La drept vorbind , o oarecare influenta o au si "cei sapte ani de acasa" dar nu putem pune totul pe seama educatiei de la parinti.In primul rand cred ca este si vina sistemului educational din Romania , in 22 de ani am avut "enspe" mii de legi ale invatamantului , ca nu le mai stiu numarul.Este adevarat ca daca , de exemplu , la scoala ti se spune sa nu consumi droguri si acasa tata vine beat si mama drogata apare un model care te influenteaza , de obicei negativ.
M-am dus acum o luna la liceul pe care l-am absolvit sa mai stau de vorba cu fostii mei profesori si s-au intamplat doua lucruri:
1.La poarta liceului , agentul de paza , dupa ce i-am dat cartea de identitate , m-a intrebat despre toti profesorii din liceu sa vada daca ii cunosc."Foarte bine!" mi-am zis.Nu trebuie sa intre orice tembel cu cine stie ce ganduri intr-un liceu.
2.La plecare am trecut pe unul din holurile liceului unde doi elevi se bateau , un alt agent de paza statea si ii privea ,noroc ca i-a despartit profesorul care se ducea la ora si avea acelasi drum cu mine.
Concluzia mea:
Violenta exista si va exista in continuare , depinde de noi ca oameni si ca institutii sa o aducem la un nivel cat mai mic , daca se poate zero , dar asta chiar e ceva idealist.
P.S.Nu vreau sa fac nici o aluzie la agentii de paza dar , si aici , ca peste tot , sunt oameni si "oameni".