Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

On the Phenomenon of Unification - noul meu articol

<< < (2/2)

atanasu:
Ce spune Visan aici a spus fara rest Ramana Maharshi acum aproape 100 de ani. si asa este: daca dai la o parte toate elemenele per accidens fizice sau spirituale care definesc eul tu muritor, egoul, care evolueaza si se schimba in timp de la nastere si pana la moarte , ramane Sinele scanteia divina nemuritoare.
Desigur exista si varianta materialista ca dincolo de ego nu mai este nimic si ca sinele este o iluzie creata de ego

A.Mot-old:

--- Citat din: atanasu din Mai 02, 2020, 11:55:55 a.m. ---Ce spune Visan aici a spus fara rest Ramana Maharshi acum aproape 100 de ani. si asa este: daca dai la o parte toate elemenele per accidens fizice sau spirituale care definesc eul tu muritor, egoul, care evolueaza si se schimba in timp de la nastere si pana la moarte , ramane Sinele scanteia divina nemuritoare.
Desigur exista si varianta materialista ca dincolo de ego nu mai este nimic si ca sinele este o iluzie creata de ego

--- Terminare citat ---
Iată ce se spune despre Ramana Maharshi și postez un extras din https://www.yogasat.ro/sri-ramana-maharshi-despre-constientizarea-sinelui:

"Din senin, Ramana Maharashi a simtit, intr-o zi obisnuita, ca urmeaza sa moara. Nu era bolnav si nici nu exista pericolul real al mortii, insa tanarul de 16 ani a simtit subit ca este coplesit de o frica profunda de moarte, pe care o simtea foarte apropiata. Fara sa spuna nimanui despre gandurile care il macinau, acesta si-a acceptat presupusa sentinta la moarte. Ramana s-a intins pe jos, adoptand pozitia unui cadavru, si-a tinut respiratia si si-a strans buzele puternic, astfel incat niciun sunet sa nu poata patrunde in exterior. Apoi, acesta marturiseste ca a gandit astfel: “Acest corp este mort. Va fi incinerat si transformat in cenusa. Insa odata cu moartea acestui trup, devin si eu mort? Este corpul eul meu? Corpul e inert si tacut, insa eu simt intreaga forta a personalitatii mele – eu sunt spiritul care transcede corpul. Corpul moare, insa spiritul nu poate fi atins de moarte. Asta inseamna ca eu sunt un spirit nemuritor. Atunci “eul” a devenit extrem de real. Toata constiinta de sine s-a invartit atunci in jurul eului descoperit. Incepand din acel moment, intreaga atentie s-a concentrat asupra sinelui. Teama de moarte s-a risipit odata pentru totdeauna. Afundarea in sine a continuat fara incetare din acel moment.

Alte ganduri vin si pleaca, insa eul trebuie sa fie adevarul fundamental care sta la baza tuturor cugetarilor. Chiar daca corpul este angajat in activitati precum vorbitul, cititul si nu numai, am ramas in permanenta centrat asupra eului. Inainte de acel moment revelator, niciodata nu am avut o perceptie clara asupra sinelui.
Realizarea de sine este cel mai mare serviciu pe care il poti oferi lumii”.  ".
-------------------------------------------------------------------
Din acest articol rezultă că Ramana Maharshi ar fi atins așa zisa eliberare , dar eu aș fi curios să știu dacă lui i s-a revelat ce formă și ce culoare avea Sinele lui adică dacă i s-a relevat natura concretă a Sinelui unui om.
Ce ar putea însemna conform religiilor hinduse și școlilor acestor religii așa zisa eliberare?!?! ::)     

atanasu:
E mai mult decat aici in sensul ca nici amintirile inteligenta cunostintele eului muritor care constituie personalitatea muritoare , ce denumim ego nu sunt ce nu moare si inteleptul de la Arunachala a spus foare clar si asta si ca despre ele nu poti spune "eu sunt "ci ele sunt ale mele, atat mana, trupul, mintea adica computerul dar exista un microprocesor care acela Este si este Sinele care are doar o singura constiiinta a existentei sale identica cu totul din care provine. Adica are doar apriorismul Kantian in el si poate si Cerul instelat deaspra sa.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă