Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

expansiunea universului ...o problema

<< < (14/15) > >>

Adi:

--- Citat din: Mishulanu din August 26, 2010, 09:25:09 p.m. ---Ultimele date culese din observatii sugereaza ca Universul se extinde accelerat. Stie cineva care este valoarea numerica a acceleratiei, pentru ca nu am gasit-o pe nicaieri?

--- Terminare citat ---

Ultimele date, da, dar sunt vechi cam de zece ani. Desigur, masuratorile s-au perfectionat. Extinderea Universului este masurata de variatia in timp a constantei lui Hubble. Un site foarte bun este cel pentru public al experimentului WMAP. Acolo vei gasi si raspunsul tau.

http://map.gsfc.nasa.gov/universe/

Mishulanu:
M-am uitat pe site dar nu contine date factuale despre acceleratia expansiunii, se spune doar ca este accelerata. Probabil ca cifrele exacte sunt secret de stat.
In orice caz, continuand paralela pe care am inceput-o intr-un alt topic despre asemanarile existente intre Universul observabil si proprietatile unei gauri negre, expansiunea si indepartarea galaxiilor poate fi usor explicata prin scaderea densitatii odata cu cresterea masei. O gaura neagra cu cat este mai masiva cu atat este mai putin densa. Cum cantitatea de materie din Universul observabil este in continua crestere, pentru ca lumina din zone foarte indepartate ajunge pentru prima data la noi, densitatea acestei materii trebuie sa scada proportional, ducand la indepartarea galaxiilor unele de altele.

Adi:
Expansiunea Universului este data de constanta lui Hubble. Asta o gasesti peste tot, inclusiv aici.

http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=742

si aici

http://map.gsfc.nasa.gov/universe/uni_expansion.html

Apoi este accelerarea exapansiunii care nu stiu exact unde se poate gasi.

Mishulanu:

--- Citat din: Adi din August 27, 2010, 01:17:28 a.m. ---Expansiunea Universului este data de constanta lui Hubble. Asta o gasesti peste tot, inclusiv aici.
Apoi este accelerarea exapansiunii care nu stiu exact unde se poate gasi.

--- Terminare citat ---

Da, stiu care este valoarea constantei lui Hubble dar pe mine ma interesa valoarea acceleratiei. Am gasit in ultima carte a lui Smolin ca o buna aproximare a acceleratiei este data de raportul dintre viteza luminii si varsta universului, in jur de 10^-10 m/s^2.

Acum, se pare varsta universului este egala cu 1/H, unde H este constanta lui Hubble. Asta inseamna ca acesta constanta nu este de fapt constanta si ca trebuie sa varieze in timp, nu? Adica, atunci cand varsta universului va fi dubla fata de acum, constata lui Hubble trebuie sa fie jumatate din valorea actuala, adica viteza de expansiune scade in timp, nu accelereaza. Cum vine asta?

Mishulanu:


Am atasat un grafic care arata variatia constantei lui Hubble( f(x) ) in functie de varsta Universului(x). Daca formula este corecta si varsta Universului este egala cu 1/H, atunci viteza de expansiune trebuie sa scada in timp, nu sa creasca. Nu inteleg care este rationamentul prin care s-a ajuns la concluzia ca Universul se extinde accelerat.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă