Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

De ce crede lumea in Dumnezeu?

<< < (3/9) > >>

AlexandruLazar:

--- Citat din: florin_try din Aprilie 19, 2010, 03:31:20 a.m. ---
--- Citat ---Explicarea fenomenelor naturii este doar ceva superficial;

--- Terminare citat ---
Superficial? Dar cele mai luminate minti de cind e lumea si pina azi tot nu au reusit sa descifreze fenomenele naturii.
[...]
Biblia si misticii spun ca universul cu legile lui au fost create de D-zeu, da? Pai atunci a creat D-zeu ceva doar asa superficial de intelegerea lui este doar superficiala? 

--- Terminare citat ---

Ah, nu, ai înțeles greșit ce vroiam să spun. Explicarea fenomenelor naturii este ceva superficial în sensul că ea, ca nevoie umană, este doar o manifestare a nevoii de sens la care religia răspunde. Nu vreau să înțelegi că e ceva superficial în sensul că e banal (rahat, cred că n-aș mai fi pe forumul ăsta dacă ar fi cazul :D), ci în sensul că nu nevoia de a explica fenomenele naturii sau în general, nu nevoia de explicații în sine, a stat la baza primelor forme de religiozitate. Procesul de individualizare a oamenilor s-a făcut foarte încet și chiar cele mai vechi informații pe care le avem de la filosofii greci ne arată că pe vremea lor nu se încheiase definitiv. Chiar și unii ca Anaximandru sau Pitagora, pe care oamenii sunt obișnuiți să-i dea azi exemplu de pionieri ai științei, au fost foarte departe de a se fi îndepărtat de fundamentele religioase. în niciun caz apariția religiilor, chiar a celor cu zeități individualizate, nu s-a făcut printr-un proces de genul "mă întreb ce tună și nu știu ce altceva ar putea fi, deci sigur e un fel de om mai mare sus acolo care tună".

sumalan dorin:
Salutare.

Îmi voi exprima şi eu punctul de vedere,încerc să fiu cât mai scurt.
 
Păi credinţa în dumnezeu, a fost trasmisă de-a lungul secolelor prin diferite mijloace cum ar fi: pictură, poezie,muzică.Dacă ceva este trasmis cu insistenţă ,odată intrat în mentalul colectiv, iese cam greu.De ce mai crede lumea în dumnezeu? ,păi de exemplu dacă cineva ne face un rău de exemplu ( ne fură ceva,şi nu putem demonstra) atunci vom spune "dumnezeu o să îl pedepsească" ,dacă de exemplu dăm peste o nenorocire ,în minte ne vine automat întrebarea " ce am făcut eu doamne de mă pedepseşti? ",pe timplul regimului comunist în România se facea educaţie ateistă,acum nu se mai face,poate acum numai avem nevoie de o astfel de educaţie,mă gândesc că trebuie să avem un punct de referinţă-dumnezeu,dacă e ceva în neregulă ,să punem întrebări,şi să aşteptăm răspunsuri.

Mishulanu:
Ca sa gasim raspuns la acesta intrebare trebuie sa ne gandim ce nevoi safisface ideea de Dumnezeu. Prima este nevoia da a intelege lumea in care traim. Dumnezeu si religia ofera o explicatie simpla si la idemana oricui. A doua nevoie este inlaturarea fricii de moare. Dumnezeu si religia promit viata vesnica celor care in viata s-au dovedit vrednici de aceasta. A treia nevoie este atenuarea sentimentului de singuratate. Chiar daca suntem fiinte sociale, in mintea noasta suntem doar noi cu noi insine + Dumnezeu, care se zice ca este mereu alaturi de noi, si ne iubeste orice ar fi, idee care te incurajeaza in momentele mai dificile ale vietii.
Deci, daca poti gasi explicatii rationale pentru lumea in care traiesti, nu-ti doresti viata vesnica si pot sa accepti ideea ca intr-o zi totul se va termina si esti constient de faptul ca atunci cand te afli intr-o situatie dificila, ajutorul poate sa vina doar de la tine sau de la cei din jurul tau, Dumnezeu nu prea mai safisface nici o nevoie.

Adi:

--- Citat din: Mishulanu din Aprilie 19, 2010, 09:53:47 p.m. ---Deci, daca poti gasi explicatii rationale pentru lumea in care traiesti, nu-ti doresti viata vesnica si pot sa accepti ideea ca intr-o zi totul se va termina si esti constient de faptul ca atunci cand te afli intr-o situatie dificila, ajutorul poate sa vina doar de la tine sau de la cei din jurul tau, Dumnezeu nu prea mai safisface nici o nevoie.

--- Terminare citat ---

Bine punctat. Cam asta e situatia mea.

ioana.m:
Eu va propun altceva: daca nu crede lumea in Dumnezeu nu crede totusi in ceva? Orice...crede in stiinta, crede in apa, crede in aer sau in extraterestrii (asta ultima e deplasata deocamdata). Acum intrebarea mea este: este sau nu si aceasta credinta o forma de credinta in ceva care sa ne dea speranta, alinare etc etc? Poate nu sunt eu tocmai on topic acum dar asa cum percep eu ideea de divinitate, cu totii credem in ceva si poate acel ceva sa devina Dumnezeul nostru.

Edit: Oamenii sunt indoctrinati de mici de aceea cred. Odata ce ti se baga ideea asta in cap e greu sa o scoti. E ca o lupta launtrica sa zic asa. Poate ca unora le e pur si simplu frica sa nu creada. Multi nu admit ideea ca ateii ar putea sa aiba punctele lor de vedere.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă