Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Fizica particulelor în România => Subiect creat de: Adi din Noiembrie 19, 2007, 08:37:10 p.m.

Titlu: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 19, 2007, 08:37:10 p.m.
Laboratorul national pentru fizica particulelor (asadar singurul din Romania) se afla la Magurele (o comuna langa Bucuresti unde se gaseste campusul Facultatii de Fizica, de asemenea) si se numeste Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Da, ati ghicit, este intai si intai un laboratorul de fizica nucleara, dar istoric fizica particulelor s-a dezvoltat din fizica nucleara, asadar acest institut cuprinde si fizica particulelor. Prin IFIN-HH, Romania participa la trei experimente de la LHC: ATLAS, ALICE si LHCb. De asemenea, participa la "Grid Computing" pentru LHC.

Horia Hulubei a fost unul din primii mari fizicieni romani in fizica atomica. Exista o fundatie ce ii poarta numele. Aici (http://www.fhh.org.ro/horia_hulubei.htm) puteti citi mai multe despre el.

Romania nu este inca membra cu drepturi depline a CERN, pe cand Bulgaria este din 1999! Ce parere aveti de aceasta?
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Amiralul din Noiembrie 20, 2007, 06:57:25 p.m.
România nu are creiere. Degeaba cresc fondurile pentru cercetare, dacă oamenii capabili pleaca. Adi, tu eşti un exemplu în acest sens.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 20, 2007, 08:57:00 p.m.
Tarile s-au dezvoltat cu creierele care intai au plecat si care apoi au revenit sau cu cele pe care Tara le-a trimis in afara la specializare. Pe fizicaparticulelor.ro traducem acum o serie de articole despre cum s-au ridicat tarile din Asia tocmai pentru ca au fost membre la experimentele mari ale timpului de exemplu. Este drept ca au participat ca si institutii din tarile lor si apoi au mai atras si alti cercetatori ce plecasera si doreau sa se intoarca.

Insa totusi, de ce nu suntem inca membri CERN? De ce nu vrea guvernul inca sa dea bani pt asta? Nu are? Sau nu au oferit "creierele" de la Magurele un proiect viabil? Chiar nu stiu raspunsul. Am inteles ca este in primul rand o problema de bani ...
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: dragoooon75 din Noiembrie 20, 2007, 11:19:58 p.m.
 ;D nu sunt bani...nu sunt creiere :| eu zic ca sunt din amandoua dar... asta nu inseamna ca sunt si exploatate, ceea ce in romania se intalneste foarte des(avem creier dar nu stim cum sa il folosim ).
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 20, 2007, 11:23:31 p.m.
Poti fi mai explicit? Ce intelegi prin avem bani si avem creiere? Nu avem foarte multi specialisti pentru cercetare (Adica putem avea mai multi) si nu avem bani pentru cercetare. De unde ai scos-o ca avem bani? Stii de bani precisi ce s-au dat cercetarii? Sau mai precis laboratorului IFIN? :) etc.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: dragoooon75 din Noiembrie 20, 2007, 11:26:15 p.m.
bani exista dar ca nu sunt folositi pentru acel laborator este partea a doua ,iar in legatura cu specialisti ,eu consider ca avem oamenii cu potential ridicat pentru a deveni specialisti in cercetare dar nu detinem capacitatea de ai instrui ,nu exista scoala pt asa ceva!
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: marinela din Noiembrie 21, 2007, 12:12:48 a.m.
Banii se iau prin proiecte. Nu avem sau nu stim sa facem proiecte.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: dragoooon75 din Noiembrie 21, 2007, 12:18:08 a.m.
eh..mai mult ca sigur ca nu stim:D ::)
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 21, 2007, 12:34:20 a.m.
Daca nu avem scoala si nu avem oameni, atunci inseamna ca nu avem creiere. La asta se referea Amiral. Sau Dragos, poate zici ca avem creiere, dar ca inca nu sunt instruite? Adica avem potential, dar nu l-am pus in valoare? Daca e asa, atunci ai dreptate. Orice popor are potential. Nu exista unul mai destept decat altul. Si trebuie sa creasca cercetarea noastra.

Marinela, nu e chiar asa ca banii se iau pe proiecte. Nu e asa simplu. Adica bani se iau pe cele mai bune proiecte, dar daca tipul nostru de proiecte nu sunt luate in calcul? Sau daca se dau prea putini bani pt ei? Daca eu propun o misiune pe Marte, nu o sa imi dea guvernul Romaniei niciodata bani pt el.

Trebuie prioritizare a temelor de cercetare de la minister. Acolo trebuie apreciate noile tehnologii, si experimentale, nu doar in teorie. Cresterea economica vine mai ales din aplicatii industriale si tehnologice. Trebuie oameni instruiti in afara sa vina cu astea si sa le aplice si in Romania. Doar asa inveti ce este in afara. Ah, sau vin mari firme in Romania, fac slujbe, platesc impozite si merg cu profitul in tara lor de origine.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Amiralul din Noiembrie 21, 2007, 09:05:59 a.m.
Bani în cercetare există. Ştiu asta, pentru că sunt direct implicat.
Problema (financiară) din ziua de azi nu mai este lipsa banilor, ci modul de evaluare al proiectelor şi randamentul distribuţiei acestor bani.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 21, 2007, 10:08:53 a.m.
Esti implicat in cercetare ca student, sau ca profesor cercetator?
In cercetare aplicata sau fundamentala?
In cercetare fundamentala in fizica materialelor sau in fizica particulelor?

Difera de la caz la caz ...
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Amiralul din Noiembrie 21, 2007, 09:13:42 p.m.
Cercetător / doctorand.
Cercetare aplicată.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 21, 2007, 09:29:03 p.m.
Da, in cercetarea aplicata investeste industria, caci sunt aplicatii imediate de urma carora pot face bani.

In cercetarea fundamentala investeste doar guvernul ca nici o corporatie nu are bani in a investi in cercetare ce poate da rezultate, poate nu, pe termen lung.

Totusi, tratamentul cancerului e fizica aplicata. Ar trebui sa antrenam cativa oameni in vest sa stie cum sunt ca macar daca cumparam unu sau daca participam la constructia unuia european sau daca ducem pacienti acolo sa stim cam cum merge. Si ideal ar fi si sa construim si noi unul. E fizica aplicata, firme medicale ar trebui sa fie interesate. Dar romanii ar fi prea saraci sa isi permita tratament.

Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Amiralul din Noiembrie 22, 2007, 10:00:59 a.m.
Cel puţin unde lucrez eu nu investeşte nimeni, nici idustria, nici guvernul. Ne autofinanţam din contracte. Iar banii din contracte vin de la minister, în urma unor concursuri, deci nu cred că este o investiţie în adevăratul sens al cuvântului.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 22, 2007, 10:05:07 a.m.
Contracte de la minister ... hehe ... deci Guvernul va finanteaza ...
prin Guvern nu inteleg Tariceanu, ci Guvernul Romaniei, adica Romania ...
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Amiralul din Noiembrie 22, 2007, 09:09:05 p.m.
Da, Guvernul, dar nu direct, prin salarii, ci prin contracte castigate. Nu ai contracte, nu ai nici bani. Nu suntem deci bugetari, in adevaratul sens al cuvantului.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 22, 2007, 09:15:04 p.m.
Ah, ai atins un punct interesant. Dupa cum vad eu la universitatea mea (univ. McGill, Montreal) este asa:
1. Proful este salariat al universitatii si ia salariu de acolo pentru cursurile pe care le preda. Totusi, nu l-ar angaja daca nu ar face cercetare.
2. Pentru cercetare, aplica la proiecte, granturi. Castiga o anumita suma de bani din care plateste costurile legate de cercetare:
-in primul rand studentii lui la master, doctorat sau postdoctoranzii, adica salariile lor.
-cheltuieli legate de echipament (calculatoare, aparatura), transport, masa, cazare pentru conferinte, ateliere, reuniuni de cercetare, etc.

Acum, cate din astea se potrivesc voua?
Tu esti student, asadar salariul tau este platit din proiectul castigat de prof. Dar proful, nu are salariu de la institut?

Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Amiralul din Noiembrie 23, 2007, 10:26:10 p.m.
La mine e putin mai complicat, conducatorul de doctorat nu este angajat al institutului la care lucrez, chiar daca activitatea mea de la institut este pe directia doctoratului.
Angajatii institutului (inclusiv eu) nu au un salar de la guvern/minister, ci exclusiv din contracte. Pentru ca am optat pentru versiunea de doctorat cu frecventa dar fara bursa, nu am nici un venit de la universitate, dar nici obligatia de a preda seminarii.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 23, 2007, 11:07:17 p.m.
Am inteles, multumesc, Amiral.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: HarapAlb din Noiembrie 28, 2007, 11:24:54 p.m.
De ce nu este Romania membra CERN?

Ce motive ar exista ca sa fie membra ?.... nu e momentul ca Romania sa bage bani in cercetarea fundamentala. Grupul de la Magurele, ca multe din Romania, este alcatuit din persoane aproape de pensie si cativa stundeti care cand vin, cand pleca si, practic nu are cine sa lucreze si cine sa-i invete cum sa lucreze. Experimentele de fizica particulelor necesita prelucrarea unui volum enorm de date si pe o perioada lunga (cativa ani de zile), nu te poti opri in mijlocul colaborarii pe simplul motiv ca studentul a gasit un servici mai bine platit si a plecat.

 Trebuie sa se restructureze cercetarea romanesca.

PS: de altfel sunt domenii ale fizicii de care nu se ocupa nimeni in Romania, de ex: optica cuantica, condesati Bose-Einstein.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 29, 2007, 02:58:14 a.m.
Harap Alb, tu zici bine, in mare, dar nu imi dau seama de unde ai informatiile. Eu insa voi vizita Magurele pe 21 decembrie, iar domnul Dan Pantea imi va fi ghid. Voi merge cu un grup de prieteni. Daca vreti sa ni va alaturati, haideti sa facem un grup mai mare. Trebuie sa imi dati numele adevarat, seria de la buletin sau de la pasaport si afilitia (de la ce universitate, liceu, firma, etc). Asta pt ca directul laboraotului sa semneze acceptul, este o procedura formala. Este laboratorul national, totusi. Haideti sa cunoastem atunci situatia reala a fizicii particulelor in Romania. Eu unul nu am fost acolo niciodata si vreau sa ma merg.

Scrieti-mi pe yahoo la adi_buzatu@yahoo.com, zicand si id-ul cu care ati scris pe forum:).

Cu bine,
Adi
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: HarapAlb din Noiembrie 29, 2007, 11:46:59 a.m.
 Am dat "tarcoale" acum cativa ani institutului, vroiam sa ma angajez. Din pacate nu ar fi fost cea mai buna alegere (departe de oras, nu aveam unde sa ma cazez). Despre ceea ce se intampla pe acolo imi mai povestesc prietenii care lucreaza sau au lucrat in institut, chiar daca nu in departamentul de fizica particulelor; cred ca situatia departamentelor nu difera chiar asa de mult.

 In ultima perioada (1-2 ani) au inceput s-o duca mai bine, cel putin unele grupuri, si sa-si asigure un salariu bunicel; asta pentru sefi sau cei cu vechime. Problema este ca pentru cineva care vrea sa inceapa a lucra in cercetare conditiile nu sunt atractive.

Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Noiembrie 29, 2007, 10:37:05 p.m.
Au crescut salariile profesorilor de clasa I si cercetatorilor clasa I. Am auzit ceva de vreo 1000 de euro pe luna. Ceea ce ar fi excelent. E drept ca salariul de inceput e foarte mic. Nu stiu numere exacte.

Am auzit si eu ca in ultimii ani o duc mai bine financiar. Banuiesc ca acum o vor duce si mai bine, ca bugetul pt educatie si cercetare e mai mare acum, 6% din PIB.

Eu nu am fost niciodata la Magurele. Vrei sa vii sa vezi din interior cum e situatia? Chiar daca nu lucram acolo, putem sa ii ajutam pe ei si ei pe noi si pe societatea civila. Doar sunt singurul laborator national din fizica particulelor.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Decembrie 26, 2007, 05:53:54 p.m.
Uitati aici un link interesant despre acest lucru IFIN-HH (http://www.nipne.ro/index.php).Sper sa va placa linkul si sa va ajute cu unele informatii generale
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Decembrie 26, 2007, 10:45:15 p.m.
Acesta este intr-adevar site-ul oficial al laboratorului IFIN-HH. Asteptam cu nerabdare zilele portilor deschise, si elevi si profesori sa il viziteze si sa ne scrie si noua impresiile lor, desigur cu multe multe poze.

Astazi am discutat cu un fost coleg de liceu, care a fost angajat sase luni la Magurele (cred ca la IFIN-HH) si intr-adevar, cum zicea si Amiral, nu doar fondurile de cercetare, dar si salariile lor provin tot din banii primiti de proiectul de cercetare. Asadar nu au salariu direct garantat de la stat. Si pentru a ramane bani si pentru cercetare (calatorii, conferinte, abonamente, consumabile, calculatoare, etc), salariile lor erau mici, desi plafonul maxim fixat de guvern era mult mai mare. De aceea el si a renuntat si a trecut in lumea corporatista, unde castiga mai bine.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: nicu_m89 din Martie 22, 2009, 02:14:08 p.m.
as avea si eu o simpla intrebare 
vreau sa stiu: care ingheata prima apa calda sau apa rece?
multumesc

Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: HarapAlb din Martie 22, 2009, 02:49:00 p.m.
as avea si eu o simpla intrebare 
vreau sa stiu: care ingheata prima apa calda sau apa rece?
Vezi ca s-a mai discutat, cauta pe forum.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: nicu_m89 din Martie 23, 2009, 09:49:59 a.m.
vreau sa stiu care in care dintre stari apa incheata prima
apa calda sau apa rece
multumesc
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Martie 23, 2009, 03:20:51 p.m.
vreau sa stiu care in care dintre stari apa incheata prima
apa calda sau apa rece
multumesc

In nici una dintre stari. Adica odata apa rece, alta data ala calda. Depinde de la caz la caz de foarte multe lucruri. Nu s-a demonstrat ca intotdeauna ingheata mai repede apa rece sau intotdeauna mai repede apa calda.
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Jizel-Jeg din Octombrie 26, 2009, 12:50:43 a.m.
Cum a fost dom'Administrator cu vizita la IFIN-HH? A reushit dom'Pantea sa va cosmetizeze in asa hal realitatea incat sa credeti ca e nirvana?
Titlu: Re: Laboratorul IFIN-HH, Magurele
Scris de: Adi din Octombrie 26, 2009, 05:36:52 a.m.
Cum a fost dom'Administrator cu vizita la IFIN-HH? A reushit dom'Pantea sa va cosmetizeze in asa hal realitatea incat sa credeti ca e nirvana?

Din pacate nu am ajuns niciodata pe viu la IFIN-HH. Nu stiu atunci la ce te referi. Dar sper sa ajung cam intr-un an sa tin o prezentare acolo despre cautarea bosonului Higgs la CDF.