Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Discutii despre Big Bang si ce a fost inainte de Big Bang

<< < (2/11) > >>

AlexandruLazar:
Exact. Universul nu se extinde în spațiul, ci spațiul este o manifestare a Universului. Nu există nici măcar un "dincolo" de cea mai îndepărtată particulă, pentru că acolo se termină spațiul, deci nu poți vorbi de "mai departe" de atât.

Edit: ca să încerc să fiu mai clar un pic, cele trei direcții au sens atunci când sunt definite efectiv pe un spațiu. Ele reprezintă o metrică a acestuia -- altfel spus, o coordonată îți arată cam cât de mult spațiu e între ea și o origine (oarecare, dar consistent definită, adică atunci când măsori coordonatele, iei de fiecare dată aceeași origine). Dacă nu există spațiu, această metrică nu are sens.

Știu, știu, nimicul e ceva extraordinar de greu de imaginat pentru oameni, și mie îmi este foarte greu să îmi imaginez nimicul complet, care nu e nici măcar vid :).

Adi:

--- Citat din: chimistul din Aprilie 11, 2010, 10:43:48 a.m. ---Salut!


--- Citat ---dar inainte de Big Bang nu exista spatiul, deci nu exista vidul. E mai clar acum?
--- Terminare citat ---

Pt mine e mai ceata cu logica asta. Ce ma face pe mine sa gandesc asa? Cine ma opreste sa duc trei drepte in spatiu in ce directie vreau eu inainte de BIG BANG si sa ii spun spatiu?Gol.

--- Terminare citat ---

Ce te impiedica este faptul ca nu ai unde sa le tragi. Nu exista spatiu. Totul era concentrat intr-un punct, sau cel putin intr-un volum foarte foarte mic.

Adi:
AlexandruLazar, ai raspuns foarte bine. Nu mai am nimic de completat. Sper ca este mai clar pentru chimistul. E bine ca incepem sa ne ajutam unii pe altii, specialisti in diferite domenii ale stiintei, sa invatam despre alte domenii.

florin_try:

--- Citat ---Oricat de mare e universul asta daca a plecat dintr-un punct inseamna ca e finit doar ca nu il putem noi cuprinde ( timpul de cand s-a format x viteza de deplasare= distanta)  vrei sa imi spui ca dincolo de cea mai departata particula  fata de centrul universului nu este nici macar vid?

--- Terminare citat ---

Pai partea cu bold nu e chiar exacta, in sensul ca daca inmultesti timpul de cind s-a format universul (13.5 miliarde ani), cu "viteza de deplasare" (care este viteza lumini) ar rezulta ca raza universului e de 13.5 miliarde ani-lumina.
Dar asta nu e asa, caci universul insusi se extinde, iar raza universului de azi nu e de 13.5 ci de vre-o 50 miliarde ani lumina.

Nu exista un "centru al universului", deoarece nici un punct al universului nu e mai special ca altul.

Daca ne plimbam pe suprafata unei sfere nu vom ajunge niciodata la "marginea" suprafetei. Cam la fel ar fi si cu universul doar ca in loc de suprafata 2D e spatiu 3D dar cu o astfel de geometrie ca daca pornim dintr-un punct si mergem la nesfirsit, ajungem in punctul de plecare.

Chestia cu vidul nu o inteleg nici eu. Clar vidul e "ceva" si nu "nimic".
Ceea ce ma lasa total in ceata e de ce observatorul Rindler vede particulele virtuale ale vacuumului, ca REALE?????

Adi:
Pai prin vid se intelege diferite chestii. In teoria generala a relativitatii vidul este absolut gol. Iar in teoria cuantica vidul este de fapt foarte activ cu producere si distrugere de particule elementare virtuale. Acum cand analizezi Universul per ansamblu folosesti teoria generala a relativitatii si atunci descrii vidul ca fiind absolut gol. Daca te uiti cu o lupa uriasa intr-o zona foarte mica a spatiului, o zona mai mica ca un atom, atunci vezi fluctuatii cuantice, aceste particule elementare ce apar si dispar. Cand te uiti la scara mare, vezi in medie, si atunci zero, adica absolut nimic. Cam asta e cu vidul ...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă