Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Biologie
Ce este specia? Care este definiţia speciei?
mircea_p:
Mai degraba nu exista o definitie unica, universal acceptata. Cea bazata pe reproducere mi se pare destul de larg acceptata. Cel putin pentru organismele cu reproducere care implica combinarea genelor.
Adi:
Definitia asta a reproducerii e importanta mai ales cand aratam ca evolutia speciilor are loc si in zilele noastre. In numai cateva zeci de ani, de exemplu, o specie de pesti dintr-un lac poluat masiv de oameni in Africa a evoluat in mai multe specii de pesti, fiecare traind la o adancime diferita, unde poluarea e diferita si au prins fiecare o alta culoare si nu se mai inmultesc cu cei care traiesc la alta adancime si alta culoarea. Rezultatul? Specia a evoluat in mai multe specii, adaptate la noul mediu.
vikingul:
Cam asta ar fi definitia cea mai populara: organismele care se pot reproduce intre ele sunt o specie.Dar lei si tigri se pot reproduce intre ei(rezulta ligrul),lupii si caini,leul si leopardul,la fel.Fiecare specie are mare parte din ADN asemanator la toti indivizi.
ray:
in primul ca sa aflam trebie sa ne intoarcem in timp cu 4,3 miliarde de ani ,pe vremea cea a aparut viata ,toate speciile inclusiv noi suntem indruditi cu acelas stramos comun , referitor la intrebarea ta ,cuvantul specii era valabil cand se stia ca ele mereu raman la fel nu evolueaza ,dar ele evolueaza desi mai degraba suntem rase daca le pot numi asa ,imperechierii intre specii exista , noi suntem o sub specie ,speciile de homonoizii se puteau imperechia intre ele , specii pure nu exista
ion adrian:
Este de retinut definitia lui Buffon (sec 18) si a lui Ernst Mayr (mare biolog american, sec XX) care pe la 1940 da o definitie similara doar ca exprimata mai modern si fara sa-l citeze pe Buffon(desi cred ca era imposibil sa nu stie) iar ulterior isi corecteaza eroare si prin anii 80 o da citandu-l.
si eu evident ca dupa acestia dar independent cu gandul la Neanderhal mi-am pus aceasta problema am dat si eu una similara care suna cam asa:
Fac parte din aceiasi specie de animale sexuate cu indivizi diferiti de sexe diferite in numar de doua acele animale care se pot incrucisa cu ascendentii si cu descendentii si intre ei in mod fertil si indefinit in timp asigurand astfel perpetuarea respectivului grup de animale.
Metaforic, Noe stia asta cand si-a populat arca sa. :)
Azi se amesteca toate tipurile de vietati incliusiv plantele si se bulibasesc si complica lucrurile incercand sa se dea o definitie unica pentru toate situatiile din lumea vie. Oricum cred ca orice definitie trebuie sa tina cont de ce stia Darin ca viata se conserva si evolueaza prin specii (Eu sustin ca de evoluat in sens de acumulari cantitative o face prin rase care cand nu mai se incruciseaza cu ascendentii sau cu unii din fratii si surorile lor s-au separat intr-o noua specie .
Oricum este intersant acest text adus la zi si bibliografia sa:http://en.wikipedia.org/wiki/Denisovan
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă