Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

MARGINIRE si NEMARGINIRE

<< < (2/12) > >>

Virgil:
Nu inteleg de ce ai ales un subiect atat de contradictoriu, pentru ca marginirea este o notiune concreta, palpabila, masurabila, care poate fi cunoscuta cu simturile omului, in timp ce nemarginirea este o notiune abstracta, imposibil de cunoscut sau de imaginat. Deci contradictia dintre concret si abstract se naste din incapacitatea omeneasca de a aseza cele doua notiuni alaturi pentru a le da un sens la amandoua. Cat priveste preocuparea pentru relatia Hasdeu si fiica sa de dincolo de moarte trebuie spus ca acest mod de comunicare nu poate contine elemente si rationamente noi decat in limita existentei acelor rationamente inainte de moarte. Spiritismul este un proces de renuntare temporara la controlul constientului in favoarea permiterii manifestarii "surselor de informare primare" care se regasesc in subconstientul nostru. Daca ar fi sa fac o comparatie dintre mintea omului si un calculator, as spune ca in timp ce calculatorul are un procesor care primeste si elaboreaza rationamente, mintea omului are posibilitatea de a copia "schema de gandire" a altui personaj in masura in care este mai mult sau mai putin cunoscut. Astfel rationamentele primite prin practici oculte imita perfect de bine personalitatea celui invocat in proportia in care l-am cunoscut in timpul vietii. De multe ori la masa de spiritism se adunau mai multe persoane formand o baza de date mult mai ampla, obtinand rezultate de comunicare superioare. Trebuie mentionat insa faptul ca in acest context un rol important il joaca si imaginatia care uneori completeaza anumite goluri din lipsa de informatii, si la un moment dat nu poti fi sigur de informatia primita. Cele ce am scris aici sunt idei obtinute prin experimente personale alaturi de informatii acumulate din diferite carti citite care mi-au trecut prin mana. Mai adaug faptul ca practica spiritista reprezinta un factor de risc al sanatatii mintale prin faptul ca inlesneste manifestarea involuntara a unor informatii intamplatoare reale sau imaginare, in detrimentul controlului exercitat de constient.

atanasu:
Subiectul l-am ales asa, fiind filosofic si epistemic foarte provocator si ca sa mai reviorez blogul si uite ca macar tu ai reationat .
cat depre relatia Hasdeu-"spiritul"  Iuliei  pe care o cred reala din punctul de vedere al increderii lui  Hasdeu in intamplare, tu propui o explicate bazata pe subconstient care pentru mine este deocamdata doar o denumire insuficient de clara si ca Hasdeu a compus inconstient un text dorit de subconstientul sau stapanind perfet stilul Iuliei si nu-i asa  Stilul este omul ? Dar aici nu e vorba doar de stil ci si de grafie ceea ce complica putin treaba.
Daca poti sa spui care sunt acele experimente personale ar fi foarte interesant pentruca pe tine chiar sunt dispus sa te cred fara rest si poate ca atunci voi povesti o exprienta personala care ma duce la convimngera ca am primit si eu un mesaj de dincolo cu probabilitate matematica de aproape 100% ca si la Sagan in povestea lui  cu aparitia vietii similara cu  rasnita de loterie in care amestca masina facuta din suruburi, demontata la inceputul procesului si care pleaca in cursa la sfarsitul aleator al procesului ceea ce el refuza sa accepte si spune ca nu intelege fenomenul, saltul nondarwinist de o sinergie absoluta si practic infinita(asta spun eu)   decat daca accepta ipoteza creatiunii, nu spune dvine dar cum poate fi ea pentru fiinta umana?

Virgil:
Cred ca mai degraba totul este informatie. Informatia despre aparitia universului, informatia despre aparitia vietii, informatia despre evolutia fiintelor, s.a.m.d. Informatia se poate gasi dupa parerea mea in trei stadii distincte; informatia stocata pe un suport material, informatia aflata in miscare sau comunicare, si informatia aflata in stadiul de procesare.
Legile naturii cuprind informatiile de baza a existentei materiale a intregului univers, si intreaga natura respecta si se dezvolta dupa aceste legi. Desi legile naturii nu sunt scrise nicaieri, omul depune eforturi pentru a le descoperi, acestea se regasesc in tot ce exista. Daca luam de buna teoria B-B, aceasta spune ca la inceput au fost patru forte (forta tare, forta electromagnetica, forta slaba, si forta gracvitationala). Cum si unde se aflau aceste forte in momentul B-B ? cum putea exista forta gravitationala inaintea existentei corpurilor ceresti? aceste forte erau doar in stare de informatie continand doar regulile de dezvoltare a universului? Dar cum materia nu exista inca, unde era suportul acestor informatii? Inseamna ca informatiile nu erau nicaieri, dar au aparut odata cu materia. De ce erau doar patru forte si nu mai multe? pentru ca pana in stadiul actual atatea s-au pus in evidenta, iar pe parcursul evolutiei vor mai aparea si altele impreuna cu informatiile despre ele. Dupa cum stim toata materia vie se dezvolta si exista ca urmare a stocarii unor indformatii in codul genetic, cod ce a devenit din ce in ce mai complex pe masura evolutiei, ajungand pana la om care se intreaba ce inseamna totul, energie, materie, informatie, constiinta ? Parerea mea este ca absolut totul apare si se dezvolta de la sine in mod simultan de la simplu la complex si de la mic la mare, si toate acestea se petrec in timp, si timpul guverneaza totul.
Cat despre experientele mele legate de parapsihologie poate voi vorbi alta data. Ceia ce pot spune cu certitudine expermentat de mine este ca prin antrenament ajunsesem ca tinand ochii inchisi, sa vad foaia de hartie si stiloul cu care scriam eu cu un alt scris care nu era al meu ci a unui interlocutor virtual.

atanasu:
Materie neformatata nu exista deci materia trbebuie sa fie simultana cu informatia. Cum ? Mister.
Dar forma exista si fara materie cum spune si Platon.  Cercul ca loc geometric nu are nevoie de materie pentru a exista ci doar de inteligenta pentru a-l gandi.
Deci mai intai trebuie sa fie gandirea daca merg mecanicist pe acest rationament. :)
Interesanta experienta ta, dar Hasdeu nu vedea cu ochii inchisi ci cu ei deschisi vedea scrisul ficei  sale moarte si demult ingropata  si-l vedea materialmente  pe hartia din fata sa. Este putin altceva. :)

Virgil:

--- Citat din: atanasu din Ianuarie 24, 2022, 07:54:12 p.m. ---Materie neformatata nu exista deci materia trbebuie sa fie simultana cu informatia. Cum ? Mister.
Dar forma exista si fara materie cum spune si Platon.  Cercul ca loc geometric nu are nevoie de materie pentru a exista ci doar de inteligenta pentru a-l gandi.
Deci mai intai trebuie sa fie gandirea daca merg mecanicist pe acest rationament. :)
Interesanta experienta ta, dar Hasdeu nu vedea cu ochii inchisi ci cu ei deschisi vedea scrisul ficei  sale moarte si demult ingropata  si-l vedea materialmente  pe hartia din fata sa. Este putin altceva. :)

--- Terminare citat ---
Cercul e un caz particular al simetriei sferice, cand una din cele trei dimensiuni spatiale se reduce la zero. Constanta pi, intr-adevar are ceva magic, si cred ca toate celelalte constante au legatura cu pi. Cercul a existat in natura inainte de a fi gandit de om, astfel toate corpurile ceresti sunt sferice, iar traiectoriile lor sunt circulare, toate galaxiile sunt circulare, iar pe pamant, toate pietrele care se rostogolesc pe munte devin circulare. Au trecut multe miliarde de ani pana ce a aparut omul si s-a gandit la cerc.
In experimentul meu parapsihologic scriam efectiv pe o foaie de hartie cu un stilou in mana,iar cu ochii inchisi vedeam foaia, mana stiloul si scrisul diferit de al meu, iar cand am deschis ochii totul era asa cum am vazut cu ochii mintii textul scris cu stiloul din mana mea, pe hartie, ordonat pe randuri paralele, iar scrisul nu era al meu. Am facut acest lucru de cateva ori in aceiasi zi dupa care am renuntat.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă