Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie

Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu

(1/3) > >>

Adi:
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-4644457-vintila-mihailescu-spunem-suntem-tara-europeana-drept-dar-comportam-comunitate-rurala-din-fundul-dobrogei.htm

Coesite:
Titlul artcolului/interview-ului mi se pare cel putin ofensiv...

Trecand peste acest aspect, sunt de acord cu un singur lucru din acel interview, imaginea taranului a fost deformata, parfumata si machiata sub titulatura artei romanesti.

Parere mea este ca, in momentul de fata ca si acum 200 de ani, suntem oarecum intr-o criza nationala. Nu sunt o nationalista convinsa dar mi se pare trist... Mi se pare trist sa inlocuiesti valori romanesti cu cele din alte tari doar pentru ca sunt mai cool. Toate Mall-urile sunt impodobite de Halloween dar nimeni nu spune nimic de Ziua Sf. Andrei sau alte traditii de acest gen.
Vorbeam in iarna, dupa o conferinta, la o bere, despre traditii si atunci am realizat ca noi avem unele dintre cele mai interesante povesti/mituri/obiceiuri din aceasta parte a europei.
Dar nu le promovam pe ale noastre pentru ca cele de peste Atlantic sunt un pic mai cool.

Este, sau a fost, nu mai stiu sigur, un program european ce se numea "Diversitate in Unitate", toti din UE tind sa isi conserve ce e al lor, sa il promoveze etc, noi inca suntem in euforia aceea de dupa 1990 cum ca ce e din afara e mai bun.

Adi:
Ehe, nu sunt de acord ca avem cele mai frumoase legende/mituri din aceasta parte a Europei. Si bulgarii au Miorita, si ei au Mesterul Manole si ei au si multe altele pe care nici nu le stim. Cu timpul mi-am facut parerea ca romanii stiu atat de putin despre Bulgaria, ca nu percep cat de asemanatori suntem de ei. Doar limba ne difera.

Coesite:
Eu nu vorbeam de Miorita si Mesterul Manole, astea nici nu le pot numii mituri ci ramasite ale propagandei comuniste.

Vrobeam de traditiile oarecum pagane pastrate in cultura romaneasca despre care nu inveti la scoala si nici nu auzi la stiri. Eu m-am plimbat mult prin locuri uitate de lume pe aici pe la noi si am auzit o groaza de povestioare foarte frumoase. Nu pot spune daca bulgarii au asa ceva, dar mi se pare destul de improbabil.

Electron:

--- Citat din: Coesite din Octombrie 06, 2008, 03:51:37 p.m. ---Vrobeam de traditiile oarecum pagane pastrate in cultura romaneasca despre care nu inveti la scoala si nici nu auzi la stiri. Eu m-am plimbat mult prin locuri uitate de lume pe aici pe la noi si am auzit o groaza de povestioare foarte frumoase.
--- Terminare citat ---
Puteti impartasi cu noi aceste povestioare ? :)

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă