Forumul Scientia
Diverse => Arhivă mesaje de pe vechiul forum => Subiect creat de: Adi din Octombrie 22, 2008, 04:10:51 a.m.
-
Adaugat de Adi pe 3 ianuarie 2009. Iata sursele din care avem permisiune scrisa ca putem traduce articole. Din orice alte surse articole nu au voie sa fie traduse, ci trebuie rescrise in propriile cuvinte folosind informatiile de acolo, dar si din alte surse. In orice caz, sursele de informatii trebuie precizate clar. Deci putem traduce articole de la:
- Revista Symmetry (http://www.symmetrymagazine.org/cms/) (stiri noi in dreapta sus si articole ample, toate din fizica particulelor)
- Revista Elementaire (http://elementaire.web.lal.in2p3.fr/) (articole de popularizare a fizicii particulelor)
- Site-ul NobelPrize.org (http://nobelprize.org/) (informatii oficiale despre premiile Nobel: declaratii de presa, explicatii pentru public, autobiografii si biografii, etc)
- Orice site al NASA
- Siteul Interactions.org (http://www.interactions.org/cms/) (articole si declaratii de presa din fizica particulelor)
- Blogul NotRocketScience (http://scienceblogs.com/notrocketscience/) (stiri la cald din medicina scrise de un jurnalist de stiinta profesionist care nu scrie citind alte articole din presa sau declaratii de presa, ci citidind direct articolul publicat de oamenii de stiinta, intelegandu-l si explicand ceea ce el intelege, este din domeniul biologiei, medicinei, domeniu in care autorul are studii stiintifice).
De aici putem prelua in romana gratuit, dar numai daca luam primul paragraf cu link, sau maxim 25% din articol cu link.
The Epoch Times Romania (http://epochtimes-romania.com/articles/section_60_1.html)
Adaugat de Adi pe 06 august 2009. Iata surse de stiri de stiinta interesante.
http://www.physorg.com/ - stiri de stiinta originale sau declaratii de presa
http://www.newscientist.com/ - stiri de stiinta ale New Scientist
http://www.scientificamerican.com/ - stiri de stiinta ale Scientific American
http://sciencenow.sciencemag.org/ - stiri de stiinta ale revistei Science
http://www.nature.com/news/index.html - stiri de stiinta ale revistei Nature
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/default.stm - stiri de stiinta la BBC News
http://www.popsci.com/ - stiri atragatoare de stiinta, tehnologie
http://gizmodo.com/ - stiri despre gadgeturi
http://www.space.com/ - stiri despre astronomie, astrofizica si misiuni spatiale
http://www.snopes.com/ - mituri urbane demontate
Din fericire, numarul de voluntari motivati a crescut si avem acum vreo 4-5 voluntari activi care pot sa scrie articole de stiri simultan. Exista atunci sansa ca doi sa faca acelasi articol, cum s-a intamplat astazi, cand doi voluntari entuziasti au scris aceeasi stire. De aceea, va rog ca pe viitor cand va apucati sa scrieti o stire sa o treceti aici ca fiind luata. Scrieti data, in cateva cuvinte despre ce e stirea si link catre sursa. Multumesc mult. Ma bucur sa vad asa de voluntari motivati, precum cei care au fost declarati voluntarii lunii octombrie si vor primi cate o carte de stiinta si diploma StiintaAzi.ro.
-
voi face o stire de aici http://www.physorg.com/news143891566.html
-
Dupa cum v-am spus si pe messenger il postez si aici pe acesta care este in lucru la mine: http://www.physorg.com/news143712781.html
-
Eu o sa fac articolul de la http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081016084051.htm .
-
Excelente articole alese de voi. Le astept cu drag pe email si le voi publica deseara. Mult succes!
-
Joi , 23 octombrie 2008, iau http://www.physorg.com/news143974992.html si http://sciencenews.org/view/generic/id/37928/title/Magic_tape
-
Felicitari pentru perseverenta voastra la scris articole, la cerut feedback si la implementarea lor. La fiecare iterare scrieti tot mai bine. Iata inca cateva sfaturi:
- Articolele de biologie/medicina trebuie trimise intai la Raul Sandu, coordonatorul pe biologie/medicina. Raul este student la medicina in anul cinci la Iasi. Raul ca corecta ca partea stiintifica din articole este corecta. De asemenea, va corecta cat poate gramatica, punctuatia, ortografia si va pune articolele pe site, asa cum le-as pune eu. Totusi, Raul va lasa articolele nepublice pe site. Asta voi face eu in timpul noptii in tara si seara la mine, dupa ce ma uit si eu o data pe articole.
- Reamintesc importanta unui bun sumar. Este cel mai important paragraf in articol. Oamenii il citesc intai pe acesta si apoi poate citesc mai mult, poate nu. Dar noi trebuie sa ne asiguram ca daca il citesc doar pe acesta, au aflat tot ce e esential. Verificati de fiecare data daca paragraful raspunul de la TOATE din cele 6 intrebari: Cine a facut Ce (o echipa de cercetatori de la universitatea cutare din tara cutare a descoperit cutare). Cum (folosind tehnici de biochimie moleculara sau ... studiind compusi din domeniul electronii moleculare sau analizand date de la la telescopul spatial Hubble). De ce/pentru ce (Aceasta descoperire este foarte importanta, pentru ca ...). Unde si cand (unde si cand a fost facuta descoperirea, sau macar in ce revista stiintifica a aparut articolul, de exemplu "Acesta descoperire a aparut in ultimul numar al prestigioasei reviste Nature, din 23 octombrie 2008). Atentie, cu o astfel de fraza trebuie sa se termine paragraful final mereu. Atentie, este o distinctie intre articolul pe care il cititi voi ce apare pe un site de stiri si articolul stiintific original, publicat in o revista de stiinta. La acesta din urma ne referim.
- Apoi la finalul articolului sa puneti ceva de genul: "Articol scris pentru StiintaAzi.ro de cutare. Puteti citi mai multe detalii pe Cutare". Si Cutare merge cu link spre articoul initial.
- scrieti fara alineate la paragrafe
- scrieti pe cat puteti cu diacritice (stiu ca ia timp, dar cu cat va antrenati mai mult, cu atat mai usor scrieti apoi cu diacritice; dupa ce va invatati, nu ar trebui sa i mai mult timp decat v-ar lua sa scrieti un articol fara diacritice)
Multumesc pentru luarea in considerare a acestor sugestii ... Mult succes in continuare si la cat mai multe articole!
Adi
-
Daca tot suntem pe un site mai elevat, bibliografia nu ar trebuii scrisa mai asa ... stiintific?
Adica:
Smith, J. et all, "The discovery of water", Nature, nr. 50, pag. 201, mai 2008
-
Daca tot suntem pe un site mai elevat, bibliografia nu ar trebuii scrisa mai asa ... stiintific?
Adica:
Smith, J. et all, "The discovery of water", Nature, nr. 50, pag. 201, mai 2008
Daca un autor se exprima asa este bine, insa nu este necesar. In practica, nimeni din cititorii nostri nu are acces la revista Nature si nu poate citi articolul, iar daca l-ar citi, nu l-ar intelege. Nature si Science sunt articole stiintifice, nu explicate publicului. Este suficient sa fie citata sursa Nature. Unde avem link la articolul inital din Nature, il punem pe site.
Asa cum ai spus tu se pune referinta in un articol de stiinta. Dar acestea ce le avem pe site sunt stiri, stiri despre stiinta, pentru publicul larg, care vrea sa inteleaga cu un efort minim despre progresele stiintei si tehnologiei, cum au fost obtinute, cum ii vor afecta viata si asa mai departe.
-
Da am inteles, dr daca m-ati cita pe mine de exemplu asa cum zici tu si nu ai link catre articolul meu, m-ash supara tare!
Stiu ca e un pic mai pretentios, dar asa e corect. Nu e vorba de cine il citeste ci de respectarea copyright-ului.
-
Da am inteles, dr daca m-ati cita pe mine de exemplu asa cum zici tu si nu ai link catre articolul meu, m-ash supara tare!
Stiu ca e un pic mai pretentios, dar asa e corect. Nu e vorba de cine il citeste ci de respectarea copyright-ului.
Nu se incarca nici un copyright. Copyrightul se refera la a copia cuvant cu cuvant un text (sau in proportia de 80-90% sa fie cuvant cu cuvant, ma rog, definitia e mai vaga). Ori tu cand scrii o stire despre un articol de stiinta, povestesti in cuvintele tale ce zice artiocolui din Nature, deci nu copiezi articolul de acolo, deci nu ai cum sa incalci un copyright. Este suficient sa dai sursa (numarul din data cutare din Nature plus numele autorului principal si universitatea si tara) este suficient de precis pentru public pentru a cauta apoi in acel numar din Nature si a verifica informatia daca chiar doreste.
Este o diferenta intre un articol de stire in un ziar pentru publicsi un articol stiintific in o revista de stiinta pentru oameni de stiinta.
-
In fine, eu mi-am exprimat parerea, daca o sa scriu un articol o sa pun bibliografia asa cum am spus mai sus ;D
-
In fine, eu mi-am exprimat parerea, daca o sa scriu un articol o sa pun bibliografia asa cum am spus mai sus ;D
Da, este perfect. Chiar ne-am bucura sa scrii si tu niste articole. Un articol de stire are nevoie doar de un singur paragraf, dar sinteza serioasa (cele 6 intrebari clasice sa fie raspunse) ca sa fie un articol bun. Deja daca omul citeste asta e suficient. Incercam sa mentinem cel putin 4 articole pe zi, chiar daca au un singur paragraf nu are nimic. Ajuta. Pentru a fi multi cititori fideli, trebuie cel putin 4 articole pe zi, am aflat ...
-
Cum e weekend si toti suntem obositi (din categoria asta fac parte si eu), o sa scriu o stire foarte scurta de la http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081024204136.htm .
-
Alexandru Militaru este un nou voluntar tot in clasa a noua, cum este si Diana. El a scris o scurta stire despre pisica fluorescenta. Bine ai venit in clubul StiintaAzi.ro, Alexandru!
-
Deocamdata, o sa fac articolul de la http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081027140819.htm . Poate mai pe seara scriu unul mai lung...
-
Aveti pe stiintaazi.ro vreun articol depsre "Pendulul lui Foucault" ? Daca nu , ma apuc de treaba :) .
-
eu pregatesc un articol care se numeste asa: "scientist turns to ink-jets printer for a new heart"
-
Aveti pe stiintaazi.ro vreun articol depsre "Pendulul lui Foucault" ? Daca nu , ma apuc de treaba :) .
Nu avem ... spor mare ...
-
o sa ma ocup de articolul " Persistent bacterial infection exploits killing machinery of immune cells" de pe Physorg :)
-
Pe viitor, va rog sa trimiteti articolele pentru a fi fi corectate la articole@stiintaazi.ro. Le vor primi Teo, Raul si cu mine. Felicitari pentru munca de pana acum si la cat mai multe articole!
-
Voi scrie un articol despre paradoxurile lui Zenon, pentru ca am observat ca nu a fost tratat pe aici ;D .
-
Foarte frumos, Mihai. Curand o sa pun si articolul tau cu pendulul pe site.
-
Si eu astept articolul cu paradoxurile lui Zenon :)
-
Dupa o lunga pauza, o sa scriu o stire de la http://www.physorg.com/news145171200.html .
-
Eu încă nu am uitat de articolul despre măsurarea expansiunii Universului :). Am avut o perioadă ceva mai plină la facultate, dar sper să am timp zilele astea sa pun cap la cap notițele.
-
Minunat, Alexandru. Ai ales un articol important, Diana. Le asteptam cu drag.
In alta ordine de idei, in ultima vreme am reusit sa punem cate 3-4 stiri pe zi, plus cate un articol de revista presei din Romania. Am aparut ieri si azi la revista presei de stiinta de la Hotnews (cu link spre noi) si azi in un articol in Cotidianul (tot cu link catre noi). EvZ ne-a preluat 5 articole in trei zile saptamana trecuta, dar saptamana asta nu, de fapt nu au scris nimic despre stiinta (poate persoana care ne prelua articole nu a lucrat). Oricum, siteul este in crestere si datorita voua si articolele voastre au sansa sa fie preluate de nume mari din mass media romaneasca.
-
Am verificat mailul articole@stiintaazi.ro si am primit email prompt. Trimiteti pe viitor articolele iarasi la acest email, caci Teo si Raul si cu mine le vom corecta si le vor pune pe site. Iar apoi seara la mine in Canada si noaptea in tara eu le dau publicarea finala, astfel incat sa apara pentru cei ce intra dimineata in tara.
-
Ma voi ocupa de aceasta stire: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081103165023.htm , sper ca s-au rezolvat toate problemele cu conturile de mail ale site-ului.
P.S.: voi recorecta articolul cu paradoxurile lui Zenon si vi-l voi trimite astazi.
-
Daca articole@stiintaazi.ro va da eroare, trimiteti va rog la adi@stiintaazi.ro, teo@stiintaazi.ro daca articolul nu este din stiintele vietii si la adi@stiintaazi.ro si raul@stiintaazi.ro daca este de stiintele vietii (medicina, biologie, psihologie, etc).
-
Eu pregatesc urmatorul articol: "Researchers Discover New Risk Factor For Cardiovascular Disease, And A Way To Control It" de pe sciencedaily.com
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081109122531.htm
-
O sa fac articolul de aici: http://www.physorg.com/news145530214.html . Ceva in legatura cu gripa spaniola.
-
Am pus articolul lui Raul pe site, pe cel al Dianei si pe cel al lui Mihai le vom publica maine, astazi avem deja destule. Desigur, intre timp va incurajez sa scrieti si alte stiri, caci maine nu o sa mai avem articole ca si astazi. Spor mare, faceti o treaba minunata pana acum!
-
Articolul de la http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081113181430.htm .
-
Ma voi ocupa de acest articol: "Optical illusions: caused by eye or brain?" http://www.physorg.com/news145621013.html .
-
Excelente articole alese, mult succes. Diana, am primit articoul tau, Raul il va corecta.
-
pregatesc urmatorul articol:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081118161234.htm
-
Am o intrebare,ma gandeam pentru ca am primit un val de inrebari zilele astea, sa scriu un "articol" despre cum se determina structura cristalina (modul de aranjare al atomilor) in cristale (in principal). Si ma gandeam sa scriu despre metodele de det prin difractometrie de raze X...
E ok? Am voie? Chiar daca nu e stire de ultima ora ca sa spun asa...
-
Coesite, desigur ca se poate si chiar te rugam sa scrii. Noi oferim atat stiri, cat si articole de popularizare a stiintei si alte materiale educationale (cum este viata unui om de stiinta, ce oportunitati de cariera sunt pentru cei ce studiaza stiinta, cum e sa studiezi in straintate si asa mai departe).
-
Ok, o sa ma apuc si cand o sa fie gata o sa ti-l trimit.
-
Am vazut si pe PhysOrg si pe Yahoo! News ca se scrie despre confirmarea teoriei lui Einstein:
http://news.yahoo.com/s/afp/20081120/sc_afp/sciencephysicseinstein_081120235605
http://www.physorg.com/news146415074.html
Ma voi ocupa de aceasta "tema" :).
-
Gothic, ai remarcat, este o stire exceptionala. Insa este prezentata nu doar prost, cat si gresit, de PhysOrg si Yahoo News. Sub forma asta gresita a fost si preluata de Ziua online. Am fost prea obosit aseara sa scriu un articol amplu pe tema asta, poate scriu si eu in weekend, dupa ce incerci tu intai. Iata aici articolul din Science. Este cu totul altfel decat ce prezinta ziarele astea. Ziarele zic ca teoria lui Einstein abia acum e confirmata! Induc oamenii in eroare. Este drept ca noile calcule sunt in acord cu teoria si este pentru prima data cand se calculeaza "plecand de la zero" ce masa ar trebui sa abia protonii si neutronii! Asta da! Este o mare realizare! Mare! Dar nu este prima data cand se confirma teoria lui Einstein a relativitatii! Asta ei spun gresit!
Vrei sa iti dau articolul din Science? Eu am acces la el, ca institutia noastra are abonament.
-
Gothic, ai remarcat, este o stire exceptionala. Insa este prezentata nu doar prost, cat si gresit, de PhysOrg si Yahoo News. Sub forma asta gresita a fost si preluata de Ziua online. Am fost prea obosit aseara sa scriu un articol amplu pe tema asta, poate scriu si eu in weekend, dupa ce incerci tu intai. Iata aici articolul din Science. Este cu totul altfel decat ce prezinta ziarele astea. Ziarele zic ca teoria lui Einstein abia acum e confirmata! Induc oamenii in eroare. Este drept ca noile calcule sunt in acord cu teoria si este pentru prima data cand se calculeaza "plecand de la zero" ce masa ar trebui sa abia protonii si neutronii! Asta da! Este o mare realizare! Mare! Dar nu este prima data cand se confirma teoria lui Einstein a relativitatii! Asta ei spun gresit!
E ciudata stirea asta "teoria lui Einstein a fost (re)confirmata prin simulari numerice" :D
Simularile alea numerice nu tin loc de un sistem fizic real pentru ca pleaca si ele de la un model fizic care se obtine in urma unor ipoteze mai mult sau mai putin simplificatoare. Simulari sa zicem exacte nu se pot face decat pentru sisteme fizice reduse, numar mic de particule.
-
De acord, stirea este prezentata foarte gresit si induce in eroare. Despre ce e vorba de fapt? S-au facut simulari precise in teoria cromodinamicii cuantice (QCD, sau teoria fortei tari), de fapt cele mai precise simulari vreodata, plecand de la teoria fizica a QCD si au zis: plecand de la masele cuarcilor, de la interactia tare, cat ar trebui sa ne dea masa protonului si neutronului? Si rezultatul le-a dat cat trebuie. Ce inseamna asta? Ca a fost confirmat inca o data ceea ce se banuia, ca Modelul Standard este solid. Dar s-a confirmat cu cea mai mare precizie de pana acum aceasta masa a protonilor si neutronilor.
Ce legatura are cu E=mc2? Pai din masa protonului, cam 5% e formata din masa cuarcilor. De unde vine restul de 95% din masa? Vine din energia de legatura intre cuarci (prin schimbul de gluoni, etc). Adica aceasta energie este vizibila ca masa in proton. Este inca un exemplu de unde se aplica E=mc2. Dar nu este pentru prima data cand formula este confirmata.
Chiar si in bomba atomica tot E=mc2 este si asta stim ca a fost confirmata de mai bine de 60 de ani. De fapt, formula asta a fost confirmata inca si mai de inainte ...
-
Am discutat cu Ghotic si impreuna am venit cu ideea ca sa oferim gratuit voluntarilor articole din Nature si Science, la care publicul in general nu are acces, dar noi avem la institutii. Pe langa articolele scrise de cercetatori in care isi anunta rezultatele, exista si articole generale despre stiinta (finantare, dezvoltarea pe diferite tari, etc) care pot fi intelese usor de voluntari si care pot fi apoi facute sumar, pe scurt, in romana. Cam asa am facut la articolul pe care prestigioasa revista Science l-a scris in numarul de azi despre Ad-Astra, asociatia online a cercetatorilor romani (in special din straintate). De asemenea, tot in numarul de azi exista inca un articol despre institutul national de biologie celulara, cu istoria lui in comunism si acum. Nu e in fiecare zi cand o revista prestigioasa precum Science analizeaza aspecte ale stiintei si cercetarii in Romania si cred ca merita sa prezentam aceasta publicului roman. Adica din acel articol in engleza si la care publicul roman nu are acces nici macar pe site, noi sa facem un sumar clar, concis, frumos, de cateva paragrafe in romana.
Cine este interesat? Deci voluntarii nostri au unul din avantaje acela ca le vom da ce articole vor ei din Science, Nature, etc, ceea ce publicul roman nu are acces deja. Unul din multele avantaje ce le au voluntarii nostri.
-
Momentan, am ceva treaba cu scoala. Dar peste cateva zile pot sa ma apuc de treaba.
-
Multumim, Diana. PS. Si eu o sa verific informatiile tale despre harta cu muzee in weekend.
-
Eu voi pregati articolul asta:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081120210853.htm
-
Am discutat cu Ghotic si impreuna am venit cu ideea ca sa oferim gratuit voluntarilor articole din Nature si Science, la care publicul in general nu are acces, dar noi avem la institutii.(...)
Cine este interesat? Deci voluntarii nostri au unul din avantaje acela ca le vom da ce articole vor ei din Science, Nature, etc, ceea ce publicul roman nu are acces deja. Unul din multele avantaje ce le au voluntarii nostri.
Eu sunt interesat ;D , multumesc mult.
-
O sa scriu un articol de la http://www.physorg.com/news146666562.html .
-
Ma voi ocupa de "Tehnologie LASER in operatii chirurgicale": http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081110153722.htm . Am vazut ca a aparut si prin ziare stirea asta.
-
Super articol, Gothic.
-
Am descoperit un blog de stiinta in engleza cu stiri foarte frumoase despre medicina si biologie. Stirile sunt exact cum trebuie sa fie (si cum am dori si noi dar inca nu facem asta: nu luate din declaratii de presa, sau din alte ziare mari de stiri, ci luate direct de la articolele de stiinta ale jurnalistilor si apoi explicate publicului fara termeni tehnici, simplu, inteligibil, cat sa aiba sens si sa fie atragator). Autorul lui este Ed Yong, un tanar ce locuieste in Londra. A terminat o facultate stiintifica, dar si-a dat seama ca vrea mai mult sa scrie despre stiinta decat sa faca stiinta (adica cercetare). Si aceasta si face si face inca foarte bine.
Blogul lui a castigat in 2007 concursuri de bloguri de stiinta si el este de asemenea "freelance science writer", adica scrie articole de popularizare a stiintei pe care apoi le ofera la ziare si cele care le doresc le cumpara. Astfel, a publicat in Nature (!), New Scientist (!) si alte nume mari.
Ei bine, i-am scris lui Ed si i-am cerut permisiunea de a traduce si publica pe blogul nostru aceste articole. Ei bine, ne-a permis. Zice ca ideal ar fi sa nu traducem tot, ci o parte si sa punem link spre articolul lui, dar nu tine neaparat. Asa ca, dragi voluntari, haideti sa luam articole de biologie si medicina si de acolo, veti citi cateva si veti ramane impresionati de cum scrie.
Mai mult, imi spune ca zilele astea i-a fost luat interviu de la Antena3 (!) pentru vaccinul pentru cancerul de col uterin.
Blogul lui s-a mutat recent pe un blog de stiinta, unde publica si alte nume mari din stiinta.
Iata asadar linkul de unde va invit sa traduceti pentru a oferi stiri de calitate din biologie publicului roman. Multumim, Ed!
http://scienceblogs.com/notrocketscience/
-
Voi lucra acest articol
http://sciencenews.org/view/generic/id/38666/title/Moonsleeping_bad_for_spacewalking
-
Bine ai venit si ca autor de articole, dupa cele doua articole traduse foarte frumos, Zidane. O sa il corectam si o sa il punem pe site. Cu bine, Adi.
PS. Daca sunt de biologie/medicina, trimimite lui Raul la raul@stiintaazi.ro si mie la adi@stiintaazi.ro, daca sunt din alt domeniu, trimite lui Teo la teo@stiintaazi.ro si mie.
-
Voi face articolul de la http://www.physorg.com/news147444853.html .
-
Am vazut ca ultimul articol trimis nu e pe site. Trebuie sa mai modific ceva la el?
-
Diana, sunt foarte ocupat, o sa il pun azi. Imi pare rau, din pacate suntem prea putini. Si eu ma gandesc ce sa facem, efectiv am petrecut foarte mult timp cu siteul (de fapt din pacate nu am muncit aproape deloc la cercetare saptamana trecuta si acum trebuie sa trag tare, e ultima saptamana aici la Fermilab). Tu continua sa scrii articole si le publicam noi, cand ne facem timp.
-
Nu-i nicio problema. Cand ai timp.. Spor la cercetare!
-
Ma voi ocupa de doua articole ;D :
http://www.physorg.com/news148226702.html - Boy or girl? It's in the father's genes
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7777413.stm - Elefantii traiesc mai mult in salbaticie (asta nu mi se pare mare descoperire, dar e bine ca cercetatorii au subliniat si sper ca vor determina gradinile zoologice sa ofere un mediu adecvat elefantilor si nu numai...) . Asta am gasit-o si pe aici: http://www.sciencenewsdaily.org/story-148228806.html .
-
Bune articole, Gotic!
Diana, am pus pe site ultimul tau articol, nu?
-
Adica cel cu LHC-ul? Da, e pe site.
-
Mersi, da, parca l-am pus.
-
Am trimis un articol despre Lopsided universe demands different explanation (http://sciencenews.org/view/generic/id/39537/title/Lopsided_universe_demands_different_explanation)
sper ca e bine ;)
-
Bine ai venit in echipa, Alex. Am trimis articolul tau lui Mihai si Luis sa il corecteze, daca au timp ...
-
Salutare,
Felicitari Alexu pentru primul tau articol. Dupa cum ai vazut l-am publicat deja.
-
Ma voi ocupa de un articol legat de Folding@home (http://folding.stanford.edu/) , mi se pare cel mai interesant proiect de pana acum si mai mult, oricine poate contribui la el, fie ca are sau nu cunostinte.
Am citit un articol amplu in revista CHIP despre acest proiect:D .Exista si romani implicati. (http://"http://chip.ro/stiri/diverse/echipele_de_folding_romanesti_printre_cele_mai_bune_din_lume/22895")
-
Spor la treaba ;D
Ar fi cazul sa ma ocup si eu de revista presei ca azi n-am pus nimic pe site.. Eventual si un articol scurt.
-
Am citit un articol amplu in revista CHIP despre acest proiect:D .Exista si romani implicati. (http://"http://chip.ro/stiri/diverse/echipele_de_folding_romanesti_printre_cele_mai_bune_din_lume/22895")
Aici (http://chip.ro/stiri/diverse/echipele_de_folding_romanesti_printre_cele_mai_bune_din_lume/22895") e linkul care merge. Primul mie nu mi-a mers
-
Buna, sunt noua pe aici si inca nu stiu exact ce si cum sa fac :). Am inteles de la Adi ca ar trebui sa anunt aici ca vreau sa traduc un anume articol. Acum as vrea sa incep sa traduc asta http://scienceblogs.com/notrocketscience/2009/01/worrying_slowdown_of_coral_growth_in_the_great_barrier_reef.php#more , ar fi in regula?
-
Da, Pixie, e ok. Nu trebuie sa ne intrebi pe noi. Daca vezi un articol care te intereseaza si nu e scris in topicul asta, poti sa il traduci fara nicio problema dupa ce anunti aici.
-
Am gasit si articolul asta pe acelasi subiect, daca te ajuta cu ceva: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081227225250.htm .
-
Buna Pixie si bine ai venit pe forum, chiar ne bucura initiativa ta de a te alatura echipei.
Sugestia Dianei este chiar foarte buna, in legatura cu acel link.
Daca ai si alte intrebari iti vom raspunde cu placere
-
Alex Alexandru, un nou voluntar s-a ocupat de stirea asta (http://www.nature.com/news/2009/090102/full/news.2008.1343.html)
-
Va multumesc mult pentru sugestii :), dar intre timp eu l-am tradus. Si am uitat de diacritice :)), asa ca o sa-l rescriu. Deocamdata l-am trimis domnului Adi, pentru ca el mi-a indicat blogul respectiv. Acum astept sa vad un feed-back.
O zi draguta! :P
-
Pixie, trimite articolul la adresa articole@stiintaazi.ro sau la mihai@stiintaazi.ro
Adi nu se afla in tara, si nici nu se poate ocupa de articolele noi venite, asa ca o sa le verific eu si le voi publica pe site dupa ce vor fi corectate. Poti sa lasi diacriticele de data asta pentru ca le voi pune eu.
-
Apropo, dupa ce ma uit peste el si voi vedea ce inseamna tradus, voi veni cu un feedback, pt ca articolele trebuiesc scrise, nu traduse.
Toti voluntarii citesc stirile publicate pe site-urile ce promoveaza stiinta, dupa care scriu articolele cu cuvintele proprii, dar in masura in care respecta corectitudinea stirii. Chiar si tradusul se numeste copy-paste, trebuie sa respectam si noi drepturile de autor, asa cum asupra articolelor noastre impunem acest drept.
Incet incet vei invata si tu de la noi ce reprezinta stirile pe care le punem, felul in care sunt scrise si ce trebuie sa transmita ele mai departe.
-
Buna, sunt noua pe aici si inca nu stiu exact ce si cum sa fac :). Am inteles de la Adi ca ar trebui sa anunt aici ca vreau sa traduc un anume articol. Acum as vrea sa incep sa traduc asta http://scienceblogs.com/notrocketscience/2009/01/worrying_slowdown_of_coral_growth_in_the_great_barrier_reef.php#more , ar fi in regula?
Salut Pixie, banuiesc cine ai fi, totusi daca vrei, e bine sa ne spui undeva si numele tau real, ca sa nu incurcam oamenii.
Da, orice articol de pe acel blog este bun sa fie citit si apoi trebuie trimis catre raul@stiintaazi.ro sa il corecteze. Dar el acum in vacanta nu are net, asa ca trimite la mihai@stiintaazi.ro care il va pune pe site si il va citi rapid. Daca esti cine banuiesc ca esti, ai experienta cu medicina si mai mult decat Raul, deci este ok, putem doar pune articolul tau pe site, presupunand ca este tradus bine. Mihai il poate pune pe site.
Bine ai venit! Chiar avem nevoie de voluntari pentru a oferi publicului roman si mai mult!
Cu bine,
Adi
-
Da, Pixie, e ok. Nu trebuie sa ne intrebi pe noi. Daca vezi un articol care te intereseaza si nu e scris in topicul asta, poti sa il traduci fara nicio problema dupa ce anunti aici.
Salut Diana. Apreciez mult ca ai raspuns prompt sa o ajuti pe Pixie sa se integreze in echipa Stiinta Azi. Totusi, trebuie sa fac o corectie la ce a zis ea. Nu este voie sa se traduca orice. De fapt, nu este voie sa se traduca nimic, cu cateva exceptii (Interactions.org, SymmetryMagazine.org, revista Elementaire, siteurile NASA, siteul NobelPrize.rog si blogul acesta de biologie ce l-am sugerat pentru biologie). Deci orice articol de aici poate fi tradus si propus, in caz in care nu a fost tratat deja, dar nu orice articol poate fi tradus. In rest articolele trebuie scrise de voluntari in cuvintele proprii. Asa invata si ei foarte mult.
-
Apropo, dupa ce ma uit peste el si voi vedea ce inseamna tradus, voi veni cu un feedback, pt ca articolele trebuiesc scrise, nu traduse.
Toti voluntarii citesc stirile publicate pe site-urile ce promoveaza stiinta, dupa care scriu articolele cu cuvintele proprii, dar in masura in care respecta corectitudinea stirii. Chiar si tradusul se numeste copy-paste, trebuie sa respectam si noi drepturile de autor, asa cum asupra articolelor noastre impunem acest drept.
Incet incet vei invata si tu de la noi ce reprezinta stirile pe care le punem, felul in care sunt scrise si ce trebuie sa transmita ele mai departe.
Mihai, ai raspuns perfect, asa cum ti-am raspuns si eu tie. Ca voluntarii trebuie sa scrie, nu sa sa traduca. Dar asa cum am spus si in postul precedent, avem voie sa traducem de acolo de unde am obtinut permisiune scrisa, cu mentiune clara pe site ca articolul este tradus cu permisiune din sursa cutare si ca articolul original poate fi citit acolo. Blogul aceste de biologie este un astfel de exemplu si este genial, caci tipul este un scriitor de stiinta profesionist, care a scris si pentru New Scientist, Nature si altele si care nu scrie (ca noi :D) dupa articole din ziare mai mari sau din declaratii de presa, ci el scrie doar dupa ce citeste articolele originale si le intelege. Astfel ca merita cu adevarat sa fie tradus de acolo.
Incerc sa adun pe forum si/sau pe site sursele clare de unde avem voie sa traducem, urmand ca al restul sa avem voie doar sa scriem in cuvinte proprii.
-
O sa ma ocup de articolul asta: http://www.sciencenews.org/view/generic/id/39443/title/For_preemies%2C_less_is_more . Raul se ocupa de obicei de articolele de medicina si mie adresa articole@stiintaazi.ro nu-mi merge. Deci, ti-l trimit doar tie, Mihai, sau si lui Adi?
-
Trimite-mi mie si pune-l la CC si pe raul sa il vada cand se intoarce din vacanta..
O sa il intreb pe Adi daca adresa corecta este articole@stiintaazi.ro sau daca e alta, cea cu corectura@...
-
Adresa e corecta, am mai vorbit cu Adi despre asta, doar ca-mi da mie eroare. Ma apuc de articol si il trimit cand e gata.
-
Aaa, ok in cazul asta. credeam ca e o problema cu ea. Spor la lucru.
Si eu m-am apucat sa scriu partea a 3-a din Universul.. Planetele gazoase ;D
-
Gata, este publicat. Dacă Raul doreşte să aducă imbunătăţiri îl vom modifica când se intoarce.
-
Ah da, am uitat sa spun cine sunt... Ma numesc Patricia Roxana Imbăruş, am 17 ani, eleva in clasa a XI-a, in Arad. Adi m-a cam incurcat cu o studenta la medicina din cate am observat :).
Am o nelamurire: toate articolele trebuiesc traduse si apoi formulate in cuvintele noastre, sau avem permisiunea de la cateva site-uri (care?) sa traducem intocmai ce au scris ei?
Hug!
-
Buna Pixie si bun venit in echipa de voluntari ce promoveaza stiinta
Iata mai jos o completare facuta de Adi la rugamintea mea, in ceea ce priveste sursele de unde avem permisiunea sa traducem.
Adaugat de Adi pe 3 ianuarie 2009. Iata sursele din care avem permisiune scrisa ca putem traduce articole. Din orice alte surse articole nu au voie sa fie traduse, ci trebuie rescrise in propriile cuvinte folosind informatiile de acolo, dar si din alte surse. In orice caz, sursele de informatii trebuie precizate clar. Deci putem traduce articole de la:
- Revista Symmetry (http://www.symmetrymagazine.org/cms/) (stiri noi in dreapta sus si articole ample, toate din fizica particulelor)
- Revista Elementaire (http://elementaire.web.lal.in2p3.fr/) (articole de popularizare a fizicii particulelor)
- Site-ul NobelPrize.org (http://nobelprize.org/) (informatii oficiale despre premiile Nobel: declaratii de presa, explicatii pentru public, autobiografii si biografii, etc)
- Orice site al NASA
- Siteul Interactions.org (http://www.interactions.org/cms/) (articole si declaratii de presa din fizica particulelor)
- Blogul NotRocketScience (http://scienceblogs.com/notrocketscience/) (stiri la cald din medicina scrise de un jurnalist de stiinta profesionist care nu scrie citind alte articole din presa sau declaratii de presa, ci citidind direct articolul publicat de oamenii de stiinta, intelegandu-l si explicand ceea ce el intelege, este din domeniul biologiei, medicinei, domeniu in care autorul are studii stiintifice).
Mai jos sunt cateva site-uri unde putem gasi stiri pe care sa le scriem, nu sa le traducem:
www.ScienceNews.org
http://www.sciencedaily.com/
http://www.nature.com/
http://www.livescience.com/
http://science.hotnews.ro/
http://www.cosmosul.ro/
Stiri de stiinta ofera si agentia de presa Reuter: http://www.reuters.com/
www.descopera.org
-
Felicitari pt articolul de pe site, Patricia. L-am citit si e foarte bun. Bine ai venit in echipa!
Mihai, mersi ca te-ai uitat peste articolul meu si ca l-ai publicat. Stiu ca esti ocupat, asa ca daca pot sa te ajut cu ceva, trebuie doar sa-mi spui.
-
Multumesc mult de tot. Nu era prea bun, dar l-a corectat Mihai foarte bine :).
Oricum, acum am cam inteles ce am de facut. Pe viitor o sa si traduc, dar o sa si rescriu articole. Cred ca pentru inceput o sa le traduc doar, pentru a ma familiariza cu folosirea unor termeni, iar dupa ce sunt sigura ca inteleg foarte bine un anumit articol, il sintetizez in propriile cuvinte.
Spor la scris! :D
-
Ma bucura initiativa ta Diana de a ma ajuta. Zilele astea chiar am avut o multitudine de lucruri de facut, zeci de mailuri, articole de corectat, articole de scris de catre mine si etc..
Eventual daca vrei sa te uiti tu pe o stire scurta scrisa de un nou voluntar, trebuie un pic aranjata, dupa care inainte de publicare imi voi arunca si eu un ochi peste ea.
De luni incep oamenii sa revina la munca si trebuie sa avem cat mai multe stiri publicate zilnic, un minim necesar ar fi de 3 dar este preferat sa putem pune cat mai multe.
Asadar, cei care nu au foarte mult timp pot scrie cate o stire scurta, noi vom incerca sa punem macar o stire lunga pe zi, iar eu voi incerca pe langa articolele pe care le scriu sa fac si revista presei.
Pentru luni avem un articol foarte interesant, este lung, si o sa ma apuc acum sa il aranjez pentru ca la noapte sa il publicam.
Ieri am avut 690 de vizitatori, ceea ce este foarte bine, tinand cont ca in perioada craciunului scazusem la 350.
Acum ne revenim si vreau ca scopul nostru, al tuturor, ca echipa StiintaAzi, sa fie acela de a prospera nu de a ne mentine (dupa cum spune Tariceanu, o Romanie mandra si prospera), sa ne propunem ca target cifra de 1000 de vizitatori pe zi (unici) care sa se si mentina, de asemenea sa putem asigura numarul de articole si bineinteles de stabilit contacte noi (cum ar fi propunerea Dianei care mi se pare foarte buna, de a transmite stirile mai departe, si altor ziare). De altfel si Caius a adus in ultima vreme contacte si ne bucuram.
Pe scurt, acesta este un prim target, dupa atingerea lui voi veni cu noi cerinte ;D pe care le vom indeplini impreuna.
Apropo, este necesar sa aducem/sa cautam mai multi voluntari pasionati de stiinta, dornici sa faca parte din echipa noastra, pentru ca asa, ne vom usura si noi munca, si nu vom avea atat de multe de facut intr-un timp foarte scurt.
Curand va trebui sa termin de realizat acel calendar, dupa care sa ne apucam de revista, si nu uitati, trebuie dat startul si concursului pe energii alternative.
-
Da, sigur. O sa ma uit peste ea, dar trebuie sa te avertizez ca nu sunt atat de priceputa. Mi-o trimiti pe mail?
-
Excelent raspuns, Mihai. Ai facut foarte multe in ultimele zile si apreciem mult. Cu cat ne pot ajuta noii voluntari, adica nu doar sa scrie articole, ci sa si le puna pe site, cei cu exeperienta sa corecteze articolele noilor veniti in echipa si asa mai departe, cu atat putem face mai multe. Intr-adevar, si eu am mereu cam 10 emailuri de la StiintaAzi.ro pe zi. Cu cat cei noi vor dori sa ne ajute, cu atat vor invata mai mult si le va folosi mai mult in viata si impreuna putem realiza mai mult.
-
Eu vreau sa ma ocup de aceste doua articole: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090105091528.htm ; http://sciencenewsdaily.org/story-150373007.html zilele acestea.
Bravo lui Mihai pentru munca de pana acum. Apropo, adresa lui este mihai@stiintaazi.ro , nu ? Ca articole@stiintaazi.ro iar nu imi merge, si cand i-am trimis lui Adi era plecat, iar pe viitor as vrea sa stiu sa ii trimit si lui Mihai articole spre a le posta.
Adi, mi-ai spus intr-un mail ca o sa imi arati cum sa public articole pe site :D (astept sa imi arati tu sau altcineva) , daca cumva consideri ca "nu merit", atunci inseamna ca nu merit.
-
Gothik, chiar avem nevoie mare ca tu si alti voluntari sa invatati sa puneti articole pe site, ca noi sa putem face alte lucruri. Deci meriti si vei invata, esti deja admin. Adresa lui mihai este mihai@stiintaazi.ro, trimite lui si mie.
-
fac http://sciencenews.org/view/generic/id/39750/title/In_the_young_universe%2C_black_holes_may_have_formed_first
sper sal termin pana maine
-
Un articol interesant, pe care inca nu l-am publicat. Insa sper ca ai urmarit presa romaneasca si ai vazut ca fiecare ziar mare din Romania a prezentat deja stirea, asadar nu spera sa citeasca articolul mai mult de 100 la StiintaAzi.ro si nimeni in presa mare. Daca iei ceva nou si presa mare il preia, atunci 3-4 mii de persoane il vor citi.
-
Marti, 13 ianuarie
As vrea sa scriu un articol despre gaurile negre daca nu e luat deja.
http://sciencenews.org/view/generic/id/39750/title/In_the_young_universe%2C_black_holes_may_have_formed_first
-
A fost deja, alege altul te rog.
-
Avem mare nevoie de articole! Noi am pus siteul acesta pe picioare, are 1150 de vizitatori pe zi, suntem preluati de Antena3, Ziua, Jurnalul, EvZ, Cotidianul si alte ziare locale, suntem deja pe loc mare la google si acum nu trebuie decat sa scrieti cate un mic articol si multa lume il va citi si voi veti invata multe despre stiinta si jurnalism caci noi va vom ajuta, va vom invata tot ce stim, va vom corecta. Eu sunt in ultimul an de doctorat si nu mai am timp si eu sunt cel care am pus siteul pe picioare si scriu stiri zilnic. Apoi mai sunt si alti studenti ce s-au implicat, cei de la coordonatori de pe site, dar si ei sunt in sesiune. Trebuie sa putem gasi sa avem cate 3 stiri de stiinta zilnic pe site, sa supravietuim pana terminam noi doctoratul si facultatile. Vei primi diploma de voluntar, veti primi premii, veti invata multe, veti face noi prieteni, veti face contacte, veti face parte dintr-o echipa de succes. Avem nevoie de voluntari, ca sa poata supravietui proiectul si merge mai departe. Contactati-ne la adi@stiintaazi.ro! Va multumesc.
-
As vrea sa ma ocup de acest articol.
http://scienceblogs.com/notrocketscience/2008/12/how_life_became_big_in_two_giant_steps.php
M-am uitat peste post-uri si nu l-am vazut la altcineva, dar s-ar putea sa nu ma fi uitat destul :). A mai fost facut?
-
E foarte bine ca te uiti pe site sa vezi ce a mai fost facut. Ai unda verde pentru articolul asta. De pe acest blog ai voie sa traduci mot-a-mot, dar trebuie spus la sfarsitul articolului ca e tradus de tine, sau poti sa reformulezi in cuvintele tale mai pe scurt (si asa e lung) si atunci poti scrie la sfarsitul articolului ca e scris de tine. Daca este foarte bun si il preia si pe el Antena3 (http://www.antena3.ro/stiri/stiinta/tigrul-tasmanian-ar-putea-fi-readus-la-viata-datorita-unei-noi-metode-de-recuperare-a-adn-ului_62027.html), va avea si el peste 1300 de vizitatori, precum are acest articol al meu de azi.
-
As vrea sa scriu despre asta: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090112201208.htm . Dar am o mica (mare) problema. Nu prea stiu sa o pun pe site. Am citit instructiunile, dar chestia asta ma depaseste. E cineva care are timp si o poate posta?
-
Excelenta stire, Diana. O sa o pun eu sau Raul pe site. Nu uita sa pui si un articol de background despre boala Ebola, unde si cand a lovit, cate victime a facut (pe Wikipedia sigur gasesti informatiile), sa sugerezi un film youtube despre Ebola, o poza, apoi sa o trimiti mie (adi@stiintaazi.ro si lui raul@stiintaazi.ro).
-
Mersi, Adi. O sa ti-o trimit cand e gata,
-
Diana, Raul a corectat articolul tau, ti-l trimit pe mail corectat cu Track Changes si il public in seara asta pe site.
Anca, Raul a corectat articolul tau, dar din pacate cand mi l-a trimis pe messenger nu a ajuns si eu am crezut ca ajunsese si apoi Rau a mers la culcare. Asa ca o sa il publicam maine cat de curand. Mersi mult si sa mai vii cu articole.
-
http://www.physorg.com/news151226507.html
Asta e al meu! ;D
-
Eu pregatesc asta
http://www.physorg.com/news151235633.html
-
Am sa fac asta http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090114195959.htm
-
Ma ocup de http://www.physorg.com/news107109720.html
-
Anke, ai vazut ca stirea este din august 2007? E foarte veche si nu mai e de actualitate... Incearca sa scrii ceva ce poate fi preluat si de ziarele online sau antena 3 etc, nu ceva ce a mai fost discutat.
-
Am facut http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090115164528.htm
-
Ok. Nu ma uitasem la data ;D. caut altceva
-
trimite-l la mihai@stiinta.azi cu CC la adi@stiintaazi.ro
-
Nu-i nimic Anke, te asteptam cu urmatorul.
-
trimite-l la mihai@stiinta.azi cu CC la adi@stiintaazi.ro
vreau sa vorbesc cu Adi ca sa invat cum sa postez
-
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090115164522.htm adjudecat:)
-
Felicitari tuturor! Siteul se mentine cu cam 5-6 stiri pe zi si cu un trafic de 8400 pe saptamana, o dublare a traficului fata de inainte de Craciun. Haideti sa o tinem tot asa!
-
evident ca nu sunt unul din voluntarii vostri, dar....:D
as vrea si eu pasii pt un articol stiintific decent, am vazut ca e o parte in prima postare de pe topic, dar parca era o varianta mai completa pe undeva pe site.
merci...
-
evident ca nu sunt unul din voluntarii vostri, dar....:D
as vrea si eu pasii pt un articol stiintific decent, am vazut ca e o parte in prima postare de pe topic, dar parca era o varianta mai completa pe undeva pe site.
merci...
Vezi articolul nostru pentru Voluntarii Stiinta Azi. Sper sa te ajute. Si nu vrei sa devii si tu voluntar al nostru?
-
in lucru, so don't touch http://www.medicalnewstoday.com/articles/113735.php
scrise :http://www.medicalnewstoday.com/articles/113422.php
http://www.medicalnewstoday.com/articles/134242.php
-
Bine ai venit in echipa noastra, Mihaela si multumim pentru articole! Unde-i unul, nu-i putere, dar iata ca noi la Stiinta Azi chiar incepem sa fim mai multi voluntari implicati activ ... si asta se vede in impactul ce il avem asupra societatii romanesti, cu trafic sporit si preluari mai numeroase de catre presa romaneasca.
-
evident ca nu sunt unul din voluntarii vostri, dar....:D
as vrea si eu pasii pt un articol stiintific decent, am vazut ca e o parte in prima postare de pe topic, dar parca era o varianta mai completa pe undeva pe site.
merci...
Vezi articolul nostru pentru Voluntarii Stiinta Azi. Sper sa te ajute. Si nu vrei sa devii si tu voluntar al nostru?
hmmm...oarecum sunt.. ati luat un articol de al meu deja...mai bine zis o traducere de a mea....
deocamdata eforturile mele se indreapta spre descopera.org unde cam sunt singurel ca voluntar.
ce ziceti de o colaborare?
eu am nevoie de cateva persoane care sa imi verifice acuratetea articolelor stiintifice, pe descopera nu am cu cine sa ma sfatuiesc.
iar daca va place borsul meu stiintific il puteti prelua fara stres.
oricum sunteti bineveniti sa preluati orice vine din partea mea, desi eu in mod normal nu prea sunt pe aria de stiinta.
cultura trebuie incurajata...
daca ati fost multumit de articolul cu teoria corzilor, care a fost un colaj intre traduceri de pe mai multe site-uri si diverse item-uri preluate de pe site-uri in romana....inseamna ca ma descurc cat de cat.
ps
dar nu stiu daca se merita sa postez 7-8 surse la un articol.....desi cred ca mai cinstit asa fata de cei care au pus informatia pe net.
-
Salut Menssana, multumesc ca ne-ai amintit cine esti. Sincer, uitasem, mai ales ca la Descopera.org am interactionat mai mult cu altcineva, parca. Dar da, imi amintesc ca sunt multe articole semnate de tine. Descopera.org ne-a ajutat deja cu codul html pentru a pune si noi flash cu stirea zilei (dar inca nu am avut timp sa implementam). De asemenea, avem logo cu link catre voi si voi catre noi. Vom mai prelua artiocle de la voi atunci cand avem nevoie de articole. Faceti o treaba minunata acolo si vom incerca sa va ajutam cu ce putem. Momentan, eu abia fac fata la proiectul acesta ce il coordonez, dar nu ezista sa adresezi aici invitatie voluntarilor nostri sa te ajute. Numai impreuna putem reusi. Si este incredibil, dar adevarat: noi, voluntarii, reusim in domeniul acesta al stiintei si culturii mai multe decat reusesc cei din presa oficiala, platita.
-
http://scienceblogs.com/notrocketscience/2009/01/beipaiosaurus_was_covered_in_the_simplest_known_feathers.php#more articolul asta e luat ;D
-
O sa scriu articolul asta (http://www.physorg.com/news151592402.html).
-
amm....sa fac un topic cu ce si cum am eu nevoie?
eu public articolele, dar...vreau si o parere cat de cat in domeniu...
http://www.descopera.org/ecuatia-lui-dirac-marea-dirac/
sa fac un topic cu ce vreau eu sa fac, unde sa primesc pareri etc?
sau sa raman pe topicul asta si discutam aici?
-
Alexuta, bine ai venit ca volutara a StiintaAzi.ro. Foarte interesant articolul ales, abia astept sa il punem pe site.
Diana, foarte frumos articol, mai ales acum pentru Anul International al Astronomiei.
Menssana, nu mi-e foarte clar ce anume vrei sa intrebi, asa ca da, fa un nou topic tot aici la Voluntarii StiintaAzi.ro si intreaba clar ce anume vrei sa stii si noi vom incerca sa raspundem.
-
il pregatesc pe asta.. :)
http://www.physorg.com/news151737380.html
-
http://www.physorg.com/news151911184.html
this one's mine >:)
-
voi realiza articolul "as cells age, the nucleus lets the bad guys in"(http://sciencenews.org/view/generic/id/40136/title/As_cells_age%2C_the_nucleus_lets_the_bad_guys_in).
-
Bine ai venit, Alexandra! La cat mai multe articole iti dorim.
-
Niciodată nu este prea târziu.
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090106170744.htm
In lucru ! :D
-
ma apuc de unul putin mai lung , despre discriminare http://scienceblogs.com/notrocketscience/2009/01/they_dont_all_look_the_same_-_could_better_facial_discrimina.php#more
-
Niciodată nu este prea târziu.
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090106170744.htm
In lucru ! :D
Bine ai venit alaturi de noi, Alexandru. Articolul tau a fost corectat de Mihai si a fost pus pe site. Te rog sa te inscrii pe site din stanga jos de la www.StiintaAzi.ri, cu numele tau real si sa spui asta la adi@stiintaazi.ro si sa imi spui acolo date despre tine (la ce liceu esti, in ce clasa; sau la ce facultate, universitate, oras, an, etc), ca sa te punem autor la articol si la contact la voluntari.
-
lucrez la articolul
http://sciencenews.org/view/generic/id/40311/title/Donating_a_kidney_doesnt_hurt_long-term_health
-
Articolele primite pana acum sunt tare mult apreciate. Va mai astept cu articole pe cei care ati mai scris. Ieri de exemplu nu am avut nici un articol, in afara de unul ce l-am scris eu. Studentii sunt acum in sesiune, avem nevoie de liceeni mai mult ca niciodata. Haideti! :)
-
Nu am timp sa fac mai mult. O sa ma ocup de articolul asta (http://www.physorg.com/news152456787.html).
-
Diana, pai ce faci este minunat. Din cand in cand articole si urmaresti cum ne preia presa, cautand titlurile articolelor pe google. Este deja foarte mult. Continua asa, nu e nevoie de mai mult din partea ta. Daca mai multi liceeni vor face cat faci tu, am avea multe articole si atunci si mai multe siteuri ne-ar prelua si mai mult am avea cititori din google si tot mai multi cititori fideli (cara raman cand vad ca in fiecare zi sunt mai multe articole).
-
Am inceput sa traduc si de aici (http://scienceblogs.com/notrocketscience/2009/01/are_emperor_penguins_marching_to_extinction.php). Sper sa il termin azi.
-
Multumim, Diana, chiar le-ai terminat pe amandoua ieri si le-am si pus ieri pe site.
Acum, Andrei Butlica lucreaza la articolul acesta. http://www.physorg.com/news152385929.html
-
Dragi autori de articole,
In atentia celor care nu au cont pe site: Daca Adi va spune ca nu exista cineva care sa aibe timp sa se uite si sa publice articolul vostru, folositi adresa gothik12@gmail.com pentru a imi trimite mie articolele. In perioada vacantei inter-semestriale atata timp cat am si eu ma ocup de aceste chestii administrative.
In atentia celor care au cont sau li s-a facut recent: daca sunt probleme va mai trimit instructiunile care le-am primit si eu. Daca ati primit deja si totusi nu ati inteles facem urmatoarele scheme:
1) Scrieti articolul asa cum stiti voi, selectati YES la public si NO la front page si dupa ce intrati pe site la sectiunea la care l-ati plasat, va uitati si daca arata bine poate fi publicat dupa aprobarea lui Adi sau a altcuiva.
2) Daca ati scris articolul si totusi nu reusiti sa obtineti un "design" asa cum trebuie, in perioada asta contactati-ma pe mine si va lamuresc unde gresiti si ce trebuie sa faceti pentru a indrepta. S-ar putea ca stilul meu sa difere de cel al lui Adi...nu va speriati, daca rezultatul e cel dorit de toata lumea nu cred ca conteaza :) .
Intre timp, oricand, oricine are nelamururi folositi adresa de mail a mea si va raspund la intrebari legate de publicarea articolelor.
-
Intr-adevar, asa cum a subliniat si Mihai Barbulescu (Ghotik) avem mare nevoie ca voi, voluntarii de la liceu, sa invatati sa va puneti singuri articolele pe site, ca sa nu le mai putem noi si astfel sa castigam timp prin care sa facem celelalte proiecte pe care noi le putem face dar voi nu (revista de astronomie, calendarul, cautarea de sponosori si asa mai departe). Daca voi ajutai sa faceti ceea ce voi puteti face, noi putem sa facem lucruri noi si astfel sa realizam impreuna si mai mult.
-
pai..eu am inceput sa traduc de aici
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090126112319.htm
:)
-
pai..eu am inceput sa traduc de aici
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090126112319.htm
:)
Bine ai venit pe StiintaAzi.ro, Iluvit! Ai publicat deja un articol si a si fost preluat de un site. Felicitari si la mai mare! Vei vedea ca sunt multi elevi de liceu aici si toti impreuna veti invata foarte multe de la noi, ajutand in acelasi timp publicul roman sa fie mai bine educat.
-
http://www.physorg.com/news152895490.html
Sun in pregnancy builds stronger bones for baby
-
Edmond Halley al meu e !!! :D si pentru ca m`am ANUNTAT PRIMA OFICIAL, imi pare rau de cei care au avut cumva intentia sa`l cucereasca, si au tacut chitic ... :P :P :P
-
Primul venit, primul servit...
Spor la lucru Anca!
-
Asteptam si pe ceilalti sa cucereasca cate un om de stiinta :)
-
Sper sa termin articolu` asta in aceasta seara: http://www.physorg.com/news153062159.html .
-
Inca unul de care ma ocup, ca vad ca e criza de articole ;D --> http://www.physorg.com/news151840958.html .
-
Ai remarcat bine, Ghotik, chiar e criza de articole. In ultima saptamana aproape numai eu am scris. Elevii au fost in vacanta si/sau olimpiade, iar studentii in focul sesiunii. Sper sa revina curand la normal. Mersi mult ca scrii intre timp. Incerc sa scriu si eu in continuare. Sper sa revina si elevii curand cu articole.
-
Dacă nu revendică nimeni vreunul din astronomii orientali menționați de mine în topicul cu biografii, îi adjudec din oficiu împreună cu un articol de fond despre astronomia din Orient :).
Din lista de nume, eu aş propune să adunăm, ca biografii separate, numai doi-trei mai cunoscuți, şi restul să-i menționez în articolul de fond de care vorbeam. Subiectul în sine e interesant, dar cred că ar fi mai bine să ne ocupăm de istoria astronomiei mai spre sfârşitul anului, fiindcă factorul spectaculos e destul de scăzut. Câte un articol, două despre istoria astronomiei pe săptămână cred că-s destule.
De asemenea, http://www.physorg.com/news153152542.html e al meu ;D.
-
Complet de acord. Multumim, Alex, ma bucur mult sa te vad asa de activ si implicat.
-
Voluntari dragi, numai eu si poate ceilalti care scriu des (Raul sau Mihai) au dreptul sa scrie articole fara sa anunte aici! Eu de aici vad daca vine vreun articol. Adica eu toata ziua fusei convins ca nu e nici un articol venit (e drept ca nu apucai sa verific mailul toata ziua si verificai forumul) si cand colo, aveam doua articole pe mail, pe care trebuie acum, in miezul noptii sa le corectez si sa le pun pe site. Si de ce? Ca voi uitati sa scrieti aici! Scrieti, va rog! Nu e o regula de prost gust, ci de bun simt. In plus, trebuie ca ceillati sa vada ce se scrie, ca sa nu se dubleze articolele. Si cand le anuntati, nu le anuntati doar cu link, cum vad ca faceti mai multi (din lene) ci cu titlul articolului sau cu tema, ca sa stie lumea de ce se scrie fara sa dea musai click pe link. Voi chiar dati click pe tot ce se scrie aici ca sa vedeti inainte de a face voi un articol? Daca nu, pai faceti! Ca doar nu scrieti aici doar pentru mine, ci si pentru voi.
Repet, dupa ce ce fac atatea, sa mai fi si pus la miezul noptii in fapta faptului implinit ca de fapt sunt articole de corectat si pus pe site? Si de ce nu le trimiteti lui Raul pe cele de medicina? De ce mi le trimiteti doar mie? Va rog frumos, respectati regulile, ce naiba ...
-
Adi are dreptate, articolele trebuiesc anuntate inainte de a va apuca de ele, aici pe forum.
In afara de faptul ca dimineata cand ne trezim avem cate 30 de mailuri care trebuiesc analizate, verificate si/sau rezolvate, nu de putine ori au fost cazurile cand articolele trimise ba mai erau scrise, ba erau vechi, ba nu stiu ce.
Atunci cand vii de la munca/facultate si etc nu stii de ce sa te apuci mai intai, sunt foarte multe probleme administrative ce trebuiesc rezolvate si de care trebuie sa tinem cont, iar unul din cele mai importante chestii pe care Adi cu siguranta le verifica, este acest topic de pe forum, tocmai pentru a sti ce subiecte/articole/stiri avem pentru urmatoarea zi.
In plus, scrie clar pe site ca articolele se trimit la articole@stiintaazi.ro sau in particular celor care se ocupa de anumite sectiuni (Raul- medicina, Luis - astronomie etc).
Daca sunt nelamuriri in orice privinta, forumul va sta la dispozitie, adresele noastre de mail la fel, resurse/metode sunt, oameni care sa va raspunda sunt, nu ramane decat sa intrebati si nimeni nu se supara.
-
O sa ma ocup cu tradusul statisticilor din filmuletul de aici (http://blog.apaun.com/index.php/2009/02/did-you-know/). Este un video cu despre cum lumea, cunoasterea si informatiile cresc intr-un ritm alert.
Imi pare rau ca nu am apucat sa-l traduc aseara. Am primit confirmarea destul de tarziu si cand eram aproape de sfarsit mi s-a blocat computerul si nu mi s-a salvat documentul. :(
-
New Species Of Prehistoric Creatures Discovered in Isle Of Wight Mud (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090209075822.htm) e al meu. Va fi ca o serie la stirile despre descoperiri ce au mai aparut pe site (de exemplu cea cu Lucy).
-
Fac asta: "Three New Species Discovered On Deep-sea Voyage"
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090204140630.htm
-
Multumesc mult pentru completari lui Mihai. Pentru articole Dianei si lui Raul, sunt deja pe site. Pentru articolul care va veni de la Mihai B. Sa o tinem tot asa si va fi bine.
-
Bar workers who smoke also benefit from smoking ban
http://www.physorg.com/news153514238.html
O sa mai vin cu articole sper doar sa am timp. :)
-
Super stire, mai ales ca s-a facut (teoretic) si in Romania aceasta lege ce deja a intrat in normalitate in vest. O asteptam cand este gata. Nu uita: raul@stiintaazi.ro cu prioritate, caci e de medicina.
-
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090203081609.htm --> How many dimensions in holographic Universe -- e ceva mai complicat, dar despre care vreau sa aprofundez, e despre numarul dimensiunilor universului, ceva inca nedescifrat clar pana acum ;D.
-
Frumos articol ti-ai propus, Ghotik.
-
Articolul e gata, tocmai i l-am trimis lui Raul la corectat. As avea si eu o intrebare: trebuie sa-l urc eu pe site, ca nu prea stiu si nu vreau sa gresesc?
-
Da, incearca sa il urci pe site, dar nu il publica, doar sa fie pe site si sa ne anunti cand e acolo.
-
Mă gândeam azi-dimineață la un articol care să despice prejudecățile şi opinilie nefondate despre teoria evoluției -- un fel de "10 mituri despre teoria evoluției", care să trateze principalele informații eronate răspândite de *cough* cine are interese *cough*. Cum vi se pare ideea?
-
voi scrie un articol de aici http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090212141149.htm
-
voi scrie un articol de aici http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090212141149.htm
Excelent, insa te rog data viitoare sa pui titlul articolului in post, nu doar linkul.
-
Mă gândeam azi-dimineață la un articol care să despice prejudecățile şi opinilie nefondate despre teoria evoluției -- un fel de "10 mituri despre teoria evoluției", care să trateze principalele informații eronate răspândite de *cough* cine are interese *cough*. Cum vi se pare ideea?
Excelenta idee. Asta face si domnul Cristian Roman in cateva editii din emisiunea Cronica Scepticului la www.StiintaSiTehnica.ro. Putem sa includem acele filme in articol.
-
Cine vrea sa traduca sau sa faca un sumar la aceste stiri?
Scientists have used a computer simulation to predict what the very early Universe would have appeared like 500 million years after the Big Bang. (link (http://www.interactions.org/cms/?pid=1027692)).
GENEVA, 12 February 2009 -- CERN today hosted a visit from actors Tom Hanks and Ayelet Zurer and director Ron Howard as they unveiled exclusively some select footage from their new film adaptation of Dan Brown's novel Angels & Demons, set for worldwide release by Sony Pictures on 15 May 2009. (link (http://www.interactions.org/cms/?pid=1027697))
Explicatii pe intelesul tuturor despre Cloud Computing - poate fi tradus. (link (http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2009/02/15/cloud-computing-for-the-rest-of-us/))
Popularizarea fizicii prin experiente pe viu (hands-on physics) discute la AAAS 2009, congresul de unde tot prezentam stiri de stiinta de cateva zile. (link (http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2009/02/15/hands-on-physics/))
Sustinerea economica din SUA: ce efecte are asupra stiintei? (link (http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2009/02/15/stimulus-creates-science-enthusiasm-long-term-questions/))
-
Pot sa traduc eu unul pentru maine, dar nu m-am hotarat care. Daca nu se ocupa cineva de ele pana ma intorc de la scoala, va spun atunci ce am ales.
-
Multumim mult, Diana. De notat ca de acolo avem voie sa traducem. Totusi, nu recomand traducerea. Recomand ca din articol sa faci 1-2 paragrafe de sinteza, in cuvintele tale, cu esentialul. Asa iesi si mai rapid (mai putin de scris, nu trebuie sa fie atenta sa traduci exact ideea autorului si asa mai departe). Cu timpul, ar fi bine sa ajungem sa scriem doar noi in cuvintele noastre plecand de la sursele initiale. Aceasta poate fi un exercitiu in acest sens. Spor mare si multumim.
-
O sa traduc al doilea articol, cel cu vedetele la CERN. link (http://www.interactions.org/cms/?pid=1027697)
-
Il voi traduce si pe al patrulea. link aici (http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2009/02/15/hands-on-physics/)
-
Excelent, Diana, le-ai si tradus si erau si pe site. Tu le-ai pus singura pe site si aranjat in pagina asa de frumos, sau le-ai trimis cuiva care le-a pus?
-
Oricat de mult as vrea sa invat sa le pun pe site, ma depaseste. Sunt prea multe butoane si optiuni. Articolul ti l-am trimis tie si lui Mihai. Probabil el e "de vina".
-
Intr-adevar eu am pus articolele pe site. Cat despre butoane si optiuni, daca vrei Diana stau cu tine intr-o zi si iti explic, macar incercam.
Daca nu, atunci cand sunt liber le pot pune eu, nu e problema.
-
Mersi mult lui Mihai ca le-a pus, asa au aparut prompt. Diana, nu trebuie toate acele butoane, ci doar cateva si e exact ca si Word-ul. Daca inveti sa pui, e ceva pretios, caci apoi poti pune tu pentru tine, dar si pentru alti voluntari si astfel ne-ai ajuta si mai mult.
Daca ai timp sa faci celelalte traduceri, sunt binevenite.
-
Multumesc ca te-ai oferit sa ma ajuti, Mihai. Promit ca o sa invat, doar ca zilele astea nu prea am timp. Am de facut cate ceva la scoala si nu pot sa traduc acum. Oricum, subiectul din prima si a treia stire nu e chiar punctul meu forte si nu vreau sa scriu ceva gresit. Daca o sa traduc ceva zilele astea, o sa fie ultimul articol. Daca se ocupa cineva mai repede de el, e binevenit.
-
Sigur, Diana, traduci sau scrii in cuvintele tale cand ai tu timp si ce stire iti place. Exista o asa de mare diversitate de stiri, caci chiar fiecare din noi are luxul sa isi aleaga doar ce il unge la inima :) ...
-
Nu e nicio graba Diana, rezolva probleme tale intai si pe urma ne ocupam si de asezarea textului pe site.
Atata timp cat voi avea eu timp, le voi pune.
-
Mersi, Mihai!
Adi, faci cumva misto de mine? :-\
-
Adi, faci cumva misto de mine? :-\
Deloc. Ce te face sa crezi asta? Eu zisei ca inteleg ca traduci doar cand ai timp si doar ce iti place si chiar e fain ca stiinta e diversa si fiecare poate alege ceva din ce ii place. Chiar sunt curios ce te face sa crezi ca am facut baza de tine. Poate smiley-ul?
-
Si smiley-ul...Printre altele. Am interpretat gresit. Scuze!
-
Nici o problema. Stim sa comunicam amandoi si sa clarificam orice si aceasta este bine.
-
articolul meu este urmatorul http://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061128083933.htm
-
Dyanna, stirea pe care ai ales-o e veche din 2006. Nu o sa o preia nimeni!
-
atunci am ales alt articol sper ca este bun http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217173022.htm
-
e super. Spor la treaba
-
Bine ai venit la StiintaAzi, Diana. Excelenta tema, legata de boala Alzheimer. Chiar sunt curios si eu daca exerecitii de memorie (precum invatatul de poezii pe dinafara) ajuta la prevenirea pierderii memoriei.
-
M-am intors.. si ma ocup de http://www.newscientist.com/article/dn16628-primordial-gas-ring-gives-birth-to-baby-galaxies.html :)
-
Bine ai revenit, il asteptam. :)
-
Stressed Older Drivers Are Three Times More Likely To Brake Than Calm Drivers
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081028074331.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081028074331.htm)
-
Cine vrea sa traduca sau sa faca sumar la acest articol? Este vorba despre primul animal care a supravietuit in spatiu.
http://scienceblogs.com/notrocketscience/2008/09/tardigrades_become_first_animals_to_survive_vacuum_of_space.php
-
O sa ma ocup de el cand vin de la scoala!
-
Mersi mult, Diana.
-
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090220102247.htm e al meu
-
Foarte interesant, Anke. Il asteptam. Cand pui articolul aici, te rog sa pui si titlul, nu doar linkul.
-
pana la sfarsitul saptamanii ma ocup de: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081211141934.htm si de: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090220102254.htm
as mai avea un articol adaptat dupa o revista, despre realizarea spectrului unui quasar cu ajutorul unei lentile gravitationale si despre faptul ca o linie din spectru indica existenta moleculelor de apa. revista e de luna asta, insa observ ca informatiile de pe net, desi mult mai vagi, sunt mai actuale.
astept acorduri si dezacorduri la ale mele propuneri.
Flavia
-
Foarte bune cele doua articole propuse, Flavia, le asteptam cu drag. Trimite-le la autori@stiintaazi.ro.
-
in legatura cu ceea ce propui Flavia, poti face acel articol daca nu copiezi din sursele de pe net care ti se par mai de actualitate. Atentie insa, nici tradus nu putem face daca nu avem acordul scris.
Succes!
-
well, sa vedem ce iese ;D asta e al meu http://sciencenews.org/view/generic/id/41044/title/Anti-aging__A_little_stress_may_keep_cells_youthful
-
Buna cammy, te asteptam. :)
-
articolul ales de mine este urmatorul: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217112130.htm
-
Iata un articol care explica evolutionismul pe intelesul tuturor, redactat de prestigioasa revista Nature si care poate fi tradus de oricine. Haideti sa il traducem si sa il punem pe site (poate chiar sa facem din el o brosura). Cine se ofera?
http://www.nature.com/nature/newspdf/evolutiongems.pdf
Mersi mult,
Adi
-
Eu ma ofer, dar am nevoie de cateva zile!
Am cateva intrebari in legatura cu articolul:
1. In cat timp ar trebui terminat?
2. Stie cineva cum se copiaza textul din .pdf intr-un document Word? Mi-ar fi mai usor sa traduc cand am textul in fata, nefiind nevoie sa tot dau click-uri.
3. Din moment ce nu stiu sa lucrez in .pdf, pot sa-l scriu in Word?
4. La sfarsitul fiecarei pagini e scrisa bibliografia si alte chestii. Le mai scriu si eu?
-
Diana, pornind de la premisa ca folosesti Adobe Acrobat sau Acrobat Reader (tot de la Adobe) pentru pdf-uri, nu trebuie decat sa alegi butonul ala select (e un buton select cu o sageata si un cursor) selectezi textul si apoi ii dai copy&paste si gata.
Si nici nu trebuie sa lucrezi in pdf. PDF-ul se obtine din word cu ajutorul lui Adobe Acrobat, dand print si selectand ca printer Adobe Distiller. Deci tu textul tot in Word il scrii, dar difera formatul fisierului dupa salvare.
Daca tot nu te descurci cu PDF-urile da-mi un mail sau adauga-ma in lista pe mess (gothik_doggy8) si te rezolv eu daca sunt "disponibil".
Bibliografia, parerea mea, e sa pui toata bibliografia completa si articolul de la care ai tradus/preluat articolul. E bine sa fie si la noi, parerea mea.
-
Am reusit sa copiez textul! Mersi!
Deci tu zici sa scriu pe fiecare pagina cum au scris si ei? Sau sa scriu doar la sfarsit de unde am tradus textul? Daca ar fi dupa mine, as alege a doua varianta. ;D
-
Diana, sa inteleg ca sunt mai multe surse care au dus la crearea articolului pe care vrei sa incepi sa il traduci. Daca tu iei fraze de colo, de colo si de colo si faci un "colaj" de fraze care alcatuiesc un text fluent si din care se intelege ce ai vrut sa spui prea bine, insa trebuie sa te asiguri ca e voie sa traduci de acolo.
Dar daca citesti, macar asa pe diagonala cum s-ar spune, fiecare din acele surse si tu in romana scrii ideile principale ale textelor prea bine, nu se cheama ca ai tradus/plagiat.
Dar daca in redactarea articolului folosesti vreun articol in engleza citeaza-l, ca asa spune nu legea copyrightului, ci cea a bunului simt.
Spor la treaba.
-
Am inteles! Multumesc, Mihai!
-
Salut Mihai, ai raspuns bine. Da, pentru moment putem sa sarim peste biografia ce o pun ei, e suficient sa punem doar sursa Nature si link catre acest articol. Sa vedem cum arata si poate punem noi la sfarsit. Ce voiau ei sa sublinieze e ca nu sunt doar cuvinte, ci fapte publicate in reviste des tiinta, adica orice zic are suport solid.
-
Da, pana la urma m-am lamurit care e treaba,m-am uitat si eu peste el, nu foarte atent. Si am vazut ca e un articol pe care ei il ofera spre constientizarea populatiei. Asadar, daca Diana il traduce, scotand secventele plicticoase si neinteresante, e perfect si suficient sa puna link catre Nature, numai sa mentioneze ca e o revista de prestigiu.
-
Multumesc de sfaturi!
Eu o sa-l traduc tot si daca sunt parti ce vi se par plictisitoare, puteti sa le scoateti. Ma apuc maine de el si sper sa-l termin cat mai repede.
-
Excelent, mult spor, Diana!
-
Ma ocup de articolul despre controverse legate de cele mai vechi forme de viata http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090216131450.htm
-
hmm, am si eu o curiozitate ???
am tradus articolul si l-am trimis pe mail la persoanele la care mi s-a spus. ar trebui sa astept un raspuns de genu 'e ok, nu e ok'?
multumesc ;D
-
@Cammy, eu de exemplu nu am primit mail. Am uitat sa iti zic si de adresa asta: articole@stiintaazi.ro.
P.S.: Se mai intampla sa mai dureze corectura la articole, ca mai sunt si altele pe cap, asa ca nu iti fa griji. Tu continua sa scrii, cum va fi corectat un articol cum primesti raspuns :) . Spor mare.
-
Cami, nici eu nu am primit articolul. Mai trimite odata. Da, noi o sa il corectam cat mai prompt si o sa il punem pe site, oferindu-ti tie eedback.
-
salutare tuturor.
Sper ce am trimis pana acum v-a placut. Orice critica e binevenita.
PE moment imi propun sa ma ocup de urmatoarele articole: http://www.physorg.com/news154796282.html , http://www.physorg.com/news154868131.html , http://www.physorg.com/news154937681.html si http://www.physorg.com/news154950981.html .
E ok daca adaptez stiri de pe site-ul asta, nu?
Flavia
-
Da, ai voie sa adaptezi stiri de oriunde, dar adaptarea sa fie adaptare in cuvintele tale, nu traducere mot-a-mot, sau nici macar traducere literara. Ai ales subiecte interesante, mult succes!
-
ok, nu imi era clar asta ;D mai pun mailul odata
-
de acesta vreau sa ma ocup eu :) http://sciencenews.org/view/generic/id/41318/title/Where_choices_happen
-
voi scrie articolul de aici http://www.physorg.com/news155220047.html
-
voi scrie articolul de aici http://www.physorg.com/news155220047.html
Bine ai venit pe forum! Nu uita sa trimiti articolul la articole@stiintaazi.ro si sa includa si linkul de la articolul de la care ai plecat.
-
Cine vrea sa scrie un articol de sinteza despre cercetarea romaneasca in regiunile polare? Aveti la dispozitie informatiile de pe acest site. Atentie, a se scrie in cuvintele voastre.
http://www.polar-institute.ro/polar/content/view/23/34/lang,en/
-
Dupa cum am scris mai sus, ma ocup de traducerea unui articol in legatura cu evolutia. Dar exista niste termeni pe care nu-i inteleg. Poate cineva stie mai bine.
"We owe much of what makes us human to remarkable tissue, found only in embryos, called the neural crest." Ma intereseaza termenii "neural crest". Nu stiu echivalentul in limba romana.
-
E bine ca scrii aici. Trimite-i mail si lui Raul. El poate ajuta.
In alta ordine de idei, felicitari cu articolul despre domnul Piso. A avut cititori, comentarii, mai mult decat orice alt articol azi. Se pare ca acest tip de articole chiar merita si ar trebui sa mai facem, mai ales ca Fabrica de Bani tot iau interviuri pe tema bugetului cercetarii.
-
Mai bine nu-l mai deranjez. O sa inlocuiasca el in articol inainte sa-l publice.
Multumesc pentru apreciere! Daca mai apar alte articole de genul asta si nu are cine sa le traduca, ma pot ocupa eu de ele in limita timpului liber.
-
Faci o treaba minunata, Diana. Tine-o tot asa. Mersi mult pentru tot.
-
Am cam lenevit saptamana asta. Sper sa termin de tradus articolul in weekend si sa fie publicat luni. Sper...
-
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090224230705.htm
(http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090224230705.htm)comportamentul corbilor
eu o sa fac un articol de aici:)
-
Miercuri se lanseaza iarasi o naveta spatiala americana catre ISS. Si duce chiar si doi profesori de stiinta. Putem scrie o stire "Si profesorii de stiinta ajung in spatiu". Cine vrea sa rezume stirea asta in cuvintele lui sau ei? 2-3 paragrafe concise si originale sunt suficiente.
http://news.yahoo.com/s/ap/20090309/ap_on_sc/space_shuttle;_ylt=AlqJQlKDSLFky5c8cYqd6HQPLBIF
-
Ma ocup eu. Pana pe la orele serii de la mine o sa fie pe site.
-
Minunat, am vazut si ultimul tau articol despre Parkinson, este foarte bine scris. Mersi mult de tot.
-
neural crest=creasta neurala :)
-
Mersi, Raul!
-
articolul meu este urmatorul: http://www.guardian.co.uk/environment/2009/mar/10/carbon-emissions-oceans-copenhagen sper sa fie buun :)
-
iar nu a ajuns mailul cu articolul? ??? :-\
-
iar nu a ajuns mailul cu articolul? ??? :-\
Cu care articol? Trimite din nou la adi_buzatu at yahoo.com si la autori@stiintaazi.ro.
-
am trimis. sper ca a ajuns
-
Da, Cammy, l-am primit.
-
as vrea sa ma ocup de acesta maine http://sciencenews.org/view/generic/id/41525/title/FOR_KIDS_The_metal_detector_in_your_mouth
-
Succes! :)
-
Astazi se sarbatoresc 20 de ani de la lansarea World Wide Web-ului la CERN.
http://www.interactions.org/cms/?pid=1027855
Astazi Fermilab anunta o constrangere majora a masei bozonului Higgs.
http://www.interactions.org/cms/?pid=1027851
Cine vrea sa traduca una din cele doua declaratii de presa?
Astazi se implinesc 228 de ani de la descoperirea planetei Uranus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Uranus
Cine vrea sa scrie un mic sumar de 1-2 paragrafe in cuvintele sale?
-
O sa incerc sa traduc prima declaratie (http://www.interactions.org/cms/?pid=1027855) in seara asta.
-
Excelent, Diana. Eu deja am tradus-o pe a doua si am pus-o pe site la noi si am trimis-o catre presa (cea cu bozonul Higgs, e chiar unde cercetez si eu, adica si eu am fost o mica mica parte din rezultat).
-
Urmatoarele 2 articole de care am sa ma ocup sunt :
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090311103646.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090305121733.htm
Din cele 4 pe care le-am anuntat ultima data am facut numai 3 pana la urma, pentru ca al 4-lea era complet neinteresant.
Avand vedere ce ora e (!!!) ma duc ca dorm si eu.
Spor si celorlalti la treaba!
-
Excelente articole ai ales, chiar sunt foarte interesante si prezinta interes si pentru cititori si pentru presa, daca sunt explicate frumos si pe intelesul oricui, asa cum am vazut toti ca tu reusesti. Asadar, abia asteptam sa vedem articolele si intre timp, somn usor!
-
as vrea si eu sa stiu daca este bun articolul trimis de mine despre estrogen??
-
as vrea si eu sa stiu daca este bun articolul trimis de mine despre estrogen??
Nu mai stiu despre ce articol ai ajuns. Nu a fost inca publicat pe site? Trimite-l din nou la raul@stiintaazi.ro si autori@stiintaazi.ro. Raul este corectorul pentru articole de medicina.
-
voi face un articol de aici, despre gaurile negre http://www.physorg.com/news156450506.html
-
voi face un articol de aici, despre gaurile negre http://www.physorg.com/news156450506.html
Bun articol.
-
eu ma ocup de acest subiect http://www.descopera.ro/dnews/4065841-secretele-antarcticii-fragmente-ale-unei-planete-disparute
-
eu ma ocup de http://www.physorg.com/news156776825.html ...gasirea celei de-a 2a planete pamant
-
eu ma ocup de acest subiect http://www.descopera.ro/dnews/4065841-secretele-antarcticii-fragmente-ale-unei-planete-disparute
Salut! O sa iti scriu si pe mail, dar ideea este ca exista stiri si articole. Stirea este una singura, cu informatiile ei. De unde luam informatiile nu conteaza prea mult. Dar ca regula generala, nu luam din presa romaneasca. Adica ai aflat de o stire interesanta din presa romaneasca. Bun. Vezi ce sursa din engleza au dat ei. Vezi ce cercetator, ce universitate. Cauti pe google. Gasesti declaratia de presa originala. Sau gasesti articol la un nume mare din afara, precum BBC, sau CNN, sau The Telegraph, sau Science News. Le citesti. Le intelegi. Faci un sumar in cuvintele tale.
In nici un caz citesti doar un articol din presa romaneasca si ii faci lui un sumar (cu exceptia cazului cand ei sunt sursa originala, sa zicem un reportaj al lor la Magurele si ei sunt primii di lume ce scriu aia si de la ei preiau altii). In general, mergem la sursa originala ...
-
eu ma ocup de http://www.physorg.com/news156776825.html ...gasirea celei de-a 2a planete pamant
Un articol bun, dar delicat. Citeste si despre misiunea Kepler, lansata acum cateva saptamani si care are tot rolul de a cauta planete telurice, adica planete solide, asemenea Pamantului si nu gazoasa, asemenea lui Jupiter.
-
Salut.Fac un articol depre http://www.physorg.com/news156781465.html (http://www.physorg.com/news156781465.html)
-
mm, okei, am renuntat la articolul acela:)
doar ce am inceput unul nou despre supernove.
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090319142405.htm
-
Salut.Fac un articol depre http://www.physorg.com/news156781465.html (http://www.physorg.com/news156781465.html)
Salut, asteptam articolul.
-
mm, okei, am renuntat la articolul acela:)
doar ce am inceput unul nou despre supernove.
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090319142405.htm
E o tema bun, asteptam articolul.
-
e gata, sper ca e bine. :)
-- l-am trim p articole@stiintaazi.ro
-
Salut iluvit, multumim mult de articolele cu gaurile negre si cu supernova. Flavia, care este studenta la fizica, va corecta articolele tale si vei primi feedback de la ea, si tot ea va pune articolele pe site. Ne bucura mult entuziasmul tau. Continua asa si poti fi voluntara a lunii martie! :)
-
hehe, incep un articol nou de aici: http://www.physorg.com/news156506896.html despre sticlele de apa:)
-
Excelent articol si foarte important pentru problemele de mediu.
-
Pentru voluntarii care inca gasiti articolele voastre corectate si modificate masiv, precum Iluvit, dar si altii. Este foarte important sa scrieti despre ceea ce intelegeti. Este foarte greu sa scrieti despre gauri negre daca nu aveti idee ce sunt. Alegeti articole pe care le intelegeti, astfel incat sa puteti reda altora in cuvintele voastre ceea ce ati inteles deja.
Va recomand sa scrieti pentru inceput multe din articole mai simple, adica doar descriptive, de genul celor ce descriu misiuni spatiale, sau expeditii in Antarctica. Caci acolo nu trebuie sa spui prea mult despre stiinta, ci sa descrie cine a facut ce, cand a fost lansata misiunea, unde a avut loc, cat a durat, cine erau membri, ce scop avea, ce se urmarea, ce au realizat. Iata niste articole foarte interesante ce le-am gasit, pe care le recomand sa fie abordate de voluntari in zilele urmatoare.
Instrumentul SPICE care va orbita in jurul Soarelui, la un sfert din distanta Pamant-Soare si care va studia Soarele cu foarte buna precizie (link (http://www.physorg.com/news156956348.html)).
Cu cat sexul este mai nebun, cu atat sansa de a concepe un copil este mai mare (link (http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/mar/22/fertility-problems-relationships)).
S-a incheiat o expeditie de mai multe luni in Antarctica, care colecteaza monstre de gheata de la mari adancimi, care era depusa in ultima mie de ani, sa se studieze evolutia climei si altor detalii pe Pamant in acest timp (link (http://news.yahoo.com/s/ap/20090322/ap_on_sc/aa_antarctica_over_the_ice;_ylt=AgqAVmZ8ezU9ZE5_07hnMVEPLBIF))
Pe Statia Spatiala Internationala, este de cateva zile acolo naveta spatiala Discovery, iar astronomii ei au facut deja doua iesiri in spatiu, unde au montat inca niste panouri solare, au instalat un nou sistem de reciclare a urinii si condensului din aer pentru ca ISS sa poata adaposti nu doar 3 oameni, ci 6 oameni incepand din mai 2009, apoi luni au inca o iesire in spatiu, apoi tot ieri a trebuit sa fie mutata naveta din drumul unui alt deseu cosmic ce trecea pe aproape ... (link (http://news.yahoo.com/s/ap/20090323/ap_on_sc/space_shuttle;_ylt=Al0FHjwQryoZFxyJoy6yfqQPLBIF))
Sau un mic desert din California are deja 19 firme care au depus proiecte pentru a construi acolo ori parcuri de panouri solare, ori parcuri de eoliene. Dar organizatiile de mediu protesteaza. Guvernul Californiei va analiza toate proiectele foarte serios, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere de impact asupra mediului. Dar aceasta va lua cel putin 2 ani! 2 ani! Pentru un mic desert, in cea mai putin birocratica tara din lume. Iata de ce criza energetica este reala si vine peste noi ... Pentru ca ia timp sa se realizeze proiecte noi de dezvoltare. Acest articol este un exemplu minunat pentru a sustine acest punct. (link (http://news.yahoo.com/s/ap/20090323/ap_on_sc/space_shuttle;_ylt=Al0FHjwQryoZFxyJoy6yfqQPLBIF)).
Iata asadar cate stiri interesante exista, care sunt foarte usor de explicat, asta caci sunt foarte usor de inteles. In general, cei de la Yahoo News fac o treaba buna de a formula stirile. Va invit sa va alegeti si din aceste proiecte de mai sus. Daca din ele faceti un articol de 2-3 paragrafe este mai mult decat minunat. Totul consta in a filtra informatia. Asta e tot. A filtra. Si daca de la Stiinta Azi invatati asta, va va folosi intreaga viata cu spor.
Mult succes!
-
Cine vrea sa traduca sau sa faca sumar la acest articol? Este vorba de 6000 de elevi din intreaga lume care vor vizita CERN-ul in curand.
http://www.interactions.org/cms/?pid=1027896
-
articolul meu este urmatorul: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090317153039.htm
-
Este un articol bun, usor de inteles, spor mare Dyanna.
Relativ la cele peste 5 articole ce le-am sugerat eu mai sus, nu le ia nimeni? :)
-
Adi, il iau eu pe asta http://www.interactions.org/cms/?pid=1027896 . Dar numai in weekend o sa am timp sa il scriu
-
Adi, il iau eu pe asta http://www.interactions.org/cms/?pid=1027896 . Dar numai in weekend o sa am timp sa il scriu
Excelent, ma bazez pe tine atunci, in weekend. Ma uitai si desi zice ca luna asta are loc totul si luna asta va trece pana in weekend, vom putea schimba la timpul trecut. Mersi mult.
-
ok:) o singura intrebare:D ce e "Hands-on Particle Physics Masterclasses" ... programul la care participa elevii nu?
-
ok:) o singura intrebare:D ce e "Hands-on Particle Physics Masterclasses" ... programul la care participa elevii nu?
Vezi cum inveti lucruri noi? :) "Hands-on science" inseamna lucrari de stiinta la care elevii chiar pun mana. Un fel de lucrari de laborator, dar mai ales joaca, explorare, fara teama, fara note, fara scoala. Asa se trezeste interesul real, cand copiii pun ei efectiv mana. Nu doar teorie teorie ca in Romania. Articolul tau poate fi un semnal de alarma pentru profesorii din tara, sa le arate cum alti elevi din alte tari viziteaza CERN-ul si fac hands-on pentru fizica particulelor ... Vei vedea, vei invata mai multe lucruri noi, iar eu voi corecta si iti voi explica tot ce vrei sa stii.
-
Adi, inca ceva: Fermi National Accelerator Laboratory ;D El cu ce se ocupa ???
-
Adi, inca ceva: Fermi National Accelerator Laboratory ;D El cu ce se ocupa ???
Este laboratorul unde lucrez eu. Este singurul laborator american de fizica particulelor, are prescurea Fermilab si are mai multe experiente de fizica particulelor, dar mai ales acceleratorul Tevatron, unde doua colaborari, CDF si DZero, cauta intre altele, bozonul Higgs, particula care da masa materiei. Siteul lor este http://www.fnal.gov/.
-
Vreau sa ma ocup de http://www.physorg.com/news157703000.html :)
-
Super, il asteptam.
-
l-am trimis deja flaviei
-
Tu esti Camelia, nu?
-
Da, eu sunt
-
Desi inca nu m-am dezmeticit dupa decizia lui Adi de aseara de a se retrage din scriere de articole, ma gandesc sa ma apuc de treaba, asa ca iata 2 articole care vreau sa apara pe site pana vineri, fie unul azi si unul vineri fie unul maine si unul vineri.
http://www.physorg.com/print157292373.html
http://www.physorg.com/print157108855.html
De asemenea am o propunere: pentru ca eu personal habar nu am cu cine mai sunt in echipa si mi-ar fi extrem de util sa stiu cine sunteti si ce sunteti dispusi sa faceti pentru site (ma gandesc ca nu sunt unica in situatie), propun sa stabilim cumva o zi si o ora la care sa facem fie o conferinta pe messenger, fie sa intram pe chat , ar fi totusi bine sa fie privat. Ar fi o ocazie buna sa facem cunostiinta si sa vedem cum impartim sarcinilie si cum ne putem ajuta unii pe ceilalti. Prima saptamana va fi cam cea mai grele, mai ales ca responsabilitatea noastra fata de site nu incepe poimaine, nu peste o sapt, a inceput azi noapte la 12.
Astept sugestii si spor la treaba!
-
am si eu o intrebare...oare articolul despre romantism a fost primit?? si as vrea sa scriu despre acest articol: http://www.physorg.com/news157744326.html
-
auchi, l-am primit dar am crezut ca se ocupa altcineva de corectarea lui. Ma uit peste el astazi. Asteptam si alte articole.
-
ceva mai tarziu voi traduce asta http://www.physorg.com/news157785128.html
-
Camelia, nu avem voie sa traducem articolul de la Physorg. Eventual il poti scrie in cuvintele tale.
-
mm, aici era si siteul acela mentionat. articolul il am deja tradus, o sa mai lucrez la el atunci ;)
-
Physorg este o sursa foarte buna de informatii, dar nu avem acord cu ei pentru a le traduce articolele.
Cum trebuie facuta o stire:
"- O rezumaţi în un paragraf care să răspundă la cele şase întrebări din jurnalism (cine şi ce; unde şi când; cum şi de ce/pentru ce). În acest paragraf trebuie să spuneţi şi în ce revistă de ştiinţă a fost publicată descoperirea sau la ce conferinţă a fost anunţată (atenţie, nu din ce sursă de presă aţi aflat de ştire, ci care a fost publicaţia ştiinţifică iniţială unde a apărut)
- După aceea, dezvoltaţi încă unul sau mai multe paragrafe
- Alegeţi o poză reprezentativă (includeţi linkul pozei in textul articolului, pentru ca noi să o putem include în articol pe site)
- Alegeţi unul sau mai multe filme de pe Youtube, dacă există pe acel subiect (includeţi linkurile lor)
- Amintiţi la final sursele de unde ai luat informaţia, cu link spre articolele iniţiale şi cam acesta e articolul"
-
Diana, felicitari, te descurci foarte bine sa ajuti noii voluntari sa se integreze si sa invete si ei tot ce stii tu si ce stim si noi.
Cammy, daca ai tradus, este un exercitiu bun pentru tine. Totusi, nu il vom putea publica pe site. Dar daca l-ai tradus, l-ai inteles bine inseamna. Rescrie-l de la zero, pe scurt, in doua paragrafe. Asta facem la Stiinta Azi, intre altele. Dar nu schimba un cuvant pe ici pe colo in traducerea ta, caci nu este legal si noi ne mandrim la Stiinta Azi cu ideea ca noi nu plagiem, ci sunt autorii articolelor noastre.
Spor mare!
-
Multumesc pentru detalii ;) o sa il refac cat de curand (a se citi azi sau maine )
-
Foarte bine! Il asteptam!
-
mai tarziu il il voi scrie pe acesta http://sciencenews.org/view/generic/id/42392/title/Chicks_do_arithmetic ;)
-
E bun asta. Ca o paranteza la acest articol, putem mentiona pps-ul ala ce l-am trimis ieri (l-ati primit?) in care se arata cum la cifrele arabe fiecare cifra reprezinta numarul de unghiuri. De exemplu, 7 are 7 unghiuri, 8 are 8 unghiuri si asa mai departe ...
-
Nu am citit inca articolul pana la capat, dar am vazut pps-ul. O sa vad mai bine despre ce e vorba si unde pot adauga si informatia asta.
-
Azi fac efortul supraomenesc sa fac revista presei. Daca cineva isi luase deja angajamentul sa lase aici un reply ca sa stiu.
-
Adaug-o pe Anca Sirbu pe messenger si vorbeste cu ea pe email. Ieri i-am scris email sa se ocupe ea de revista presei. Eu zic ca este bine ca tu sa faci ceea ce stii mai bine, adica sa scrii articole si sa corectezi, iar Anca sa faca revista presei. Nu are rost sa faci un efort supraomenesc sa citesti presa cand nu o faci deja, pe cand cei care o citesc deja sa nu scrie acolo articolele.
Mihai trebuie sa iti dea emailul cu sursele, cauta-l.
In mare, la www.Stiinta.info in stanga sunt ultimele articole din presa romaneasca, dar apoi mai vedeti www.EvZ.ro, www.RomaniaLibera.ro si altele.
Sa fie cam 5 stiri pentru inceput. Sa fie explicatii in 2-3 randuri in propriile cuvinte despre acea stire, ca o sinteza.
In fine, nu are rost sa reiau tot. Informatia o are deja Mihai. Si omul care sa o faca este Anca Sirbu. Acum depinde doar de voi cum va organizati.
-
da unde are 7 sapte unghiuri?
-
Saptele vechi era facut cu o linie la mijloc si una jos ("talpa"). Ai vazut pps-ul?
-
maine il voi scrie pe acesta ;) http://sciencenews.org/view/generic/id/42452/title/Cells_renew_in_the_human_heart
-
da unde are 7 sapte unghiuri?
Nu stiu cum se face ca la tine nu ajung emailurile de la echipa. Iti dau un forward acum pe adresa ta personala. Ideea ca 7 are sapte unghiuri daca este desenat cum era desenat la inceput.
-
Revista presei de maine o voi face eu. Daca cineva si-a propus deja sa faca sa imi dea e-mail: mihai.barbulescu@stiintaazi.ro.
-
Mihai, pune pe forum sfaturile tale pentru revista presei, pentru a le sti si ceilalti voluntari. Daca sunt deja pe forum, pune aici un link si trimite-l in special la Anca Sirbu.
-
Vad ca Mihai nu e pe net si am o intrebare: azi mai urci articol despre dovezile in fasvoarea evolutiei? Ca avem 2 articole plus revista presei si sa stiu ce fac. Mi-a trimis Cami 2 articole si in functie de raspunsul tau pun unul din ele azi sau le pastrez pe maine.
-
Nu eu urc articolele despre teoria evolutiei, ci Raul, cand le corecteaza. Si de la o vreme Raul nu da nici un semn de viata, doar pune constiincios articolele cand le corecteaza. Deci pleaca de la ipoteza ca nu va pune in seara asta. Daca cumva pune, foarte bine, daca nu, pune data viitoare.
-
Intrebarea era pentru Mihai, nu stiu de ce aveam impresia ca el urca articolele cu pricina pe site. Mersi oricum de raspuns, urc acum un articol de la Camelia.
-
Incerc sa fac un articol despre: http://web.mit.edu/newsoffice/2009/virus-battery-0402.html
-
Suna bine, astept articolul tau!
-
Anca Sirbu si-a luat angajamentul de a face revista presei zilnic. Atunci cand nu va poate ma va anunta pe mine si voi face eu. Daca nici eu nu voi putea voi anunta fie aici fie voi da un mail.
Multumim, Anca!
-
Wunderbar!
-
as dori sa scriu despre urmatorul articol http://sciencenews.org/view/generic/id/42456/title/Sleep_may_clear_the_decks_for_next_day%E2%80%99s_learning
-
Excelent, il asteptam!
-
Am trimis Flaviei articolul despre celulele inimii, iar weekendul acesta voi scrie despre memoria vizuala http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090402163719.htm ;D
-
Felicitari, Camelia, este foarte foarte activa. Echipa Stiinta Azi are nevoie de oameni ca tine!
-
E foarte bine, am deja in INbox 2 articole,unul de la mihnea si unul de la camelia care vor aparea maine. Astept si celelalte 2 articole de la Camelia si Diana. Plus ce mai fac eu, plus revista presei (parca apare si sambata) avem weekendul aproape asigurat.
Spor la treaba!
Mihai, super treaba ai facut azi pe site!
-
Excelent, reusiti sa va organizati minunat. De ar veni si alti voluntari, ar fi inca si mai bine. Si MihaiB va mai pune declaratii de presa si ce mai primim articole de la altii ...
-
Pai nu prea mai vad alti voluntari care sa scrie stiri ;D asa ca o sa incerc sa scriu una pe zi sa fim siguri ca avem ce publica
-
Salut! Sunt nou pe acest forum si ma gandesc sa incerc sa scriu un articol despre cum se vad inelele lui Saturn anul acesta si cum "dispar" ele incet incet, ajungand ca in septembrie sa fie in acelasi plan cu noi. Nu cred ca am vazut vreun articol despre asa ceva aici. Pot sa incerc sa scriu?
-
Salut! Sunt nou pe acest forum si ma gandesc sa incerc sa scriu un articol despre cum se vad inelele lui Saturn anul acesta si cum "dispar" ele incet incet, ajungand ca in septembrie sa fie in acelasi plan cu noi. Nu cred ca am vazut vreun articol despre asa ceva aici. Pot sa incerc sa scriu?
Salut, DaJackal. Nu sunt eu in masura sa hotarasc ce si cum pe site si pe forum, dar sunt sigur ca toata lumea ar fi bucuroasa daca ai scrie articolul. Apoi, trebuie sa il trimiti cuiva sa il corecteze (cel mai probabil Flaviei (graethel)) si va fi publicat, daca este bun.
-
Sa imi dati va rog frumos adresa cui trebuie sa trimit articolul pentru corectat. O sa adaug si poze. Sunt la primul meu articol, daca merita, publicati-l, daca nu, mi se pare normal sa nu il publicati.
-
Sa imi dati va rog frumos adresa cui trebuie sa trimit articolul pentru corectat. O sa adaug si poze. Sunt la primul meu articol, daca merita, publicati-l, daca nu, mi se pare normal sa nu il publicati.
:) flavia@stiintaazi.ro
-
Salut!
Mersi Mihnea pentru ca ai raspuns in locul meu, ai dat informatii foarte bune.
@ DaJackal - Desigur orice articole sunt bine venite, atata timp cat nu au mai aparut deja. E bine sa fie si ultimele noutati, dar si informatii generale despre astronomie si altele din fizica, pentru ca fara sa intelegem bazele nu putem sa intelegem noutatile. Astept articolul la flavia@stiintaazi.ro !
-
Salut, DaJackal! Ne bucura foarte mult initiativa ta de a scrie acest articol. As vrea totusi sa iti ofer cateva instructiuni, daca nu le stii deja:
- importanta unui bun sumar. Este cel mai important paragraf in articol. Oamenii il citesc intai pe acesta si apoi poate citesc mai mult, poate nu. Dar noi trebuie sa ne asiguram ca daca il citesc doar pe acesta, au aflat tot ce e esential. Verifica de fiecare data daca paragraful raspunul de la TOATE din cele 6 intrebari: Cine a facut Ce (o echipa de cercetatori de la universitatea cutare din tara cutare a descoperit cutare), Cum (folosind tehnici de biochimie moleculara sau ... studiind compusi din domeniul electronii moleculare sau analizand date de la la telescopul spatial Hubble), De ce/ Pentru ce (Aceasta descoperire este foarte importanta, pentru ca ...), Unde si Cand (unde si cand a fost facuta descoperirea, sau macar in ce revista stiintifica a aparut articolul, de exemplu "Acesta descoperire a aparut in ultimul numar al prestigioasei reviste Nature, din 23 octombrie 2008). Atentie, cu o astfel de fraza trebuie sa se termine paragraful final mereu. Atentie, este o distinctie intre articolul pe care il cititi voi ce apare pe un site de stiri si articolul stiintific original, publicat in o revista de stiinta. La acesta din urma ne referim.
- la finalul articolului trebuie scris "Articol scris pentru StiintaAzi.ro de... Puteti citi mai multe detalii pe...". Aici apare numele tau si link catre site-ul unde se pot citi mai multe informatii.
- scrie fara alineate
- scrie pe cat poti cu diacritice (stiu ca ia timp, dar cu cat te atrenezi mai mult, cu atat mai usor scrii apoi cu diacritice; dupa ce te inveti, nu ar trebui sa iti ia mai mult timp decat ti-ar lua sa scrii un articol fara diacritice)
- articolul trebuie scris in cuvinte proprii, nu copiat sau tradus de undeva. Noi promovam campania: "Aici NU se plagiaza" si incercam sa scriem cat mai multe in cuvintele noastre. Sunt si cateva site-uri sau blog-uri de la care avem permisiunea sa traducem.
- trimite articolul la flavia@stiintaazi.ro si la adi@stiintaazi.ro sau articole@stiintaazi.ro
- noi ne vom uita peste articol (Flavia) si iti vom oferi feedback. Iti vom spune daca ai scris ceva gresit si cum sa faci pe viitor. Nu iti face griji, nimeni nu s-a nascut invatat.
Daca mai ai si alte intrebari sau nelamuriri, iti vom raspunde cu placere!
* Unele indicatii sunt copiate de la Adi. Sper ca nu te superi. :)
-
Am trimis deja articolul la flavia@stiintaazi.ro . Acum ca citesct instructiunile tale, ma gandesc ca probabil nu am respectat cate ceva. Oops.
-
Nu mai conteaza acum. O sa-l corecteze Flavia si o sa-ti spuna cum trebuia scris. Data viitoare o sa te descurci mai bine.
-
DaJackal, am primit articolul tau, ma uit peste el imediat, nu iti fa probleme daca nu ai respectat vreo regula, cel mai important e sa scrii frumos, regulile de mai sus se invata imediat! Primesti curand feedback de la mine pe mail!
-
Vreau sa le multumesc lui DaJakal si lui Mihnea pentru articolele lor, care mi s-au parut foarte bune. Ele sunt deja pe site si nu am avut mult de munca cu ele, deoarece au fost foarte bine scrise!
As vrea sa facem cumva ca noii voluntari sa ne scrie in primul mail ce varsta au si cu ce se ocupa, pentru ca e important pentru mine sa stiu, nu e vorba de nici o discriminare, orice e binevenit sa ne trimita articole. Dar e necesar sa am o idee cui ma adresez si cunoscand varsta si ocupatia celui ce imi trimite articolul sunt in masura sa ofer sugestii si corecturi mai bune.
De asemenea, vreau sa o felicit si pe Camelia, care este foarte activa si scrie articole din ce in ce mai bune, in curand va putea sa le posteze pe site fara sa mai fie nevoie ca eu sa o corectez! Felicitari, Camelia, si ma bucur ca ai hotarat sa te implici activ, asta ne arata ca meriti pe deplin titlul de voluntar al lunii.
Sa nu va suparati pe mine ca nu pomenesc nimic de restul, faceti treaba foarte buna, dar cu cei de mai sus am avut o interactiune mai mare si am tinut neaparat sa scriu despre ei aceste lucruri.
Mult spor la treaba la toata lumea.
-
recunosc, titlul de voluntarul lumii m-a facut sa fiu mai activa ;D si cand am vazut ca proiectul era in pericol de a nu mai fi mi-am zis ca merita
-
@DaJackal: daca vrei sa te alaturi echipei ai cateva instructiuni aici. Te mai asteptam si cu alte articole la noi.
Daca te pricepi foarte bine la un domeniu, am vazut articolul cu Saturn, foarte frumos, atunci te invitam sa ne mai scrii despre astronomie, ca tocmai ce suntem in IYA2009.
Mihai, super treaba ai facut azi pe site!
Multumesc mult (daca la mine te refereai). Puteam sa fac si mai bine treaba.
-
DaJackat, Mihnea, bine ati venit pe siteul Stiinta Azi, la acest proiect de voluntariat, care devine tot mai cunoscut in Romania si care ofera audienta articolelor voastre si ajuta publicul roman sa fie informat mai bine despre stiinta. Va mai asteptam cu materiale, atunci cand avem timp.
Eu si ceilalti voluntari fondatori avem inca trei luni sa gatam cercetarea pentru docotrat si licente, asadar este nevoie de noi voluntari care sa duca proiectul mai departe alaturi de voluntarii entuziasti ce au ramas sa duca misiunea echipei mai departe.
Pe langa articole, daca stiti licee interesate de partenariat cu noi, sa le trimitem materiale educationale gratuite si ei sa ne promoveze pe noi, sau daca stiti sponsori potentiali care sa ne ofere bani sau materiale educationale contra promovare, sunt binevenite.
-
Felicitari Dianei si Cameliei, care au invatat astazi sa puna articole pe site. Dupa ce vor face operatiunea asta de cateva ori vor fi experte. Instructiunile de pe forum nu sunt complete, ar trebui imbunatatite. Dar intai sa devenim toti experti in a pune articole pe site. E bine sa putem fiecare din noi sa facem orice, ca sa putem face lucruri cand unul din noi nu poate.
-
Vreau sa-i multumesc Flaviei care a avut rabdare cu mine si cu paragrafele mele. Si lui MihaiB.
De acum acolo pot corecta si pune si eu articole pe site. Am mai corectat pana acum, problema era postarea. Din moment ce s-a rezolvat, cred ca pot ajuta in domeniul asta. Ce zici, Adi, imi dai voie? :)
-
Ce intelegi prin a corecta articole, Diana?
-
recunosc, titlul de voluntarul lumii m-a facut sa fiu mai activa ;D si cand am vazut ca proiectul era in pericol de a nu mai fi mi-am zis ca merita
Camelia, ne bucuram mult ca esti alaturi de noi. Pe langa volntarul lumii, un premiu si CV, vei mai invata multe alaturi de noi. Il invit pe MihaiB sa enumere cateva din aceste lucruri: de exemplu, contacte.
-
Primesc un articol, ma uit peste sa vad daca este copiat sau tradus, verific corectitudinea informatiilor, pun poza daca nu este. Ce ar trebui sa inteleg?
-
Primesc un articol, ma uit peste sa vad daca este copiat sau tradus, verific corectitudinea informatiilor, pun poza daca nu este. Ce ar trebui sa inteleg?
Da si nu. Trebuie sa scrii tu intai articole foarte bune, proprii, in cuvintele tale, inainte sa corectezi articolele altora. Desigur, vei putea corecta atunci cand scriu voluntari liceeni debutanti. Deocamdata trebuie sa prinzi curaj sa scrii articole de stiri in propriile cuvinte. Stii ca ai o teama de a scrie in cuvinte proprii, acum ai sansa sa iti invingi aceasta teama.
-
Am inteles. Nu mi-e teama sa scriu in cuvinte proprii. Pana acum nu asta am facut? De saptamana viitoare ma apuc iar de articole.
-
Pana acum ai tradus foarte mult si a fost foarte necesar. Este util pentru cresterea ta sa incepi sa scrii mai multe articole de stiri.
-
O sa ma apuc dupa ce termin cu evolutia.
-
O sa scriu o stire despre niste boxe subtiri, plate, flexibile, create de Universitatea Warwick (cuvinte cheie pe Google: speaker Warwick flat flexible ).
Gasiti detalii pe: http://www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/new_flat_flexible , http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7976991.stm si alte siteuri.
DAR Desi exista niste explicatii despre principiile de functionare, nu sunt detaliate.
ÎNSĂ Tehnologia chiar va fi scoasa pe piata in curand, nu e doar o chestie de cercetare, si e cumva revolutionara.
Ce parere aveti?
-
O sa ma apuc dupa ce termin cu evolutia.
Da, intai articolele cu evolutia. Este un plan bun.
-
O sa scriu o stire despre niste boxe subtiri, plate, flexibile, create de Universitatea Warwick (cuvinte cheie pe Google: speaker Warwick flat flexible ).
Gasiti detalii pe: http://www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/new_flat_flexible , http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7976991.stm si alte siteuri.
DAR Desi exista niste explicatii despre principiile de functionare, nu sunt detaliate.
ÎNSĂ Tehnologia chiar va fi scoasa pe piata in curand, nu e doar o chestie de cercetare, si e cumva revolutionara.
Ce parere aveti?
Sunt de acord, putem pune si stiri din tehnologie si IT. Spor mare!
-
Eu am vrut sa scriu o stire despre robotul Adam, capabil sa faca cercetare si care a descoperit singur ceva nou despre drojdie. Scopul lui va fi sa ajute la experimentele pentru descoperire de medicamente, deoarece ele sunt repetitive si necesita o buna capacitata de memorare a informatiei. Stirea aparuse pe physorg.com pe 2 aprilie si am dat search pe google si ea exista deja in presa online romaneasca. Deci nu mai are rost sa scriu inca un articol, ma gandesc ca ar fi bine sa fie totusi inclus la revista presei.
link-ul este acesta: http://www.monitorulsv.ro/Fapt%20divers/2009-04-04/Robot-cercetator-capabil-sa-traga-singur-concluziile-stiintifice
O las pe Anca sa hotarasca daca merita sau nu acest link.
-
Dragi voluntari,
Tocmai am postat 2 stiri pe site, nu stiu de ce numai despre meidicina, asta mi-a fost stare. Problema e ca pana la 10-11 noaptea, ora Elvetiei am f multa treaba pentru scoala. O sa intru totusi pe la ora 6 totusi sa vad daca am primit vreun articol ce trebuie corectat si ma ocup repede de el. Deci daca cineva vrea sa trimita unul azi sa fie inainte de ora 7, ora Romaniei. Daca se ofera cineva sa il urce in locul meu cu atat mai bine (eu il corectez, el trebuie numai pus pe site).Sper sa avem macar 4 articole azi, dar vom vedea.
Spor la munca.
-
Daca vrei pot sa-l postez eu. Cred ca o sa ma descurc.
-
flavia, pana la 7 scriu eu un articol (care tot din medicina va fi) si il voi pune pe site. tu doar sa il corectezi si sa il pui pe prima pagina ;)
-
Mersi, Cammy, ramane asa. Diana, daca mai primesc si altele (astept unul de la alta Diana), te deleg pe tine sa il urci pe site.
-
Maine voi scrie stirea de aici: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090401102814.htm
-
Da, ma bucur cum evolueaza partea aceasta. Pentru e economisi timpul pentru Flavia, ea poate ar vrea ca la unele articole doar sa le corecteze in Word cu track changes si apoi altcineva sa ia si sa puna articolul corectat pe site. Aveti grija ca textele voastre in Word sa contina tot (link la poza, link la sursa, fraza de explicatie la final, faza cu load pozition, cuvintel cheie, etc).
-
Da graethel, acum ma apuc de revista presei si am sa includ si acel articol :)
-
Super! Mersi Anca!
-
Camelia, ne bucuram mult ca esti alaturi de noi. Pe langa volntarul lumii, un premiu si CV, vei mai invata multe alaturi de noi. Il invit pe MihaiB sa enumere cateva din aceste lucruri: de exemplu, contacte.
Sa le enumar:
- am cunoscut multi oameni mai destepti ca mine cu care am avut onoarea de a discuta diverse subiecte la zi din stiinta si mi-am deschis mintea si am un mare plus.
- am invatat sa fiu original, creativ si am invatat sa scriu si sa ma documentez eficient
- informatie...de orice fel...pe un site de stiinta ajungi sa inveti si chestiuni de viata. Sincer si fara exagerari.
Mai am daca vreti :) .
-
MihaiB, cred ca trebuie sa subliniezi ca atunci cand zici ca ai cunoscut oameni desteptei, nu te referi (numai) la noi, ceilalti voluntari, ci mai ales la altii precum cercetatori, ziaristi, studenti in strainatate ... intr-un cuvant, ai castigat contacte pretioase. :)
-
Cine vrea sa scrie un articol scurt 1-2 paragrafe despre stirea asta?
http://www.didactic.ro/newsletter?newsletter_id=24&what=afiseaza&aid=184
Dar despre asta?
http://www.didactic.ro/newsletter?newsletter_id=24&what=afiseaza&aid=182
-
MihaiB, cred ca trebuie sa subliniezi ca atunci cand zici ca ai cunoscut oameni desteptei, nu te referi (numai) la noi, ceilalti voluntari, ci mai ales la altii precum cercetatori, ziaristi, studenti in strainatate ... intr-un cuvant, ai castigat contacte pretioase. Smiley
Da, nu ma refeream numai la cei din spatele Stiinta Azi. Asa este. Am cunoscut cercetatori, studenti in strainatate si am avut onoarea de a discuta cu ei, m-au contactat pe mine ziaristi (unul de la Adevarul!), oricand pot cere o data de contact de la oricine din presa si tot asa. Cu alte cuvinte, Stiinta Azi ofera accesul la contacte de care nici nu stii cand poti avea nevoie!
-
Cine vrea sa scrie un articol scurt 1-2 paragrafe despre stirea asta?
http://www.didactic.ro/newsletter?newsletter_id=24&what=afiseaza&aid=184
Am scris eu despre Encarta. Am atasat documentul.
Cine are timp e rugat sa il publice.
-
Imi pare rau ca nu am inclus si cuvintele cheie (spusese Adi):
Encarta, enciclopedie, Wikipedia, Microsoft
-
Multumiri Flaviei care a pus articolul pe site si cititorului care a depista greseala cu 1993 vs 2003. Acum Mihnea si-a facut cont, l-am facut admin si pe el, astfel ca pe viitor va invit sa il invatati sa puna si el articole pe site.
-
fac eu si despre asta tot azi http://www.didactic.ro/newsletter?newsletter_id=24&what=afiseaza&aid=182
mihnea, daca doresti te invat eu sa pui articole pe site
-
Multumim, Cammy!
-
am mai publicat 2 articole, mai trebuie sa se uite Flavia peste ele. o sa mai vad ce scriu maine ;)
-
Excelent ritmul sustinut de aparitie de articole.
Si revista presei a Ancai arata foarte bine. As sugera o noua sursa de materiale. In weekend apar pe siteul Stiinta si Tehnica (www.stiintasitehnica.ro) clipurile Google Video ale emisiunilor din acea saptamana realizate de domnul Cristian Roman (Cronica Scepticului, Cronica ST, Stiinta si Spiritualitate). Sa le promovam si pe acestea, cate una pe editie. Am completat eu in editia de azi a revistei presei despre cea mai recenta editie a emisiunii Stiinta si Spiritualitate. Chiar am vazut-o aseara si merita vazuta, este fenomenala. In zilele urmatoare, va rog sa promovati si Cronica Scepticului si Cronica ST. Noi am mai facut asta in trecut la revista presei.
Keep up the good work! Ne redresam usor usor.
-
Multumesc Adi.
De maine am sa pun si de pe site-ul acela.
-
Ma voi ocupa de asta (voi face referire la un articol mai vechi al meu: Subterran oceans on Saturn`s Moon
-
Super daca incepi sa scrii si tu din cand in cand articole, asa te antrenezi si tu si mai bine. Subiectul este foarte interesant.
De asemenea, daca scriem despre stiri serioase, dar atragatoare, care sunt la cald, inainte sa fi fost abordate in Romania, creste si sansa sa preia presa. Dar daca nimerim bine, daca nu, nu. Nu vom face rabat la calitate doar pentru a prelua presa. Care oricum nu prea ne mai preia, pe masura ce apar noi siteuri de stiri (era o vreme cand alaturi de Stiinta.info eram singurii din tara :D) ...
-
O sa scriu o stire despre niste boxe subtiri, plate, flexibile, create de Universitatea Warwick (cuvinte cheie pe Google: speaker Warwick flat flexible ).
Nu am mai scris asta si, intre timp, a aparut la revista presei din 6 aprilie. Mentionez asta acum aici pentru claritate.
-
Am gasit eu un articol bun, despre o noua ipoteza despre cum au evoluat pasarile sa zboare (ca tot suntem intr-un an important pt. teoria evolutiei) (cred ca articolul e usor de inteles, explicat destul de bine si concis):
articolul: http://manchester.ac.uk/aboutus/news/display/?id=4550
articolul stiintific: http://www3.interscience.wiley.com/journal/121638147/abstract
Daca vrea cineva sa scrie despre asta, sa anunte aici. S-ar putea sa scriu eu, dar sunt cam ocupat.
-
Am gasit eu un articol bun, despre o noua ipoteza despre cum au evoluat pasarile sa zboare (ca tot suntem intr-un an important pt. teoria evolutiei) (cred ca articolul e usor de inteles, explicat destul de bine si concis)
Am mai investigat articolul si mi se pare ca m-am inselat. E confuz despre o chestie importanta din el. Deci, mai bine nu va bateti capul.
Aarhhh... nu imi place ca a trebuit sa revin cu explicatia asta. O sa fiu mai vigilent data viitoare.
-
Mihnea, ne bucuram mult ca esti activ si cauti stiri bune sa le propui si cand ai timp chiar le scrii tu. Tine-o tot asa.
-
Se pare ca am gasit ceva bun (de la MIT :), astia-s plini de stiri bune):
-o cercetare despre cum unele organisme au evoluat sa creeze beneficii si pentru alti indivizi din aceeasi specie, nu doar pentru sine (articol placut):
http://web.mit.edu/newsoffice/2009/yeast-games-0406.html
-un nou tip de ac medical (clar si la obiect):
http://web.mit.edu/newsoffice/2009/novel-needle-0406.html
-o noua abordare pentru a intelege ce se intampla in interiorul celulelor (articolul asta poate e un pic mai dificil)
http://web.mit.edu/newsoffice/2009/fuzzy-logic-0403.html (http://web.mit.edu/newsoffice/2009/fuzzy-logic-0403.html)
Daca vreti sa scrieti despre vreunul, anuntati aici (ca de obicei).
Pe viitor, trageti cu ochiul la site-ul de stiri al MIT (http://web.mit.edu/newsoffice/).
-
Bune sugestii, Mihnea. Usor usor devii un element cheie al echipei Stiinta Azi.
-
Ma voi ocupa de asta (voi face referire la un articol mai vechi al meu: Subterran oceans on Saturn`s Moon
Este numai vina mea...Dupa ce am comparat cele doua stiri am constatat ca mare noutate nu aduc, decat un studiu care spune acelasi lucru care va aparea si in Science.
Atunci am luat decizia de a da o veste proasta: http://www.physorg.com/news158237783.html --> Datele noi de la NASA si de la University of Colorado at Boulder's National Snow and Ice Data Center demonstreaza ca se topeste gheata din Arctica...
-
mihnea as vrea sa scriu eu articolul http://web.mit.edu/newsoffice/2009/novel-needle-0406.html . doar ca mai devreme de vineri nu-l termin pentru ca am o perioada cam incarcata la scoala. e bine asa?
-
si am trimis un articol despre cum poate somnul imbunatati invatatul...sper ca l-ati primit:)
-
si am trimis un articol despre cum poate somnul imbunatati invatatul...sper ca l-ati primit:)
Salut, l-am primit, dar inca nimeni nu s-a oferit sa il corecteze. Acum Stiinta Azi trece prin perioade tulburi, sfatul meu este sa nu mai trimiti articole pana cand cineva nu iti va corecta intai articolul asta. Sper ca Raul sa isi faca timp, dar sa confirme daca il va corecta el, caci el e cu medicina. Scrie-i un email si lui la raul@stiintaazi.ro sa iti confirme daca are el timp si cam cand ar avea sa il corecteze.
-
mihnea as vrea sa scriu eu articolul http://web.mit.edu/newsoffice/2009/novel-needle-0406.html . doar ca mai devreme de vineri nu-l termin pentru ca am o perioada cam incarcata la scoala. e bine asa?
Pare interesant. Nu te grabi cu el, dar fa-l un articol model.
-
Hai sa pastram probleme echipei in sanul echipei.
Diana, ma uit peste articolul tau acum.
-
mi-a zis cineva ca as putea traduce articole pt acest site. am gasit ceva interesant:
http://sciencenews.org/view/generic/id/42454/title/Viruses_could_power_devices
sa ma apuc sa-l traduc?
am citit ca tre' sa mi se dea mai intai unda verde ca sa nu traduc vreun articol pe care il traduce si altcineva...
-
mi-a zis cineva ca as putea traduce articole pt acest site. am gasit ceva interesant:
http://sciencenews.org/view/generic/id/42454/title/Viruses_could_power_devices
sa ma apuc sa-l traduc?
am citit ca tre' sa mi se dea mai intai unda verde ca sa nu traduc vreun articol pe care il traduce si altcineva...
Nu, nu avem voie sa traducem de la physorg. Trebuie scrise articole in cuvintele tale. Avem nevoie de voluntari noi, scrie la articole@stiintaazi.ro.
-
Buna Alexa87.
Nu ai voie sa traduci de pe site-ul cu pricina ci sa rezumi in propriile cuvinte acel articol. Insa din pacate stirea a aparut deja la noi pe site.
Deci poti sa iti alegi alta stire, incearca una cat mai recenta, dar sa fie si in domeniul tau de interes!
Mult spor la treaba si asteptam articolul.
-
Pentru ca azi s-au trimis doua mailuri cu ultimele stiri, hai sa il numim newsletter, vreau sa scriu aici ca eu ma ocup in fiecare seara de trimis acest newsletter, ca sa nu mai existe neclaritati.
-
Pentru ca azi s-au trimis doua mailuri cu ultimele stiri, hai sa il numim newsletter, vreau sa scriu aici ca eu ma ocup in fiecare seara de trimis acest newsletter, ca sa nu mai existe neclaritati.
Mersi mult de clarificare. Eu intelesesem ca nu te mai ocupi de coordonare, ci doar de scris stiri pe site. Este vina mea. Am inteles gresit. Ma bucur ca veti trimite tu in continuare acest "newsletter".
-
Pana maine voi scrie stirea de aici: http://sciencenews.org/view/generic/id/42580/title/Nickel_down%2C_oxygen_up
-
Super, Cammy! Ma bucur ca vei continua sa scrii articole! Il astept cu placere!
-
Am scris despre articolul de la MIT cu teoria evolutiei si teoria jocului - experimentul pe drojdii ( http://web.mit.edu/newsoffice/2009/yeast-games-0406.html ).
Il revizuiesc, il trimit Flaviei la corectat, si sper sa apara joi (azi) seara.
-
ok, il astept.
Diana, se mai continua seria cu cele 15 dovezi ale evolutiei?
-
Da, Flavia. Raul trebuie sa corecteze si sa puna pe site.
-
Voi elabora un articol mai mult sau mai putin stiintific despre radiatii/unde electromagnetice. Pregatesc ceva frumos :) pentru urmatoarele zile. Apoi incerc sa mai scriu si un articol despre proteine, pornind de la o prezentare facuta pt scoala la care m-a ajutat Adi.
-
suna bine
-
Voi elabora un articol mai mult sau mai putin stiintific despre radiatii/unde electromagnetice. Pregatesc ceva frumos :) pentru urmatoarele zile. Apoi incerc sa mai scriu si un articol despre proteine, pornind de la o prezentare facuta pt scoala la care m-a ajutat Adi.
Suna bine, dar verifica de nspe ori inainte sa scrii odata. Ar fi bine sa verifici Raul textul despre proteine si cu Flavia cel de radiatiile EM.
-
De acord cu Adi. Ca sa ma pot uita peste articolul cu unde electromagnetice imi e mai la indemana sa il corectez daca e in word. Dar daca iti e tie mai la indemana sa il urci pe site si eu sa ma uit peste el direct acolo, facem si asa, nu-i problema.
Eu scriu in noaptea asta al treilea articol pentru dosarul de aplicatie la stagiu, va fi cel mai probabil despre pitice albe. Nu stiu inca sigur, dar mai intai fac ca si la cel cu microrobotul un rezumat in romana si o sa il public pe site.
Abia astept sa termin si sa revin la articole de la site-urile de zi cu zi, ca sa spun asa, ca sa scriu review-uri dupa articolul aparut in jurnalul de specialitate e de 10 ori mai greu. Uneori e bine sa faci ceva super greu, ca atunci cand revii la taskul mai simplu ti se pare mai usor si iti si iese mai bine. De aia cred ca e bine ca fiecare sa incerce din cand in cand ceva ce i se pare peste puteri, e un exercitiu bun!
-
Iti tin pumnii la candidatura, Flavia.
Relativ la corectare, sugerez ca articolele sa fie scrise in Word, sa fie corectate in Word cu track changes. Asa autorul articolelor invata mai bine, vazand ce s-a corectat. Apoi, el da doar Accept All Changes si apoi il pune in Notepad si urca pe site.
-
Desi pe site apar stiri de genul, mi se pare important sa intaresc ideea.
Vad ca Adi avea obiceiul sa dea declaratii de presa de la centre importante de cercetare, declaratii de presa cu privire la evenimente sau inceperi de experimente.
Trebuie sa continuam sa facem asta pentru ca sunt informatii importante si pe deasupra mi se pare ca ofera cititorului impresia ca site-ul este si mai conectat la actualitatea din stiinta.
Trebuie urmarite regulat site.urile CERN-ului, Fermilab-ului, Institutului Paul Scherer, http://www.eso.org/public/, http://www.mpg.de/english/portal/index.html
Ar fi tentanta ideea unui fel de revista a presei saptamanala din astfel de declaratii de presa, dar nu stiu ce sa zic. Unele declaratii pot fi atat de importante incat sa aiba nevoie de un articol intreg dedicat si care sa apara cat mai curand.
Voi ce parere aveti?
-
De acord cu Flavia. De fapt, intrasem pe acest subiect sa va propun aceasta stire interesanta. De pe Interactions.org avem voie sa traducem orice, daca punem sursa si link catre articolul initial. Sunt in special declaratii de presa. http://www.interactions.org/cms/
IPMU Researchers use 3-dimensional crystals to decode quantum information in black holes - suna interesant ca si titlu, nu? (link (http://www.interactions.org/cms/?pid=1027959)).
Avantajul cu tradusul declaratilor de presa este ca daca traduceti corect, nu puteti gresi. Si ele sunt facute bine, in asa fel incat sa inteleaga si jurnalistii din presa generalista. Apoi, pot fi facute de voluntarii cei mai tineri, iar Flavia o poate corecta. Asa voluntarii tinerii se familiarizeaza mai bine cu termenii stiintifici.
-
De asemenea, va reamintesc ca avem permisiunea sa traducem din articolele foarte bine scrise de la acest blog. Articole de medicina. Aceeasi idee: voluntarii pot invata multe si nu au cum sa scrie stiri cu greseli (daca traduc corect). Cum articolele sunt mari, poate totusi prefera sa faca o sintez in propriile cuvinte.
http://scienceblogs.com/notrocketscience/
-
Salut! am citit comunicarea de pe http://www.interactions.org/cms/?pid=1027959#fn1. Pare interesanta analogia care o fac ei: cristal topit - gaura neagra. Dar mi se pare putin ambiguu modu in care e data explicatia din subsol: "According to Hawking's computation, a black hole of M kg has exp(1016 M2) quantum states. For example, a typical astrophysical black hole formed by stellar collapse weighs about 1031 kg and carries as many as states.". In formula respectiva, prin M2 se intelege M^2 (patrat) ?
-
hmm, trebuia oricum sa fie 10^16 si nu 1016, etc...
apoi probabil exp(10^16 * M^2), dupa ce au uitat la scris... insa nu vad cum se justifica.
raza gaurii negre creste proportional cu masa,si de aici mai departe ne ma prind :'(
-
Salut! am citit comunicarea de pe http://www.interactions.org/cms/?pid=1027959#fn1. Pare interesanta analogia care o fac ei: cristal topit - gaura neagra. Dar mi se pare putin ambiguu modu in care e data explicatia din subsol: "According to Hawking's computation, a black hole of M kg has exp(1016 M2) quantum states. For example, a typical astrophysical black hole formed by stellar collapse weighs about 1031 kg and carries as many as states.". In formula respectiva, prin M2 se intelege M^2 (patrat) ?
Salutare. :) Ar fi trebuit sa fie: "According to Hawking’s computation, a black hole of M kg has exp((10^16)*(M^2)) quantum states. For
example, a typical astrophysical black hole formed by stellar collapse weighs about 10^31 kg and carries as
many as e^(10^78) states."
Am vazut in subsolul primei pagini de aici: http://www.ipmu.jp/pdf/Ooguri_20090408.pdf , de unde probabil era luata informatia de pe interactions.org.
-
Orasul Chicago va instala o statie solara de alimentare a masinilor electrice :) : http://www.physorg.com/news158564122.html
Totusi, tin sa spun ca, din cate stiu eu, fabricarea celulelor fotovoltaice actuale necesita o mare cantitate de energie.
-
Tare stirea cu statiile peco electrice. Chiar ma intrebam zilele trecute daca nu exista asa ceva. Celulele fotovoltaice intr-adevar sunt scumpe, insa tehnologia este in curs de dezvoltare inca, si avand in vedere viitorul care ne asteapta, este una din putinele solutii viabile pe termen lung.
Ar fii interesant de facut un calcul estimativ: in cati ani s-ar amortiza costul unui anumit numar de masini electrice + statii alimentare + panouri solare necesare, daca iei in calcul consumul de combustibil, uzura etc.
Oricum merita sa scrii despre asta.
-
AleX B, vrei sa faci tu acel calcul? Ar fi foarte interesant ...
Mihnea, e o stire tare. Va fi si preluata de presa din Romania, daca nu au scris deja. In plus, aici (http://gas2.org/2009/04/09/chicago-gets-first-solar-powered-ev-charging-station/) scrie ca se asteapta sa fie mii de astfel de statii in SUA pana in 2011.
-
Corect! atunci, fac eu calculul, mihnea scrie stirea, si la sfarsit uificam :D
-
Super, asa faceti. Mai mult, am cautat pe google "benzinarii electrice" si este doar un singur articol. Asadar Stiinta Azi poate aparea pe prima pagina la google dupa cuvantul asta cheie, care estimez ca va aduce mult trafic in viitor.
http://www.google.ro/search?hl=ro&rlz=1T4RNWN_enCA261CA261&q=benzinarii+electrice&btnG=C%C4%83utare&meta=cr%3DcountryRO
-
Mihnea, e o stire tare. Va fi si preluata de presa din Romania, daca nu au scris deja. In plus, aici (http://gas2.org/2009/04/09/chicago-gets-first-solar-powered-ev-charging-station/) scrie ca se asteapta sa fie mii de astfel de statii in SUA pana in 2011.
OK, o sa scriu. ;)
Am mai gasit o stire cu impact la public (datorita titlului, justificat): "Sex pentru carne" (la cimpanzei):
http://www.wired.co.uk/news/archive/2009-04/09/chimps-exchange-sex-for-food.aspx
http://www.sciencenews.org/view/generic/id/42522/title/Male_chimps_exchange_meat_for_sex (acelasi subiect)
-
Da, vazusem si eu stirea aia. E faina. Din cate stiam eu, nu e ceva nou. Adica in mod oficial stiinta zice ca asa s-au facut famiile umane: sex pentru mancare. Barbatii vanau si in schimb erau rasplatiti cu sex des, cu mult mai mult decat ar cere-o reproducerea. Bine, poate studiul la cimpenzei este nou.
-
Da, vazusem si eu stirea aia. E faina. Din cate stiam eu, nu e ceva nou. Adica in mod oficial stiinta zice ca asa s-au facut famiile umane: sex pentru mancare. Barbatii vanau si in schimb erau rasplatiti cu sex des, cu mult mai mult decat ar cere-o reproducerea. Bine, poate studiul la cimpenzei este nou.
Nu stiam, dar pare logic oricum. Ce zici, trebuie articol si despre asta sau nu?
-
Niste prime estimari zic ca, pentru a sustine un oras gen Constanta (100.000 de masini aprox.), ai avea nevoie de o suprafata de panouri solare de ordinu zecilor de km patrati (2-3-4, depinde de valorile pe care le pun pt dif kestii). Asta ar insemna sa pui in juru orasului un semisector de cerc cu grosimea sa zicem 500 m de panouri solare, asta neglijand faptu ca panourile ar trebui sa se roteasca dupa soare pentru a lua iluminarea efectiva presupusa de mine, ceea ce inseamna ca mai trebuie loc intre pentru a nu se umbri reciproc.
-
Da, vazusem si eu stirea aia. E faina. Din cate stiam eu, nu e ceva nou. Adica in mod oficial stiinta zice ca asa s-au facut famiile umane: sex pentru mancare. Barbatii vanau si in schimb erau rasplatiti cu sex des, cu mult mai mult decat ar cere-o reproducerea. Bine, poate studiul la cimpenzei este nou.
Nu stiam, dar pare logic oricum. Ce zici, trebuie articol si despre asta sau nu?
Ca sa scrii un articol despre asta trebuie sa oferi sursa in articol de stiinta ISI peer-review sau alta sursa credibila. In general, trebuie verificata informatia in mai multe surse. Cine site, poate nu exista un acord stiintific asupra acestei chestuini, poate e inca in dezbatere. Sugestia mea e sa scrieti intai despre stirea cu cimpanzeii, citand sursa stiintifica si vazand ce feedback primiti.
-
Niste prime estimari zic ca, pentru a sustine un oras gen Constanta (100.000 de masini aprox.), ai avea nevoie de o suprafata de panouri solare de ordinu zecilor de km patrati (2-3-4, depinde de valorile pe care le pun pt dif kestii). Asta ar insemna sa pui in juru orasului un semisector de cerc cu grosimea sa zicem 500 m de panouri solare, asta neglijand faptu ca panourile ar trebui sa se roteasca dupa soare pentru a lua iluminarea efectiva presupusa de mine, ceea ce inseamna ca mai trebuie loc intre pentru a nu se umbri reciproc.
Poti detalia cat de cat si calculele, nu doar rezultatele lor? Eu stiu ca 150x150 de km de panouri solare ofera energia electrica a SUA. E drept ca aici vorbim de energie electrica sa inlocuiasca energia petrolului. Dar spune-ne ce ipoteze de calcul ai luat: cati litri consumati zilnic de o masina, ce putere solara, ce eficienta la celule solare, etc. Si apoi cum ai rationat, pe scurt.
-
Ce zici, trebuie articol si despre asta sau nu?
@ Adi: Intrebam daca vrei sa scriem despre faza cu cimpanzeii (pe langa faptul ca o sa scriu despre statia solara din Chicago), nu cu oamenii. Nu m-am exprimat clar.
-
Da. Nu am calculat deocamdata raportat la benzina, petrol, urmeaza sa fac asta dupa ce gasesc si niste valori cat de cat exacte pt ceea ce imi trebuie. Ce am zis mai devreme a rezultat pur si simplu dintr-un calcul preliminar, facut pentru a vedea orientativ suprafata. Am luat un numar total de masini, o distanta medie parcursa/an (presupusa 30.000 km), un consum energetic mediu raportat la distanta (l-am luat 2000 kJ/km), de aici afland consumul efectiv total in kw (mediu pe an). Apoi iluminare de la soare (1370 w/m^2 in spatiu, 1000 sa zicem la sol aproximativ, datorita atmosferei, deci efectiv pe o zi ai 500 w/m^2 - ciclu zi noapte), un randament de conversie in E electrica (25%), randament per total pentru alte conversii (80%). Folosind consumul efectiv total pt toate masinile am aflat suprafata totala necesara.
In continuare voi calcula costul total la toata afacerea asta + costuri masini, considerand si costuri de intretinere anuale etc.
In paralel, pt acelasi numar de masini (dar cu combustibil fosili), aceeasi distanta medie anuala, un anumit consum mediu (l/%km) si un anumit pret mediu pt combustibil (la statia de pompare), calculez costurile totale anuale, la care adaug costurile de intretinere medii anuale.
Prin comparatie, se poate alege apoi o perioada de amortizare pt costurile in cazul energiei electrice a.i. rata amortizarii sa egaleze costul anual in cazul energiei fosile.
Am totul in excel, trebuie sa mai caut pe net informatii si sa mai fac niste estimari pt valorile medii necunoscute, si pt cele "bagate din burta" mai mult sau mai putin.
-
Ce zici, trebuie articol si despre asta sau nu?
@ Adi: Intrebam daca vrei sa scriem despre faza cu cimpanzeii (pe langa faptul ca o sa scriu despre statia solara din Chicago), nu cu oamenii. Nu m-am exprimat clar.
Da, merita scrisa stirea, daca este scrisa corect. Ca si regula generala, merita scrisa orice stire de stiinta care este importanta, serioasa si este bine scrisa si citati sursa stiintifica. De asemenea, nu voi confirma fiecare articol in parte al vostru, acum sunteti voi la conducere, dar sunt bucuros sa ofer opinii.
-
Alex B, pare facut bine calculul tau. Invit sa continue discutia la tema de criza energetica si ce solutii pentru Romania (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=226.210), precum si la concursul de energii alternative pentru Romania (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=876.75) unde condurentii au chiar aceasta sarcina, sa faca calcule realiste despre Romania.
-
Cristi Presura la Stiinta.info a scris un articol despre benzinariile solare. Ehe, v-a luat-o inainte :). Era un articol ce avea potential mare de trafic pe viitor. Un articol demn de pus la revista presei.
http://www.stiinta.info/news/676/103/
-
Mda... si s-ar parea k e de ieri (seara probabil)
-
Acum are si StiintaAzi articol. Pe Stiinta.info era de ieri. Pfffff.......
-
eu azi mai fac un articol, nu stiu inca despre ce. Vor fi mai putine azi, pentru ca Diana si Mihai sunt plecati si nu se pot ocupa azi si la mine sunt Pastile. Sper sa fie mai bine maine.
-
Daca e si la noi, atunci e cu atat mai bine. Cine a pus efectiv articolul pe site? Trebuie avut grija ca la alias la titlu sa fie puse de mana literele lipsa (si sunt lipsa diacriticele).
-
La fel "0.3 km2". Acel 2 trebuie scris la superscript. Are buton pentru asta editorul de Joomla.
-
Flavia l-a pus (ei l-am trimis). Dar am corectat eu cuvintele din URL. Dar, in adresa URL, nu se pot puse si diacritice, nu?
-
Alte comentarii: "Chicago este primul oraș care are o stație solară de încărcare a automobilelor electrice." "de" -> "pentru". Cuvantul "benzinarie" pus in ghilimele trebuie sa apara si in sumar. Statia solara a poluat mediul cand a fost produsa, dar odata produsa nu va mai polua. Ar fi util de spus in articol cate masini electrice sau hibride sunt in Chicago.
Exista un film youtube pe acest subiect deja? Articolul de la Stiinta.info pare sa aibe un film pe acest subiect. Daca da, merita pus in articol.
-
Pai cred ca nici nu trebuie. Nu asta e si ideea? sa apara cand dai search pe google?
-
Flavia l-a pus (ei l-am trimis). Dar am corectat eu cuvintele din URL. Dar, in adresa URL, nu se pot puse si diacritice, nu?
Nu, la URL nu se pot pune diacritice. Deci unde este a cu caciulita lipsa pui doar a si tot asa mai departe.
-
Pai cred ca nici nu trebuie. Nu asta e si ideea? sa apara cand dai search pe google?
Tocmai, dar daca in cuvinte sunt litere lipsa, atunci nu ajuta pe google.
-
Am corectat si pe "de" cu "pentru", am pus si "benzinarie" in sumar, am scos ca nu polueaza in nici un fel (stiam ca se polueaza cand e produsa ,dar...)
-
Filmul de pe YouTube de pe Stiinta.info nu e despre acea statie solara, ci despre alta (nesolara). Nu am gasit film cu statia aia din Chicago.
-
Nu ar trebui sa apara deja pe google knd dau: "benzinarie electrica solara" ? sau trebuie sa treaca un anumit prag de vizualizari? nu vad nimic
-
Am corectat si pe "de" cu "pentru", am pus si "benzinarie" in sumar, am scos ca nu polueaza in nici un fel (stiam ca se polueaza cand e produsa ,dar...)
Ideea nu e sa scoti, ci sa completezi. Ceva de genul "Odata ce a fost produs, un panou solar nu mai polueaza".
Si acel "km2"?
-
Corectasem deja acel km2. O sa incerc sa reformulez tinand cont de ce ai spus.
-
Nu ar trebui sa apara deja pe google knd dau: "benzinarie electrica solara" ? sau trebuie sa treaca un anumit prag de vizualizari? nu vad nimic
Ehe, daca devii si tu voluntar la Stiinta Azi, vei invata foarte multe lucruri alaturi de noi. Unul dintre ele ar fi cam care ar fi smecheriile ca un articol sa apara pe Google. Nu apare instantaneu, ci doar daca Google il indexeaza. Asta se intampla in anumite momente ale zilei. Apoi nu apare neaparat pe prima pagina. Depinde de ce Page Rank are siteul. Noi avem un PR foarte bun, 6, asa cum au multe alte siteuri mari de stiri din Romania. Apoi conteaza de cate ori apare notiunea in articol, daca apare la cuvinte cheie, in titlu, la decriere si titlu la poza si asa mai departe.
Hai ca intru si eu in articol sa vad cum stam la cuvinte cheie dupa cum l-a pus pe site Flavia.
-
Sa anunti aici cand iesi din articol, ca sa pot intra si eu.
-
Mihnea, cand intri intr-un articol sa il editezi, trebuie musai sa iesi cu save sau cu cancel. Daca doar inchizi fereastra, raman articolele blocate si nimeni nu mai poate intra in ele. Te rog asadar sa deblochezi aceste articole blocate de tine.
Teoria jocului și un studiu pe drojdii arată cum cooperarea între indivizi e compatibilă cu teoria evoluției
Navele spaţiale gemene STEREO vor explora puntele L4 şi L5
La fel, Flavia, te rog sa deblochezi articolul
Un nou studiu despre cauzele ce au produs creșterea nivelului de oxigen în atmosfera Pământului
Deblocarea se face intrand din nou in articol si iesind cu save sau cancel.
-
Am deblocat pe alea doua de care ai spus. In cazul ” Navele spaţiale gemene STEREO vor explora puntele L4 şi L5 ” (nescris de mine) cred ca am intrat din greseala cand eram logat si am iesit fara sa dau save sau cancel.
-
Sa anunti aici cand iesi din articol, ca sa pot intra si eu.
Ah, scuze, nu am vazut postarea ta, am iesit de ceva timp
-
Antena3.ro avea categoriile "Stiinta" si "High tech". Acum a ramas doar "High tech". Dar poate doar revizuiesc ceva.
-
Articolul cu energia solara arata mai bine acum. Imaginea de sus insa nu avea nici un text la Descriere si Titlu. Am pus eu titlul articolului, fara diacritice. Este necesar daca e sa indexeze google bine. Poza de jos avea doar descriere, dar nu si titlu. Am pus acelasi titlu ca si descrierea.
-
Antena3.ro avea categoriile "Stiinta" si "High tech". Acum a ramas doar "High tech". Dar poate doar revizuiesc ceva.
Da, am remarcat si eu si am scris pe forum la sectiunea Jandarmul Presei de Stiinta. Antena 3 a dat bir cu fugitii. Inainte sa inceapa sa publice stiri de stiinta, au preluat de la noi vreo 2 saptamani. Au avut trafic, caci noi le-am oferit stiri de calitate. Apoi s-au crezut smecheri si au inceput sa scrie singuri si au scris stiri foarte slabe. Le-am si remarcat la Jandarmul Presei de Stiinta pe cateva. Acum au zis sa faca totusi ce fac mai bine si sa lase stirile de stiinta si altora. E un castig pentru Romania. Daca ar renunta si Realitatea.NET la stirile lor de pseudo-stiinta care merita aparute aproape taote la Jandarmul Presei de Stiinta, ce bine ar fi pentru Romania ...
-
Articolul asta e pus in categoria "Mediu" (asa am crezut). Era mai bine "Tehnologie" ? are mare importanta unde e?
-
Articolul asta e pus in categoria "Mediu" (asa am crezut). Era mai bine "Tehnologie" ? are mare importanta unde e?
Da, are importanta la ce categorie este, desigur. Tehnologiile ce fac bine mediului sunt undeva intre, dar as sugera sa fie puse la categoria Tehnologie.
-
OK. Eu nu stiu acum sa schimb categoria (sau sa-l mut pur si simplu)
-
Articolul nostru a fost indexat pe Google. Suntem primii la "benzinarie solara" sau "benzinarii solare".
-
:)
-
Totusi mie nu imi apare cand caut (decat forumul StiintaAzi). Prima imi apare Stiinta.info.
-
La mine apare bine :) .
-
S-a schimbat acum si la mine.
-
Am gasit pe physorg un articol care ar putea interesa: How much netbook can you get for 400$ (http://www.physorg.com/news158495861.html).
Pe mine nu prea ma pasioneaza subiectul, dar daca e cineva care vrea sa scrie un articol despre asta si gaseste o forma buna pentru el (el apare pe articol intr-un stil foarte personal, deci nu il putem pastra), poate sa se apuce de treaba. Cred ca e important sa se stie despre laptopurile astea micute, sunt foarte ieftine si practice. Ar fi interesant de vazut daca se gasesc in Romania.
-
Incerc eu sa fac acum ceva rapid si bun, am si in revista CHIP cate ceva despre acest subiect, deci o documentatie foarte buna in plus.
Pana diseara sper sa reusesc sa il si termin.
-
Mersi , Mihai!
-
Am corectat eu partea stiintifica a articolului "Carne contra sex la cimpanzei" si am corectat ce era grav la aranjarea pe site. Va rog sa va asigurati ca Mihnea poate pune articole pe site singur, caci de motivat, este motivat. :)
-
Salut! As vrea sa ma apuc sa scriu ceva pornind de la o stire proaspata de pe livescience, http://www.livescience.com/space/090414-new-stereo.html, despre prima furtuna solara inregistrata cu gemenele STEREO.
As vrea sa dau mai multe informatii despre furtunile solare si despre modu cum interactioneaza cu c.m. al soarelui si cel al pamantului. E ok? sau sa ma rezum doar la stirea in sine si la STEREO?
-
Am scris si eu deja ceva despre STEREO, anume despre faptul ca vor ajunge in curand foarte aproape de punctele Lagrange L4 si L5. Despre furtuni solare nu am scris, desi asta e de fapt principala lor misiune, sa le observe. Deci da, poti sa scrii linistit si poti spune si despre furtunile solare cate ceva ,e un subiect intersant. Spor la treaba.
-
Salut, despre STEREO mai scrisesem si eu la sfarsitul lui ianuarie acest articol.
-
buna! as vrea sa ma ocup pentru inceput de articolul urmator: "Copiii bilingvi au un avantaj in viitor" si doresc sa stiu daca este bine. ;D :) http://news.nationalgeographic.com/news/2009/04/090413-bilingual-babies.html
-
Da, e ok, atata timp cat nu traduci. Tu mi-ai scris pe adresa flavia@stiintaazi.ro?
-
buna! as vrea sa ma ocup pentru inceput de articolul urmator: "Copiii bilingvi au un avantaj in viitor" si doresc sa stiu daca este bine. ;D :) http://news.nationalgeographic.com/news/2009/04/090413-bilingual-babies.html
Ma bucur sa vad voluntari noi. Trebuie sa contactati pe Flavia, sa ii spuneti la ce liceu, in ce clasa, ce domeniu al stiintei preferati si apoi sa trimiteti articolele. Dupa doua trei articole veti fi trecuti pe site ca si voluntari, iar dupa 5-6 articole bune puteti deveni voluntari ai lunii. Mult succes!
-
ok ms...am luat legatura cu ea si deja ma ocup de articol.
-
Ca tot vine iepurasul de paste, voi scrie un articol despre iepuri ;D .
-
Uitandu-ma azi pe ScienceDaily am vazut ca a aparut si la ei articolul despre microroboti facuti la ETH, in Elvetia, despre care am scris un articol acum ceva vreme:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090418085333.htm
Asta e articolul nostru, scris pe 7 aprilie
De asta cred ca e uneori bine sa folosim stiri de pe site-urile institutelor de cercetare si ale universitatilor, acolo apar stirile despre inovatii ceva mai repede. Problema e ca facand asta nu ai o vedere globala asa cum e pe site-urile astea gen sciencedaily sau physorg.
-
Ai dreptate cu site-urile universitatilor si institutelor de cercetare.
Este si mai "profesionist" asa, pentru ca press release-urile de acolo sunt special pentru jurnalisti.
-
Felicitari, Flavia! Ai luat-o inaintea presei! Mihnea mai sugerase stiri de la MIT si tot asa. Este o idee buna sa luam stiri si direct de la surse.
-
William James Sidis se presupune ca ar fi fost cel mai inteligent om al secolului 20, avand IQ undeva pe la 250-300 (?!?)
Pe wikipedia apare aici biografia lui: http://en.wikipedia.org/wiki/William_James_Sidis
Si la subsol mai sunt diverse linkuri catre siteuri cu lucrari de-ale lui.
Scrie pe Wiki ca in lucrarile lui, cam toate nepublicate, el fiind un excentric si idealul lui de a-si petrece viata fiind in solitudine, ar fi prezis materia neagra si comportamentul termodinamic al spatiului dintre galaxii. La 8 ani vorbea deja un numar impresionant de limbi si se extimeaza ca ar fi invatat in total undeva pe la 4o pana la varsta maturitatii. A creeat si o limba, denumita Vendergood: http://en.wikipedia.org/wiki/Vendergood
Eu zic ca merita sa aruncati un ochi peste biografia lui si poate ca ar fi fain sa ii facem o biografie in romana sa o punem pe site, nu neaparat la personalitati, ci la curiozitati. Voi ce parere aveti?
-
ar fi prezis materia neagra si comportamentul termodinamic al spatiului dintre galaxii.
Am citit pe Wikipedia si NU a prezis materia neagra, ci altceva, cu ceva proprietati similare. Teoriile lor nu au fost confirmate experimental, altfel am fi aflat de ele, nu?
-
Sorry, "prezis" e un cuvant folosit prost. El nici macar nu era om de stiinta. In fine... Scrie pe wiki ca vorbeste despre spatiul dintre galaxii ca fiind materie ce nu emite lumina, dar ca totusi ceea ce descrie el nu se mai identifica cu definitia de azi a materiei negre.
Iar teoriile lui nici nu au fost macar bagate in seama, ce sa mai vorbim despre testare experimentala. Si a muncit mai ales in domeniul psihologiei si al psihiatriei. Am si spus ca nu e nevoie sa il scoatem ca om de stiinta in evidenta, ci doar ca si curiozitate.
-
Da, daca vrei sa traduci si sa pui pe wiki in romana, nimeni nu te opreste. Eu insa nu as consuma timpul meu pe subiectul asta. Era evident ca spatiu intre galaxii este negru si ca este cam gol. Lui i-a venit ideea evidenta ca poate nu e gol. Deci ar fi umplut cu materie. Si cum este negru, materia trebuie sa fie musai cumva intunecata. Asta e doar o idee, nici macar teorie nu este ...
-
Pentru unii era candva evident ca pamantul e plat.
Ok, nu facem articol despre asta.
-
Maine e ziua Pamantului si sper sa reusesc sa termin in timp util pe parcursul zilei de azi un articol legat de acest eveniment.
Cea mai interesanta chestie e asta: http://www.nasa.gov/topics/earth/earthday/ + http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/imagini-cu-terra-vazuta-de-pe-iss-transmise-de-ziua-pamantului.html?7627;4228334
Cunoasteti si alte "sarbatoriri" ale zilei Pamantului ? Daca da postati aici.
-
Mai spre seara voi scrie stirea de aici: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090422121858.htm :)
-
Salutare!
Am facut urmatorul articol (gaurile-negre-supermasive-au-un-rol-important-asupra-galaxiilor) si am dat de un cutit cu doua taisuri: la descrierea de la poza nu pot sa dau Italic, iar daca dau Italic apare un font ingrosat. Ma poate ajuta cineva?
-
Eu nu pot sa vad articolul. Te rog sa corectezi. Nu cred ca ar trebui sa dai Italic, ci sa selectezi din lista "Explicatii poza". Incearca sa vezi daca merge.
-
Cand am scris explicatie la poza nu mi-a aratat.
Bineinteles ca nu ti-l arata pe prima pagina. Du-te la adresa asta, si trebuie sa fi logata.
-
Am intrat pe articolul tau si nu imi dau seama de ce nu merge optiunea "explicatii poza".
Daca vrei, trimite-mi link-ul de la poza si de la filmulet si il scriu eu.
-
Am mai avut probema asta la un articol precedent. I-am trimis mail lui Adi. A zis ca a gasit multe coduri <em>, si ca le-a sters.
Asa am facut si eu. Dar daca sterg codurile <em>, nu mai merge Italic...
-
Am scris eu articolul. Imi poti spune te rog cum pun si filmuletul?
-
este un buton in partea de sus, in care arata ca o banda de film.
Multumesc mult!
Presupun ca e o problema de la IE meu, pe care o sa-l actualiezez.
-
Am incercat cu butonul ala deja, dar nu mi se incarca. Credeam ca e vreo smecherie. Daca ai timp pune tu filmuletul si apoi sterge articolul scris de tine. O sa ies acum din administrator.
-
Pentru Camelia: Am primit articolul tau, maine il voi posta. De maine imi reiau activitatea, ca maine la 4 dimineata pornesc musafiri inapoi spre frumoasa Romanie. Oricum vad ca in zilele astea nu a stat treaba pe loc, au aparut licee partenere noi, propuneri foarte frumoase de colaborare! Foarte fain!
Diana, daca pot ajuta cu problema cu articolul la care te chinui tu cu Alex, spune-mi! Arunc o privire!
-
Cred ca s-a descurcat Alex. Era vorba de pus un filmulet de pe youtube.
Alex, tu l-ai publicat? Nu trebuia sa se uite si Flavia peste el?
-
M-am descurcat. L-am pus sters pe cel vechi. Pe acesta l-am pus si pe prima pagina deoarece pare OK.
-
Il pusesem si eu pe prima pagina, doar ca nu era publicat. Flavia, te poti uita peste el?
-
Da, ma uit. Cum se cheama articolul?
Probabil stiti deja, cand se urca un video pe site trebuie sa aiba extensie .com si nu .co.uk. Si videoul nu cred ca poate tine loc de poza care apare pe front page.
-
"Găurile negre supermasive au un rol important asupra galaxiilor".
Pusesem deja poza, dar nu reuseam cu filmuletul. Este prima data cand am incercat si nu prea stiam ce fac. Pusesem doar link-ul catre youtube, fara alte modificari.
-
"Găurile negre supermasive au un rol important asupra galaxiilor".
Pusesem deja poza, dar nu reuseam cu filmuletul. Este prima data cand am incercat si nu prea stiam ce fac. Pusesem doar link-ul catre youtube, fara alte modificari.
M-am uitat la el, merge. ;)
Spor la lectura! Si multumesc inca o data pentru ajutor.
-
M-am uitat peste articol scurt, sunt niste mici probleme cu paragrafele la sfarsit. E vreo problema daca mai asteapta pana diseara sa fie publicat? Ma ocup pe la 10 sa il corectez si sa ii dau published.
Diana, cand pui video procedezi ca la poze, cu diferenta ca folosesti butonul pentru Media (ala care arata ca un film foto). Trebuie avut grija sa nu fie link-ul: www.youtube.co.uk/... ci www.youtube.com/... . Daca e cumva cu co.uk nu e grev, schimbi de mana co.uk in com si gata.
No, in orice caz, eu il corectez complet diseara pe la 10 si ii dau published. Ma ocup si de ce mai e de aranjat in pagina. Sper ca Alex, autorul, nu se supara pe mine daca supracorectez?
Mersi mult.
-
Cu placere! Am vazut si eu ca merge, ma plangeam doar! :)
Mersi, Flavia!
-
Si inca ceva: e posibil sa avem voie sa luam aricole cu totul de pe Royal Astronomical Society? Ca ScienceDaily au.
-
Cum adica cu totul?
Eu am citit cateva articole din Royal Astronomical Society (ma refer la faimoasa revista unde cercetatorul trimite o lucrare) si sunt cam greu de inteles pentru omul care nu e in domeniu, daca le traduci mot à mot. Poti sa le citesti tu si sa faci un articol cu informatii din ce scrie acolo (in general cand scriu stiri despre Science Daily si imi e ceva neclar in articolul lor, descarc lucrarea stiintifica, daca e link spre ea, si ma uit in ea - pot face asta gratis daca sunt conectata prin VPN la facultate), dar nu prea ai voie sa iei poze de acolo, ci numai informatie text.
-
Un exemplu: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090422085754.htm si http://www.ras.org.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=1612&Itemid=2
sau http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090422191747.htm si http://www.ras.org.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=1620&Itemid=2
Presupun ca sunt mai multe
-
Ma bucur sa vada ce bine va descurcati fara mine ... Felicitari tuturor pentru progrese si pentru abnegatia cu care va ajutati unul pe altul sa invatati.
-
Alexu, scrie ca articolele sunt adaptate din materiale de la Royal Astronomical Society, deci nu reproduse. Nu avem voie sa traducem complet nimic de la ei, ne trebuie acord scris in acest sens. Avem insa voie sa folosim informatia, scriind-o in propriile cuvinte. Deci simte-te liber sa citesti de acolo si sa scrii articole, atata timp cat nu sunt aproape identice, e foarte bine.
-
Desigur, trebuie sa scrie ca sunt adaptate, daca chiar sunt adaptate. Va rog sa supravegheati foarte strict textul initial si textul publicat la fiecare articol in parte, cand voluntarul este inca la inceput.
-
multumesc Flavia :) mai am o saptamana plina de teze si teste, dupa care voi fi mai activa din dou
-
E o stire azi de la Universitatea Manchester: niste cercetatori de aici au reusit sa sintetizeze aproape de la zero doua din cele patru "caramizi" ale ARN-ului, despre care multi oameni de stiinta cred ca ar fi la molecula de la baza originii vietii pe Pamant:
http://manchester.ac.uk/aboutus/news/display/?id=4669
Despre reusita asta s-au scris articole in:
-The Independent: http://www.independent.co.uk/news/science/found-the-origin-of-life-1684584.html
-New Scientist: http://www.newscientist.com/article/mg20227084.200-molecule-of-life-emerges-from-laboratory-slime.html
-The New York Times: http://www.nytimes.com/2009/05/14/science/14rna.html?_r=1&ref=science
-Nature: http://www.nature.com/news/2009/090513/full/news.2009.471.html
-probabil si altele, in fine
Articolul stiintific a fost publicat azi in Nature:
http://www.nature.com/nature/journal/v459/n7244/full/nature08013.html
Am postat aici pentru cazul in care e cineva interesat sa scrie un articol despre asta. Din pacate, eu nu am timp.
-
Pare tare din ce ai explicat tu. Poate Raul ar avea putin timp?
-
Acum am citit si eu mai mult din articolele alea. Se pare ca e chiar tare realizarea: se pare ca s-a reusit asamblarea acelor "caramizi" ale ARN-ului in conditii similare celor care ar fi putut exista acum aprox. 3.8 miliarde de ani cand a aparut viata pe Pamant. Un fel de recreere partiala a celebrei "supe primordiale".
Exista asa numita "RNA world hypothesis" conform careia inainte de lumea bazata pe ADN, vietuitoarele erau pe baza de ARN. Dar chiar si ARN-ul era considerat prea putin probabil sa poata aparea singur. De aceea unii presupuneau ca poate au existat alte forme de viata si mai primitive inainte. Cercetarea asta arata ca probabil ARN s-ar fi putut forma dintr-o "supa primordiala".
-
Eu am citit recent cartea "The Univese, A biography", de unul din cei mai celebri popularizatori de stiinta din Marea Britanie. Si prezinta acolo ce stim si despre originea vietii. Si practic, elementele componenete ale elementelor componente ale protenilor, ADN-ului si ARN-ului exista deja in norii moleculari din spatiu, din care s-au format stele. Asadar, nu mai pare asa minune ca viata a aparut relativ repede pe Pamant, in doar jumatate de miliard de ani de la formarea Pamantului. De fapt, exista ipoteze cum ca primele forme de viata ar fi aparut chiar pe astroizi ... Desigur, ar fi vorba de primele forme de proto-viata, sau de molecule organice foarte complexe si nevii ... si apoi pe Pamant s-ar fi facut trecerea la forme primitive de viata ... Foarte interesant si fascinant cum progreseaza stiinta spre aceste intrebari cheie ...
-
Nu stiam. Interesant. (later edit: se leaga cu ce spui tu: iata ce spune unul din cercetatorii care au facut descoperirea: "We've made the building blocks of RNA from what was around on the early Earth and is still around in interstellar space and in the atmosphere of Saturn's moon Titan," Dr Sutherland said.")
Oricum, raman de cercetat exact care au fost procesele care au dus la aparitia vietii. Si in asta a progresat studiul asta.
In viitor, probabil o sa sa avem cunostinte si tehnologie sa creem vietuitoare in laborator. Asta se incearca in cercetare; asta spunea ca vrea sa faca si unul din acei cerecetatori de la Manchester.
Atatea chestii interesante legate de stiinta se intampla si se vor intampla in decursul vietii noastre. Iata de ce un proiect ca StiintaAzi este de viitor; are ceva de spus.
Sper sa se gaseasca cineva care sa scrie despre cercetarea asta de mai sus un articol pe StiintaAzi. Chiar daca mai scriu pe forum, acum nu am timp sa scriu eu. Dupa 10 iunie (atunci e ultimul meu examen), o sa am o perioada (vacanta!) in care voi avea timp sa contribui mai serios.
-
Asa este, Mihnea. Raul a spus ca va scrie maine. Dupa aceea, voi incerca si eu sa fac o sinteza a ceea ce am citit in cartea aia. Si asa poate trezim interesul cititorilor. Intr-adevar, stiinta are potential in general si in Romania a intrat ca lumea abia de un an de zile in lumea internetului. Chiar asta ne propunem si noi la Stiinta Azi: sa aratam cititorilor ce inseamna stiinta astazi.
Viata este formata din proteine si ADN/ARN, adica metaforic vorbind din "materie" si "informatie", care informatie inseamna reteta dupa care materia sa fie construita din componente mai mici. Fiecare dintre acestea este format din componente mai mici. Proteinele sunt formate din aminoacizi, iar ADN/ARN din acizi nucleici. Viata este formata din 21 de aminoacizi, toti de chiralalitate stanga. In natura exista multi mai multi aminoacizi, de chiralitate stanga si dreapta. Viata este formata din doar cinci acizi nucleici, dar numai de chiralitate dreapta, dar in natura sunt mult mai multi, de ambele chiraliltati. Aceasta este o sugestie puternica ca toata viata de pe Pamant a evoluat dintr-un singur precursor, poate un singur tip de viata primara. Mai departe, aminoacizii si acizii nucleici sunt formate din componente mai mici, care componente se gasesc absolut toate in spatiul cosmic, in norii moleculari. De acolo s-au cristalizat in stele, planete si meteoriti/comete. Aceasta materie organica a fost adusa de Pamant in mod continuu, an de an, de meteoriti si comete. Si apa, de altfel, tot de comete a fost adusa. Impacturile "ucigase" de la inceputul Pamantului sunt de fapt cele ce au adus materiale necesare vietii pe Terra, adica apa si moleculele organice complexe. Unii aminoacizi simpli au fost descoperiti deja in spatiu! Adica exista in spatiu aminoacizi din cei 21 ai vietii! Nu pe alte planete sau comete, ci efectiv in spatiu interstelar. Este clar ca de fapt in spatiu, pe comete si meteoriti s-au putut dezvolta deja molecuule complexe, astfel incat odata ajunse si pe Pamant, unde au exista conditii prielnice vietii, sa se dezvolte mai departe in complexitate, pana au facut saltul ce il reprezinta viata.
Mi se pare fascinant cum intelegem tot mai bine aparitia vietii, pas cu pas ...
Am citit si articolele din New Scientist ce le-ai recomandat si sunt foarte bune ...
-
Iata un articol interesant din New Scientist.
http://www.newscientist.com/article/mg20227081.100-the-science-of-voodoo-when-mind-attacks-body.html?full=true
-
Parerea mea este ca o stire care apare la revista presei din 29 mai 2009, cea despre Fenomenul Tunguska. Terra, salvată de la distrugere de o navă extraterestră. (sitre de pe Antena3) este una nepotrivita pentru spiritul StiintaAzi. Mi se pare o stire bombastica si fara mare credibilitate. Parerea mea e ca ar trebui evitate pe viitor astfel de stiri la revista presei (si la articole, bineinteles).
-
Buna observatie. Sunt doua moduri de a privi lucrurile:
1. Asta e presa, asta dam si noi mai departe.
2. Asta e presa, dar alegem doar ceea ce chiar merita din punct de vedere stiintific si educational, cenzurand pseudo-stiinta, sau eventual prezentand-o ca si gresita si corecant-o intr-o mica sectiune de Jandarm chiar in acel articol.
Noi am incercat in trecut pe ambele. Momentan nu avem o politica clara. Pe care sa o alegem? Sa facem si un chestionar pe site sa intrebam cititorii ce prefera?
-
Eu zic sa adoptam politica de a cenzura pseudo-stiinta. Asta s-a facut si cu Jandarmul Presei de Stiinta. Trebuie sa promovam numai stiinta adevarata. Daca tot vrem numai stiinta adevarata la articolele proprii, nu vad de ce s-ar promova preudo-stiinta la Revista Presei.
Dar, poate ca ar fi bine sa se scrie articole amuzante si educative despre pseudo-stiinta (precizand despre ce este vorba si ca nu este adevarat) (de exemplu, despre vizunea cum ca Pamantul ar fi plat). Asta ar atrage cititori, fiind amuzant si pentru ca ar putea lasa comentarii exprimandu-si parerea libera. Si ar fi educativ, pentru ca s-ar arata defectele presei de preudo-stiinta si s-ar spulbera unele mituri.
-
OK, voi comunica celor de la Revista Presei de Stiinta.
-
Propun lui Mihai B. ca articolului despre avionul supersonic sa ii fie facut un update cu solutia (si deci sa apara primul pe front page).
-
De acord.
-
Bun, atunci voi redacta pe hartie solutia, o voi uploada undeva sa ne consultam un pic inainte de a o publica. In acest moment nu pot, insa cat de curand voi reveni...Am foarte mult de invatat pentru scoala, se va termina o data si cu testarile astea continue.
-
Am scris un articol despre site-ul acela cu manuale gratuite PDF pentru studenti, www.BookBoon.com
Articolul are tot ce-i trebuie din punctul de vedere tehnic (cuvinte cheie etc.). E salvat etc., doar ca nu e published. Daca credeti ca e bine, publicati-l.
-
E bun, l-am publicat. Sa mai faci astfel de articole!
-
Sunt noua pe aici si as vrea sa contribui si eu cu cateva articole. Este scris deja despre OLED-uri? Daca nu, mi-ar placea mie sa scriu un articol despre. ;D
-
Sunt noua pe aici si as vrea sa contribui si eu cu cateva articole. Este scris deja despre OLED-uri? Daca nu, mi-ar placea mie sa scriu un articol despre. ;D
Nu cred ca avem. Pare foarte interesant. Asteptam un articol, atunci. La Stiinta Azi articolul tau va fi citit, poate il va prelua si presa, asadar ai ajuns la locul care trebuie. Cu cat suntem mai multi voluntari, cu atat putem ajuta mai mult publicul roman. Vezi detalii despre scris articole la StiintaAzi.ro/voluntari apoi ne trimiti articolul. Te asteptam.
-
Am scris azi o stire care mi s-a parut foarte interesanta, asa de interesanta incat nu am vazut ca e veche de un an si ceva. A fost pe site publicata vreo 30 de minute apoi am realizat cat e de veche si am scos-o. Ea e inca pe server nepublicata. In functie de ce parere are restul lumii de pe aici, o sterg definitiv sau o republic. Astept pareri. Stirea este desprea cea mai mare gaura neagra descoperita la momentul cu pricina.
Ceea ce ma cam nelamureste este faptul ca zilele astea a mai aparut o stire despre o gaura neagra super masiva aflata in galaxia M87 si multe site-uri titreaza: cea mai mare gaura neagra descoperita pana azi. Totusi ea are cam 7 miliarde de mase solare si aia despre care am scris eu, 18 miliarde. Diferenta dintre ele consta in faptul ca aia de 7 e miez de galaxie apropiata de noi si aia de 18 miez de cuasar, adica la miliarde de ani lumina. Stie cineva mai multe despre asta?
In orice caz, sa imi spuneti daca republic sau sterg articolul de care am spus.
-
Am citit repede acel articol al tau si cand l-ai publicat si acum si mie mi s-a parut interesant (sincer), intrucat am aflat mai multe despre cum se observa/analizeaza astfel de chestii. Eu votez pentru publicare. Cred ca ar fi bine sa mentionezi "varsta" descoperirii (adica ca e de un an) si sa spui ceva de genul 'iata un exemplu de cum se observa/analizeaza gaurile negre' (si bineinteles, ca aia probabil e cea mai mare observata, cum ai spus).
later edit:
Am gasit ca Adi scrisese cu un an in urma despre aceeasi stire. :-)
Cea mai masivă gaură neagră descoperită vreodată
-
de asta am si intrebat, ca banuiam ca nu a ratat adi o astfel de stire. o sa il sterg atunci.
-
Nu am timp acum sa ma uit pe stirea ta, dar poate sa ofere o alta persepectiva si daca spui in introducere ca este stire veche de un an si ceva si o prezinti sub forma de articol (articolul nu are varsta) atunci merge publicata pe site. Este munca ta si nu trebuie sa fie irosita. Si eu sunt pentru publicare.
-
Am terminat si eu articolul despre OLED-uri intr-un final... scuzati intarzierea. La ce adresa trebuie sa-l trimit?:-\
-
@cecilisko - la adi@stiintaazi.ro sau eventual mie la mihai.barbulescu@stiintaazi.ro
Am o propunere, daca tot e pe baza de fizica cuantica si fizica particulelor. Iata ce am citit pe PhyOrg, prea interesant:
Quantum Mysticism: Gone but Not Forgotten ---- http://www.physorg.com/news163670588.html
Ma gandeam asa, noi avem deja biografiile (si citatele) catorva oameni de acolo. Haideti sa le adunam pe toate la un loc, sa vedem biografia cui nu o avem si sa o facem, si apoi sa facem, la final, un articol care sa rezume ce contine ce e acolo pe PhysOrg, eu m-as ocupa cu mare drag de asa ceva, insa vreau sa stiu cine se mai ocupa de biografii, alaturi de mine, sau daca ma ajuta cineva macar cu materiale (site-uri cel mai probabil) pentru biografii...
....Si vreau sa mai stiu daca, in afara de Wolfgang Pauli si Albert Einstein mai este vreo unul a carui biografie exista pe site? Ca eu nu am mai gasit...
-
Mihai, din meniul principal din stanga sus mergi la Sitemap. Acolo vezi absolut toate articolele din site, aranjate pe sectiuni pe categorii. Apoi cauti categoria Personalitati stiintiifce (scris cu diacritice) si vezi toate articolele. De asemenea, poti face asta din partea de admin, mergand la articole si selectand sectiunea si categoria dorita. Asa veti toti oamenii de stiinta despre care s-a scris. Desigur, este nevoie sa se mai scrie despre cei despre care nu s-a scris. Cand ai timp liber in vacanta, esti invitat sa faci asta.
PS. Ti-am trimis insa niste articole ieri, plus cel de la Space Alliance. Te poti ocupa de ele intai, te rog?
-
Voi scrie maine (sambata) un articol pornind de la o stire de la MIT (http://web.mit.edu/newsoffice/2009/wild-rides-0609.html) (e acolo si un filmulet YouTube) despre un tip rar de stele dintre care unele au o traiectorie ciudata prin Calea Lactee.
Spuneam ca dupa examene (pe care le-am terminat) voi fi mai activ cu articole. Zilele trecute am fost ocupat cu mutarea unor bagaje. Azi am recuperat niste ore de somn etc. si m-am trezit pe la ora 18:20. Nu cred ca va intereseaza, dar de asta nu am facut mare lucru.
M-am mai uitat azi peste niste surse: PhysOrg, NewScientist, Nature, Science. Exista destule articole interesante. Totusi trebuie pricepere si exercitiu pentru a scrie bine despre ele. Sper sa ma antrenez usor usor.
-
Vad ca s-a mai inviorat siteul cu articole. Ieri cam batea vantul. : )
Am citit articolul despre OLED-uri (cel publicat acum cateva minute). Mie imi place. (Stiam despre ce e vorba dinainte). Sunt fascinat de astfel de progrese ale stiintei si ingineriei.
2 chestii am de zis, totusi:
OLED-urile sunt o sursă de lumină rece, ceea ce implică o eficienţă foarte mare, [...] O tensiune de doar 3-4 V este suficentă pentru ca un OLED să lumineze.
Din citatul de mai sus se poate intelege ca tensiunea scazuta (de 3-4 volti) inseamna un consum scazut de energie, ceea ce nu ar fi adevarat.
Confecţionarea unor astfel de dispozitive este relativ ieftină, [...] şi preţul încă foarte mare.
E o contradictie intre "relativ ieftina" si "pretul inca foarte mare" (desi depinde la ce se refera cuvantul "relativ", dar nu se specifica in articol).
-
Mihnea, trebuie sa oferi feedback la autoare, nu aici pe forum.
-
Voi scrie maine (sambata) un articol pornind de la o stire de la MIT (http://web.mit.edu/newsoffice/2009/wild-rides-0609.html) (e acolo si un filmulet YouTube) despre un tip rar de stele dintre care unele au o traiectorie ciudata prin Calea Lactee.
Spuneam ca dupa examene (pe care le-am terminat) voi fi mai activ cu articole. Zilele trecute am fost ocupat cu mutarea unor bagaje. Azi am recuperat niste ore de somn etc. si m-am trezit pe la ora 18:20. Nu cred ca va intereseaza, dar de asta nu am facut mare lucru.
M-am mai uitat azi peste niste surse: PhysOrg, NewScientist, Nature, Science. Exista destule articole interesante. Totusi trebuie pricepere si exercitiu pentru a scrie bine despre ele. Sper sa ma antrenez usor usor.
Apreciem grija pentru site si felicitari pentru terminarea sesiunii. Da, stiri faine sunt mereu, trebuie doar explicate pe scurt. Cu cat vei scrie si vei primi feedback, cu atat vei deveni mai bun. Acum dupa vacanta sper sa ne vina noi sponsoir. Am trimis un email la licee cu sinteza parteneriatului de acest an si rugandu-le sa trimita voluntari si sponsori. Sa vedem ...
-
Mihnea, trebuie sa oferi feedback la autoare, nu aici pe forum.
I-am trimis acum personal message. Am zis pe acest topic pentru ca autoarea articolului nu cred ca are cont de administrator incat sa poata ea modifica.
-
Salut! un articol interesant: "Using nanoparticles to increase the effiiciency of thin film solar cells", la http://www.physorg.com/news164035942.html.
Din cate am inteles, ideea ar fi sa foloseasca niste nanodiscuri metalice de anumite dimensiuni, impregnate cumva in celula solara, a. i. sa se creeze o rezonanta a undelor electromagnetice superficiale ce apar in fiecare disc (apar un fel de unde stationare plane presupun). Ei zic ca asa ar mari absorbtia de fotoni cu 50% (pana acu au facut doar simulari).
Undele e-m superficiale din cate stiu apar ca efect secundar cand lumina este reflectata pe un metal, am asistat anul trecut la o prezentare pe tema asta. E un fenomen interesant studiat prin Germania in general, cu mai multe posibile aplicatii.
Cred ca incerc sa scriu ceva despre
-
Alex B, te asteptam! Mai ales acum ca e vacanta, avem nevoie de voluntari!
-
Am terminat si eu articolul despre OLED-uri intr-un final... scuzati intarzierea. La ce adresa trebuie sa-l trimit?:-\
Felicitari pentru articol, el este pe site! Te mai asteptam cu altele. Te rog sa iti fac cont pe site (e diferit de contul de pe forum) si sa imi dai numele complet ca sa te trec pe site la contact la voluntari si sa ca te fac admin ca sa poti pune singura articole. Desigur, daca ti-a placut experienta si vrei sa mai scrii si altele. Noi te asteptam ...
-
Multumesc ;D...mi-am facut cont pe site mai demult chiar.. :)... am sa plec luni pe drumuri nu stiu cat, dar sper sa apuc sa iau ceva cu mine sa citesc pe tren pentru un articol. Problema e ca nu stiu despre ce sa scriu, sunt prea multe :)) numele complet: Saviuc Cecilia
-
Multumesc ;D...mi-am facut cont pe site mai demult chiar.. :)... am sa plec luni pe drumuri nu stiu cat, dar sper sa apuc sa iau ceva cu mine sa citesc pe tren pentru un articol. Problema e ca nu stiu despre ce sa scriu, sunt prea multe :)) numele complet: Saviuc Cecilia
Pai alegi in fiecare zi cate o stire scurta si scrii despre aia 1-2 paragrafe. Cand vei reveni, atunci te voi trece pe site. Pana atunci, drum bun si pe curand!
-
Am sa scriu ceva despre celulele stem... din cate am vazut eu nu este nimic inca scris... sper. :)
-
Am terminat articolul cu imbunatatirea celulelor solare (cred). Nu stiu exact cum e cu poza, linkurile ... . Am pus deocamdata hyperlink din word ptr Physorg.
Ar mai fi o problema. Din articolu de pe Physorg se intelege ca imbunatatirea respectiva duce la cresterea randamentului celulelor LA 50%: "The nanoparticles in the simulation increased absorption in the solar cell, and improved the efficiency of the cell integrated over the entire spectral domain by up to 50 percent.", in timp ce din abstractul articolului original se intelege ca randamentul creste CU 50% din cel normal: "We show that 50% more photons can be absorbed using geometries accessible for current nanofabrication technologies." - http://link.aip.org/link/?APPLAB/94/213102/1 (problema se reduce in articolul meu la schimbarea unei prepozitii).
Cine vrea sa-l verifice si sa-l urce pe site daca e cazul?
-
"and improved the efficiency of the cell integrated over the entire spectral domain by up to 50 percent." (din articolul de pe PhysOrg (http://www.physorg.com/news164035942.html))
Deci se spune ca randamentul creste CU 50% si nu LA 50%.
Ma ofer eu sa il urc pe site.
-
Am sa scriu ceva despre celulele stem... din cate am vazut eu nu este nimic inca scris... sper. :)
Exista mai multe articole despre celule stem. Dar poti scrie despre stiri de actualitate. Cauta pe google "stiinta azi celule stem". Asa vezi ce articole s-au scris. Eu am gasit astfel cel putin doua articole. Daca scrii insa stiri, sigur alea sunt noi.
-
Buna!Sunt noua in site :D si as vrea sa stiu daca a scris cineva vreun articol in legatura cu dubla spirala dezoltata in ADN-ul copiilor din prezent ;D
Intreb pt ca sunt multe pagini si sunt nerabdatoare sa scriu despre acest subiect. :DNu am surse din internet din pacate.
-
Salut!
Poti cauta despre ADN pe StiintaAzi ca sa vezi daca s-a mai scris: exista un buton de cautare in dreapta sus pe pagina StiintaAzi.ro
-
Buna!Sunt noua in site :D si as vrea sa stiu daca a scris cineva vreun articol in legatura cu dubla spirala dezoltata in ADN-ul copiilor din prezent ;D
Intreb pt ca sunt multe pagini si sunt nerabdatoare sa scriu despre acest subiect. :DNu am surse din internet din pacate.
Salut! Avem intr-adevar nevoie de voluntari. In afara de butonul de cautare de pe site, mai poti cauta cauta pe google. Mie mi se pare aceasta cea mai buna metoda. Cauti de exemplu "stiinta azi ADN".
-
mersi frumos ;)Din cate observ nu a fost postat un astfel de articol asa ca ma pot apuca de scris :D
-
Scriu despre un articol de pe Physorg (http://www.physorg.com/news164336811.html). Un nou studiu pe tema: de ce nu exista pasari zburatoare mai mari (decat 10-15 kg) ?
-
Salut! Sunt noua pe acest forum si ma gandeam ca, daca tot a venit vacanta, as putea sa ma apuc de lucru la niste articole ;D.
A scris cineva despre asta?
http://sciencenews.org/view/generic/id/44479/title/Galactic_black_holes_may_be_more_massive_than_thought
-
Salut, Bianca!
Nu a scris nimeni despre acea stire. (In viitor, poti cauta pe StiintaAzi (in dreapta sus este o casuta de cautare) sau pe Google, scriind: StiintaAzi etc., pentru a vedea daca s-a scris sau nu despre un anumit lucru.)
Vezi aici niste indicatii, la "Autori de stiri". E important sa nu traduci (decat daca ai acordul site-ului etc.), ci sa formulezi in cuvintele tale.
Cand termini articolul, poti sa il trimiti cuiva pe email pentru a fi verificat/corectat/pus pe site. Poti sa il trimiti Flaviei (are ID-ul graethel pe forum, vezi profilul ei pentru adresa de email sau trimite-i un Personal Message; nu stiu daca are timp/disponibilitate) sau mie ( la adresa miihnea at yahoo punct com --- da, cu doi "i") sau eventual lui Adrian Buzatu ( adi at stiintaazi punct ro ), dar el nu cred ca are prea mult timp acum.
Succes! E bine ca vrei sa scrii articole.
In ce clasa esti?
-
Buna Bianca, bine ai venit la noi pe forum. Avem intr-adevar nevoie de voluntari ca si noi, caci doar impreuna putem sa ajutam publicul roman mai mult.
-
hello:)
eu voi face un articol de pe http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090615203056.htm , What Limits The Size Of Birds?
-
hello:)
eu voi face un articol de pe http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090615203056.htm , What Limits The Size Of Birds?
Iluvit, bine ai revenit! Avem nevoie de alti voluntari ca si noi, caci doar impreuna putem oferi mai multe publicului roman. Dar acest articol imi dau seama acum ca e luat. L-a facut Mihnea. Dar nu inteleg de ce nu l-a publicat. Oare lucreza inca la el? Oricum, articolul e luat deja ...
Poti sa iti alegi altceva?
-
okei, voi face despre http://www.physorg.com/news164380104.html Britain seeks to become world's 'digital capital'
si http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090615095940.htm Marijuana Damages DNA And May Cause Cancer, New Test Reveals
-
Am mai gasit cate ceva interesant ;D
http://www.nature.com/news/2009/090610/full/459758a.html
Ma gandeam ca as putea sa scriu ceva despre satelitii Irridium 8), dar general. Ce am gasit pe site e mai mult despre Irridium 33.
Articolul despre gaurile negre l-am trimis lui Mihnea
-
Am mai gasit cate ceva interesant ;D
http://www.nature.com/news/2009/090610/full/459758a.html
E o stire buna, numai ca scurta. Cauta mai multe surse de stiri, cauta articole mai ample. Chiar si in presa romaneasca am gasit aceasta stire.
Ma gandeam ca as putea sa scriu ceva despre satelitii Irridium 8), dar general. Ce am gasit pe site e mai mult despre Irridium 33.
Articolul despre gaurile negre l-am trimis lui Mihnea
Sigur, e bine un articol de introducere despre Iridium. Totul e sa scrii bine. In ce clasa esti, la ce liceu?
-
Am gatat a 9a 8)
-
In legatura cu Iridium, pot sa scriu in legatura cu ce am vazut
-
Am gatat a 9a 8)
La ce liceu, in ce oras?
-
In legatura cu Iridium, pot sa scriu in legatura cu ce am vazut
Ai vazut tu Iridium pe viu? Sau la ce te referi? Mai avem voluntari in clasa a noua si veti invata multe alaturi de noi. Totusi, trebuie sa stii ca la inceput articolele vor avea multe corecturi si va trebui sa invatati o multime de lucruri. Dar tocmai voluntariind invatati aceasta. Asa ca ne bucuram. Asteptam cu drag articolele.
-
hello:)
voi lua articolul acesta : http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090616121339.htm Autistics Better At Problem-solving, Study Finds
-
Da, am vazut Iridium pe viu ;)
Am facut a 9a la C.D.Loga in Timisoara, iar de la anul voi continua la Abbey College London ;D
-
Da, am vazut Iridium pe viu ;)
Am facut a 9a la C.D.Loga in Timisoara, iar de la anul voi continua la Abbey College London ;D
Nu inteleg, ai sarit din clasa a noua direct la universitate? Sau vei face clasa a zecea la un liceu din Londra careia ii zice Abbey College London? Incearca te rog sa te gandesti sa raspunzi in asa fel incat sa fie nevoie de cat mai putine intrebari apoi de la mine. Sa raspunzi asa incat sa inteleg din prima. Este lectia numarul 0 a unui viitor jurnalist de stiinta amator, cum vei fi tu dupa ce vei absolvi "scoala" Stiinta Azi. Mersi mult.
-
Ok, scuze daca nu am reusit sa ma fac inteleasa. Revin cu explicatii.
Am facut clasa a 9a aici, obtinand bursa pe 2 ani la Abbey College, pentru A Level. Practic da, voi continua cu a 10a si a 11a acolo, dar facand doar 3 materii ( mate, fizica si chimie), dupa care voi merge acolo la universitate. Ca sa explic cat mai bine, aceste A level-uri sunt un fel de cursuri pregatitoare pt universitate, la care se fac maxim 4 materii pe care doresti sa te axezi pe viitor.
Acesa e linkul colegiului, daca nici acum nu am reusit sa explic suficient de bine ( asta e marea mea problema :D)
http://www.abbeylondon.co.uk/
Ca sa continui cu un fel de prezentare, sunt pasionata de astronomie, iar la universitate voi alege astrofizica. De aici si alegerea mea sa scriu despre gauri negre si Iridium, pe care imi face mare placere sa ii observ de fiecare data cand am ocazia.
-
Ehe, alta viata. Asa este mai clar. Ai explicat tot. Si cand ma intrebam ce sunt A levels, ai explicat. E minunat sa aud ca poti obtine burse sa faci si liceul acolo cum ar veni si apoi sa continui cu studiile acolo. Mihnea, de la noi de pe forum, este tot in UK. Precum si Andrei, cel care a coordonat concursul de energii alternative, este chiar in Londra. Astronomia si astrofizica este un domeniu in continua revolutie, cu multe telescoape si saletiti lansati, ai ales un domeniu bun. Si este bine sa scrii despre ceea ce te pasioneaza. Scriind la noi, vei invata sa te exprimi clar, concis, pe intelesul tuturor. Iti va fi de folos intreaga viata in lumea stiintei, nu doar cand vei aplica pentru granturi de cercetare si trebuie sa explici politicienilor ce habar nu au de stiinta de ce cercetarea ta e importanta, dar si cand vei explica colegilor tai rezultatele cercetarii tale.
Poti scrie la rubrica educatie, studii in strainatate, despre procesul asta prin care ai aplicat penttru burse? Cum ai aflat de ele? Cum ai aplicat efectiv? Care este procedura? Ce bani trebuie? Cum te vei sustine financiar acolo (ce costuri sunt, cat ai bursa, cat dau parintii, etc)? Va ajuta si pe alti liceeni de la Stiinta Azi ce ne citesc sa afle de aceasta posibilitate si sa aiba sansa unei vieti mai bune.
Mersi mult si bine ai venit la Stiinta Azi. Cum ai aflat de noi? Din vizitele noastre la Loga? Tu ma stii de pe viu?
-
aceste A level-uri sunt un fel de cursuri pregatitoare pt universitate, la care se fac maxim 4 materii pe care doresti sa te axezi pe viitor.
Se pot face si mai mult de 4 A levels.
Inca mai am de corectat... articolul si apoi de pus pe site, Bianca. O sa iti dau feedback sper eu util.
-
Sigur ca pot sa scriu, ma bucur ca ii pot ajuta si pe altii sa aleaga ceva, zic eu mult mai bun, pentru viitorul lor. Nu cred ca mai am timp acum, dar maine cu siguranta voi scrie.
Mihnea, mersi mult pt ajutor, iar pe viitor promit sa scriu cu mai putine greseli. Eu stiam ca se pot face maxim 4 materii , cel putin asa am inteles citind pe net si din ce mi-a spus cel cu care am dat interviul pentru bursa ( acel interviu fiind un pas important in obtinerea bursei, cel putin la colegiul acesta). Oricum, asta pentru mine nu conta atat de mult, pentru ca am ales doar 3 materii ( Math si Further Math considerandu-le o singura materie, matematica). Dar informatia ta ma va ajuta sa scriu despre studiile in strainatate.
De Stiinta Azi am aflat mai demult, tot de pe net. Nu te stiu pe viu, deorece acesta a fost primul meu an in Timisoara, scoala generala facand-o in Brad, judetul Hunedoara. E o poveste putin mai complicata, dar voi da detalii la sectiunea educatie.
Bine v-am gasit!
-
Mersi mult pentru explicatii si ca scrii articolul la sectia educatie. Felicitari pentru bursa si la cat mai multe articole la Stiinta Azi!
-
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1337.0
Am scris aici despre cum am obtinut bursa
-
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1337.0
Am scris aici despre cum am obtinut bursa
Mersi mult, am citit acolo si ai descris foarte bine. Ma gandesc chiar sa publicam si pe site, asa sa abia si mai mare vizibilitate. Ce zici?
-
Sigur
-
Scriu un articol despre o descoperire cu privire la deosebita modalitate cu care unii serpi determina pestii sa "le intre in gura" (http://www.physorg.com/news164557099.html) (nu e vorba despre momeli de tip "viermisor", ci de ceva mai interesant).
Puteti edea si un video (http://sitemason.vanderbilt.edu/news/video/2009/06/18/video-tentacled-snake-in-action.82827) (de pe la secunda 40 incolo e mai interesant).
-
Excelenta descoperire. Am vazut filmul. Impresionat cum sarpele se duce cu gura acolo unde estimeaza ca va fi capul pestelui dupa ce se fereste de el. Nu am inteles insa cum sperie pestele sa mearga spre el si nu in directia opusa. Super filmul. Se anunta un articol foarte tare.
-
Nu am inteles insa cum sperie pestele sa mearga spre el si nu in directia opusa.
Tocmai asta e toata smecheria. Explicatia in articol.
-
Abia il astept!
-
Foarte activi sunt si Iluvit si Silvi, asadar va dau si voua acces la discutiile private ale echipei Stiinta Azi. Sunteti invitati sa participati la discutii, sa oferiti feedback pentru planurile noastre de viitor si prezent. Veti castiga astfel si informatii importante din experienta castigata de noi, precum si din contactele noastre. Impreuna putem realiza foarte mult!
Felicitari pentru activitatea voastra de pana acum la Stiinta Azi!
-
multumesc mult Adi>:D<
eu voi lua articolul acesta: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090618230936.htm , Lunar Reconnaissance Orbiter: NASA Returns To The Moon With First Lunar Launch In A Decade
-
multumesc mult Adi>:D<
eu voi lua articolul acesta: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090618230936.htm , Lunar Reconnaissance Orbiter: NASA Returns To The Moon With First Lunar Launch In A Decade
Doar ce am publicat un articol despre Lunar Reconnaissance Orbiter. E scris de Silvi. Vezi pe site. Cred ca e mai bine sa alegi altceva. Sau chiar sa scrii un articol din acelea cu citate sau biografie ale unui cercetator. Astea din urma au avantajul ca vor fi cautate mereu pe google (sunt eterne), pe cand articolele de stiri sunt citite acum si apoi nu in viitor. Acum e multa lume in vacanta, e bine sa avem si stiri, dar si sa crestem numarul de articole despre biografii, istorie, citate, etc, ca sa avem trafic mai mare de la toamna cnad revine lumea la scoala si cauta iar ...
-
Vrea cineva sa se ocupe de un articolas despre Arthur Benjamin ? Eu din pacate nu am timp...
Aici e un link cu un filmulet, omul acesta e fenomenal...un adevarat "matemagician"...
http://www.ted.com/talks/lang/eng/arthur_benjamin_does_mathemagic.html
-
O sa scriu eu o stire despre asta:
http://news.yahoo.com/s/ap/20090623/ap_on_sc/us_sci_underground_science
e un articol de fizica particulelor, a inceput constructia unui laborator sub pamant pentru studiul materiei intunecata. O sa pun in perspectiva caci tine de fizica particulelor, ceea ce studiez eu.
-
Voi scrie despre un supercalculator (http://www.zurich.ibm.com/news/09/zed.html) cu racire pe apa pe care IBM si ETH Zurich il vor construi si va intra in functiune in 2010. Caldura va fi folosita pentru incalzirea universitatii. Relativ mari beneficii pentru mediu. Se pare ca toata chestia asta e ceva inovativ.
Daca vreti sa luati voi stirea asta pana ma apuc eu de ea (adica candva azi (joi)), anuntati aici, ca sa stiu. Eu voi anunta aici cand voi incepe sa scriu efectiv.
-
Voi scrie un articol despre asta, cam maine cred :
http://sciencenews.org/view/generic/id/44975/title/Saturn%E2%80%99s_moon_may_host_an_ocean
-
Voi scrie un articol despre asta, cam maine cred :
http://sciencenews.org/view/generic/id/44975/title/Saturn%E2%80%99s_moon_may_host_an_ocean
Stire foarte interesanta si chiar pe domeniul tau! O asteptam cu drag.
-
[...] Eu voi anunta aici cand voi incepe sa scriu efectiv.
Încep.
-
voi scrie un articol despre curbe cu dimensiune fractionara (fractali): http://coco.ccu.uniovi.es/malva/sketchbook/lssketchbook/examples/fractal/fractal.htm (nu asta e sursa dar era cea mai buna referire pe care am gasit-o pe internet referitoare la subiect) :D
-
Eu incep sa scriu acum despre studiile in UK.
-
Am terminat, daca poate cineva sa se uite peste el si sa il publice, va rog...
-
voi scrie un articol despre curbe cu dimensiune fractionara (fractali): http://coco.ccu.uniovi.es/malva/sketchbook/lssketchbook/examples/fractal/fractal.htm (nu asta e sursa dar era cea mai buna referire pe care am gasit-o pe internet referitoare la subiect) :D
Bine ai venit la noi pe site! Cand trimiti articolul spre corectare, nu uita sa precizezi numele real, id-ul de mess de pe care ai comunicat cu noi si userul de pe forum. Din pacate, de cele mai multe ori astea trei sunt diferite :) Si trebuie sa ne cunoastem voluntarii.
-
In legatura cu articolul despre quarcurile "charm" (http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/119-concepte-explicate-in-60-de-secunde/1569-explicatii-in-60-de-secunde-quarcul-charm.html): am verificat in editia noua a DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic) si forma corecta este "quarc" (nu "cuarc"). La plural este "quarcuri".
Avand aceasta certitudine, imi permit sa editez articolul acela facand (doar) aceste corectii. (Las URL-ul articolului neschimbat.)
-
In legatura cu articolul despre quarcurile "charm" (http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/119-concepte-explicate-in-60-de-secunde/1569-explicatii-in-60-de-secunde-quarcul-charm.html): am verificat in editia noua a DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic) si forma corecta este "quarc" (nu "cuarc"). La plural este "quarcuri".
Avand aceasta certitudine, imi permit sa editez articolul acela facand (doar) aceste corectii. (Las URL-ul articolului neschimbat.)
Hmm, avem multe articole unde am scris deja cuarc...
Poti cauta si "bozon" vs "boson" si "quasar" vs "cuasar"?
-
Am verificat. Corect e "boson" si "quasar".
-
Am verificat. Corect e "boson" si "quasar".
Mersi mult. Adica chiar eu ma inselam cum scriam? Chiar nu respecta limba romana fonetica, asa cum au facut parintii creatori ai scrierii in limba latina?
-
Hello! ;D.. m-am intors si eu din vacanta, sper cu forte proaspete, am scris un articol despre sarea de bucatarie care se poate intinde (nu e nimic bombastic). Unde-l trimit, ce fac cu el? :D ( sper sa nu fie deja scris...)
-
Hello! ;D.. m-am intors si eu din vacanta, sper cu forte proaspete, am scris un articol despre sarea de bucatarie care se poate intinde (nu e nimic bombastic). Unde-l trimit, ce fac cu el? :D ( sper sa nu fie deja scris...)
Salut bine ai revenit! Articolul trimite-l la articole@stiintaazi.ro daca e de stiinta naturale si la raul@stiintaazi.ro daca este de biologie/medicina. Aminteste in email care e numele tau real, de la ce liceu esti, daca ai mai lucrat cu noi, apoi fa-ti cont pe site si pe forum si spune-mi mie la adi@stiintaazi.ro ca sa iti dau privilegii de admin ca sa poti pune singur(a) articole pe site. Dar toate la timpul lor, intai sa primim acest articol. Cu Bine!
-
Am facut si eu o pauza din vacanta si acum ma apuc sa scriu despre binocluri si despre Iuri Gagarin.
-
Am facut si eu o pauza din vacanta si acum ma apuc sa scriu despre binocluri si despre Iuri Gagarin.
Bine ai revenit! Nu uita si ca pe 21 iulie se fac 40 de ani de la prima aselenizare. A zis Luis ca scrie ceva despre asta, dar nu stiu cand. Poate sunt mai multe de scris despre misiunile NASA de la inceput ...
-
Nu am uitat. Pregatest un articol ( de fapt sunt la a 3a varianta, iar casa e plina de foi...) despre evenimentele din luna asta. Voi scrie si despre aniversarea a 40 de ani de la prima aselenizare ( dar voi pomeni doar de ea, daca scrie Luis), precum si de eclipsa din 22 iulie, cea mai lunga din acest secol...
-
Articolul despre binocluri e gata, daca vrei sa te uiti peste el :)
-
Este gata si cel despre Gagarin, dar nu mai deschid mailul sa trimit la articole@.... Anunt aici, cine vrea sa se uite peste el si sa il publice, va rog.
-
e OK sa anunti aici ... Cand voi avea timp ma voi uita pe ele ... Bine ai revenit!
-
Nu ma supar Bianca daca ai timp si poti sa scrii mai in detaliu despre 40 de ani de la asenelizare. Eu nu stiu cand si daca o sa am timp sa fac un astfel de articol pana la urma in timp util.
-
Nu ma supar Bianca daca ai timp si poti sa scrii mai in detaliu despre 40 de ani de la asenelizare. Eu nu stiu cand si daca o sa am timp sa fac un astfel de articol pana la urma in timp util.
Mersi mult, Luis, de atentionare. Bianca, vrei tu sa te ocupri de o serie de articole despre aselenizare? Nu trebuie sa fie mari, ci o mica cronologie, filme youtube, sa continua cuvinte cheie pe care le-ar cauta oamenii pe google. Ce zici?
-
Foarte bune articole, Bianca, le-am publicat pe site. Am adaugat la fiecare cate un clip youtube, caci chiar sunt pe tema asta multe si am adaugat la sfarsit {loadposition articole_inrudite} pe care ai uitat. Foarte bine, tine-o tot asa!
-
M-am apucat sa scriu despre http://www.physorg.com/news166097923.html. S-ar parea ca au reusit sa explice ceva legat de superconductivitate prin teoria stringurilor.
-
M-am apucat sa scriu despre http://www.physorg.com/news166097923.html. S-ar parea ca au reusit sa explice ceva legat de superconductivitate prin teoria stringurilor.
Pare super tare, cititii primele doua paragrafe si promit un rezultat fizic de exceptie. Nu avusei timp sa citesc si rezultatul. Dar asteptam cu drag articolul.
-
Aseara am pus pe site cele doua articole de la Bianca si am stat sa ma gandesc daca merita sa pun unul scurt cu 2 poze noi de pe Luna. Nu era mult de munca, dar ma gandeam ca nu e articol asa de serios, doar cu doua poze si un clip youtube si putine explicatii. Dar am zis sa il pun sa vad efectiv daca e citit. Rezultatul? Citit dublu fata de celelalte articole. Ele au 80 si articolul nostru 160. Deci se poate. Putem sa punem chestii interesante, nu ia mult efort, iar lumea le apreciaza si citesc articolele. Sper sa faceti si voi la fel, caci desi e scurt, e ca o stire, si lumea e atrasa.
Cele mai noi imagini de rezolutie buna ale Lunii
-
E gata, cred. l-am trimis pe articole@stiintaazi.ro.
-
E gata, cred. l-am trimis pe articole@stiintaazi.ro.
Mersi mult, ma voi uita pe el cand am timp. Daca Flavia si Mihnea au timp, ii rog sa se uite ei intai. Eu mai am deja alte doua articole de corectat ...
-
Ok! Acum chiar l-am trimis, data trecuta uitasem sa atasez. Imi cer scuze . . .
-
@Alex
L-am primit. Nu-i nimic, se mai intampla sa faca mailul nazuri. Ma uit peste el imediat si iti spun ce si cum.
-
Bianca, vrei tu sa te ocupri de o serie de articole despre aselenizare? Nu trebuie sa fie mari, ci o mica cronologie, filme youtube, sa continua cuvinte cheie pe care le-ar cauta oamenii pe google. Ce zici?
Nu cred ca ma pot ocupa de o serie de articole pentru ca nu prea am acces la comp sa le scriu ( verisoara... :D ), insa ma voi ocupa de un articol amplu.
-
Bianca, vrei tu sa te ocupri de o serie de articole despre aselenizare? Nu trebuie sa fie mari, ci o mica cronologie, filme youtube, sa continua cuvinte cheie pe care le-ar cauta oamenii pe google. Ce zici?
Nu cred ca ma pot ocupa de o serie de articole pentru ca nu prea am acces la comp sa le scriu ( verisoara... :D ), insa ma voi ocupa de un articol amplu.
Un articol amplu e foarte bun. Mersi, Bianca.
-
Am scris in ultimele zile "Cele mai noi imagini de bună rezoluţie ale Lunii", iar astazi "Primii paşi spre a produce spermă în laborator?"
-
Din pacate, intr-o luna de zile nu s-a gasit nimeni care sa vrea sa scrie despre aselenizare. Realitatea ne-a luat-o astfel inainte, fara ca sa aiba neaparat un meritau ca stiau din timp, ci au scris si ei cand a scris Associated Press.
http://www.realitatea.net/nasa-sarbatoreste-40-de-ani-de-la-pasirea-primului-om-pe-luna_561157.html
Pacat, era o sansa buna sa fim primii din Romania.
-
Acum incep eu sa scriu. Pana acum nu am avut timp.
-
Acum incep eu sa scriu. Pana acum nu am avut timp.
Apreciez, mesi mult, Bianca.
-
Articolul e gata. Asteapta sa fie publicat... ;D
-
Articolul e gata. Asteapta sa fie publicat... ;D
M-am uitat pe el si l-am publicat. Foarte bun articol, felicitari! Cateva mici observatii:
- am schimbat "Apollo 1" cu "Apollo 11"
- articolul nu era optimizat pentru google. Adica nu promova acei termeni dupa care exista sansa ca oamenii sa caute pe google "aselenizare", "20 iulie 1969". Promova ce este drept "40 de ani" si citatul faimos. Ca sa promovezi in articol o sintagma, trebuie sa o pui in titlu, in sumar, la explicatii poze, si cat mai des poti in articol, desigur, fara a parea exagerat. Asa ca am pus-o la explicatii poze si la final de tot, cand zici de cine scris e articolul, ai inca o oportunitate sa mai spui inca o data despre ce era articolul. Pentru ca multi vor cauta pe google despre aselenizare si trebuie sa ne gaseasca pe noi, asa si mai multi vor beneficia de munca ta.
Deci felicitari!
Acum, in continuare, vrei sa faci o sinteza a celor 4 articole din Cotidianul (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1334.msg23368#msg23368), pe care le-am prezentat aici (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1334.msg23368#msg23368), care prezinta in DVD-ul lor educational misiunile Apollo 8, 10, 11 si 15 parca? Asa promovam si DVD-ul lor care apare pe 17, plus afla lumea in cate un paragraf despre fiecare misiune. Ce zici? Poti face tu acest articol?
-
Nu pot sa promit nimic... Daca vrea cineva sa il faca si il face pana vineri, e perfect. Daca nu, voi veni din nou vineri la net si il voi face eu. Daca il ia cineva, e perfect, nu e nici o suparare. Nu vreau sa zic ceva si sa nu ma tin de cuvant
-
Mersi mult de raspuns, vineri e deja ziua de 17, adica pre tarziu sa promovam actiunea Cotidianului de pe 17. Sper sa il aca altcineva. Te asteptam in curand cand ai timp.
-
Ok, e cel mai bine sa il ia altcineva.
Pana atunci, eu voi pregati cate alte cele... Un top al constelatiilor, o biografie sau ceva pentru dictionarul de fizica. Nu stiu inca exact, voi vedea...
-
Da, facem asa ..
-
Acum, in continuare, vrei sa faci o sinteza a celor 4 articole din Cotidianul (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1334.msg23368#msg23368), pe care le-am prezentat aici (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1334.msg23368#msg23368), care prezinta in DVD-ul lor educational misiunile Apollo 8, 10, 11 si 15 parca? Asa promovam si DVD-ul lor care apare pe 17, plus afla lumea in cate un paragraf despre fiecare misiune. Ce zici? Poti face tu acest articol?
Nu "merge" nici unul din linkuri. Poti sa le verifici?
Multumesc.
Mircea
-
Acele linkuri merg, dar nu ai acces la discutiile private de pe forum pentru ca nu faci parte din echipa de voluntari a Stiinta Azi. Vrei sa faci parte? Esti binevenit ... Acolo e si discutia despre articolele din presa romaneasca care sunt bune si merita puse pe site. Crezi ca ar fi util sa le fac publice? Ar fi mai multi voluntari asa? Tu te bagi sa faci sinteze de cate 2 paragrafe din articole bune din presa romaneasca si straina?
Articolele sunt in Cotidianul, la Colectii. Este vorba de colectia enciclopedia in format DVD, cu documentare de la Discovery, care se va vinde pe 17 iulie (peste 3 zile) impreuna cu Cotidianul. In editia online a ziarului au fost prezentate documentarele pe scurt. Misiunile Apollo 8, 10, 11, 13.
http://cotidianul.ro/cifra_13_a_purtat_ghinion_programului_apollo-91650.html
Aici un articol si in dreapta ai apoi articole inrudite. Te bagi tu sa faci cate un articol de 2 paragrafe, concis si clar, despre fiecare din aceste misiuni, sau macar despre una dintre ele?
-
@Adi
Multumesc pentru precizari. Am cautat si eu site-ul Cotidianul dar credeam ca ai o referinta la ceva mai precis, referitor la continutul acestui DVD.
Citind aceste articole nu mi-e clar ce misiuni sint descrise in film. De exemplu primul articol din coloana din dreapta se referea la misiunile 14 (golf pe luna) si 16 (roverul lunar). Ei zic ca si astea vor fi pe DVD-ul cu pricina.
Intre timp vad ca deja a fost postat articolul referitor la misiunile Apollo.
-
@Adi
Referitor la voluntari, apreciez invitatia de face parte din grup. Din pacate nu imi pot lua angajamentul sa scriu in mod regulat articole, cum vad ca fac ceilalti voluntari. Unii sint chiar foarte activi.
Daca vrei, as putea corecta/comenta articole, cel putin pe timpul verii.
-
Buna Mircea, hai ca mut sectiunea cu articolele unde adunam articolele interesante din presa romaneasca care merita sa fie sintetizate pe scurt pe site pentru a afla mai multi de ele. DVD-ul are spatiu sa continua multe documentare Discovery. Eu am inteles ca prezinta misiunile Apollo 8, 9, 11, 13 si poate si mai multe. Fiecare din acele articole din dreapta face sumarul la cate unul din documentare, adica face sumarul cate unei misiuni. Mereu adauga noi articole care si ele pot fi promovate.
Bun, deci fac publica sectiunea, adica o mult la sectiunea Despre acest forum, unde sunt si celelalte articole pentru voluntari. Si daca vrei si tu sa scrii articole pentru noi, esti binevenit. Sunt atat de multe ce le poti face cu efort minim. Detalii la StiintaAzi.ro/voluntari.
Cu bine,
Adi
-
@Adi
Referitor la voluntari, apreciez invitatia de face parte din grup. Din pacate nu imi pot lua angajamentul sa scriu in mod regulat articole, cum vad ca fac ceilalti voluntari. Unii sint chiar foarte activi.
Daca vrei, as putea corecta/comenta articole, cel putin pe timpul verii.
Am publicat si apoi ai publicat si tu. Poti face multe cu minim de efort. Daca vrei sa corectezi doar, e nevoie si de asta. Trebuie sa ne spui ce nivel de pregatire ai si in ce domeniu, daca stii bine limba engleza.
Dar si daca vrei sa scrii, poti scrie foarte multe cu efort minim, nu regulat, ci cand ai timp. Gasesti un articol bun si amplu in presa romaneasca? Iii faci un sumar de 2-3 paragrafe si noi il publicam pe site si afla si altii. Citesti o carte de stiinta si iti place? Ii face o recenzie rapida si noi o publicam si afla si altii. Ai prieteni niste studenti la stiinta sau cercetatori? Trimite-ni-i si le luam interviu si afla si altii povestea lor. Sau vrei sa scrii un paragraf despre un om de stiinta, concis si clar, apoi sa traduci niste citate ale lor de pe net? Asa vrem sa adunam toti oamenii de stiinta importanti usor usor ... Sunt asa de multe de facut, si toate pe baza de voluntariat. Toti suntem voluntari si este un proiect noon profit.
-
Discutia cu Mircea m-a facut sa realizez ca sunt totusi multi cititori care nu fac parte oficial din echipa Stiinta Azi si care ar putea totusi sa scrie cate un articol scurt de doua paragrafe care sa faca sinteza la articolele ample si bune din presa romaneasca. Asa ca am facut publica aceasta sectiune din forum dedicata revistei presei de stiinta din Romania. (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1334.msg23711#msg23711)
Va invitam sa puneti acolo articolele interesante ce le gasiti sau sa anuntati ca faceti sinteza la articole si le punem noi apoi pe site, ca si altii sa beneficieze de ele.
-
Eu voi face un articol de aici: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=what-if-id-never-husband
-
Eu voi face un articol de aici: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=what-if-id-never-husband
Bine ai venit la Stiinta Azi, spysyl!
-
Am scris un scurt articol in romaneste despre tratarea sindromului Alzheimer cu cafeina.
Daca considerati ca e de interes, va rog spuneti-mi unde sa-l trimit.
Direct lui Adi pe email personal? Sau la alt moderator?
-
Am scris un scurt articol in romaneste despre tratarea sindromului Alzheimer cu cafeina.
Daca considerati ca e de interes, va rog spuneti-mi unde sa-l trimit.
Direct lui Adi pe email personal? Sau la alt moderator?
Ferlicitari, mersi mult. In mod normal lui Raul, el este singurul cu medicina. Dar el este in vacanta acum. Asa ca trimite la articole@stiintaazi.ro. Si eu si Silvia vom corecta pe cate de bine putem. Mersi mult.
-
Bine, l-am trimis.
-
Bine, l-am trimis.
Nu l-am trimite. Trimite la adi@stiintaazi.ro, te rog.
-
OK, l-am trimis si acolo. Acum ai si tu putintica rabdare ca poate ajunge totusi.
Daca tot nu il primesti iti trimit de la alt cont de email.
-
Pentru cine are timp, uitati o stire pe care ar trebui sa o sintetizam si la noi pe site: http://www.universetoday.com/2009/07/17/lro-images-apollo-landing-sites-w00t/ . Sunt primele imagini cu locurile unde au aselenizat 5 dintre misiunile Apollo si se pot vedea chiar si urme de pasi si modulele ce au aselenizat. Sper sa ii mai calmeze pe adeptii teoriilor conspirationiste.
-
Mersi Luis. Am pus 4 articole noi despre Apollo 11 azi, sinteza de la articolele bune de la HotNews. Fac unul si despre articolul tau, e foarte fain. Mersi mult.
-
Nimic nu ii calmeaza. Ca doar totul e trucat.
Nu exista dovezi sau evidenta pentru cineva care nu este dispus sa accepte asa ceva din start.
Aselenizarea e doar una din multele "teorii" ale conspiratiei.
Cred ca satisfac o nevoie omenesaca de a fi initiat si a apartine la un grup. Asemanator cu o religie dar ceva mai interesant.
-
Daca tot suntem pe un site mai elevat, bibliografia nu ar trebuii scrisa mai asa ... stiintific?
Adica:
Smith, J. et all, "The discovery of water", Nature, nr. 50, pag. 201, mai 2008
ordinea corecta a bibliografiei este:
numele autorului/autorilor-numele articolului-revista-volumul (fara a specifica vol)-numarul(fara a specifica nr)-pagina/paginile (fara a specifica pag)-anul (fara a specifica luna sau anul 2008 sau oricare an) separatre prin virgula
Smith, J. et all, "The discovery of water", Nature, 50, 201, 2008
conform celor afirmate de mine cam asa se srie o bibliografie. S-ar putea sa gresesc dar asa am vazut in multe lucrari scrise....
-
Uite o stire extrem de interesanta, pacat ca nu am acum timp, iar maine plec, sa ii fac un rezumat ceva: http://www.nature.com/news/2009/090719/full/news.2009.699.html?s=news_rss . Nature: Teoria stringurilor a oferit cateva explicatii pentru superconductivitate. Mi se pare extrem de important si de interesant, si am vazut ca mai avem stiri/articole despre teoria stringurilor.
Cine crede ca potae reusi sa faca un rezumat al acesteia?
-
Uite o stire extrem de interesanta, pacat ca nu am acum timp, iar maine plec, sa ii fac un rezumat ceva: http://www.nature.com/news/2009/090719/full/news.2009.699.html?s=news_rss . Nature: Teoria stringurilor a oferit cateva explicatii pentru superconductivitate. Mi se pare extrem de important si de interesant, si am vazut ca mai avem stiri/articole despre teoria stringurilor.
Cine crede ca potae reusi sa faca un rezumat al acesteia?
Stirea este deja pe site la noi. Buna sugestie, insa!
-
Am scris articolul : un-obiect-necunoscut-a-lovit-planeta-jupiter, despre fasptul ca Jupiter a fost lovit de un obiect necunoscut. Vad ca stirea apare deja in presa romaneasca, dar eu am rezumat din NewScientist. Apar si greseli pe Mediafax (http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/un-crater-de-dimensiunea-terrei-descoperit-pe-jupiter.html?7627;4672807) de exemplu. De la ei au preluat multi gresit. Ei spun ca impactul a lasat in urma un crater, cand de fapt e vorba despre o pata. Pe Jupiter nu se poate forma un crater, avand in vedere ca planeta e gazoasa.
-
Foarte bun articol, Flavia. Si ai surprins bine greseala Mediafax. Oare ar trebui sa o comentam si noi in articol jos de tot undeva? O sa las eu la comentarii ...
-
Am postat primul articol scris pentru Stiinta Azi de Silvia Balu (care raspunde si la intrebarile de psihoogie). Este vorba de : Cum ar fi daca nu mi-as fi cunoscut niciodata partenerul?
-
Am postat si articolul scris pentru Stiinta Azi de Mircea Pantea (primul lui articol, tot asa si cum al Silviei era primul ei articol). Este vorba de Cafeaua ar putea vindeca si preveni efectele sindromului Alzheimer (pierderea memoriei). (http://www5.stiintaazi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=3836:cafeaua-ar-putea-vindeca-si-preveni-efectele-sindromului-alzheimer-pierderea-memoriei-&catid=54:medicina&Itemid=77)
-
Am scris si eu un articol propriu despre istoria descoperirii notiunii de era glaciara.
Erele glaciare - povestea descoperirii lor: Luis Agassiz, Elveţia, 1837 (http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/48-scurta-istorie-descoperiri-stiintifice/1881-erele-glaciare-povestea-descoperirii-lor-luis-agassiz-elvetia-1837.html)
-
Mesaj de pe serverul celalalt.
Acum mi-a venit ideea unui articol... Ma gandeam la un interviu cu o prietena foarte buna, care e campioana nationala la sah si a castigat locul 3 la europene. Ce ziceti?
Totul e sa reusesc sa dau de ea, e la un concurs acum...Dar cand dau de ea, o sa ii iau un mic interviu.
-
Da, Bianca, e idee buna, te incurajez. De asemenea, avem pe lista cativa studenti in strainate care au fost de acord sa li se ia interviu, dar Mihai, care lua de obicei interviuri, nu a mai apucat. A plecat in vacanta si apoi incepe a XII-a si nu va mai avea timp. Ai vrea sa te ocupi tu pe viitor de astfel de interviuri? Practic ai formula cateva intrebari de baza si le-ai trimite email, ei ar raspunde, apoi tu ai publica astea pe site sub forma de articol. Ce zici?
-
Perfect de acord. Mi-ar face placere.
PS: Sper ca acum apar ok mesajele, nu de pe alte servere sau cum apareau...
-
Doar ca ma voi putea apuca de asta doar din toamna, pentru ca acum nu prea am acces la net.
-
Da, cand ai tu timp ne apucam de interviuri. Acum apar pe serverul bun, vezi in browser ca ai www5 ...
In cateva zile ar trebui sa se propage in tot internetul serverul cel nou ...
-
Acum scriu un articol despre teama...
-
Am terminat si articolul despre teama, atacuri de panica si fobii, precum si articolul despre cartea lui Simon Singh.
Trebuie numai verificate si publicate de cineva...
-
Voi scrie si un articol despre energia mecanica pana data viitoare cand voi avea acces la net.
-
Mersi mult Bianca. Nici nu am acces la net foarte mult acum, ca sunt in tara in vacanta, dar o sa corectez sau o sa ofer cuiva sa corecteze cand avem timp si apoi publicam. Mersi ca tot scrii in vacanta. Cu bine!
-
Am scris despre energia mecanica, pentru dictionarul de fizica.
-
Am scris despre energia mecanica, pentru dictionarul de fizica.
Foarte bun articol, l-am publicat si dupa ce il indexeaza google il voi scoate de pe frontpage. Singura observatie pentru prezentare este ca atunci cand pui paranteze, sa nu mai pui spatii intre paranteze si continutul din paranteze. De exemplu, nu "( bla bla )", ci "(bla bla)". Mersi mult si te mai asteptam cu articole.
-
Voi scrie un articol despre Nicola Tesla.
-
Voi scrie un articol despre Nicola Tesla.
E bun. Eu nu am net acum, sunt in vacanta, asa ca te rog sa il publici cand e gata. De asemenea, exista multe zvonuri gresite despre Nicola Tesla, poate reusesti sa le abordezi si sa le clarifici, sau cel putin sa nu le spui ca si cum ar fi adevarate. Chiar merita vorbit despre omul acesta de stiinta. Mult succes!
De asemenea, si altii sunt incurajati sa scrie. De cateva zile de cand nu am scris eu, vad ca nu aparut nici un articol nou, iar chiar si inainte in august si iulie tot doar eu scriam aproape, vad ca lumea nu profita de vacanta sa scrie :) (caci in timpul scolii ziceau ca atunci nu au timp si vor avea in vacanta).
Sunteti bineveniti sa scrieti cat mai mult. Mult succes.
-
Voi cauta si zvonurile de care zici tu si le voi comenta, insa eu ma documentam din reviste si enciclopedii de stiinta, deci cred ca pe net va trebui sa le caut.
Merg patru zile in vacanta la Geoagiu, am timp sa scriu acolo pe foaie tot ce gasesc si cand revin la Brad doar le copiez... :)
-
Salutare ;D.. nu am mai dat pe-aici de ceva vreme :)
Hmm.. am fost intre timp la scoala de vara FORCE, de care am aflat chiar de aici de pe site ( nici nu stiti cat va multumesc pentru asta:D) si am facut putina publicitate pentru stiintaazi pe-acolo, sper sa vina macar cativa ca voluntari, sau macar sa intre sa citeasca articole.
Ma apuc sa scriu articole, dar gasesc destul de greu stiri mai consistente, pentru ca vreau sa le traduc din germana. Daca stie cineva niste siteuri de stiinta in germana, let me know.
O zi faina,
Cecilia:)
-
Buna Cecilia, ma bucur mult sa aud. Te rog sa scrii un mic articolas cu experienta ta de la scoala FORCE si noi o sa il punem pe site. Asa si mai multi se vor putea bucura de experienta ta. Ce zici?
-
Salutare ;D.. nu am mai dat pe-aici de ceva vreme :)
Hmm.. am fost intre timp la scoala de vara FORCE, de care am aflat chiar de aici de pe site ( nici nu stiti cat va multumesc pentru asta:D) si am facut putina publicitate pentru stiintaazi pe-acolo, sper sa vina macar cativa ca voluntari, sau macar sa intre sa citeasca articole.
Ma apuc sa scriu articole, dar gasesc destul de greu stiri mai consistente, pentru ca vreau sa le traduc din germana. Daca stie cineva niste siteuri de stiinta in germana, let me know.
O zi faina,
Cecilia:)
Poti gasi articole interesante in "Der Spiegel" - http://www.spiegel.de/wissenschaft/ - care am inteles ca e o revista buna a nemtilor.
-
Salutare ;D.. nu am mai dat pe-aici de ceva vreme :)
Hmm.. am fost intre timp la scoala de vara FORCE, de care am aflat chiar de aici de pe site ( nici nu stiti cat va multumesc pentru asta:D) si am facut putina publicitate pentru stiintaazi pe-acolo, sper sa vina macar cativa ca voluntari, sau macar sa intre sa citeasca articole.
Ma apuc sa scriu articole, dar gasesc destul de greu stiri mai consistente, pentru ca vreau sa le traduc din germana. Daca stie cineva niste siteuri de stiinta in germana, let me know.
O zi faina,
Cecilia:)
Poti gasi articole interesante in "Der Spiegel" - http://www.spiegel.de/wissenschaft/ - care am inteles ca e o revista buna a nemtilor.
-
Uite nu remarcasem intrebarea despre stiinta in limba germana. Iti recomand editia germana a revistei Scientific American: Spektrum der Wissenshaft.
http://www.spektrum.de/
-
Tocmai am scris un articol despre cinci castigatori ai unui premiu pentru descoperirea unor comete.
-
Voi scrie un articol despre Nicola Tesla.
Nu cred ca mai am timp sa scriu un articol atat de amplu foarte curand. Scuze...
-
Cand ai tu timp ...
-
Am scris in scchim un articol scurt, despre noile rezultate a cercetarilor cu privire la durata zilei de pe planeta Saturn.
-
Felicitari, chiar esti activa! Vazusi articolul cum ca poti primi o licenta BitDefender 2010, ca sa ai antivirus bun si legal. Daca o vrei, spune-mi si este a ta. Invitatia este adresata si altor voluntari Stiinta Azi.
-
Deocamdata nu imi trebuie, am antivirus :)
-
Publicai un articol despre constelatia Orion.
-
Mi-a placut articolul. Foarte bun dupa parerea mea.
Orion e constelatia mea preferata. Face sa merite sa stai in frig in noptile de iarna ca sa vezi cerul.
-
Orion e si constelatia mea preferata... Doar ca dupa o noapte de uitat la ea am ajuns acasa cu degetele degerate si intr-o nuanta foarte interesanta de mov... De atunci am mai redus orele din timpul noptilor...
Ma bucur ca ti-a placut articolul. Ma gandeam ca urmatorul sa fie despre Scorpion.
-
Am publicat un interviu cu fosta mea colega, campioana nationala la sah. Sper sa va placa !
-
Mi-a placut articolul. Foarte bun dupa parerea mea.
Orion e constelatia mea preferata. Face sa merite sa stai in frig in noptile de iarna ca sa vezi cerul.
Si mie mi-a placut articolul. Sa mai scri astfel de articole ..
-
Am publicat un interviu cu fosta mea colega, campioana nationala la sah. Sper sa va placa !
Imi place foarte mult, sa mai faci cu astfel de oameni.
-
Despre constelatia Scorpius...Ma gandeam sa scriu despre toate constelatiile mai importante, precum si un articol care sa ajute oamenii sa invete constelatiile ( gen " daca prelungesti de cinci ori linia dintre ultimele doua stele ale Ursei Major, ajungi la Steaua Polara din Ursa Minor, care indica nordul...)
http://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/1837-constelatia-scorpion-pe-intelesul-tuturor.html
-
E foarte buna sugestia ta de a face articole despre fiecare constelatie in parte. Mai ales ca articolele vor ajunge sus pe Google, caci siteul Stiinta Azi este bine indexat de Google, si atunci multa lume va gasi aceste articole foarte utile, mai ales daca le spui cum sa le repereze pe cer. Tine-o tot asa. Ne bucura pe toti ca faci parte din echipa si esti asa de motivata.
-
Voi scrie despre asta...http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090827134159.htm ... in viitorul apropiat...
-
Buna alegere. Spor mare!
-
si eu ma gandeam sa scriu despre http://sciencenews.org/view/generic/id/47368/title/Rock_solid_planet ..tinneti-mi pumnii..va fi primul meu articol scris;))
;D
-
Bine ai venit la echipa de voluntari Stiinta Azi. Vei invata foarte multe alaturi de noi!
-
Nu am mai lucrat nimic in ultima vreme, asa ca am publicat articolul promis de muuuult.
Daca am timp, mai public si ceva despre vreo constelatie...
-
Ma bucur mult ca ai scris articolul, Bianca. Te mai asteptam!
-
Pregatesc traducerea unor fragmente din "Les théories de l'évolution"/"Teoriile evolutiei" de Yves Delage si Marie Goldsmith, 1909.
-
Pregatesc traducerea unor fragmente din "Les théories de l'évolution"/"Teoriile evolutiei" de Yves Delage si Marie Goldsmith, 1909.
Buna Iohana, ma bucur de cunostinta. La Stiinta Azi publicam articole proprii, sau traduceri din locuri de unde avem drept de a traduce oferit in scris. Nu am auzit de acea carte, dar ai drept de copyright pentru a traduce din acea carte? Ce va oferi nou acele fragmente?
Tind sa cred ca cel mai bine este sa faci o recenzie a cartii, sa scrii in cuvintele tale sumaruri de fragmente si idei, sinteze in cuvintele tale proprii. Asa vei spune ce e esential si nu vor fi probleme cu copyrightul.
Iti raspund si la emailul tau in privat.
-
Am pregatit si eu o recenzie a cartii Pale Blue Dot a lui Carl Sagan. Sper sa am timp sa o si public cat mai curand...
-
Am pregatit si eu o recenzie a cartii Pale Blue Dot a lui Carl Sagan. Sper sa am timp sa o si public cat mai curand...
Excelent. Pentru a te ajuta, o voi publica eu, tu numai sa ii trimiti articolul si linkurile la imagini si surse. Mersi mult!
-
Excelent. O trimit maine. Multumesc mult.
-
Pregătesc asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091108215449.htm) și asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091217200441.htm). Pe mâine sper să fie gata, dacă nu cel mai târziu poimâine. Mă gândeam să scriu și o sinteză a evenimentelor astro din 2009, acum că se termină anul. Ce ziceți?
-
Ma bucur ca revii alaturi de noi. Da, articolele sunt bune, numai sa fie precizat clar din articol cand au fost facute publice (data din noiembrie, respectiv decembrie). Cateodata lumea ne reproseaza de ce sunt stiri vechi ca si cum ar fi noi. Dar daca e precizat clar, e bine. In general, e buna ideea de sinteza de stiri acu mla sfarsit de an. Deci poate poti pune in titlu ceva de genul "Sinteza de astronomie pe 2009: Sonda Messenger vede noi lucruri pe Mercur" (sau ceva in gen). Si e bun si un articol de sinteza cu stiri de astronomie pe 2009, cum am facut eu petnru stiinta in general. 1-2 fraze per rezultat remarcabil merita, apoi cu link la articolele Stiinta Azi despre acel subiect. S-au intamplat intr-adevar multe lucruri anul acesta.
Mersi mult si sarbatori fericite!
-
Am publicat articolul de sinteza al evenimentelor astro. Il gasiti aici. Dacă credeți că am omis ceva, spuneți aiciși voi completa articolul.
-
Am publicat articolul de sinteza al evenimentelor astro. Il gasiti aici. Dacă credeți că am omis ceva, spuneți aiciși voi completa articolul.
Excelent articol, Bianca!
-
I-am trimis lui Adi pe E-mail un articol despre o noua descoperire a sondei spatiale Voyager. Stirea originala o puteti citi aici: http://www.physorg.com/news181052057.html (http://www.physorg.com/news181052057.html)
-
I-am trimis lui Adi pe E-mail un articol despre o noua descoperire a sondei spatiale Voyager. Stirea originala o puteti citi aici: http://www.physorg.com/news181052057.html (http://www.physorg.com/news181052057.html)
Excelenta stire, am pus-o pe site. Numai bine si la cat mai multe!
Adi
-
Voi mai scrie și eu un articol despre constelațiile importante de pe cerul iernii, după care voi lua pauză până la sfârșitul lui ianuarie (am examene).
-
I-am trimis lui Adi un articol despre Stephen Hawking, ţinând cont că astăzi, 8 ianuarie, este aniversarea zilei sale de naştere.
-
I-am trimis lui Adi un articol despre Stephen Hawking, ţinând cont că astăzi, 8 ianuarie, este aniversarea zilei sale de naştere.
Am publicat pe site, excelent articol, si cred ca deja nu a scris presa romaneasca despre asta.
-
Am mai trimis un articol despre asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/01/100111102534.htm).
-
Am de pregatit pentru scoala un articol despre 'Yuri's Night' http://en.wikipedia.org/wiki/Yuri%27s_Night si m-am gandit sa il postez si pe site, avand in vedere ca evenimentul este in 12 Aprilie.
Si pregatesc si o biografie a lui Nikola Tesla (am vazut ca nu era niciun articol despre el in biografii).
-
Am de pregatit pentru scoala un articol despre 'Yuri's Night' http://en.wikipedia.org/wiki/Yuri%27s_Night si m-am gandit sa il postez si pe site, avand in vedere ca evenimentul este in 12 Aprilie.
Excelent! Stii ca si in Romania se sarbatoreste Noaptea lui Iuri? Site-ul oficial este http://noaptealuiyuri.blogspot.com/ si coordonatorul evenimentului pentru Romania este cercetatorul Virgiliu Pop de la Agentia Spatiala Romana, cu care te pot pune in acord. Cred ca ar fi foarte bine pentru tine pentru scoala daca i-ai lua un mic interviu. Adica daca el ti-ar spune cateva randuri de cuvinte si le-ai cita in articol, ar fi minunat pentru tine!
Si pregatesc si o biografie a lui Nikola Tesla (am vazut ca nu era niciun articol despre el in biografii).
Excelent! Ai grija ca Nikola Tesla este un subiect delicat, caci exista multa pseudostiinta care se zice despre el si trebuie sa te informezi bine sa le separi unele de altele. Asteptam articolul!
-
Am de pregatit pentru scoala un articol despre 'Yuri's Night' http://en.wikipedia.org/wiki/Yuri%27s_Night si m-am gandit sa il postez si pe site, avand in vedere ca evenimentul este in 12 Aprilie.
Excelent! Stii ca si in Romania se sarbatoreste Noaptea lui Iuri? Site-ul oficial este http://noaptealuiyuri.blogspot.com/ si coordonatorul evenimentului pentru Romania este cercetatorul Virgiliu Pop de la Agentia Spatiala Romana, cu care te pot pune in acord. Cred ca ar fi foarte bine pentru tine pentru scoala daca i-ai lua un mic interviu. Adica daca el ti-ar spune cateva randuri de cuvinte si le-ai cita in articol, ar fi minunat pentru tine!
Proiectul se numeste 'Etapele cuceririi spatiului cosmic' si va avea cam 3-4 pagini deci il voi scurta un pic sa nu fie un articol lung si plicticos. Ar fi grozav sa ii pot lua un mic interviu! Cred ca e cea mai buna metoda de a intelege istoria si semnificatia din spatele acestui eveniment. Desigur, totul va trebui sa fie terminat pana duminica dar cred ca am destul timp.
Excelent! Ai grija ca Nikola Tesla este un subiect delicat, caci exista multa pseudostiinta care se zice despre el si trebuie sa te informezi bine sa le separi unele de altele. Asteptam articolul!
Da stiu, Tesla ma fascineaza de mult timp. Nu vreau sa intru in detalii si anume toate miturile legate de el ci sa ma axez pe realizarile sale adica fapte concrete.
-
Într-adevăr, Nikola Testa e un subiect fascinant și excelent pentru un articol. Am vrut eu mai demult să scriu un articol despre el, dar a trebuit să renunț din lipsă de timp. Așa că mă bucur că vei face tu articolul, așa lumea îl va citi și poate nu va mai crede toate miturile ce circulă despre el.
-
Într-adevăr, Nikola Testa e un subiect fascinant și excelent pentru un articol. Am vrut eu mai demult să scriu un articol despre el, dar a trebuit să renunț din lipsă de timp. Așa că mă bucur că vei face tu articolul, așa lumea îl va citi și poate nu va mai crede toate miturile ce circulă despre el.
Sper sa nu ajung si eu presata de timp deoarece toate tind sa se adune (teze, concursuri etc).
-
Daca le luati pas cu pas si le faceti, va fi timp pentru toate. Totul e sa nu amanati. Cand aveti chef de ceva, va puneti si scrieti. Si apoi inca un lucru facut si tot asa ...
-
Daca le luati pas cu pas si le faceti, va fi timp pentru toate. Totul e sa nu amanati. Cand aveti chef de ceva, va puneti si scrieti. Si apoi inca un lucru facut si tot asa ...
Cand ma fac mare vreau sa fiu psiholog si sa descopar un vaccin pentru 'procrastination'. :)
Deci cum crezi ca ar trebui sa procedez pentru interviul cu Virgiliu Pop? Cred ca varianta cea mai usoara e prin mail, nu?
-
Daca le luati pas cu pas si le faceti, va fi timp pentru toate. Totul e sa nu amanati. Cand aveti chef de ceva, va puneti si scrieti. Si apoi inca un lucru facut si tot asa ...
Cât de pas cu pas le-aș lua, de multe ori tot nu am timp de toate...Și de multe ori am chef să scriu ceva, dar nu am cum pentru că știu că am enorm de mult de învățat. În România era timp pentru toate, acum nu mai e. Dar sunt câțiva ani, iar când voi termina școala va fi timp și de altele.
Multă baftă la articol și la proiect, Ioana!
-
Daca le luati pas cu pas si le faceti, va fi timp pentru toate. Totul e sa nu amanati. Cand aveti chef de ceva, va puneti si scrieti. Si apoi inca un lucru facut si tot asa ...
Cât de pas cu pas le-aș lua, de multe ori tot nu am timp de toate...Și de multe ori am chef să scriu ceva, dar nu am cum pentru că știu că am enorm de mult de învățat. În România era timp pentru toate, acum nu mai e. Dar sunt câțiva ani, iar când voi termina școala va fi timp și de altele.
Multă baftă la articol și la proiect, Ioana!
Multumesc, ma bucur ca am inceput din timp (aceasta e cheia de multe ori). Chiar daca ai mult de invatat, e cel mai bun lucru pe care il poti face la varsta noastra.
-
Deci cum crezi ca ar trebui sa procedez pentru interviul cu Virgiliu Pop? Cred ca varianta cea mai usoara e prin mail, nu?
Da, prin email. Credeam ca asta si sugerasem in mesajul privat catre tine unde iti dadui si adresa tui de email.
-
Deci cum crezi ca ar trebui sa procedez pentru interviul cu Virgiliu Pop? Cred ca varianta cea mai usoara e prin mail, nu?
Da, prin email. Credeam ca asta si sugerasem in mesajul privat catre tine unde iti dadui si adresa tui de email.
Mailul l-am trimis acum. Nu am vazut mesajul la timp, dar l-am citit.
-
Va salut! A scris cineva despre eruptia muntelui St Helens? http://www.nature.com/news/2010/100512/full/465146a.html (http://www.nature.com/news/2010/100512/full/465146a.html) Daca nu va rog sa ma anuntati sa ma apuc de el
-
Va salut! A scris cineva despre eruptia muntelui St Helens? http://www.nature.com/news/2010/100512/full/465146a.html (http://www.nature.com/news/2010/100512/full/465146a.html) Daca nu va rog sa ma anuntati sa ma apuc de el
Salut si bine ai venit la Stiinta Azi! Nu a scris nimeni despre vulcanul acesta. Vad ca este un articol de review in Nature despre aceasta eruptie din 1980. Pare un subiect interesant si o sinteza a acelui articol este binevenita. Ai grija insa sa nu fie tradusa nici macar o fraza de acolo. Totul trebuie scris in cuvinte tale, ca si cum ti-ai face o sinteza din ce este acolo si o povestesti in cuvinte tale. Te rog sa ma contactezi la adi@stiintaazi.ro cu date despre tine (nu cred ca ne cunoastem, dar ne bucuram sa ni se alature un nou voluntar!). Te rog sa scrii textul cu diacritice. Iti vom mai da alte detalii apoi. Cu bine si pe curand!
-
Salutari!
Din cate am cautat, nu este scris niciun articol despre inovatiile din domeniul deplasarii robotilor. O sa fac sinteza de aici (http://www.physorg.com/news194102975.html) si aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091228163304.htm). Sper sa termin in seara asta, cel mai tarziu maine dimineata.
-
Bine ai venit la Stiinta Azi! Suna foarte bine, asteptam articolele tale! Succes!
-
O sa incep in seara asta si sper ca pana maine seara termin un articol despre asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100220204808.htm). Din cate am cautat, nu e niciun articol pe site despre asa ceva (materiale textile cu proprietatea de stocare a energiei electrice).
-
O sa incep in seara asta si sper ca pana maine seara termin un articol despre asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100220204808.htm). Din cate am cautat, nu e niciun articol pe site despre asa ceva (materiale textile cu proprietatea de stocare a energiei electrice).
Este bine. Ai grja ca de obicei sa scrii doar cu cuvinte proprii, iar pentru ca stirea este mai veche (din februarie) sa mentionezi asta clar in articol, pentru a nu ne acuza cititorii ca dam stiri vechi din lipsa de stiri noi. Astept cu drag articolul tau!
-
Buna, sunt cam noua pe aici si nu ma hotarasc cu ce as putea incepe :D va rog, any suggestions ?! imi place f mult ideea site'ului si ma intereseaza de asemenea f mult voluntariatele pt studii in strainatate ;D ma gandeam sa abordez o tema legata de spatiu :D am participat anu asta la NASA, si as putea sa intervin cu unele aspecte de pe acolo... ce parere aveti :-\ ? plz help me :D
-
Buna, sunt cam noua pe aici si nu ma hotarasc cu ce as putea incepe :D va rog, any suggestions ?! imi place f mult ideea site'ului si ma intereseaza de asemenea f mult voluntariatele pt studii in strainatate ;D ma gandeam sa abordez o tema legata de spatiu :D am participat anu asta la NASA, si as putea sa intervin cu unele aspecte de pe acolo... ce parere aveti :-\ ? plz help me :D
Buna Anca! Ai ajuns unde trebuie. Cu cat suntem mai multi, cu atat putem realiza mai mult pentru promovarea stiintei in Romania, iar tu poti castiga o diploma de voluntar importanta pentru studiile in strainatate, intr-adevar.
Iti sugerez sa incepi cu un articol autobiografic, in care sa povestesti un pic despre tine (de la liceu esti, in ce clasa esti, cum ai participat la NASA, cat mai multe detalii, la ce concurs ai fost, cum ai aflat de el, tu si cine ai participat, cu ce te-a ajutat liceul, cu ce te-au ajutat altii, ce ai facut concret, cum a fost la NASA in vizita, ce ai invatat din asta, ce vrei sa faci pe viitor. Asta va ajuta si alti tineri sa fie motivati pe stiinta si sa stie ca si ei pot face asta. Va fi primul pas. Iar apoi vedem mai departe. Asteptam cu drag articolul tau!
-
Am terminat articolul, il trimit intai pe mailul tau sa iti dai cu parerea ? :)
-
Am terminat articolul, il trimit intai pe mailul tau sa iti dai cu parerea ? :)
Da, la adi@stiintaazi.ro.
-
O sa incep in seara asta si sper ca pana maine seara termin un articol despre asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100220204808.htm). Din cate am cautat, nu e niciun articol pe site despre asa ceva (materiale textile cu proprietatea de stocare a energiei electrice).
Astazi am primit articolul tau, l-am corectat, era perfect si l-am pus pe site! Felicitari!
-
Salutari!
Din cate am cautat, nu este scris niciun articol despre inovatiile din domeniul deplasarii robotilor. O sa fac sinteza de aici (http://www.physorg.com/news194102975.html) si aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091228163304.htm). Sper sa termin in seara asta, cel mai tarziu maine dimineata.
Salut! Am corectat si acest articol si este minunat! O sa apara pe site in urmatoarea perioada. L-am propus pentru publicare chiar si la ziarul romanesc din Canada (Zig Zag Roman Canadian, care se distribuie gratuit in peste 3000 de exemplare). Ar fi ceva sa ajungi acolo!
-
Multumesc mult pentru propunerea articolului la Zig Zag.
Cred ca o sa incep un nou articol de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100610141036.htm). Sper sa il termin pana maine seara.
-
Multumesc mult pentru propunerea articolului la Zig Zag.
Cred ca o sa incep un nou articol de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100610141036.htm). Sper sa il termin pana maine seara.
Super, il asteptam!
-
Am terminat articolul, il trimit intai pe mailul tau sa iti dai cu parerea ? :)
L-am publicat pe site!
POVESTEA UNEI ELEVE PARTICIPANTE LA UN CONCURS NASA: ANCA MINCA
Anca Minca este eleva la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta. Ea a povestestit pentru Stiinta Azi, intr-un stil personal, experienta ei ca participanta la un concurs al NASA, alaturi de alti elevi de la acelasi liceu, coordonati de domnul profesor Ion Bararu. Speram ca experienta ei sa fie de folos si altor elevi! Adaugă un comentariu!
-
Salut! Am ales sa scriu despre vindecarea malariei, de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100601114637.htm). Subiectul nu pare tratat prin articolele de pe site. Daca nu in seara asta, maine sigur va fi gata ;D
-
Salut! Am ales sa scriu despre vindecarea malariei, de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100601114637.htm). Subiectul nu pare tratat prin articolele de pe site. Daca nu in seara asta, maine sigur va fi gata ;D
Salut si bine ai venit la Stiinta Azi! Este intr-adevar bine sa avem si articole de biologie. Scrie-l cu diacritice, cu civintele tale, fara sa fie nimic tradus, si trimite-mi-l la adi@stiintaazi.ro. In articol trebuie sa imi spui numele tau complet, clasa si liceul la care esti. Intre timp eu caut oameni din biologie care sa poata corecta articolul tau. Asteptam articolul!
-
Ma apuc sa fac articolul asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100702100148.htm). Maine il termin.
-
Bun asa, il asteptam.
-
Salut! Dupa putin timp de ezitare (in care incercam sa ma conving ca nu am nimi de pierdut), am hotarat sa (incerc) sa ma alutar echipei de voluntari Stiintaazi.ro, desi pasiunea mea este lingvistica (totusi, este si aceasta o stiinta, desi apartine de Humanities) si sunt mai atrasa de stiintele umaniste decat de stiintele reale.
Observand ca aveti o rubrica de Psihologie, dar si una de Biografii, am dat un search si am descoperit ca nu exista niciun articol care sa contina o mica biografie a lui Sigmund Freud, unul dintre cei mai influenti oameni de stiinta ai psihologiei (parerea mea). Asa ca o sa incerc sa scriu eu un articolas, despre viata, operele, citatele lui si mai ales despre psihanaliza careia i-a pus bazele. Sper sa reusesc... Ma pun acum la treaba si trimit ;D.
-
Buna Mirabela, excelenta tema aleasa de tine si bine ai venit la Stiinta Azi! Sa scrii cu diacritice. Sa nu copiezi sau traduci de nici unde, sa fie doar cu cuvintele tale. Si sa pui sursa din care ai luat informatiile si le-ai scris cu cuvintele tale. Astept articolul tau la adi@stiintaazi.ro!
-
Salut tuturor!
Ma numesc Simionescu Alin ,sunt in clasa a 11-a la CN "Nicolae Titulescu" din Pucioasa(judetul Dambovita) si as dori sa ma alatur echipei de voluntari StiintaAzi.Sunt interesat atat de scrierea articolelor pe anumite subiecte(in special chimie si biologie),cat si de traducerea unor informatii din engleza sau franceza.Astept un raspuns,iar daca acesta este pozitiv voi incepe lucrul.
O zi buna in continuare!
-
Bun venit Alin! Intotdeauna o sa avem nevoie de voluntari, deci esti bine venit sa te alaturi echipei. Pana sa incepi traducerea si scrierea de articole va trebui insa sa inveti cum sa postezi articole. Pana atunci trimite'mi un PM cu id-ul tau de messenger ca sa putem comunica mai bine :p
-
Salut tuturor!
Ma numesc Simionescu Alin ,sunt in clasa a 11-a la CN "Nicolae Titulescu" din Pucioasa(judetul Dambovita) si as dori sa ma alatur echipei de voluntari StiintaAzi.Sunt interesat atat de scrierea articolelor pe anumite subiecte(in special chimie si biologie),cat si de traducerea unor informatii din engleza sau franceza.Astept un raspuns,iar daca acesta este pozitiv voi incepe lucrul.
O zi buna in continuare!
Salut, Alin! Daca ai nevoie de indrumari cauta-ma si pe mail: gothik12@gmail.com . Pana sa imi pui intrebari iti recomand sa citesti ce este scris pe site, aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=1231.0 si aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=2110.0 pentru a stii ce inseamna sa fii volutnar StiintaAzi.ro .
Raspunsul evident ca e pozitiv, te primim cu bratele deschise printre noi. Ah si daca vrei sa scrii lectii de chimie/biologie, trage un ochi si aici: StiintaAzi.ro/elevi - a scris Bianca Sala, una dintre voluntari, cateva lectii extrem de interesante de chimie. Poti aborda subiectele "neabordate" aici . Bafta!
-
Si ca sa vedeti cum se posteaza articolele aruncati o privire aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=997.0
-
Si ca sa vedeti cum se posteaza articolele aruncati o privire aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=997.0
Asta e pt cei care au cont de administator/editor pe site...nu toti au. Cand le vom da conturile se vor uita si acolo! ;) :)
-
Am scris un articol preluat de pe evz.ro -- ”Studenții români așază satelit pe Lună”. Cum procedez mai departe pentru a se verifica și publica ??
-
Si ca sa vedeti cum se posteaza articolele aruncati o privire aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=997.0
Asta e pt cei care au cont de administator/editor pe site...nu toti au. Cand le vom da conturile se vor uita si acolo! ;) :)
Nu, Mihai, toata lumea are acces la acea sectiune despre voluntari. Caci voluntarii in general nu fac parte din echipa restransa care discuta chestiile confidentiale. Asa cum este categoria pentru voluntari, asa este si aceea pentru echipa unde nu au toti permisiune, ci doar coordonatorii.
-
Am scris un articol preluat de pe evz.ro -- ”Studenții români așază satelit pe Lună”. Cum procedez mai departe pentru a se verifica și publica ??
Salutari si bine ai venit! Intr-adevar, noi publicam pe site rezumate scurte ale unor articole bune din presa romaneasca, iar EvZ.ro are articole bune, iar cateodata chiar eu si alti oameni de stiinta scriem acolo. Dar pentru a publica, trebuie intai sa inveti sa pui un articol dat pe site. Asta e primul tau pas sa devii voluntar. Apoi te invatam sa faci si sumaruri.
-
Acest articol in tradue eu 29.07.2010 http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/
-
Acest articol in tradue eu 29.07.2010 http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/
Da, este un site de unde avem voie sa traducem si i-am si dat binecuvantarea mea pentru acest articol de altfel foarte interesant.
-
Voi traduce acest articol de pe site-ul NASA: http://www.nasa.gov/topics/technology/features/webb-mass-sim.html
-
Voi traduce acest articol de pe site-ul NASA: http://www.nasa.gov/topics/technology/features/webb-mass-sim.html
florin2012, faci parte din voluntarii deja inscrisi la Stiinta Azi? Daca da, presupui gresit ca noi stim raspunsul la intrebarea asta, apoi ca stim care din voluntari esti. Apoi tu presupui gresit ca are cine sa iti corecteze articolul. Iar noi nu stim daca esti inca capabil sa il pui singur pe site. Si tu stii care sunt pasii de urmat? Scrii in Word cu diacritice si apoi ni-l dai noua sa il corectam? Sau il pui direct pe site? Cui il trimiti pentru corectare?
Este o problema ca vin multi voluntari noi si isi fac nume pe forumuri care nu au nici o legatura cu numele lor real. O sa vorbesc cu coordonatorii sa faca lista clara cu numele voluntarilor, clasa, materia preferata, id-ul pe forum si id-ul pe messenger si ce nivel au atins la Stiinta Azi.
-
Eu la StiintaAzi.ro/voluntari i-am rugat sa ne trimita mailuri mie si Danielei cu numele , liceul , mailul la care ii gasim si ce vor sa faca...poate nu am spus-o clar acolo, asa ca voi regandi sa formulez astfel incat sa inteleaga.
P.S.: Am facut si un topic "lipicios" pt cei care vor sa devina voluntari: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=2121.0 , care ar fi bine sa il citeasca inainte de a se apuca de treaba.
-
Pentru articolul: http://www.evz.ro/detalii/stiri/raspunsul-firmei-pentru-elena-udrea-asemanarea-este-absolut-accidentala-901983.html voi face eu rezumat
-
Voi traduce eu articolul: http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/07/29/on-the-origin-of-science-writers/
-
Sumar pentru articolul http://www.evz.ro/detalii/stiri/biliard-cu-particulele-elementare-ale-universului-pe-masa-probabilitatii-902006.html voi face eu.
-
Articolul http://epochtimes-romania.com/articles/2010/07/article_86079.html il voi publica eu.
-
Articolul http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/07/27/jellyfish-eye-genes-suggest-a-common-origin-for-animal-eyes/ il voi traduce eu.
-
Voi traduce eu articolul http://www.nasa.gov/mission_pages/constellation/orion/perfect-STORRM.html
-
Am sa traduc acest articol de la Not Exactly Rocket Science:
http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/06/25/heavy-rough-and-hard-%E2%80%93-how-the-things-we-touch-affect-our-judgments-and-decisions/#more-1925
-
Articolul http://www.ziarulstiintelor.eu/stiri/2010-08/cellcraft.aspx il voi publica eu.
-
Voi traduce articolul: http://blogs.discovermagazine.com/80beats/2010/08/03/fatty-sugary-western-diets-give-kids-inferior-gut-microbes/
Voi face rezumat la articolul: http://www.evz.ro/detalii/stiri/descoperire-rau-urias-pe-fundul-marii-negre-902230.html
-
Voi publica articolul: http://epochtimes-romania.com/articles/2010/08/article_86513.html
-
După o absență cam lungă, m-am întors :D voi scrie un articol după această știre - http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100804151355.htm, și estimez că dacă nu în seara aceasta, mâine va fi sigur gata :)
-
Rezerv articolul: http://www.evz.ro/detalii/stiri/tsunami-solar-cinci-lucruri-de-tinut-minte-902515.html
-
Am tradus acest articol si il voi publica azi.
http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/04/29/a-single-genetic-fault-makes-one-hand-mirror-the-other/
-
Sumar pentru articolul: http://www.evz.ro/detalii/stiri/probleme-pe-statia-spatiala-internationala-902643.html voi face eu.
-
Voi scrie un articol inspirat din cel de aici: http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=supersaturation-leads-to-melting-in-2010-08-09 ;D
-
Long time, no see..
Revin cu un articol concentrand informatia de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100809171533.htm).
-
http://www.evz.ro/detalii/stiri/imagine-fascinanta-o-masa-uriasa-de-placton-observata-din-spatiu-903157.html Voi face eu sumar
-
Voi face sumar la articolul: http://www.evz.ro/detalii/stiri/ideea-unor-cercetatori-sa-mulgi-ceata-pentru-a-obtine-apa-potabila-903309.html
-
O sa fac un articol despre asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100804133344.htm).
-
Inca un articol de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100817143810.htm).
-
Rezerv articolul asta (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100510092513.htm) :)
-
Mey cand anuntati ce articole rezervati cred ca ar fi bine sa le spuneti si titlul ca pana la urma asta e mai important :)
-
Mey cand anuntati ce articole rezervati cred ca ar fi bine sa le spuneti si titlul ca pana la urma asta e mai important :)
De acord! Asa rog sa faca noii voluntari: titlu, sursa si apoi linkul.
-
Traduc articolul: Genes and culture: OXTR gene influences social behaviour differently in Americans and Koreans (http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/08/16/genes-and-culture-oxtr-gene-influences-social-behaviour-differently-in-americans-and-koreans/#more-2385)
-
Traduc articolul: Genes and culture: OXTR gene influences social behaviour differently in Americans and Koreans (http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/08/16/genes-and-culture-oxtr-gene-influences-social-behaviour-differently-in-americans-and-koreans/#more-2385)
Iti admir puterea de munca. Dar chiar ai puterea de munca de a traduce un articol asa de lung? Si eu am tradus la viata mea, dar acum mi se pare prea mult. Prefer sa il citesc, sa il inteleg si sa scriu cateva paragrafe de sinteza, iar nu sa traduc 6 paragrafe. A traduce e greu, ca trebuie sa transmiti exact mesajul de acolo. Cum preferi tu.
-
Postey articolul http://epochtimes-romania.com/articles/2010/08/article_86873.html
-
Iti admir puterea de munca. Dar chiar ai puterea de munca de a traduce un articol asa de lung? Si eu am tradus la viata mea, dar acum mi se pare prea mult. Prefer sa il citesc, sa il inteleg si sa scriu cateva paragrafe de sinteza, iar nu sa traduc 6 paragrafe. A traduce e greu, ca trebuie sa transmiti exact mesajul de acolo. Cum preferi tu.
Deja l-am terminat, si i l-am dat Danielei la corectat.:) Acum am citit mesaj, si nu am cum sa imi schimb alegerea.
-
Scriu si eu o lectie de chimie maine. Nu m-am hotarat inca sigur despre ce, dar cel mai probabil despre principiul lui Le Chatelier.
-
Scriu si eu o lectie de chimie maine. Nu m-am hotarat inca sigur despre ce, dar cel mai probabil despre principiul lui Le Chatelier.
Oh, bun!
-
O sa iau articolul intitulat "Brain's Wiring: More Like the Internet Than a Pyramid?" de pe ScienceDaily, de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100809161234.htm). :)
-
Voi traduce articolul "Galaxies' Glory Days Revealed (http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2010-271)"
-
Voi face rezumat pentru articolul: Universul se va extinde la nesfârşit, până va deveni un pustiu rece (http://www.evz.ro/detalii/stiri/universul-se-va-extinde-la-nesfarsit-pana-va-deveni-un-pustiu-rece-903660.html)
-
Iau articolul intitulat "Micromachines for a Safer World", de pe Science Daily, de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100810151030.htm)
-
Iau articolul "Mysterious Quantum Forces Unraveled: New Way to Calculate Casimir Effects -- And to Keep Micromachines’ Parts from Sticking Together" de pe Science Daily, de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100511105204.htm)
-
Rezerv articolul http://www.evz.ro/detalii/stiri/expeditie-pe-titanic-pentru-reconstructia-virtuale-in-3d-903954.html
-
rezerv articolul http://epochtimes-romania.com/articles/2010/08/article_87605.html
-
Si numele articolului este?
1. Am spus mai devreme ca trebuie sa precizam numele articolului, sursa si linkul.
2. Scrie cu litera mare la inceput de propozitie. :p
-
Si numele articolului este?
1. Am spus mai devreme ca trebuie sa precizam numele articolului, sursa si linkul.
2. Scrie cu litera mare la inceput de propozitie. :p
Eu as zice ca e bine ca voluntarii cand "rezerva" un articol sa ne spuna: fac stire sau rezumat? traduc articolul sau fac o sinteza a lui? Apoi, da, titlul articolului, foarte pe scurt (un rand maxim) despre ce e vorba in el, sursa (linkul - neaparat). Punctul 2 este o recomandare pentru a scrie corect ;D .
Exemplu:
"Voi scrie o stire despre filmele 3D care vor fi disponibile, in curand, prin internet si prin satelit, de la articolul "3-D movies via Internet and satellite" de pe Physorg - http://www.physorg.com/news202043108.html "
---> pai ce ziceti de asta, in comparatie cu:
rezerv articolul http://epochtimes-romania.com/articles/2010/08/article_87605.html
-
Voi scrie o stire despre articolul "Oamenii de ştiinţă au creat "apa uscată" " , de pe site-ul Evz.ro. http://www.evz.ro/detalii/stiri/oamenii-de-stiinta-au-creat-apa-uscata-904355.html
-
Cred ca ai vrut sa spui ca vei scrie un rezumat. :p
-
Voi realiza un rezumat al articolului "Cum este produs şi căutat bosonul Higgs", de pe site-ul Evz.ro.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-este-produs-si-cautat-bosonul-higgs-904241.html
-
Voi realiza un rezumat al articolului "Cum este produs şi căutat bosonul Higgs", de pe site-ul Evz.ro.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-este-produs-si-cautat-bosonul-higgs-904241.html
Ia sa te vad cum faci rezumat la articolul meu. :)
-
Voi scrie un articol despre Activitatea Solara pentru urmatorii ani cu informatii de Aici (http://www.qsl.ro/yo9kpi/prognoza.htm)
-
Voi scrie un articol despre Activitatea Solara pentru urmatorii ani cu informatii de Aici (http://www.qsl.ro/yo9kpi/prognoza.htm)
Deci vei face un sumar. Dar cum de stii ca sursa aceea e de incredere? Este pur si simplu un site de pe internet. Este al unei universitati, al unui grup serios de cercetare? Ce vei spune jos la sumar? Ca doar nu vei da doar linkul, ci vei spune cine anume sunt ei si de ce sunt ei seriosi. Deci?
-
Dar un cotidian ca Evenimentul Zilei este sursa de incredere? Pana la urma stirile de pe acolo sunt eventuale articole rezumate de cei de acolo din alte surse si tehnic pe site apare rezumatul rezumatului... care nici macar nu poate fi numit rezumat -_- asta ignorand virgule puse aiurea si greseli gramaticale.
-
Voi traduce articolul "Two heads better than one (if the heads talk and know how competent they are)" de pe site-ul DiscoverMagazine.
http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/08/26/two-heads-better-than-one-if-the-heads-talk-and-know-how-competent-they-are/
-
Rezerv articolul "Researchers take a look inside molecules" -> http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100820072031.htm ;D :D
-
BeeBee, este buna sursa ta de stiri, dar recomand mai mult BBC News la Stiinta si Tehnologie. As prefera ca prima oara cand voluntarii cauta stiri noi sa verifica sectiunea de stiinta de la BBC. BBC este unul din cele mai bune din lume, are stiri foarte bine scrise, usor de inteles, si atunci se pot face frumos sumaruri de articole de acolo.
De asemenea, amintesc si aici voluntarilor de testul/concurs de la Stiinta Azi din acel articol de la BBC. Daca cumva nu ati primit emailul, verificat in spam si daca nu e acolo, contactati-ne. Fara acest test/concurs nu puteti deveni voluntar al lunii si in general creste la Stiinta Azi.
-
Iau eu acest articol de la BBC, despre telescopul spatial Kepler, care a "vazut" o stea in jurul careia orbiteaza doua planete de marimea lui Saturn:
Kepler spies Saturn-sized worlds. (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11097226)
Il voi scrie saptamana viitoare.
-
Iau eu acest articol de la BBC, despre telescopul spatial Kepler, care a "vazut" o stea in jurul careia orbiteaza doua planete de marimea lui Saturn:
Kepler spies Saturn-sized worlds. (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11097226)
Il voi scrie saptamana viitoare.
Stirea a fost deja pusa la noi pe site, dar a fost pusa gresit. Am oferit feedback autorului ei, care a promis ca va face corecturile a doua zi, dar inca nu le-a facut (Sonda Kepler a descoperit 2 planete similare Pământului ). Momentan articolul lui este scos. Dar scos va ramene. Va aparea atunci articolul tau corect in locul lui.
-
Daca vrei, pot sa il ajut pe acel voluntar (nu stiu cine e) sa corecteze stirea aceia, ca sa nu ii iau eu stirea "de sub nas". Dar daca a promis ca o corecteaza si nu a corectat-o, atunci mai bine o voi scrie eu cum trebuie.
-
Daca vrei, pot sa il ajut pe acel voluntar (nu stiu cine e) sa corecteze stirea aceia, ca sa nu ii iau eu stirea "de sub nas". Dar daca a promis ca o corecteaza si nu a corectat-o, atunci mai bine o voi scrie eu cum trebuie.
Sigur, el e Theodor Gheorghe. Ii poti vedea emailul cautand la contacte la noi pe site la echipa. Dar cred ca il poti ajuta tocmai aratandu-i cum se scria corect. Marea lui greseala din articol este ca a spus ca au gost gasit doua planete asemenea Pamantului, cand ele erau mari cat Saturn! Pana si Realitatea a prezentat corect stirea asta.
-
Atunci voi scrie eu articolul si il voi trimite pe mail lui Tudor Gheorghe. Voi compara articolul lui cu articolul meu si ii voi da cateva sugestii despre cum sa scrie pe viitor. Asa invatam unii de la altii.
-
Da, dar tu sau el si sa puneti articolul tau pe site.
-
Il pun eu.
-
Am pus articolul si i=am dat email lui Theodor.
-
Voi scrie un articol inspirat din stirea "Transition Metal Catalysts Could Be Key to Origin of Life, Scientists Report" (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100903210416.htm)
-
Voi realiza un articol cu informatii din "Role of Key Genetic Catalyst for Human Diversity Discovered" (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100905161912.htm)
-
Pot scrie un articol "Cannibal star gobbles neighbour" (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11313601) cu informatii de pe BBC SCIENCE & ENVIRONMENT
-
Voi realiza un articol despre "Sensitive touch for 'robot skin'" (http://www.bbc.co.uk/news/technology-11265415). O sa il fac maine.
-
Voi scrie un articol dupa "Pi record smashed as team finds two-quadrillionth digit" http://www.bbc.co.uk/news/technology-11313194 . De data asta sper ca il termin mai repede..
-
am pus pe site Terapie prin muzică pentru tratarea durerilor fizice și emoționale si Proiectorul de buzunar e o realitate .
-
aleg eu articolele "Traian Vuia omagiat de Academia Română și pomenit de Biserica Ortodoxă Română la București și Timișoara" si "Jocurile video conduc la decizii rapide și corecte"
-
As vrea sa fac rezumatul articolului " It's good to think - but not too much, scientists say" http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11340881 . Cui trebuie sa i-l trimit pt verificare?
-
As vrea sa fac rezumatul articolului " It's good to think - but not too much, scientists say" http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11340881 . Cui trebuie sa i-l trimit pt verificare?
la adresa de email coordonatori@stiintaazi.ro, unde vor primi fondatorul proiectului (eu) si cei trei elevi coordonatori (Mihai, Ioana si Daniela).
-
Voi realiza un articol despre http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100916145105.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100916145105.htm), articolul e de pe Science Daily la sectiunea Space and Time News.
-
Rezerv articolul Chemists Discover Method to Create High-Value Chemicals from Biomass (http://Chemists Discover Method to Create High-Value Chemicals from Biomass) ;)
-
Dragi voluntari, va rog, care dintre voi poate, sa faca un rezumat calumea despre aceasta stire: "Peste 80 de invitaţi din 15 ţări, la o conferinţă internaţională de matematică, la Univ. Babes-Bolyai" http://ziuadecj.ro/eveniment/peste-80-de-invitati-din-15-tari-la-o-conferinta-internationala-de-matematica-la-ubb--51097.html . E vorba despre a doua ediţie a Conferinţei Intenaţionale “Numerical Analysis and Approximation Theory - NAAT2010” , care are loc intre 23 si 26 septembrie , si consider ca merita scris despre asta si la noi pe site.
-
Buna idee de a recomanda articole aici. Invit voluntari sa faca si ei un rezumat de 2-3 paragrafe despre articolul acesta.
http://www.campusnews.ro/stiri-interviu-7807880-cercetator-roman-castigatorul-robotdalen-scientific-award-2010-constatat-roman-departe-handicap-este-mai-degraba-avantaj-romanii-sunt-prezenta-constanta-cercetarea-academica-industriala.htm
-
@ Adi - se poate sa il iau eu, sau a fost cineva mai rapid? Daca nu, il incep chiar acum! ;D
-
@ Adi - se poate sa il iau eu, sau a fost cineva mai rapid? Daca nu, il incep chiar acum! ;D
Nu, nu l-a luat nimeni. Oricine ia un articol trebuie oricum sa anunte aici. Dar deja au fost propuse doua articole, asadar daca iei unul trebuie sa precizezi care.
-
Si eu as dori, as lua articolul legat de conferinta de matematica.
Edit:Asta daca nu doreste altcineva sa il faca neaparat.
-
Nu, nu l-a luat nimeni. Oricine ia un articol trebuie oricum sa anunte aici. Dar deja au fost propuse doua articole, asadar daca iei unul trebuie sa precizezi care.
Ma refer la articolul despre concursul international de cercetare stiintifica Robotdalen Scientific Award 2010 :-\
-
Deci pana la urma cum va fi? Eu voi redacta un articol legat de Conferinta de matematica, iar Bianca despre Robotdalen Scientific Award 2010? ???
-
Voi lua articolul Geckos Inspire New Method to Print Electronics on Complex Surfaces (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100920151804.htm) de pe Science Daily.
-
Care Diana? ;D ;D ;D [ ah, te-ai corectat. :D ]
-
Care Diana? Grin Grin Grin
Te rog sa ma ierti, am gresit. Dar am corectat pe urma ;D ;D
-
Voi realiza un articol legat de Conferinta Internationala de Matematica de la UBB.
-
Voi realiza un articol legat de Conferinta Internationala de Matematica de la UBB.
Cand spui ca iei un articol, trebuie sa pui linkul catre el. Ca sa fie clar. Cel mai bine este sa dai reply la postul in care se zicea de acea conferinta si acel articol si atunci sa spui "il iau pe asta". Atunci e cel mai clar. Acum e ok, dar sa faci pe viitor.
-
Voi realiza un articol legat de Conferinta Internationala de Matematica de la UBB.
Cand spui ca iei un articol, trebuie sa pui linkul catre el. Ca sa fie clar. Cel mai bine este sa dai reply la postul in care se zicea de acea conferinta si acel articol si atunci sa spui "il iau pe asta". Atunci e cel mai clar. Acum e ok, dar sa faci pe viitor.
Eu spusesem voluntarilor sa faca un rezumat. Intr-adevar, el nu a dat reply la postul meu, dar am rugat voluntarii ca, cine poate, sa se ocupe de acel articol.
-
Voi realiza un articol legat de Conferinta Internationala de Matematica de la UBB.
Cand spui ca iei un articol, trebuie sa pui linkul catre el. Ca sa fie clar. Cel mai bine este sa dai reply la postul in care se zicea de acea conferinta si acel articol si atunci sa spui "il iau pe asta". Atunci e cel mai clar. Acum e ok, dar sa faci pe viitor.
Eu spusesem voluntarilor sa faca un rezumat. Intr-adevar, el nu a dat reply la postul meu, dar am rugat voluntarii ca, cine poate, sa se ocupe de acel articol.
Sigur, tu poti sa ii rogi in privat, dar le spui ca cine il alege sa confirme aici pe forum ca sa stie ceilalti voluntari.
-
Voi realiza un articol legat de Conferinta Internationala de Matematica de la UBB.
Cand spui ca iei un articol, trebuie sa pui linkul catre el. Ca sa fie clar. Cel mai bine este sa dai reply la postul in care se zicea de acea conferinta si acel articol si atunci sa spui "il iau pe asta". Atunci e cel mai clar. Acum e ok, dar sa faci pe viitor.
Eu spusesem voluntarilor sa faca un rezumat. Intr-adevar, el nu a dat reply la postul meu, dar am rugat voluntarii ca, cine poate, sa se ocupe de acel articol.
Sigur, tu poti sa ii rogi in privat, dar le spui ca cine il alege sa confirme aici pe forum ca sa stie ceilalti voluntari.
Eu nu il rugasem in privat, ci aici, in topicul asta rugasem toti voluntarii:
Dragi voluntari, va rog, care dintre voi poate, sa faca un rezumat calumea despre aceasta stire: "Peste 80 de invitaţi din 15 ţări, la o conferinţă internaţională de matematică, la Univ. Babes-Bolyai" http://ziuadecj.ro/eveniment/peste-80-de-invitati-din-15-tari-la-o-conferinta-internationala-de-matematica-la-ubb--51097.html . E vorba despre a doua ediţie a Conferinţei Intenaţionale “Numerical Analysis and Approximation Theory - NAAT2010” , care are loc intre 23 si 26 septembrie , si consider ca merita scris despre asta si la noi pe site.
-
Inca doua articole demne de promovat cu cate un sumar al vostru de 2-3 paragrafe. Sunt in limba romana la EvZ.ro.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/unde-se-ascund-extraterestrii-907057.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-ne-poate-creierul-un-roman-spre-raspunsul-de-milioane-de-dolari-907068.html
-
Eu scriu acum un articol despre aceasta stire:
http://www.bbc.co.uk/news/health-11408114
Sper ca nu a luat-o altcineva
-
Eu scriu acum un articol despre aceasta stire:
http://www.bbc.co.uk/news/health-11408114
Sper ca nu a luat-o altcineva
Pe viitor sa mentionezi explicit titlul articolului. Doar asa stie lumea daca a luat sau nu stirea scrisa de alt site fara ca sa intre totusi in linkul tau.
-
A aparut un nou articol de la partenerii nostri de la Space Alliance pe care avem voie sa il preluam cu copy paste, ca de obicei. Cine il ia? Il gaseste aici pe forum la noi.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg37223#msg37223 (Noi lansari de sateliti militari)
-
O sa il pun eu pe site seara asta sau maine dimineata.
-
le-am luat eu pe cele 2 din evz
http://www.evz.ro/detalii/stiri/unde-se-ascund-extraterestrii-907057.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-ne-poate-creierul-un-roman-spre-raspunsul-de-milioane-de-dolari-907068.html
-
Am scris o stire despre noua planeta asemanatoare Pamantului descoperita.
E luata de aici: http://www.guardian.co.uk/science/2010/sep/29/earth-like-planet-gliese-581g?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter (http://www.guardian.co.uk/science/2010/sep/29/earth-like-planet-gliese-581g?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter)
Si am scris si una despre acel articol de la BBC dar nu cred ca a fost acceptata.
-
Am scris o stire despre noua planeta asemanatoare Pamantului descoperita.
E luata de aici: http://www.guardian.co.uk/science/2010/sep/29/earth-like-planet-gliese-581g?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter (http://www.guardian.co.uk/science/2010/sep/29/earth-like-planet-gliese-581g?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter)
Si am scris si una despre acel articol de la BBC dar nu cred ca a fost acceptata.
Care articol BBC? Cel cu plantele care se apara de insecte, articolul de la concurs? Specifica despre ce articol e vorba...
-
Articolul asta:
http://www.bbc.co.uk/news/health-11408114
Despre evolutia sistemului imunitar importiva bateriilor
-
Buna! Preiau eu articolul nou de pe SpaceAlliance - "Sistemul SBSS devine realitate", de aici - http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20100930085027.
-
eu ma ocup de http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100917085624.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100917085624.htm)
Veterinarian Says Natural Foods Not Always Best for Pets titlul original al articolului
-
Salutare tuturor. Ma voi ocupa de: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11420635 (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11420635)
"Ancient giant penguin unearthed in Peru" este titlul articolului pe site-ul sursa. :)
-
Va rog sa ma scuzati pentru double posting. ::) Ma voi ocupa de un nou articol : http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11453384
China launches Moon mission de pe BBC.
-
Iau articolul "Solar Cells Thinner Than Wavelengths of Light Hold Huge Power Potential" de aici (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100928092841.htm)
-
Care dintre voi voluntarii poate sa scrie, pana luni, o stire despre premiile Nobel ce vor avea loc luni, 4 octombrie? http://www.e-stiri.net/stiinta/Sezonul_premiilor_Nobel_debuteaz%C4%83_luni_la_Stockholm/ . Nu trebuie sa fie un articol amplu! V-am dat un link de la care sa va inspirati, pentru inceput. Puteti sa il rezumati pe ala daca nu gasiti altceva, dar as vrea sa faceti un articol propriu despre asta.
-
Care dintre voi voluntarii poate sa scrie, pana luni, o stire despre premiile Nobel ce vor avea loc luni, 4 octombrie? http://www.e-stiri.net/stiinta/Sezonul_premiilor_Nobel_debuteaz%C4%83_luni_la_Stockholm/ . Nu trebuie sa fie un articol amplu! V-am dat un link de la care sa va inspirati, pentru inceput. Puteti sa il rezumati pe ala daca nu gasiti altceva, dar as vrea sa faceti un articol propriu despre asta.
Imi iau angajamentul ca pot realiza un articol pana luni despre premiile Nobel ce vor urma de curand. ;D
-
Ma voi ocupa de http://news.discovery.com/tech/top-10-uses-invisibility-tech.html (http://news.discovery.com/tech/top-10-uses-invisibility-tech.html) despre utilizari ale tehnologiei inviziblitatii
-
Au venit multi voluntari noi pe site si nu multi indraznesc totusi sa scrie articole. Le recomand sa inceapa cu a face rezumate in propriile cuvinte ale articolelor de stiinta din limba romana de la EvZ.ro, StiintaSiTehnica.ro. Iata la EvZ deja cateva articole noi.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/viata-pe-planeta-gliese-581g-aproape-sigura-907810.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/vecinul-meu-extraterestrul-907811.html
-
ma voi ocupa de http://www.economist.com/node/17136331 (http://www.economist.com/node/17136331) despre un balon ce poate transporta cladiri
-
Dragi voluntari, iata un tip de articole pe care il puteti scrie usor, fara multe batai de cap: lectii online. Aveti informatiile deja in manual, trebuie doar sa le puneti si in articole. Si la noi pe site putem pune in articole chiar formule folosind Latex. Alin a avut initiativa si a pus doua articole de chimie. Iata-le. Puteti face si voi la fel la chimie sau la mate sau la fizica sau la biologie.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=2233.0
-
Ma voi ocupa de articolul http://www.citynews.ro/cluj/cultura-23/un-roman-a-primit-nobel-ul-pentru-aviatie-civila-95060/
Un roman a primit “Nobel-ul” pentru aviatie civila. Nu e premiul Nobel, e doar o echivalare. ;D
-
Cine poate sa promoveze pe site cu copy paste (cu mentiunea ca avem permisiunea autorului) ultimele articole de la Stiinta si Tehnica? Includeti in articol link catre site cu mentiunea ca acolo e emisiunea video. Modele de astfel de articole se pot gasi pe site.
http://stiintasitehnica.ro/index.php?news=338
-
As putea face si acest lucru dar probabil ca astazi nu. Maine voi putea. Mai ramane valabila oferta? ;D
-
Invit noii voluntari, care inca nu au apucat sa faca un sumar sau vreun rezumat sa urmareasca urmatoarele site-uri: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=2110.0 si sa citeasca cu atentie StiintaAzi.ro sa se convinga ca articolul ales nu este deja pe site si sa il preia cu copy&paste spre a invata sa foloseasca Joomla pentru a aranja articolele in pagina, cu poze, cu tot ce trebuie, asta daca nu stiu sa foloseasca. Aveti instructiunile la StiintaAzi.ro/voluntari .
Pe acest topic: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg37049;boardseen#new daca il veti urmari aveti articole marca SpaceAlliance.ro , VA RUGAM frumos ca atunci cand copiati articolul de acolo sa spuneti tot la acel topic asa cum a spus fiecare "scriitor": am pus articolul AICI - link catre articol.
@DanielTex - din moment ce nimeni nu s-a angajat sa faca acel articol si nu a dat reply la postul lui Adi, te invit sa preiei articolul de la StiintaSiTehnica si sa il publici pe site.
@Adi - ai adaugat toate emailurile ale tuturor noilor voluntari in acel voluntari@stiintaazi.ro ? Ca as vrea sa trimit chestia asta si pe email sa fiu sigur ca ajunge la toti, cu mici imbunatatiri.
-
As putea face si acest lucru dar probabil ca astazi nu. Maine voi putea. Mai ramane valabila oferta? ;D
Ramane valabila pana cand cineva zice ca o ia. Daca nu o ia nimeni pana maine e a ta.
-
@Adi - ai adaugat toate emailurile ale tuturor noilor voluntari in acel voluntari@stiintaazi.ro ? Ca as vrea sa trimit chestia asta si pe email sa fiu sigur ca ajunge la toti, cu mici imbunatatiri.
Gata, am adaugat acum si ultimele 4 nume ce s-au inscris la voluntari in ultimele zile. Poti trimite.
-
Cine vrea sa puna cel mai recent articol al SpaceAlliance.ro pe site?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg37416#msg37416
-
voi scrie un articol despre un robot ce ar putea fi trimis pe Marte
link : http://news.cnet.com/8301-17938_105-20018372-1.html?tag=mncol (http://news.cnet.com/8301-17938_105-20018372-1.html?tag=mncol)
-
voi scrie despre un robot ce poate fi controlat de mintea soarecilor
http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/medical-robots/researchers-using-rat-robot-hybrid-to-design-better-brain-machine-interfaces (http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/medical-robots/researchers-using-rat-robot-hybrid-to-design-better-brain-machine-interfaces)
-
Voi scrie despre un nou fel de uraniu ce ar putea fi folosit ca si combustibil pentru masini ( printre altele )
http://news.discovery.com/tech/uranium-nuclear-power.html#mkcpgn=rssnws1 (http://news.discovery.com/tech/uranium-nuclear-power.html#mkcpgn=rssnws1)
-
Voi scrie despre un nou fel de uraniu ce ar putea fi folosit ca si combustibil pentru masini ( printre altele )
http://news.discovery.com/tech/uranium-nuclear-power.html#mkcpgn=rssnws1 (http://news.discovery.com/tech/uranium-nuclear-power.html#mkcpgn=rssnws1)
E cam dubioasa stirea asta. Bineinteles ca nu e o noua forma de uraniu ci un "nou" compus. Tipul care a scris pare ca nu prea stie despre ce vorbeste.
Poate ca e ceva aici, in privinta folosirii ca un fel de catalizator, dar modul de prezentare mi se pare dubios.
Cat de nou este compusul in sine sau aplicatiile in tehnica nucleara, si asta e discutabil. Am gasit articol din 1988 care decsrie folosirea nitrurii de uraniu in reactoare nucleare pentru aplicatii spatiale (deci de dimensiuni reduse).
Fabrication and testing of uranium nitride fuel for space power reactors
R.B. Matthewsa, K.M. Chidestera, C.W. Hotha, R.E. Masona and R.L. Pettya
Materials Science and Technology Division, Los Alamos National Laboratory, Los Alamos, NM 87545, USA
Received 5 February 1987; accepted 25 September 1987. Available online 26 February 2003.
-
De acord cu mircea_p. Tibi, vad ca esti foarte entuzismat de a scrie stiri. Discover.com nu este cea mai buna sursa de stiri. Iti recomand BBC News pentru asta. http://www.bbc.co.uk/news/science_and_environment/
De asemenea, vad ca scrii foarte multe articole pe zi. Asta e foarte bine. Numai ca din pacate noi nu facem fata cu corectarea articolelor. Iti propun atunci sa incepi sa scrii si lectii online de fizica, chimie, mate, biologie sau ce vrei tu de stiinta, asa cum face Alin Simonescu la chimie organica. Acolo e simplu, caci nu ai nimic de corectat. Poti copia din manualul de clasa a noua. Inteleg ca esti clasa a noua. Faci cate un articol pentru fiecare teorema, lectie, definitie, etc. Le iei pe rand si le prezinti. Oamenii le vor gasi apoi usor pe net. Pe cat posibil, scrii cu propriile cuvinte ce e acolo. Dar definitiile, formulele pot fi luate. Apoi, noi pe site putem scrie in Latex formulele. Ele sunt foarte utile. Cum ai timp sa scrii articole, cred ca e bine sa incepi sa investesti o mare parte din timpul tau in a iinvata Latex si a pune articole cu formule si lectii online pe site. Ele sunt valabile mereu, nu ca stirile care sunt valabile doar in acea saptamana. Si asa ai ajuta proiectul cel mai mult. Ce zici?
E valabil si pentru ceilalti voluntari. De altfel, momentan Google nu ne indexeaza siteul si atunci nu sunt multi cititori la articole. E bine sa scriem mai ales articole care traiesc mereu, precum lectiile online, care sa fie online pentru cand siteul va incepe sa fie iar indexat de Google.
-
Bine, atunci voi scrie mai rar stiri si ma voi axa pe a scrie lectii de matematica ( avand in vedere ca sunt olimpic la aceaasta materie )
-
Ma voi ocupa de realizarea unui articol despre Premiul Nobel pentru Chimie 2010. http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2010/ (http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2010/) ;D ;)
-
Bine, atunci voi scrie mai rar stiri si ma voi axa pe a scrie lectii de matematica ( avand in vedere ca sunt olimpic la aceaasta materie )
Excelent, Tibi! Vezi ce lectii avem deja la StiintaAzi.ro/elevi
-
mi s-a parut interesanta aceasta stire, asa ca m-am decis sa scriu despre ea
http://www.space.com/businesstechnology/mars-airplane-ares-mission-101007.html (http://www.space.com/businesstechnology/mars-airplane-ares-mission-101007.html)
urmeaza sa apara si lectiile in curand
-
Voi publica articolul Cronica ST ep 79 : http://stiintasitehnica.ro/index.php?news=340
-
Voi publica un articol pe baza informatiilor de la PHYSORG (http://www.physorg.com/news/2010-10-bizarre-x-shaped-intruder-linked-unseen.html) si BBC (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11534216) despre studiul coliziunii a dou asteroizi.
-
Voi realiza un articol pornind de la articolul "Georgia Tech Information Security Center Releases Cyber Threats Forecast for 2011" de pe Science Daily (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101007092712.htm)
-
Nu uitati sa promovati si articole bune din presa romaneasca. Eu nu voi avea acces la internet asa usor in urmatoarea saptamana si nu voi putea corecta, dar coordonatorii vor mai putea si oricum e bine ca acolo unde sunteti autonomi, precum punerea articolelor pe site si preluarea cu copy paste de unde avem voie, sa o faceti ca sa avem continut nou pe site.
-
A aparut un nou articol Space Alliance. Cine vrea sa il ia sa anunte aici si sa anunte cand estimeaza ca e pus pe site.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg37732#msg37732
-
Adi, am vazut ca pe StiintaAzi.ro/elevi nu sunt lectii de biologie. As putea sa scriu eu din manualul de cls a 11a si dintr-un compendiu de anatomie, daca ai fi interesat.
-
Adi, am vazut ca pe StiintaAzi.ro/elevi nu sunt lectii de biologie. As putea sa scriu eu din manualul de cls a 11a si dintr-un compendiu de anatomie, daca ai fi interesat.
Da, este foarte bine daca scrii.
-
Dragi voluntari, am primit atentionare de la Space Alliance ca au anuntat deja doua articole la noi pe forum si voi nu le-ati pus pe site. Stiu ca avem multi voluntari noi, chiar foarte multi, si ca multi din voi nu stiti sa creati articole proprii. Si atunci m-as astepta sa sariti pe oportunitatea de a pune un articol cu copy paste.
Coordonatori, va rog pe voi sa puneti acele articole sau sa gasiti voluntari care sa vrea sa le puna si continuati sa urmariti paginea Space Alliance ca articolele sa apara pe site prompt dupa ce apar pe forum.
Mersi mult,
Adi
-
Scriu eu articolul cu China din nou în prim planul lansărilor spațiale. (dar probabil mâine când vin de la școală.)
-
Scriu eu articolul cu China din nou în prim planul lansărilor spațiale. (dar probabil mâine când vin de la școală.)
Cand anunti un articol, pune link la el, da detalii, asa lumea nu stie la ce te referi. Probabil ca te referi la cel de la Space Alliance, care in caz nu il scrii, ci doar il pui pe site cu copy paste si ii faci tu un sumar propriu.
-
^ Da, scuze. Mă grăbeam aseară.
-
Am scris o scurta introducere despre celula pe care am postat-o ieri, dar nu i-am dat published. Astept sa vad daca coordonatorii imi vor da ok-ul pentru a mai posta lectii de biologie, pentru ca mai am cateva parti scrise.
-
Am scris o scurta introducere despre celula pe care am postat-o ieri, dar nu i-am dat published. Astept sa vad daca coordonatorii imi vor da ok-ul pentru a mai posta lectii de biologie, pentru ca mai am cateva parti scrise.
Ai anuntat pe coordonatori de acest articol la emailul specific? Daca da, nu ai primit deja feedback de la ei? Am vazut ca ei dat feedback la toti cei care au trimis ieri.
-
Nu, nu i-am anuntat, credeam ca primesc un email sau o notificare ceva daca pune cineva un articol. O sa trimit un email sa le spun
-
Nu, nu i-am anuntat, credeam ca primesc un email sau o notificare ceva daca pune cineva un articol. O sa trimit un email sa le spun
Nu, nu se trimite nici un email automat. Trebuie sa citesti atenta instructiunile de la StiintaAzi.ro/voluntari. Emailul cu care comunici cu coordonatori este coordonatori@stiintaazi.ro.
-
Cine vrea sa promoveze aceasta stire? Atentie, nu sa o copieze, ci sa faca un mic paragraf despre ea iar in articolul linkul la acel portal de promovare a biologiei.
http://www.europafm.ro/stiri/stiinta/biologie-pentru-toti~n44237/
-
voi scrie un articol despre un nou robot ce poate explora plante Marte
ma voi informa de aici (http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/msl5things20100916.html) si aici (http://www.physorg.com/news/2010-10-nasa-mars-rover-web.html)
-
Cine vrea sa promoveze aceasta stire? Atentie, nu sa o copieze, ci sa faca un mic paragraf despre ea iar in articolul linkul la acel portal de promovare a biologiei.
http://www.europafm.ro/stiri/stiinta/biologie-pentru-toti~n44237/
Ma voi ocupa eu de asta. De asemenea ma voi ocupa si de articolele Cronica ST 80 si Cronica Scepticului 108 de pe http://stiintasitehnica.ro/index.php?menu=6 ;D
-
Cine vrea sa posteze acest articol? http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.285
-
Voi face o traducere a acestui articol: "The origin of complex life – it was all about energy" de pe Not Exactly Rocket Science. Am inteles ca avem voie sa facem traduceri de pe site-ul respectiv.
Link: http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/10/20/the-origin-of-complex-life-%E2%80%93-it-was-all-about-energy/#more-2905
-
Da, avem voie. Numai ca in general este bine ca tu si alti voluntari sa invetati sa faceti articole proprii, chiar daca sumaruri scurte de 2-3 paragrafe ale unor articole mai ample. Cei care corecteaza traducerile tale sunt tot elevi de liceu, nespecialisti in medicina, asadar nu castigi mult din faptul ca ei iti corecteaza traducerile. Cea mai buna investitie in timpul tau este daca faci sumaruri in cuvinte proprii.
-
Ma voi ocupa de articolul "Early Sauropod Dinosaur: First Complete Skeleton Found" sursa de informatii fiind Science Daily http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101028121106.htm. ;D
De asemenea ma voi ocupa de "Modern Humans Emerged Far Earlier Than Previously Thought, Fossils from China Suggest" http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101025172924.htm ;D
-
Voi scrie un articol despre stirea Our galaxy may contain billions of planets with the same mass as Earth
Link: http://www.guardian.co.uk/science/2010/oct/28/galaxy-planets-mass-earth-life
-
Ma voi ocupa de articolul "China claims supercomputer crown" cu sursa de informatii http://www.bbc.co.uk/news/technology-11644252 ;)
-
Voi scrie un articol conform caruia timpul s-ar sfarsi peste 5 milioane de ani ( pornind de la articolul de pe NationalGeographic (http://news.nationalgeographic.com/news/2010/10/101027-science-space-universe-end-of-time-multiverse-inflation/) )
-
Voi scrie un articol conform caruia timpul s-ar sfarsi peste 5 milioane de ani ( pornind de la articolul de pe NationalGeographic (http://news.nationalgeographic.com/news/2010/10/101027-science-space-universe-end-of-time-multiverse-inflation/) )
Vezi ca "billion" inseamna "miliarde" de ani, iar nu "milioane" de ani. In afara de aceasta, este o stire pe care trebuie sa o analizezi foarte critic. Nu orice scrie in National Geographic e musai corect. Cine e omul de stiinta care a prezis? Unde a publicat el rezultatul? Asta trebuie sa verifici, ca informatia e seriaoasa si credibila. Eu unul sunt sceptic de ceva ce zice ca timpul se va opri peste 5 miliarde de ani, mai ales acum cand stim ca Universul se va extinde la infinit si deci timpul va exista mereu.
-
Voi scrie un articol conform caruia timpul s-ar sfarsi peste 5 milioane de ani ( pornind de la articolul de pe NationalGeographic )
Vezi ca "billion" inseamna "miliarde" de ani, iar nu "milioane" de ani. In afara de aceasta, este o stire pe care trebuie sa o analizezi foarte critic. Nu orice scrie in National Geographic e musai corect. Cine e omul de stiinta care a prezis? Unde a publicat el rezultatul? Asta trebuie sa verifici, ca informatia e seriaoasa si credibila. Eu unul sunt sceptic de ceva ce zice ca timpul se va opri peste 5 miliarde de ani, mai ales acum cand stim ca Universul se va extinde la infinit si deci timpul va exista mereu.
Legat de acest subiect si eu am citit acum ceva timp ceva legat de timpul nostru, ca Soarele isi termina "combustibilul" peste 5 miliarde de ani, dar nimic legat de sfarsitul timpului. Sunt in prezent niste documentare bune pe Discovery Science in perioada asta, si am vazut si un nr mai mare care e legat de sfarsitul universului si ca ar fi peste aprox 31 miliarde de ani, dar sunt sceptic, e greu de crezut ca putem face o prezicere veritabila.
-
Nu orice scrie in National Geographic e musai corect. Cine e omul de stiinta care a prezis? Unde a publicat el rezultatul? Asta trebuie sa verifici, ca informatia e seriaoasa si credibila. Eu unul sunt sceptic de ceva ce zice ca timpul se va opri peste 5 miliarde de ani, mai ales acum cand stim ca Universul se va extinde la infinit si deci timpul va exista mereu.
Referitor la articol, vreau să atrag atenţia că Charles Lineweaver, astronom la ANU (Australian National University), unul dintre autorii studiului, mai are şi alte publicaţii şi anumite ipoteze care au fost postate la Ştiinţa Azi, precum: (nu mai ştiu exact titlul, dar era vorba despre...) "Suntem mai aproape de sfârşitul Universului decât se ştia" , "Pe baza unei noi clasificări numărul planetelor pitice ar putea creşte". Într-unul dintre articole era vorba chiar despre descoperirea faptului că entropia universului este mai mare cu 30% decât se calculase anterior, iar asta se baza pe introducerea în calcule a ipoteticei "materii întunecate".
Deci, în principiu, cred că se merită un articol despre această ştire, eventual cu trimiteri (cu link) la articolul despre "creşterea entropiei Universului", sau, făcut un articol mai amplu, în care să se specifice şi această ipoteză anterioară a lui Charles Lineweaver.
-
Interesant, nu stiam. Da, merita facut un articol in acest sens si precizat clar autorul, ca e doar o ipoteza teoretica inca neconfirmata experimental, etc ...
-
Înţeleg că Charles Lineweaver este doar unul dintre autorii publicaţiei din NationalGeographic.
Edit: Chiar nu merge o bară de căutare pe site?
-
Voi face o traducere a articolului "The strumming assassin that hunts spiders on their own webs" de pe NotExactlyRocketScience
Link: http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/10/26/the-strumming-assassin-that-hunts-spiders-on-their-own-webs/#more-2924
Am scris si articolul despre care am vorbit cu cateva posturi mai sus si l-am pus pe site dar nu i-am dat publish inca. Ar fi bine sa vada un coordonator daca e scris bine. La fel si la articolul tradus acum cateva zile de aici (http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/10/20/the-origin-of-complex-life-%E2%80%93-it-was-all-about-energy/#more-2905) pe care l-am pus pe site dar ar trebui sa il corecteze cineva din punct de vedere al biologiei.
-
Reamintesc ca este mai intelept sa te antrenezi sa scrii tu cuvinte, decat sa traduce alte articole. Dar tu alegi ce preferi.
-
Am scris un articol, chiar ieri, dar astazi nu am gasit o stire interesanta pe siteurile pe care m-am uitat. Iar prin traduceri imi mai exersez si engleza, ceea ce e bine avand in vedere ca trebuie sa dau Cambridge-ul curand.
-
Interesant, nu stiam. Da, merita facut un articol in acest sens si precizat clar autorul, ca e doar o ipoteza teoretica inca neconfirmata experimental, etc ...
voi incerca sa scriu un articol cat mai bine documentat, sper sa-mi reuseasca
-
Interesant, nu stiam. Da, merita facut un articol in acest sens si precizat clar autorul, ca e doar o ipoteza teoretica inca neconfirmata experimental, etc ...
voi incerca sa scriu un articol cat mai bine documentat, sper sa-mi reuseasca
Uite doua link-uri: http://news.anu.edu.au/?p=1890 ; http://arxiv.org/abs/0909.3983v2
Sper sa-ţi fie de folos!
-
Reamintesc ca este mai intelept sa te antrenezi sa scrii tu cuvinte, decat sa traduce alte articole. Dar tu alegi ce preferi.
Aici sunt de acord cu Adi. E mult mai bine sa incerci sa creezi un articol de stiinta cu propriile cuvinte, asta inseamna de fapt jurnalismul. Si traducerile sunt bune, doar ca cu cat sunt mai lungi, cu atat mai mult de lucru vor avea coordonatorii si pe langa asta cresc sansele de a aparea mai multe grelesi. ;D
In caz ca nu aveti inspiratie, puteti sa incercati sa faceti niste lectii online sau sa intrebati pe unii dintre coordonatori daca vreti ceva de lucru :D
-
Si nu uitati de BBC News. Sunt cei mai tari pe stiri de stiinta. Am vazut ca multi voluntari au tendita sa ia din Science Daily si din alte surse. Dar mie nu imi e clar. Au verificat in acea zi BBC News si au ales ca stiri de acolo nu sunt asa de interesante precum cele din Science Daily?
-
Dau nişte link-uri, pentru inspiraţie (atenţie ce preluaţi de la arXiv - eu luam doar ştiri care erau publicate în alte reviste de specialitate şi care precizau ca sursă şi arXiv; totuşi, nu odată am luat direct ştirea din arXiv şi a fost publicată la câteva zile într-o revistă externă; să fi fost inspiraţie?... Nu contează.
http://www.symmetrymagazine.org/cms/
http://web.mit.edu/newsoffice/
http://www.wired.com/science/
http://www.physorg.com/
http://www.sciencedaily.com/
http://www.world-science.net/
http://www.nature.com/
http://news.discovery.com/
http://prl.aps.org/
http://www.scientificamerican.com/
http://www.sciencemag.org/
http://www.anu.edu.au/index.html
http://arxiv.org/
http://nobelprize.org/index.html
http://www.archaeology.org/
http://abitofscience.com/
http://iopscience.iop.org/
http://physicsworld.com/cws/channel/news
http://prd.aps.org/
http://www.space.com/
Bineînţeles, de la aceste adrese preluam ştirile şi le făceam în cuvintele mele. Succes!
-
Voi pune pe site noul articol de pe SpaceAlliance dupa ce ii fac sumar si ii pun diacritice
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20101020033546
-
Voi pune pe site noul articol de pe SpaceAlliance dupa ce ii fac sumar si ii pun diacritice
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20101020033546
Cel mai bine e sa nu ii pui diacritice. Articole Space Alliance sunt lungi si nu merita sa petreci timp facand o munca monotona punand diacritice. Cel mai bine folosesti timpul sa faci o munca creativa, ca de exemplu facand un sumar de un paragraf la un alt articol de la BBC News si punand pe site la Stiinta Azi. Desigur, cand scrii un articol din prima, trebuie scris cu diacritice. In rest, daca nu e scris deja pe siteurile de unde il luam cu diacritice, le lasam asa.
-
A aparut un nou articol Space Alliance. Cine il pune pe site?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg38122#msg38122
Dupa ce il puneti, trebuie sa mergeti iarasi la acel link si sa anuntati, ca cei de la Space Alliance sa stie. O voluntara a pus ieri un articol al lor (altul) pe site, sa nu uite sa il anunte si acolo.
-
O sa il pun eu.
-
Inca un articol al Space Alliance.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg38297#msg38297
-
Inca un articol al Space Alliance.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg38297#msg38297
îl pun eu
-
O sa scriu un articol despre Yves Rossy ( Jetman ), omul care a zburat vineri cu ajutorul unui dispozitiv motorizat. Ma voi informa de pe site-ul lui http://www.jetman.com/?page_id=24 (http://www.jetman.com/?page_id=24)
-
O sa scriu un articol despre Yves Rossy ( Jetman ), omul care a zburat vineri cu ajutorul unui dispozitiv motorizat. Ma voi informa de pe site-ul lui http://www.jetman.com/?page_id=24 (http://www.jetman.com/?page_id=24)
A pus deja pe site, l-am corectat si e pe site. Good job!
-
Voluntarii activi ai Stiinta Azi sunt rugati sa verifice singuri cand apar articole noi la StiintaSiTehnica.ro, care nu au fost promovate la noi pe site. Sa ia in stapanire un articol si sa anunte aici. Avem acord cu acest site si atunci putem prelua cu copy paste continutul descrierii articolului, iar apoi la sfarsit oferim link catre articolul initial mentionand ca in el are clipul video al emisiunii de 30 de minute, realizata de jurnalisul de stiinta Cristian Roman.
http://stiintasitehnica.ro/
De asemenea, voluntarii activi sunt rugati sa verifice constant ce articole noi de stiinta apar pe ZiarulStiintelor.eu si sa le promoveze la Stiinta Azi. Daca pana acum le preluam cu copy paste cu permisiunea autorului, de acum incolo le vom promova mai ales in sumaruri in cuvinte proprii de 2-3 paragrafe. Dar iarasi, nu asteptati sa le cautam noi si sa amintim aici ca ele exista, ci intrati voi si verificati ce articole noi au aparut.
Pentru cine vrea sa scrie articole de stiri in cuvinte proprii, va invit sa mergeti intai si intai la BBC News Science and Environment.
-
voi posta eu Cronica Scepticului - episodul 111 (http://stiintasitehnica.ro/index.php?news=349) si Cronica ST - episodul optzecisitrei (http://stiintasitehnica.ro/index.php?news=347)
-
voi posta eu Cronica Scepticului - episodul 111 (http://stiintasitehnica.ro/index.php?news=349) si Cronica ST - episodul optzecisitrei (http://stiintasitehnica.ro/index.php?news=347)
Excelent, Tibi!
-
A aparut un nou numar din emisiunea Stiinta Si Spiritualitate la StiintaSiTehnica.ro si merita promovat, la fel ca celelalte surori ale ei: Cronica ST si Cronica Scepticului. Cine o face?
http://stiintasitehnica.ro/index.php?news=350
-
il fac eu ( n-am stiut ca si pentru acest autor avem permisiunea de a prelua )
-
il fac eu ( n-am stiut ca si pentru acest autor avem permisiunea de a prelua )
Tot ce e pe siteul StiintaSiTehnica.ro putem prelua. De fapt chiar si noi dorim sa promovam acele emisiuni. La fiecare punem textul ei de descriere cu copy paste, faci un sumar insa in cuvintele tale si pui link catre emisiunea video mentionand clar in text, de preferabil sub poza, ca avem acea emisiune. La poza avem deja logo-urile emisiunilor:
Mersi!
-
Un nou articol la SpaceAlliance.ro. Cine vrea sa il puna pe site?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg38473#msg38473
-
Voi face o traducere a unui articol de pa NASA.gov. Articolul se numeste NASA's Fermi Telescope Finds Giant Structure in our Galaxy.
Link: http://www.nasa.gov/mission_pages/GLAST/news/new-structure.html
Si voi pune si articolul de pe SpaceAlliance
-
Excelent!
-
Voi scrie un articol despre camerele digitale ce pot urmari si dupa colturile camerelor. Voi lua informatii de aici: http://www.physorg.com/news/2010-11-laser-based-camera-corners.html (http://www.physorg.com/news/2010-11-laser-based-camera-corners.html), http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/mit-prof-invents-camera-that-sees-around-corners-908814 (http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/mit-prof-invents-camera-that-sees-around-corners-908814) si http://www.bbc.co.uk/news/technology-11648827 (http://www.bbc.co.uk/news/technology-11648827)
-
Scuzați-mă. Am scris un articol fără să văd acest post.
-
Cine vrea sa promoveze unul din aceste articole? Sper ca vor fi mai multi si fiecare cate unul.
http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-8055703-experimentul-lhc-care-recreat-big-bang-surprinde-fizicienii-universul-timpuriu-era-lichid-extrem-fierbinte-nu-nor-gaz.htm
http://www.evz.ro/detalii/stiri/viata-fara-de-moarte-teoria-punctului-omega-913099.html
-
o sa pun articolul Cronica ST episodul 85 (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=352)
-
Cine vrea sa promoveze unul din aceste articole? Sper ca vor fi mai multi si fiecare cate unul.
http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-8055703-experimentul-lhc-care-recreat-big-bang-surprinde-fizicienii-universul-timpuriu-era-lichid-extrem-fierbinte-nu-nor-gaz.htm
http://www.evz.ro/detalii/stiri/viata-fara-de-moarte-teoria-punctului-omega-913099.html
Mă ocup eu de articolul de la Evz, cel despre teoria punctului omega. Rezumat și link către articolul original trebuie, nu?
-
Cine vrea sa promoveze unul din aceste articole? Sper ca vor fi mai multi si fiecare cate unul.
http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-8055703-experimentul-lhc-care-recreat-big-bang-surprinde-fizicienii-universul-timpuriu-era-lichid-extrem-fierbinte-nu-nor-gaz.htm
http://www.evz.ro/detalii/stiri/viata-fara-de-moarte-teoria-punctului-omega-913099.html
Mă ocup eu de articolul de la Evz, cel despre teoria punctului omega. Rezumat și link către articolul original trebuie, nu?
Da. Mersi.
-
Cine vrea sa promoveze unul din aceste articole? Sper ca vor fi mai multi si fiecare cate unul.
http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-8055703-experimentul-lhc-care-recreat-big-bang-surprinde-fizicienii-universul-timpuriu-era-lichid-extrem-fierbinte-nu-nor-gaz.htm
http://www.evz.ro/detalii/stiri/viata-fara-de-moarte-teoria-punctului-omega-913099.html
Ma ocup eu de cel de la hotnews despre teoria legata de Big Bang
-
Nou articol de la Space Alliance. Cine vrea sa il puna pe site?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg38843#msg38843
-
Il pun eu
-
cine vrea sa promoveze acest interviu cu un doctor roman specialist in tratatea cancerului cu ajutorul fizicii?
http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/articol/dr-nicolae-verga-da-sperante-bolnavilor-de-cancer/sumar-articol/1788713/#lifr
Ca de obicei, un sumar al vostru si link la articolul complet. Dar dat fiind importanta faptului ca e roman si in Romania, as dori un sumar de vreo 3 paragrafe, in care sa cuprindeti ideile clare din articol.
Mersi!
Actualizare Adi: De fapt, nu cred mai trebuie promovat, caci pare un articol mai vechi si acest anunt de pe siteul HIFU arata ca din 9 septembrie 2010 de fapt tratamentul nu mai este disponibil in Romania.
Mai multe despre metoda HIFU de tratare a cancerului aici.
http://en.wikipedia.org/wiki/High-intensity_focused_ultrasound
Cine doreste poate face un articol de sinteza despre Romanai, a se spune ca s-a incercat si in Romania, a se da link la interviu, a se spune unde in lume se paote face (China face aparatul), etc.
-
O sa pun episodul 113 din Cronica scepticului (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=353), referitor la Codex alimentarius.
-
Voi realiza un articol despre incercarea de captare a undelor produse de forta gravitationala de pe http://www.nasa.gov/topics/universe/features/lisa20101123.html
-
Cine vrea sa realizeze un articol pe tema asta?
http://www.gizmag.com/superheavy-element-117-discovered/14795/
A fost descooperit un nou element chimic!
-
Daca vrei scriu eu un articol, ca deja am unul aproape gata pe tema asta.
A fost raportat in aprilie 2010 si a aparut un articol in Physics Today. Am scris atunci ceva, bazat pe articolul din Physics Today.
-
Daca vrei scriu eu un articol, ca deja am unul aproape gata pe tema asta.
A fost raportat in aprilie 2010 si a aparut un articol in Physics Today. Am scris atunci ceva, bazat pe articolul din Physics Today.
Excdelent, trimtie-l la coordonatori@stiintaazi.ro, precizand ca esti mircea_p, de pe forum, profesor. :) Sa fie clar la voluntari.
-
Daca vrei scriu eu un articol, ca deja am unul aproape gata pe tema asta.
A fost raportat in aprilie 2010 si a aparut un articol in Physics Today. Am scris atunci ceva, bazat pe articolul din Physics Today.
Excdelent, trimtie-l la coordonatori@stiintaazi.ro, precizand ca esti mircea_p, de pe forum, profesor. :) Sa fie clar la voluntari.
Va fi gata weekendul asta.
-
Cine vrea sa prooveze pe site acest articol?
http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=13689
Desigur, stiti deja de la ce surse anume putem prelua cu copy paste si aceasta nu este una dintre ele. Trebuie facut un sumar in 2 paragrafe la acest articol, promovand noua serie de articole, facand un sumar a ce zice doamna Curceanu, precizand clar cine e autoarea seriei. Multumesc!
-
Un nou articol de la Space Alliance. Acesta trebiue promovat cu copy paste la noi pe site, dar cu un sumar realizat de cel care pune articolul pe site.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg39004#msg39004
Cine il vrea? Multumesc!
-
O sa pun eu pe site cele doua articole enumerate mai sus, dar si Cronica scepticului - episodul 114 si Despre starea lumii ( face parte din seria Stiinta si Spiritualitate ) de pe www.stiintasitehnica.com (http://www.stiintasitehnica.com)
-
O sa pun eu pe site cele doua articole enumerate mai sus, dar si Cronica scepticului - episodul 114 si Despre starea lumii ( face parte din seria Stiinta si Spiritualitate ) de pe www.stiintasitehnica.com (http://www.stiintasitehnica.com)
Excelent, Tibi!
-
Am trimis articolul despre elementul 117.
Mi-a luat mai mult timp sa pun diacriticele decat sa il scriu.
Asa am descoperit ca Open Office are mai multe pachete cu dictionare de limba romana, si merg destul de bine. Au chiar si numele elementelor chimice in romaneste (are si Arsen si Arsenic).
Poate e si altcineva interesat. Open Office e compatibil cu MS office in ambele sensuri (dechide MS office dos si le poate salva tot MS Office) si e gratuit. La fel sant si dictionarele.
-
Voi posta pe site Cronica ST - episodul optzecisisapte, respectiv Cronica scepticului - episodul 115 de pe http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=6. ;D
-
A aparut un nou articol SpaceAlliance.ro. Cine il pune cu copy paste pe site, facand un sumar in propriile cuvinte?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg39087#msg39087
-
A aparut un nou articol SpaceAlliance.ro. Cine il pune cu copy paste pe site, facand un sumar in propriile cuvinte?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg39087#msg39087
Ma voi ocupa eu de articol. ;D
-
Voi realiza un articol despre o teorie conform careia se poate genera materie si antimaterie din vid cu informatii de la: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101208130038.htm si http://www.physorg.com/news/2010-12-theoretical-physics-breakthrough-antimatter-vacuum.html
-
M-am hotarat si eu sa fac un articol. E despre cea mai bogata planeta in carbon. Ma voi baza pe informatiile de pe site-ul http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2010/12/nasa-zooms-in-on-the-1st-carbon-rich-planet-beyond-solar-system.html (http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2010/12/nasa-zooms-in-on-the-1st-carbon-rich-planet-beyond-solar-system.html). Se poate ?
-
M-am hotarat si eu sa fac un articol. E despre cea mai bogata planeta in carbon. Ma voi baza pe informatiile de pe site-ul http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2010/12/nasa-zooms-in-on-the-1st-carbon-rich-planet-beyond-solar-system.html (http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2010/12/nasa-zooms-in-on-the-1st-carbon-rich-planet-beyond-solar-system.html). Se poate ?
Atentie la traducere. E vorba de prima planeta bogata in carbon observata vreodata. Nu de cea mai bogata.
E prima din punct de vedere cronologic si nu din cel al cantitatii de carbon.
-
da, imi cer scuze, ma grabisem sa scriu si am omis acest detaliu important.
-
Voi posta pe site Cronica ST-episodul optzecisiopt de pe http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=6 (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=6)
-
O sa fac un articol despre posibilitatea crearii unei institutii europene pentru matematicieni ( asemanator CERN-ului ). O sa iau informatiile de pe Physorg (http://www.physorg.com/news/2010-12-mathematics-europe.html).
-
Excelent!
-
o sa preiau si Cronica scepticului - episodul 116 (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=359)
-
Ma voi ocupa de articolul http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101210095715.htm
Tema este eficienta tratamentului cu celule stem in leucemia acuta.
-
O sa ma ocup si de articolul despre testarea genetica a noilor-nascuti, tot de pe ScienceDaily (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101207091807.htm).
-
Cine vrea sa promoveze pe site acest articol?
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Suceava-O_romanca-premiata_de_presedintele_Obama_0_389361664.html
-
Voi face eu promovarea, voi mai prelua Despre Planul B 3.0, pentru salvarea civilizatiei (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=360) de pe Stiintasitehnica si voi realiza un articol pornind de pe site-ul Physorg (http://www.physorg.com/news/2010-12-atomic-weights-elements-periodic-table.html).
-
Voi posta Cronica ST - episodul optzecisinoua de aici http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=361 (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=361).In postul precedent nu am dat numele articolului de pe Physorg "Atomic weights of 10 elements on periodic table about to make an historic change".
-
Voi posta Cronica scepticului - episodul 117 (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=362).
-
Un nou articol al SpaceAlliance.ro aparut in doua posturi consecutive la http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg39323#msg39323. Cine vrea sa il puna pe site?
-
o sa-l fac eu pe acesta si o sa mai postez si noul episod al emisiunii Stiinta si Spiritualitate (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=363), "Despre telocite".
-
o sa scriu un articol despre un posibil nou combustibil pentru rachete ( iau informatii de pe Physorg (http://www.physorg.com/news/2010-12-discovery-molecule-efficient-rocket-fuel.html) ).
-
Inca un articol de la Space Alliance. Cine il pune pe site?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg39344#msg39344
-
Inca un articol de la Space Alliance. Cine il pune pe site?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg39344#msg39344
Ma voi ocupa eu de articol. ;D
-
Voi scrie un articol despre gena care influenteaza impulsivitatea. Articolul original se gaseste aici (http://www.physorg.com/news/2010-12-genetic-variant-severe-impulsivity.html).
-
Voi scrie o stire scurta despre craterul studiat de Opportunity. Informatiile le voi lua de aici (http://www.nasa.gov/mission_pages/mer/news/mer20101223.html).
-
Voi scrie un articol de pe site-ul Physorg (http://www.physorg.com/news/2010-12-year-eve-acs-champagne-side.html) despre cea mai buna metoda de a turna sampania ( indicatii pentru Revelion ).
-
Voi scrie despre implinirea a 10 ani de cand sonda spatiala Cassini a trecut pe langa Jupiter. Articolul original e aici:
http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/cassini20101229.html
-
Ma voi ocupa si de articolul despre ultima misiune din 2010 a rachetei Ariane 5 de pe Physorg (http://www.physorg.com/news/2010-12-europe-launcher-spanish-skorean-satellites.html).
-
voi posta Cronica ST-91 (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=6)
-
Excelent, Tibi si Iasmina, sunteti foarte activi!
-
Voi scrie un articol despre o intrebuintare a dioxidului de carbon pornind de la informatiile de pe Physorg (http://www.physorg.com/news/2011-01-impregnating-plastics-carbon-dioxide.html)
-
O să fac o traducere a unui articol despre călătoria spațială (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090507175838.htm).
-
O să fac o traducere a unui articol despre călătoria spațială (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090507175838.htm).
Atentie, nu avem permisiunea de a traduce de pe siteul ScienceDaily.com. Te rog citeste atent regulile pentru voluntari de la StiintaAzi.ro/voluntari. Avem permisiunea de a traduce doar de la putine siteuri, de la restul trebuie sa scrii in cuvintele tale. De altfel, noi nu mai incurajam voluntarii sa faca traduceri, caci nu mai avem timp sa le corectam. A corecta o traducere ia de 4-5 ori mai mult timp decat a corecta un articol scris in cuvinte proprii. Iti dau si email sa ma asigur ca nu traduci degeaba.
-
Voi scrie un articol despre un studiu legat de miezul Lunii, luand informatia de pe Physorg (http://www.physorg.com/news/2011-01-lunar-core-deep-interior-moon.html)
-
Space Alliance a pus si partea a doua la articolul lor, pentru cine vrea sa puna pe site.
-
Space Alliance a pus si partea a doua la articolul lor, pentru cine vrea sa puna pe site.
Acum a pus si partea a treia a articolului.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg39597#msg39597
-
Le voi pune eu pe amandoua
-
Inca unul de la Space Alliance.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg39709#msg39709
-
Il pun eu daca nu l-a luat nimeni pana acum
-
Voi posta Cronica Scepticului 118 (http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=367) și un articol legat de o gaura neagra pornind de la informatiile de pe Physorg (http://www.physorg.com/news/2011-01-astronomers-mass-largest-black-hole.html).
-
Voi posta un articol despre o camera de fotografiat in forma de ochi uman, pornind de la site-ul Physorg (http://www.physorg.com/news/2011-01-human-eye.html)
-
Voi posta un articol despre cea mai mica planeta asemanatoare Pamantului descoperita pana acum ( NationalGeographic (http://news.nationalgeographic.com/news/2011/01/110110-nasa-kepler-10b-new-planet-found-rocky-science-space/) ).
-
O sa fac un articol despre cum muzica afecteaza sistemul nervos. Voi lua informatii de pe site-ul InsideScience (http://www.insidescience.org/research/the-chill-of-music).
-
Voi scrie un articol despre redefinirea kilogramului ca si unitate de masura. Voi lua informatii de pe Physorg (http://www.physorg.com/news/2011-01-weighty-mission-scientists-redefine-kilo.html).
-
Voi realiza un articol despre cum muzica "pacaleste urechea". Informatii voi lua de pe ScienceDaily http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110120073507.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110120073507.htm) ;D
-
Am publicat un articol despe rolul celulelor stem in patologia bolii progeria http://www.physorg.com/news/2011-01-uncovering-trail.html
-
A mai aparut o stire Space Alliance. Cine o pune pe site?
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=552.msg40113#msg40113
-
Preiau eu stirea. ;D
-
IMPORTANT, pentru voluntari: Rog frumos pe toti voluntarii,dar in special voluntarii care inca nu sunt familizarizati cu Joomla! sau pur si simplu doresc sa ajute si mai mult site-ul sunt rugati sa isi faca abonament la topicul unde se pun stirile SpaceAlliance. Cum se face asta:
- Cand postati, ati observat ca aveti un buton + Additional Options... -> dati click pe el si bifati: Notify me of replies. Astfel veti primi pe emailul cu care v-ati inregistrat contul pe forum instiintare cand se posteaza pe forum. De obicei se spune numele userului care a postat. Veti vedea cand primiti post de la s.p.a.c.e. Nu se posteaza prea mult acolo, asa ca nu vi se va umple casuta de email.
- Dupa ce publicati pe site articolul faceti cum am facut eu acum in ultimul post: Am pus pe site articolul <inserati titlu_articol>, multumim. (ori cu link pe titlu, ori <link_articol> separat, in cazul de fata eu am pus separat, dar daca va uitati mai sus, altii au pus link pe articol). E important pentru cei de la SpaceAlliance sa stie ca am publicat articolul si pentru alti voluntari sa stie ca TU ai postat articolul pe site si ca el nu mai trebuie sa munceasca! Si astfel va fi instiintat chiar pe mail!
- Ar fi ideal daca ati putea spune acolo (nu e obligatoriu, nu e regula!): voi publica eu articolul pe site, asta asumandu-va faptul ca in cel mai scurt timp il veti pune.
Pentru coordonatori: as dori sa imi spuneti care e adresa de email la care sa trimit sa ajunga la toti voluntarii inregistrati aceasta instiintare.
-
Buna sugestie, Gothik. Iti trimit in mesaj privat care e adresa respectiva.
-
O sa scriu un articol despre cum coralii au inceput sa migreze spre poli. Voi lua informatii de pe Nature (http://www.nature.com/news/2011/110121/full/news.2011.33.html).
-
Buna sugestie, Gothik. Iti trimit in mesaj privat care e adresa respectiva.
Nu ar fi rau daca ai putea face un topic "LIPICIOS" cu postul anterior al meu si sa dai linkuri catre http://spacealliance.ro si topicul de pe forum unde se gasesc articolele (daca l-am omis eu pe acolo). Bine si sa stergi partea cu pentru coordonatori.
-
Nu se poate face lipicios un post, ci doar un topic. Si e ok daca lasam partea pentru coordonatori, adica nu strica.
-
Voi scrie un articol despre tantarii modificati genetic folositi in lupta imporiva febrei dengue
http://blogs.discovermagazine.com/80beats/2011/01/28/malaysia-unleashes-swarms-of-gm-mosquitoes-to-combat-dengue-fever/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+80beats+%2880beats%29
-
Voi scrie un articol despre noile planete descoperite de telescopul Kepler
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12333766
-
Voi scrie un articol pornind de la informatiile de pe site-ul BBC (http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/jonathanamos/2011/02/european-space-prepares-to-mak.shtml) despre planurile Agentiei Spatiale Europene privind acest deceniu.
-
Voi scrie un articol despre Infiintarea unui protocol pentru transmiterea de mesaje in spatiu. Voi lua informatiile de pe arxiv (http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1101/1101.4968.pdf).