Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Biologie

o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?

(1/15) > >>

night!:
Eu imi pot misca mana ( actiunea o fac eu prin vointa mea proprie ), eu pot respira ( dar nu mai e actiune facuta de mine ci de creier )
alt exemplu : sughit, actiunea nu e facuta de mine prin vointa mea, ci tot de creier si nu pot oprii acest lucru.

Deci pana la urma, cine detine controlul ?

Adi:
Salut si bine ai venit pe forumul nostru de stiinta! Intrebarea este interesanta. Eu vad cam asa. Eu si creierul meu nu sunt doua entitati complet disjuncte, ci au elemente comune si se suprapun. Nu stiu daca sunt chiar pur si simplu identice, caci eu sunt mai mult decat creierul meu, dar creierul meu face clar parte din mine.

Tu pari sa faci o distinctie intre constient si subconstient, dar atribui in mod gresit constinta Sinelui si subconstienta creierului. Decizia constienta, cat si decizia subconstienta (precum si decizia inconstienta) tot de creier este luata. Nu vad o concurenta intre mine si creier. Creierul face parte integranta din mine, iar fara creier eu nu as exista. Fara o mana da, dar fara creier nu. Constiinta sta in creier, nu in mana sau in bioenergie sau alte chestii.

In concluzie, sinele si creierul nu sunt suta la suta identice, dar se suprapun in procent mare, cam 80%, zic eu. Desigur, sunt curios ce zic si ceilalti si te felicit pentru intrebare, este una foarte buna.

night!:
daca ar fi sa`mi imaginez cam asa as vedea eu :

Corpul - o camera, creierul - un calculator si utilizatorul...creierul are grija de componente, de functionare ( exact ca si un calculator, utilizatorul nu se ocupa de asta ), dar miscarea, decizii de directie sunt realizate de catre noi ( utilizatorul ). De asemenea utilizatorul are acces atat cat il lasa sistemul de operare, multe optiuni si lucruri fiindu`i necunoscute si interzise

p.s. poate e o tampenie, poate atribui gresit, asa gandesc eu..si vreau sa stiu cum gandesc altii :-?

adrian:
Conform specialistilor, oamenii actuali sunt condusi, in luarea deciziilor si in actiuni, mai mult de creierul emotional (80%), caruia ii corespunde inconstientul (subconstientul), decat de creierul cognitiv-rational (20%), care este raspunzator de procesele constiente (constiinta).
Cele doua instante ale creierului sunt interdependente si fac schimb de informatii. In functie de cat de dezvoltata si perfectionata este constiinta (cunoaste si utilizeaza cat mai multe informatii corecte), se imprima sau se modifica in creierul emotional programe pe care le utilizeaza in actiuni si luarea deciziilor.

Cu alte cuvinte, suntem condusi de creier, dar, in mare parte, depinde de noi cum suntem condusi.

O zi senina sa aveti!

Adi:
Niight, adrian, multumim pentru completari. Mai sunt si alte opinii?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă