Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Gedankenexperiment (experimente imaginare) => Subiect creat de: 07Marius din August 01, 2012, 07:04:57 p.m.

Titlu: Experiment interesant
Scris de: 07Marius din August 01, 2012, 07:04:57 p.m.
Vizionati filmuletul de prezentare. Daca este adevarat ce se spune in el, chiar si Enstein a avut probleme in explicarea fenomenului...
Drinking Bird - Sixty Symbols (http://www.youtube.com/watch?v=KUvHzFm29cg#ws)

Explicatia mea este simpla. Nu este un sistem inchis. Apa din pahar pastreaza temperatura mediului ptr. ca... interactioneaza cu mediul si nu este izolat...(bilantul energetic ... se confirma)
Poate gresesc, dar aveti ocazia sa va spuneti parerea daca doriti.
Titlu: Răspuns: Experiment interesant
Scris de: Electron din August 01, 2012, 07:42:01 p.m.
Mie imi spune ca filmul nu e disponibil. Despre ce e vorba mai exact? Descrie in cateva cuvinte care e "sistemul" si care e "problema". Si mai spune-mi daca se poate, de ce ai postat acest topic in aceasta sectiune.

e-
Titlu: Răspuns: Experiment interesant
Scris de: puriu din August 02, 2012, 12:07:09 a.m.
Filmul nu se vede, dar eu am vazut jucaria "pe viu" cu vre-o 50 de ani in urma. Se gasea de vanzare in magazine. A fost inventata cu mult timp in urma de un rus. Jucaria e confectionata din sticla si are in interior o cantitate de lichid volatil (eter, pentan, etc.) si doua rezervoare, unul sus si unul jos, legate printr-un tub. Rezervorul de sus (capul pasarii) este acoperit cu un material poros (nisip lipit) care se umezeste cu apa. Prin evaporarea apei rezervorul superior se raceste, vaporii condenseaza, lichidul din rezervorul de jos este absorbit prin tub si pasarea se dezechilibreaza. Se apleaca cu ciocul in pahar, capul se umezeste din nou, iar lichidul se scurge inapoi in rezervorul de jos. Pasarea revine in pozitia initiala si ciclul se repeta.
Este un model de masina termica simpla. Sursa calda este rezervorul cu lichid la temperatura camerei. Sursa rece este rezervorul cu vapori racit prin evaporarea apei. Lucrul mecanic produs este reprezentat de urcarea coloanei de lichid in rezervorul superior (prima masina cu aburi functiona la fel). Nu este un perpetuum-mobile. Jucaria este o mica piesa din marea masina termica numita "circulatia apei in natura" ce functioneaza consumand energie solara.
Titlu: Răspuns: Experiment interesant
Scris de: AlexandruLazar din August 02, 2012, 12:57:02 a.m.
Vizionati filmuletul de prezentare. Daca este adevarat ce se spune in el, chiar si Enstein a avut probleme in explicarea fenomenului...

Puţin probabil, ţinând cont că Perelman n-a avut probleme în explicarea fenomenului în Fizica Distractivă ;).
Titlu: Răspuns: Experiment interesant
Scris de: 07Marius din August 02, 2012, 01:26:46 a.m.
Mie imi spune ca filmul nu e disponibil. Despre ce e vorba mai exact? Descrie in cateva cuvinte care e "sistemul" si care e "problema". Si mai spune-mi daca se poate, de ce ai postat acest topic in aceasta sectiune.
e-

Mie imi ruleaza filmul. Eventual aveti link-ul direct in titlul filmului (textul de sub film - Drinking Bird pe youtube.com)
Se pare ca puriu a descifrat f. rapid problema, desi nu stiu daca in totalitate. Ar mai fi de explicat balansul, pierderile de energie prin frecare (mai bine zis compensarea lor) si cred ca apare si ceva legat de egalizarea presiunilor din sistemul de rezervoare.
Poate o schema de functionare ar ajuta cel mai bine ptr. a intelege pe deplin modul de functionare.

Experimentul este prezentat pe site-ul http://sixtysymbols.com/ (http://sixtysymbols.com/) de la Universitatea din Nottingham. Cum fizicienii de acolo spun in acest material ca nu au o explicatie ptr. "jucarie" mi s-a parut interesant de adus in discutie. Daca sectiunea nu este cea mai potrivita, am sa te rog sa-l postezi unde ar trebui, cu scuzele de rigoare.
Mersi
Titlu: Răspuns: Experiment interesant
Scris de: puriu din August 09, 2012, 09:23:39 p.m.
Pot aduce niste completari utile. Prin 1972 - 73 am avut pe birou o asemenea jucarie fabricata undeva in jud. Mures.  Mergea bine cu apa in pahar, dar si mai bine cu  o solutie alcoolica (votca, etc.). Cand aerul era umed, dupa ce se spala pe jos, nu functiona. A mers mai  bine de un an pana cand a cazut peste ea o carte. Un sticlar s-a ambitionat sa-mi faca alta. Dupa multe incercari am tras unele concluzii:
- tubul de sticla trebuie sa fie drept si destul de gros pentru a permite trecerea simultana a lichidului si a vaporilor in sensuri contrare cand este in pozitie orizontala,
- cantitatea de lichid volatil este critica,
- natura lichidului nu este importanta, dar este bine sa aiba caldura latenta de evaporare mica si sa nu fie aer in instalatie,
- este foarte importanta pozitia de echilibru. Se ajusteaza prin indoirea picioarelor din sarma,
- este importanta inaltimea paharului, respectiv limita cursei active (ciocul in jos).
 Am cautat pe Google termenul "Drinking Bird" si am gasit un articol Wikipedia cu explicarea foarte pertinenta a principiului functionarii.
P.S. Cred ca tipii din Nottingham (celebrii cercetatori britanici) au lipsit la la lectia cu termodinamica.
Titlu: Răspuns: Experiment interesant
Scris de: valangjed din Septembrie 21, 2012, 11:54:09 p.m.
Fenomenul este explicat de Perelman in "Fizica distractiva" , capitolul "Pasarica lui Hotabaci".
Titlu: Răspuns: Experiment interesant
Scris de: Sieglind din Octombrie 02, 2012, 11:29:24 p.m.
http://www.scientia.ro/blogul-scientiaro/1350-perpetuum-mobile-sau-iluzie-optica.html (http://www.scientia.ro/blogul-scientiaro/1350-perpetuum-mobile-sau-iluzie-optica.html)

for Scientia.ro, with love

M. C. Escher, Waterfall

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/e/e8/Escher_Waterfall.jpg/300px-Escher_Waterfall.jpg)

(fiindcă asta este)
Titlu: Răspuns: Experiment interesant
Scris de: ariel55 din Ianuarie 01, 2013, 04:55:13 a.m.
La numai 10USD(fara taxe de transport), cumperi una de la Edmund Scientifics:
 
http://www.scientificsonline.com/famous-drinking-bird.html (http://www.scientificsonline.com/famous-drinking-bird.html)


Poti preciza exact locul in care :
Citat
Cum fizicienii de acolo spun in acest material ca nu au o explicatie ptr. "jucarie" mi s-a parut interesant de adus in discutie.
Aceasta este o afirmatie fara acoperire.
Ne-ai trimis in pagina principala si acolo....fizicienii nu prea spun ca nu pot explica. ??? Mai exact daca esti dragutz.Mercic.

Evaporative Cooling - Science behind the dippy bird (http://www.youtube.com/watch?v=nyczz9NsFgs#ws)

Distractie placuta.
P.S.Sincer sa fiu, nu inteleg de ce topicul a fost postat la "experimente imaginare"? O fi vreo "conspiratie a pasarilor iluminate"? ;D