Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

Efectul Placebo in religie

<< < (24/27) > >>

Sieglind:

--- Citat din: Eugen7 din Mai 18, 2011, 08:57:22 a.m. ---[
Daca esti interesat de informatii suplimentare, iti pot oferi detalii in mod privat, intrucat ne aflam pe un forum dedicat stiintei si consider inoportuna discutarea temelor teologice.

--- Terminare citat ---

Şi atunci de ce o faci? aici

De fapt, asta e nelămurirea mea


--- Citat din: Eugen7 din Mai 18, 2011, 08:57:22 a.m. ---
--- Citat din: Sieglind din Mai 17, 2011, 09:47:49 p.m. ---Am intervenit pentru că răspunsul tău cuprindea informaţii, iar nu vreun comentariu cu privire la convingerile tale religioase; or, de vreme ce ne aflăm pe un forum de ştiinţă, consider că informaţiile pe care le vehiculăm trebuie să tindă spre a fi pertinente, exacte, riguros exprimate.
Greşesc?

--- Terminare citat ---
Iti multumesc pentru interventie si atentionare. Sunt de acord cu tine. Trebuia sa fiu atent la exprimare, caci am dorit sa spun ca exista in principal doua traduceri ale VT din limba ebraica:
1. Septuaginta: tradusa din limba ebraica in limba greaca de catre șaptezeci (sau, după o altă variantă, a șaptezeci și doi) de înțelepți evrei, aleși câte șase din fiecare trib (din cele 12 ale lui Israel), in sec III i.Hr. in Alexandria (unde domnea in acea perioada Ptolemeu al II-lea). Până la începutul erei creștine, evreii folosesc Septuaginta fără urmă de suspiciune. Respingerea ei categorică se manifestă o dată cu apariția creștinismului.
2. Vulgata: In secolul al IV-lea, papa a hotarât ca Sfântul Ieronim să traducă Biblia în latină. Dorind să lucreze cu textul ebraic, Sf. Ieronim a călătorit la Bethleem, unde a fondat o mănăstire și în anul 390 a început traducerea. Comparând versiunile redactate în limbile ebraică, aramaică și limba greacă (septuaginta) și traducând Evangheliile din greacă în latină, Sf. Ieronim a dat creștinătății cea de-a doua versiune a Bibliei în limba latină, după Vetus Latina.

De asemenea exista mai multe variante ale VT in limba ebraica, dar cea mai cunoscuta este "textul masoretic" considerat aproape in unanimitate ca fiind versiunea oficiala a TaNaH (Biblia ebraica, VT in Biblia crestina).


--- Citat din: Sieglind din Mai 17, 2011, 09:47:49 p.m. ---Formularea asupra căreia am atras atenţia conţinea o contradicţie în termeni: ori textul cu pricina era o traducere [din ce limbă?], ori reprezenta însuşi textul autoritar ebraic, cel „tradiţional” (de aici, trimiterea la mesorah).
--- Terminare citat ---
Asa este. De aceea am precizat ulterior ca nu poate fi vorba de "traducere" in cazul textului masoretic.


--- Citat din: Sieglind din Mai 17, 2011, 09:47:49 p.m. ---Ceea ce nu ai extras din articolul de pe Wikipedia este că mesorah – în context – înseamnă „fixarea” scrierii, respectiv a regulilor ortografice (dar şi a pronunţiei), printr-un sistem de notaţie (diacritice) a vocalelor şi a câtorva consoane, precum şi adnotări explicative. Însă chiar dacă cel mai vechi text autentic păstrat este din sec.IX, masoreţii şi-au început lucrarea mult mai devreme (există şi un manuscris datat cu C14 ca fiind din sec.VII). Şi de ce să fi fost necesar s-o facă? Prezintă interes?
--- Terminare citat ---

Bineinteles ca prezinta interes, mai ales in studiul teologic dar si cel istoric.
Multumesc pentru completari. Sunt utile pentru cei interesati. Eu nu am dorit sa intru in amanunte.

--- Terminare citat ---

Cumva asta sună a autoritate în materie?

Sieglind:

--- Citat din: Eugen7 din Aprilie 22, 2011, 12:58:23 p.m. ---
--- Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 22, 2011, 12:04:02 p.m. ---Stai liniștit, A.Mot nu este prea familiar nici cu Biblia, nici cu istoria creștinismului, prin urmare o să se ducă acum pe wikipedia să vadă care a fost treaba cu iconoclaștii și poate o să se răzgândească  ;D

--- Terminare citat ---
Nu ma stresez.  :)
Cine nu intelege lucrurile de baza din Biblie nu are nici o sansa sa priceapa ce inseamna in ortodoxia crestina adorarea sau "latreia" care constituie cultul suprem, sau închinarea în sens propriu, ce se cuvine numai persoanelor Sfintei Treimi, şi se deosebeşte de actul de venerare sau de cinstire în general (proskynesis) a incoanelor, sfintilor si ingerilor. Supracinstirea (sau hiperdoulia) se cuvine doar Maicii Domnului.
În cursul disputelor provocate de iconoclasm, ortodocşii au arătat că venerarea icoanelor nu înseamnă idololatrie, deoarece în reprezentarea iconografică sau picturală, persoanele nu sunt cinstite ca dumnezei, pe temeiul material, cum credeau iconomahii, ci pe temeiul asemănării lor cu chipurile pictate. Cinstirea dată icoanelor revine direct persoanelor reprezentate.

--- Terminare citat ---

Iar asta, de exemplu, e ştiinţă?

Te rog să-ţi răspunzi mai degrabă ţie. Cu sinceritate.

Toate de bine

Eugen7:

--- Citat din: Sieglind din Mai 18, 2011, 10:00:46 a.m. ---Şi atunci de ce o faci? aici
De fapt, asta e nelămurirea mea
--- Terminare citat ---
In cotextul discutiei (pe care nu am initiat-o), am considerat ca ar fi utile informatiile pentru cei interesati.


--- Citat din: Eugen7 din Mai 18, 2011, 08:57:22 a.m. ---
--- Citat din: Sieglind din Mai 17, 2011, 09:47:49 p.m. ---Multumesc pentru completari. Sunt utile pentru cei interesati. Eu nu am dorit sa intru in amanunte.

--- Terminare citat ---
Cumva asta sună a autoritate în materie?
--- Terminare citat ---
Are vreo relevanta? (din moment ce ne aflam pe un forum dedicat siintei si dorim sa discutam subiecte stiintifice).

A.Mot-old:

--- Citat din: Eugen7 din Aprilie 22, 2011, 10:10:40 a.m. ---
--- Citat din: A.Mot din Aprilie 22, 2011, 08:26:14 a.m. ---Nu-l intreb pentru ca sunt sigur ca Eugen7 nu crede in Iisus Hristos

--- Terminare citat ---
Ce este cu ineptia asta?
Cu ce drept vorbesti in numele meu si cu atata siguranta?  :o

Marturisesc ca sunt ortodox crestin (ceea ce implica ca pe aceasta cale am certitudinea existentei lui Iisus Hristos).

--- Terminare citat ---
Si eu cred ca exista Iisus Hristos si ca El este Fiul lui Dumnezeu Tatal Ceresc si cred ca Iisus Hristos a spus:"Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu şi mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl."Vezi Ev.Ioan,cap.14,vers.12.A crede in Iisus Hristos inseamna a face lucrarile lui si chiar mai mari ca ale lui. Poti tu vindeca oamenii bolnavi prin cuvant si simpla atingere si poti tu hrani 5000 de oameni cu trei pesti si doua paini?Daca tu poti face aceste lucrari atunci tu crezi in Iisus Hristos iar daca nu poti atunci asta inseamna ca esti fariseu......... 

AlexandruLazar:

--- Citat ---A crede in Iisus Hristos inseamna a face lucrarile lui si chiar mai mari ca ale lui.
--- Terminare citat ---

Asta e o logică foarte abstractă pentru mine.


--- Citat ---Poti tu vindeca oamenii bolnavi prin cuvant si simpla atingere si poti tu hrani 5000 de oameni cu trei pesti si doua paini?
--- Terminare citat ---

Nu, dar am citit despre cineva care poate să omoare șapte muște dintr-o lovitură. Desigur că pare incredibil dar am citit, nu văd de ce aș avea vreun dubiu că se poate... ;D

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă