Forumul Scientia

Educaţie şi cercetare => Educatie => Subiect creat de: alef din Iunie 05, 2010, 09:22:09 PM

Titlu: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: alef din Iunie 05, 2010, 09:22:09 PM
          Sunt pasionat de fizica, in special de mecania cuantica si de fizica particulelor elementare. Am de ales intre Facultea de Fizica de la        Universitatea Bucuresti si facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Desi inclin spre prima, cred ca o sa
o aleg pe a doua. Asta deoarece a doua ofera un viitor mai sigur. De asemenea, am fost sfatuit sa nu ma duc la Facultatea de Fizica deoarece nu voi putea sa fac mai nimic dupa ce voi absolvi aceasta facultate.   

         Puteti, va rog, sa - mi spuneti ce oporunitati( in cariera) ofera Facultatea de Fizica de la Universitatea Bucuresti studentilor si absolventilor sai ? Multumesc mult.


Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 05, 2010, 10:40:37 PM
Acum Romania participa la proiecte de cercetare europeana de anvergura pe fizica: laserul european ELI ce se contruieste la Magurele, experimentele la acceleratorul Large Hadron Collider, experimente la laboratoare europene de fizica particulelor si nucleara, devenim membri si la Agentia Spatiala Romana. Asadar sunt oportunitati acum de a face cercetare reala la proiecte internationale.

In plus, cu calculatoare devii doar programator. Si e OK. Dar daca esti pasinat de fizica, trebuie sa stii ca exista posibilitati foarte mari de cariera. Skill-urile pe care le inveti la fizica sunt cautate peste tot: in cercetare, dar si in mediul privat la banci, companii care fac cercetare, care lucreaza cu echipament medical si asa mai departe.

Cea mai cautata meserie acum este cea de expert in construirea de acceleratoare de particule. Trebuie sa stii ca echipamentele medicale de imagistica medicala sunt toate acceleratoare (PET-CT, etc).

Vezi articolul asta.
http://www.symmetrymagazine.org/cms/?pid=1000802

Nu uita la fel ca poti studia fizica si in strainatate, la aceleasi costuri ca in Bucuresti.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: AlexandruLazar din Iunie 05, 2010, 11:05:30 PM
Friendly advice de la un programator care nu face A&C: du-te unde te interesează. O facultate unde trebuie să tragi de tine ca să stai treaz la cursuri o să îți ofere mai puține perspective decât oricare alta. Cel mai bun coșar din lume, te asigur, e mai bine plătit și are o slujbă mai sigură decât un programator dezinteresat.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: cristi din Iunie 05, 2010, 11:09:16 PM
Alef, ai de ales intre pasiune si siguranta. Fizica azi nu iti ofera decat o singura cariera viabila financiar, plecarea in strainatate, din pacate. Sunt multe dezavantaje cu asta si numai daca ai ajutor financiar poti reusi in ro. Faci calculatoare, scoti peste 1000 de Euro, faci fizica in tara, castigi putin, desi se fac acum bani si aici prin proiecte europene... Daca insa esti pasionat cu adevarat, daca vrei sa vezi ce e cu lumea asa, eu zic sa alegi totusi fizica! Pasiunea bate foamea, zic eu...
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 05, 2010, 11:20:19 PM
In plus, tu vrei sa traiesti in tara descrisa asa de bine de Ilie Serbanescu aici?
http://www.jurnalul.ro/cautare/autor/ilie-serbanescu-23.html

Daca o faci, o faci pe propria raspundere. Dar citeste intai articolele lui.

Fizica e pasaport international si garantia unui trai decent. Desigur, trebuie sa fii dispus sa pleci din tara. Sper ca articolele de mai sus sa te motiveze prin realizarea adevaratei situatii din tara.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: AlexandruLazar din Iunie 06, 2010, 12:07:56 AM
cristi, 1000 de euro pe lună nu faci dacă termini calculatoarele ci dacă ești bun la ceea ce faci. Știu absolvenți de calculatore care au mult mai puțin de atâta pentru că pur și simplu nu sunt programatori buni (și cum admiterea nu se dă la informatică ci la matematică și parcă fizică, vocația pentru domeniul ăsta nu e un criteriu de intrare acolo), la fel cum știu programatori buni care nu au terminat calculatoarele.

Este adevărat însă și ce zici tu -- în momentul ăsta, în România nu prea poți să faci o carieră serioasă în fizică.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: alef din Iunie 08, 2010, 08:21:16 PM
 Multumesc pentru sfaturi si informatii. Sunt foarte valoroase.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Qubix din Iunie 11, 2010, 02:18:16 PM
Salut, sunt student in anul 2 la Facultatea de Fizica si te sfatuiesc sincer, cu toata bunavointa, NU veni aici. Nivelul facultatii este incredibil de scazut, mult sub nivelul unei post-liceale de pe vremuri. In afara de 2-3 profesori, restul nu prea au mare legatura cu fizica, iar laboratoarele (din belsug), nu te vor ajuta decat sa iti pierzi inutil timpul. Prin laborator se intelege a lua masuratori si a copia un conspect dintr-o carte...
Cursurile sunt predate (in marea lor majoritate) la un nivel execrabil, si se vede foarte clar ca profesorii respectivi nu isi cunosc materia...deloc.. Programa este absolut imbecil gandita (imi cer scuze de expresie, dar se potriveste perfect), asa ca vei avea 1 semestru de mecanica analitica , 1 semestru de EFM (ecuatiile fizicii matematice) si 1 an intreg de .... electronica. Nu ma intreba la ce iti trebuie, pentru ca nu stiu. Iar electronica o vei face cu Razvan Bobulescu , nu cred ca are rost sa iti explic ce fel de om e si cum isi preda materia .
Dupa cum spuneam, sunt anul 2 si regret in fiecare clipa ca nu m-am dus la Facultatea de Matematica (lucrez pe fizica teoretica). Daca vii aici ai o singura sansa. Aceasta sansa se numeste Virgil Baran. Domnul profesor Baran, cu care lucrez acum (preda Mecanica Cuantica) , este printre putinii care chiar fac fizica din pasiune. Ia legatura cu domnia sa, si urmareste o eventuala colaborare.
Cu toata sinceritatea o spun, restul facultatii este rusinos de slaba iar profesorii total dezinteresati si lipsiti de cunostinte de fizica...E tragic modul in care a ajuns aceasta institutie.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: alef din Iunie 12, 2010, 11:17:31 AM
          Salut. Mulţumesc pentru informaţii şi pentru sinceritate.


Citat din: Qubix din Iunie 11, 2010, 02:18:16 PM

(lucrez pe fizica teoretica).

          Tu lucrezi pe perioada verii la Institutul de Fizică Teoretică? Studenţii pot face practică, pe perioada verii, pe platformă sau în afară?
Dacă m – aş duce la Facultatea de Matematică, aş avea vreo şansă să lucrez la Institutul de Fizică Teoretică, ca student sau după ce termin facultatea? Sunt şi matematicieni acolo?


         Sunt pasionat de fizică teoretică.  La un moment – dat m – am gândit dacă ar fi sau nu mai bine să mă duc la Facultatea de Matematică,  nu la Facultatea de Fizică. Totuşi, înclin să cred că cel mai bine ar fi dacă m – aş duce la Facultatea de Fizică. Am două motive pentru care cred asta.

            1.   Teoreticianul din mine ştie că, până la urmă, experimentul este cel care decide dacă o teorie modelează sau nu realitatea. Dacă m – aş duce la fizică, aş înţelege mai bine faptele experimentale care au condus la elaborarea anumitor teorii. Din cauza asta, le – aş înţelege mult mai profund, şi astfel aş fi un teoretician mai bun. Sau mai mult, poate că, pe lângă teorie, aş putea şi să imaginez diferite experimente.

            2.   Dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică, aş putea deveni un experimentator, sau aş putea aplica fizica în viaţa de zi cu zi. Din câte am înţeles, la ora actuală sunt căutaţi mai mult fizicienii care să aplice fizica, nu cei teoreticieni. Cu deprinderile dobândite în laboratoarele de fizică cred că aş putea lucra şi în industrie. Asta dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică. De asemnenea, în contextul unei crize energetice, cred că se vor căuta fizicieni care să caute noi surse de energie. Cu alte cuvinte, calculul meu a arătat faptul că Facultatea de Fizică ar oferi mai multe oportunităţi decât Facultatea de Matematică. De la  Facultatea de Fizică au plecat studenţi la CERN? Sunt studenţi de la această facultate care lucrează pe perioada verii la institute de cercetare în fizică? Dar de la Facultatea de Matematică?



       Cât timp este necesar pentru ca un student să pregătească şi să efectueze laboratoarele? Mai mult de 14 ore?  Un student interesat are timp şi să înveţe matematică?  Cu alte cuvinte, dezavantajul laboratoarelor este că ocupă mult timp din pregătirea  unui student sau că ocupă tot timpul?


       Chiar dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu mă opreşte să lucrez şi singur. Sunt dispus să învăţ în afara şcolii, sau să mă implic în cât mai multe proiecte( conferinţe, şcoli de vară, stagii de cercetare, în ţară sau în afară ( dacă acest lucru este posibil)  ).  O să învăţ singur matematică. M – ar deranja doar dacă tot acest efort( de a învăţa pentru facultate şi ceea ce nu se predă la facultate, de a participa ca cât mai multe proiecte)  nu ar fi luat în considerare de cei din afară care mi – ar putea acorda o bursă pentru master. Sau dacă, după acest efort, nu aş reuşi să ies din ţară.


      La Măgurele, pe lângă profesori mai sunt şi cercetători. Cercetătorii ştiu fizică? Sunt buni? Un student bun poate lucra în colaborare cu aceşti cercetători? Un student poate să colaboreze cu un cercetător din diaspora pe perioada verii( sau în timpul anului universitar) ?


      Mi se pare grav faptul că profesorii nu – şi cunosc materia, dar nu catastrofal de grav. Ar fi catastrofal de grav dacă un profesor ar pica un student bine pregătit, doar ca să demonstreze că el este mai deştept, că are mai multă autoritate decât studentul ( sper  să nu dau idei nimănui   acum).  Sau dacă nu ar recunoaşte meritele unui student( care a învăţat,s – a implicat în diferite proiecte), atunci când i se solicită o recomandare . Dacă un profesor ar face aceste lucruri, atunci chiar i – ar "rupe aripile" unui student.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 12, 2010, 05:51:17 PM
Nu uitati totusi ca fizica experimentala are mult mai multe slujbe decat cea teoretica. Si eu erau cu gandul al fizica teoretica cand eram in facultate, dar apoi mi s-a explicat cum cu fizica experimentala si acum nu regret ca lucrez in acest domeniu.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Qubix din Iunie 12, 2010, 07:10:21 PM
Citat din: alef din Iunie 12, 2010, 11:17:31 AM
          Salut. Mulţumesc pentru informaţii şi pentru sinceritate.


Citat din: Qubix din Iunie 11, 2010, 02:18:16 PM

(lucrez pe fizica teoretica).

          Tu lucrezi pe perioada verii la Institutul de Fizică Teoretică? Studenţii pot face practică, pe perioada verii, pe platformă sau în afară? 

Lucrez sub indrumarea domnului prof. Virgil Baran. Sunt membru al grupului de teorie din Facultatea de Fizica (infiintat tot la staruinta domniei sale, si care are....4 studenti). In institutul de fizica teoretica se freaca menta...

Citat
Dacă m – aş duce la Facultatea de Matematică, aş avea vreo şansă să lucrez la Institutul de Fizică Teoretică, ca student sau după ce termin facultatea? Sunt şi matematicieni acolo?

Sincer nu stiu, cred ca cel mai bine v-ati interesa personal. Nu cred , insa, ca sunt matematicieni in acest institut.

Citat

         Sunt pasionat de fizică teoretică.  La un moment – dat m – am gândit dacă ar fi sau nu mai bine să mă duc la Facultatea de Matematică,  nu la Facultatea de Fizică. Totuşi, înclin să cred că cel mai bine ar fi dacă m – aş duce la Facultatea de Fizică. Am două motive pentru care cred asta.

            1.   Teoreticianul din mine ştie că, până la urmă, experimentul este cel care decide dacă o teorie modelează sau nu realitatea. Dacă m – aş duce la fizică, aş înţelege mai bine faptele experimentale care au condus la elaborarea anumitor teorii. Din cauza asta, le – aş înţelege mult mai profund, şi astfel aş fi un teoretician mai bun. Sau mai mult, poate că, pe lângă teorie, aş putea şi să imaginez diferite experimente.


Aceasta facultate nu are nicio legatura nici cu fizica teoretica, nici cu cea experimentala. Ideea conform careia experimentul este esential in fizica, este corecta, doar ca de vreo 80 de ani teoria impinge fizica inainte, NU experimentul, experimentul doar verifica teoria. In secolul XIX, de exemplu, era oarecum invers, aveau fenomene inexplicabile cu teoria de atunci, si construiau noi teorii pentru a le explica (relativitatea , cuantica, electrodinamica clasica, sunt cateva exemple).
Acum, insa, teoria a ajuns foarte departe, comparativ cu capacitatile noastre de a verifica experimental, si, aici e o opinie personala, actualele teorii (String Theory, LQG, etc) , vor fi testate doar indirect, prin predictii, de exemplu. Nu vom detecta niciodata un string intr-un accelerator de particule.

Citat
            2.   Dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică, aş putea deveni un experimentator, sau aş putea aplica fizica în viaţa de zi cu zi. Din câte am înţeles, la ora actuală sunt căutaţi mai mult fizicienii care să aplice fizica, nu cei teoreticieni. Cu deprinderile dobândite în laboratoarele de fizică cred că aş putea lucra şi în industrie. Asta dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică. De asemnenea, în contextul unei crize energetice, cred că se vor căuta fizicieni care să caute noi surse de energie. Cu alte cuvinte, calculul meu a arătat faptul că Facultatea de Fizică ar oferi mai multe oportunităţi decât Facultatea de Matematică. De la  Facultatea de Fizică au plecat studenţi la CERN? Sunt studenţi de la această facultate care lucrează pe perioada verii la institute de cercetare în fizică? Dar de la Facultatea de Matematică?

Repet, imi cer scuze daca va distrug un vis, dar nu vreau sa faceti greseala pe care am facut-o si eu. In laboratoarele de fizica NU veti invata nimic. Absolut nimic, sunt doar timp pierdut. Legati fire, masurati cu ampermetre, voltmetre, termometre, etc, faceti un tabel si inlocuiti datele intr-o formula, eventual faceti un grafic. Materia cu care veti lucra va fi cu mult inaintea cursului (nu sunt deloc corelate cursurile cu laboratoarele) , deci nu va ajuta la nimic. Va ramane doar sa cautati in cartea de laborator formula utila, si sa inlocuiti, nestiind la ce se refera.

Citat
       Cât timp este necesar pentru ca un student să pregătească şi să efectueze laboratoarele? Mai mult de 14 ore?  Un student interesat are timp şi să înveţe matematică?  Cu alte cuvinte, dezavantajul laboratoarelor este că ocupă mult timp din pregătirea  unui student sau că ocupă tot timpul?

Data fiind inutilitatea acestor laboratoare, noi le copiem (ca porcii n.n) pentru a nu pierde timp inutil, cu 2-3 zile inainte de colocviu. Am incercat sa invatam ceva in anul 1, dar am vazut ca nu are sens, asa ca mai bine le ignoram. Singura problema cu laboratoarele e ca au prezente obligatorii...
Pentru a va raspunde la a doua intrebare, un student care vrea sa invete , nu se duce la cursuri, si cat mai putin la laboratoare. Sta acasa, cu cartea in brate, si invata. Deci da, puteti acoperi o mare parte a materiei, asa cum nu se face, si nu se va face vreodata, la cursurile acestei facultati.

Citat
       Chiar dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu mă opreşte să lucrez şi singur. Sunt dispus să învăţ în afara şcolii, sau să mă implic în cât mai multe proiecte( conferinţe, şcoli de vară, stagii de cercetare, în ţară sau în afară ( dacă acest lucru este posibil)  ).  O să învăţ singur matematică. M – ar deranja doar dacă tot acest efort( de a învăţa pentru facultate şi ceea ce nu se predă la facultate, de a participa ca cât mai multe proiecte)  nu ar fi luat în considerare de cei din afară care mi – ar putea acorda o bursă pentru master. Sau dacă, după acest efort, nu aş reuşi să ies din ţară.

Despre studiul individual am vorbit mai sus. Despre conferinte, am colegi care participa, eu nu. Mi se par timp irosit, dar aici tine de opinia fiecaruia. Eu consider ca timpul ar fi mai inteligent alocat studiului individual. Singurul avantaj al acestei facultati e ca de aici se pleaca usor in afara. Eu sper sa reusesc sa plec in Leeds dupa masterat.

Citat
      La Măgurele, pe lângă profesori mai sunt şi cercetători. Cercetătorii ştiu fizică? Sunt buni? Un student bun poate lucra în colaborare cu aceşti cercetători? Un student poate să colaboreze cu un cercetător din diaspora pe perioada verii( sau în timpul anului universitar) ?

Cred ca vreo 2-3 stiu ceva. Majoritatea sunt mosi imbatraniti si ratati. Sa nu va asteptati la cercetare de nivel international, ca aveti doar de pierdut. Pentru cercetare propun colaborarea cu cineva din afara. Vedeti articolele pe arxiv, de exemplu. Alegeti-va un domeniu, subiect de interes, trimiteti mail-uri, veniti cu idei, etc. Aici e praf...


Citat
      Mi se pare grav faptul că profesorii nu – şi cunosc materia
Si mie...

Citat
dar nu catastrofal de grav.
Mie da...

Citat
Ar fi catastrofal de grav dacă un profesor ar pica un student bine pregătit, doar ca să demonstreze că el este mai deştept, că are mai multă autoritate decât studentul ( sper  să nu dau idei nimănui   acum).  Sau dacă nu ar recunoaşte meritele unui student( care a învăţat,s – a implicat în diferite proiecte), atunci când i se solicită o recomandare . Dacă un profesor ar face aceste lucruri, atunci chiar i – ar "rupe aripile" unui student.

Say hello to Mr. Bobulescu....si nu e singurul....

In concluzie, daca veniti aici, studiu individual, colaborare cu 1 profesor, plecat cat mai repede in afara.
Daca nu, facultatea de matematica sau politehnica.

Bafta!
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: alef din Iunie 13, 2010, 07:56:19 PM
         Multumesc pentru informatii. Nu trebuie sa va cereti scuze pentru ca evidentiati situatia de la Magurele.

         Sa inteleg ca se pleaca usor. Asta e ( dupa parerea mea) un mare avantaj( sper sa nu ma pice cineva ani la rand, chiar daca sunt bine pregatit) . Planul meu( nu stiu cat e de realist) e sa obtin o licenta la Magurele, apoi sa fac master - ul in afara( sper sa prind o bursa). Ce conditii trebuie sa indeplineasca un student ca sa obtina o bursa in strainatate la master? Ce ar trebui sa faca in timpul facultatii pentru a obtine bursa mai usor? Dupa ce crriterii se acorda aceste burse?

        Multumesc inca o data pentru informatii. Apreciez faptul ca reflecta realitatea de la Magurele.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 14, 2010, 03:20:20 PM
Citat din: alef din Iunie 13, 2010, 07:56:19 PM
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un student ca sa obtina o bursa in strainatate la master? Ce ar trebui sa faca in timpul facultatii pentru a obtine bursa mai usor? Dupa ce crriterii se acorda aceste burse?

Sa ai:
- note mari la cursuri
- sa faci si ceva cercetare daca se poate (internshipuri, daca se poate si ele in afara)
- sa participi la workshopuri, scoli de vara, sesiuni de referate, (daca se poate in afara)
- sa faci experienta extracuriculara (voluntariate sau sport, incat sa arati abilitati de initiativa, leadership)
- desigur sa stii foarte bine engleza sau in general limba tarii unde vrei sa mergi
- si sa pui ceva bani deoparte ca nu sunt toate masterele cu burse complete
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: mircea_p din Iunie 14, 2010, 05:18:21 PM
As adauga ca universitatile din America (poate ca nu chiar toate) cer un test de limba, inainte de a decide. TOEFEL sau echivalent.
Dar conditiile concrete sant diferite la fiecare universitate. Poti cauta pe site-ul universitatilor.
Unele nici nu dau burse sau dau burse din care iti platesti o parte din taxele de studii.
Altele platesc complet cheltuielile si dau si "burse" rezonabile. Am pus intre ghilimele pentru ca in America, in cele mai multe cazuri, nu sant burse de fapt ci plata pentru munca facuta ca asistent (fie research fie teaching assistant).
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: alef din Iunie 14, 2010, 08:29:16 PM
           Mulţumesc mult pentru răspunsuri.

          Să presupunem că nu prind master cu bursă completă. Pot să lucrez pentru a mă autofinanţa? Pot să lucrez( ca cercetător, asistent)  la institutul/facultatea unde dau master – ul ?

          Cat costa participarea la internshipuri, workshopuri, scoli de vara si sesiuni de referate?
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Qubix din Iunie 14, 2010, 08:34:29 PM
Citat din: alef din Iunie 13, 2010, 07:56:19 PM
         Sa inteleg ca se pleaca usor. Asta e ( dupa parerea mea) un mare avantaj( sper sa nu ma pice cineva ani la rand, chiar daca sunt bine pregatit) . Planul meu( nu stiu cat e de realist) e sa obtin o licenta la Magurele, apoi sa fac master - ul in afara( sper sa prind o bursa). Ce conditii trebuie sa indeplineasca un student ca sa obtina o bursa in strainatate la master? Ce ar trebui sa faca in timpul facultatii pentru a obtine bursa mai usor? Dupa ce crriterii se acorda aceste burse?

- Medie peste 8.50 , nu prea sunt interesate de medie universitatile din afara (am colegi care au plecat si cu 7, in Franta)
- RECOMANDARE DE LA UN PROFESOR (infinit mai importanta decat media, de fapt mai importanta decat orice)
- Cambridge , Toefl, sau alt test de limba engleza recunoscut
- Bani la ciorap (burse integrale nu se dau aici)
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: alef din Iunie 19, 2010, 12:43:07 AM
        Mulţumesc tuturor pentru răspunsuri.  Am ales  să mă duc la Facultatea de Automatică şi  Calculatoare, deoarece am ajuns la concluzia că Facultatea de Fizică "e praf" . Am două motive să cred acest lucru:

            1.   Am deschis acest topic( "Facultatea de Fizică de la Măgurele" ) acum aproximativ două săptămâni, şi prima întrebare a fost referitoare la oportunităţile oferite de această facultate. Deşi acest forum are un caracter ştiinţific, nici un profesor de fizică de la această facultate nu a intervenit în discuţie( deşi facultatea  la care predau a fost făcută "cu ouă şi oţet" ). Asta ar putea însemna două lucruri:
                a.   Profesorii de la această facultate nu citesc acest forum, deci "sunt praf" .
                b.   Profesorii de la această facultate citesc forum – ul, dar nu vor să mintă pe nimeni, luând apărarea facultăţii sau afirmând că facultatea oferă perspective.
          În ambele situaţii, nu se merită să studiez la această facultate.

           2.   Am ajuns să discut şi cu alţi studenţi / absolvenţi ai facultăţii şi aceştia au confirmat că Facultatea de Fizică "e praf" .



        Se pare că, dacă vreau să studiez Fizica, ar trebui să plec în afară. Cred că e cam târziu să mă gândesc la asta acum. Ce e drept, am început să caut informaţii cam târziu. Am o conexiune la internet de câteva luni. Acestă perioadă a fost suficent de aglomerată încât să nu am prea mult timp să caut informaţii.



         Cu toate că timpul în care am căutat informaţii pe internet a fost scurt, din informaţiile pe care le – am colectat până acum am ajuns la concluzia că nu ar fi rău să studiez domeniul calculatoarelor 4 ani, după care să fac o facultate de fizică( în afară), având un "background"  puternic.  Asta deoarece fizicienii folosesc destul de mult calculatoare în munca lor( şi teoreticienii, dar mai ales cei experimentatori) . De asemenea, m – a atras conceptul " digital physics" (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_physics " ) . Cred că dacă studiez şi fizica şi calculatoarele, voi înţelege foarte bine acest domeniu.

Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 19, 2010, 12:55:15 AM
Buna alef, ma bucur sa vad ca acest forum Stiinta Azi te-a ajutat in luarea deciziei. Suntem chiar onorati de ideea ta cum ca profesorii de la fizica de la Bucuresti ar trebui sa citeasca acest forum. Din pacate, nu o fac.

Orice ai face in stiinta ai nevoie de calculatoare. Eu sunt experimentator in fizica particulelor si ceea ce fac cea mai mare parte a timpului e programare. Adica folosim Linux si C++ pentru a analiza datele colectate de detectoarele de particule. La fel este si pentru analiza luminii si particulelor ce vin din spatiul cosmic. La fel si in alte domenii ale fizicii. Este nevoie de oameni care fac modelizari pe calculator asa ca poti trece la un master de fizica mai tarziu. Dar ai grija sa inveti cat mai multa fizica la politehnica.

Sfatul meu ar fi insa altul. Sa faci un singur an la politehnica. Anul acela este general, adica faci mate bine, fizica bine si calcualatoare bine. Dupa aia incepi sa te specializezi si vei face dracenii si la calculatoare ce nu iti vor folosi niciodata in stiinta. Iar la anul pe vremea asta vei primi deja raspunsurile de la facultati de fizica din afara si mergi acolo. Adica pur si simplu renunti apoi la politehnica si iei de la zero o facultate in afara. Nu trebuie sa il vezi ca un an pierdut. Este un an in care inveti multe, dar apoi merita sa faci facultatea de fizica de la zero in afara. Daca vii direct la master, va fi greu pe fizica, caci nu vei avea cunostiintele necesare. Daca vrei sa fii in domenii de actualitate, trebuie sa faci neaparat mecanica cuantica si relativitatea la facultate. La politehnica nu vei face astea. Vei face cel mult mecanica clasica in primul an de facultate.

Si eu am facut o politehnica, dar in Franta si doar 2 ani, cei generali. Dupa aceea m-am transferat la o facultate obisnuita, sa fac doar fizica. Si am ajuns bine, la o universitate pe locul 25 din lume, anume McGill University din Canada.

Asadar ai multe posibilitati. Daca incepi in tara nu inseamna ca si merita sa termini tot in tara.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: alef din Iunie 19, 2010, 01:19:49 AM
            Mulţumesc pentru sfat. Mă gândesc totuşi că, dacă o să fac un an şi o să las, cei care mi – ar acorda o bursă ar crede că " mă plictisesc repede" şi că nu ar merita să rişte să – mi acorde această bursă. Ar fi mai greu pentru mine să aplic, cu alte cuvinte.

            Dacă totuşi aş alege să fac patru ani la Politehnică şi după să mă duc să fac fizică în afară, care ar fi dezavantajul? Timpul pierdut sau faptul că aş pierde multă energie, şi nu aş mai putea s – o iau de la zero?
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 19, 2010, 01:27:18 AM
Citat din: alef din Iunie 19, 2010, 01:19:49 AM
            Mulţumesc pentru sfat. Mă gândesc totuşi că, dacă o să fac un an şi o să las, cei care mi – ar acorda o bursă ar crede că " mă plictisesc repede" şi că nu ar merita să rişte să – mi acorde această bursă. Ar fi mai greu pentru mine să aplic, cu alte cuvinte.

Inteleg ca te gandesti asa, dar aici gresesti si asta e o veste buna. Nu iti va afecta cu nici un fel sansele de a fi primit la facultate. Ba chiar vei avea o sansa in plus, caci vei avea mai multa experienta.

Citat din: alef din Iunie 19, 2010, 01:19:49 AM
            Dacă totuşi aş alege să fac patru ani la Politehnică şi după să mă duc să fac fizică în afară, care ar fi dezavantajul? Timpul pierdut sau faptul că aş pierde multă energie, şi nu aş mai putea s – o iau de la zero?

Daca vei face fizica de la zero va fi perfect. Daca vrei sa faci master in fizica direct, problema va fi ca nu vei stii suficienta fizica, mai precis ca nu vei fi facut cursurile de fizica pe care trebuie sa le fi facut, in special cuantica si relativitatea.

Dar dupa 4 ani vei avea deja 23 de ani, daca faci facultate iar 4 ani, vei avea 27, ori la varsta asta majoritatea termina deja doctoratul de fizica si tu abia vei incepe atunci masterul. Asta e problema. Desigur, poti sa incepi master la 27, nimeni nu te discrimineaza, dar pana termini doctoratul vei avea 33 si deci pana atunci vei avea tot salariu de student si te vei plimba de colo colo la laborator, dar poate pana la varsta ei vrei sa fii casatorit si sa ai si copii. Asta va fi greu cat inca esti la doctorat.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: AlexandruLazar din Iunie 19, 2010, 01:40:50 AM
Ideea sugerata de Adi nu e neaparat rea (oricum e mai bine decat sa stai un an pe acasa) -- dar vezi ca in primul an de Poli nu prea faci mare lucru  legat de calculatoare, nici macar la Automatica si Calculatoare. Vezi daca poti sa faci rost de un ghid al studentului de la ei (sau macar de syllabusurile cursurilor) si vezi daca te intereseaza in mod special ceva ce se face in primul an (in afara de cursurile de matematica si de fizica). Fizica cel putin se face bine; matematica, de cand cu planul Bologna, mai putin.

Dezavantajul daca faci patru ani pe Poli si pe urma vrei sa continui sa faci stiinta este ca va trebui sa o iei de la zero cu studiile de licenta; pentru master majoritatea facultatilor cer ca planul de invatamant de la licenta sa includa un numar minim de credite pe cursuri de matematica si fizica, de vreo trei ori mai mult decat faci prin majoritatea facultatilor din Politehnica (poate in afara de facultatea de chimie dar... e chimie).

Exista si destule avantaje. Facultatea unde studiez eu (Inginerie Electrica) are un laborator unde se lucreaza mult pe partea de calcul de inalta performanta, modelare si simulare de care vorbeste Adi, si cu asta ma ocup si eu (desi sunt student), iar majoritatea problemelor cu care ne ocupam sunt la nivel de fizica aplicata (modelare si simulare pentru electromagnetism si micromagnetism) si sunt venite in mare parte de la parteneri industriali (Philips, Austria Microsystems s.a.m.d.). Facultatea asta nu cred ca te intereseaza insa oamenii sunt cu siguranta deschisi la colaborare indiferent unde esti student. Si cei de la A&C au un laborator de calcul de inalta performanta dar nu stiu exact cu ce se ocupa, am inteles ca pe ei ii intereseaza mai mult problemele de grid computing si de software ca atare, nu aplicatiile acestora in mod direct.  Loc pentru o cariera cu o baza stiintifica solida este, insa va trebui sa studiezi foarte mult de unul singur pentru ca accentul in Poli este pe pregatirea inginereasca, nu pe pregatirea stiintifica.

O varianta pentru tine ar fi Facultatea de Stiinte Aplicate din cadrul Politehnicii (presupun ca zici de cea din Bucuresti?). Acolo propriu-zis faci aproape numai matematica si fizica. Facultatea aceea nu e foarte bine vazuta in Politehnica pentru ca pregatirea inginereasca sufera iar la catedrele de fizica si matematica, pe langa cativa oameni exceptionali, sunt si destule dejectii, dar daca te intereseaza subiectele in sine cred ca iti deschide destule usi. Vezi si varianta asta -- arunca un ochi pe site-ul lor eventual. Cred ca asta iti rezolva problema cu accesul la master -- n-am verificat dar sunt destul de sigur ca faci destula fizica si matematica pentru a indeplini cerintele universitatilor unde aplici, si bruma de pregatire inginereasca pe care o sa o primesti iti va fi totusi de folos (macar cat sa stii sa schimbi siguranta voltmetrului daca face flama in loc sa-l arunci direct :D).

Daca mai ai vreo intrebare legata de Poli, iti raspund cu toata placerea ca de trei ani imi fac veacul pe acolo. O sa incerc sa nu fiu prea subiectiv daca intrebi de A&C, parerea mea despre profesorii si despre mediul de acolo este, hai sa fim eufemisti, groaznica :D.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: alef din Iunie 19, 2010, 01:43:20 AM
           Deci nu voi fi discriminat. Mă gândeam că discriminarea ar putea fi o problemă.


Citat din: Adi din Iunie 19, 2010, 01:27:18 AM
pana la varsta ei vrei sa fii casatorit si sa ai si copii. Asta va fi greu cat inca esti la doctorat.

          Care "ei" ? Dacă nu voi avea o familie până la 33 de ani, voi avea un traseu academic mai greu?


          Ar trebui să încep să aplic de pe acum? Sau am timp să mai caut?
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: AlexandruLazar din Iunie 19, 2010, 01:44:47 AM
In legatura cu discriminarea eu nu mi-as face griji, in tarile care au iesit din Evul Mediu nu prea se mai practica atunci cand vine vorba de mediul academic.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 19, 2010, 01:48:34 AM
Citat din: alef din Iunie 19, 2010, 01:43:20 AM
          Deci nu voi fi discriminat. Mă gândeam că diccriminarea ar putea fi o problemă.
Citat din: Adi din Iunie 19, 2010, 01:27:18 AM
pana la varsta ei vrei sa fii casatorit si sa ai si copii. Asta va fi greu cat inca esti la doctorat.
Care "ei" ? Dacă nu voi avea o familie până la 33 de ani, voi avea un traseu academic mai greu?

Cred ca am gresit scriind "ei". Ziceam ca pana la varsta aia, de 33 de ani, probail ai vrea sa fii casatorit si sa ai copii. Nu, daca nu esti casatorit nu vei avea un traseu academic mai greu. Va fi chiar mai usor, caci vei putea sta sa muncesti pana tarziu in noapte la laborator, te vei putea duce usor la conferinte, sau la alte laboratoare. Dar trebuei sa vezi si ce iti doresti in viata personala. In general, pana termini doctoratul pea 28-30 de ani e ok sa fii singur si plecat peste mari si tari, dar odata ce iti faci familie si mai ales ai copii, nu mai poti pleca asa usor, trebuie sa iti iei familia cu tine pentru sederi mai lungi.

l
Citat din: alef din Iunie 19, 2010, 01:43:20 AM
          Ar trebui să încep să aplic de pe acum? Sau am timp să mai caut?

Da, trebuie sa incepi sa cauti de acum admiteri la facultate. In general trebuie sa candidezi pentru SUA in decembrie/ianuarie pentru a incepe in Februarie. Dar pentru UK cred ca inca poti candida chiar si acum. Ei sunt foarte flexibili si candidezi direct online, fara sa te coste nimic. La unele poti candida pana la sfarsitul lui iulie.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 19, 2010, 01:51:54 AM
Sunt si eu de acord cu sugestiile lui AlexandruLazar. Daca vrei sa stai la Poli, nu e musai sa stai la Automatica si Calculatoare, mai ales daca vrei sa dai pe fizica. Mai bine faci ceva pe fizica aplicata. Ideea e ca 4 ani din viata e mult. Gandeste-te ca tot atat de lung a fost liceul! Si vrei sa faci 4 ani ceva ce nu iti place sau stii ca nu iti va folosi atat de mult in viitor, pentru ca tu oricum vrei sa iti schimbi cariera?
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: HarapAlb din Iunie 19, 2010, 02:01:28 AM
 Absolvirea unei facultati sau alteia nu este un capat de tara. Se pot face treceri dupa aceea insa ai nevoie de efort sporit si mai cel mai important de pasiune. am cunoscut ingineri care au lucrat in fizica, si fizicieni care trecut la ingineri dupa absolvirea facultatii. Le poti impleti in ceva de genul fizica aplicata. Totusi, tin sa-ti spun ca Facultatea de Automatica se indeparteaza mult de fizica aplicata, mult mai apropiata fiind Facultatea de Electronica.

Sanse e plecat in strainatate ai si dupa absolvirea Facultatii de Automatica, doar ca este mai greu. Sunt mai multi programatori decat fizicieni, lupta e mai grea, dar nu este imposibil. Se poate face cercetare serioasa si in domeniul calculatoarelor: algoritmi de prelucrare a datelor, dezvoltarea de compilatoare si arhitecturi.  Nu este deloc trivial si poate sa te pasioneze pana la urma.

Depinde foarte mult de tine daca vrei sa urmezi doua facultati, de obicei a doua facultate se face din pasiune :)
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: HarapAlb din Iunie 19, 2010, 02:10:11 AM
 Eu nu ti-as recomanda sa urmezi facultati de genul "Stiinte aplicate" care sunt o strutocamila: facultate de inginerie (la Politehnica) orientata spre fizica. Dupa ce studiezi bine 4-5 ani de fizica la Facultatea de Fizica esti mult mai bine pregatit in fizica decat cineva de la stiinte aplicate si poti face fizica la orice nivel: experimentala, aplicata, teoretica, materiale ...
In 4-5 ani de zile cat dureaza o facultate o sa-ti asezi gandurile. Cel mai important este a urmezi o facultate intr-un domeniu care te pasioneaza si te atrage cel mai mult, indiferent ca este fizica, calculatoare sau altceva.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: AlexandruLazar din Iunie 19, 2010, 06:38:35 AM
Intr-adevar, planul de invatamant de la Electronica e ceva mai apropiat de ideea de fizica aplicata (acum cativa ani stiu ca aveau si o specializare de inginerie fizica -- nu stiu insa daca mai exista). Despre FSA nu stiu mare lucru, de asta i-am recomandat omului sa se uite mai degraba pe site-ul lor. Nu stiu exact ce isi propun oamenii acolo, dar din cauza cerintelor de credite ETCS, cred ca e singura facultate din Poli de unde poti pleca pe urma sa faci un masterat in stiinte pure (i.e. nu pe inginerie). Din cate am vazut, majoritatea facultatilor cer cel putin 60 de credite in cursuri de fizica sau matematica in timpul studiilor de licenta; facultatile de profil electric/calculatoare din Poli au maxim 30, si asta daca cei care au facut planul au fost indeajuns de subtili ca sa puna cursurile de materiale, teoria circuitelor si a campului electromagnetic, mecanica s.a.m.d. in seria de discipline tehnice de baza sau fundamentale -- la A&C nu se aduna nici 10 din cauza asta.

Edit: totodata, e important de subliniat un alt aspect (pe care HarapAlb l-a punctat foarte bine) -- nu e musai ca pe diploma sa scrie fix numele domeniului in care lucrezi. Munca mea e legata de scrierea de programe de modelare si simulare pentru microelectronica si probleme de camp electromagnetic, si totusi nu fac nici facultatea de electronica, nici facultatea de automatica si calculatoare. Intre cercetatorii straini care si-au dat doctoratul la noi se numara destui care au terminat specializari fara legatura directa cu aria asta -- oameni care, dupa diploma, erau specialisti in matematica, fizica atomica sau mecanica. Lucrul cel mai important e sa iti alegi o facultate unde esti dispus sa explorezi fiecare cotlon al planului de invatamant. Cat esti tanar nu stii exact unde te duce fuga dupa cunostinte :).
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: b12mihai din Iunie 19, 2010, 02:57:51 PM
Citat din: Adi din Iunie 19, 2010, 12:55:15 AM
Sfatul meu ar fi insa altul. Sa faci un singur an la politehnica. Anul acela este general, adica faci mate bine, fizica bine si calcualatoare bine. Dupa aia incepi sa te specializezi si vei face dracenii si la calculatoare ce nu iti vor folosi niciodata in stiinta. Iar la anul pe vremea asta vei primi deja raspunsurile de la facultati de fizica din afara si mergi acolo. Adica pur si simplu renunti apoi la politehnica si iei de la zero o facultate in afara. Nu trebuie sa il vezi ca un an pierdut. Este un an in care inveti multe, dar apoi merita sa faci facultatea de fizica de la zero in afara.

Sincer, de cand m-am decis sa raman in Romania la facultate, cu gandul asta am ramas. Am niste un coleg care a facut 2 ani electronica si apoi a reusit sa plece in UK, echivalandu-si cei 2 ani de electronica de aici, cu 1 an de acolo (tot pe electornica, dar nu mai tin minte exact universitatea). Eu asa as vrea sa fac. Nu cred ca e rentabil sa invat 1-2 ani aici si apoi sa o iau iarasi de la 0, din moment ce aici, foarte probabil, o voi lua de la 0 (daca nu o vor lua profesorii la universitate, o iau eu, ce nu am vointa de a invata singur? am reusit in liceu, am increderea ca voi reusi si in facultate). Sunt curios care este exact procedura de echivalare a anilor de aici in afara, daca stie cineva...De asemenea, din cate am citit pe site-ul politehnicii, ei dau burse destule si isi trimit studentii buni cateva luni pe an in stagii in strainatate/schimburi de experienta...mai sunt valabile astea?

Si acum am si eu niste intrebari (sper sa nu fie offtopic) : de la facultatea de automatica si calculatoare singurele specializari dupa licenta sunt numai in domeniul programarii ? Nu se poate face fizica aplicata din A&C ? nu exista si specializari (mastere) in inginerie la A&C ? Daca exista in inginerie, care ar fi? Ca de la electronica sa inteleg ca se poate face un masterat in inginerie, si ca se pune mai mult accent pe fizica decat la automatica si calculatoare  ??? (corectati-ma daca gresesc). Sunt tot in clasa a XII-a si vreau sa dau la Politehnica Bucuresti.

P.S: ar trebui modificat titlul topicului - facultatea de fizica magurele + universitatea politehnica - informatii pentru elevi, ceva...s-au discutat destule chestii care i-ar interesa si pe altii in afara lui alef, sunt sigur de asta ;) .
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: AlexandruLazar din Iunie 19, 2010, 05:42:25 PM
Hai sa le luam pe rand :).

1. Procedura de echivalare, in principiu, exista, pe baza sistemului ETCS (European Transferable Credit Systems). Ideea e asa: fiecare materie are un numar de credite. Planurile de invatamant elaborate conform standardelor europene (cel putin in ceea ce priveste sectorul de inginerie electrica -- deci electroenergetica, electrotehnica, electronica, comunicatii si calculatoare) specifica felul in care trebuie acordate aceste credite. Daca planul de la facultatea unde pleci respecta cat de cat standardele astea, facultatea unde te duci se uita pe materiile pe care tu le-ai facut si vede daca materiile pe care le-ai facut coincid cu cele de care ei au nevoie. Daca pleci in primii 1-2 ani, e usor pentru ca materiile in principiu sunt cam aceleasi (dezavantajul e ca in Poli e semnificativ mai multa materie intr-un timp mai scurt astfel incat ajungi acolo stiind mai mult pe hartie, dar avand mult mai putin in memorie :D). Daca pleci dupa anul 2 e mai nasol pentru ca incep sa nu prea mai coincida materiile si trebuie date diferente.

2. Inginerie nu e totuna cu stiinta aplicata :).  Un exemplu ca sa intelegi mai bine: ca viitor inginer, cursul meu de dispozitive si circuite electronice a inclus intre altele studiul tranzistorului bipolar. Accentul in cazul asta a venit pe structura lui ca atare, cam cum se face conductia  si cum se face comanda (dar relativ pe scurt -- cu o demonstratie schematizata), ceva informatii despre cum se fabrica, multe informatii despre cum se comporta la solicitare termica si principalele precautii pe care trebuie sa le iei cand proiectezi un circuit cu asa ceva. Ideea de stiinta aplicata presupune, cand vine vorba de studiul aceluiasi tranzistor, un studiu detaliat al structurii, modului in care se face conductia (cu tot cu demonstratii cu benzi interzise si regimuri speciale), functionarea in regimuri dinamice si foarte pe scurt ceva detalii despre cum se fabrica. Avantajul e, desigur, ca stii mai multe despre tranzistoare si poti sa fii unul din cei care impinge tehnologia realizarii lor (sau a circuitelor integrate cu ele) mai departe. Dezavantajul e ca pe urma "injinerii" de la electronica or sa se uite stramb la tine pentru ca ti-ai proiectat circuitul pe baza factorului de amplificare in curent al tranzistorului in schema emitor comuni si nici nu o sa ai idee de ce.

Deci: A&C au mastere in inginerie -- din pacate cele pe partea de programare, cu vreo doua exceptii, au cursuri tinute de profesori care nu prea stiu exact ce cauta acolo. Nu toate sunt pe partea de programare, exista unul de prelucrarea semnalelor si cateva pe partea de automatica.

3. E doar un fel de a spune ca la electronica se face mai multa fizica decat la A&C :). Fizica in sine cam toate facultatile din poli fac la fel, in anul I, fie 5 ore in primul semestru si 3 in al doilea, fie 3 si 3, fie numai 3 intr-un semestru (cu exceptia celor de la chimie, cum ziceam). Ideea e ca pe urma la electronica mai ai si alte cursuri care tin tangential de fizica -- ai un curs de bazele electrotehnicii (care de fapt e format din bazele teoriei campului electromagnetic si a circuitelor), unul de materiale pentru electronica (care daca e la fel ca cel pe care l-am facut eu la inginerie electrica inseamna de fapt fizica corpului solid :D), cred ca ai si un curs de microunde s.a.m.d..

4. Da, toate facultatile din Poli acorda burse Erasmus care de fapt se iau destul de usor.

5. Asteapta-te ca in facultate sa ai de invatat singur. Nicio facultate nu iti da toate cunostintele de care ai nevoie, cel mult iti deschide niste porti prin care sa vezi fiecare domeniu, bazele de care ai nevoie sa-l explorezi, si pe urma e treaba ta. Eu de asta am ales facultatea unde sunt acum -- e o facultate destul de slab cotata, dar cred ca in afara de agronomie am facut de toate, de la microelectronica la transportul energiei pe retele de inalta tensiune :D. Deci indiferent de situatie, asteapta-te sa ai de invatat singur.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: b12mihai din Iunie 19, 2010, 07:05:15 PM
@AlexandruLazar - iti multumesc mult pentru toate informatiile pe care mi le-ai dat acum. M-am lamurit, in mare, despre ce-i vorba. Am inteles diferenta dintre inginerie si stiinte aplicate, iar pe mine m-ar interesa ingineria, nu stiintele aplicate.

Eu, personal, m-am hotarat, inca de la inceputul clasei a XII-a, sa ma duc la A&C, dar la sectia "ingineria sistemelor", nu la calculatoare (pentru ca nu vreau sa fac programare/informatica pe viitor, ci inginerie - adica ce ai descris tu ca fiind inginerie). Materia de acolo, din ce scrie pe site pare interesanta, si am regasit masterele pe inginerie de care mi-ai spus.

Mai am o singura intrebare: intre electronica si A&C, care din ele ofera mai multe oportunitati pe inginerie, din cate stii tu? Din ce ai spus tu la punctul 1. materiile din primii 2 ani sunt asemanatoare (nu stiu daca chiar coincid ???)...deci in primii doi ani, la orice facultate din Poli as fi, studiez aceleasi lucruri...Dar care e diferenta dintre ele dupa acesti 2 ani, in ceea ce priveste specializarea?
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: HarapAlb din Iunie 20, 2010, 01:08:50 AM
Din amandoua iesi cu titlul de inginer, aici nu e nici o diferenta :)

In tara, majorittea absolentilor de Electronica se angajeaza fie la firmele de comunicatii mobile sau prin cablu, fie ca programatori in limbaje de nivel inalt sau microprocesoare. In Romania nu (mai) exista o industrie electronica, acum totul se importa. Partea buna este ca unele firme straine (de ex: Siemens, Honeywell...) au deschis divizii de cercetare/dezvoltare in Romania, exista firme create special pentru a atrage proiecte din strainatate (de la giganti: Intel, AMD...). Deci, ceva oportunitati exista in Romania, localizate exclusiv in orasele mari gen Bucuresti, Timisoara, si probabil ca nu au in permanenta oferte de angajari.

Ca absolvent de Automatica cred ca poti aborda fara probleme toata partea de programare, si cu ceva efort si partea care tine mai mult de proiectare de dispozitive.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: AlexandruLazar din Iunie 20, 2010, 02:01:17 AM
Cu titlul de inginer din facultatea de stiinte aplicate poti sa te stergi la fel ca cu oricare alt titlu de inginer de cand cu planul Bologna, deci nu diploma in sine e problema :) eu ziceam de abordare.

Exista inca o serie de firme straine cu divizii de cercetare/dezvoltare in Romania -- de exemplu Freescale are una (condusa chiar de un profesor din Poli de fapt, daca nu ma insel cel putin cu privire la rolul lui de acolo) care angajeaza in mod regulat studenti si absolventi. In ultimii ani, la Calculatoare accentul a inceput sa se puna tot mai putin pe partea de proiectare a calculatoarelor numerice (e drept ca nici nu mai este atat de relevant la licenta -- in patru ani nu ai cand sa mai aprofundezi partea asta cum trebuie), dar nu s-a pierdut cu totul. Daca te intereseaza partea asta, intr-adevar e o alegere mai buna. La Electronica ai niste cursuri pentru sisteme digitale, ceva mai avansate decat la Calculatoare, dar mai generale, pe ei ii intereseaza orice fel de sistem digital (inclusiv microcontrollere, DSP-uri s.a.m.d.) la nivel de constructie si proiectare, ceea ce pe la Calculatoare vezi ceva mai putin. Din pacate, cum a semnalat si HarapAlb, la noi nu mai exista o industrie de electronica, sansele sa ramai in tara si sa proiectezi urmatorul iPad sunt mici.

CitatMai am o singura intrebare: intre electronica si A&C, care din ele ofera mai multe oportunitati pe inginerie, din cate stii tu? Din ce ai spus tu la punctul 1. materiile din primii 2 ani sunt asemanatoare (nu stiu daca chiar coincid )...deci in primii doi ani, la orice facultate din Poli as fi, studiez aceleasi lucruri...Dar care e diferenta dintre ele dupa acesti 2 ani, in ceea ce priveste specializarea?

In principiu cam oricare, cu mentiunea ca de la Electronica iti e ceva mai usor sa te angajezi ca programator decat iti e de la automatica sa te angajezi pe un post unde trebuie sa folosesti surubelnite -- din pacate, cu exceptia companiilor straine de prestigiu, cei care se ocupa de angajari sunt experti in resurse umane, nu in domeniul de activitate al firmei, si inteleg diferenta intre "automatica" si "calculatoare" cam cum inteleg eu diferenta intre "roz" si "siclam". Electronica iti deschide o serie de usi spre partea de comunicatii, si e in general de orientare mai larga. Ca idee: planul de la ei e apropiat de ceea ce in vest s-ar chema "Electrical and Electronic Engineering", cel de la Calculatoare e mai apropiat de ceea ce in Vest ar fi Computer Engineering, si care nu e foarte popular decat in cateva tari fiindca majoritatea electronistilor de acolo spun ca de fapt nu-i decat o ramura a electronicii digitale aplicate.

Pe partea de dezavantaje: in ambele locuri o sa gasesti cativa profesori extraordinari; cum fiecare padure are uscaturile ei, o sa dai peste ele in amandoua partile, difera insa natura lor. Uscaturile de la electronica sunt tipicul ala de profesor comunist care te pica pentru ca nu-i place mutra ta. Uscaturile de la calculatoare sunt genul de oameni care nu prea au idee despre ce predau acolo, dar pentru ca le vin studenti foarte buni si foarte interesati care suplinesc asta, au impresia ca se pricep si fac mare caz de asta, motiv pentru care vei gasi acolo mai multe aere decat intr-un rezervor de oxigen.

De asemenea, cei de la Calculatoare au o atractie nu foarte sanatoasa fata de instrumentele Microsoft. O fac, ce-i drept, spre binele studentilor, in ideea ca tehnologiile alea oricum sunt foarte populare. Din pacate majoritatea studentilor de acolo iau asta cam prea in serios si se trezesc cand termina facultatea ca daca le iei Visual Studio din fata ochilor si ii pui sa foloseasca altceva decat MS SQL, incep sa transpire. Pe de alta parte, ideea de formare a unui inginer electronist e ca trebuie sa fie in stare sa inteleaga dispozitivele pana in cele mai mici detalii, nu numai sa le foloseasca, asa ca la Electronica o sa ti se para ocazional ca inveti prea multe ecuatii cu derivate partiale pentru o nenorocita de antena si ca nu o sa-ti foloseasca draciile alea niciodata; ceea ce in functie de ce o sa faci pe urma se poate de fapt sa fie si adevarat.

Daca vrei un sfat concret -- ce-i drept subiectiv insa documentat din interactiunile cu profesorii de la A&C si programatori care au terminat acolo, in afara cazului in care te intereseaza in mod special programarea sau calculatoarele (inclusiv la nivel de arhitectura si proiectare) si nu te deranjeaza sa suplinesti lipsa de competenta sau de bun-simt a catorva profesori, nu prea merita.

Daca ajungi in Poli, zi-mi, poate ne-om vedea pe aici :).
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iunie 20, 2010, 02:30:29 AM
Ma bucur sa vad cum evolueaza acest topic de discutie. Chiar e foarte util si ne ajutam noi intre noi.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: b12mihai din Iunie 20, 2010, 12:42:58 PM
@HarapAlb si @AlexandruLazar - multumesc mult pentru raspunsuri si pentru clarificari. Decizia cea mai buna pentru mine ramane sa o iau tot eu.

CitatDaca ajungi in Poli, zi-mi, poate ne-om vedea pe aici

Fii sigur ca ne-om vedea. Poate chiar in iulie cand ma duc sa ma inscriu ;D .
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: arkadj din Iulie 20, 2010, 06:26:12 PM
@Adi
Unde ai făcut facultatea ?
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Iulie 26, 2010, 09:40:22 PM
Citat din: arkadj din Iulie 20, 2010, 06:26:12 PM
@Adi
Unde ai făcut facultatea ?

primii doi ani la INSA Lyon, Franta, scoala de ingeri.

anul trei la Grenoble la universitatea Joseph Fourier, licenta + magistere.

apoi 2 ani de masterin fizica la McGill University, Montreal.

Iar peste cateva luni termin tot acolo doctoratul.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: b12mihai din Septembrie 15, 2010, 08:01:17 PM
De acum, Cosmote ofera burse pentru absolventii claselor a XII-a care au fost admisi la o facultate de stat in Romania. Detalii aici: http://www.campusnews.ro/stiri-burse_stagii-7791368-lansat-programul-bursele-cosmote.htm
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Stephanie din Septembrie 18, 2010, 03:42:13 PM
Buna
Am tot cautat pe net un forum al facultatii de fizica bucuresti,cum au celelalte facultati,niste informatii despre camin,poze,..ceva..orice..;))  dar nimic:D 
am si eu niste intrebari despre profii de acolo si despre camin. am intrat anul asta la fizica.
Cineva de la fizica pe aici...?
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Septembrie 18, 2010, 08:40:29 PM
Citat din: Stephanie din Septembrie 18, 2010, 03:42:13 PM
Buna
Am tot cautat pe net un forum al facultatii de fizica bucuresti,cum au celelalte facultati,niste informatii despre camin,poze,..ceva..orice..;))  dar nimic:D 
am si eu niste intrebari despre profii de acolo si despre camin. am intrat anul asta la fizica.
Cineva de la fizica pe aici...?

Cineva de la fizica da, de la fizica bucuresti nu. Totusi, stiu o fata de acolo, activa pe Facebook. Asadar cauta pe Facebook pe Irina Cioara.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Stephanie din Septembrie 18, 2010, 08:47:37 PM
ms:) o sa o caut
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Septembrie 18, 2010, 09:07:04 PM
Vezi, puterea unei comunitati! Cheama si pe prietenii tai la Stiinta Azi.
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: azanda din Octombrie 14, 2010, 04:01:27 AM
Citat din: alef din Iunie 05, 2010, 09:22:09 PM
          Sunt pasionat de fizica, in special de mecania cuantica si de fizica particulelor elementare. Am de ales intre Facultea de Fizica de la        Universitatea Bucuresti si facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Desi inclin spre prima, cred ca o sa
o aleg pe a doua. Asta deoarece a doua ofera un viitor mai sigur. De asemenea, am fost sfatuit sa nu ma duc la Facultatea de Fizica deoarece nu voi putea sa fac mai nimic dupa ce voi absolvi aceasta facultate.   

         Puteti, va rog, sa - mi spuneti ce oporunitati( in cariera) ofera Facultatea de Fizica de la Universitatea Bucuresti studentilor si absolventilor sai ? Multumesc mult.




Salut!
Ma numesc Alexandra, si sunt studenta in anul III la Facultatea de Fizica...am citit mai sus cateva comentarii care in mare nu-s adevarate.
In acest moment facultatea iti ofera tot felul de oportunitati.
Daca te intereseaza fizica si nu esti doar un simplu student ce se mai duce din cand in cand pe la scoala, poti realiza foarte multe.Sunt multi profesori, cu experienta multa in spate si abilitati dobandite chiar si din universitatile din strainatate care abea asteapta studenti interesati de fizica, fiind mereu deschisi sa te invete tot ce le sta in putinta.
Mie de exemplu imi place foarte mult aici. Daca vrei sa inveti chiar ai cu cine.
Cat despre ce vei face dupa ce vei termina, cu siguranta te poti angaja in diverse institute pe salarii, zic eu bune fata de alte ramuri, asta aici in tara; iar in afara se pleaca foarte usor deoarece sunt putini studenti seriosi si locuri multe neocupate.
Cred ca am venit cam tarziu cu acest post, insa sper sa-ti dau de gandit in caz ca te-ai dus la Politehnica. si chiar daca te-ai dus acolo, tot nu-i timpul pierdut. ;)
Titlu: Re: Facultatea de Fizica de la Magurele
Scris de: Adi din Octombrie 14, 2010, 04:47:18 PM
Excelent ca ai venit pe forum. Sunt(em) interesat(i) de a afla mai multe detalii despre fizica la Magurele. Vrei sa scrii un articol cu opinia ta si experienta ta? Si il vom publica nu doar pe forum, ci si pe site la Stiinta Azi. Eu unul persona chiar sunt curios, caci am studiat fizica particulelor in strainate si vreau sa stiu cum e la Magurele.