Forumul Scientia

Diverse => Critici ale paradigmei curente in stiinta => Subiect creat de: RaduH din Februarie 08, 2010, 02:02:01 PM

Titlu: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 08, 2010, 02:02:01 PM
Totul incepe de la aceasta discutie.
(http://img709.imageshack.us/img709/7059/ipotezadepornire.th.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/ipotezadepornire.jpg/)
Nu vad de ce o suprafata de reflexie totala nu ar reflecta in acest fel.
Daca asa este se poate continua cu :
(http://img709.imageshack.us/img709/8541/reflexii.th.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/reflexii.jpg/)(http://img709.imageshack.us/img709/6691/repetitie.th.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/repetitie.jpg/)
Adica se observa o foarte buna distributie in planul poligonal. Multiplicarea frecventei de repetitie se face prin reglarea momentelor in care pulseaza Laserii.
(http://img709.imageshack.us/img709/7497/pompaspectrala.th.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/pompaspectrala.jpg/)
Daca asa este pana aici se poate trece la incercarea de "a pompa" lumina in acest fel. Densitatea de energie spectrala e tratata ca "presiune" iar inversia de poulatie ca "acumulare de energie potentiala". Obtinerea impulsurilor este suficienta de scurta cu un obturator electrooptic, adica 10^-12-secunde aproximativ.
De aici se va intelege mai bine conceptul de supapa optica :
(http://img42.imageshack.us/img42/9366/ipotezederefulare.th.jpg) (http://img42.imageshack.us/i/ipotezederefulare.jpg/)
Ipoteza a doua e desenata cat se poate desena cu un program de proiectare 3D, adica nu e vorba de o refulare paralela. Probabil interfranje.
In cazul primei ipoteze urmeaza urmatoarea discutie :
(http://img42.imageshack.us/img42/2926/dicutierezervor.th.jpg) (http://img42.imageshack.us/i/dicutierezervor.jpg/)
Se observa ca daca in cazul primei ipoteze de refulare e neconcludent, in cazul celei de-a doua se prefera un poligon cu cat mai multe laturi.
Rezulta urmatoarea geometrie pentru Rezervorul Spectral :
(http://img709.imageshack.us/img709/5766/rezervorspectral.th.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/rezervorspectral.jpg/)
Printr-un array cu numarul de Rez.Spectr. necesar se realizeaza pompajul optic pentru Amplificatorul Quantic .
(http://img709.imageshack.us/img709/126/lasergros.th.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/lasergros.jpg/)
Diametrul central e destul de mare deci rezulta impulsuri cu energie mare, amplificate in acest fel si date de un Laser de initiere.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 09, 2010, 10:22:11 AM
Mentionez ca este vorba de dimensionari relative demne de luat in considerare doar ca predimensionari sau ca prezentare a unui mod de gandire.
Rezulta dimensiuni uriase pentru posibilitatea realizarii unor medii active solide. Exista si medii active lichide numite si "solutii de coloranti". In eventualitatea acestei obtiuni mai trebuie facut un mic efort de proiectare. Inca nu am la dispozitie mijloacele sa il fac.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 11, 2010, 10:23:40 AM
Trebuie sa fac o corectura. Prin suprafete total reflectatoare nu inteleg faptul ca reflecta 100% din radiatie ci ca nu sunt facute intentionat sa fie semitransparente.

Curioasa lipsa de interes pentru asa ceva ?
As incerca sa incep cu reflexia aceea pe o suprafata conica. Ar fi bine dar, nu e chiar asa de neaparat, sa fie de reflexie totala.
Exista vre-o precizare ca nu pot sa existe fronturi de unda cilindrice, ca sferice ar cam fi ?
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 11, 2010, 11:04:45 AM
Citat din: RaduH din Februarie 11, 2010, 10:23:40 AM
Exista vre-o precizare ca nu pot sa existe fronturi de unda cilindrice, ca sferice ar cam fi ?
Depinde ce vrei sa spui cu "fronturi de unda cilindrice". Aplicand Principiul lui Huygens se poate determina in general forma sursei necesare pentru a obtine o topologie data a frontului de unda.

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 11, 2010, 11:09:21 AM
OK Pe mine ma interezeaza daca o suprafata conica poate reflecta un pascicol paralel si convergent asa. Primul desen. De asta cred ca depinde tot ce am incercat.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 11, 2010, 11:36:19 AM
Citat din: RaduH din Februarie 11, 2010, 11:09:21 AM
un pascicol paralel si convergent asa. Primul desen.
Ce inseamna fascicol "paralel si convergent" ?

Fa si un desen in care sa se vada sensul razelor de lumina, si punctele de reflexie eventuale. Din reprezentarile acelea solide eu nu inteleg mai nimic.

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 11, 2010, 12:06:17 PM
Citat din: RaduH din Februarie 11, 2010, 10:23:40 AM
Trebuie sa fac o corectura. Prin suprafete total reflectatoare nu inteleg faptul ca reflecta 100% din radiatie ci ca nu sunt facute intentionat sa fie semitransparente.
Atunci ar trebui sa nu folosesti expresia "suprafete total reflectatoare", ci "suprafete cu reflexie care poate fi diferita de 50%". Nu mai folosi aiurea (abuziv) conceptele ca nu te va intelege nimeni. Ce interes sa aiba lumea sa citeasca niste nonsensuri?

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: mircea_p din Februarie 11, 2010, 04:30:30 PM
Citat din: RaduH din Februarie 08, 2010, 02:02:01 PM
Totul incepe de la aceasta discutie.
Lipseste ceva aici? Unde e discutia?
Ori discutie nu insemana un dialog intre doua persoane ci niste poze?
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 13, 2010, 02:10:42 PM
CitatFa si un desen in care sa se vada sensul razelor de lumina, si punctele de reflexie eventuale. Din reprezentarile acelea solide eu nu inteleg mai nimic.
(http://img37.imageshack.us/img37/4453/insectiune.th.jpg) (http://img37.imageshack.us/i/insectiune.jpg/)
Scuze dar de aceasta data nu am decat Paint la dispozitie.
CitatAtunci ar trebui sa nu folosesti expresia "suprafete total reflectatoare", ci "suprafete cu reflexie care poate fi diferita de 50%". Nu mai folosi aiurea (abuziv) conceptele ca nu te va intelege nimeni. Ce interes sa aiba lumea sa citeasca niste nonsensuri?
Atat de putin sa fie ? Tocmai de aceea am corectat.
CitatLipseste ceva aici? Unde e discutia?
Ori discutie nu insemana un dialog intre doua persoane ci niste poze?
Sper sa inceapa sa se dezvolte. Nu fac intentionat. E din lipsa de mijloace si de timp pe la computerele altora.
Acum de exemplu am timp dar n-am soft.
Sa incerc sa fac o descriere :
In principiu este o incercare de a atinge densitatea de energie spectrala de prag necesara emisiei stimulate, intr-un volum mare (adica fascicol "gros"), adica energie mare a impulsurilor, folosind foarte multe surse si multe reflexii. Sursele fiind Laseri normali ca "grosime", sau ca energie a impulsului, care emit impulsuri de scurta durata si de mare putere. Deocamdata nu pun problema lungimilor de unda si a mediilor active, pentru ca va cer parerea doar ca idee de principiu.
Pentru a intelege rolul "Supapei Optice" in acest proces, apelez la comparatie.
(http://img269.imageshack.us/img269/3157/altfel.th.jpg) (http://img269.imageshack.us/i/altfel.jpg/)
Sunt foarte multe aspecte care ar putea sa fie discutate functie de intrebarile dvs. in speranta ca are sa se dezvolte o discutie.
Pentru Electron :D
De aceasta data nu e vorba de un "perpetum mobile". Oricata putere s-ar obtine se explica prin introducerea a mult mai multa putere, din toate directiile si cu toate pierderile de rigoare.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Februarie 14, 2010, 12:01:49 AM
 RaduH ai preocupari interesante. Prezentarilor tale le lipseste introducerea, intri direct in miezul problemei iar noi trebuie sa ghicim inceputul :)  Discutia asta ai inceput-o direct cu niste desene, din care eu n-am inteles mai nimic, trebuie acum sa urmaresc toate cuvintele din mesajele tale posterioare pentru a intelege desenele...

Inainte de a ne arata schite si desene ar fi foarte util sa faci o prezentare in cateva fraze a proiectului, de exemplu care este scopul lui, principiul de functionare si cum te-ai gandit sa-l realizezi. Informatia nu trebuie sa fie riguroasa stiintific, ideile sunt importante. Cred ca ar fi o idee buna sa salvezi desenele pe forum impreuna cu mesajele si explicatiile, nu pe alte site-uri.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 14, 2010, 11:42:16 AM
Citatnu pe alte site-uri.
Din asta chiar nu inteleg nimic. Se refera la imageshac ? Eu stiu ca mi-am consumat de mult cota de poze pe care o pot posta.
Bun e adevarat. Daca ati vazut "pila fotoionica" e prezentata altfel. Da o sa postez si despre asta ceva asemanator si elaborat insa nu stiu si cand pot sa o fac. Nu e din vina dvs. dar nici chiar asa de tare din vina mea. Trebuie sa am timp la dispozitie la un computer unde sa pot si sa instalez soft asa cum il am de acu 10 ani. Are varul meu unul dar acuma are ceva cu hardurile ca are si din alea externe.
Deci nu pot decat sa cer iertare si intelegere si poate un efort pe care nu il merit de fapt.
Da pila are legatura cu laserul in sensul ca era o incercare nereusita de conversie a puterii lui.
Alta e problema. Daca va dau desenele in 3D in ideea ca aveti programul care sa le vizualizeze e cu totul altceva. De fapt ce fac e si un fel de test pentru prezentarea care va urma. Adica sa stiu cam ce nu se intelege si cam la ce imagini mai trebuie sa lucrez. Daca le fac "desen tehnic" si sunt ingineri aceia mai degraba nu inteleg pozele decat desen tehnic. Pentru ei spun ca nu e inca definit in sensul de dimensionat foarte fix. Celor care nu sunt ingineri geaba le dau desen tehnic. Unu micut si simplut il vor intelege. Pentru a vedea ceva intr-un desen complicat de ansamblu iti trebuie chiar antrenament.
Daca luam fiecare poza in parte si dvs. intrebati si eu raspund nu cred ca si rezolvam problema da acumulez date pentru viitoarea prezentare. In ceea ce am facut este si multa dimensionare libera. De exemplu acolo e o stea cu 30 de colturi. Pot fi si 300 la o adica. Poate fi si in loc de stea un cerc adica o infinitate de colturi.
La sa zicem ca desenul final se vede ca sunt 20 de elemente puse in array. adica se pleaca de la un poligon cu 20 de laturi. Iarasi pot fi oricate. Cat mai multe teoretic. Practic sau tehnologic va fi altceva.
Stiu ca pare aiurea dar daca dezbatem inainte prezentarea finala va fi mult mai valoroasa decat nu stiu cate prezentari succesive si tot reluate. In eventualitatea ca si poate sa iasa ceva cu laserul asta nu acord exclusivitate si nu pretind drepturi de autor excluzive. Eventual daca iese ceva doar morale. Daca se poate face asa ceva sigur fuziunea e rezolvata. Stiti ce inseamna Peak Oil. Daca se poate face asa ceva trebuie facut si inca repede. Avem ca sistem economic o problema cu investitiile neparate dar neaducatoare de profit direct unor "ticalosi".
Hai sa le si linistesc putin ca iarasi ma-m intins ca raia si stiu ca generez confuzie. Mergeti putin la topicu cu pila, va rog, domnule Harap Alb. 
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 15, 2010, 11:02:08 AM
Citat din: RaduH din Februarie 13, 2010, 02:10:42 PM
CitatFa si un desen in care sa se vada sensul razelor de lumina, si punctele de reflexie eventuale. Din reprezentarile acelea solide eu nu inteleg mai nimic.
(http://img37.imageshack.us/img37/4453/insectiune.th.jpg) (http://img37.imageshack.us/i/insectiune.jpg/)
Scuze dar de aceasta data nu am decat Paint la dispozitie.
Bun, deci fasciculul incident are directia axei conului si rezulta o imprastiere a razelor pe directie radiala. Si de acolo ce se intampla cu razele LASER in continuare? Poate mergand din aproape in aproape vom ajunge si la chestiunea cu care trebuia sa incepi: care e scopul si utilitatea acestei inventii?


CitatPentru Electron :D
De aceasta data nu e vorba de un "perpetum mobile".
De ce faci aceasta precizare special pentru mine? Crezi ca mi se pare amuzant ca iei in deradere fizica? Uite, iti spun deschis si direct ca mi se pare dizgratios si ca mai bine eviti asemenea referiri inutile la "permetuum mobile".

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 15, 2010, 01:23:43 PM
CitatBun, deci fasciculul incident are directia axei conului si rezulta o imprastiere a razelor pe directie radiala. Si de acolo ce se intampla cu razele LASER in continuare? Poate mergand din aproape in aproape vom ajunge si la chestiunea cu care trebuia sa incepi: care e scopul si utilitatea acestei inventii?
Super. Deci daca asa se reflecta se poate continua.
Citatcare e scopul si utilitatea acestei inventii?
Eu ina nu pretind ca e chiar inventie. Poate o idee care merita urmarita.
Laser Gros. Energie mare a impulsului. Prin scurtarea duratei impulsului se obtine oricum putere foarte mare.
Amplificarea quantica a radiatiei ce inseamna ? Ai un semnal care trece printr-un mediu in care s-a realizat inversia de populatie si este puternic amplificat.
Cat poate sa fie de puternic semnalul daca nu si ai un fascicol de diametru mare ?
CitatCrezi ca mi se pare amuzant ca iei in deradere fizica?
Asa ceva nu vreu sa recunosc.
CitatDe ce faci aceasta precizare special pentru mine?
Pai cu cine am discutat atat de mult ca vreau sa fac si din acela ?
Nu e o jignire,e un anunt.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 15, 2010, 03:02:58 PM
Citat din: RaduH din Februarie 15, 2010, 01:23:43 PM
CitatBun, deci fasciculul incident are directia axei conului si rezulta o imprastiere a razelor pe directie radiala. Si de acolo ce se intampla cu razele LASER in continuare? Poate mergand din aproape in aproape vom ajunge si la chestiunea cu care trebuia sa incepi: care e scopul si utilitatea acestei inventii?
Super. Deci daca asa se reflecta se poate continua.
De ce sa nu se reflecte asa? Pui sub semnul intrebarii fizica geometrica?
In orice caz, nu ai raspuns la intrebare: Dupa ce se reflecta pe con si se imprastie, ce faci cu razele acelea?

Citat
Citatcare e scopul si utilitatea acestei inventii?
Eu ina nu pretind ca e chiar inventie. Poate o idee care merita urmarita.
Nu m-am referit la inventie in sensul de brevet oficial. Ci doar la o idee inventata de tine.

CitatLaser Gros. Energie mare a impulsului. Prin scurtarea duratei impulsului se obtine oricum putere foarte mare.
Asta e scopul? Iar emiti fraze atat de eliptice incat mi-e imposibil sa te inteleg.

CitatAmplificarea quantica a radiatiei ce inseamna ? Ai un semnal care trece printr-un mediu in care s-a realizat inversia de populatie si este puternic amplificat.
Cat poate sa fie de puternic semnalul daca nu si ai un fascicol de diametru mare ?
O secunda, ce are "diametrul" cu inventia ta? Despre ce diametru vorbesti?

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 15, 2010, 08:11:11 PM
CitatDupa ce se reflecta pe con si se imprastie, ce faci cu razele acelea?
Supapa Optica e o placa cu un contur stelat de grosime egala cu raza fascicolului care urmeaza sa fie injectat. Una din suprafetele frontale are pe ea o depunere metalica atata cat poate fi de reflectatoare. Cealalta nu. Suprafetele laterale sa le zic sau care apartin conturului stelat de asemenea se vor sa fie oglinzi. Materialul e sa zicem deocamdata acelasi mediu activ cu al laserelor care injecteaza. Daca ar fi transparent ar urma practic numai reflexii care ar purea fi studiate si matematic. Daca e mediu activ sunt si absorbtii. Fotonii absorbiti nu dispar urmeaza sa fie reemisi prin dezexcitare. Daca e spontana eu asa stiu ca e in toate directiile nu dupa directii preferentiale date de o cavitate de rezonanta. Adica vor trece multi dintre ei prin suprafata frontala care nu e oglinda in elementul urmator.Frecventa de repetitie: adica laserul sa zicem ca "bate" 10 impulsuri pe secunda. Bat simultan 3 odata dar sunt trei zeci. Nu bat deodata. Sa fie reglati sa bata defazat in asa fel incat sa iasa ca si cum ar bate doar trei da de 10 ori mai des. Restul ar trebui sa se inteleaga din urmatoarele doua desene. Restul pana aici.

Deocamdata am tras urmatoarea concluzie : mi-am subestimat prosteste abilitatile dobandite la mecanica in ceea ce priveste desenatul.
Voi nu le vedeti in 3D. Eu le proiectez in 3D. Am desenat dintr-o data mult prea complex . Pot desena si mai simplu sa pot explica mai usor.
CitatO secunda, ce are "diametrul" cu inventia ta? Despre ce diametru vorbesti?
Daca ai un fascicol de mare intensitate cat de mare intensitate poate avea. Poate pana la valori la cre se poate sa topeasca mediul activ. Ce mai poti face s-ai mai cresti puterea ? Pai sa fie si mare in diametru. De fapt asta incerc, sa fac un laser care sa emita fascicol mare in diametru si cu intensitati asemanatoare cu unul normal. S-a facut deja enorm sa se obtina marirea puterii din scurtarea impulsului. Au ajuns din cate stiu eu la 10^-15 secunde. Mai poate sa fie facut poate si sa emita un fascicol gros. Adica si energie mare a impulsului.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 18, 2010, 10:43:44 AM
Avem probleme tehnice referitor la continuarea discutiei.
Prima : Eu nu prezint ce prezint nici macar pe gratis ci mai mult pe cersit de la anturajul meu.
As avea nevoie de niste confirmari sa pot cersi mai departe. Sa rezulte macar ca ar putea fi si important.
Sunt si oarecum paranoic si nu dau mai departe fara confirmarile pe care le consider necesare. Nu inseamna ca nici nu discut acest aspect sau ca nu accept ca nu vorbesc prostii daca mi se poate si dovedi acest fapt sa pot accepta.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 18, 2010, 10:53:54 AM
Citat din: RaduH din Februarie 18, 2010, 10:43:44 AM
As avea nevoie de niste confirmari sa pot cersi mai departe. Sa rezulte macar ca ar putea fi si important.
RaduH, daca nu prezinti clar care e scopul acestei discutii, cum poate cineva sa iti "confirme" ca ar putea fi "important" ? Te exprimi atat de haotic incat eu nici macar nu inteleg despre ce vorbesti, ce urmaresti si care sunt pasii pe care ii propui. Pana nu pui intrebari clare nu ai cum sa primesti raspunsuri relevante.

CitatSunt si oarecum paranoic si nu dau mai departe fara confirmarile pe care le consider necesare.
Atunci poate ca locul tau nu este pe un forum public unde se discuta stiinta la modul serios. Daca nu esti in stare sa fii obiectiv si riguros, nu aduci nimic relevant pe forum. Vorbarie goala se face destul pe internet, acest forum tocmai asta vrea sa evite.

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 18, 2010, 11:15:38 AM
Ok.Hai sa transam.
Chiar nu se intelege nimic din ce spun sau pot interpreta si altfel acest fapt.
Eu pot avea si scuza ca realmente nu am mijloacele pentru prezentarea pe care as vrea sa o fac.
Nu inteleg faptul ca totusi nu se trage nici o concluzie din nimic. Util pentru mine. E chiar asa de greu ar putea fi important ?
Sau de aceea este gresit. Dar de aceea sa nu pot dovedi ca e o greseala ?
CitatDaca nu esti in stare sa fii obiectiv si riguros, nu aduci nimic relevant pe forum. Vorbarie goala se face destul pe internet, acest forum tocmai asta vrea sa evite.
Ceea ce-mi reprosezi tine de mijloacele pe care nu le am la dispozitie, sau poate de faptul ca sunt realmente un prost.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 18, 2010, 11:53:30 AM
Citat din: RaduH din Februarie 18, 2010, 11:15:38 AM
Ok.Hai sa transam.
Ok.
CitatChiar nu se intelege nimic din ce spun sau pot interpreta si altfel acest fapt.
Uite chiar un exemplu de exprimare care este un non-sens. Ce inseamna in romaneste ce ai spus mai sus? E o intrebare, e o concluzie, e altceva? Problema este ca nici macar in romaneste nu te exprimi clar, ce sa mai zic de exprimare stiintifica si logica. Pai daca nici macar atat efort nu faci, sa recitesti ce scrii inainte sa postezi, sa vezi daca are vreo logica lexicala macar, atunci cum vrei sa te inteleaga lumea?

CitatEu pot avea si scuza ca realmente nu am mijloacele pentru prezentarea pe care as vrea sa o fac.
Pai poti sa ai scuze cate vrei. Intrebarea care se pune este: daca nu ai mijloace sa te exprimi clar, cum poti astepta de la altii sa te inteleaga? Pot eu sa fiu clar in locul tau?

CitatNu inteleg faptul ca totusi nu se trage nici o concluzie din nimic.
Pai daca nu scrii nimic cu cap si coada, ce concluzii sa se traga, RaduH? Postezi un desen si astepti o "discutie"? Dar pana nu explici ce vrei sa reprezinte desenul, la ce crezi ca ar folosi, si cum "functioneaza" ce iti imaginezi tu, cum vrei sa isi imagineze restul lumii ce e in capul tau, si sa iti ofere concluzii? Chiar nu stai sa te gandesti la acest aspect?

CitatUtil pentru mine. E chiar asa de greu ar putea fi important ?
Alta exprimare fara sens in romaneste! Scrii propozitii fara predicat si fraze fara conjuntii. Nici macar gramatica nu sti?

CitatSau de aceea este gresit. Dar de aceea sa nu pot dovedi ca e o greseala ?
Este asta o intrebare retorica? Se adreseaza cuiva de aici? Realizezi ca aici esti pe un forum public si nu in jurnalul tau personal?

Citat
CitatDaca nu esti in stare sa fii obiectiv si riguros, nu aduci nimic relevant pe forum. Vorbarie goala se face destul pe internet, acest forum tocmai asta vrea sa evite.
Ceea ce-mi reprosezi tine de mijloacele pe care nu le am la dispozitie,
Sa fim seriosi. Eu nu-ti reprosez nimic, doar iti atrag atentia ca nu te explici suficient de clar incat sa se poata discuta rational pe subiectele pe care le abordezi. Nici macar nu se intelege care e subiectul, care e finalitata, care e capul si coada ideilor tale. Pune-ti prima data ordine in gandire (asta cred ca nu-ti cere mijloace exorbitante) si apoi, in masura timpului pe care il ai in fata calculatorului, prezinta frumos, fraza cu fraza, ce vrei de fapt. Tu incepi cu sfarsitul amestecat cu mijlocul si fara sa amintesti macar de inceputul ideilor, ceea ce face sa fie complet ininteligibil ce prezinti aici. Imi pare rau, dar logica e pe gratis, la asta nu ai scuza ca nu ai mijloace.

Ia frumos idelie de la cap spre coada si prezinta-le simplu, eventual in episoade, cu desenele pe care le ai si fraze explicative pe langa. Nu trebuie 1000 de figuri noi pentru fiecare idee. Doar precizari cand lipsesc pasi logici, cum e modul de reflexie pe con pe care l-am cerut eu mai devreme. Daca doar tu intelegi ce reprezinta imaginile facute de tine, la ce folosesc ele?

Citatsau poate de faptul ca sunt realmente un prost.
Nu re rost sa te lamentezi atat de jalnic. Nu e vorba de inteligenta aici. E vorba de coerenta. Ori esti coerent si atunci poti spera sa discuti cu altii la modul relevant, ori nu esti coerent si cu asta basta. Pe un astfel de forum se cere seriozitate si rigoare, dar se presupune implicit ca mesajele incep prin a fi coerente. Noi te putem ajuta la nivel de rigoare indicand "gaurile" din rationamente, dar daca nici macar rationamente nu exista, ce sa facem pentru tine? Cum sa participam, cum sa te ajutam in eforturile tale?


e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 18, 2010, 05:00:59 PM
Am inteles. Voi lua o pauza de pe aceste topice pana voi putea sa fac prezentari de care macar eu sa pot fi multumit.
Daca nu le voi putea face poate ca o sa mai discut doar pseudo stiinta si o sa si recunoc faptul ca doar asta fac.
Totusi la acest laser mai mult aspectul geometric consider ca e important. Multe din "neintelegeri" insa nu le pot intui.

Pana la acest nivel ; se poate intelege ce am vrut sa spun prin conceptul de Supapa Optica sau nu se poate intelege pana nu prezint si cum ar fi folosit ?
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 18, 2010, 05:51:05 PM
Citat din: RaduH din Februarie 18, 2010, 05:00:59 PM
Totusi la acest laser mai mult aspectul geometric consider ca e important. Multe din "neintelegeri" insa nu le pot intui.

Pana la acest nivel ; se poate intelege ce am vrut sa spun prin conceptul de Supapa Optica sau nu se poate intelege pana nu prezint si cum ar fi folosit ?
Eu deocamdata nu am inteles care e drumul optic al unei raze prin inventia ta. Apoi, nu am inteles care sunt caracteristicile fascicolului rezultat, fata de fascicolul incident. Poti sa faci o descriere simpla a acestor aspecte?

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Februarie 18, 2010, 11:39:14 PM
Citat din: RaduH din Februarie 18, 2010, 11:15:38 AM
Ok.Hai sa transam.
Chiar nu se intelege nimic din ce spun sau pot interpreta si altfel acest fapt.
Ar ajuta mult o descrire in cuvinte a fiecarui dispozitiv din imaginile alea 3D: ce rol are si cam cum ar functiona.

Eu as prefera sa pui imaginile pe forum ca sa le accesam mai usor.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 19, 2010, 12:50:24 PM
CitatAm inteles. Voi lua o pauza de pe aceste topice pana voi putea sa fac prezentari de care macar eu sa pot fi multumit.
Sa raspund acuma se poate considera derogare de la faptul ca nu prea ma tin de cuvant ?
CitatEu deocamdata nu am inteles care e drumul optic al unei raze prin inventia ta.
Odata ca nu o vezi pe toata. M-am razgandit asupra unor aspecte si de-abea astept si eu sa pot redesena. Pentru a se putea explica mai usor. Eu nu inteleg ce nu intelegi. La supapa optica chiar ca e desenat. Sunt reflexiile acelea pe acel profil stelat. Problema e ca nu stim care din raze se relfecta si care sunt absorbite de mediul activ. N-avem cum sa cunoastem pozitia centrului activ dopat(difuzat) in mediul activ transparent. Cam asta ar fi mediul activ al unui laser cu mediu activ solid. Pana la urma s-ar absorbi cam toate. E chiar important la supapa optica sa nu se treaca de densitatea de energie spectrala de prag, sa nu se creeze suficienta inversie de populatie si sa nu prea apara emisia stimulata. De plecat afara din supapa optica "razele" pleaca datorita emisiei spontane care e in toate directiile nu dupa directii preferentiale ca cea stimulata. Deocamdata atat pot sa ofer ca sa explic restul vreau sa redesenez.
CitatApoi, nu am inteles care sunt caracteristicile fascicolului rezultat, fata de fascicolul incident.
Desenul pe care scrie Ipoteze de Refulare. Cu mentiunea :Ipoteza a doua e desenata cat se poate desena cu un program de proiectare 3D, adica nu e vorba de o refulare paralela. Probabil interfranje.
CitatEu as prefera sa pui imaginile pe forum ca sa le accesam mai usor.
Nu inteleg. O parte sunt deja puse. Vreu sa pun altele sa explic mai usor si abia astept sa o pot face si eu. Sau sa nu le mai pun de pe imageshac? Daca pot sa mai pun o fac cu ocazia punerii celor care vor urma.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 20, 2010, 10:12:41 AM
Cum se pun imaginile direct pe forum ca nu reusesc ?
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Adi din Februarie 20, 2010, 06:18:16 PM
Citat din: RaduH din Februarie 20, 2010, 10:12:41 AM
Cum se pun imaginile direct pe forum ca nu reusesc ?

Ai doua posibilitati. Le poti atasa ca atasament cu optiunea din stanga jos din postul de unde scrii (Additional Options). Sau poti sa le pui pe un server undeva si apoi sa incluzi url-ul intre (http://) (fara spatii).
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 24, 2010, 11:05:39 AM
Daca pana aici se considera a fi cat de cat corect ce vorbesc(desi vad ca nimeni nu zice nimic)  se considera ca Laserii+injectoarele conice de reflexie totala+supapa optica=pompa spectrala, adica poate sa efectueze un pompaj optic fortat in volumul alocat ei din urmatorul element.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 24, 2010, 01:02:52 PM
Citat din: RaduH din Februarie 24, 2010, 11:05:39 AM
[...]  se considera ca Laserii+injectoarele conice de reflexie totala+supapa optica=pompa spectrala, adica poate sa efectueze un pompaj optic fortat in volumul alocat ei din urmatorul element.
RaduH, eu inca astept o prezentare/explicatie inteligibila pentru fiecare "element" din fraza de mai sus.

Citat din: RaduH din Februarie 24, 2010, 11:05:39 AM
Daca pana aici se considera a fi cat de cat corect ce vorbesc(desi vad ca nimeni nu zice nimic)  [...]
Cum adica nimeni nu zice nimic? Faptul ca ti se cere sa prezinti inteligibil elementele despre care tot vorbesti nu inseamna nimic pentru tine? Iti bati cumva joc de noi?

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 25, 2010, 12:40:44 PM
CitatCum adica nimeni nu zice nimic? Faptul ca ti se cere sa prezinti inteligibil elementele despre care tot vorbesti nu inseamna nimic pentru tine? Iti bati cumva joc de noi?
Nu dar incep sa am eu probleme mari in a pricepe ce totusi nu se intelege. Nu ca ar fi neaparat corect ce vorbesc.
CitatRaduH, eu inca astept o prezentare/explicatie inteligibila pentru fiecare "element" din fraza de mai sus.
Laserii sut laseri care emit impulsuri scurte si de mare putere. Am desenat acolo laseri cu obturatoare electrooptice.
Injectorul e piesa optica prin care se realizeaza reflexia despre care am discutat deja. Cea cu conul.
Supapa optica e placa aceea stelata despre care iarasi cred ca am mai discutat.
Toate trei la un loc, dupa cum cred ca e desenat, denumesc eu pompa spectrala. Al patrulea desen ar fi.
Puteti sterge sau nu lua in considerare desenele 6,7,8.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 25, 2010, 01:42:08 PM
Citat din: RaduH din Februarie 25, 2010, 12:40:44 PM
Nu dar incep sa am eu probleme mari in a pricepe ce totusi nu se intelege. Nu ca ar fi neaparat corect ce vorbesc.
RaduH, ca sa putem clasifica ceva in categoriile "corect" / "incorect", acel ceva trebuie sa fie prima data inteligibil. Trebuie sa aiba un cap si o coada, sa fie clar ce si despre ce vorbesti.

Citat
CitatRaduH, eu inca astept o prezentare/explicatie inteligibila pentru fiecare "element" din fraza de mai sus.
Laserii sut laseri care emit impulsuri scurte si de mare putere. Am desenat acolo laseri cu obturatoare electrooptice.
Injectorul e piesa optica prin care se realizeaza reflexia despre care am discutat deja. Cea cu conul.
Supapa optica e placa aceea stelata despre care iarasi cred ca am mai discutat.
Toate trei la un loc, dupa cum cred ca e desenat, denumesc eu pompa spectrala. Al patrulea desen ar fi.
"Pompa spectrala" ? In fine, nomenclatura iti apartine si pana nu explici ce e in "spatele" ei este complet irelevanta. Acum ca ai reusit sa spui in cuvinte ce inseamna, sper sa putem trece la pasul urmator:

Dupa ce ajung razele laser in "pompa spectrala" cea minunata, ce faci cu ele? Se vor reflecta pe suprafata aceea stelata pana vor fi absorbite de mediul activ (incalzindu-l) sau vor ajunge pe conul care le va scoate afara pe unde au venit. Si ce-i cu asta? Ce are asta cu titlul topicului "LASER Gros" ?

e-

Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 25, 2010, 02:01:45 PM
CitatDupa ce ajung razele laser in "pompa spectrala" cea minunata, ce faci cu ele? Se vor reflecta pe suprafata aceea stelata pana vor fi absorbite de mediul activ (incalzindu-l) sau vor ajunge pe conul care le va scoate afara pe unde au venit.
[/color]
Nu, vor fi reemise prin dezexcitare. Ar avea rol de schimbator de directie, daca nu exista vre-o regula de care nu stiu care sa ceara reemiterea "spontana" pe aceeasi directie cu absorbtia. Vor parasi "Supapa Optica" prin suprafata frontala ramasa libera.
Despre ce e scris cu verde vom mai discuta. Despre ce e scris cu rosu sper sa reusesc sa lamuresc.
CitatCe are asta cu titlul topicului "LASER Gros" ?
Urmeaza da o sa va implor sa aveti si rabdare. Numai sa lamurim ce nu se intelege pe parcurs.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 25, 2010, 03:02:04 PM
Citat din: RaduH din Februarie 25, 2010, 02:01:45 PM
CitatDupa ce ajung razele laser in "pompa spectrala" cea minunata, ce faci cu ele? Se vor reflecta pe suprafata aceea stelata pana vor fi absorbite de mediul activ (incalzindu-l) sau vor ajunge pe conul care le va scoate afara pe unde au venit.
[/color]
Nu, vor fi reemise prin dezexcitare. Ar avea rol de schimbator de directie, daca nu exista vre-o regula de care nu stiu care sa ceara reemiterea "spontana" pe aceeasi directie cu absorbtia.
In primul rand, cine ar avea rol de "schimbator de directie"?
In al doilea rand, poate ca inainte sa continui ar trebui sa cauti care este principiul de functionare al LASER-ilor. Ce "reguli" exista si ce nu, ar trebui sa se afle la baza acestor incercari de-ale tale, nu la faza "concluziilor". Pana nu ai o baza cat de cat pe acest subiect, ar trebui sa te intorci la faza de studiu. Spor!

Daca nu e suficient de explicit ce am spus mai sus, reformulez: te invit sa studiezi modul de functionare al LASER-ilor si sa-l prezinti aici ca un preambul, ca o faza preliminara sine qua non a ideilor ce doresti sa le prezinti. Pana nu treci de faza asta, e inutil sa te chinui sa te faci inteles.

CitatVor parasi "Supapa Optica" prin suprafata frontala ramasa libera.
De ce, pentru ca asa spui tu? Ca sa nu mai vorbim ca in general se poate "parasi o suprafata" in foarte multe moduri si directii, ceea ce face ca afirmatia ta sa fie atat de imprecisa incat sa nu insemne mai nimic.

CitatDespre ce e scris cu verde vom mai discuta.
Daca ai ceva de spus despre asta te rog sa o faci.

CitatDespre ce e scris cu rosu sper sa reusesc sa lamuresc.
Sa lamuresti ce? Vrei sa spui ca e imposibil ca razele sa ajunga din nou pe conul reflectator?

Citat
CitatCe are asta cu titlul topicului "LASER Gros" ?
Urmeaza da o sa va implor sa aveti si rabdare. Numai sa lamurim ce nu se intelege pe parcurs.
Vorbesti in contradictii. Tocmai legatura cu "LASER Gros" este un lucru care nu se intelege inca din ce spui tu. Daca nu esti in stare sa lamuresti acest lucru (macar ca idee, ca o descriere coerenta a legaturii pe care o vezi tu, nu cer o "demonstratie completa" din start), nu prea are nici o semnificatie toata discutia.

Asta lipseste din prezentarile tale: coerenta, inteligibilitatea. Ce spui si de ce spui in aceste topice? Ce vrei de fapt, care crezi ca e "problema" si care consideri ca e "solutia"? Care e demersul logic ce te-a dus la aceste "idei"?

Pana nu esti in stare sa prezinti clar (si atragator) aceste idei, nu prea o sa isi piarda nimeni timpul sa se chinuie sa inteleaga ceva din toata harababura asta. S-ar putea sa ai idei bune, dar daca le prezinti atat de ininteligibil, e doar vina ta ca nu intelege nimeni nimic din ele.


e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 25, 2010, 04:28:00 PM
CitatIn primul rand, cine ar avea rol de "schimbator de directie"?
Mediul activ care absoarbe si reemite mai apoi.
Citatdaca nu exista vre-o regula de care nu stiu care sa ceara reemiterea "spontana" pe aceeasi directie cu absorbtia.
Daca ar exista o astfel de regula nu stiu cum ar functiona nici un laser la care se face pompaj optic. Am studiat eu, dar la aceasta intrebare daca stie cineva un raspuns corect poate sa ma scuteasca de atata studiu.
CitatDe ce, pentru ca asa spui tu? Ca sa nu mai vorbim ca in general se poate "parasi o suprafata" in foarte multe moduri si directii, ceea ce face ca afirmatia ta sa fie atat de imprecisa incat sa nu insemne mai nimic.
Pai daca o ia lumina spre alta suprafata da de o oglinda de fapt, asa e construita supapa.
CitatVrei sa spui ca e imposibil ca razele sa ajunga din nou pe conul reflectator?
Nu dar cred ca s-ar intampla intr-o proportie nesemnificativa.
CitatDaca ai ceva de spus despre asta te rog sa o faci.
Doar ca deocamdata s-ar urmari sa fie mult mai multa absorbtie decat reflexii pe acel contur stelat.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 27, 2010, 05:17:12 PM
http://ro.wikipedia.org/wiki/Laser (http://ro.wikipedia.org/wiki/Laser)
aceasta e sursa

"""Principiul funcţionării laserului

Laserul este un dispozitiv complex ce utilizează un mediu activ laser, ce poate fi solid, lichid sau gazos, şi o cavitate optică rezonantă. Mediul activ, cu o compoziţie şi parametri determinaţi, primeşte energie din exterior prin ceea ce se numeşte pompare. Pomparea se poate realiza electric sau optic, folosind o sursă de lumină (flash, alt laser etc.) şi duce la excitarea atomilor din mediul activ, adică aducerea unora din electronii din atomii mediului pe niveluri de energie superioare. Faţă de un mediu aflat în echilibru termic, acest mediu pompat ajunge să aibă mai mulţi electroni pe stările de energie superioare, fenomen numit inversie de populaţie. Un fascicul de lumină care trece prin acest mediu activat va fi amplificat prin dezexcitarea stimulată a atomilor, proces în care un foton care interacţionează cu un atom excitat determină emisia unui nou foton, de aceeaşi direcţie, lungime de undă, fază şi stare de polarizare. Astfel este posibil ca pornind de la un singur foton, generat prin emisie spontană, să se obţină un fascicul cu un număr imens de fotoni, toţi avînd aceleaşi caracteristici cu fotonul iniţial. Acest fapt determină caracteristica de coerenţă a fasciculelor laser.

Rolul cavităţii optice rezonante, formată de obicei din două oglinzi concave aflate la capetele mediului activ, este acela de a selecta fotonii generaţi pe o anumită direcţie (axa optică a cavităţii) şi de a-i recircula numai pe aceştia de cît mai multe ori prin mediul activ. Trecerea fotonilor prin mediul activ are ca efect dezexcitarea atomilor şi deci micşorarea factorului de amplificare optică a mediului. Se ajunge astfel la un echilibru activ, în care numărul atomilor excitaţi prin pompare este egal cu numărul atomilor dezexcitaţi prin emisie stimulată, punct în care laserul ajunge la o intensitate constantă. Avînd în vedere că în mediul activ şi în cavitatea optică există pierderi prin absorbţie, reflexie parţială, împrăştiere, difracţie, există un nivel minim, de prag, al energiei care trebuie furnizată mediului activ pentru a se obţine efectul laser.

În funcţie de tipul mediului activ şi de modul în care se realizează pomparea acestuia laserul poate funcţiona în undă continuă sau în impulsuri. Primul maser şi primul laser funcţionau în regim de impulsuri."""

Vi se pare ca fotonii generati pe directia axei optice a cavitatii provin de la pompajul optic ? Numai daca or fi luand curba.
Aceasta fiind spusa ,putem trece mai departe sau ne trebuie neaparat ceva ecuatii diferentiale(cel putin) ?
Deci se pare ca reemisia spontana se face cam in toate directiile nu pe aceeasi directie cu absorbtia.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Februarie 27, 2010, 07:01:00 PM
Citat din: RaduH din Februarie 25, 2010, 04:28:00 PM
Citatdaca nu exista vre-o regula de care nu stiu care sa ceara reemiterea "spontana" pe aceeasi directie cu absorbtia.
Daca ar exista o astfel de regula nu stiu cum ar functiona nici un laser la care se face pompaj optic.
De asta e nevoie sa studiezi putin despre LASER inainte sa continui.

CitatAm studiat eu, dar la aceasta intrebare daca stie cineva un raspuns corect poate sa ma scuteasca de atata studiu.
Nu e indicat sa te scuteasca nimeni de atata studiu, pentru ca daca ar face-o, ai continua sa emiti fabulatii irelevante fara nici un suport. Daca e ceva de invatat de pe acest forum, este ca inainte sa fabulezi in nestire, trebuie sa studiezi temele astea. Nu are rost sa critici sau sa "imbunatatesti" ceva ce nu cunosti. Deci, studiu mai intai, fabulatii mai pe urma, ok?

Citat
CitatDe ce, pentru ca asa spui tu? Ca sa nu mai vorbim ca in general se poate "parasi o suprafata" in foarte multe moduri si directii, ceea ce face ca afirmatia ta sa fie atat de imprecisa incat sa nu insemne mai nimic.
Pai daca o ia lumina spre alta suprafata da de o oglinda de fapt, asa e construita supapa.
Care parte din "o raza poate parasi o suprafata in foarte multe moduri si directii" nu ai inteles-o?

Citat
CitatVrei sa spui ca e imposibil ca razele sa ajunga din nou pe conul reflectator?
Nu dar cred ca s-ar intampla intr-o proportie nesemnificativa.
Pe ce se bazeaza aceasta credinta?

Citat
CitatDaca ai ceva de spus despre asta te rog sa o faci.
Doar ca deocamdata s-ar urmari sa fie mult mai multa absorbtie decat reflexii pe acel contur stelat.
Ce intelegi tu prin "absorbtie" in acest caz?

Citat din: RaduH din Februarie 27, 2010, 05:17:12 PM
Vi se pare ca fotonii generati pe directia axei optice a cavitatii provin de la pompajul optic ? Numai daca or fi luand curba.
Raspunsul la aceasta intrebare se afla tocmai in citatul adus de tine de pe wikipedia. Ia citeste cu atentie si prezinta aici raspunsul cand il descoperi. Daca nici cu textul in fata nu intelegi, apoi inseamna ca ai lacune mult mai grave la nivel de bazele fizicii...

CitatAceasta fiind spusa ,putem trece mai departe sau ne trebuie neaparat ceva ecuatii diferentiale(cel putin) ?
Sper ca nu incepi sa faci bascalie pe aici. Nu ti-a cerut nimeni ecuatii diferentiale. Invata sa citesti.

Pana nu gasesti raspunsul la propria-ti intrebare de mai sus, raspuns care se afla chiar in fata ta, nu prea se poate "trece mai departe" pentru ca te afli inca pe un teritoriu pe care nu-l cunosti suficient.

CitatDeci se pare ca reemisia spontana se face cam in toate directiile nu pe aceeasi directie cu absorbtia.
Asa, si? Iar lasi ideile neterminate? Ce relevanta are asta pentru subiectul de fata?


e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 27, 2010, 07:38:58 PM
CitatCare parte din "o raza poate parasi o suprafata in foarte multe moduri si directii" nu ai inteles-o?
Dar de ce sa ma intereseze daca am explicat cum e construita supapa aceea optica ?
CitatPe ce se bazeaza aceasta credinta?
Pe un mic studiu de reflexii pe profilul acela stelat. Dupa metoda grafica se zice pe la noi. Poate fi facut si matematic.
CitatCe intelegi tu prin "absorbtie" in acest caz?
Fotonul intalneste centrul activ si e absorbit. Dupa un anumit timp de viata al starii excitate urmeaza o dezexcitare cu o reemisie cel mai probabil intr-o alta directie. Revin aici imediat.
CitatRaspunsul la aceasta intrebare se afla tocmai in citatul adus de tine de pe wikipedia. Ia citeste cu atentie si prezinta aici raspunsul cand il descoperi.
Citatun foton care interacţionează cu un atom excitat determină emisia unui nou foton, de aceeaşi direcţie, lungime de undă, fază şi stare de polarizare.

de la un singur foton, generat prin emisie spontană,
Am si colorat si subliniat. Fotonii in directia paralela cu axa optica apar datorita dezexcitarilor spontane. Caracteristica de a se emite in aceeasi directie apartine numai dezexcitarii stimulate.
CitatAsa, si? Iar lasi ideile neterminate? Ce relevanta are asta pentru subiectul de fata?
Pai de aici a aparut toata contradictia.
Luminescenţă
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Luminol şi hemoglobină

Luminescenţa este o radiaţie luminoasă care apare ca exces al radiaţiei termice a unui corp la o temperatură dată. Pentru apariţia luminescenţei este necesară o sursă de energie, care diferă de energia termică de echilibru, corespunzătoare temperaturii date. Se deosebesc:

    * fotoluminescenţa, care apare ca rezultat al absorbţiei luminii. De obicei, lungimea de undă λl a luminescenţei este mai mare decât lungimea de undă λ a luminii care o excită (legea lui Stocks). Sunt însă cunoscute cazuri când λl < λ:

(stiu eu de prin carti despre laseri ca exista si cazul λl=λ pe asta ar merge la mine.)

    * electroluminescenţa, condiţionată de câmpul electric exterior în care este plasată substanţa;
    * catodoluminescenţa, excitată de iradierea substanţei cu fascicule de electroni rapizi;
    * triboluminescenţa, determinată de acţiuni mecanice exterioare;
    * chemiluminescenţa, care apare în unele procese chimice;
    * bioluminescenţa, ce se observă la unele bacterii, ciuperci şi animale nevertebrate (de exemplu, licuricii).

Fizicianul sovietic S. I. Vavilov a stabilit că durata luminescenţei depăşeşte cu mult perioada medie a undelor de lumină. El a descoperit dependenţa luminescenţei de frecvenţei luminii excitatoare. După durata luminescenţei, se deosebesc fluorescenţa şi fosforescenţa. În cazul fluorescenţei, electronul trece, sub acţiunea sursei de energie exterioare, pe un nivel excitat, iar peste 10-8 s, trece spontan în starea iniţială şi simultan emite o cuantă de lumină (luminescenţa lichidelor organice etc.). În cazul fosforescenţei, electronul excitat trece pe un nivel metastabil intermediar, iar după un interval de timp τ > 10 − 8, se întoarce în starea fundamentală. Cristalele fosforescente (fosfori) conţin atomi străini (activatori), care emit o anumită lungime de undă în dependenţă de natura activatorului.

Cele mai studiate sunt foto- şi electroluminescenţa. În fizica contemporană se studiază aşa-numita emisie stimulată, prezisă de Albert Einstein în 1918. Aceasta, spre deosebire de emisia spontană, depinde de densitatea de energie a radiaţiei şi este folosită la crearea unor generatoare cuantice.

Supapa mea optica s-ar baza mai mult pe fluorescenta.
In cazul laserului cu rubin, faptul ca absoarbe verde si emite rosu tine de fosforescenta si are ca scop o stare excitata mai indelungata.
Recunosc faptul ca nu sunt tocmai expert in medii active si lungimi de unda.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 28, 2010, 04:16:13 PM
Citatfotoluminescenţa, care apare ca rezultat al absorbţiei luminii. De obicei, lungimea de undă λl a luminescenţei este mai mare decât lungimea de undă λ a luminii care o excită (legea lui Stocks). Sunt însă cunoscute cazuri când λl < λ:

(stiu eu de prin carti despre laseri ca exista si cazul λl=λ pe asta ar merge la mine.)
Ma corectez singur. Daca ar fi asa am avea un proces cu randament unitar. Plus ca materiale cu o asemenea proprietate n-ar putea fi puse in evidenta experimental.
CitatSunt însă cunoscute cazuri când λl < λ:
De aici s-ar trage concluzia ca am avea un proces chiar cu randament supraunitar. Probabil ca singurele cazuri cunoscute asa sunt cele de excitatie multipla.
CitatRecunosc faptul ca nu sunt tocmai expert in medii active si lungimi de unda.
Poate ma ajuta cineva sa progresez in acest sens cu cat mai mic efort financiar.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 02, 2010, 03:27:29 PM
In virtutea celor discutate am inceput sa operez modificari. Acesta este motivul pentru care dispar desenele.
(http://img402.imageshack.us/img402/390/refkexii301imp1.th.jpg) (http://img402.imageshack.us/i/refkexii301imp1.jpg/)(http://img402.imageshack.us/img402/3328/reflexii301imp2.th.jpg) (http://img402.imageshack.us/i/reflexii301imp2.jpg/)
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: mircea_p din Martie 02, 2010, 05:08:08 PM
Pana la urma care e ideea aici? In loc sa ai reflexii multiple intre doua suprafete paralele ai reflexii in camera aia stelata. Cum mareste asta puterea (sau energia)? Presupunand ca se mentine coerenta.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 02, 2010, 06:01:50 PM
Citat[color=purple]In loc sa ai reflexii multiple intre doua suprafete paralele [/color] ai reflexii in camera aia stelata.
Vor fi si din alea dar inca nu s-a ajuns cu discutia pana acolo. Deocamdata e numai pompajul.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 12, 2010, 01:36:10 PM
Descriere deocamdata sumara a modificarilor

(http://img696.imageshack.us/img696/5742/laserimp.th.jpg) (http://img696.imageshack.us/i/laserimp.jpg/)
Acesta este tipul de laser de la care se porneste, este important sa existe materialul pentru mediul activ necesar.
(http://img709.imageshack.us/img709/7059/ipotezadepornire.th.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/ipotezadepornire.jpg/)(http://img37.imageshack.us/img37/4453/insectiune.th.jpg) (http://img37.imageshack.us/i/insectiune.jpg/)
Asta se intampla cu impulsurile laser rezultate.
(http://img402.imageshack.us/img402/390/refkexii301imp1.th.jpg) (http://img402.imageshack.us/i/refkexii301imp1.jpg/)(http://img402.imageshack.us/img402/3328/reflexii301imp2.th.jpg) (http://img402.imageshack.us/i/reflexii301imp2.jpg/)
In urmatoarele doua elemente au loc acest gen de reflexii si de distributii
(http://img696.imageshack.us/img696/7929/miez.th.jpg) (http://img696.imageshack.us/i/miez.jpg/)(http://img696.imageshack.us/img696/8674/supapaoptica.th.jpg) (http://img696.imageshack.us/i/supapaoptica.jpg/)
Descriere a elementelor numite supape optice. Replica refulata nu are pe unde sa iasa decat prin suprafetele libere.
(http://img696.imageshack.us/img696/7497/pompaspectrala.th.jpg) (http://img696.imageshack.us/i/pompaspectrala.jpg/)
Din cumulul celor trei tipuri de elemente rezulta elementul descris.
(http://img138.imageshack.us/img138/7715/rezonator.th.jpg) (http://img138.imageshack.us/i/rezonator.jpg/)
Geometria urmatorului element.
(http://img138.imageshack.us/img138/8546/corpc.th.jpg) (http://img138.imageshack.us/i/corpc.jpg/)
Impreuna cu absorbantele formeaza un pachet. Pe absorbante se depun oglinzile laterale.
(http://img696.imageshack.us/img696/8506/detaliu.th.jpg) (http://img696.imageshack.us/i/detaliu.jpg/)
Asezarea Supapelor pe suprafata pprin care se face pompajul optic si discutia referitoare la durata dintre impulsuri.
(http://img138.imageshack.us/img138/5020/partial.th.jpg) (http://img138.imageshack.us/i/partial.jpg/)
Ansamblul general, cat mi-a permis calculatorul sa-l desenez.

Daca doriti putem sa discutam pe fiecare imagine in parte. Sper sa inteleg ce nu se va intelege.

Codul culorilor :
violet- lungimea de unda emisa de laserele de injectie, devine pompaj optic in Supapele Optice
verde- lungimea de unda refulata de supapele optice, devine pompaj optic in elementele denumite Rezonator
rosu- lungimea de unda emisa de rezonator, laserul obtinut

Nu stiu daca pot fi gasite materialele care sa lucreze asa cu lungimile de unde.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Martie 12, 2010, 10:31:09 PM
RaduH, ce rol are supapa aceea? Schimba lungimea de unda a radiatiei sau modifica forma spatiala si /sau temporala a fascicolului laser ?
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 13, 2010, 01:46:08 PM
 Supapa aceea are rolul de a modifica directia si lungimea de unda a pompajului optic. Mediul activ absoarbe lungimea de unda codificata violet si emite lungimea de unda codificata verde prin suprafata "libera" adica neacoperita cu depunere metalica reflectorizanta. Emisia nu pastreaza directia pe care se face pompajul. Emisia astfel rezultata devine la randul ei pompaj optic in urmatorul element. Daca or fi putand fi gasite mediile active si lungimile de unda necesare.

O sa modific din nou pentru ca imi rezulta dimensiuni care nu sunt rezonabile in aceasta varianta. In loc de supapa optica o sa fac direct amplificator quantic de radiatie.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 15, 2010, 07:06:21 PM
(http://img139.imageshack.us/img139/9591/distributie.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/distributie.jpg/)(http://img139.imageshack.us/img139/9881/zonaactiva.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/zonaactiva.jpg/)
acestea sunt modificarile in urma studiului de distributie a pompajului
(http://img139.imageshack.us/img139/8295/lasersens.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/lasersens.jpg/)
se obtine acest lucru cam asa
(http://img139.imageshack.us/img139/3838/amplificatorquantic.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/amplificatorquantic.jpg/)(http://img139.imageshack.us/img139/5056/totali.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/totali.jpg/)
rezulta tot un fascicol gros dar cu elemente de dimensiuni mai mici
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Martie 15, 2010, 11:47:56 PM
 In mod curent se folosesc in laboratoare cristale neliniare pentru conversia lungimii de unda. Se poate obtine radiatie cu lungimea de unda mai mica (up-conversion) sau mai mare (down-conversion) decat radiatia de pompaj. Insa procesul asta de conversie nu este deloc eficient energetic, sa zicem maxim 10% !!! Restul d energie se pierde prin incalzirea cristalului. Apoi apar probleme datorita incalzirii cristalului, acesta se monteaza pe un radiator unde i se controleaza temperatura. Pretul unor astfel de critale e destul de maricel, incepe de la cateva sute, iar dimensiunile sunt de ordinul milimetrilor.

Daca vrei sa montezi mediul in interiorul unui rezonator trebuie sa-l proiectezi corespunzator: sa accepte frecventele emise de cristalul neliniar, sa respecte conditiile de stabilitate...

Cred ca e mai simplu sa produci cumva direct radiatie "rosie". ca sa schimbi forma spatiala a unui fascicol nu ai nevoie de "o supapa", o poti face folosind lentile si/sau elemente difractive (adica holograme) si scapi astfel de probleme asociate conversiei lungimii de unda.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 17, 2010, 10:50:28 AM
CitatCred ca e mai simplu sa produci cumva direct radiatie "rosie". ca sa schimbi forma spatiala a unui fascicol nu ai nevoie de "o supapa", o poti face folosind lentile si/sau elemente difractive (adica holograme) si scapi astfel de probleme asociate conversiei lungimii de unda.
Citatfotoluminescenţa, care apare ca rezultat al absorbţiei luminii. De obicei, lungimea de undă λl a luminescenţei este mai mare decât lungimea de undă λ a luminii care o excită (legea lui Stocks). Sunt însă cunoscute cazuri când λl < λ:

(stiu eu de prin carti despre laseri ca exista si cazul λl=λ pe asta ar merge la mine.)
Ma corectez singur. Daca ar fi asa am avea un proces cu randament unitar. Plus ca materiale cu o asemenea proprietate n-ar putea fi puse in evidenta experimental.
Daca s-ar putea face asa, asa l-as face, cu λl=λ.
Nu urmaresc conversia lungimii de unda ci posibilitatea unui fel de supra-pompaj optic obtinut de la foarte multe surse care pot fi si niste laseri care sa emita impulsuri scurte sau ultrascurte de foarte mare putere. In paralel urmaresc si sa se lucreze in sectiuni mari de mediu activ. Deci laserii aceia foarte multi (30 la un singur etaj in cazul ultimei variante) de fapt sa faca pompaj optic si sa obtina inversia de populatie care amplifica. Nu stiu insa in ce masura se pot gasii mediile active si lungimile de unda la care sa se poata asa ceva. In acest caz ultim sunt doaua medii ; unul al laserilor care sa faca pompajul si unul in care sa se faca amplificarea.
CitatDaca vrei sa montezi mediul in interiorul unui rezonator trebuie sa-l proiectezi corespunzator: sa accepte frecventele emise de cristalul neliniar, sa respecte conditiile de stabilitate...
Sunt foarte interesat de tot ce urmeaza dupa ...
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Martie 19, 2010, 01:42:08 AM
Inainte de a te apuca de proiectarea instalatiei ar trebui sa faci o estimare a puterii de care vei avea nevoie, poate ca te complici cu rezonatorul asta "circular".
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 19, 2010, 03:43:35 PM
Tocmai ca nu e rezonator ci mai degraba distribuitor de pompaj. Ideea e sa iasa un laser de puteri sau intensitati comparabile cu cele deja existente, dar care sa poata sa emita fascicole de "sectiune cu mult mai mare". Ce sa inteleg prin putere ?
Cata ar consuma sau cata ar emite ? Ar emite enorm mai multa putere decat cele existente, mai ales in ideea de a fi si focalizari luate in considerare, dar ar si consuma pe masura. Pompajul optic la el ar fi facut de foarte multi laseri de tipul celor existenti.
Adica ar emite si cu energie mare a impulsului. Ramane de vazut cat ar putea fi scurtate impulsurile la ele, dar ar fi vorba de mult mai multi [J].
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 19, 2010, 05:39:24 PM
Tocmai ca la desenele acelea nu sunt importante decat vre-o doua trei reflexii pe acele profile stelate pentru ca distributia nu se face intr-un mediu transparent ci intr-un mediu activ care sa absoarba exact radiatia "injectata" acolo si sa se realizeze inversie de populatie. Ideea e ca prin contributia a mai multi laseri care "injecteaza" deodata si cu impulsuri de mare putere sa se asigure densitatea de energie de prag pentru o inversie de populatie suficienta intr-o sectiune cat mai mare de mediu activ. In aceasta ultima varianta se merge pe ideea amplificatorului quantic de radiatie, adica este amplificat semnalul obtinut de la un laser continuu care sa emita rosu. Verde face inversia de populatie in acele elemente stelate care pot fi oricate cel putin teoretic. La primele etaje nu exista prea multi "fotoni de sens" furnizati de laserul continu care sa fie amplificati, dar pulsurile laserilor care fac pompajul pot fi decalate in asa fel functie si de distanta intre elemente, incat fotonii amplificati la primul etaj sa gaseasca inversia de populatie la al doilea etaj, cam cand ajun ei la el. De la un etaj la altul amplificarea ar urma sa fie din ce in ce mai puternica. Probabil ca o sa existe si o emisie stimulata mai putin importanta cantitativ care nu o sa faca parte din impulsurile foarte puternice, de Peak sa le zicem, datorata prezentei generale a "fotonilor de sens" intre toate elementele, ei fiind emisi de un laser continu. Noutatea consta in faptul ca totul se intampla intr-o sectiune relativ mare de mediu activ.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Martie 20, 2010, 10:29:36 PM
 Exista deja laseri si baterii de laseri ca functioneaza in impulsuri eliberandu-le cand se atinge un anumit nivel de inversie a populatiei, vezi de exemplu tehnica Q-switching (http://en.wikipedia.org/wiki/Q-switching). Inteleg ca te gandesti la o cascada de amplificatoare cuantice. In general prin amplificator cuantic se intelege numai mediul activ, fara rezonator. Radiatia emisa de amplificator nu are toate caracteristicile radiatiei laser, dar poate inc azul tau nu te intereseaza asta atat de mult.

Lucrul cu sectiuni transversale mari ridica probleme practice. De exemplu, mediul se incalzeste (cum evacuezi caldura ?), este greu de fabricat deoarece pot aparea neomogenitati. Ca sa obtii un fascicul de sectiune marita poti folosi un transformator de fascicul (beam expander), functioneaza ca un element de focalizare inversat. In "supapa optica" descrisa de tine trebuie sa te asiguri ca toate fasciculele pe care le introduci ies in faza, altfel radiatia de la iesire va fi incoherenta.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 24, 2010, 11:41:25 AM
CitatInteleg ca te gandesti la o cascada de amplificatoare cuantice. In general prin amplificator cuantic se intelege numai mediul activ, fara rezonator.
Da stiu in varianta asta da.
CitatRadiatia emisa de amplificator nu are toate caracteristicile radiatiei laser, dar poate inc azul tau nu te intereseaza asta atat de mult.
Categoric, ar conta foarte mult numai sa mai poata fi focalizata cat de cat.
CitatLucrul cu sectiuni transversale mari ridica probleme practice.
Stiu da nu am mijloace sa ma ocum de problema pana la acest nivel. Chiar ca tehnolog imi zice(chiar daca nu de laseri) si inteleg diferenta dintre posibil in principiu si realizabil practic. Deocamdata sa discutam doar principial.
CitatDe exemplu, mediul se incalzeste (cum evacuezi caldura ?),
Are totusi suprafata mare un element din ala si grosime mica. Poate daca aflu cum o fac altii la alte variante realizate o sa si pot avea pareri, poate chiar pertinente.
CitatCa sa obtii un fascicul de sectiune marita poti folosi un transformator de fascicul (beam expander), functio neaza ca un element de focalizare inversat.
Cred ca ce propun eu e complect diferit.
CitatIn "supapa optica" descrisa de tine trebuie sa te asiguri ca toate fasciculele pe care le introduci ies in faza, altfel radiatia de la iesire va fi incoherenta.
Cred ca nu ne intelegem. Eu fac doar inversiune de populatie cu ce semnale introduc. Ce s-ar amplifica ar fi semnalul continu al unui laser rosu sa zicem la care i-as zice de sens. Verde in varianta asta dor face inversie de populatie in principiu.

CitatExista deja laseri si baterii de laseri ca functioneaza in impulsuri eliberandu-le cand se atinge un anumit nivel de inversie a populatiei
Daca nu are legatura cu obturatoarele inseamna ca mai am de invatat.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Martie 25, 2010, 02:50:49 AM
Citat din: RaduH din Martie 24, 2010, 11:41:25 AM
Are totusi suprafata mare un element din ala si grosime mica. Poate daca aflu cum o fac altii la alte variante realizate o sa si pot avea pareri, poate chiar pertinente.
Nu cunosc multe detalii despre fabricarea cristalelor neliniare, va trebui sa cauti in literatura de specialitate, de exemplu in "Handbook of Optics" (in total sunt vreo 4 volume si se gasesc pe internet daca le cauti cu atentie).

CitatCred ca nu ne intelegem. Eu fac doar inversiune de populatie cu ce semnale introduc. Ce s-ar amplifica ar fi semnalul continu al unui laser rosu sa zicem la care i-as zice de sens. Verde in varianta asta dor face inversie de populatie in principiu.
Cavitatea aia circulara sau discoidala produce reflexii ale razelor si trebuie sa te asiguri ca la iesirea din supapa sunt toate in faza. Drumul optic trebuie sa aiba aceeasi lungime. Ca sa intelegi mai bine incearca sa desenezi drumul urmat de razele care intra in supapa si pe care vrei sa le "amplifici". Radiatia de pompaj nu ne intereseaza.

CitatDaca nu are legatura cu obturatoarele inseamna ca mai am de invatat.
Sunt niste opturatoare optice (pasive sau active). Se folosesc medii saturabile care sunt opace la intensitati mici si devin transparente la intensitati mari ale campului electromagnetic. Vezi un exemplu aici http://spie.org/x32456.xml
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 26, 2010, 04:07:30 PM
CitatSunt niste opturatoare optice (pasive sau active).
Cu siguranta mai am de invatat ca nu stiu mare lucru in afara de faptul ca exista obturatoare electrooptice Pockels daca si scriu bine si acustooptice cu ultrasunete. Primele ar roti planul de polarizare, urmatoarele ar devia in sensul ca daca mai tin bine minte isi modifica coeficientul de difractie.
CitatSe folosesc medii saturabile care sunt opace la intensitati mici si devin transparente la intensitati mari ale campului electromagnetic.
Asa ceva stiu ca ar putea face ceva ce s-ar numi filtru fluorescent.
CitatCavitatea aia circulara sau discoidala produce reflexii ale razelor si trebuie sa te asiguri ca la iesirea din supapa sunt toate in faza.
Deci eu nu consider ca alea mai pot sa iasa din supapa.
CitatDrumul optic trebuie sa aiba aceeasi lungime.
De ce si de ce neaparat ?
CitatCa sa intelegi mai bine incearca sa desenezi drumul urmat de razele care intra in supapa si pe care vrei sa le "amplifici".
Tocmai ca nu pe alea vreu sa incerc sa le amplific. Acelea sunt pompaj si fac inversie de populatie. In plus daca nu sunt absorbite se pot reflecta cat vor ele si sa vedem daca nu cumva incalzesc prea tare eventual.
CitatRadiatia de pompaj nu ne intereseaza.
Tocmai ca tot ce am vorbit pana acuma vreau sa se considere a fi radiatie de pompaj. Nu stiu daca se si poate ca medii active si ca lungimi de unda. Am spus ca verde sa fie considerat pompaj in elementul respectiv.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Martie 26, 2010, 10:53:17 PM
Citat din: RaduH din Martie 26, 2010, 04:07:30 PM
CitatCavitatea aia circulara sau discoidala produce reflexii ale razelor si trebuie sa te asiguri ca la iesirea din supapa sunt toate in faza.
Deci eu nu consider ca alea mai pot sa iasa din supapa.
CitatDrumul optic trebuie sa aiba aceeasi lungime.
De ce si de ce neaparat ?
CitatCa sa intelegi mai bine incearca sa desenezi drumul urmat de razele care intra in supapa si pe care vrei sa le "amplifici".
Tocmai ca nu pe alea vreu sa incerc sa le amplific. Acelea sunt pompaj si fac inversie de populatie. In plus daca nu sunt absorbite se pot reflecta cat vor ele si sa vedem daca nu cumva incalzesc prea tare eventual.
Intrebarile mele se refereau la radiatia (coerenta) pe care vrei s-o amplifici, nu la radiatia de pompaj. Daca drumurile optice nu sunt egale radiatia de la iesire nu o sa fie coerenta, chiar daca cea de intrare este.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 27, 2010, 02:26:08 PM
Chiar ca vorbim lucruri diferite.
1- Totul se bazeaza pe posibilitatea de a se face o "potriveala" de medii active si de lungimi de unde. Ai un laser, treaba lui si emite o anumita lungime de unda. Lungimea de unda emisa de laserul asta trebuie sa fie neaparat Pompaj optic in elementul urmator, adica in supapa aceea. Adica mediul activ din care e facuta sa absorba radiatia respectiva si sa se obtina inversie de populatie. Poate ca "potriveala" asta nu poate fi facuta nici daca realmente cunosti toate mediile active care exista cu lungimile de unda la care lucreaza. Atunci si eu accept ca nu se poate face ce incerc eu.
2-Se amplifica un semnal continu prin emisie stimulata. Chiar nu inteleg ce legatura au drumurile optice. Poate ca daca incercam sa analizam durata impulsului si cam ce forma ar putea avea graficul lui.
CitatDaca drumurile optice nu sunt egale radiatia de la iesire nu o sa fie coerenta,
Drumurile alea optice modifica proprietatea emisiei stimulate de a copia caracteristicile fotonului incident?
Deci drumurile optice le face un pompaj. Poate ca iarasi nu inteleg eu ceva bine.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: HarapAlb din Martie 28, 2010, 02:48:53 AM
Citat din: RaduH din Martie 27, 2010, 02:26:08 PM
Chiar ca vorbim lucruri diferite.
Probabil, in lipsa unor desene sau schite simple ...

Citat
(...) Lungimea de unda emisa de laserul asta trebuie sa fie neaparat Pompaj optic in elementul urmator, adica in supapa aceea. Adica mediul activ din care e facuta sa absorba radiatia respectiva si sa se obtina inversie de populatie. Poate ca "potriveala" asta nu poate fi facuta nici daca realmente cunosti toate mediile active care exista cu lungimile de unda la care lucreaza. Atunci si eu accept ca nu se poate face ce incerc eu.
De ce vrei a faci inversia de populatie cu un laser ?

Citat
2-Se amplifica un semnal continu prin emisie stimulata. Chiar nu inteleg ce legatura au drumurile optice. Poate ca daca incercam sa analizam durata impulsului si cam ce forma ar putea avea graficul lui.
Ce inseamna semnal continuu? "Semnalul continuu" e radiatie coerenta sau nu? Daca nu, atunci nu te intereseaza drumul optic.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 28, 2010, 07:34:03 PM
CitatProbabil, in lipsa unor desene sau schite simple ...
Chiar nu mai pot la asta. Chiar nu se poate vedea si intelege nimica din desenele pe care le-am postat ? Putem face ceva sa le vezi si altfel dar trebuie sa discutam la mesaj privat.
CitatDe ce vrei a faci inversia de populatie cu un laser ?
Nu cu un laser cu 30 deodata la fiecare nivel de amplificare. Foarte mult pompaj dupa parerea mea adica si energie mare a impulsului.
CitatCe inseamna semnal continuu? "Semnalul continuu" e radiatie coerenta sau nu? Daca nu, atunci nu te intereseaza drumul optic.
Pai si ala ar fi obtinut tot de la un laser obisnuit. Normal ca e coerent. Dar daca vrei sa zici ca semnalul lui ar avea directie longitudinala, celelalte semnale introduse in supapa aceea se considera cel putin teoretic ca nu pot fi decat exclusiv transversale. Ultimele nu urmeaza sa joace alt rol decat acela de pompaj optic, adica doar sa faca inversie de populatie. Sa inteleg ca diferente de drum optic vezi tu la acel semnal continuu ? Poate ca ar fi unele relativ mici.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 29, 2010, 01:08:08 PM
Deci coerenta ne intereseaza la posibilitea de a focaliza de exemplu. Aici depinde si in ce masura, raportat la ce putere am obtine de la un impuls mai ales daca ar fi vorba de energie mare a impulsului.
Sper sa pot si continua pe aceasta tema, atat din punctul vostru de vedere cat si din punctele mele de vedere care se refera la posibilitati.
Nu am incercat Harap Alb sa-ti fac propuneri indecente. Pur si simplu ti-am comunicat in ce fel de probleme m-as afla eu.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Aprilie 07, 2010, 02:27:22 PM
Nu stiu daca am reusit sa simplific.
(http://img51.imageshack.us/img51/792/schemak.th.jpg) (http://img51.imageshack.us/i/schemak.jpg/)
Cam asa ar arata chema cu mentiunea ca pompajul se considera ca nu poate teoretic sa iasa din mediul activ si ca face doar inversiunea de populatie.
(http://img51.imageshack.us/img51/8376/graficimpuls.th.jpg) (http://img51.imageshack.us/i/graficimpuls.jpg/)
Cam asa ar putea sa arate impulsul rezultat.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Aprilie 07, 2010, 07:18:45 PM
Reiau preventiv in continuarea intrebarilor posibile.
(http://img709.imageshack.us/img709/7059/ipotezadepornire.th.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/ipotezadepornire.jpg/)(http://img37.imageshack.us/img37/4453/insectiune.th.jpg) (http://img37.imageshack.us/i/insectiune.jpg/)
Aici se vede cum urmeaza sa fie injectate semnalele laser ale pompajului in elementul care se poate numi supapa optica. In urmatorul desen se va vedea radial acest lucru.
(http://img139.imageshack.us/img139/9591/distributie.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/distributie.jpg/)
Se vede injectia radiala cu verde a unui singur element. Daca va uitati bine se vad firisoare extrem de fine care reprezinta contributia celorlalte 29 de injectoare. Scuze dar atat mi-a desenat mie computerul. Si eu le voiam pe toate cu verde. Discutie : 1-acele profile stelate nu sunt neaparat cu 18 colturi interior si cu 30 de colturi exterior. Se poate merge pana la ideea de a deveni cercuri. Diferenta dintre eventualul diametru exterior si eventualul diametru interior poate fi micsorata prin marirea diametrului interior. Astfel se pot reduce acele drumuri optice. 2-Prin marirea evetualului diametru exterior se pot injecta nu de la 30 de elemente ca de la oricate. 3-Nu intereseaza atat de mult numarul de reflexii cat distributia acestui pompaj.
(http://img139.imageshack.us/img139/9881/zonaactiva.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/zonaactiva.jpg/)
Aici este reprezentata zona care ar putea fi considerata utila al ecestui tip de element. Zona in care sa se considere densitatea de energie spectrala suficienta sa genereze suficienta inversiune de populatie si rezulta o sectiune considerabila.

La desenele de dinainte:
Distanta dintre elemente e pusa de aproximativ 300mm ceea ce inseamna un decalaj de [tex]10^{-9}[/tex] secunde. Nu e neaparat, poate sa fie de 3m si sa rezulte [tex]10^{-8}[/tex] secunde, daca drumurile optice ale pompajului incurca intr-o asa de mare masura. Timpul de viata al starii metastabile e comparabil cu [tex]10^{-8}[/tex] secunde, adica e mai mare putin. Durata impulsurilor pompajului poate fi [tex]10^{-12}[/tex] secunde sau poate chiar de ordinul [tex]10^{-14}[/tex] secunde. Poate ca durata generala a impulsului la acele grafice e gresita si din cauza drumurilor optice ale pompajului sa fie chiar de ordinul [tex]10^{-7}[/tex] secunde. In aceasta situatie s-ar sesiza numai acele Peak-uri pe fondul unei emisii continue de mult mai mica intensitate.

Sper sa observe si Adi ca incerc sa ma obisnuesc cu LaTex-ul cat de cat.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Aprilie 09, 2010, 06:34:17 PM
In fine Peak-ul acela poate sa fie si mai central nu tocmai la inceputul pulsului.
Am ajuns la concluzia ca va aparea deoarece de la un etaj de amplificare la altul semnalul incident care trebuie amplificat devine din ce in ce mai intens. Amplificarea lui prin emisie stimulata "consuma" de fapt inversiunea de populatie. Daca la primele etaje intensitatea "incidenta" e foarte mica la ultimele ea va fi suficient de mare sa "consume" inversiunea de populatie in timpi mai scurti decat cel de viata al nivelului metastabil.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Mai 14, 2010, 11:38:59 AM
Sa dam un buna ziua sa nu se inchida topicul .
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Iunie 01, 2010, 03:12:42 PM
Cu toate riscurile sa ma fac putin de ras, trebuie sa ma asigur ca inteleg eu bine.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Laser (http://ro.wikipedia.org/wiki/Laser)
Laserul este un dispozitiv optic care generează un fascicul coerent de lumină. Fasciculele laser au mai multe proprietăţi care le diferenţiază de lumina incoerentă produsă de exemplu de Soare sau de becul cu incandescenţă:
monocromaticitate — un spectru în general foarte îngust de lungimi de undă;
direcţionalitate — proprietatea de a se propaga pe distanţe mari cu o divergenţă foarte mică şi, ca urmare, capacitatea de a fi focalizate pe o arie foarte mică;
intensitate — unii laseri sînt suficient de puternici pentru a fi folosiţi la tăierea metalelor.
Aici recunosc eu faptul ca nu inteleg exact care e problema. Se pare ca de fapt confundam coerenta cu monocromaticicitatea.
Mai recunosc si ca sunt diferente de drum optic si la semnalul care trebuie amplificat.
Sa vedem daca problema e atat de serioasa incat trebuie sa ma gandesc la o alta varianta.
Deci de aici inseamna ca nu mai e coerent.
(http://img139.imageshack.us/img139/8295/lasersens.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/lasersens.jpg/)(http://img139.imageshack.us/img139/5056/totali.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/totali.jpg/)
Concret cat de tare se afecteaza posibilitatea de a se mai focaliza sau care e problema pe care se pare ca n-o inteleg ?
Am mai gasit ceva:
Proprietatile radiatiei laser
a)COERENTA SPATIALA.Considerand doua raze provenite din doua puncte diferite ale unei surse luminoase, daca acestea pot interfera(prin suprapunerea lor obtinandu-se franje de interferenta), cele doua radiatii sunt coerente.Cele doua puncte de pe suprafata sursei se pot afla la o distanta mai mica sau mai mare, aceasta caracterizand proprietatea de coerenta spatiala.
Laserul are aceasta proprietate.
b)COERENTA TEMPORALA.Daca radiatia emisa la un moment dat de un anumit punct al sursei poate interfera cu radiatia emisa la un moment ulterior de acelasi punct al sursei, cele doua radiatii sunt coerente in timp.Unda laser prezinta aceasta proprietete.
c)INTENSITATEA LUMINOASA foarte mare care se poate obtine cu ajutorul laserului este o consecinta a proprietatii de coerenta spatiala.Toata energia emisa de un tub cu descarcare de mare lungime, care in mod normal, ar fi dispersata in toate directiile din spatiu, este concentrata intr-un fascicol de mica sectiune si unghi solid foarte mic.
d)PULSURI ULTRASCURTE.Lumina laser permite sa se obtina pulsuri cu durate de ordinul a 10-12-10-13s. Aceasta este o consecinta a coerentei radiatiei laser. Functionarea laserului pentru a obtine aceste pulsuri ultrascurte este o functionare in regim de sincronizare a modurilor.
Am inteles bine faptul ca diferentele de drum optic afecteaza coerenta temporala ?
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Iunie 01, 2010, 04:12:43 PM
CitatCe inseamna semnal continuu? "Semnalul continuu" e radiatie coerenta sau nu? Daca nu, atunci nu te intereseaza drumul optic.
Se pare ca nu mai e. Cel putin cand intra in primul element unde sa apara inversia de populatie.
CitatIntrebarile mele se refereau la radiatia (coerenta) pe care vrei s-o amplifici, nu la radiatia de pompaj. Daca drumurile optice nu sunt egale radiatia de la iesire nu o sa fie coerenta, chiar daca cea de intrare este.
Daca am aflat ca exista si coerenta temporala intreb eu ce vrei sa spui. Acuma de fapt nu mai sunt fotoni acuma sunt unde si nu prea se mai intalnesc cei incidenti cu centrii activi aflati pe nivelul superior? Ca exista o durata de viata a starii excitate. Conteaza totusi si diferentele de drum optic ale pompajului ? Ca nici la cel obisnuit nu cred sa fie o egalitate a drumurilor optice facute de pompaj. La varianta asta sunt probabil mai mari. Si nici coerenta temporala nu cred sa aibe pompajul.
Sau doar n-o sa rezulte la iesire ceva coerent. Asta sa insemne ca n-o sa mai aibe directionalitate ?
Daca aici apar diferentele de drum optic sa vedem ce se poate face:
(http://img408.imageshack.us/img408/6585/drumoptic2.th.jpg) (http://img408.imageshack.us/i/drumoptic2.jpg/)(http://img696.imageshack.us/img696/7025/drumoptic1.th.jpg) (http://img696.imageshack.us/i/drumoptic1.jpg/)
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Septembrie 06, 2010, 05:38:34 PM
Modelul acesta nu e valabil daca nu se poate face potrivirea de medii active si de lungimi de unde, pentru a se putea efectua pompaj optic de la laseri nu de la lampi. Deci avem "potriveala" :
[tex]\lambda_1<\lambda_2<\lambda_3[/tex]
[tex]\lambda_1[/tex]- pompajul in primul mediu activ
[tex]\lambda_2[/tex]- emisia primului mediu activ si pompajul din al doilea mediu activ
[tex]\lambda_3[/tex]- emisia celui de-al doilea mediu activ .
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Septembrie 10, 2010, 02:47:25 PM
In general laserii obtin putere din :
[tex]P_{impuls}=\frac{W_{impuls}}{t_{impuls}}[/tex]
Varianta asta de laser ar avea [tex]W_{impuls}[/tex]- mare si durate ale impulsurilor acceptabil de mici totusi.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Septembrie 25, 2010, 03:51:08 PM
CitatIn fine Peak-ul acela poate sa fie si mai central nu tocmai la inceputul pulsului.
Am ajuns la concluzia ca va aparea deoarece de la un etaj de amplificare la altul semnalul incident care trebuie amplificat devine din ce in ce mai intens. Amplificarea lui prin emisie stimulata "consuma" de fapt inversiunea de populatie. Daca la primele etaje intensitatea "incidenta" e foarte mica la ultimele ea va fi suficient de mare sa "consume" inversiunea de populatie in timpi mai scurti decat cel de viata al nivelului metastabil.
Cam cat se considera ca se poate reduce durata impulsului in acest fel ? Mie mi se pare ca seamana cu accelerarea in faza de la acceleratoarele de particule.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Decembrie 12, 2010, 06:19:39 PM
Mai stergeti inca o data.
Pretul pentru exclusivitate NATO e dizolvarea si interzicerea masoneriei.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Decembrie 12, 2010, 06:40:39 PM
RaduH, tu incepi sa-ti bati joc de acest forum ?

e-
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Decembrie 14, 2010, 10:44:21 AM
Nu chiar ca eu am probleme serioase existentiale care voua nu v-au fost explicate intentionat.
Chiar nu am bani si mijloace nici macar sa pot breveta ceva , cu atat mai putin sa pot patenta ceva.
Ar trebui sa intelegi ce vreau sa spun si sa sa te gandesti daca nu este si posibil sa aibe cineva grija sa fie asa.
Titlu: Re: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: Electron din Decembrie 14, 2010, 12:23:38 PM
Citat din: RaduH din Decembrie 14, 2010, 10:44:21 AM
Nu chiar ca eu am probleme serioase existentiale care voua nu v-au fost explicate intentionat.
Chiar nu am bani si mijloace nici macar sa pot breveta ceva , cu atat mai putin sa pot patenta ceva.
Ar trebui sa intelegi ce vreau sa spun si sa sa te gandesti daca nu este si posibil sa aibe cineva grija sa fie asa.
RaduH, continuam discutia evantual cand vei deveni coerent.

e-
Titlu: Răspuns: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Martie 10, 2011, 11:35:00 AM
Am incercat sa fac o prezentare.
Sper sa fie cat de cat coerenta.
Sa vedem ce zice Harap-Alb despre ea.
Voi incerca s-o fac filmulet si s-o pun pe youtoube.
Sa vedem si cum iese ca propunere de actiune a scientia in acel areal.
Titlu: Răspuns: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Aprilie 12, 2011, 11:25:51 AM
Vad ca HarapAlb n-are timp sa raspunda.
Poate imi spune daca e reusit filmuletul.
http://youtu.be/ssbGY47K5xs (http://youtu.be/ssbGY47K5xs)
Titlu: Răspuns: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: virgil 48 din Ianuarie 03, 2012, 06:18:25 PM
Mi-am amintit de laserul gros cand am auzit ca se va realiza la noi un laser de 200 000 000 EU.
Daca exista vreo legatura iti urez succes gros!
Titlu: Răspuns: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din Februarie 16, 2012, 07:39:29 PM
Nu exista nici o legatura.
Titlu: Răspuns: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din August 12, 2014, 06:02:52 PM
Deci imi doresc sa redeschid discutia aici.
Scuze dar iarasi voi posta multiplu ca la voi nu se pot atasa decat doua poze.
Din ce am am citit eu pe ici pe colo cica se poate face cam asa ceva:
Titlu: Răspuns: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: RaduH din August 12, 2014, 06:10:45 PM
Deci teoretic la fiecare reflexie intre cele doua oglinzi neliniare, deci la fiecare trecere prin mediul activ in care e facuta inversiunea de populatie, impulsul injectat se tot amplifica.
Probabil se poate ajunge la intansitati la care materialele necesare pe acolo se cam topesc.
Cat de important ar fii sa se poata face asta cu un fascicol "gros" de diametru mare, adica daca s-ar putea face pompajul optic in sectiuni generoase de mediu activ.
Voi cu profilul de reflexie pe care il studiam cam prin in anul 2000.
Bineinteles e asemanator cu ce e prezentat pana aici.
Titlu: Răspuns: Posibil LASER - Gros ?
Scris de: puriu din August 13, 2014, 06:31:31 PM
 Orice laser este gros, care e problema? Grosimea lui este limitata de diametrul componentelor (mediu activ, ferestre Brewster, oglinzi, etc.) de la cativa mm la cativa cm. Fascicolul subtire, paralel si intens se obtine dupa trecerea luminii laserului prin niste componente optice, doua obiective si, intre ele, o diafragma extrem de mica in diametru (pinhole).
Coerenta unei surse de lumina este proprietatea ca doua raze ce provin de la acea sursa sa interfere, adica sa aiba o diferenta de faza constanta in timp.   
Orice sursa naturala de lumina, chiar si un singur foton, este coerenta daca diferenta de drum a celor doua raze (lungimea de coerenta) este foarte mica, de ordinul micronilor. Se pot folosi retele de difractie. Laserele adevarate, nu cele cu diode, au lungime de coerenta mare, de ordinul mm, cm si chiar mai mult si pot fi folosite la holografie.