Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

De ce crede lumea in Dumnezeu?

<< < (8/9) > >>

AlexandruLazar:
@gothik12: cărțile se găsesc și în română. Dacă ești din București, le poți găsi pe la orice librărie mai mare, eu le-am luat de la Cărturești pe amândouă dar probabil le găsești și la Eminescu sau la Diverta. Cartea lui Cornford sigur se găsește și la Diverta și e foarte bună, dar ai grijă că e scrisă presupunând cunoscut un volum foarte mare de cunoștințe legate de evoluția filosofiei grecești. Dacă te pierzi pe la jumatea paragrafelor, ține un dictionar de filosofie lângă tine.

@radhoo: cartea lui Savater este foarte interesantă, dar să știi că nu e neapărat ceva original -- instituirea direct în societate a unor legi cu proveniență așa-zis divină și cu rol social de suport juridic nu e o trăsătură a religiilor, ci a statelor fundamentaliste. Există religii care nu au instituit niciodată așa ceva și care nu au avut niciodată un rol explicit de control a maselor. Asta e o idee popularizată pe la sfârșitul secolului 19 de Marx și ai lui, care din păcate a prins foarte bine în Europa unde separarea religiei de stat a venit foarte, foarte târziu.

Virgil:

--- Citat ---  Intrebarea mea este: care sunt beneficiile religiilor?
De milenii de cand exista nu au facut decat rau. NU au facut oamenii mai buni, mai milosi, mai solidari, este dovedit stiintific ca selectia naturala face asta: oamenii sunt mai buni pentru ca astfel au avantaje evolutive. Exista vreun beneficiu al religiei?  
--- Terminare citat ---

Sa fi facut religia mai mult rau decat armele, si razboaiele inventate de om? Religia este rezultatul unor meditatii si inspiratii superioare, puteti spune acelasi lucru si despre cel care a inventat dinamita, dar bomba atomica? Puteti sa-l puneti pe Buddha, sau pe Isus, pe acelasi nivel cu Nobel? Cine a facut lumea mai rea arcul cu sageata sau dinamita?
Sigur orice "bine" adus omenirii, are si o latura negativa, dar partea negativa, apartine tot omului, prin felul "pervers" de a traduce binele. Aici ma refer la perioada inchizitiei, sau la jihadul Islamic.

thunder:
"De ce crede lumea in Dumnezeu?"

Din acelasi motiv din care crede si in Stiinta!

Electron:

--- Citat din: thunder din Aprilie 01, 2013, 06:19:10 p.m. ---"De ce crede lumea in Dumnezeu?"

Din acelasi motiv din care crede si in Stiinta!

--- Terminare citat ---
Si care este, dupa tine, acel "acelasi" motiv?

e-

thunder:

--- Citat din: Electron din Aprilie 01, 2013, 09:11:45 p.m. ---
--- Citat din: thunder din Aprilie 01, 2013, 06:19:10 p.m. ---

--- Terminare citat ---
Si care este, dupa tine, acel "acelasi" motiv?

e-

--- Terminare citat ---

Nevoia de a ne sprijini de ceva. Unii de credinta, altii de stiinta ... unii cred ca stiu, altii stiu ca cred.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă