Da. Există două legi care reglementează situația asta -- una este cea pe care am amintit-o deja, referitoare la drepturile de autor, cealaltă este Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, care condamnă explicit plagierea, autoplagierea, nemenționarea corectă a paternității ideilor, falsificarea de rezultate și multe alte asemenea, care se sancționează civil iar titlurile obținute în urma lor sunt evident retrase, de vreme ce actele în virtutea cărora a fost acordată devin nule.
Leagea nouă nu face decât să pună plagiatul, confecționarea de rezultate false și introducerea de informații false în cererile de granturi în categoria de "abateri grave de la buna conduită academică". Partea bună e că sunt recunoscute ca "abateri grave", nu ca simple încălcări ale legii. Partea proastă e că acum numai ele se pedepsesc prin cele amintite mai sus -- deturnarea de fonduri din cercetare, nedezvăluirea conflictelor de interese, nepăstrarea rezultatelor intermediare, interpretarea deliberat distorsionată și ascunderea sau înlăturarea datelor nedorite nu se sancționează academic.
Edit: m-am uitat acum mai atent -- eu credeam că omul citează din legea 1/2011, dar de fapt e doar completarea la legea 206/2004, care doar introduce atribuții clare pentru consiliul național de etică; înainte deciziile astea se luau de către universități, separat, dar la noi autonomia universitară funcționează, la fel ca toate principiile democrației mai mult după ureche.