Forumul Scientia

Chimie, biologie, medicină şi antropologie => Istoria chimiei => Subiect creat de: tery-cane din Octombrie 30, 2010, 10:43:16 p.m.

Titlu: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Octombrie 30, 2010, 10:43:16 p.m.
Buna ziua,

 O sa incercam mai intai sa realizam un mic repertoar despre chimistii romani, ce contine un „Cuvant inainte” si o lista a lor in ordine alfabetica, urmand ca pe parcursul episoadelor sa prezentam si alti chimisti la nivel mondial de la inceputul veacurilor, cand nu exista chimia ca stiinta ci alchimia sau „protochimia” cum se spune mai nou.

CUVANT INAINTE Motto: „O natiune care nu-si cunoaste istoria nu va putea supravietui” – N. Iorga

   Academicianul Radu P. Voinea ne spunea in 1999:
Deseori s-a incercat sa se gaseasca o insusire caracteristica omului, in comparatie cu celelalte animale, si s-a propus intelepciunea (ho,o sapiens), capacitatea de a fauri unelte (homo faber) ori sociabilitatea (zoon politikon). Mi se pare insa ca insusirea caracteristica a omului este cu totul alta: creativitatea – capacitatea de a crea....”
„ In actul de inventie, intervin doua elemente esentiale: cunostiintele stiintifice si imaginatia creatoare. In inventiile de acum 200 sau 300 de ani, elementul important era imaginatia creatoare. De aceea, inventatorii din acea perioada erau mesteri priceputi, cu mult simt practic si cu mai putine cunostinte teoretice. De altfel, si astazi, cand spunem ca cineva este „inventiv”, ne gandim, in primul rand, la imaginatia sa creatoare si mai putin la nivelul cunostintelor sale....
.”
   Poporul roman – desi in conditii istorice grele – s-a aflat in avangarda creatiei umane, contribuind determinant, in unele domenii, la cresterea nivelului de dezvoltare materiala si spirituala a societatii omenesti. Oamenii nascuti pe meleagurile romanesti s-au remarcat prin idei novatoare, prin descoperiri si inventii care au reprezentat nota de originalitate si cota lor de participare la progresul stiintei si tehnicii mondiale.
   Dintre sutele de mii de inventatori romani, prezentam in continuare, „fisele” a catorva zeci de chimisti romani, nominalizandu-i impreuna cu inventiile lor cele mai importante. Separat in alte recenzii se pot prezenta si inventatorii romani din alte domenii inrudite ca : ecologia, agronomia, medicina, etc

C U P R I N S
1. EUGEN ANGELESCU (1896-1968) – chimist, profesor, academician, pionier al chimiei coloizilor („efectul Angelescu”).
2. ANA ASLAN (1897-1988) – profesor, om de stiinta, academician, inventatoare a unor medicamente esentiale pentru tratamentul imbatranirii (Gerovital H3, Aslavital).
3. BAZIL GH. ASSAN (1860-1918) – om de stiinta, om de afaceri, a inventat metode de extractie cu benzina a uleiurilor vegetale.
4. VICTOR BABES (1854-1926) – medic bacteriolog si anatomopatolog. Unul dintre fondatorii microbiologiei moderne, al seroterapiei si precursor al ideilor moderne despre antibiotice.
Observatie: Procedeul de vaccinare contra tuberculozei a fost dat gratuit umanitatii!!!!!!!
5. ALEXANDRU T. BALABAN (1931-   ) – chimist, profesor, om de stiinta, academician. Pionier in obtinerea sarurilor de piriliu („reactia Balaban-Nenitesxcu-Praill”), a reactiei de metateza olefinelor si a compusilor denumiti anulene. A descoperit noi radicali liberi, stabili, cu azot si noi aplicatii ale teoriei grafurilor in chimie. Importante contributii la teoria caracterului aromatic.
6. CORNEL I. BODEA (1903-1985) – chimist, profesor, academician. A studiat chimia carotenoidelor si a elaborat metode speciale de sinteza (fenotiazine).
7. PETRE BOGDAN – (1873-1944) – chimist, profesor, academician. A efectuat cercetari in domeniul chimiei-fizioce ca: caldura latenta de vaporizare, determinarea numerelor de transport al ionilor, etc;
8. EMILIAN A. BRATU – (1904-1991) – chimist, profesor, academician. A studiat teoria similitudinii (asa numitele criterii de similitudine) unor procese fizice din industria chimica si probleme ale transferului de materie.
9. RADU CERNĂTESCU (1894-1958) – chimist, profesor, academician. A facut studii in domeniul chimiei-fizice, studiind potentialele unor metale, influenta electrolitilor asupra solubilitatii apei in fenoli, aplicarea legii Dalton la solutii concentrate, etc. A elaborat metode pentru dozarea argintului, cadmiului, magneziului, cobaltului, etc...
10.NICOLAE COSTACHESCU (1876-1939) – chimist, profesor. A facut studii asupra combinatiilor complexe ale vanadiului, cobaltului, nichelului, si cromului si obtinerii lor in solutii. A cercetat unele hidrocarburi pure ca: izopentan, izohexan, secundar heptan.
11.ECATERINA CIORANESCU NENITESCU (1909-2000) – chimist, profesor, inventator (metoda de acilare a olefinelor, sinteze de medicamente), om de stiinta.
12.CORIOLAN DRAGULESCU (1907-  1977) – chimist, profesor, academician. Lucrari in domeniul chimiei anorganice si analitice. A urmarit aplicatiile electrochimice la studiul combinatiilor complexe si mixte cu aplicatii la compusii de bismut, taliu si argint.
13. LAZAR EDELEANU (1861-1941) – chimist de notorietate mondiala, inventator (212 brevete), printre care „Procedeu de rafinare cu SO2 lichid” denumit „procedeul Edeleanu”. Acest procedeu a fost aplicat de americani timp de 10-15 ani (de la compania Standard Oil) fara sa i se plateasca nici un ban redevente..........
14. CONSTANTIN V. GHEORGHIU (1894-1956) – chimist, profesor, academician. Cercetari in domeniul chimioterapiei si al colorantilor. A studiat actiunea tiocianatului de fenil asupra oximelor, descoperind o clasa de semicarbazone care prezinta fototropie. A stabilit caracterele generale ale cetonelor etilenice care prezinta fototropie reversibila sau nu. A sintetizat un mare numar de compusi cu actiune antituberculoasa.
15. IONEL HAIDUC –(1937-  ) chimist, profesor emerit, academician. Actualmente presedintele Academiei Romane. Pionier in domeniul combinatiilor complexe pe baza de fosfor si a structurilor metalo-organice precum si a fosforilidelor.
15. CONSTANTIN N. IONESCU (1905-1956) – chimist, profesor, academician. A cercetat sinteza enzimatica a zaharidelor si a eleborat studii cu privire la actiunea catalitica a enzimelor si la mecanismul ei.
16. MIRCEA IONESCU (1896- 1980) – chimist, profesor, academician. Cercetari in domeniul chimiei aplicate la agricultura si la produse alimentare. A studiat valoarea nutritiva a fainei de grau si a elaborat metode de cercetare analitica a unor produse alimentare.
17. TUDOR D. IONESCU (1898-?) – chimist, profesor, academician. Cercetari in domeniul schimbatorilor de ioni. A elaborat procedee industriale de purificare a apelor reziduale din industria chimica si alimentara. A realizat tipuri noi de floculanti minerali.
18. DIMITRIE ISACESCU (1907- ) – chimist, profesor, academician. A separat si caracterizat acizii naftenici si derivatii fenolici din fractiunea petrol lampant. A studiat chimia furfurolului si a derivatilor sai, elaborand metode de dozare a acestora si sinteze de noi produsi macromoleculari (rasini furfurol-fenolice). A stabilit mecanismul reactiei furfurolului cu diferite amine aromatice.
19.CONSTANTIN I. ISTRATI (1850-1918) – chimist, medic, profesor, om de stiinta, academician. A descoperit „franceinele” – o noua clasa de coloranti.
20. GHEORGHE G. LONGINESCU (1869-1939) – chimist, profesor. A facut cercetari in domeniul chimiei analitice si chimiei fizice. A studiat separarea metalelor din grupa hidrogenului sulfurat si a sulfurii de amoniu, separarea halogenurilor intre ele, identificarea unor anioni si cationi. A stabilit o relatie matematica simpla intre temperaturile de fierbere a lichidelor organice cu densitatea lor si numarul de atomi din molecula, care permite calculul gradului de asociere si al masei moleculare a lichidelor pure.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Octombrie 30, 2010, 10:44:53 p.m.
21.CONSTANTIN MACAROVICI (1902- 1984) – chimist, profesor, academician. Studii asupra unor combinatii de tipul sulfocianaminelor, derivatilor difenilici, piridinici. A elaborat metode analitice (potentiometrice, conductometrice, titanometrice, argentometrice) de dozare a unor elemente chimice.
22. EUGEN MACOVSCHI (1906-199?) – biochimist, profesor, academician. A descoperit o noua transpozitie moleculara la sinteza stilbenilor si a difenilbutadienelor, a precizat mecanismul formarii azoxiderivatilor din nitroderivati, sub actiunea cetolilor aromatici. A elaborat metode analitice pentru produse biochimice si metode de diagnostic biochimic, prin studiul comparativ al comportarii proteinelor din serul normal si patologic.
23. GHEORGHE MARCU  – chimist, profesor, academician. Pionier in domeniul compusilor coordinativi si in sinteza clusterilor si a eterilor coroana.
24. ILIE MATEI (1895-1964) – chimist, profesor, academician. A facut cercetari in domeniul uleiurilor eterice din conifere, transpozitii in clasa nitroderivatilor, sinteze de coloranti si elastomeri (de tip poliuretanic).
25. STEFAN MICLE (1820-1879) chimist si fizician, profesor. A organizat la Iasi PRIMUL laborator universitar de chimie in scopuri didactice.
26. ILIE G. MURGULESCU (1902-1991) – chimist, profesor emerit, om de stiinta emerit, academician al Academiei Romane cat si al unor academii din strainatate. A studiat combinatii complexe de tipul cupru si argento-tiosulfatilor de amoniu, potasiu si sodiu. A elaborat metode conductometrice si potentiometrice pentru dozarea wolframatilor, a mercurului, a acizilor liberi din sulfatul de aluminiu. A facut studii asupra folosirii combinatiilor hexaminocobaltice la dozarea cianurilor de fier si a acidului orto-clorbenzoic. Multiple cercetari si in domeniul chimiei-fizice.
27. COSTIN D. NENITESCU (1902-1970) – chimist, profesor, om de stiinta, pionier in domeniul reactiilor catalizate de clorura de aluminiu („hidrocarbura Nenitescu”: (CH)10, „reactii Nenitescu”);
28. CRISTEA OTIN-NICULESCU (1879-1954) – chimist, profesor. A realizat cercetari asupra comportarii electrochimice a unor metale asupra petrolului si asfaltului, in domeniul tanantilor si al tabacirii mixte cu saruri de crom si tanin, in domeniul uleiurilor vegetale.
29. ANATASIE OBREGIA (1864-1937) – chimist, profesor. A facut cercetari in domeniul chimiei organice. A studiat actiunea cianurilor alcaline asupra cetonelor halogenate si actiunea tiocianatului de fenil asupra oximelor. A elaborat metode de analiza a benzinelor.
30. GEORGE OSTROGOVICH (1902-?) – chimist, profesor, academician. A efectuat studii in domeniul compusilor heterociclici cu azot, al chimiei biuretului si derivatilor sai si in domeniul catalizei omogene.
31. NICOLAE CONSTANTIN PAULESCU (1869-1931) – medic, fiziolog, profesor, om de stiinta. A descoperit insulina, descoperire publicata la 23 iulie 1921 in Romania si la 31 august 1921 in Belgia. A brevetat primul procedeu de fabricare a insulinei la 10 aprilie 1922.
32. PETRU PONI (1841-1925) – chimist si mineralog roman, profesor, academician. A cercetat apele minerale din Romania. A descoperit doua minerale noi: brostenita (manganit de mangan, fier si calciu) si badenita (arseno-bismutura de cobalt, nichel si fier). A cercetat zacamintele de sare, compozitia petrolului din Romania, etc, etc..
33. ALEXE POPESCU (1928-1974) – chimist, profesor, academician. Cercetari fundamentale in domeniul catalizei heterogene. A studiat relatiile dintre proprietatile electrice si magnetice ale catalizatorilor solizi si activitatea lor in procesele de oxidare a alcoolilor, de dehidrogenare si hidrogenare a hidrocarburilor.
34. EMIL RIEGLER (1854-1929) – chimist, profesor la Facultatea de Medicina Iasi. A efectuat cercetari in legatura cu analiza produselor biologice, elaborand metode de dozare a ureei, acidului uric, etc
35. RALUCA RIPAN (1894-1972) – chimista, profesoara emerita, academician. Cercetari in domeniul chimiei analitice. A studiat constitutia combinatiilor complexe (izopoliacizi, heteropoliacizi, selenocianati metalici, telurati, etc). A elaborat metode de dozare a unor anioni (acid selenic, selenocianuri) si a unor cationi (taliu, plumb, telur).
36. CRISTOFOR SIMIONESCU (1920-2007) – chimist, profesor emerit, academician. Cercetari fundamentale in domeniul chimiei macromoleculelor (structura, proprietati, tehnologie a celulozei, al chimiei lemnului). A cercetat unii polimeri naturali si sintetici si copolimeri, elaborand metode originale de grefare a celulozei si a altor produsi macromoleculari.
37. SERBAN C. SOLACOLU (1905-?) – chimist, profesor, academician. Studii teoretice in domeniul fizico-chimiei silicatilor cu aplicatii in productia materialelor refractare si a cimenturilor speciale.
38. GHEORGHE SPACU (1883-1955) – chimist, profesor, om de stiinta, inventator, academician. A descoperit o serie de reactivi organici pentru chimia analitica, printre care „reactivul Spacu”. A studiat feraminele, metalaminele cu benzidina, amoniacati, complecsii cu pirocatechina, cu orto-oxichinolina, etc, etc....
39. ION TANASESCU (1892-1959) – chimist, profesor, academician. A realizat cercetari in domeniul chimiei spiranilor, al sterolilor, heterociclurilor, acridonelor. A descoperit importante reactii fotochimice insotite de transpozitii moleculare. A studiat bazele Schiff, calconele si unii derivati ai trifenilmetanului, etc...
40. NICOLAE TECLU – (1839-1916) – chimist, arhitect, profesor, inventatorul becului de gaz cu regulator de curent („becul Teclu”) si al diferitelor tipuri de ozonizatoare, academician.
41. RADU VLADESCU – (1886-1964) – biochimist roman, profesor, academician. A realizat cercetari asupra prezentei fierului in organismul animal, asupra repartizarii grasimilor in organism si a instituit numeroase metode pentru analiza produselor biologice.
42. IULIUS VOICU (1886-1964) – biochimist roman, profesor. A studiat biochimia borului, fixarea azotului in sol, biochimia unor enzime, fermentatia lactica, etc.
43. ELISA LEONIDA ZAMFIRESCU (1887-1973) – prima femeie inginer din lume, inventatoare a unor metode originale de analiza chimica si procedee de preparare a minereurilor.
44. IOAN ZUGRAVESCU (1910-1989) – chimist, profesor de chimie organica, academician. A studiat derivati ai acidului furilacrilic, unii compusi organo-magnezieni si reactiile chimice ale acestora. A descoperit numeroase sinteze in chimia heterociclurilor, obtinand polimeri heterociclici termostabili si ilide derivate de la N-heterocilci. A sintetizat si brevetat numerosi produsi cu activitate fiziologica.


 va urma....Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: sumalan dorin din Octombrie 30, 2010, 11:15:33 p.m.
Salutări

@ Tery-cane ,te rog când mai ai timp să mai postezi,în continuare.Chiar am aflat informaţii interesante,ba mai mult,nici prin gând nu îmi trecea că prima femeie inginer a fost o româncă.Să şti că mă gândesc să fac şi eu ca şi tine ,acelaşi titlu "oameni de ştiinţă şi inventatori români din domeniul medical" ,dar la subforumul legat de medicină.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Octombrie 30, 2010, 11:27:47 p.m.
Chiar te rog, daca poti , sa initiezi o tema cu subiect similar si la sectiunea medicala!
Sa fie intr-un ceas bun ! :)
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Octombrie 31, 2010, 01:19:12 a.m.
Tery-cane, e bine, dar trebuie sa dai si sursa informatiilor, precizand apoi daca e copy/paste de acolo sau daca ai reformulat acele informatii in cuvintele tale.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Octombrie 31, 2010, 01:58:50 a.m.
Cuprinsul are urmatoarea  bibliografie (pe care intentionam sa o pun la sfarsitul lucrarii, parca asa se obisnuieste ,nu?) :
 1) Albu,D.; Brezeanu,M. - Mica enciclopedie de chimie, Editura Enciclopedica Romana, Bucuresti, 1974
 2) Costinescu, P.; Mihailescu,N.M.;Olteneanu, M. - Inventatori romani,Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura OSIM AGIR, Bucuresti,2000;
.. precum si povestiri din viata mea  personala.
 
ps. Nici eu nu sunt de acord cu plagiatul  ;D
 
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: florin_try din Octombrie 31, 2010, 07:16:02 p.m.
 As sugera adminilor sa deschida un nou topic in forumul de chimie, numit "istoria chimiei" si acest thread sa fie mutat acolo.
 Sper caa subiectul asta sa fie dezvoltat, insa includerea lui la "chimie organica" e arbitrara. Sunt multi chimisti mari si in domeniul chimiei fizice sau anorganice.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Octombrie 31, 2010, 07:25:26 p.m.
As sugera adminilor sa deschida un nou topic in forumul de chimie, numit "istoria chimiei" si acest thread sa fie mutat acolo.
 Sper caa subiectul asta sa fie dezvoltat, insa includerea lui la "chimie organica" e arbitrara. Sunt multi chimisti mari si in domeniul chimiei fizice sau anorganice.

Buna idee. Am mutat.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Octombrie 31, 2010, 07:26:12 p.m.
Cuprinsul are urmatoarea  bibliografie (pe care intentionam sa o pun la sfarsitul lucrarii, parca asa se obisnuieste ,nu?) :

Da, numai ca atunci cand publici pe etape, in mai multe posturi, omul trebuie sa stie inca de la postul I care e biografia. Asa ca atunci trebuie pusa la inceput, zic eu.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: chimistul din Octombrie 31, 2010, 09:16:39 p.m.
Salut!

Foarte buna ideea cu acest "index" al marilor chimisti. Printre multi altii l-am remarcat pe :

Citat
IONEL HAIDUC –(1937-  ) chimist, profesor emerit, academician. Actualmente presedintele Academiei Romane. Pionier in domeniul combinatiilor complexe pe baza de fosfor si a structurilor metalo-organice precum si a fosforilidelor.

Placut surprins sa aflu asemenea cuvinte de lauda despre un fost profesor chiar daca pt scurt timp! Un om deosebit! ::)

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ionel_Haiduc

 
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 01:51:23 p.m.


EUGEN ANGELESCU
(4 ianuarie 1896, Ramnicu Valcea-19 februarie 1968 Bucuresti)
     
Chimist, profesor, academician,pionier al chimiei coloizilor
 


    Eugen, mezinul familiei Angelescu, caruia în copilarie i se spunea Nicu, s-a nascut la 4 ianuarie 1896, în orasul Râmnicu Vâlcea. Tatal lui, Ion Angelescu, caruia prietenii îi spuneau Conu Iancu, era magistrat la tribunalul din localitate, intelectual cu o vasta cultura, om cinstit, de o corectitudine desavârsita. A fost un timp respectabil primar al orasului. Mama, Alexandrina (Adi), nascuta Zaharia, casnica, fara studii superioare, s-a ocupat cu cresterea si educarea celor sase baieti ai familiei, care au facut cariere frumoase. Eugen a urmat scoala primara în orasul natal si a pastrat toata viata o frumoasa amintire despre învatatorul lui, Petrescu, care i-a dat primele notiuni de scris si citit, dupa cum marturisea, „m-a învatat sa judec si a avut o influenta deosebita în orientarea mea ulterioara“.
    Gimnaziul (primele patru clase de liceu) l-a facut la Râmnicu Vâlcea, iar cursul superior la Liceul Carol I din Craiova, unde a fost deosebit de apreciat de colegi si profesori.Tânarul bacalaureat Eugen Angelescu s-a înscris în anul 1913 la Facultatea de Drept si la Facultatea de Stiinte, Sectia Fizico-Chimice, a Universitatii Bucuresti, unde a avut profesori cunoscuti ca G.G. Longinescu, C.I. Istrate, D. Bungheteanu, C. Miculescu, Ludovic Mrazec, de a caror apreciere s-a bucurat.
    În anul 1918 si-a luat licenta în fizico-chimice, cu mentiunea „foarte bine“.
    Dupa absolvirea facultatii, în anul 1919 a fost numit asistent suplinitor la Catedra de chimie agricola din cadrul Facultatii de Stiinte a Universitatii Bucuresti.
    România reîntregita dupa Primul Razboi Mondial avea nevoie de specialisti bine pregatiti, statul acorda studentilor merituosi burse pentru studii în strainatate. În aceasta situatie, asistentul universitar Eugen Angelescu a obtinut o bursa de studii pentru doctorat în Italia, la Universitatea din Roma.
     La sfârsitul anului 1920 a plecat la Roma si s-a înscris la doctorat în domeniul chimiei pure, avându-l ca îndrumator pe profesorul Emanuelle Paterno, sub a carui conducere a debutat în cercetarea stiintifica.
     În anul 1922, Eugen Angelescu si-a sustinut teza de doctorat în fata comisiei formate din 11 profesori si a obtinut titlul de doctor în chimie, cu mentiunea „cum laudae“. Teza lui de doctorat a fost publicata integral în Gazetta chimica. În timpul sederii la Roma a activat în societatea studentilor români Dacia Traiana si a colaborat la revista societatii, România.
     Întors în tara, si-a reluat activitatea didactica la Universitatea Bucuresti, urcând toate treptele ierarhice ale învatamântului universitar pâna la cea de sef de catedra, pe care a onorat-o timp de 31 de ani.
     Între anii 1950 - 1960 a fost prorector al Universitatii Bucuresti.
     El a predat chimia agricola si din 1927 cursul de chimie fizica, care a fost introdus la Universitatea Iasi din anul 1915.
     El si-a sustinut docenta în anul 1929, cu un subiect de chimie fizica.
     A fost un profesor dotat cu talent didactic, cu o tinuta impecabila, foarte apropiat de studenti, care l-au poreclit Bebe.
     Activitatea didactica a împletit-o în mod stralucit cu cea de cercetator stiintific. El a efectuat cercetari în domeniul chimiei organice, privind relatiile dintre structura si proprietatile fizico-chimice. Studiile lui au fost îndreptate si spre absorbtia si solubilitatea selectiva în dizolvanti polari si în amestecuri de dizolvanti; s-a ocupat de natura combinatiilor moleculare dintre aminele aromatice si acizii alifatici; de cinetica unor reactii chimice ale compusilor organici si de hidratarea ionilor. A mai efectuat cercetari asupra naturii combinatiilor zaharozei cu oxidul de calciu, care aveau aplicatii în industria zaharului si a proceselor de absorbtie a colorantilor pe materialele celulozice.
     Pentru industrie a elaborat metode de analiza fizico-chimica a unor compusi organici si a urmarit variatia unor sisteme coloidale în trecerea de la dispersia coloidala la dispersia moleculara, cu aplicatii în industria sapunurilor si detergentilor. A fost denumit „efectul Angelescu“ solvatarea si dispersia exercitate de un agent liofilizant adaugat unei solutii coloidale.
    În anul 1939, ca semn al pretuirii sale, a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Avea pâna atunci 60 de lucrari originale publicate si a condus doctoratul la zece chimisti.
    În anul 1963 a devenit membru titular al Academiei Române.
    A fost membru al: Societatii Române de Chimie; Asociatiei Chimistilor din Franta; Comisiei Internationale de Industrii Agricole din Olanda si Societatii de Chimia Coloizilor din Germania.
    S-a stins din viata la 19 februarie 1968.
 

Bibliografie:
 1)http://www.agir.ro/univers-ingineresc/eugen_angelescu_(1896-1968)fondator_al_scolii_rom_nesti_de_chimie_coloidala_1484.html
2) Albu,D.; Brezeanu,M. - Mica enciclopedie de chimie, Editura Enciclopedica Romana, Bucuresti, 1974
3) Costinescu, P.; Mihailescu,N.M.;Olteneanu, M. - Inventatori romani,Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura OSIM AGIR, Bucuresti,2000;
4)http://www.history-cluj.ro/Istorie/cercet/Nastasa/ItinerariiLumeaSavanta.pdf


 

Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 01, 2010, 02:00:27 p.m.
Inteleg ca este un articol/referat scris de tine cu cuvinte proprii folosind acele surse? Are macar vreo fraza copiata din una din acele surse?
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 02:50:32 p.m.
Articolul nu-mi apartine autorul  acesuia este Domnul Mihai Olteneanu(mentionat in bibliografie).La bibliografie am indicat si alte surse pentru a da posibilitatea cititorului sa-si poata completa documentatia referitoare la subiect.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 07:00:40 p.m.

ANA ASLAN ( 1 ianuarie 1897,Braila-20 mai 1988, Bucuresti)


Medic, profesor, om de stiinta, inventatoare a unor medicamente esentiale pentru tratamentul imbatranirii (GEROVITAL H3, ASLAVITAL), academician

     Mezina familiei unor intelectuali  Margarit Aslan  si Sofia ,  Ana s-a nascut la 1 ianuarie 1897  la Braila . Urmează cursurile Colegiului Romaşcanu din localitatea natala  şi, după stabilirea familiei la Bucureşti , Şcoala Centrală.După revenirea la Bucureşti, în anul 1919, a lucrat alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu . Trei ani mai târziu, a absolvit facultatea şi a fost numită preparator la Clinica II din Bucureşti, condusă de profesorul Daniel Danielopolu, care o îndrumă şi în alcătuirea tezei de doctorat Cercetări asupra inervaţiei vasomotorii, susţinută în 1924.
     Urmeaza o activitate didactica si spitaliceasca la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti.
     A deţinut şi funcţiile de secretar al Academiei Române de Medicină (1947 - 1948), preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Medicale din Timişoara (1947 - 1949), şefa secţiei pentru problemele vârstei a treia la Institutul de Endocrinologie, din 1949 şi, din 1952, director al Institutului de Geriatrie din Bucureşti, primul din lume cu acest profil, înfiinţat de către ea, cu sprijinul doctorului Constantin Ion Parhon, preşedintele prezidiului Marii Adunări Naţionale. În 1974, a devenit Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie, propus ca model, în 1964, de preşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
     In 1952, prepara vitamina H3 (Gerovital), produs farmaceutic cu actiune in tratamentul fenomenului de imbatranire, precum si in bolile batranetii, in ateroscleroza, vitiligo, sclerodermie etc. Produsul se bazeaza pe descoperirea proprietatii regeneratoare a troficitatii procainei aplicate in tratament cronic. Procaina este experimentata in afectiunile reumatice in premiera in  cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. In 1958, incepe prepararea produsului pe scara larga si introducerea sa in circuitul farmaceutic. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiaza importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Ana Aslan si colaboratorii sai au adaugat potasiu metasulfit si fosfati pentru a prelungi durata mentinerii substantei in corp pana la 6 sau 9 ore.
     In 1956 cercetatoarea si-a prezentat descoperirile la Congresului European de Gerontologie de la Karlsruhe din Germania si la Congresul European de Gerontologie de la Basel.  unde a fost privita cu oarecare scepticism. Novocaina era pana atunci cunoscuta doar ca un anestezic usor folosit de cate stomatologi.  Pentru a-si confirma rezultatele, dna. dr. Aslan a organizat un program de cercetare masiv. Timp de doi ani a experimentat produsul pe câteva mii de persoane, rezultatele fiind favorabile, procesul îmbătrânirii naturale fiind diminuat cu peste 40% şi, din 1958, GH3 a început să fie produs pe scară largă, fiind comercializat în farmacii şi brevetat în peste 30 de state, fiind considerat, initial,  un medicament miraculos .
     A urmat, în 1961, inventarea Aslavitalului, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu Medicamentul  conţine pe lângă procaină, şi un factor activator şi antieterogen, brevetat şi produs pe scară largă din 1980, folosit în tratarea profilactică şi curativă a formelor de îmbătrânire predominant cerebrală şi cardiovasculară, în astenia psihică şi fizică, surmenajul intelectual, tulburările de memorie, ş.a.
     Au venit la tratament I.B. Tito, Charles de Gaulle, Nikita Hruşciov, J.F. Kennedy, Indira Ghandi, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali, Pablo Neruda, Aristotel Onasis s,a
     În doar opt ani, vitamina tinereţii a adus României venituri de 136 milioane de dolari. Cifra avansată de specialişti este de 50 de milioane de oameni din toată lumea care au folosit cura Ana Aslan cu fiole şi pastile Gerovital H3.
     A tratat mulţi bătrâni fără posibilităţi, la Institut, fără să perceapă taxe de cămin, fapt pentru care i-a fost imputată suma de 1.500.000 de lei, contravaloarea cheltuielilor. După ani de procese, a fost achitată în 1987.
     In anul 1988  accepta sa fie operata de cancer de colon de catre  profesorul Setlacec, la Spitalul Elias. Este operata si tocmai cand se credea ca s-a trecut „hopul”, fiind vorba de un cancer de colon in faza incipienta, mai putin agresiv in cazul varstnicilor, s-a petrecut actul final. Este operata  din nou din cauza unei infectii cu Piocianic, luat din spital, dar infectia pusese stapanire pe intregul abdomen. Joi, 19 mai 1988, putin dupa miezul noptii, la Spitalul Elias trecea in nefiinta Ana Aslan. Elena Ceausescu refuza sa-i indeplineasca ultimele dorinte: inmormantarea cu preot, alaturi de mama si fratele sau, in cripta Kalindero-Danielopolu si este inmormantata la Cimitirul Bellu Ortodox fara preot, fara lumanari.
   Afilieri
Membra a Academiei de Stiinte, din New York
Membra a Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Igiena Sociala
Membra de Onoare al Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative
Membra in Consiliul de Conducere al Asociatiei Internationale de Gerontologie
Membra a Societatii Nationale de Gerontologie din Chile
Pesedinta Societatii Romane de Gerontologie
   Premii si Distinctii
Premiul internaţional şi medalia „Leon Bernard”, acordate de OMS (1952),
Ordinul Muncii, Clasa a III-a, România (1958),
Distincţia Ştiinţifică, Clasa I, România (1967),
Merito della Repubblica, Commander Degree, Italia (1969),
Medalia de Aur, Nicaragua (1971),
Erou al Muncii Socialiste, România (1971), Crucea de Merit,
Clasa I a Ordinului de Merit, Germania (1971),
Diploma de Profesor Extraordinar al Primului Curs Internaţional pentru Dezvoltare în Gerontologie şi Geriatrie, Fuengirola, Spania (1971),
Profesor Honoris Causa şi Doctor de Onoare al Universităţii Baraganza Paulista, Brazilia (1973),
Cavaler al Ordinului «Les Palmes Académiques», Franţa (1974),
Ordinul „De Orange Nassau”, Commandor Degree, Olanda (1975),
Premiul Internaţional „Dag Hamarskjoeld”, Florenţa (1977) ş.a.
    Academiciana Ana Aslan este citata in:
1. Who’s Who in America (1972)
2. Who’s Who in the World (1971)
3. Who’s Who of Women (1971)
4. British Encyclopaedia (1974)
5. Who’s Who of Intellectuals (1976)
6. The International Men of Achievement (1976)
7. International Biographical Association of England (1978)
 
Bibliografie
1) http://ro.wikipedia.org/
2) http://romania-on-line.net/
3) http://www.ici.ro/
4) http://www.jurnalul.ro/
5) http://www.mariromani.ro/
6) http://metropotam.ro/
7) http://www.travelworld.ro/
8)Costinescu, P.; Mihailescu,N.M.;Olteneanu, M. - Inventatori romani,Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura OSIM AGIR, Bucuresti,2000;
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 01, 2010, 07:22:29 p.m.
Articolul nu-mi apartine autorul  acesuia este Domnul Mihai Olteneanu(mentionat in bibliografie).La bibliografie am indicat si alte surse pentru a da posibilitatea cititorului sa-si poata completa documentatia referitoare la subiect.

Trebuie sa intelegi cum e cu bibliografia, cu plagiatul si cu furtul intelectual. Asa cum ai formalat bibliografia, nu ii este clar cititorului ce ai luat din ce articol. Daca intregul articol este copiat de undeva si restul bibliografiei este doar o sugestie de articole de citit pentru a afla mai multa informatie, atunci exact asa trebuie sa formulezi la sfarsitul articolului, asa cum facem noi la Stiinta Azi. Daca faci asta, atunci nu mai faci plagiat. Dar tot faci furt intelectual. Ai permisiunea doamnei de a ii lua articolul si a de a il pune pe forum? Daca nu, faci furt intelectual.

Acum sper ca iti este clar si pe viitor sa nu mai faci nici furt intelectual si nici plagiat. Deoacamata articolele tale isi sunt tolerate pe ideea ca nu ai stiut, dar pe viitor va trebui sa le stergem de pe forum. Noi la stiinta azi educam oamenii (si dupa cum vezi, si pe tine) despre ce inseamna plagiat, furt intelectual si articol propriu. Sper sa inveti.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 01, 2010, 07:24:47 p.m.
ANA ASLAN ( 1 ianuarie 1897,Braila-20 mai 1988, Bucuresti)


Conform comentariului de mai ssus al meu, asa cum ai formulat articolul reiese ca tu ai scris articolul cu cuvintele tale, neluand nici macar o fraza cuvant cu cuvant din acele surse. Asa ai facut? Daca nu, te rog sa precizezi clar de unde ai copiat articolul, cine e autorul lui initial, care e revista initiala si apoi si linkul catre acel articol, daca exista. Si sa fie ultima data cand copiezi, pe viitor scrii numai in cuvinte proprii. Si cand faci asta, articolele tale vor putea aparea si pe site la Stiinta Azi, nu doar aici pe forum. Astfel vei avea o audienta si mai mare.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: florin_try din Noiembrie 01, 2010, 10:07:15 p.m.

 Am sa dau un exemplu mai jos:

---- INCEP EXEMPLUL ----

Costin D. Nenițescu (1902 - 1970, Bușteni), un mare chimist român.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Costin_D._Neni%C8%9Bescu

Citez din  http://ro.wikipedia.org/wiki/Costin_D._Neni%C8%9Bescu  :

"
A fost fiul lui Dimitrie S. Nenițescu, doctor în drept și științe politice, avocat, secretar general al Ministerului de Interne, director al Băncii Naționale Române, deputat, fruntaș al Partidului Conservator și ministru al Industriei și Comerțului (1910-1912).

După ce absolvă liceul în București, la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, începe în 1920 studiul chimiei la ETH - Zurich, fiind profund impresionat de cursurile lui Debye și Staudinger. E fascinat de lucrările lui Hans Fischer și se mută în 1922 în München unde își termină studiile în 1925 cu doctoratul condus de Hans Fischer, mentorul său științific. În timpul pregătirii tezei de doctorat realizează, fară a colabora cu Fischer, o sinteză originală a indolului. Era unul din elevii preferați a lui Fischer.
"

Inchei citatul.


---------- INCHEI EXEMPLU ------terry-cane: in exemplu de mai sus am aratat un exemplu de cum se citeaza din alta sursa.
Ai voie sa citezi pe cineva dar trebuie sa nu existe nici un dubiu ca e citat din alta parte si nu ceva scris de tine.

In acest sens am scris explicit ca e citat din alta parte, am pus inainte de a cita care e sursa si textul citat e intre ghilimele. In plus am demarcat textul citat intre civintele "Citez" si "Inchei citatul". Si am si formatat textul cu italic (diferit de restul textului scris de mine personal) asa incit nu e nici un dubiu ca acest text e citat.

Eu zic ca e obligatoriu sa arati explicit ce anume e copiat ad literam din alta parte. Daca e dintr-o carte trebuie sa spui si pagina.

Alta metoda e sa pui textul citat in format diferit (Lasi un spatiu intre textul scris de tine si textul citat, si pur si simplu paragraful citat sa fie de alta format, fie italic, fie caractere mai mici, fie tabulat mai la dreapta fata de restul textului normal).

Iata exemple de articole care au text citat in ele:

http://philsci-archive.pitt.edu/1622/1/infinite2.pdf (vezi pagina 7 si pagina 8 cum textul citat e indexat diferit (mai de la dreapta) si cum e pusa sursa imediat ce termina citatul. Formatat asa nu poate fi confuzie a cui e textul).
http://philsci-archive.pitt.edu/4263/1/Probability.pdf (vezi pagina 10: textul citat e si formulat altfel (indexat mai de la dreapta) e si intre ghilimele, la inceputul citarii scrie cine e autorul original iar la sfirsitul citatii da explicit sursa (un numar care e referinta). Vezi ca mai sunt si alte citari in acest articol.
http://philsci-archive.pitt.edu/941/3/Boltzmann_final5.pdf (urmareste si in acest articol cum textul citat e formatat diferit si spune si sursa)


Daca insa textul scris de tine nu contine nimic copy/paste din alta parte ci e o compilatie personala a ta (scris cu cuvintele tale), atunci e OK asa cum ai pus tu, iar efortul tau este f. dragut si de apreciat.   


Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 01, 2010, 10:15:22 p.m.
Excelent cum ai formulat exemplu, florin_! Asa pentru terry-cane e si mai clar.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Noiembrie 01, 2010, 11:13:07 p.m.
@ florin_
@ Adi

Imi place cum puneti problema dar nu pot totusi sa las „nelamurite” anumite aspecte sau faptul ca am fost gresit inteleasa.
Eu mai am un colaborator (care doreste sa ramana anonim....) si toata povestea a pornit asa:
1) Am ramas stupefiata cand am vazut pe site-ul tau cum un mare om de stiinta roman este luat „in bascalie” de tineretul din ziua de azi, cu „datat cu carbon”, „expirat”, etc, etc;
2) I-am aratat colaboratorului meu „bascalia” deplasata si faptul ca administratorul nu ia nici o atitudine;
3) Am luat atitudine eu, fara sa jignesc pe nimeni, spunandu-le tinerilor ca „nu-ti permit acest lucru”.....
4) Interesant a fost faptul ca eu am primit avertisment in loc sa fiu sustinuta. In acel moment colaboratorul meu m-a incurajat si sustinut sa fac O POSTARE (nu un articol....) cu CITATE despre mari chimisti romani in sensul ca si tineretul din ziua de azi sa vada si sa inteleaga ca romanii nu sunt o natiune „de mana a doua” cum spune un contemporan de-al nostru, nu dau nume...
5) Imi pare rau daca am fost evaziva si nu am precizat corect sursele in text (cu paranteze drepte si numarul din bibliografie) ca este doar o postare si nu un articol, desi in unele privinte ar trebui ca autorii care scriu despre fapte/personaje istorice sa ceara drepturi de autor de la Hipocrate, Diogene sau altii ca ei, nu?
6) Daca veti considera ca este un „plagiat” si „un furt intelectual” va rog sa stergeti respectivele  postari de pe forum. Va promit ca nu o sa mai fac astfel de „plagieri” si „furturi intelectuale”. O sa incerc sa rezolv numai probleme de chimie pe cat posibil. Probabil ca aceasta inseamna „popularizarea stiintei” pentru unii.....Sau toti cei care scriu articole despre stiinta au cerut acordul in scris de la Science et Vie sau alte reviste prestigioase, probabil...A propos si manualele de chimie (nu numai cartile) au drepturi de autor....
7) Cat despre cum se scrie un articol ar fi trebuit sa stiti ca „Bibliografie” se pune la sfarsitul articolului iar la inceput Note, Legende, Motto-uri etc. Mai exact nu e nevoie sa-mi arate nimeni cum se scrie un articol sau o carte (colaboratorul meu fiind autor a 5 articole in reviste prestigioase de stiinta), acest lucru gasindu-se cu usurinta pe site-ul romanesc al Revistei de Chimie.
In speranta ca nu sunt gresit inteleasa si am parteneri de discutii constructivi si nu revansarzi,
Cu stima,
T&C
P.S.
Cine doreste mai multe amanunte despre acei oameni minunati denumiti „chimisti romani” poate sa dea un „search” pe Google........


Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: sumalan dorin din Noiembrie 02, 2010, 12:01:03 a.m.
Salutări

Partea bună este că prin postarea acestor informaţii,faci o reclamă gratuită cărţii sau cărţiilor.Uite,chiar sunt curios dacă cartea aceasta o s-o găsesc prin librăriile de la mine din oraş "Costinescu, P.; Mihailescu,N.M.;Olteneanu, M. - Inventatori romani,Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura OSIM AGIR, Bucuresti,2000" .

Eu,am acasă o carte "Dicţionar inventatori şi invenţii" editura tehnică 2001,dar nu sunt menţionaţi mulţi români.Astfel că te rog,Tery-Cane,până îmi cumpăr şi eu cartea să mai postezi ,când ai timp.Într-adevăr aş putea să caut pe google despre "chimişti români"-dar mai mult timp îl petrec pe acest forum,când navighez pe internet.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 02, 2010, 12:24:10 a.m.
1) Am ramas stupefiata cand am vazut pe site-ul tau cum un mare om de stiinta roman este luat „in bascalie” de tineretul din ziua de azi, cu „datat cu carbon”, „expirat”, etc, etc;

Nu stiu la ce te referi. Trebuie sa fii detaliata. Din cunostiintele mele, nici un mare om de stiinta roman nu a venit la noi pe forum. Nici macar un om de stiinta roman mai mic. Adica sunt eu, dar eu sunt doctorand. Mai e mircea_p, dar el nu discuta cercetarea lui, ci da ajutor la probleme la elevi. Poate a venit cumva sub pseudonom. Dar si asa, noi aici pe forum nu doar ca nu am luat pe nimeni in bascalie, ci am oferit comentarii critice conform stiintei oficiale. Nu cred ca e vreun om de stiinta roman care sa nu creada in datarea cu carbon radioactiv, sau cine stie la ce te referi. In concluzie, trebuie sa fii mai clara si mai precisa, ca sa discutam pe ceva concret.

2) I-am aratat colaboratorului meu „bascalia” deplasata si faptul ca administratorul nu ia nici o atitudine;

Credeam ca colaboratorul tau este acel mare om de stiinta roman. Acum sunt confuz. Cine e acel mare om de stiinta roman la care te referi? Tu, cumva? Sper ca nu, ca tu ai aratat ca nu stiai ce este furt intelectual si plagiat. Dar daca esti tu, spune-ne. Ca si mai sus, fii mai precisa.

3) Am luat atitudine eu, fara sa jignesc pe nimeni, spunandu-le tinerilor ca „nu-ti permit acest lucru”.....

Ah, poate te referi la faptul ca niste tineri liceeni olimpici la chimie au spus ca la olimpiadele de azi nu mai este suficient sa studieze tratatul lui Nenitescu? Pai ei au dreaptate. El este bun, dar este vechi de 20 de ani si intre timp stiinta s-a dezvoltat si acele chestii noi, precum cele pentru care s-a dat premiul Nobel de chimie anul acesta si ce nu sunt abordate in tratatul lui sunt necesare. Nu ai tu autoritate sa nu permiti lor sa aiba o opinie. Si tu iti poti exprima opina si ei la fel. Oricum, mi se pare un subiect pueril de a te lua, la o varsta, de niste liceeni.

4) Interesant a fost faptul ca eu am primit avertisment in loc sa fiu sustinuta.

Pai cum sa te sustinem cand tu crezi ca ai autoritate sa nu permiti cuiva sa isi exprime o opinie? Care culmea, mai e si corecta, se pare?

In acel moment colaboratorul meu m-a incurajat si sustinut sa fac O POSTARE (nu un articol....) cu CITATE despre mari chimisti romani in sensul ca si tineretul din ziua de azi sa vada si sa inteleaga ca romanii nu sunt o natiune „de mana a doua” cum spune un contemporan de-al nostru, nu dau nume...

Tinerii nici nu au zis ca romanii sunt o natiune de mana a doua. Au spus doar ca tratatul lui Nenitescu nu e suficient pentru olimpiadele de astazi, ca e vechi de 20 de ani si mai bine. Dar independent de asta, ideea unei postari este buna, cu citate din mari chimisti romani. Cu mentiunea ca ei nu sunt mari la scara internationala, ci doar mari in Romania.

5) Imi pare rau daca am fost evaziva si nu am precizat corect sursele in text (cu paranteze drepte si numarul din bibliografie) ca este doar o postare si nu un articol, desi in unele privinte ar trebui ca autorii care scriu despre fapte/personaje istorice sa ceara drepturi de autor de la Hipocrate, Diogene sau altii ca ei, nu?

Imi pare rau ca la varsta ta si dupa ce ti-am explicat, inca nu pricepi diferenta intre furt intelectual si plagiat. Daca tu in ziua de azi iei un text din Hipocrate si pretinzi ca e al tau, atunci faci plagiat. Daca tu publici o carte in care spui ca este textul lui Hipocrate, atunci nu faci plagiat. Si nu faci nici furt intelectual, caci nimeni nu are drepturi de autor asupra operei lui. Daca tu in ziua de azi iei un text dintr-un autor in viata, sau care a murit la mai putin de 70 de ani in urma si pretinzi ca e al tau faci in acelasi timp si plagiat si furt intelectual. Daca iei textul si spui ca este al lui si il publici, nu mai faci plagiat, dar faci furt intelectual. Tu in articole ai facut jumate de plagiat si suta la suta furt intelectual. De ce? Caci ai pus bibliografie cu mai multe surse, iar una era a textului, dar ai sugerat oamenilor ca e textul scris din cuvintele tale pe baza acelor surse. Tu de fapt copiasei si doar dintr-o sursa, restul erau de umplutura. Apoi e furt intelectual caci nu ai copyright pe acele texte si nici aprobarea autorilor. Unul din motive pentru care Romania merge prost si pentru care Romania este o tara de mana a doua (si acum o spun eu, nu tinerii!) este tocmai ca exista oameni ca tine in Romania, ajunsi la o varsta si care lucreaza in cercetare/educatie care fura si plagiaza si transmit asta mai departe si liceenilor pe care ii lasa sa copieze referate de pe net, la facultate cand ii lasa sa cumpere lucrari de licenta de la altii si asa mai departe. Sper ca aceasta explicatie detaliata sa o apreciezi ca un cadou al unuia mai experimentat ca tine, plecat pe tari straine si care s-a ridicat mai bun ca tine (cel putin in problema cu plagiatul) tocmai pentru ca ales sa nu ramana in aceasta de mana a doua care este Romania. Tu ai ramas si iata ca sistemul te-a modelat dupa el, o hoata intelectuala. Sper ca ai inteles, caci nu imi face placere sa spun aceste cuvinte dure. Dar cum mi-ai spus in privat ca ai o varsta si lucrezi in cercetare/educatie in Romania, ma revolt. Avem oameni ca tine. De aia merge tara asta prost! Ca romanii isi fura caciula unul altuia. De aia e Romania o tara de mana a doua!

6) Daca veti considera ca este un „plagiat” si „un furt intelectual” va rog sa stergeti respectivele  postari de pe forum. Va promit ca nu o sa mai fac astfel de „plagieri” si „furturi intelectuale”.

In sfarsit! Asa sa faci. Am spus ca le lasam, pentru ca suntem toleranti cu tine de doua ori. Daca faci cumva o atreia oara le vom sterge.

O sa incerc sa rezolv numai probleme de chimie pe cat posibil.

Excelent. Poti scrie si articole de chimie si de popularizarea ei si de istoria ei. Dar cu cuvintele tale, daca esti in stare, desigur.

Probabil ca aceasta inseamna „popularizarea stiintei” pentru unii.....

Faci presupuneri inutile. Ai vazut la Stiinta Azi ca noi doar rezolvam probleme? Avem stiri si articole de stiinta, avem vizite in scoli, avem concursuri de stiinta. Aia e popularizarea stiintei. Si te invitam sa contribui si tu. Repet, daca esti in stare sa scrii articole in cuvinte proprii. Ceva ce nu ai aratat ca poti. Poate poti, dar nu ai aratat.

Sau toti cei care scriu articole despre stiinta au cerut acordul in scris de la Science et Vie sau alte reviste prestigioase, probabil...A propos si manualele de chimie (nu numai cartile) au drepturi de autor....

Noi nu copiem si nu traducem in acele reviste. Nici din manuale. Asadar nu trebuie sa cerem drept de autor. Scriem in cuvinte proprii. Sunt cateva locuri unde am cerut permisiune si ne-au dat voie sa traducem sau sa luam cu copy paste, si atunci facem asta si specificam clar la sfarsit de articol, ca sa fie clar ce e scris de noi si ce am tradus sau preluat cu permisiune.

7) Cat despre cum se scrie un articol ar fi trebuit sa stiti ca „Bibliografie” se pune la sfarsitul articolului iar la inceput Note, Legende, Motto-uri etc.

Da, bibliografie se spune la inceput. Dar tu ai scris un articol pe trei bucati, in trei posturi! Si atunci omul care citeste primul post, cum de stie care e bibliografia? De aia am propus, daca tot scrieti pe trei bucati, sa puneti bibliografia la inceput.

Mai exact nu e nevoie sa-mi arate nimeni cum se scrie un articol sau o carte (colaboratorul meu fiind autor a 5 articole in reviste prestigioase de stiinta), acest lucru gasindu-se cu usurinta pe site-ul romanesc al Revistei de Chimie.

Ba da, e nevoie. Cum nu e nevoie? Cand nu stiti ce e ala plagiat si furt intelectual? Nu mai amintiti de colaboratorul dvs. Nu doar ca noi nu stiam de el, dar e complet irelevant. Nu am inteles daca ati formulat textele impreuna, sau i-ati dat contul dvs sa scrie cu acel cont. Noi am analizat ce a fost publicat pe site. Tehnica pe care o folositi este una de manipulare. Vezi doamne, autor in reviste prestigioase, atunci sigur stie ca nu e furt sa iei din revista unuia si sa pui pe un forum! Ei bine, ziceti-i colaboratorului ca se inseala.

In speranta ca nu sunt gresit inteleasa si am parteneri de discutii constructivi si nu revansarzi,
Cu stima,
T&C
P.S.

Sigur, v-am raspuns constructiv. Sper sa ziceti sarumana pentru timpul ce vi l-am oferit si sa pricepeti in sfarsit ce inseamna plagiat, furt intelectual si sa va instruiti eleviis i studentii in acel fel. Daca nu o faceti si altii nu o vor face, Romania va ramane o tara de mana a doua mereu. Eu unul am scapat de ea, dar dvs inca nu. Asa ca aveti grija. Si alta data sa nu mai comentatic and vi se miscoreaza salariul cu 25%. Tocmai ca toti fura in tara aia, cu mici expcetii, de aia e rau. Cine a ales sa traiasca acolo isi merita soarta. Ca oricum isi fura mai toti caciula unul la altul.

OK, gata cu prelegerile. Sper ca ati priceput. Nu furtului intelectual si nu plagiatului. Daca e ceva ce a facut Stiinta Azi pentru Romania, e asta.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 02, 2010, 12:26:19 a.m.
Salutări

Partea bună este că prin postarea acestor informaţii,faci o reclamă gratuită cărţii sau cărţiilor.Uite,chiar sunt curios dacă cartea aceasta o s-o găsesc prin librăriile de la mine din oraş "Costinescu, P.; Mihailescu,N.M.;Olteneanu, M. - Inventatori romani,Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura OSIM AGIR, Bucuresti,2000" .

Eu,am acasă o carte "Dicţionar inventatori şi invenţii" editura tehnică 2001,dar nu sunt menţionaţi mulţi români.Astfel că te rog,Tery-Cane,până îmi cumpăr şi eu cartea să mai postezi ,când ai timp.Într-adevăr aş putea să caut pe google despre "chimişti români"-dar mai mult timp îl petrec pe acest forum,când navighez pe internet.

Domnule Sumi, vedeti ca si dvs sunteti la fel de vinovat ca doamna Tery-Cane. Si dvs ati copiat din carti ce le aveati acasa. Dar erati bine intentionat si cand noi v-am explicat ce este plagiatul si furtul intelectual ati priceput si nu ati mai scris. Asadar, o puteti ruga pe doamna Tery-Cane sa va trimita pe email doar dvs, dar nu va putea posta aici decat materiale scrise in cuvintele sale. Nu poate pune materiale copiate din carti.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: tery-cane din Noiembrie 02, 2010, 01:04:35 a.m.
 MA BUCUR CA ATI SCAPAT DE ROMANIA !
DE CE V-ATI MAI STRADUIT  SA  REALIZATI SITE IN LIMBA ROMANA DACA DOREATI SA SCAPATI DE ROMANIA ? NU ERA DESTUL DE BUNA CANADA?
ASA "E" ROMANII, HOTI!!!! SA-I LUAM LA BASCALIE IN CONTINUARE!!!
MA BUCUR CA "V-ATI DAT ARAMA PE FATA"!!!! (cum se spune...) Cum am mai spus: De am face noi 1% din ce au facut inaintasii nostri......dar mi-e frica ca avem epigoni. Eu nu m-am dat nici mare, nici tare,  in nici un fel....Cine are de inteles ceva va intelege.... ;D
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 02, 2010, 12:18:38 p.m.
A scapa de Romania inseamna a nu depinde financiar de statul roman, a nu depinde cu sanatatea de sistemul de sanatate din Romania. Dar asta nu inseamna ca nu vreau sa ajut Romania. Ma bucur ca in sfarsit ma intelegeti. Dar oricum, persoana mea si credintele sunt irelevante. Faptele conteaza. Conteaza ca eu ajut Romania sa devina mai curata, pe cand dvs faceti furturi intelectuale. Si nici acum nu ati confirmat daca ati inteles de ce inseamna ca ati furat. Sau mi-am racit gura de pomana?
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: chimistul din Noiembrie 02, 2010, 07:43:57 p.m.
Salut!

Nici nu stiu cum sa incep. Imi place sa cred despre mine ca sunt un om integru si dintr-o bucata. Nu fac jocul nimanui si iau intotdeauna partea celui care are dreptate sau este oprimat pe nedrept. Cand imi cere cineva parerea daca pot sa il ajut o fac cu placere. Azi la lucru am primit un mail. Sper ca cel care l-a trimis  nu se va supara. Dar ar trebui sa dea de gandit celor care trebuie sa gandeasca:

Citat
Stimate Domnule Florin,
 
am constatat cu stupoare ca ..nu numai "olimpicii" forumisti ai anti-stiintaazi.ro sunt idioti(mai exact doi dintre ei)..DAR.SI CREATORUL SI MODERATORUL  SITE-ULUI E IDIOT, un idiot inteligent dar ..atat. El sustine fatis atitudinea afisata de cei doi! iar parerea despre Romania si romani e absolut ULUITOARE !
Sper sa nu stearga topicul...
Va rog sa cititi in ce mod a putut devia de la ...ce ar fi trebuit sa fie :
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=2291.msg38161#new
 
In concluzie am decis sa nu mai vizitez acest site! Nu e locul potrivit ....
Mi-a facut placere sa va cunosc si sper sa mai tinem legatura .
 
Cu stima,xxxxxxx


Nu trebuie sa fii geniu ca sa iti dai seamna ca tery-cane a fost pusa la zid gratuit explicandu-i-se ca unui idiot ce e cu plagiatul si furtul intelectual. Parerea mea e ca pe acest forum sunt baieti destepti la tot pasul care daca dau un google gasesc asta:

Citat
PLAGIÁT1, plagiate, s. n. Acțiunea de a plagia; plagiere. ♦ (Concr.) Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală. [Pr.: -gi-at] – Din fr. plagiat.


Citat
FURT, furturi, s. n. Infracțiune care constă în însușirea pe nedrept a unui lucru mobil al altuia; hoție, furătură. – Din lat. furtum.

Prin urmare tot ce a scris tery-cane din punctul meu de vedere nu poate fi considerat plagiat pt ca nu a prezentat textul ca fiind creatie personala si nici furt deoarece a dat bibliografia. Hai sa zicem ca a fost doar neglijenta cu exprimarea. Domnule administrator or fi oamenii nostri de stiinta mici si neinsemnati pe plan international dar sunt ai nostri. Nu sunt nici mai prosti ai nosti si nici ai lor mai destepti. Doar au mai multe sanse. Romani adevarati sunt cei care pun umarul si in ciuda tuturor impedimentelor raman aici si fac ceva. Si sunt destui dar totusi putini.

Citat
Conteaza ca eu ajut Romania sa devina mai curata, pe cand dvs faceti furturi intelectuale.
   

Aceasta afirmatie e jignitoare din punctul meu de vedere. Seamana cu pilda aia din biblie cu vamesul si fariseul: "Doamne eu nu sunt ca vamesul asta de langa mine. Eu postesc, dau zeciuiala, etc, etc." Si cu paiul si barna

Citat
Ah, poate te referi la faptul ca niste tineri liceeni olimpici la chimie au spus ca la olimpiadele de azi nu mai este suficient sa studieze tratatul lui Nenitescu? Pai ei au dreaptate. El este bun, dar este vechi de 20 de ani si intre timp stiinta s-a dezvoltat si acele chestii noi, precum cele pentru care s-a dat premiul Nobel de chimie anul acesta si ce nu sunt abordate in tratatul lui sunt necesare. Nu ai tu autoritate sa nu permiti lor sa aiba o opinie. Si tu iti poti exprima opina si ei la fel. Oricum, mi se pare un subiect pueril de a te lua, la o varsta, de niste liceeni.

Si eu am fost olimpic si am invatat din nenitescu si margareta avram. si am intrat la facultate nr 24 din peste 150x5 candidati cu nota 9.75 (era 10 dar am uitat reactia de autooxidare a aldehidei acetice) si cu nota 9.75 au fost mai multi dar eram mai in spate la alfabet. Am terminat nr 5 din 150. 10 la desen tehnic (manual) 10 tehnologie organica 10 biochime 10 procese industriale biochimice sunt cateva din note. poate suna a lauda dar e doar un exemplu. am refuzat propunede de doctorat sau master pe afara pt ca vreau sa fiu inginer. e irelevant ce am facut dar intre opinia mea si opinia unei olimpice de 50 bani ( locul 50 vreau sa zic) si a unui geniu care copiaza raspunsuri de pe wiky (dar nu fura nici nu plagiaza ca e a tuturor) despre probleme practice prin alte posturi spunand ca nu e posibil si e gresit/lacunar ceea ce am afirmat eu. am pretentia ca opinia mea este mai buna/corecta decat a lor pentru ca eu am trecut prin ceva ce ei inca nu au trecut. La fel si a lui tery-cane. Eu am etrminat un liceu, ei inca nu. Eu am terminat o facultate de inginerie chimice, ei inca nu. Eu am terminat un master ei inca nu. Eu lucrez ca inginer, ei inca nu. Eu raspund de o fabrica, ei inca nu. Eu raspund de utilaje de milioane de euro, ei inca nu. La fel si tery-cane. Prin urmare ma raliez si eu ( as putea spune ca e pleonasm caci am avut de la inceput aceeasi parere) la tot ce a spus mai sus si atata timp cat administratorul sustine ca cei doi au dreptate ma voi multumi sa privesc doar de pe margine. Faptul ca raspund si rezolv probleme pe acest forum o fac de placere si pentru a-i ajuta pe altii nu pentru a arata cate stiu eu. In fond si la urma urmei problemele de genul acesta ( 2 g sulf reactioneaza cu 5 grame fier. calculati  cat FeS se obtine) nu ridica in slavi un inginer. la acest nivel sunt banale. ar trebui sa indemni tineretul asta democrat mai multa modestie si moderatie  Bafta!

Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 02, 2010, 07:55:59 p.m.
Fiecare opine e binevenita. Si a dvs, si a mea si a liceenilor. Dar tin sa precizez ca chimistul si tery-cane au o varsta, pe cand liceenii acum sunt la olimpiade. Si ei stiu subiectele din anii astia si stiu ca se dau si lucruri la olimpiade care nu mai sunt in Nenitescu. Asta nu inseamna ca nu merita studiat, ca ca doar Nenitescu nu mai e suficient. Dar oricum, eu sunt cu fizica, mai mult nu ma bag.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: florin_try din Noiembrie 02, 2010, 09:44:20 p.m.
Si eu am fost olimpic si am invatat din nenitescu si margareta avram. si am intrat la facultate nr 24 din peste 150x5 candidati cu nota 9.75 (era 10 dar am uitat reactia de autooxidare a aldehidei acetice) si cu nota 9.75 au fost mai multi dar eram mai in spate la alfabet. Am terminat nr 5 din 150. 10 la desen tehnic (manual) 10 tehnologie organica 10 biochime 10 procese industriale biochimice sunt cateva din note. poate suna a lauda dar e doar un exemplu. am refuzat propunede de doctorat sau master pe afara pt ca vreau sa fiu inginer. e irelevant ce am facut dar intre opinia mea si opinia unei olimpice de 50 bani ( locul 50 vreau sa zic) si a unui geniu care copiaza raspunsuri de pe wiky (dar nu fura nici nu plagiaza ca e a tuturor) despre probleme practice prin alte posturi spunand ca nu e posibil si e gresit/lacunar ceea ce am afirmat eu. am pretentia ca opinia mea este mai buna/corecta decat a lor pentru ca eu am trecut prin ceva ce ei inca nu au trecut. La fel si a lui tery-cane. Eu am etrminat un liceu, ei inca nu. Eu am terminat o facultate de inginerie chimice, ei inca nu. Eu am terminat un master ei inca nu. Eu lucrez ca inginer, ei inca nu. Eu raspund de o fabrica, ei inca nu. Eu raspund de utilaje de milioane de euro, ei inca nu. La fel si tery-cane. Prin urmare ma raliez si eu ( as putea spune ca e pleonasm caci am avut de la inceput aceeasi parere) la tot ce a spus mai sus si atata timp cat administratorul sustine ca cei doi au dreptate ma voi multumi sa privesc doar de pe margine. Faptul ca raspund si rezolv probleme pe acest forum o fac de placere si pentru a-i ajuta pe altii nu pentru a arata cate stiu eu. In fond si la urma urmei problemele de genul acesta ( 2 g sulf reactioneaza cu 5 grame fier. calculati  cat FeS se obtine) nu ridica in slavi un inginer. la acest nivel sunt banale. ar trebui sa indemni tineretul asta democrat mai multa modestie si moderatie  Bafta!

 Si cu toate astea, nu pot sa nu imi reamintesc cum doi elevi de liceu ti-au dat din prima raspunsul corect la una din intrebarile tale 'dificile' (aia cu carbonatii si cu miracolul ala de groapa) , si au incadrat raspunsul in fundamentele de baza ale chimiei asa cum e invatat in liceu. Fara acel raspuns, unii mai necunoscatori (in ale chimiei) ar fi ramas si astazi cu impresia total gresita caci cumva bicarbonatul cu amoniac sau bicarbonatul cu carbonat pot genera mediu acid, daca maresti cantitatea de bicarbonat.
 
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: Adi din Noiembrie 02, 2010, 09:45:40 p.m.
Corect.
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: chimistul din Noiembrie 02, 2010, 10:24:15 p.m.
Florin

Cea care a dat raspunsul corect a fost tery-cane. Tu ai urmat medelul aratat de ea. 90% din ceea ce ai scris se gaseste si pe wiky. Aici e primul post al lui silvi dupa doua pagini de discutii si el a rezolvat problema simplu. cu barda. a adunat constantele de aciditate si a dat cu barda si le-a impartit in doua. rezultat. mediu bazic. imposibil mediu acid. genial.

Citat
tu zici ca in cazul in care in groapa se gaseste numai carbonat acid este mediu acid. stim ca ionul HCO3- este un amfolit acido-bazic, corect? deci poate accepta un proton si se comporta ca baza si rezulta acid carbonic, ori poate ceda protonul acela si rezulta ion carbonat (reactiile le-a scris cineva mai sun, nu le mai scriu).  Formula de calcul a pH-ului pentru amfoliti acido-bazici  (care se poate deduce, dar nu mai stau acum sa ii scriu demonstratia aici) in solutii diluate - 140 ppm e suficient de diluat pt a nu aparea erori, este:

pH = (pKa1 + pKa2) / 2

avem exponentii de aciditate pt acidul carbonic:

pKa1=6.37
pKa2=10.25

un calcul simplu cu formula de mai sus arata ca pH-ul solutiei este 8.31 :> nici de cum 6.7

ceea ce inseamna ca ce spui tu nu se leaga undeva, ori in groapa mai este altceva, ori ceva este gresit.

Si uite concluzia de la sfarsit. Am si trei variante de raspuns pot alege care doresc. Deci eu am gresit. Am si trei variante unde am gresit. Excludem raspunsul lui in doi peri ca fiind eronat. Si totusi el a dat solutia zici tu. Te mai miri ca merge tara asta rau? ;D
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: florin_try din Noiembrie 02, 2010, 11:24:30 p.m.
Intr-adevar, raspunsul lui tery-cane a formulat coerent problema. A gresit insa in privinta NH4HCO3-ului. Si nu a dat nimic cantitativ.
Cind insa am aratat cam cit de mult CO2 ar avea apele alea ca sa ajunga la asemenea pH, prima ta reactie a fost ca nu se poate dizolva asa mult CO2. Iar fara excessul ala mare de CO2 raspunsul lui silvi (care e citat de tine mai sus) este, bineinteles, corect.

In orice caz, ideea e ca si problemele "practice" pot fi intelese plecind de la notiuni elementare,  atita vreme cit aceste probleme sunt coerent formulate.

Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: chimistul din Noiembrie 02, 2010, 11:49:18 p.m.
Problemele sunt coerent formulate doar ca tu doresti toate detaliile servite pe tava. scopul era si putin studiu individual si care sunt chicitele acelor faze. sunt studii ample despre absorbtia CO2 in K2CO3. Eu am dat si conditiile de presiune si temperatura si am precizat ca CO2 se absoarbe in K2CO3 ( o solutie rezultata in urma procesului de absorbtie a CO2 in K2CO3). Tu ai fi dorit sa spun ca exista x mg CO2/l sol. calculati pH. Ma asteptam la mai mult de la voi. Poate din cauza asta sunt frustrat! ;D
Titlu: Re: Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei
Scris de: florin_try din Noiembrie 03, 2010, 12:10:15 a.m.
Poate din cauza asta sunt frustrat! ;D
Asa o fi. ... ce sa mai zic....