Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)
cresterea masei si densitatii relativiste cu viteza
florin_try:
Sa imaginam urmatorul experiment. Observam un corp de masa m ce se misca ultrarelativist in raport cu noi.
densitatea corupului din SR -ul meu va creste cu patratul coeficientului gamma.
La un monent dat, daca e viteza f. mare, densitatea ce o vad eu e asa de mare incit ar trebui sa colapseze la o gaura neagra.
Si totusi nu colapseaza. De ce? Well, pentru ca eu nu colapsez la gaura neagra! Privit invers: eu privit din SR-ul corpului apar ca ma misc f.f. repede si am densitate asa mare ca ar trebui sa colapsez la gaura neagra. Si totusi nu colapsez din frameul meu.
Cum intelegeti voi acest fapt? Cu siguranta trebuie sa fie o intrebare care a mai fost pusa.
florin_try:
In frame propriu obiectul are densitatea 1g/ml, si la aceasta densitate e lichid.
In frameul meu obiectul are densitatea 10^40 g/ml (sa zicem) deoarece viteza relativa a lui fata de mine e f. mare.
Vad eu din frameul meu obiectul a fi o gaura neagra sau il vad a fi lichid?
A.Mot-old:
--- Citat din: florin_ din Aprilie 04, 2011, 06:49:56 a.m. ---
Sa imaginam urmatorul experiment. Observam un corp de masa m ce se misca ultrarelativist in raport cu noi.
densitatea corupului din SR -ul meu va creste cu patratul coeficientului gamma.
La un monent dat, daca e viteza f. mare, densitatea ce o vad eu e asa de mare incit ar trebui sa colapseze la o gaura neagra.
Si totusi nu colapseaza. De ce? Well, pentru ca eu nu colapsez la gaura neagra! Privit invers: eu privit din SR-ul corpului apar ca ma misc f.f. repede si am densitate asa mare ca ar trebui sa colapsez la gaura neagra. Si totusi nu colapsez din frameul meu.
Cum intelegeti voi acest fapt? Cu siguranta trebuie sa fie o intrebare care a mai fost pusa.
--- Terminare citat ---
Imi place!Foarte bun experimentul tau imaginar........Sa vedem ce analiza putem face......Am acum o tema de analizat... ??? ;D
Mishulanu:
M-am gandit si eu la experimentul asta si cred ca exista niste limite pana la care se poate accelera un corp, care sunt mai mici decat nivelul ca care acesta ar colapsa intr-o gaura neagra. Cresterea relativista a masei este defapt cresterea energiei cinetice care este privita ca masa, prin echivalenta E=mc^2. Pentru ca acel corp accelerat sa colapseze intr-o gaura negra ar trebui ca energia cinetica sa se transforme in masa de repaus, adica acel corp sa se opreasca instantaneu in momentul colapsului, ceea ce cred ca violeaza niste legi ale fizicii.
Adi:
Intr-adevar, ca sa colapsese intr-o gaura neagra, trebuie sa aiba cea masa in sistemul propriu de referinta, nu in sistemul unui alt observator.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă