Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie
datarea cu C14 corecta sau nu?
dublon:
As vrea sa ma ajute cineva sa inteleg cat de concludenta e datarea cu C 14...cat de corecte sunt estimarile varstelor fosilelor?
Adi:
Este foarte concludenta pentru a data varsta obiectelor de natura organica (fosile, mumii), dar o varsta de cam pana la maxim 20.000 de ani. Datarea rocilor si deci a varstei Pamantului se dateaza cu alt izotop radioactiv, de uraniu. Citeste site-ul Wikipedia, care descrie foarte detaliat si apoi vino cu intrebari precise relativ la ce nu intelegi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating
dublon:
Sunt cateva lucruri care ma intriga:
C14 sa fie constant- nu cred ca e relevant ca intro perioada de cateva zeci de mii de ani sa presupui ca,
cantitatea izotopului C14 sa fie constanta(razele solare care provoaca acest izotop sa aiba acelasi nivel constant, in plus mai sunt si activitatile vulcanice).
Alt lucru ar fi nivelul de CO2 care difera de la an la an.
Cum ar putea sa imi determine varsta corecta a unei plantecare a trait toata viata ei langa o autostrada aglomerata?
Adi:
--- Citat din: dublon din Septembrie 13, 2008, 07:26:27 p.m. ---Sunt cateva lucruri care ma intriga:
C14 sa fie constant- nu cred ca e relevant ca intro perioada de cateva zeci de mii de ani sa presupui ca,
cantitatea izotopului C14 sa fie constanta(razele solare care provoaca acest izotop sa aiba acelasi nivel constant, in plus mai sunt si activitatile vulcanice).
Alt lucru ar fi nivelul de CO2 care difera de la an la an.
Cum ar putea sa imi determine varsta corecta a unei plantecare a trait toata viata ei langa o autostrada aglomerata?
--- Terminare citat ---
Sunt intrebari foarte bune pe care ti le pui. Orice lucru in stiinta se bazeaza pe o serie de ipoteze, de presupuneri si apoi lucram in acel formalism. Totul e ca acele presupuneri sa fie tot mai aproape de realitate. De exemplu, in majoritatea problemelor de mecanica, ignoram frecarea, sau consideram un coeficient de frecare constant pe toata suprafata, desi el mai variaza din loc in loc.
Tot astfel, presupunerea ca in corpul fiecare substante vii raportul C14 la C12 este constant la un moment de timp in o anume arie geografica este foarte aproape de realitate, pentru ca toate acele plante si animale din un anume loc la un anume moment in timp mancau, beau si respirau din acelasi loc, deci ingerau aceeasi cantitate de carbon, care avea acelasi raport C14 la C12.
Acum intrebarea este cum variaza acest raport daca luam la un acelasi moment de timp diferite zone de pe Terra. As zice ca a spune ca raportul ramane la fel este o aproximare foarte buna, pentru ca atmosfera este omogena pe Terra.
Acum vine intrebarea cea mai grea, cat de buna este aproximatia ca in ultimii 5 - 20.000 de ani raportul acesta a ramas neschimbat? As zice ca si aceasta aproximare este foarte buna, pentru ca conditiile Terrei au ramas la fel.
Acum, asta e doar o ipoteza, o testam experimental. S-a masurat astfel varsta diferitelor vestigii istorice carora le stiam varsta si a dat cat trebuia. (de ex mumia faronilor care stim cand au trait). Astfel, s-a testat si validat metoda, prin multe masuratori ce au dat ce trebuie. Apoi, pentru obiecte de varsta necunsocuta, metoda iti permite sa calculezi varsta.
Legat de autostrada, autostrada are mai mult C02, dar acela cum e obtinut? Din arderea de petrol care cum e obtinut? Din vietatile ce au trait in trecut si au avut acelasi raport ca si azi. Deci oricum ai face, tot acelasi raport ramane. In plus, cu metoda nu calculam varsta de cativa ani, ci de cateva sute sau de cateva milenii.
E bine sa iti mentii spiritul critic si sa iti pui intrebari, e bine sa intelegi ipotezele, dar ai grija sa nu cazi in extrema cealalta sa spui ca nu stim nimic si metoda nu merge deloc. Ca orice masuratoare fizica, are o incertudine a rezultatului, care incertitudine trebuie cuantificata.
Si mai ales, ar fi interesant sa vezi cu ochiii tai un astfel de test facut si cum da varsta unei mumii corect. Eu nu am facut asta, dar mi-ar placea mult, daca as avea ocazia.
dublon:
Eu nu zic ca nu aveti dreptate..niciodata n-am zis, numai ca atunci cand sunt presupuneri (C14 constant)
nu prea inclin sa cred ca metoda e suficient de concludenta..si incerc sa aflu cat mai multe sa pot trage o concluzie...eu zic ca e fundamental sa stii cat de concludenta e metoda de masurare a varstei fosilelor cat si a pamantului ca sa poti face teorii de genu evolutinism si creationism.
Deocamdata pentru mine nu e suficient de concludenta...atata tot.
Pentru tine cat de concludenta e pe o scara de la 1-10?
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă