Forumul Scientia

Diverse => Critici ale paradigmei curente in stiinta => Subiect creat de: florin_try din Octombrie 17, 2010, 06:32:43 a.m.

Titlu: graphene si simetria Lorentz
Scris de: florin_try din Octombrie 17, 2010, 06:32:43 a.m.
 Am intilnit un articol

 http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2010/10/-will-the-physics-of-graphene-show-the-space-time-is-a-mirage-todays-most-popular.html

 in care ar zice caci compotarea electronilor in graphene la temperaturi joase ar viola simetria Lorentz.

 Trebuie sa fie vorba de o greseala de interpretare, nu?
 Stie careva daca intr-adevar exista experimente ce confirma violarea simetriei Lorentz?
Titlu: Re: graphene si simetria Lorentz
Scris de: HarapAlb din Octombrie 17, 2010, 07:44:37 a.m.
Nu zice ca e incalcata simetria Lorentz, ci pare ca ar fi incalcata (in grafene la temperaturi joase). Introduce ipoteza ca transformarile Lorentz ar fi doar o aproximare a unei simetrii mai cuprinzatoare, asa cum ar fi transformarile Lorentz fata de transformarile Galileene. Mai departe extrapoleaza consecintele acestei ipoteze si inteleg ca ajunge la un fel de explicatie a fenomenelor exotice: dark-matter, dark-energy... Ultimul cuvant il vor avea rezultatele experimentale.

Legat de incalcarea simetriei Lorentz vezi de exemplu Lorentz violation (http://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_covariance#Lorentz_violation). In final se mentioneaza ca violarea simetriei Lorentz este echivalenta cu incalcarea simetriei CPT (charge-parity-time). Simetria CPT este una "puternica", teoria campului se bazeaza pe ea si daca se constata (experimental) ca se incalca inseamna ca s-a dus de rapa aproape toata fizica teoretica.