Forumul Scientia

Diverse => Arhivă mesaje de pe vechiul forum => Subiect creat de: Moderator1 din Mai 08, 2008, 02:22:22 p.m.

Titlu: Ciorna regulilor moderatorilor. Regulamentul va fi disponibil în curând!
Scris de: Moderator1 din Mai 08, 2008, 02:22:22 p.m.
In acest topic, eu propun ciorna regulilor pentru activitatea moderatorilor, adica detalierea normelor care duc la atentionarea membrilor, la suspendarea conturilor si a altor „represalii”, precum si modul eventual de a fi „iertati”.

In mod normal, aceste norme depind direct de regulile prezentate in „Disclaimer si conditii de utilizare” (care trebuie definite de administrator, ca autoritate suprema pe acest forum), dar cum inca nu avem acest document, eu ca moderator propun urmatoarele norme. Acestea sper sa fie imbunatatite de ceilalti (eventuali) moderatori, si sa fie aprobate de administrator, pentru a putea „intra in vigoare” ;)

Asa cum e logic, toti membrii obisnuiti au drepturi egale, si trebuie sa respecte toate normele acestui forum. Incalcarea conditiilor, duce la penalizari. (In continuare detaliez un minim de regului pe care le propun, si penalizarile de rigoare. Nu consider ciorna ca fiind finala, sper sa fie completata si imbunatatita pe masura ce castigam cu totii experienta.)

Reguli:

Cine nu este de acord cu regulile de mai jos, sa nu isi faca cont pe forum. Cine isi face cont, adminte implicit ca este de acord sa urmeze regulile de mai jos, in caz contrar, accepta sa luam noi masurile de mai jos, ce pot merge pana la cel mult excluderea de pe forum si stergerea mesajelor sale.  

Ierarhia utilizatorilor

Art.1) Administratorul are mereu dreptate.
Art.2) Cine are o problema cu Administratorul, sa citeasca Art.1).
Art.3) Cine nu accepta deciziile administratorului e liber sa plece.
Art.4) Moderatorii au mai multa dreptate, cand trateaza cu membrii obisnuiti, decat acestia.
Art.5) Cine are o problema cu Moderatorii, sa contacteze Administratorul.
Art.6) Cine are o problema cu un alt membru, sa contacteze Moderatorii sau Administratorul.
Art.7) Cine raspunde la provocari, poate fi penalizat la fel de aspru ca cel care incita primul. Mai bine utilizati Art.6).


A) Recomadari:

Art. A.1 Se recomanda citirea regulilor acestui forum (care includ documentul „Disclaimer si conditii de utilizare” – inca absent), necitirea sau necunoasterea lor (ignoranta) nu va fi o scuza pentru a incalca aceste reguli.

Art. A.2 Se recomanda prezentarea ideilor in mod ordonat, aducand argumente si explicand (pe romaneste) rationamentele facute, acolo unde e nevoie.

Art. A.3 Se recomanda folosirea moderata a fragmentelor in limbi straine si explicarea lor in romaneste. (Atentie, exista si interdictii pe aceasta tema!)
 
Art. A.4 Se recomanda topicurile pe un singur subiect, si evitarea devierilor de la subiectul propus de cel/cea care a pornit discutia. Pentru tangente se recomanda formularea de topicuri separate. Autorul topicului este primul responsabil in „mentinerea cursului discutiei”, si are posibilitatea sa ceara moderatorilor separarea mesajelor tangentiale in alt topic (operatiunea de „split”). (Atentie, exista si interdictii pe aceasta tema!)

Art. A.5 Se recomanda citirea integrala a unui topic, inainte de a posta prima replica intr-o discutie, pentru a nu repeta sau intreba ceva ce a fost deja stabilit sau lamurit.

Art A.6 Se recomanda citirea topicelor inainte de a posta un topic nou, pe un subiect deja deschis (si activ).

Art A.7 Se recomanda respectarea regulilor gramaticale ale limbii Romane, si recitirea mesajului inainte de a fi postat (vezi functia „Preview”) pentru a le corecta inainte de a apasa pe butonul „Post”.

Art A.8 Se recomanda pastrarea decentei si in mesajele private, chiar daca acolo moderatorii nu au acces pentru a urmari respectivele mesaje.

Art A.9 Se recomanda folosirea diacriticelor romanesti, asta da un aspect foarte ingrijit mesajelor.


B) Interdictii:

Art B.1 Se interzic atacurile la persoana, folosirea apelativelor jignitoare si a altor „figuri de stil” care sa exprime parerea personala (mai ales negativa) fata de un alt membru. Aici se dezbat idei, nu valoarea personala a membrilor. (Incalcarea duce la avertisment)

Art. B.2 Se interzice folosirea limbajului vulgar, in orice context, fie el si citand din alte persoane. Dezbaterile pe un forum de stiinta, orientat spre stiintele naturale, se pod duce si respectand normele de comportament si limbaj civilizat. (Incalcarea duce la avertisment.)

Art B.3 Se interzice SPAM-ul, adica introducerea in mai multe topicuri ale aceluiasi mesaj, sau repetarea linkurilor spre alte site-uri, in mod nejustificat. (Incalcarea duce la avertisment.)

Art B.4 Se interzice crearea de topicuri in alte scopuri decat pentru a discuta idei legate de categoriile si sectiunile create. Daca aveti impresia ca e nevoie de o sectiune noua, contactati administratorul pentru a o crea pentru dumneavoastra.

Art B.5 Se interzice folosirea acestui forum pentru reclama sau pentru alte scopuri comerciale, care intra in contradictie cu normele definite de administrator. (Incalcarea duce la avertisment.)

Art B.6 Se interzice folosirea aliasurilor (numele afisat pe forum pentru utilizatori) care contin cuvinte indecente, sau care sunt injurioase (de ex. „X e un bou!”). Daca numele real al unui utilizator contine asa ceva, nu se justifica folosirea sa ca atare in alias. Deci, in special cei care au asemenea nume reale, vor trebui sa-si foloseasca imaginatia si sa-si aleaga un alias care sa nu contrazica aceasta regula. (Incalcarea duce la avertisment.)

Art B.7 Se interzice repetarea acelorasi fragmente de mesaje cu copy/paste mai mult de 3 ori, in mod nejustificat. (Incalcarea repetata duce la avertisment.)

Art B.8 Se interzice deraierea topicelor cu tangente pe care autorii topicelor le specifica si le considera irelevante pentru discutia respectiva. Autorii topicelor au obligatia sa specifice aceste tangente, in discutia lor, inainte sa ceara ajutorul moderatorilor. (Incalcarea repetata duce la avertisment.)

Art B.9 Se interzice folosirea citatelor in alta limba decat romana, care sa nu aiba precizata clar sursa (prin link si autor) si neinsotite de traducerea in romaneste. Pentru citatele foarte lungi, trebuie facut un sumar de cateva randuri in limba romana. (Incalcarea repetata se pedepseste cu avertisment).

Art B.10 Se interzice incercarea de convenitire a cititorilor la o anumita religie, sau lansarea de avertizmente de pocaire pentru a evita pedeapsa divina si alte propovaduiri religioase. Se accepta pareri personale despre divinitate si religie, in contextul in care este relevant la topicul respectiv al Forumului.

C)Penalizari:

Art C.1 Incalcarea flagranta a articolelor de la interdictii (si a normelor din „Disclaimer si conditii de utilizare”) duce la penalizarea membrilor in cauza.

Art C.2 Incalcarea articolelor de la Recomandari nu duce la penalizari, deoarece ele sunt doar orientative.

Art C.3 Citarea fragmentara sau itegrala a mesajelor care au adus avertismente (unul sau mai multe) autorului citat, in semn de acord cu cele spuse de respectivul, aduce automat acelasi numar de avertismente si celui care le citeaza. Se recomanda deci utilizarea cu mare grija a acestor citate, si ar fi chiar mai bine sa le evitati total.

Art C.4 Pe acest forum sunt implementate 4 niveluri de avertisment, pentru utilizatorii care incalca normele descrise in acest sir de discutii:

Nivelul 1: Avertisment oficial (activitatea acetstori useri este monitorizata in mod detaliat)
Nivelul 2: Mesajele utilizatorului nu se mai publica direct pe forum, ci doar dupa ce un moderator sau administrator valideaza mesajele respective. In aceasta faza mesajele care continua sa incalce normele vor fi evitate si pot duce, bineinteles, la urcarea nivelului de avertisment.
Nivelul 3: Utilizatorul nu mai poate publica mesaje nici publice nici private.
Nivelul 4: Utilizatorul este exclus si contul blocat (banat).


Art C.5 Fiecare incalcare flagranta a normelor acestui forum face ca membrului respectiv sa-i „urce” nivelul de avertizare.
 
Art C.6 Un utilizator care, dupa ce a avut vreun cont blocat, revine cu alt cont, va fi blocat imediat ce este identificat fara dubii, indiferent de nivelul de avertisment pe care il are la momentul respectiv.

Art C.7 De asemenea, un utilizator care se inregistreaza cu mai multe conturi, de indata ce va fi identificat (pe baza de IP de exemplu) va avea automat acelasi nivel de arvertizare pe toate conturile (evident, suma avertisementelor acumulate la acel moment pe aceste conturi). Grija mare cu cine va identificati, ca puteti plati pentru greselile altora, daca nu stiti sa fiti originali.

Art C.8 Mesajele care contin atacuri la persoana si limbaj vulgar, precum si alte elemente care contravin conditiilor de utilizare vor fi editate de moderator pentru a fi „curatate” (Moderatorul va lasa o nota explicand actiunea respectiva)

Art C.9 Topicele care nu respecta regulile forumului (tip SPAM sau degenerarea discutiilor) vor fi blocate (temporar sau definitiv, in functie de caz), moderatorii explicand intr-un mesaj nou actiunea respectiva si motivul ei).

Art C.10 Aliasurile care contravin articolului B.6 vor fi schimbate de administrator fara preaviz (si potential cu un avertisment), iar la eventuala revenire cu aliasul care a mai fost schimbat o data, contul va fi direct sters.

Art C.11 Fragmentele care incalca articolul B.7 vor fi sterse de moderatori, si inlocuite cu <RN> (Repetitii Nejustificate) sau direct cu <SPAM>.

Art C.12 Fragmentele care incalca articolele B.8 si B.9 se vor inlocui cu <SPAM>.

Art C.13 Fragmentele care incalca articolul B.10 vor fi inlaturate si incoluite cu <IRELEVANT>. Revenirea cu asfel de exprimari duce la avertisment.D)Iertarea penalizarilor.

Art D.1 Nivelul de avertisment al unui membru poate sa scada, daca pe o perioada definita respecta regulile acestui forum fara sa fie nevoie sa i se adauge un nou avertisment.

Art D.2 Un membru la primul avertisment (Nivelul 1), va fi „iertat” dupa o luna de activitate in care respecta regulile. (A fi absent timp de o luna nu se ia in considerare). Daca acel cont nu e foarte activ, se vor considera un numar de 50 de posturi pana la expirarea primului avertisment.

Art D.3 Un membru la al doilea avertisment (Nivelul 2), va reveni la unul singur, dupa doua luni de activitate (sau 150 de posturi) conforma cu regulile forumului.

Art D.4 Un membru la al treilea avertisment (Nivelul 3) va trebui sa astepte 3 luni inainte sa poata redeveni activ pe forum (Nivelul 2)

Art D.5 In conformitate cu articolele D.2-D.4, un membru (cont) la al treilea avertisment va fi inactiv pentru 3 luni, dupa care va trebui sa demonstreze timp de alte 3 luni ca este in stare sa respecte normele forumului, inainte sa fie iertat „de tot”.

 Art D.6 Administratorul are (evident) drept total de veto, el poate avertiza si ierta la orice nivel, fara a tine cont neaparat de articolele precedente.


- - -

Asta am formulat eu pana acum, astept ideile si completarile voastre, si desigur, eventuala validare a acestor articole de catre administrator.


<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Abel Cavaşi din Mai 08, 2008, 03:09:30 p.m.
Mamăăăă, ce prolific eşti! Ăsta da moderator!

Dar, dacă tot recomanzi (aşa cum e şi normal) scrierea în româneşte, ce părere ai despre scrierea cu diacritice (http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Diacritice)?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 08, 2008, 03:54:50 p.m.
Pai, am o parere foarte buna.  :D  Sincer, cred ca se poate intelege si fara diacritice. Mi se pare normal sa se recomande utilizarea lor, pentru cei "puristi", dar eu nu sunt unul dintre ei. ;)

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 08, 2008, 04:46:06 p.m.
Electron, sunt impresionat. Chiar ai luat taurul de coarne. Am citit rapid si sunt de acord cu ideea regulilor. Haideti sa oferim aici feedback si apoi o sa pun la sectiunea reguli pentru forum. Diacriticele sunt recomandate, insa nu trebuie sa fie o cerinta. Se poate intelege textul si fara si fiecare scrie cum doreste. Ma bucura mult efortul tau si textul. Mersi mult, Electron.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Mai 08, 2008, 06:17:10 p.m.
Am adaugat recomandarea cu diacriticele. N-ar fi rau daca cineva care le foloseste, ne-ar oferi textul (cand va fi final) regulilor scris cu diacritice, asa va fi un exemplu pentru membrii nostri. :)

<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: nicolae labie din Mai 08, 2008, 08:40:42 p.m.
electron, pai daca te uiti cu atentie peste lista ta, ai sa vezi ca ai incalcat masiv multe din regulile astea; sau le-ai facut doar pentru altii? Pentru ca vad ca te-ai baricadat serios impotriva oricarori posibile critici ale mesajelor tale; ai postat de multe ori, chestii care atrag mania celorlalti utilizatori, si nu iti recunosti greselile.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 08, 2008, 09:18:42 p.m.
electron, pai daca te uiti cu atentie peste lista ta, ai sa vezi ca ai incalcat masiv multe din regulile astea; sau le-ai facut doar pentru altii? Pentru ca vad ca te-ai baricadat serios impotriva oricarori posibile critici ale mesajelor tale;
Nicolae, am notat articolele cu identificatori unici, ca sa fie usor de facut referinte la ele. Imi spui exact ce reguli am incalcat? Multumesc.

Iti atrag atentia ca recomandarile sunt doar recomandari, si nu duc la avertismente.

Cat despre interdictii, nu se pot aplica post-factum. Cand eu si satonek ne-am jignit reciproc nu erau definite regulile astea, deci nu avem ce face acum, decat sa curatam mesajele care au depasit limitele. Dar din momentul in care administratorul valideaza regulile, vor fi date avertizari oficiale, asa cum se face pe un forum care se respecta.

Citat
ai postat de multe ori, chestii care atrag mania celorlalti utilizatori,
Cum reactioneaza ceilalti utilizatori, e treaba lor. Totul e sa mentinem aici un limbaj decent.

Citat
si nu iti recunosti greselile.
Asta crezi tu, si ar fi interesant daca ai putea sa o si demonstrezi.

e-

PS: Nicolae, daca ai sugestii despre cum pot fi imbunatatite regulile, te rog sa le impartasesti cu noi, de aceea am pornit acest topic. Multumesc anticipat. :)
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 08, 2008, 09:21:46 p.m.
Nicolae, sa inteleg ca ai urmarit forumul nostru atata timp, incat stii ce s-a intamplat pe el? De ce nu ai oferit totusi nici un raspuns pana acum?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Nicolae LL din Mai 08, 2008, 09:48:46 p.m.
electron, pai daca te uiti cu atentie peste lista ta, ai sa vezi ca ai incalcat masiv multe din regulile astea; sau le-ai facut doar pentru altii? Pentru ca vad ca te-ai baricadat serios impotriva oricarori posibile critici ale mesajelor tale;
Nicolae, am notat articolele cu identificatori unici, ca sa fie usor de facut referinte la ele. Imi spui exact ce reguli am incalcat? Multumesc.

Iti atrag atentia ca recomandarile sunt doar recomandari, si nu duc la avertismente.

Cat despre interdictii, nu se pot aplica post-factum. Cand eu si satonek ne-am jignit reciproc nu erau definite regulile astea, deci nu avem ce face acum, decat sa curatam mesajele care au depasit limitele. Dar din momentul in care administratorul valideaza regulile, vor fi date avertizari oficiale, asa cum se face pe un forum care se respecta.

Citat
ai postat de multe ori, chestii care atrag mania celorlalti utilizatori,
Cum reactioneaza ceilalti utilizatori, e treaba lor. Totul e sa mentinem aici un limbaj decent.

Citat
si nu iti recunosti greselile.
Asta crezi tu, si ar fi interesant daca ai putea sa o si demonstrezi.

e-

PS: Nicolae, daca ai sugestii despre cum pot fi imbunatatite regulile, te rog sa le impartasesti cu noi, de aceea am pornit acest topic. Multumesc anticipat. :)Desigur, iata doar una din greselile tale incredibile: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=153.msg1953#msg1953

Si mai sunt alte cateva zeci, imprastiate pe toate sirurile de discutii pe unde postezi...
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 08, 2008, 09:53:33 p.m.
Si la intrebarea mea nu raspundeti, domnul Nicolae?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 08, 2008, 10:32:11 p.m.
Desigur, iata doar una din greselile tale incredibile: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=153.msg1953#msg1953

Si mai sunt alte cateva zeci, imprastiate pe toate sirurile de discutii pe unde postezi...
Stimabile Nicolae, te rog sa te concentrezi si sa nu raspunzi la alt subiect aici. Daca nu ai observat, in acest topic se discuta regulile pentru acest site, si nu forma Pamantului, sau rationamentele facute de cineva sau de altcineva.

A nu respecta regulile se refera deci, in acest topic, la cele continute in primul mesaj, cel cu articole detaliate (vezi mai sus). Daca nu ai ce spue despre ele, si raspunzi la alte intrebari, se va considera ca faci SPAM si vor fi luate masuri. Sper ca nu e greu de inteles ca nu glumesc.

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 09, 2008, 03:18:33 a.m.
Subscriu la ce a spus Electron. Ti se cerea sa aduci exemple concrete in care Electron a jignit, nu exemple in care a spus lucruri gresite.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Mai 09, 2008, 09:52:23 a.m.
In urma experientei de ieri cu noul nostru utilizator „Nicolae L”, am adaugat un nou articol la Interdictii, legat de aliasurile permise. Multumesc pe aceasta cale pentru faptul ca, poate fara voie, Nicolae ne-a aratat ca regulile sunt departe de a fi complete, si ne-a ajutat sa le imbunatatim. ;)

<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Mai 09, 2008, 11:18:58 a.m.
Am adaugat inca trei articole la partea cu "Penalizari", despre cumularea avertismentelor pe diversele conturi ale unui unic utilizator, despre citarea fragmentelor deja "pedespsite" si despre Recomandari. Am renumerotat articolele din acea categorie, dat fiind ca inca nu s-au citat nicaieri cu identificatorii anteriori.

<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Nicolae LL din Mai 09, 2008, 05:43:36 p.m.
Adi, tu ar trebui sa sti mai bine ca oricine ce se petrece aici, nu eu, nu? Ai vazut numeroase exemple de trufie sfidatoare, de impertinenta in exprimare, de acuzatii la adresa unor autori de mare valoare (Velikovsky, Rowbotham si altii), si asta pe baza unor demonstratii de tot rasul, de aceea am postat acel mesaj, unde mi s-a adresat intrebarea la care am raspuns.

Atunci cand gresesti, asa cum o face electron aici, ar fi cazul sa fi mai retinut in exprimare, sa ai o decenta ca sa nu dai in penibil.

Dar daca voi nu doriti sa mai postez pe forum-ul acesta, nu e nevoie de amenintari cu banare sau expulzare; atata tot ca se poate da impresia ca protejati anumite persoane de orice posibila critica la adresa lor, asa cum am mai spus.

Cat despre prima ta intrebare, e mai bine sa stai in audienta cateodata, iti notezi ce face fiecare si daca e nevoie intervii in runda de final.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 09, 2008, 06:10:15 p.m.
[...] unor autori de mare valoare (Velikovsky, Rowbotham si altii) [...]
Stimabile, tu ai dreptul sa ii lauzi fara baza, iar eu am dreptul sa-i critic cu argumente. Daca imi demonstrezi ca argumentele sunt gresite (si pentru asta e nevoie de mai mult decat de afirmatii gratuite) atunci imi retrag criticile. Din pacate nu o vei face, asa ca nu te mai tot stresa degeaba. Cartile scrise de ei sunt disponibile pentru toti, si oricine vrea poate sa vada de ce ii critic eu asa cum ii critic.

Citat
[...] de aceea am postat acel mesaj, unde mi s-a adresat intrebarea la care am raspuns.
Stimabile, nu ai raspuns la intrebare, deoarece ti-am cerut sa-mi indici ce articole am incalcat. Pana nu le indici, esti pe langa discutie.

Citat
Atunci cand gresesti, [...], ar fi cazul sa fi mai retinut in exprimare, sa ai o decenta ca sa nu dai in penibil.
LOL! :D Oare tu aplici acest sfat la propriile exprimari?

Citat
Dar daca voi nu doriti sa mai postez pe forum-ul acesta, nu e nevoie de amenintari cu banare sau expulzare; atata tot ca se poate da impresia ca protejati anumite persoane de orice posibila critica la adresa lor, asa cum am mai spus.
Eu personal te rog sa ramai si sa mai postezi, cu conditia sa nu incalci flagrant normele forumului. :)

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Nicolae LL din Mai 09, 2008, 06:32:24 p.m.
Pentru a respecta topicul de aici, discutia a fost continuata pe celalalt thread:
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=153.msg1984#msg1984

Titlu: Să fie blocate conturile multiple
Scris de: Abel Cavaşi din Mai 09, 2008, 08:07:06 p.m.
Aş sugera şi să fie blocate toate conturile utilizatorului care face abuz de asemenea conturi, precum face sandokhan. Este nejustificată şi necinstită această diversitate de conturi create de una şi aceeaşi persoană.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 09, 2008, 08:20:56 p.m.
Abel, articolele C.6 si C.7 se refera tocmai la asta:

Citat
Art C.6 Un utilizator care, dupa ce a avut vreun cont blocat, revine cu alt cont, va fi blocat imediat ce este identificat fara dubii, indiferent de nivelul de avertisment pe care il are la momentul respectiv.

Art C.7 De asemenea, un utilizator care se inregistreaza cu mai multe conturi, de indata ce va fi identificat (pe baza de IP de exemplu) va avea automat acelasi nivel de arvertizare pe toate conturile (evident, suma avertisementelor acumulate la acel moment pe aceste conturi). Grija mare cu cine va identificati, ca puteti plati pentru greselile altora, daca nu stiti sa fiti originali.

Totul e sa vedem cum determinam fara dubii cand e acelasi utilizator in spatele mai multor conturi. Prin conincidenta adresei IP si a "stilului" se poate face destul de usor, mai ales in cazul celor ca "sandokhan". Oricum, administratorul are putere absoluta aici, si daca el doar suspecteaza un abuz, poate bloca orice cont fara drept de apel. :)

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Abel Cavaşi din Mai 09, 2008, 08:30:51 p.m.
Interdicţiile ar fi bine să fie complete şi să nu fie amestecate cu penalizările. Penalizările trebuie să penalizeze interdicţiile deja stabilite. Aşadar, chestiunea blocării conturilor trebuie menţionată şi la interdicţii.
Titlu: Re: Să fie blocate conturile multiple
Scris de: Nicolae LL din Mai 09, 2008, 08:34:04 p.m.
Aş sugera şi să fie blocate toate conturile utilizatorului care face abuz de asemenea conturi, precum face sandokhan. Este nejustificată şi necinstită această diversitate de conturi create de una şi aceeaşi persoană.

Vorbesti sa te afli in treaba Abel Cavaşi; fara dovezi te faci vinovat de afirmatii false, insa inteleg de ce procedezi asa, nu ti-a mers deloc cu sandokhan.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 09, 2008, 09:02:19 p.m.
Interdicţiile ar fi bine să fie complete şi să nu fie amestecate cu penalizările. Penalizările trebuie să penalizeze interdicţiile deja stabilite. Aşadar, chestiunea blocării conturilor trebuie menţionată şi la interdicţii.

Abel, propui o interdictie de genul:
"Se interzice intoarcerea unui utilizator blocat, cu un nou cont"

Cu penalizarea:
"Se blocheaza conturile utilizatorilor care se intorc"?

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Abel Cavaşi din Mai 09, 2008, 10:29:47 p.m.
Nu, propun o interdicţie de genul „Se interzice creerea mai multor conturi de către una şi aceeaşi persoană”.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 09, 2008, 11:17:43 p.m.
Eu nu am nimic impotriva sa o adaugam, desi nu prea ii vad rostul. Adica, daca un utilizator vrea sa aiba mai multe conturi, si se comporta civilizat pe toate, nu vad ce problema e. Iar daca respecta regulile pe un cont, si le incalca pe altul, efectul va fi oricum asupra tuturor, cand este identificat, conform articolelor actuale...

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 10, 2008, 11:19:23 p.m.
Momentan nu o sa adaugam aceasta restrictie. Doar Sandokhan a tot revenit cu diverse nume, dar el va scrie tot mai putin si in curand nu va mai scrie deloc. Deci nu avem de ce sa ne complicam deocamdata.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: HarapAlb din Mai 12, 2008, 10:44:14 a.m.
Lipsesc doua reguli fundamentale:


 N) Moderatorul/Administratorul are intotdeauna dreptate.

 N+1) Daca cineva are vreo problema cu moderatorul/administratorul sa citeasca regula numarul N.


 Cui nu-i convin regulile e liber sa plece de pe forum, forumul nu are nici o obligatie a-i gazdui.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Mai 12, 2008, 12:29:15 p.m.
Lipsesc doua reguli fundamentale:


 N) Moderatorul/Administratorul are intotdeauna dreptate.

 N+1) Daca cineva are vreo problema cu moderatorul/administratorul sa citeasca regula numarul N.


 Cui nu-i convin regulile e liber sa plece de pe forum, forumul nu are nici o obligatie a-i gazdui.
HarapAlb, daca nu scriai si ultimul rand, as fi crezut ca vrei sa fii foarte sarcastic. :D

Pentru mine este o diferenta cruciala intre Admin si Mod, aceea ca Mod-ul raspunde in fata Admin-ului, dar invers nu. ;)

- - -

As vrea sa precizez, ca cel putin eu, in calitate de Moderator, nu am impresia ca as avea intotdeauna dreptate, in chestiuni legate de mentinerea ordinii pe forum. De aceea las ultimul cuvant Administratorului.

Si apropo, acest forum este unul "public" pe care putem scrie cu totii, din buna-vointa lui Adi, care asa cum spune si HarapAlb, nu este obligat sa ne lase sa scriem, nici sa mentina forumul deschis fara limite. Iar limitele decise de el sunt legea suprema pe acest forum, de care se responsabilizeaza din proprie initiativa si fara vreun castig material.

- - -

Ca atare, legat de regulile propuse de HarapAlb, as propune urmatoarea varianta:

1) Administratorul are mereu dreptate.
2) Cine are o problema cu Administratorul, sa citeasca regula 1).
3) Cine nu accepta deciziile administratorului e liber sa plece.
4) Moderatorii au mai multa dreptate, cand trateaza cu membrii obisnuiti, decat acestia.
5) Cine are o problema cu Moderatorii, sa contacteze Administratorul.

Ce parere aveti?

<M1>

Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 12, 2008, 05:37:35 p.m.
De acord cu regulile astea :). Mersi, HarapAlb si Electron.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Mai 12, 2008, 06:54:48 p.m.
In urma sugestiilor lui HarapAlb, si a acordului lui Adi, am adaugat la inceputul regulilor articolele despre ierarhia utilizatorilor:

Art.1) Administratorul are mereu dreptate.
Art.2) Cine are o problema cu Administratorul, sa citeasca Art.1).
Art.3) Cine nu accepta deciziile administratorului e liber sa plece.
Art.4) Moderatorii au mai multa dreptate, cand trateaza cu membrii obisnuiti, decat acestia.
Art.5) Cine are o problema cu Moderatorii, sa contacteze Administratorul.
Art.6) Cine are o problema cu un alt membru, sa contacteze Moderatorii sau Administratorul.
Art.7) Cine raspunde la provocari, poate fi penalizat la fel de aspru ca cel care incita primul. Mai bine utilizati Art.6).

Multumesc pentru sugestii, astept in continuare ajutorul tuturor. :)

<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 12, 2008, 08:43:56 p.m.
Da, e bine asa, totul pe discutii politicoase.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Nicolae LL din Mai 13, 2008, 04:59:48 p.m.

Adi, ma dezamagesti prin felul in care procedezi; stergerea unui intreg mesaj e o chestiune serioasa, era mai bine daca discutai cu mine pe privat mai intai; stai de vorba cu cineva care ti-a adus un plus de valoare pe site-ul tau...

E urat sa stergi ceva ca asa vor muschii tai; electron nu se va maturiza niciodata asa, daca tu il protejezi atat de mult...

Oriunde pe lumea asta daca gresesti esti penalizat, dar nu si aici: daca gresesti, devii moderator.

Si ce a facut pana acum electron in rolul de moderator? Sa stearga cu grija orice urma de critica la adresa sa, insotite de amenintari cu banare, crezi ca e bine asa?

Adi, sa sti ca pe acest forum nici un utilizator serios nu va intra sa fie moderat de cineva care nu prea are o cultura stiintifica dezvoltata, sau ca sa fie intrerupt cu obraznicie de mesaje neserioase...asa cum ai vazut, la scos din sarite chiar si pe Abel, iar acest lucru l-a facut chiar de la inceput, pe toate sirurile de discutii pe care intra, acum mai nou, a inceput sa stearga totul, orice lucru care nu-i convine, iar asta nu se mai numeste moderare, poate altceva...
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 13, 2008, 07:10:25 p.m.
Adi, ma dezamagesti prin felul in care procedezi; stergerea unui intreg mesaj e o chestiune serioasa, era mai bine daca discutai cu mine pe privat mai intai; stai de vorba cu cineva care ti-a adus un plus de valoare pe site-ul tau...

Nu ai respectat regulile forumului, e vina ta. Era nevoie de masuri serioase contra ta. Nu cred ca mi-ai pus in valoare site-ul. Ai adus informatii interesante ce voiai sa le vada lumea.

E urat sa stergi ceva ca asa vor muschii tai; electron nu se va maturiza niciodata asa, daca tu il protejezi atat de mult...
Nu am sters ca asa vor muschiii mei, ci ca in moduri repetate nu ai respectat regulile forumului. Asa ti se va raspunde si in continuare.

Oriunde pe lumea asta daca gresesti esti penalizat, dar nu si aici: daca gresesti, devii moderator.
Nu a gresit in abordare.

Si ce a facut pana acum electron in rolul de moderator? Sa stearga cu grija orice urma de critica la adresa sa, insotite de amenintari cu banare, crezi ca e bine asa?
Ca moderator, Electron a inlocuit injuriile tale cu "***". Era nevoie. Apoi ti-a atras atentia cand incalci regulile forumului.

Adi, sa sti ca pe acest forum nici un utilizator serios nu va intra sa fie moderat de cineva care nu prea are o cultura stiintifica dezvoltata, sau ca sa fie intrerupt cu obraznicie de mesaje neserioase...asa cum ai vazut, la scos din sarite chiar si pe Abel, iar acest lucru l-a facut chiar de la inceput, pe toate sirurile de discutii pe care intra, acum mai nou, a inceput sa stearga totul, orice lucru care nu-i convine, iar asta nu se mai numeste moderare, poate altceva...
El modereaza apelativele injective si afirmatiile relative la persoane, dar va lasa cu totul ceea ce ai de spus despre stiinta, chiar daca este adevarat sau fals. Asta se numeste moderare. Poate risc sa te dezamagesc, dar ai grija. Pe viitor o sa iti sterg si din texte de engleza, dar inca nu am ajuns acolo.
[/quote]
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Mai 13, 2008, 09:05:31 p.m.
Dat fiind ca Nicolae LL face presiuni pentru a ne da seama pana unde poate merge atitudinea sa impertinenta, propun cateva reguli, care sa fie incluse la interdictii, si care sa il tina in frau pe viitor, macar:

Art: Se interzice repetarea acelorasi fragmente de mesaje cu copy/paste mai mult de 3 ori, in mod nejustificat. Aceste fragmente vor fi sterse de moderatori, si inlocuite cu <RN> (Repetitii Nejustificate) sau direct cu <SPAM>. (Incalcarea se pedepseste cu avertisment)

Art: Se interzice deraierea topicelor cu tangente pe care autorii topicelor le specifica si le considera irelevante pentru discutia respectiva. Se vor inlocui aceste fragmente cu <SPAM>. (Incalcarea se pedepseste cu avertisment)

Art: Se interzice folosirea citatelor in alta limba decat romana, care sa nu aiba precizata sursa (prin link) si neinsotite de traducerea in romaneste, macar in rezumat. Acestea vor fi inlocuite cu <SPAM>. (Incalcarea repetata se pedepseste cu avertisment).

Daca la chestiunea cu citatele in alte limbi nu insist, primele doua articole le recomand cu caldura.

Deocamdata nu le includ in ciorna, dar in functie de decizia Administratorului le voi adauga si acolo.

<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 14, 2008, 12:25:39 a.m.
Sunt de acord cu propunerile. Pentru citatele in limbi straine trebuie sa dea clar sursa cu link, adica atat siteul, cat si autorul. Pentru citatele foarte lungi, trebuie facut un sumar de cateva randuri in limba romana. Te rog sa le adaugi la ciorna. Mersi mult. 
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Mai 14, 2008, 10:25:18 a.m.
Am adaugat aceste articole listei de regului:

Citat
Art B.7 Se interzice repetarea acelorasi fragmente de mesaje cu copy/paste mai mult de 3 ori, in mod nejustificat. (Incalcarea repetata duce la avertisment.)

Art B.8 Se interzice deraierea topicelor cu tangente pe care autorii topicelor le specifica si le considera irelevante pentru discutia respectiva. Autorii topicelor au obligatia sa specifice aceste tangente, in discutia lor, inainte sa ceara ajutorul moderatorilor. (Incalcarea repetata duce la avertisment.)

Art B.9 Se interzice folosirea citatelor in alta limba decat romana, care sa nu aiba precizata clar sursa (prin link si autor) si neinsotite de traducerea in romaneste. Pentru citatele foarte lungi, trebuie facut un sumar de cateva randuri in limba romana. (Incalcarea repetata se pedepseste cu avertisment).

De asemenea, am actualizat articolele de la Recomandari care se vad afectate:

Citat
Art. A.3 Se recomanda folosirea moderata a fragmentelor in limbi straine si explicarea lor in romaneste. (Atentie, exista si interdictii pe aceasta tema!)
 
Art. A.4 Se recomanda topicurile pe un singur subiect, si evitarea devierilor de la subiectul propus de cel/cea care a pornit discutia. Pentru tangente se recomanda formularea de topicuri separate. Autorul topicului este primul responsabil in „mentinerea cursului discutiei”, si are posibilitatea sa ceara moderatorilor separarea mesajelor tangentiale in alt topic (operatiunea de „split”). (Atentie, exista si interdictii pe aceasta tema!)


La Penalizari, avem urmatoarele articole noi:

Citat
Art C.11 Fragmentele care incalca articolul B.7 vor fi sterse de moderatori, si inlocuite cu <RN> (Repetitii Nejustificate) sau direct cu <SPAM>.

Art C.12 Fragmentele care incalca articolul B.8 si B.9 se vor inlocui cu <SPAM>.


<M1>

Multumiri lui Nicolae pentru ideile pe care ni le da prin comportamentul sau. ;)
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 14, 2008, 06:58:28 p.m.
Intr-adevar, Sandokhan ne-a ajutat si cu exemple de teoria conspiratiei si cu exemple de cum nu se scrie un articol si am implementat acestea in regulile de scriere a articolelor.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 16, 2008, 10:49:29 a.m.
Propun sa se introduca o interdictie legata de editarea mesajelor la care s-a raspuns deja. Adica, nu se permite introducerea argumentelor in mesaje care au fost deja dezbatute. Mderatorii vor curata aceste mesaje de <SPAM RETROACTIV>. Argumentele noi trebuie aduse in mesaje noi, pentru a fi dezbatute de participanti, si nu "pe ascuns" unde oponentii nu au ocazia sa raspunda.
Penalizarea pe care o recomant este direct blocarea contului pentru a evita pe viitor acelasi comportament de mai multe ori pe un cont dat.

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: HarapAlb din Mai 16, 2008, 11:01:27 a.m.
Propun sa se introduca o interdictie legata de editarea mesajelor la care s-a raspuns deja. Adica, nu se permite introducerea argumentelor in mesaje care au fost deja dezbatute. Mderatorii vor curata aceste mesaje de <SPAM RETROACTIV>. Argumentele noi trebuie aduse in mesaje noi, pentru a fi dezbatute de participanti, si nu "pe ascuns" unde oponentii nu au ocazia sa raspunda.

 Pe alte forumuri am vazut ca se face automat chestia asta: un mesaj poate fi editat numai daca nu au fost incrise alte mesaje dupa el, altfel va apare ca mesaj nou.

Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Mai 16, 2008, 11:58:33 a.m.
Mda, dar nu e cazul acestui forum, iar unii utilizatori abuzeaza de aceasta posibilitate.

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Mai 16, 2008, 08:14:50 p.m.
De acord cu sugestia lui Electron. Cand se aud modificari in rationament, trebuie aplicate in un post nou.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Temari din Iunie 27, 2008, 09:03:37 p.m.
Mamăăăă, ce prolific eşti! Ăsta da moderator!

Dar, dacă tot recomanzi (aşa cum e şi normal) scrierea în româneşte, ce părere ai despre scrierea cu diacritice (http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Diacritice)?
Daca cineva la vreun forum de-al meu ar face un atac la persoana sau la injuratura primeste warn. La o a doua cea mai mica abatere, zboara fara nicio scuza (adica are ban direct) si punct. Altfel nu poti face ordine.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Temari din Iunie 27, 2008, 09:09:11 p.m.
Cat despre reguli...ar trebui sa se sublinieze SPAM-ul si atacurile la persoana...nu fac nicio aluzie (desi s-ar putea intelege). Dar se pare ca unii nu inteleg...
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Temari din Iunie 27, 2008, 09:12:17 p.m.

Adi, ma dezamagesti prin felul in care procedezi; stergerea unui intreg mesaj e o chestiune serioasa, era mai bine daca discutai cu mine pe privat mai intai; stai de vorba cu cineva care ti-a adus un plus de valoare pe site-ul tau...

E urat sa stergi ceva ca asa vor muschii tai; electron nu se va maturiza niciodata asa, daca tu il protejezi atat de mult...

Oriunde pe lumea asta daca gresesti esti penalizat, dar nu si aici: daca gresesti, devii moderator.

Si ce a facut pana acum electron in rolul de moderator? Sa stearga cu grija orice urma de critica la adresa sa, insotite de amenintari cu banare, crezi ca e bine asa?

Adi, sa sti ca pe acest forum nici un utilizator serios nu va intra sa fie moderat de cineva care nu prea are o cultura stiintifica dezvoltata, sau ca sa fie intrerupt cu obraznicie de mesaje neserioase...asa cum ai vazut, la scos din sarite chiar si pe Abel, iar acest lucru l-a facut chiar de la inceput, pe toate sirurile de discutii pe care intra, acum mai nou, a inceput sa stearga totul, orice lucru care nu-i convine, iar asta nu se mai numeste moderare, poate altceva...
De ei doi vorbesti? Stiu ca ai ban, dar cred ca uiti ca esti la nivel de user (sau ai fost). Nu cred ca esti in stare sa decizi tu cine e admin sau moderator. Dupa parerea mea au fost cam blanzi cu tine si te-au suportat cam mult...si ai depasit o limita.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Iunie 27, 2008, 09:20:31 p.m.
Daca cineva la vreun forum de-al meu ar face un atac la persoana sau la injuratura primeste warn. La o a doua cea mai mica abatere, zboara fara nicio scuza (adica are ban direct) si punct. Altfel nu poti face ordine.
Temari, vad ca intr-adevar esti stricta.  8) Adi e mult mai intelegator, si cred ca are si el dreptate intr-un fel. Unii mai gresesc si fara sa vrea. Totusi, in anumite cazuri, chiar si eu cred ca prea multe "iertari" inrautatesc situatia in loc sa o rezolve.

Eu apreciez observatia ta, si pe masura ce creste forumul va fi in mod cert nevoie de reguli din ce in ce mai stricte. Deocamdata, avem un Administrator (uneori prea) bun la suflet, si mai invatam si de la el arta iertarii. :)

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Temari din Iunie 27, 2008, 09:23:57 p.m.
Asa este Electron. Este foarte bun la suflet. Dar e o diferenta intre a gresi si a o face intentonat (gata nu mai fac aluzii  :D) si astfel isi permit cam multe.
Deocamdata situatia e stabila, vedem pe viitor cand vom avea mai multi membrii ;)
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Iunie 28, 2008, 12:55:29 a.m.
Multumesc, Temari, ca ai urmarit aceste reguli. Sa speram ca vom avea mult mai multi utilizatori si va fi nevoie sa aplicam reguli si mai stricte :).
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din August 22, 2008, 09:47:18 p.m.
Pentru cei care cred ca regula despre traducerea in romaneste a fragmentelor in limbi straine (de ex cele citate) e arbitrara, cateva precizari:

In primul rand, regula nu este pentru a limita participarea membrilor pe forum, ci din contra, pentru a asigura ca toti membrii vorbitori de limba romana pot sa descifreze mesajele, nu doar cei vorbitori de limbi straine. A traduce citatele e o chestie de politete fata de cei care nu vorbesc limba straina respectiva.

In al doilea rand, acesta e un forum romanesc, si ca atare mesajele trebuie sa corespunda acestui context. Ce vi s-ar replica daca ati scrie pagini intregi in romaneste, fara traducere, pe forumuri straine ?

In al treilea rand, prin obligatia de a prezenta traduceri, cei care folosesc fragmente in limbi straine (de obicei obtinute prin copy/paste) sunt implicit fortati sa citeasca si ei fragmentul in original macar o data, si sa fie in stare sa transmita mesajul in romaneste, daca nu mot-à-mot, macar parafrazand si explicand cu cuvintele lor. Adica, se evita scuiparea verbatim a unor fraze pe care nici cei care le utilizeaza nu demonstreaza ca le-ai inteles cu adevarat. Ori dezbatem aici in romaneste, ori mergeti pe alte forumuri si dezbateti in limba straina pe care o preferati.

<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din August 22, 2008, 10:47:26 p.m.
Total de acord cu M1. De ce sa dai copy paste la un text lung in engleza, cand poti sa faci un scurt rezumat de cateva fraze, cu cuvintele tale, sau sa traduci acele cateva fraze cheie si sa oferi link catre articolul original in alta limba decat romana? Asa vom avea si raspunsuri concise si informatia completa in alta limba, ca referinta. Desigur, cere un efort mai mare din partea celui care publica pe acest forum.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Octombrie 03, 2008, 12:08:15 p.m.
Cred ca e momentul sa includem si niste reguli despre exprimarea parerilor religioase, si "propavaduirea" pe acest forum.

Nu e vorba sa facem cenzura pe aceasta tema, fiecare isi poate exprima parerile si credintele in mod liber. Dar, credinta cuiva ca si ceilalti trebuie neaparat sa creada ca si ei, ca daca nu sunt inferiori in vreun fel, nu ar trebui acceptata sau exprimata pe un forum de popularizare a stiintelor.

Sugerez Administratorului sa formuleze niste reguli in acest sens, deoarece el trebuie sa defineasca limitele pe care le doreste pe forum.

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: admin din Octombrie 03, 2008, 02:25:29 p.m.
Cred ca e momentul sa includem si niste reguli despre exprimarea parerilor religioase, si "propavaduirea" pe acest forum.

Nu e vorba sa facem cenzura pe aceasta tema, fiecare isi poate exprima parerile si credintele in mod liber. Dar, credinta cuiva ca si ceilalti trebuie neaparat sa creada ca si ei, ca daca nu sunt inferiori in vreun fel, nu ar trebui acceptata sau exprimata pe un forum de popularizare a stiintelor.

Sugerez Administratorului sa formuleze niste reguli in acest sens, deoarece el trebuie sa defineasca limitele pe care le doreste pe forum.

e-

Multumesc pentru sugestie, Electron. Am urmat-o si am adaugat restrictia B10. Daca ai o sugestie despre cum putem formula mai bine, as aprecia daca mi-ai spune-o. Cu bine, Adi.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 02:47:28 p.m.
Citat
Art.1) Administratorul are mereu dreptate.
Deci vrei sa zici ca aici pe form Admin. poate sa faca orice?
Aici cred ca ai o problema de... constitutionalitate.
Internetul nu e tarmul nimanui, si aici exista legi care trebuie respectate.
Codul penal si pentru internet are valabilitate.

Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Octombrie 03, 2008, 02:57:54 p.m.
cipri, aici nu suntem "oriunde pe internet", suntem practic "la Adi acasa". El ne ofera acest spatiu, si il mentine cu un nefort non-neglijabil. Deci, din respect pentru asta, cei care intram aici trebuie sa respectam normele validate de el (pentru acest forum). E chiar asa de greu de inteles?

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 03:02:11 p.m.
cipri, aici nu suntem "oriunde pe internet", suntem practic "la Adi acasa". El ne ofera acest spatiu, si il mentine cu un nefort non-neglijabil. Deci, din respect pentru asta, cei care intram aici trebuie sa respectam normele validate de el (pentru acest forum). E chiar asa de greu de inteles?

e-

dar tu la tine acasa poti face ce vrei? niet! si acolo exista legi care trebuie respectate, chiar si imparat sa fii.

Adi are voie sa impuna legi suplimentare atata timp cat acele legi nu-s in contradictie cu legislatia. Deci si adi poate sa faca aici exact cat ii permite legea.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Octombrie 03, 2008, 03:03:02 p.m.
Subscriu la ce zice Electron. Acasa la om, omul isi pune regulile lu. Daca nu iti convin, esti liber desigur sa pleci. Totusi, regulile sunt de bun simt si facute sa atraga oamenii. Trebuie o autoritate care sa clarifice disputele si intr-adevar depun un efort non-neglijabil in mentinerea acestei forum si a oferirii de gazduire pentru el, cu un cost zero pentru utlizatori. Poate doresti sa iti creezi tu propriul forum de stiinta, cu regulile tale? Sunt tare curios atunci cum o sa raspunzi la abuzurile celor ce vin cu teoriile lor pseudo-stiintifice sau religioase.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Octombrie 03, 2008, 03:03:44 p.m.
cipri, aici nu suntem "oriunde pe internet", suntem practic "la Adi acasa". El ne ofera acest spatiu, si il mentine cu un nefort non-neglijabil. Deci, din respect pentru asta, cei care intram aici trebuie sa respectam normele validate de el (pentru acest forum). E chiar asa de greu de inteles?

e-

dar tu la tine acasa poti face ce vrei? niet! si acolo exista legi care trebuie respectate, chiar si imparat sa fii.

Adi are voie sa impuna legi suplimentare atata timp cat acele legi nu-s in contradictie cu legislatia. Deci si adi poate sa faca aici exact cat ii permite legea.


Corect, si ce anume din ce am facut eu nu e in concordanta cu legea?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: HarapAlb din Octombrie 03, 2008, 03:07:43 p.m.
Se presupune ca oricine isi face cont pe forum este de acord cu regulile lui.
Totusi, cred ca e mai bine sa existe explicit o asemenea declaratie, am vazut si pe alte forumuri chestia asta. In concluzie, nu e nimic ilegal, daca nu-ti convin regulile esti liber sa nu-ti faci cont.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Octombrie 03, 2008, 03:08:31 p.m.
Citat
Art B.10 Se interzice incercarea de convenitire a cititorilor la o anumita religie, sau lansarea de avertizmente de pocaire pentru a evita pedeapsa divina si alte propovaduiri religioase. Se accepta pareri personale despre divinitate si religie, in contextul in care este relevant la topicul respectiv al Forumului.
Mi se pare bine formulat, si suficient de explicit.

