Eu înţeleg că un sistem este inerţial dacă orice corp îşi păstrează ordinul constant faţă de acel sistem de referinţă. Deci, este neinerţial dacă ordinul său este variabil (în ipoteza că darbuzianul este constant în ambele cazuri).
Nu pot sa ma pronunt despre validitatea acestor consideratii in modelul tau pentru ca inca nu mi-e clar modelul tau in care definitiile sunt neprecizate. In modeul actual aceste afirmatii sunt gresite. Un exemplu concret: in modelul actual, decizia daca un sistem e sau nu inertial nu depinde de traiectoria tuturor corpurilor fata de acel sistem de referinta.
Restul este asemănător modelului actual. (Dacă am înţeles bine la ce te referi.)
Nu, nu este asemanator deloc. Iti repet ca in modelul actual notiunea de sistem inertial nu este relativa la alt sistem de referinta. Ca atare, exprimarile tale despre "sisteme reciproc neinertiale" si toate celelalte in care vorbesti despre cum "un sistem de referinta este inertial fata de un al doilea si neinertial fata de un al treilea", sunt gresite fiind un non-sens in modelul actual.
În Fizica elicoidală există două feluri de inerţii, una datorată lancretianului (care implică constanţa ordinului) şi una datorată darbuzianului (care poate varia deşi ordinul este constant).
Sa notam primul fel "inertie de lancrentian" si al doilea "inertie de darbuzian", ca sa evitam confuziile pe viitor.
Daca am inteles bine, raspunsurile tale precedente se refera la "inertia de lancretian":
Iar două repere faţă de care mişcarea aceluiaşi corp are acelaşi ordin, sunt inerţiale, prin definiţie (în Fizica elicoidală, desigur).
Dacă mişcarea unui corp are ordine diferite faţă de repere diferite, înseamnă că reperele respective sunt reciproc neinerţiale.
Asa e, sau doresti sa faci si alte precizari, inainte sa primesti alte intrebari?
e-