Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie

Conexiuni cu trecutul. De unde venim?

<< < (27/27)

mircea_p:

--- Citat din: virgil 48 din Decembrie 02, 2012, 11:34:58 a.m. --- Adevarat, mircea,sumi, dar dovezile, demonstratiile, lucrarile de doctorat
 sau altele mai importante, nu le aduce nimeni aici, acelea trec mult pe
 deasupra noastra. De aceea mi se pare agreabil felul in care pune problema
 07 si nu cred ca afecteaza credibilitatea forumului. Noi, mai putem aduce si
 presupuneri, idei personale, cunostiinte incerte, pentru a le confrunta cu
 parerile celorlalti. Stiu ca pot fi considerat un adept al suetei pseudostiintifice,
 dar nu ezit sa imi mentin afirmatia. Depinde si de statutul pe care il doreste
 administratia pentru acest forum. Nu am analizat regulamentul cu atentie.

--- Terminare citat ---
Eu nu sant un "gardian" al forumului si nu mi-am pus problema credibilitatii sale.
Asa cum spui ceva mai jos, am oferit parerea mea, pentru a fi confruntata cu a celorlalti.
Si nu e vorba numai de pareri diferite ci si de perspective diferite. Priving numai dintr-un punct de vedere, poti fi inselat, mai ales cand esti atat de aproape ca nu vezi intregul. Uneori trebuie sa ne combinam perspectivele, subiectul poate fi prea extins pentru a fi curpins cu privirea.

Pana la urma e vorba de o alegere personala. Vrei sa faci cativa pasi inapoi sa vezi mai mult sau vrei sa te limitezi la vederea (agreabila) pe care te-ai fixat.
Poate nici nu as mai scrie despre asta, daca ar fi doar o problema de stiinta sau pseudostiinta. Din pacate avem nenumarate exemple de tiranii si dictaturi care s-au instaurat si consolidat abuzand de usurinta cu care oamenii accepta existenta unor presupuse conspiratii sau pericole, fara sa li se ofere nici o evidenta reala. E de ajuns, din pacate de prea multe ori, sa se spuna ca evidenta exista dar nu poate fi dezvaluita.
Intelegerea lumii in care traim, din cat mai multe puncte de vedere, ofera un instrument de evaluare a plauzibilitatii unor afirmatii, asa mi se pare. Acceptarea unor modele ca reale doar pentru ca sant atractive ar putea fi nefasta. Si nu ma refer la stiinta, unde mecanismele de control sant mult mai bune decat in viata sociala.

Putem manipula idei agreabile fara a fi nevoie sa le confundam cu realitatea. Mos Craciun tocmai a fost zarit deasupra New Yorkului de un pilot de avion si toata lumea se bucura. E un mod agreabil de a introduce o idee si de a ne bucura de sarbatori, participand cu totii intr-o "conspiratie". Problema este cand indreptam luneta spre cer sperand sa-l vedem pe Rudolf.

Revenind la filmul de la care a inceput discutia, am inteles ca respectivul a strabatut globul "in search of unique and unexplained findings".
Poate e doar o figura de stil. Altfel, ar suna ca in momentul in care a plecat la drum se astepta sa gaseasca lucuri neexplicate. Nu ar fi mai onest sa plece in cautarea de noi informatii despre trecutul omenirii? Si mai credibil?
Asa pare doar un epigon al lui von Däniken, cum a remarcat ariel55. Si din nou perspectiva ajuta.

07Marius:

--- Citat din: Sieglind din Decembrie 03, 2012, 01:37:16 a.m. ---Microorganismul raportat de echipa lui Venter este sintetic, în sensul că ADN-ul său este sintetizat, dar asta nu înseamnă că s-a creat o nouă formă de viaţă. Genomul lui este doar o copie însăilată după ADN-ul unui organism care există în natură, cu câteva mici ajustări aruncate ici-colo.

--- Terminare citat ---

Ciudat cum banalizeaza un specialist in domeniu (probabil) aceste lucruri sau realizari sa le spunem. Citeva ajustari aruncate ici-colo, pot face o diferanta majora in "ceea ce iasa", iar pe urma daca poti face ici-colo niste ajustari, ce ne ca impiedica sa facem mai "multe" ici-colo care sa faca diferenta? (intre o "mica" realizare si una "mare"?) Mie mi se pare o afirmatie menita sa linisteasca apele tulburate de unii in presa sau altundeva. Nu cred ca un specialist adevarat se lasa convins de aceasta banalizare.


--- Citat din: Sieglind din Decembrie 03, 2012, 01:37:16 a.m. ---La drept vorbind, oamenii de ştiinţă nu ştiu suficient de multă biologie pentru a crea viață. Deși Proiectul genomului uman a extins lista de poziţii pentru celule, nu există şi manualul de instrucțiuni de asamblare ca să se poată produce o celulă vie. Este ca și cum ai încerca să asamblezi un jumbo jet operațional după lista de piese – lucru imposibil.

--- Terminare citat ---

Sa acceptam aceasta realitate temporara. Modificarea genomului uman (si nu numai) este insa posibila si de-aici posibilitatile de a obtine "derivati" sunt practic nelimitate. Odata ce omul are posibilitatea de a manipula informatia genetica, cutia Pandorei a fost deschisa. Iar viteza cu care evolueaza lucrurile face posibil sa vezi evolutia stiintei "live", nu trebuie sa comprimi secole ca sa rezumezi rezultate, an de an apar lucruri noi si nu oricum, ci dupa legi exponentiale (similar cu legea lui Moore - http://en.wikipedia.org/wiki/Moore%27s_law).

Iar ca sa folosesc analogia data de autor, daca ai lista de piese si tehnologia de a fabrica piesele, cat timp iti va lua sa obtii un avion jumbo functional? Nu este imposibil, ci dimpotriva - chiar inevitabil.


--- Citat din: Sieglind din Decembrie 03, 2012, 01:37:16 a.m. ---So, relax ...  ;)

--- Terminare citat ---

Nu sunt agitat si nici alarmist, desi aceste realizari se pot folosi impotriva noastra. Patentarea genomului uman, reconstruirea virusilor sau mutatiile altora etc. nu cred ca sunt f. linistitoare pentru cei care realizeaza ce inseamna asta.
http://www.cassiopeiaproject.com/ViewClip2.php?type=mp4&track_number=6&Tape_Name=CFL

07Marius:

--- Citat din: mircea_p din Decembrie 03, 2012, 07:02:02 a.m. ---Putem manipula idei agreabile fara a fi nevoie sa le confundam cu realitatea. Mos Craciun tocmai a fost zarit deasupra New Yorkului de un pilot de avion si toata lumea se bucura. E un mod agreabil de a introduce o idee si de a ne bucura de sarbatori, participand cu totii intr-o "conspiratie". Problema este cand indreptam luneta spre cer sperand sa-l vedem pe Rudolf.

--- Terminare citat ---

Mircea, in general sunt de acord cu cele spuse de tine, sunt lucruri de bun simt si de buna credinta. Este foarte usor sa fi manipulat, dar acest lucru este valabil in ambele sensuri. Poti fi manipulat fie sa vezi/fie sa nu vezi anumite lucruri. Manipularea nu functioneaza doar intr-un sens (de ex. cei care imbratiseaza conspiratia UFO manipuleaza restul lumii ca sa vada lucruri care nu exista).
Vis-a-vis de conspiratii, din pacate aici nu sunt de acord, lumea - societatea umana este cladita pe imperii de conspiratii. Este in firea omului, de a obtine puterea, de a o pastra, de a o lua de la altii, de a se razbuna, etc. - iar toate aceste lucruri se fac cu conspiratii. Suntem inconjurati de ele, este tesuta societatea umana cu fir de conspiratii. De la cele din politica, din imperiile farmaceutice, cele ale energiei etc. si care transced granitele si deseneaza teritoriul in care noi restul, dansam zi de zi, pe muzica lor.


--- Citat din: mircea_p din Decembrie 03, 2012, 07:02:02 a.m. ---Revenind la filmul de la care a inceput discutia, am inteles ca respectivul a strabatut globul "in search of unique and unexplained findings". Poate e doar o figura de stil. Altfel, ar suna ca in momentul in care a plecat la drum se astepta sa gaseasca lucuri neexplicate. Nu ar fi mai onest sa plece in cautarea de noi informatii despre trecutul omenirii? Si mai credibil?
Asa pare doar un epigon al lui von Däniken, cum a remarcat ariel55. Si din nou perspectiva ajuta.

--- Terminare citat ---
Calatoria fiecaruia poate fi calauzita de diverse idealuri. Unii cauta aur, altii trecutul nostru, ...ar fi trist sa crezi sa unii cauta doar minciuni. Trecutul nostru este inca o carte deschisa si surprize pot oricand sa apara.

Nu sunt un adept orb al vreunui curent, oricare ar fi el - sunt insa pentru sapaturi, pentru investigatii, pentru cercetare si pentru aflarea adevarului. Dar, in acelasi timp imi dau seama ca lumea in general nu este pregatita pentru aflarea adevarului. Este ancorata in tot felul de hatisuri, de la cele religioase, in traditii depasite de vremuri, pina la rigiditate in abordarea unor subiecte care intr-adevar ies din perimetrul "comod" al lumii cunoscute.

Unii considera ca este nestiintific sa studiezi fenomenul UFO, pentru ca este o aberatie, conspiratie, minciuna in masa, manipulare sau sursa de facut bani pe seama prostilor.

Pacat, este un subiect cu adevarat fascinant si cred ca este unul care este in stransa legatura cu trecutul si cu viitorul nostru. As spune ca daca tii ochii inchisi indiferent de motiv, pierzi pana la urma spectacolul.

Multa vreme se credea ca omul nu poate sa zboare. Sa fi crezut altceva era la fel de nebunesc poate precum ideea de UFO astazi. Ceea ce va arat mai jos nu este o dovada in sprijinul UFO, este o dovada doar ca ceea ce crezi poate fi mult mai aproape de tine.


Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă