Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie

datarea cu C14 corecta sau nu?

<< < (2/5) > >>

Adi:

--- Citat din: dublon din Septembrie 13, 2008, 09:52:40 p.m. ---Eu nu zic ca nu aveti dreptate..niciodata n-am zis, numai ca atunci cand sunt presupuneri (C14 constant)
nu prea inclin sa cred ca metoda e suficient de concludenta..si incerc sa aflu cat mai multe sa pot trage o concluzie...eu zic ca e fundamental sa stii cat de concludenta e metoda de masurare a varstei fosilelor cat si a pamantului ca sa poti face teorii de genu evolutinism si creationism.
Deocamdata pentru mine nu e suficient de concludenta...atata tot.
Pentru tine cat de concludenta e pe o scara de la 1-10?

--- Terminare citat ---

Nu C14 e constant, ci raportul numarului de atomi de C14 la numarul de atomi de C12 e acelasi pentru diferite tesuturi organice pentru orice moment in ultimii 20 de mii de ani. Cam asa inteleg eu. E concludenta 9.5, sa zic.

Pericolul este sa zici ca fiind aproximatia asta nu e corecta, cade tot rezultatul. Ei bine, nu e asa, ci modificarea ar fi mica, poate in loc de o varsta de 3000 de ani, ai citi 3100 de ani, in cel mai rau caz. Dar nu ca in loc de 3000 de ani ai citi 10.000 sau 300 de ani.

Evolutionismul si creationismul nu au treaba cu asta. Viata a inceput acum cateva miliarde de ani, iar pentru datarea varstei fosilelor se foloseste Uraniu, cred. Cu carbon 14 poti masura varste de cateva zeci de mii de ani cel mult, pentru ca timpul de injumatatire pentru carbon 14 este de cam 5000 de ani.

dublon:
de ce zici ca raportul de c14/c12 e constant? eu stiam ca ..cantitatea de izotopi C14 care se formeaza datorita razelor solare aplicate azotului din atmosfera N14 se considera constant si se formeaza aprox.10 kg pe an datorita acestui fenomen.
cat despre evolutionism si creationism eu zic ca are treaba....
teoria evolutionismului incerca sa fie explicata prin fosile...
pe cand teoria creationismului incerca sa o infirme ...in ultimul timp tot prin fosile

Adi:

--- Citat din: dublon din Septembrie 13, 2008, 10:28:03 p.m. ---de ce zici ca raportul de c14/c12 e constant? eu stiam ca ..cantitatea de izotopi C14 care se formeaza datorita razelor solare aplicate azotului din atmosfera N14 se considera constant si se formeaza aprox.10 kg pe an datorita acestui fenomen.
cat despre evolutionism si creationism eu zic ca are treaba....
teoria evolutionismului incerca sa fie explicata prin fosile...
pe cand teoria creationismului incerca sa o infirme ...in ultimul timp tot prin fosile


--- Terminare citat ---

Am explicat mai sus (aici) despre raporotul intre C14 si C12, nu despre cantitatea absoluta de C14. Ma voi mai documenta si mai revin. Fosilele au si ele diverse varste. Daca varsta depaseste vreo 20.000 de ani, deja datarea cu C14 nu mai este buna, trebuie mers la datarea cu alti izotopi.

ciprian_sa:

--- Citat din: Adi din Septembrie 12, 2008, 10:45:00 p.m. ---Datarea rocilor si deci a varstei Pamantului se dateaza cu alt izotop radioactiv, de uraniu.

--- Terminare citat ---
O mică precizare: seria uraniului este doar una din seriile radioactive folosite pentru a data rocile. Metodele de datare absolută cu ajutorul izotopilor radioactivi sînt foarte multe (U/Th, U/Pb, Sm/Nd, U/Th/Pb, Rb/Sr, K/Ar, Lu/Hf, Ar/Ar, etc). Pe lîngă toate acestea se mai adaugă şi procedee de datare cu izotopi stabili (O, C, etc.).

Adi:
Multumesc pentru completare. Asa este, este mai complex, pentru public trebuie spusa intai cea mai cunoscuta si folosita. Te mai asteptam cu comentarii.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă