Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie
Conexiuni cu trecutul. De unde venim?
07Marius:
--- Citat din: Sieglind din August 04, 2012, 01:12:47 p.m. ---Papirusul Rhind (sau Ahmes), găsit la Theba în 1858, demonstrează că vechii egipteni erau familiarizaţi cu sistemul de fracţii şi operaţiunile de calcul (Thoth era zeul scrisului şi al calculului!), mai mult, că ei cunoşteau o valoare aproximativă a lui π (256/81=3,16049…). Ingineria are la bază cunoştinţe matematice, cred eu, nu? Papirusul fusese copiat de respectivul scrib în sec.XVII î.e.n., dar era raportat la un document originar datând din vremea Regelui Amenemhat al III-lea (1860-1814 î.e.n.) din cea de-a XII-a dinastie (Regatul Mijlociu).
Ramses al II-lea a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a dinastii (Noul Regat) şi a domnit între 1279-1213 î.e.n.
Deci, vorbim de o civilizaţie cunoscută de noi, chiar dacă nu încetăm a ne minuna în faţa perfecţiunii.
--- Terminare citat ---
De acord, dar idea pe care am incercat sa o subliniez este ca egiptenii care au fost o civilizatie avansata si cunoscuta noua, nu a fost suficient de avansata ptr. a explica anumite "ciudatenii tehnologice" ceea ce ne duce cu gandul ca ar putea fi urmasii/mostenitorii unei civilizatii anterioare mult mai avansata decat cea egipteana.
--- Citat ---Acele „civilizaţii necunoscute”, pe care unii şi alţii le datează ca având vechime de 12.000 de ani – fără dovezi, ci aşa, ca să-i impresioneze pe cei mai visători – au ca punct de plecare nişte poveşti, hai, "povestiri"! E vorba de Atlantida, care apare în scrierile lui Platon, Critias şi Timaios. Dacă aş copia ca să postez aici TEXTELE originale, ţi-ai da seama că nu prea rezistă ca atestare istorică, la o analiză atentă.
--- Terminare citat ---
Nu stiu, poate. Interpretarile de vechime cred ca au cel putin 2 elemente de baza:
a) egiptenii nu erau capabili de asa ceva cu tehnologia de care dispuneau
b) corelatiile cu aliniamentul constelatiilor in acord cu pozitia sfinxului de ex. dar si a altor temple precum cel de la Angkor.
--- Citat ---Încă ceva: statuile de la Abu Simbel nici măcar nu erau socotite între "minunile lumii" de către antici. Îţi dai seama ce va fi fost Colosul din Rhodos! Din păcate, nu mai avem ce admira.
--- Terminare citat ---
Dupa cum am explicat in mesajul de mai sus, este o "minune" tehnologica...care nu poate fi inteleasa decat de cel care are idee de cum ar putea fi executat asa ceva.
--- Citat ---P.S. Despre cunoştinţele matematice şi performanţele inginereşti ale vechilor egipteni poţi afla mai multe din cartea lui Mario Livio, "Secţiunea de aur". Ţi-am mai zis cât de mult îmi place să-l citesc! :)
--- Terminare citat ---
Nu l-am citit, probabil ca ar fi o lectura interesanta. Ptr. cei care vor sa afle mai mult despre "minunile" tehnologice ale Egiptului antic, le recomand urmatorul material:
Revelation.of.the.Pyramids - disponibil full pe youtube
Sieglind:
Reiau:
Cât despre phi "încorporat" în piramida de la Gizeh, îţi recomand cu aceeaşi căldură lucrarea unui om de ştiinţă: Mario Livio, Secţiunea de aur!
Unde sunt DEMOLATE "teoriile" fanteziste, bazate pe speculaţii! Inclusiv cu privire la imposibilitatea ca vechii egipteni să fi dispus de "tehnologia" necesară construirii piramidelor!
Genul ăsta de demonstraţii, pe care AlexandruLazar l-a calificat excelent, succint ( so unlike me :P) mai sus: Filmul pe care l-ai arătat nu dovedeşte, propriu-zis, nimic, poate în afară de faptul că regizorul lui nu a aflat încă binecunoscuta regulă "corelaţia nu înseamnă implicaţie" merge mână în mână cu forma nocivă de pseudo-ştiinţă, aberaţiile grupului de dacomani protocronişti care ajung să coreleze cuvinte din limba română cu radicali de cuvinte (reconstituite) din Sumer!
Deci: Filmuleţele de pe youtube nu sunt dovezi ştiinţifice - şi dacă începem să argumentăm cu dintr-astea, nu cred că mai poate fi vorba de un dialog pe un forum de ştiinţă! Cel mult aş putea face comentarii cu privire la regizor(i) :D
Revelaţii, hmmm
... este virtual imposibil de demonstrat că Secţiunea de Aur nu apare în anumite artefacte egiptene atunci când proba e prezentată doar sub forma unor dimensiuni măsurate. Dar în absenţa oricărei alte dovezi, dimensiunile operei de artă sau ale planului arhitectural trebuie să fie astfel încât Secţiunea de Aur să sară literalmente în ochi, iar nu să fie îngropată atât de adânc încât să necesite o analiză foarte complexă pentru a se dezvălui. Aşa cum se va vedea ulterior, investigarea detaliată a mai multor cazuri mult mai recente a arătat că afirmaţiile existente în literatură cu privire la utilizarea Secţiunii de Aur sunt fără temei.
... Interesul mai recent legat de piramidologie a început probabil odată cu cartea îmbibată de religiozitate "Marea piramidă: Cine şi de ce a construit-o", publicată în 1859 de John Taylor. Acesta era atât de convins că piramida conţinea o mulţime de dimensiuni inspirate de adevăruri matematice necunoscute vechilor egipteni, încât a conchis că ridicarea ei a fost rezultatul intervenţiei divine.
... din păcate istoria a arătat că fascinaţia mistică a piramidelor şi a Numerelor de Aur poate fi mai puternică decât orice dovadă solidă. Argumentele prezentate de Petrie, Gillings, Mendelssohn şi Herz-Fischler sunt cunoscute de decenii, dar asta nu a împiedicat publicarea a numeroase noi cărţi reluând invenţiile legate de Secţiunea de Aur.
Pentru că nu pot reproduce un întreg capitol din cartea lui Mario Livio: "Sub o piramidă spre o stea-ndreptată" şi nici demonstraţiile de acolo relativ la teoriile legate de prezenţa pi şi phi, mă opresc aici.
AlexandruLazar:
Toate argumentele pe care le-ai prezentat sunt strict inferenţiale. O să las problemele legate de construcţie cuiva care se pricepe la asta (de vreme ce nu sunt inginer constructor, nu pot să spun cât e de evident că egiptenii nu aveau mijloacele necesare pentru a realiza efectiv construcţia); mai degrabă m-aş lega de problemele de măsurare, la care mă pricep ceva mai bine.
--- Citat ---Triunghiul pitagorean este una, dar de ex. in piramida de la Gizeh ai incorporat nr. de aur (phi) si PI intr-un mod in care nu lasa margine ptr. nici o speculatie.
--- Terminare citat ---
Nu mi-e foarte clar cum au incorporat numărul pi într-o construcţie care nu are vreo formă rotundă. În schimb sectiunea de aur lasă loc pentru foarte multe speculaţii. În primul rând cam toate piramidele din acea perioadă sunt relativ apropiate de această formă -- Marea Piramidă (presupun că la ea te referi când spui Piramida de la Gizeh?) e cea mai apropiată, dar nici celelalte nu sunt prea departe. Sunt oameni ca E. T. Bell care sunt de părere că asta nu e atât o coincidenţă, cât o limitare -- egiptenii nu aveau mijloacele matematice de a proiecta elemente cu triunghiuri de alte proporţii. Alţii, ca M. Rice, sunt de părere că asta trădează familiaritatea lor cu mijloacele matematice de acest tip. Oricum, niciunul nu a putut demonstra convingător nici că rezultatul a fost intenţionat, nici că a fost accidenta.
--- Citat ---Nu mai vorbesc de blocurile uriase de granit din incaperea centrala, perfect imbinate, perfect aliniate, perfect verticale si orizontale, in conditiile in care au fost "catarate" acolo...este ceva incredibil d.p.d.v. al preciziei.
Repet, acest lucru nu putea fi facut de cineva care nu avea acces la metode moderne de masurare, manipulare (zeci de tone un bloc) etc.
--- Terminare citat ---
Nu este deloc ceva incredibil dpdv al preciziei. Dimpotrivă, sunt exemple mult mai grozave în construcţii cum ar fi catedralele medievale vechi, care au fost realizate având acces la exact aceleaşi mijloace de măsurare. Firul cu plumb şi unghiul drept sunt suficiente pentru a atinge rezultatele pe care le povesteşti, şi cu siguranţă nu au primit îmbunătăţiri radicale între timp.
virgil 48:
Vedeti si o pagina din varianta extraterestra:
http://www.365days.ro/articol-1303-discurile-misterioase-de-la-bayan-kara-ula/
Nu afirm ca este vorba despre trecutul nostru sau al chinezilor, dar l-ar fi putut influenta.
Sieglind:
--- Citat din: virgil 48 din August 04, 2012, 05:21:32 p.m. --- Vedeti si o pagina din varianta extraterestra:
http://www.365days.ro/articol-1303-discurile-misterioase-de-la-bayan-kara-ula/
Nu afirm ca este vorba despre trecutul nostru sau al chinezilor, dar l-ar fi putut influenta.
--- Terminare citat ---
Ăştia au furnizat planul piramidelor? egiptene, mayaşe etc. - ca să fim în clar despre ce se discută aici.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă