Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Ce e timpul pentru un foton?

(1/5) > >>

florin_try:
Din curiozitate postez si eu un pol. Sunt curios citi se incapatineaza (ca mine - maybe futil?) sa asocieze s,r, fotonului si apoi sa se intrebe ce e timpul pentru un foton ....

Punctul de vedere alternativ ar fi ca fotonul nu are s.r. si ca atare intrebarea insasi e fara sens. (ambele puncte de vedere au fost exprimate chiar in acest forum).

tavy:
Eu nu pot alege nici una dintre opțiuni. Din punctul meu de vedere poți defini pentru foton un S.R. numai că în respectivul S.R. nu există timp, nu că nu ar fi experimentat, pur și simplu nu există.
Să-ți spun altfel, în sistemele de referință obișnuite universul are, conform teoriei speciale a relativității, trei dimensiuni spațiale și o dimensiune temporală, în sistemul de referință al fotonului univesul nu mai are decât două dimensiuni spațiale și nici o dimensiune temporală. Dacă ne-am transforma în fotoni universul ni s-ar părea foarte ciudat (știu, forțez puțin cam mult, nu avem cum să ne transformăm în fotoni și mai ales, cum universul nu ar mai avea timp, nu am mai avea cum să gândim și în consecință nu am mai putea emite păreri cu privire la ciudățenia universului).

Adi:
Fotonul este o particula elementara punctiforma si ca pentru orice particula elementara se poate defini sistemul ei de referinta si in acel sistem de referinta expeimenteza timp, doar ca timpul trece ca si cum fotonul ar fi in repaus!

tavy:

--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 05:28:02 p.m. ---Fotonul este o particula elementara punctiforma si ca pentru orice particula elementara se poate defini sistemul ei de referinta si in acel sistem de referinta expeimenteza timp, doar ca timpul trece ca si cum fotonul ar fi in repaus!

--- Terminare citat ---
Pe mine ai reușit să mă bagi complet în ceață.
Există „particulă elementară punctiformă”? Nu mă refer că în undele teorii poate fi considerat punctiform.
Cum adică „timpul trece ca și cum fotonul ar fi în repaus”. Intr-un s.r. al fotonului fotonul nici măcar nu există.

Adi:

--- Citat din: tavy din Februarie 08, 2011, 06:20:01 p.m. ---
--- Citat din: Adi din Februarie 08, 2011, 05:28:02 p.m. ---Fotonul este o particula elementara punctiforma si ca pentru orice particula elementara se poate defini sistemul ei de referinta si in acel sistem de referinta expeimenteza timp, doar ca timpul trece ca si cum fotonul ar fi in repaus!

--- Terminare citat ---
Pe mine ai reușit să mă bagi complet în ceață.
Există „particulă elementară punctiformă”? Nu mă refer că în undele teorii poate fi considerat punctiform.
Cum adică „timpul trece ca și cum fotonul ar fi în repaus”. Intr-un s.r. al fotonului fotonul nici măcar nu există.

--- Terminare citat ---

Da, absolut toate particulele elementare sunt punctiforme, inclusiv fotonul. Desigur, le poti vedea ca unde pe o mai mare zona in spatiu, dar in fizica particulelor, mai ales la energii mari, precum in acceleratoarele de particule, ele se comporta perfect ca si puncte materiale cu masa si energie care respecta relativitatea restransa.

Desigur, in realitate nu exista particule, nu exista unde, ci doar cuante.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă