stele in Univers, ca ele emit fotoni vesnic si ca toti fotonii care "pleaca spre Pamant" ajung la noi. Nici una din aceste ipoteze nu mi se par justificabile, ca atare, chiar daca fotonii ar avea viteza infinita, acea intensitate maxima perpetua ("ar fi tot timpul zi") nu prea sta in picioare.

Oricum discutiile despre "propagare instantanee" in Universul nostru in care simultaneitatea este relativa, sunt doar chestiuni care nu clarifica nimic despre realitate.


e-
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: styhl din Aprilie 07, 2011, 04:24:37 PM
;D ;D , pai bine daca eu am enuntat ca e greu sa fii un moderator pe un forum stiintific (sa corectezi orice gresala), atunci ce insusi dumitale (electron e-) doresti sa afirmi ca iti este foarte usor?! Nu stiu ce virsta ai, dar mai stiu ca si virsta tot joaca un rol oarecare in cercetare (stiinta), mai ales ca oamenii mai virsnici (cum eu am observat) deloc nu isi dau silinta in cercetare (stiinta).
 Privitor la neclaritatea lui Simclar si altii. Am auzit cindva asa o intrebare pe TV: De ce o corabie nu poate capata o viteza mai mare de x km/s, si ce interesant in prezent sunt 2 raspunsuri la aceasta intrebare, 1) valurile apei incurca nava sa capete peste o anumita viteza x km/s, 2) La viteza masa corpului incepe a se mari (sau G cum e mai corect poate). Exemple de acest gen sunt o multime.
 
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Electron din Aprilie 07, 2011, 05:10:26 PM
Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 04:24:37 PM
;D ;D , pai bine daca eu am enuntat ca e greu sa fii un moderator pe un forum stiintific (sa corectezi orice gresala), atunci ce insusi dumitale (electron e-) doresti sa afirmi ca iti este foarte usor?!
styhl, te rog sa citesti cu mai mare atentie ce ti se raspunde. Nu am afirmat niciunde ca rolul moderatorilor este sa corecteze orice greseala. A respecta regulile unui forum e cu totul altceva decat a nu face erori stiintifice. Rolul meu si al celorlalti moderatori se refera la respectarea normelor forumului, nu are nimic de-a face cu corectarea erorilor stiintifice.

Faptul ca eu si alti useri incercam sa corectam unele din erorile de stiinta pe care le fac altii, e ceva ce nu are legatura cu rolul de moderator, ci mai degraba cu scopul acestui forum - acela de a populariza stiinta, nu ignoranta. Poti sa observi ca nu pot si nici nu am intentia sa corectez toate erorile (stiintifice) din toate sectiunile acestui forum. Nu pot sa o fac pentru ca nu stiu suficient de multe din fiecare domeniu. (Uite ca folosesc fara sa-mi fie rusine cuvintele "nu stiu"). ;)

CitatNu stiu ce virsta ai, dar mai stiu ca si virsta tot joaca un rol oarecare in cercetare (stiinta), mai ales ca oamenii mai virsnici (cum eu am observat) deloc nu isi dau silinta in cercetare (stiinta).
Aceste detalii sunt irelevante. Necesitatea rigorii stiintifice e valabila pentru orice varsta.


e-
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: florin_try din Aprilie 07, 2011, 05:15:32 PM
@styl

Intrebarile puse de tine sunt poate cele mai profunde intrebari in stiinta si filosofia stintei.

In opinia mea, observatia ca "viteza luminii e constanta" e una din cele mai fundamentale descoperiri in stiinta.
De aici deriva un mod complet nou de a privi concepte de baza precum spatiu si timpul. Ca sa poate intelege consecintele faptului ca viteza luminii e finita, constanta si invarianta, oamenii de stiinta  si-au antrenat creierul sa gindeasca diferit.

Nu stiu daca stiinta are raspuns final la o parte din intrebarile tale. Dar are un raspuns acceptabil pentru o mare parte din fizicieni.

Nu stiu daca vei gasi raspuns asa de usor la intrebarile tale, insa eu sper sa nu! Sper sa ramii cu aceste framintari ani de zile. Si sa intelegi, si sa neintelegi, si sa te gindesti si sa te razgindesti ani de zile pe cont prorpiu asupra posibililor raspunsuri si implicatiilor lor.  

Si sa nu te limitezi niciodata ca 'partea fizica' a problemei! Incearca sa o privesti si sub aspect filosofic.
A nu re-intreba si re-analiza implicatiile sub aspectul in care un filosof al stiintei analizeaza, e un cheat ieftin a unei minti comode si necurioase.  

Mult succes!
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: styhl din Aprilie 07, 2011, 09:08:01 PM
 ... bunisoare raspunsuri.
  Da, am mai gasit pe aici ceva cu particula gravitationul, particula lui Dumnezeu, bozonul Higss ma spoream eu cu profii la scoala ca nu poate fi ca neutronul sa aiba "sarcina 0" (atunci intelegeam ca gravitatia)", si masa 1, sunt 2 lucruri ce se contrazic reciproc, eu ii mai zic chimpul alifa(nedescoperit in prezent, permament peste tot). dar, astai alceva.
Stiinta nicidecum nu trebue popularizata, sunt argumente multe pentru pro la acesta afirmatie si mai putine contra, mai tirziu le voi enunta.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Electron din Aprilie 07, 2011, 09:24:40 PM
Citat din: styhl din Aprilie 07, 2011, 09:08:01 PM
  Stiinta nicidecum nu trebue popularizata, sunt argumente multe pentru pro la acesta afirmatie si mai putine contra, mai tirziu le voi enunta.
Daca stiinta nu trebuie popularizata dupa parerea ta, ce cauti aici?

e-
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: valangjed din Aprilie 07, 2011, 10:39:48 PM
Styhl , daca tot ai adus vorba , ce varsta ai?Daca e scret nu-i nici o suparare.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: HarapAlb din Aprilie 08, 2011, 01:41:44 AM
Citat din: Eugen7 din Aprilie 07, 2011, 02:23:30 PM
(...) principiul de incertitudine formulat de Heisenberg este o proprietate fundamentală, inevitabilă, a lumii.
Principiul de incertitudine nu e o propietate a lumii ci a formalismul mecanicii cuantice. Asta daca nu cumva e demonstrat pe undeva ca lumea e musai sa fie asa cum e descrisa de formalismul mecanica cuantica.
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Eugen7 din Aprilie 08, 2011, 09:23:37 AM
Citat din: Electron din Aprilie 07, 2011, 04:21:28 PM
Ce nu sunt foarte sigur este ca argumentul tau legat de viteza infinita a fotonilor chiar este corect. Tu presupui probabil implicit ca sunt o infinitate de stele in Univers, ca ele emit fotoni vesnic si ca toti fotonii care "pleaca spre Pamant" ajung la noi. Nici una din aceste ipoteze nu mi se par justificabile, ca atare, chiar daca fotonii ar avea viteza infinita, acea intensitate maxima perpetua ("ar fi tot timpul zi") nu prea sta in picioare.
Discutia pe acest topic este una filozofica, si mesajul meu trebuie privit in acest sens. Presupuneam cum ar fi daca viteza luminii ar fi infinita. Consider ca in acest caz nu trebuie sa fie un numar infinit de stele in univers, ci e suficinet sa fie un numar foarte mare, pentru ca cerul noptii sa fie luminos (intrucat fotonii ar parcurge instantaneu orice distanta, luminand spatiul. Privit de pe pamant, cerul noptii - spatiul din jurul planetei pamant, hai sa ne limitam la atmosfera - ar primi o cantitate suficienta de fotoni de la stelele din univers pentru ca sa fie luminos). De asemenea, consider ca nu este necesar ca stelele sa fi stralucit dintotdeauna, (intrucat viteza fotonilor este considerata a fi infinita) si nici sa emita o cantitate infinita de fotoni.

Filozofului german Heinrich Olbers spunea (la inceputul sec XIX, impotriva ideii unui univers static infinit. El considera viteza luminii ca fiind finita. La sfarsitul sec XVII astronomul danez Roemer descoperise ca viteza luminii este finita): "într-un univers static infinit, aproape fiecare linie de vedere s-ar termina pe suprafata unei stele. Astfel, ar fi de asteptat ca întregul cer sã fie tot asa de strãlucitor ca soarele, chiar si noaptea." (Stephen Hawking - Scurta istorie a timpului pag 19).
Consider ca aceasta argumentatie ar fi aproximativ valabila si in cazul unui univers in exapansiune cu o rata finita, ce contine un numar foarte mare de stele, iar viteza luminii ar fi infinita, intrucat de pe pamant nu vedem cu ochiul liber dacat un spatiu "mic" in comparatie cu cel din univers, insa cantitatea de fotoni ce ar strabate acest spatiu ar fi foarte mare deoarece fotonii ar avea viteza infinita. Situatia ar fi comparabila cu cea de pe un teren de fotbal unde se disputa un meci de fotbal noaptea. Patru mari reflectoare lumineaza suprafata mica a terenului (numarul de fotoni la nivelul solului fiind comparabil cu cel primit de la soare in timpul zilei), iar daca privim de pe teren in sus o sa vedem ca spatiul este luminos (desi la nivelul reflectoarelor spatiul nu este luminat decat in mica parte).

Citat din: Electron din Aprilie 07, 2011, 04:21:28 PM
Oricum discutiile despre "propagare instantanee" in Universul nostru in care simultaneitatea este relativa, sunt doar chestiuni care nu clarifica nimic despre realitate.
Asa este. Sunt doar presupuneri filozofice, "exercitii de imaginatie".
Realitatea lumii in care traim este extrem de complexa.

Si pentru ca este vorba de filozofie...
"Există doar un lucru bun, știința, și doar unul rău, neștiința.
Știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu.
Știu că nu știu nimic, dar știu că pot ști mai mult decât știu.
Adevărata înțelepciune înseamnă să-ți recunoști propria ignoranță." Socrate
Titlu: Răspuns: Viteza luminii
Scris de: Mishulanu din Aprilie 08, 2011, 12:13:12 PM
Citat din: Eugen7 din Aprilie 08, 2011, 09:23:37 AM
Presupuneam cum ar fi daca viteza luminii ar fi infinita. Consider ca in acest caz nu trebuie sa fie un numar infinit de stele in univers, ci e suficinet sa fie un numar foarte mare, pentru ca cerul noptii sa fie luminos (intrucat fotonii ar parcurge instantaneu orice distanta, luminand spatiul. Privit de pe pamant, cerul noptii - spatiul din jurul planetei pamant, hai sa ne limitam la atmosfera - ar primi o cantitate suficienta de fotoni de la stelele din univers pentru ca sa fie luminos). De asemenea, consider ca nu este necesar ca stelele sa fi stralucit dintotdeauna, (intrucat viteza fotonilor este considerata a fi infinita) si nici sa emita o cantitate infinita de fotoni.
Chiar daca viteza luminii ar fi infinita si fotonii ar ajunge instantaneu la noi, cerul ar fi la fel de luminos ca si acum. Daca o stea degaja 1000 de fotoni/s pe directia Pamantului, indiferent de viteza cu care se deplaseaza fotonii, tot maxim 1000 de fotoni/s ar ajunge pe Pamant. Ca cerul sa fie mai luminos ar trebui sa stelele sa produca mai multa energie. Sau daca viteza luminii ar deveni infinita acum, s-ar produce un flash scurt de lumina intensa, dupa care luminozitatea va reveni la valoarea anterioara.