Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)
Sfera de oţel a lui dumitru.
Teodor Sarbu:
Sfera de oţel a lui dumitru.
Hai să complicăm puţin problema. Să zicem că introducem sfera de oţel nu în apă ci în mercur. Datele problemei rămân cele scrise de dumitru, densitatea mercurului o puteţi lua de 13546kg/m^3. Vă rog nu complicaţi problema cu lichide care udă paharul sau nu îl udă. Sper că aşa se zice şi acum. Ce se întâmplă? Vreau şi ceva calcule. Aş fi foarte fericit dacă ar interveni în discuţie şi dumitru.
virgil 48:
Ce consideri tu ca ar fi de calculat? Raportul dintre volumul imersat al sferei si cel de deasupra? Cred ca este prea
usor, sa nu se supere cineva! Am eu o intrebare pentru care nu trebuie calculat nimic.
Daca "arunci sfera lui dumitru" intr-o ipotetica planeta de apa lichida, se va scufunda pana in centrul planetei?
Nu va ocupati de miscarea de rotatie a planetei, nici nu stiu daca poate avea loc.
Electron:
--- Citat din: virgil 48 din Decembrie 02, 2011, 05:06:14 p.m. ---Daca "arunci sfera lui dumitru" intr-o ipotetica planeta de apa lichida, se va scufunda pana in centrul planetei?
--- Terminare citat ---
Depinde de viteza cu care e aruncata sfera si de dimensiunea "planetei".
O alta problema este existenta unei "planete de apa lichida", date fiind presiunea si temperatura spatiului cosmic in care se afla de obicei planetele, dar probabil ca nu te intereseaza astfel de ... "detalii".
e-
virgil 48:
Esti sigur ca raspunsul la intrebare depinde de viteza cu care e aruncata sfera si de dimensiunile planetei?
N-as vrea sa intram intr-o disputa, mai astept si alte pareri.
Cat despre posibilitatea ca o astfel de planeta sa existe, am putea incerca sa identificam factorii care s-ar
impotrivi si sa gasim eventual remedii(o atmosfera, viteza de rotatie redusa, distanta potrivita fata de un
soare?).Despre aceasta planeta am putea fi siguri ca este sferica, indiferent cum arata orizontul!
Electron:
--- Citat din: virgil 48 din Decembrie 02, 2011, 05:44:09 p.m. ---Esti sigur ca raspunsul la intrebare depinde de viteza cu care e aruncata sfera si de dimensiunile planetei?
--- Terminare citat ---
Da, sunt destul de sigur. O "planeta" mica si o viteza mare pot duce la strapungerea de la un cap la altul a "planetei". Vrei sa spui ca asa ceva e imposibil? Cam care ar fi argumentele tale?
--- Citat ---N-as vrea sa intram intr-o disputa, mai astept si alte pareri.
--- Terminare citat ---
Despre ce disputa vorbesti? Daca ai ceva argumente pentru a ma contrazice, te rog sa le prezinti. A ma contrazice fara argumente nu constituie o disputa, cel putin nu una relevanta pentru mine.
--- Citat ---Cat despre posibilitatea ca o astfel de planeta sa existe, am putea incerca sa identificam factorii care s-ar
impotrivi si sa gasim eventual remedii(o atmosfera, viteza de rotatie redusa, distanta potrivita fata de un
soare?).
--- Terminare citat ---
Am putea, de ce nu?
--- Citat ---Despre aceasta planeta am putea fi siguri ca este sferica, indiferent cum arata orizontul!
--- Terminare citat ---
Serios? Si pe ce se bazeaza aceasta siguranta a ta?
e-
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă