Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie

Mituri si Legende

(1/2) > >>

sumalan dorin:
 
 Salutari

Propun un nou subiect de discutie: mituri si legende.Deoarece consider ca ar fii interesant sa aflam cam ce mituri si legende mai daiune printre noi.Care este valoarea de adevar a unui mit sau a unei legende.Ce asemanari si deosebiri sunt intre miturile si legendele diferitelor popoare ,mijloacele de interpretare a miturilor.

1)Crearea Universului
 
2)Crearea Omului.

Ce spun miturile si legendele ?

Electron:
Te invit sa prezinti miturile pe care le cunosti tu deja, ca sa stie lumea cu ce completari se mai poate veni.

e-

vikingul:
Foarte interesant subiectul! Imi place enorm! In ultima vreme am citit foarte multa antropologie a religiei si mitografie comparata. Anu asta am inceput sa citesc din Eliade si vreau sa citesc intreaga lui opera, dar din pacate din lipsa de timp am lasat deoparte aceasta preocupare pt. lunile de vacanta. La vara sper sa continui.
Sunt foarte multe mitologii: sumeriana, egipteana, greaca, romana, nordica, celtica astea ar fi cele mai cunoscute. Ar fi interesant daca fiecare ar cunoaste mitologii cat mai diverse. De asemenea exista miturile si legendele fiecarui popor in parte, cum avem si noi  mitologia romaneasca cu moroi, zmei, capcauni, Muma Paduri, Martolea etc. Ar mai fi si mitologiile fantasy cum este cea din cartile lui Tolkien. Ar fi util sa specifici la care sa ne referim! Banuiesc ca la primele. Despre ele avem si o gramada de informatii.

vikingul:
Ce ma fascineaza la opera lui Eliade este ca dezvaluie matricea, schita fiecarei mitologii si aceasta schita este foarte asemanatoare la multe dintre ele. Hierofania, axis mundi, eterna reintoarcere, nostalgia pt. origini, toate aceste concepte se gasesc in marea majoritate a mitologiilor, mitologii ale unor popoare aflate la mari distante intre ele.

vikingul:
Nu mai discutam? Imi placea subiectul! Apropo, Sumi ce studiezi sau ai studiat?
Ca sa stimulez un pic discutia voi descrie crearea universului si a omului conform mitologiei sumerine. La inceput au fost doar doi zei: Tiamat (zeita apelor oceanice) si Apsu sau Apzu (zeul apelor dulci). Cele doua zeitati simbolizeaza apele primordiale (interesanta simbolistica asta a apei ca un element primordial pe care o regasim in multe mitologii). Din unirea lor a rezultat o noua generatie de zei, dar acestia isi atrag dusmania lui Apsu care vrea sa ii distruga. Astfel zeii mai tineri il intemniteaza pe Apzu sub pamant. Zeul Kingu o informeaza cu privire la acest lucru pe Tiamat, care trimite 11 monstri sa razbune intemnitarea lui Apsu. Zeul Marduk ucide cei 11 monstri, pe Kingu si pe Tiamat. Pe Tiamat o taie in doua si dintr-o bucata creaza cerul, din cealalta pamantul. De asemenea el creaza oamenii din lut amestecat cu sangele lui Kingu. Ceilalti zei decid ca Marduk sa devina regele lor si acesta primeste cele 12 tablite ale destinului.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă