Eu pun problema (de) unde este si cum de nu se epuizeaza(conservarea!) energia care se consuma
in mod natural, nu-mi doresc sa mai aprind si becuri. Chiar si in vid, pentru a curba o traiectorie
natural rectilinie, ai nevoie de energie. Stiu ca raspunsul oficial este " o face campul gravitational" ,
dar acesta cum de nu se epuizeaza? Nu am terminat, dar as vrea sa vad un raspuns pertinent pana aici.
In urma cu ceva timp mi-am pus exact aceeasi intrebare. Nu spun ca raspunsul meu este pertinent, pot doar
sa spun cum vad lucrurile acum.
Evident ca curbarea spatiului de catre o masa (gravitatie) este o forma de manifestare a energiei datorata gravitatiei. Ca si orice forma de energie respecta principiul fundamental al conservarii energiei, de unde firesc apare la un moment dat si intrebarea ta: cum de aceasta nu se epuizeaza...
Acum, de retinut: nici o forma de energie nu se epuizeaza, doar capata o alta forma. Cate vreme se considera corect toate schimburile, reactiile ce au loc, se respecta principiul conservarii energiei.
Pe de alta parta, cata vreme materia este organizata asa cum o intelegem si observam in acest context (sub forma de atomi), aceasta va mentine atributele gravitatiei asa cum umbra unui corp exista cata vreme il luminezi si vezi proiectia lui pe un suport material. Materia si gravitatia sunt intrinsec legate, cel putin la nivelul de organizare a materiei sub forma atomica. Prin urmare nu exista o epuizare a "energiei gravitationale" ci doar concentratii diferite de materie care genereaza gravitatie doar prin simpla existenta a materiei.
Lucrurile sunt poate ceva mai putin complicate, deoarece pot fi extinse mai departe la conceptul de energie care interactioneaza cu campurile gravitationale. De ex. lumina interactioneaza cu campul gravitational si nu este organizata in forma atomica, insa relationeaza cu acesta. Prin urmare gravitatia este doar o forma de manifestare a energiei care poate capata diferite "infatisari" - una dintre acestea ar fi materia organizata sub forma atomica. Universul familiar pe care-l intelegem...