Cred ca trebuie adaugat un articol si la Penalizari. Trebuie date nu doar avertismente, ci si curatate pasajele care incalca articolul B10.  De ex:

Art C.13 Fragmentele care incalca articolul B.10 vor fi inlaturate si incoluite cu <IRELEVANT>. Revenirea cu asfel de exprimari duce la avertisment.

Daca se velideaza si acest articol, cer apropbarea administratorului sa curat mesajele membrului "Ignorantul" de pasajele care contravin articolului B.10.

<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: admin din Octombrie 03, 2008, 03:12:42 p.m.
Se presupune ca oricine isi face cont pe forum este de acord cu regulile lui.
Totusi, cred ca e mai bine sa existe explicit o asemenea declaratie, am vazut si pe alte forumuri chestia asta. In concluzie, nu e nimic ilegal, daca nu-ti convin regulile esti liber sa nu-ti faci cont.

Multumesc pentru sugestie, HarapAlb. Am adaugat textul cu rosu la inceputurul regulilor forumului.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: admin din Octombrie 03, 2008, 03:14:16 p.m.
Citat
Art B.10 Se interzice incercarea de convenitire a cititorilor la o anumita religie, sau lansarea de avertizmente de pocaire pentru a evita pedeapsa divina si alte propovaduiri religioase. Se accepta pareri personale despre divinitate si religie, in contextul in care este relevant la topicul respectiv al Forumului.
Mi se pare bine formulat, si suficient de explicit.

Cred ca trebuie adaugat un articol si la Penalizari. Trebuie date nu doar avertismente, ci si curatate pasajele care incalca articolul B10.  De ex:

Art C.13 Fragmentele care incalca articolul B.10 vor fi inlaturate si incoluite cu <IRELEVANT>. Revenirea cu asfel de exprimari duce la avertisment.

Daca se velideaza si acest articol, cer apropbarea administratorului sa curat mesajele membrului "Ignorantul" de pasajele care contravin articolului B.10.

<M1>

De acord, M1 cu C13. Insa te rog sa nu stergi comentariile lui Ingorantul de pana acum, ci doar cele de pe viitor, care incalca reguile forumului. La cele din prezent poti scrie te rog acestea ar trebui sa fie sterse in concordata cu regula cutare de pe forum, de fapt datorita lor am si pus regula pe forum? Asa o sa ramana clar pentru toti de unde a venit regula, cand si de ce. Ce zici?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 03:16:18 p.m.
cipri, aici nu suntem "oriunde pe internet", suntem practic "la Adi acasa". El ne ofera acest spatiu, si il mentine cu un nefort non-neglijabil. Deci, din respect pentru asta, cei care intram aici trebuie sa respectam normele validate de el (pentru acest forum). E chiar asa de greu de inteles?

e-

dar tu la tine acasa poti face ce vrei? niet! si acolo exista legi care trebuie respectate, chiar si imparat sa fii.

Adi are voie sa impuna legi suplimentare atata timp cat acele legi nu-s in contradictie cu legislatia. Deci si adi poate sa faca aici exact cat ii permite legea.


Corect, si ce anume din ce am facut eu nu e in concordanta cu legea?

Citat
Art.1) Administratorul are mereu dreptate.
Acest articol nu e ok, fiindca Administratorul nu are mereu dreptate. Si el poate sa faca greseli care sa fie condamnabile.

Nu numai ca exista legi si pentru "internet" , dar internetul e si un loc public ( daca nu i-ai masuri de a-l tine privat, de exemplu doar cei cu parolo sa aibe posibilitatea sa vada ce se scrie pe acest forum. ), si se stie ca in spatii publice esti si mai tare restrictionat de catre lege.

Asa ca legea "Administratorul are mereu dreptate" care ar incerca sa ia orice drept al userilor la aparare nu este conform legislatiei.
Deci adm. nu poate sa aibe scuza ca:
ti-am gresit, dar fiindca ai acceptat si regula "Administratorul are mereu dreptate" eu nu pot fi tras la raspundere.


Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Octombrie 03, 2008, 03:18:18 p.m.
Insa te rog sa nu stergi comentariile lui Ingorantul de pana acum, ci doar cele de pe viitor, care incalca reguile forumului. La cele din prezent poti scrie te rog acestea ar trebui sa fie sterse in concordata cu regula cutare de pe forum, de fapt datorita lor am si pus regula pe forum? Asa o sa ramana clar pentru toti de unde a venit regula, cand si de ce. Ce zici?
Ok. Mi se pare o decizie inteleapta.

<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Octombrie 03, 2008, 03:34:22 p.m.
Citat
Citat
Art.1) Administratorul are mereu dreptate.
Acest articol nu e ok, fiindca Administratorul nu are mereu dreptate. Si el poate sa faca greseli care sa fie condamnabile.
Daca e scos din context, evident ca nu se aplica. La tine acasa Administrtorul acestui forum nu are mereu dreptate (sau drept de decizie). Aici pe forum, speram ca lumea sa stie sa aprecieze contextul corect. :)

Citat
Nu numai ca exista legi si pentru "internet" , dar internetul e si un loc public ( daca nu i-ai masuri de a-l tine privat, de exemplu doar cei cu parolo sa aibe posibilitatea sa vada ce se scrie pe acest forum. ), si se stie ca in spatii publice esti si mai tare restrictionat de catre lege.
Acest forum poate fi citit (deocamdata) de oricine are acces la internet. Totusi, scrierea pe forum e conditionata de crearea contului. Asta face sa nu fie "spatiu public" precum ar fi o piata din centrul orasului, ci mai degraba o casa cu pereti de sticla. Faptul ca nu restrictionam cititul e dovada ca nu consideram ca incalcam vreo norma "legala" si ca nu ne e rusine de normele suplimentare pe care le aplicam.

Citat
Asa ca legea "Administratorul are mereu dreptate" care ar incerca sa ia orice drept al userilor la aparare nu este conform legislatiei.
As fi interesat sa vad ce "drept la aparare" (si conform carei legislatii) au nevoie userii de aici, si le este incalcat de reguli. Pe acest site nu se vor face acuzatii formale (legale) de nici un fel, cea mai mare "pedeapsa" este blocarea (chiar stergerea) unui cont si a mesajelor scrise. Atat. In afara acestui forum (unde Administratorul nu are "putere") nu se pune problema "dreptului de aparare" fata de Administrator.

Citat
Deci adm. nu poate sa aibe scuza ca:
ti-am gresit, dar fiindca ai acceptat si regula "Administratorul are mereu dreptate" eu nu pot fi tras la raspundere.
Raspundere in fata cui? In ce spatiu? Cu ce legislatie? Sunt curios ce "daune" poate Administratorul sa aduca vreunui membru, care s-a inscris aici constient de regulile aplicate?

Te rog sa citezi ce legislagie (articole precise) incalca acest forum prin modul de gestiune exprimat in regulile sale.


<M1>
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Octombrie 03, 2008, 03:48:02 p.m.
Ai completat frumos, Electron.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 03:49:03 p.m.
pai, sa stii ca daunele pot fi foarte mari, chiar a fost acum cativa ani un caz.
Pe un site au fost postate informatii eronate despre o vedeta, si i-au sifonat imaginea. Apoi l-au agresat si verbal.
Un alt caz din germania a fost, cand pe retea IRC tot asa o vedeta a fost facuta in fel si chip de cineva si asta pe "Lobby", deci in spatiul public la care au toti acces.

Orice site se afla pe un sever, si acel server se afla intro tara. Si se aplica legislatia din tara in care se afla serverul pe care e site-ul.

De exemplu prin legea "Administratorul are mereu dreptate" ti-ai putea da singur dreptul ca sa jignesti un user si sa-i sifonezi imaginea publica, fara ca sa poti fi tras la raspundere (fiindca ti-ai dat din start dreptate, si daca ai dreptate n-ai cum sa fii vinovat, si atunci nici pedepsit).Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 03:52:44 p.m.
Citat
Te rog sa citezi ce legislagie (articole precise) incalca acest forum prin modul de gestiune exprimat in regulile sale.
n-am spus eu ca incalca ceva legislatie, am spus ca doar o lege (si probabil ca mai multe) nu sunt compatibile cu legislatia.

Dar apropo, in ce tara se afla serverul pe care acest site e stocat?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Octombrie 03, 2008, 03:57:11 p.m.
n-am spus eu ca incalca ceva legislatie, am spus ca doar o lege (si probabil ca mai multe) nu sunt compatibile cu legislatia.

Cum adica o lege nu e in acord cu legislatia? Nu e legislatia totalitatea legilor?

Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Octombrie 03, 2008, 03:57:57 p.m.
pai, sa stii ca daunele pot fi foarte mari, chiar a fost acum cativa ani un caz.
Pe un site au fost postate informatii eronate despre o vedeta, si i-au sifonat imaginea. Apoi l-au agresat si verbal.
Un alt caz din germania a fost, cand pe retea IRC tot asa o vedeta a fost facuta in fel si chip de cineva si asta pe "Lobby", deci in spatiul public la care au toti acces.
Hai ca asta e buna! Cand o sa ne luam de vedete si o sa le "sifonam imaginea" sa vii sa te plangi cu legea in mana. :)
 
Citat
Orice site se afla pe un sever, si acel server se afla intro tara. Si se aplica legislatia din tara in care se afla serverul pe care e site-ul.
Ok, arata ce articol din tara in care se afla serverul (cand o vom sti ;) ) e incalcat de regulile de aici. Nu intreb la misto, ci vreau sa vedem daca am gresit si sa corectam greseala.

Citat
De exemplu prin legea "Administratorul are mereu dreptate" ti-ai putea da singur dreptul ca sa jignesti un user si sa-i sifonezi imaginea publica, fara ca sa poti fi tras la raspundere (fiindca ti-ai dat din start dreptate, si daca ai dreptate n-ai cum sa fii vinovat, si atunci nici pedepsit).
cipri, tu chiar esti serios? Ai vazut tu asa comportamente aici, mai ales din partea Administratorului? Chiar crezi ca nu ai de-a face cu oameni responsabili? Si apoi, nimeni nu e obligat sa-si dea adevarata identitate aici! Cat desre "vedetele" care nu sunt inscrise aici, nu cred ca trebuie sa se teama, acest forum nu e IRC si nici tabloid si nu cred ca va permite Administratorul insusi asemenea comportamente. Asa ca stai linistit. :)

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Octombrie 03, 2008, 04:02:07 p.m.
De exemplu prin legea "Administratorul are mereu dreptate" ti-ai putea da singur dreptul ca sa jignesti un user si sa-i sifonezi imaginea publica, fara ca sa poti fi tras la raspundere (fiindca ti-ai dat din start dreptate, si daca ai dreptate n-ai cum sa fii vinovat, si atunci nici pedepsit).

Ah, tu zici "lege" la regulile de pe forum? Atunci inteleg de ce zici ca legea nu e in acord cu legislatia. Voiai sa spui ca poate regulile de pe forum nu sunt in acord cu legislatia. Poate exprimarea Administratorul are mereu dreptate este vaga, dar ca sa o clarific, se refera la faptul nu ca eu pot jigni, ci ca pot da afara pe forum pe oricine care nu respecta regulile forumului.

Tocmai pentru ca cititorii nostri sa nu lezeze imaginea altor persoane, tocmai de aceea trebuie un Administrator si un Moderator si reguli clare prin care putem sa dam afara de pe forum sau sa stergem mesajele calomnioase.

De exemplu, Ignoratul a jignit pe atei propovaduind teama de Dumnezeu. In plus, este un forum de stiinta si noi punem regulile. Aici se discuta stiinta. Daca tu ti-ai face un site despre caluti de mare, cum ar fi sa vina unul sa vorbeasca despre motociclete? L-ai lasa sa posteze, doar asa, de dragul democratiei?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 04:13:06 p.m.
Citat
Cand o sa ne luam de vedete si o sa le "sifonam imaginea" sa vii sa te plangi cu legea in mana.
Pai, normal ca si atunci te poti plange, si normal ca castigi. Eu n-am spus ca s-a facut abuz pana acuma, am vrut sa zic ca o anumita lege de aici ar permite sa se faca abuz. Numai fiindca nu se face abuz nu inseamna ca ai voie sa introduci legi abuzive.

Si inca ceva, deocamdata este doar o recomandare a consiliului european si nu stiu daca e deja in romania implementata. De exemplu dreptul la replica. Stiu ca acesta lege a fost introdusa pentru TV in romania, dar consilul european a recomandat sa se introduca si pentru informatiile online.
http://www.coe.int/T/E/Com/press/News/2004/rec(2004)16.asp (http://www.coe.int/T/E/Com/press/News/2004/rec(2004)16.asp)Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 04:20:33 p.m.
Citat
Tocmai pentru ca cititorii nostri sa nu lezeze imaginea altor persoane, tocmai de aceea trebuie un Administrator si un Moderator si reguli clare prin care putem sa dam afara de pe forum sau sa stergem mesajele calomnioase.

pai, reguile aceste pe care le introduci sunt ca un "contrac" valabil, care are si greutate juridica. Si contractele nu au voie sa fie in asa fel facute ca sa incalce legislatia.

Citat
Tocmai pentru ca cititorii nostri sa nu lezeze imaginea altor persoane, tocmai de aceea trebuie un Administrator si un Moderator si reguli clare prin care putem sa dam afara de pe forum sau sa stergem mesajele calomnioase.

da, si de aceea trebuie ca moderator sa si verifici ce se scrie, si-n caz ca s-a postat ceva ce e ilegal trebuie cat mai repede indepartat. Daca se posteaza ceva "ilegal" si nu inlaturi esti partas.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Octombrie 03, 2008, 04:30:24 p.m.
Si inca ceva, deocamdata este doar o recomandare a consiliului european si nu stiu daca e deja in romania implementata. De exemplu dreptul la replica. Stiu ca acesta lege a fost introdusa pentru TV in romania, dar consilul european a recomandat sa se introduca si pentru informatiile online.
http://www.coe.int/T/E/Com/press/News/2004/rec(2004)16.asp (http://www.coe.int/T/E/Com/press/News/2004/rec(2004)16.asp)

Dreptul la replica se refera la ziare, unde jurnalistii scriu ceva si omul la care se refera articolul nu pot raspunde. De aceea dreptul la replica le permite sa scrie si ei un articol care sa apara la ziar. Aici, pe forum, prin definitie, orice om are dreptul la replica, ca doar da un reply pe forum. Asadar cade si sugestia ta.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Adi din Octombrie 03, 2008, 04:32:29 p.m.
Citat
Tocmai pentru ca cititorii nostri sa nu lezeze imaginea altor persoane, tocmai de aceea trebuie un Administrator si un Moderator si reguli clare prin care putem sa dam afara de pe forum sau sa stergem mesajele calomnioase.

pai, reguile aceste pe care le introduci sunt ca un "contrac" valabil, care are si greutate juridica. Si contractele nu au voie sa fie in asa fel facute ca sa incalce legislatia.

Citat
Tocmai pentru ca cititorii nostri sa nu lezeze imaginea altor persoane, tocmai de aceea trebuie un Administrator si un Moderator si reguli clare prin care putem sa dam afara de pe forum sau sa stergem mesajele calomnioase.

da, si de aceea trebuie ca moderator sa si verifici ce se scrie, si-n caz ca s-a postat ceva ce e ilegal trebuie cat mai repede indepartat. Daca se posteaza ceva "ilegal" si nu inlaturi esti partas.

Da, de aceea nu incalcam legislatia si de aceea eliminam prompt textele care incalca legilsatia, de indata ce ne este adus la dispozitie aceasta. In fiecare casa privata trebuie respectata legislatia, dar in plus poti aduce tu reguli proprii. Si regulile de aici sunt simple si de bun simt, precum sunt si pe alte forumuri (sa discuti la subiect, sa nu aduci injurii altor persoane, sa nu propovaduiesti o anumita religie, etc).
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 04:47:14 p.m.
Si inca ceva, deocamdata este doar o recomandare a consiliului european si nu stiu daca e deja in romania implementata. De exemplu dreptul la replica. Stiu ca acesta lege a fost introdusa pentru TV in romania, dar consilul european a recomandat sa se introduca si pentru informatiile online.
http://www.coe.int/T/E/Com/press/News/2004/rec(2004)16.asp (http://www.coe.int/T/E/Com/press/News/2004/rec(2004)16.asp)

Dreptul la replica se refera la ziare, unde jurnalistii scriu ceva si omul la care se refera articolul nu pot raspunde. De aceea dreptul la replica le permite sa scrie si ei un articol care sa apara la ziar. Aici, pe forum, prin definitie, orice om are dreptul la replica, ca doar da un reply pe forum. Asadar cade si sugestia ta.

7. Electronic archives

If the contested information is kept publicly available in electronic archives and a right of reply has been granted, a link should be established between the two if possible, in order to draw the attention of the user to the fact that the original information has been subject to a response.

Si acest forum poate fi considerat ca o arhiva electronica, si informatiile de pe site sunt publice (nu sunt tine in secret de cei care nu au de exemplu o parolo).
Si in plus nu fieacare are dreptul la replica, acel ce e banat nu-l are.

Citat
regulile de aici sunt simple si de bun simt
De chiar ca-s e  bun simt sa zici ca orice s-ar intampla Administratorul are mereu dreptate.  :D
Nu cumva vrei si ceva premiul ca: "omul cu cel mai bun simt al anului" ?  :D


Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 05:05:10 p.m.
Si am mai remarcat ca Electron l-a jignit pe sandokhan si n-a fost avertizat.
Sau aici unii pot sa-si faca de cap cum vreau ei?

LOL,  acum imi amintesc ca am vazut undeva ca l-ai avertizat pe mm pentru ca punea un spatiu inainte de virgula. Acel avertizment pe ce lege s-a bazat?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: cipri din Octombrie 03, 2008, 05:10:21 p.m.
Si daca ma gandesc bine acest site chiar pica in categoria "mediu" (dupa definitia coe) , fiindca se incadreaza in "web-based news services" fiindca chiar am vazut ca exista o rubrica cu stiri.

Citat
Da, de aceea nu incalcam legislatia si de aceea eliminam prompt textele
Chiar? Nu ati dechis mai inainte ca sa nu stergeti ce a fost scris de Ignorantul pana acuma (si chestiile care nu-s ok)?
Dar injuriile lui Sadokhan?
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Octombrie 03, 2008, 05:34:37 p.m.
Si am mai remarcat ca Electron l-a jignit pe sandokhan si n-a fost avertizat.
Sau aici unii pot sa-si faca de cap cum vreau ei?
Ce-ar fi sa dai si niste exemple concrete?


Si ce-ar fi sa explici cam care e problema care te framanta? Mi se pare ca faci o confuzie intre aplicabilitatea legislatiei despre "dreptul la replica" si situatiile de pe acst forum. Aici se pun si se raspund intrebari, se ofera si se cer argumente. Cand cineva, in loc sa raspunda cu argumente, raspunde cu injurii, a elimina acele injurii ti se pare ca inseamna "incalcarea dreptului la replica"?

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Electron din Octombrie 03, 2008, 05:41:07 p.m.
Si daca ma gandesc bine acest site chiar pica in categoria "mediu" (dupa definitia coe) , fiindca se incadreaza in "web-based news services" fiindca chiar am vazut ca exista o rubrica cu stiri.
Te rog inca o data sa precizezi ce articole din ce legislatie se incalca pe acest forum, sa putem corecta situatia. Daca vorbesti doar in principiu, atunci in principiu membrii trebuie sa aiba incredere ca Administratorul nu va nedreptati pe nimeni. Daca nu au, sa nu se inscrie.


Citat
Chiar? Nu ati dechis mai inainte ca sa nu stergeti ce a fost scris de Ignorantul pana acuma (si chestiile care nu-s ok)?
Aceste mesaje constituie un precedent care va ramane consemnat ca atare. E ca un fel de "vaccin" ;)

Citat
Dar injuriile lui Sadokhan?
Ti se pare ca au ramas prea multe? Oricum, atitudinea oficiala a forumului fata de acele mesaje (respectiv injuriile din ele) a ramas clar consemnata, si ele aduc rusine tocmai autorului lor, si nu forumulul. Cand vom avea mai multi moderatori cu timp disponibil, vor fi probabil curatate toate mesajele, dar deocamdata castigul relativ la efort e minim.

e-
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: admin din Octombrie 03, 2008, 05:42:04 p.m.
Cipri, vad ca tu esti un fel de Gica Contra. Incercam din tot sufletul ca din timpul nostru sa mentinem siteul si sa iti raspundem in plus si tie la intrebari. Totusi, nu o sa am timp sa iti raspund la valuri, valuri, intregi. Nu uita ca daca nu iti convine, poti sa pleci pe alt forum, nu te tine nimeni aici cu forta.

Incerc acum sa iti raspund pe scurt la ultimele puncte ridicate. Un user banat are dreptul la replica, ne poate trimite un email cu rugamintea sa publicam pe site. Daca acel text nou scris respecta regulile forumului, atunci va fi publicat. Asa se intampla si la ziar, cand ceri drept la replica, scrii iar ziarului.

Nici eu si nici Electron nu am jignit pe nimeni.

Ciorna este inca in lucru, dar exista la reguli cerinta de a scrie corect romaneste. Exista mai multi useri care parca scriu cu picioarele, iar acest lucru oboseste mult pe cititori. Daca nu exista aceasta regula (verific acum) o sa pun regula, pentru ca sa fie clar.

Nu uita ca nu suntem specialisti in drept, ci pasionati de stiinta, care dorim sa transmitem informatii si pasiuni de stiinta pentru publicul larg. Incercam sa adaptam in mers sa facem regulile siteului si sa tinem ordine aici, cat sa se discute civilizat despre stiinta.

Totusi, am avut cazuri de oameni insistenti in a propovadui ideile lor despre pseudo-stiinta (grupul Santonek), precum si altii care au scris la seria de teorii alternative. I-am tolerat pe toti, ba chiar ne-am luat din timpul nostru oferindu-le feedback. Am tolerat si idei despre Dumnezeu si religie, desi acest forum nu este despre Dumnezeu si religie. Totusi, acum ca a inceput Ignorantul sa propovaduiasca religii, ne-am dat seama ca trebuie pusa o regula sa nu permitem astfel de fapte. Le adaugam la reguli pe masura ce le gasim si nu le stergem de pe site tocmai pentru ca acea regula nu era deja valabila la acel moment.

Dar una peste alta, acest forum este casa administratorului, care poate schimba regulile oricand si te poate invita sa iesi frumos afara oricand. Asta sa fie foarte clar. Nu incalca nici o lege. Tu poti sa inviti niste musafiri promitand ca tii o petrecere pana la 12 noaptea, dar daca ei face ceva nou (ce nu era inclus in regulamentul intre tine si ei) si nu ii mai doresti, ii inviti politicos afara inca de la zece.

Deci, inca o data, acest forum este casa administratorului, cui nu ii convin regulile forumului este liber sa plece si sa scrie pe alt forum. Noi ne straduim sa fie reguli de bun simt, dar ne rezervam controlul absolut a cine este membru pe site si cine nu. Oricine poate fi dat afara de pe site, desigur, permitandu-i-se dreptul la replica.

Tu inca ne esti dator sa spui cu ce am jignit noi pe Ignorantul. Ai grija, inca nu ai primit avertizmentul oficial de la Administrator, care este totusi cu ochiii pe fiecare pas al tau pe acest forum.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: HarapAlb din Octombrie 03, 2008, 05:43:58 p.m.
Cred ca nu-si au rostul discutiile astea interminabile pe marginea incalcarii regulamentului. Deja s-au semnalat neajunsuri (in special rigurozitatea exprimarii sau reglementarea unor situatii).
Sper sa fie schimbat regulamentul si inlocuit cu unul standard (ca formulari juridice s.a.m.d.)

Cu siguranta chestia cu "Administratorul are intotdeauna dreptate" o sa ramana, insa o sa fie formulata altfel, asa ca nu va faceti iluzii  ;D
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: admin din Octombrie 03, 2008, 05:44:07 p.m.
Electron, multumesc pentru completari, ai raspuns foarte bine.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: HarapAlb din Octombrie 03, 2008, 05:49:52 p.m.
cipri, forumul asta a pornit fara nici un fel de regulament de ordine interioara si a functionat un an de zile fara probleme, si probabil asa ar fi ramas...
Necesitatea introducerii unor reguli privind exprimarea, modul de scriere al mesajelor s-a facut simtita din cauza atitudinii lui sandokhan.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: admin din Octombrie 03, 2008, 05:56:30 p.m.
Cred ca nu-si au rostul discutiile astea interminabile pe marginea incalcarii regulamentului. Deja s-au semnalat neajunsuri (in special rigurozitatea exprimarii sau reglementarea unor situatii).
Sper sa fie schimbat regulamentul si inlocuit cu unul standard (ca formulari juridice s.a.m.d.)

Cu siguranta chestia cu "Administratorul are intotdeauna dreptate" o sa ramana, insa o sa fie formulata altfel, asa ca nu va faceti iluzii  ;D

HarapAlb, total de acord. Din pacate, nu cred ca o sa am timp sa investighez un regulament riguros juridic. Momentan, cititorii vor trebi sa se multumeasca cu acest regulament si daca nu le convine sa paraseasca forumul. Cu timpul, cand vom avea timp, vom face un regulament mai clar, vom cere parerea unor studenti la drept, etc. Dar da, regula asa va ramane "Administratorul are intotdeauna dreptate", dar va fi formulata mai putin ambiguu.

De asemenea, trebuie remarcat ca acest forum va este oferit GRATUIT. Analogia cu casa in care sunteti invitati daca respectati anumite reguli merge perfect.
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: admin din Octombrie 03, 2008, 05:58:42 p.m.
cipri, forumul asta a pornit fara nici un fel de regulament de ordine interioara si a functionat un an de zile fara probleme, si probabil asa ar fi ramas...
Necesitatea introducerii unor reguli privind exprimarea, modul de scriere al mesajelor s-a facut simtita din cauza atitudinii lui sandokhan.

Asa este HarapAlb, multumim mult pentru precizari. Chiar e important de subliniat ca daca oamenii se inteleg, atunci nu e nevoie de nici un regulament. Regulamentul a aparut pentru a reglementa niste abuzuri ale grupului Santonek si vom mai adauga reguli pe masura ce sunt necesare pentru a clarifica situatii. Asa am adaugat acum regula cu nu este voie sa propovaduiesti o religie pe aici pe site si sa incerci sa convingi cititorii sa se converteasca la o religie sau alta.

Apoi, am vazut la toate siteurile mari, toate isi rezerva dreptul de a nu posta un comentariu sau de a il sterge fara a oferi nici o explicatie. 
Titlu: Re: Ciorna regulilor moderatorilor
Scris de: Moderator1 din Noiembrie 13, 2008, 09:03:23 p.m.
In urma actualizarii forumului pentru a permite gestiunea nivelelor de avertisment, realizata de HarapAlb, am modificat in consecinta articolele din regulament, care se refera la avertismente:

Art C.4 Pe acest forum sunt implementate 4 niveluri de avertisment, pentru utilizatorii care incalca normele descrise in acest sir de discutii:

Nivelul 1: Avertisment oficial (activitatea acetstori useri este monitorizata in mod detaliat)
Nivelul 2: Mesajele utilizatorului nu se mai publica direct pe forum, ci doar dupa ce un moderator sau administrator valideaza mesajele respective. In aceasta faza mesajele care continua sa incalce normele vor fi evitate si pot duce, bineinteles, la urcarea nivelului de avertisment.

Nivelul 3: Utilizatorul nu mai poate publica mesaje nici publice nici private.

Nivelul 4: Utilizatorul este exclus si contul blocat (banat).


Art C.5 Fiecare incalcare flagranta a normelor acestui forum face ca membrului respectiv sa-i „urce” nivelul de avertizare.

---

D)Iertarea penalizarilor.

Art D.1 Nivelul de avertisment al unui membru poate sa scada, daca pe o perioada definita respecta regulile acestui forum fara sa fie nevoie sa i se adauge un nou avertisment.

Art D.2 Un membru la primul avertisment (Nivelul 1), va fi „iertat” dupa o luna de activitate in care respecta regulile. (A fi absent timp de o luna nu se ia in considerare). Daca acel cont nu e foarte activ, se vor considera un numar de 50 de posturi pana la expirarea primului avertisment.

Art D.3 Un membru la al doilea avertisment (Nivelul 2), va reveni la unul singur, dupa doua luni de activitate (sau 150 de posturi) conforma cu regulile forumului.

Art D.4 Un membru la al treilea avertisment (Nivelul 3) va trebui sa astepte 3 luni inainte sa poata redeveni activ pe forum (Nivelul 2)

Art D.5 In conformitate cu articolele D.2-D.4, un membru (cont) la al treilea avertisment va fi inactiv pentru 3 luni, dupa care va trebui sa demonstreze timp de alte 3 luni ca este in stare sa respecte normele forumului, inainte sa fie iertat „de tot”.

Multumim lui HarapAlb pentru actualizare, care este foarte binevenita. :)

<M1>