Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie
Conexiuni cu trecutul. De unde venim?
07Marius:
O intrebare care persista de mult timp si la care poate intr-o zi vom cunoaste raspunsul. Pe tot globul sunt prezente urme clare ale unei civilizatii stravechi care a posedat cunostinte avansate de inginerie, astronomie -discipline care par sa apartina mai mult prezentului decat trecutului.
Dar dovezile sunt coplesitoare si te pun pe ganduri, nu le poti ignora si nu se poate da un raspuns plauzibil dupa mine decat in 2 variante:
1. A fost cu mult timp in urma, o civilizatie avansata care din motive inca necunoscute (probabil un cataclism natural) a disparut si a lasat in urma "mostenitori" care si-au uitat trecutul. Expresia nu-mi apartine, dar imi place.
2. A existat o interferenta de natura extraterestra, o civilizatie care si-a trimis "mesagerii" - in misiuni de explorare a spatiului si civilizatia umana ar putea fi creatia lor sau oricum, rezultatul direct al interventiei lor pe pamant. Este posibil ca aceasta "punte" intre lumi sa nu fie rupta si sa fie pastrata si in prezent.
Argumente se pot gasi in abundenta ptr. ambele teorii. Fiindca tot se discuta aprins pe forum in diverse sectiuni, despre texte sacre (biblia), voi face o scurta referire si la acest aspect. Nu cred ca este strain textul din aceste carti de evenimentele de pe pamant din trecutul indepartat, dar este interpretat in mod defectuos ca rezultat al cunoasterii limitate pe care o avem, chiar despre trecutul nostru. Mie mi se pare ca este scrisa o istorie a civilizatiei umane metaforic, cu notiuni care s-au putut transmite verbal pe intelesul oamenilor cu o perceptie stiintifica redusa la minimum (in acord cu puterea de intelegere si exprimare a oamenilor din perioada neagra a istoriei. De aceea aceste intelesuri luate ad-literam din aceste texte sunt atat de anacronice in raport cu cunostiintele actuale.
Sa va dau un ex:
In conditiile in care ar avea loc o (mega eruptie vulcanica - si va avea loc o astfel de eruptie in viitor, intr-un interval de citeva zeci de mii de ani, in cel mai fericit caz) civilizatia umana asa cum o cunoastem va disparea. Nu mai vom avea electricitate, utilitati, ordine sociala, servicii sociale etc. ceea ce s-a intamplat in cazul uraganului Katrina va fi o nimica toata. Toate cunostiintele acumulate in mii de ani vor fi amenintate sa dispara. Texte tiparite, carti, CD-uri, suporturi magnetice etc. vor disparea in cel mult citeva sute de ani.
Vei putea lasa mostenire doar "legende" ptr. generatiile viitoare si eventual anumite "monumente durabile - ce pot dainui zeci de mii de ani" care insa vor duce cu ele "secretul" celor care le-au construit.
Aceste monumente nu sunt zgarie-norii ci constructiile megalitice. Un zgarie-nori se va transforma in praf in citeva sute de ani...
Sa va dau citeva repere interesante de inginerie antica:
http://www.ancient-wisdom.co.uk/easterisland.htm
sunt peste tot pe glob si au un singur lucru in comun: aceeasi tehnologie, aceeasi amprenta inginereasca - cu alte cuvinte aceeasi sursa. Pe tot globul, acum cca. 12.000 de ani in urma sau poate mai vechi...
Am un singur cuvant ptr. aceste lucruri: UIMITOR!
AlexandruLazar:
Filmul pe care l-ai arătat nu dovedeşte, propriu-zis, nimic, poate în afară de faptul că regizorul lui nu a aflat încă binecunoscuta regulă "corelaţia nu înseamnă implicaţie". Altfel:
--- Citat ---Pe tot globul sunt prezente urme clare ale unei civilizatii stravechi care a posedat cunostinte avansate de inginerie, astronomie -discipline care par sa apartina mai mult prezentului decat trecutului.
--- Terminare citat ---
Nu sunt deloc urme clare. Dimpotrivă, sunt altfel civilizaţii străvechi mult mai fragile (de exemplu babilonienii sau grecii) care aveau cunoştinţe de astronomie foarte avansate. Apoi, hai să fim serioşi, o civilizaţie atât de ultraavansată nu a putut supravieţui unui cataclism natural, şi nu a lăsat nicio dovadă scrisă? Îşi transmiteau informaţiile prin viu grai?
--- Citat ---Argumente se pot gasi in abundenta ptr. ambele teorii
--- Terminare citat ---
Hai să nu sărim peste paşii dintr-o argumentare logică ;D. Pentru început ai nişte argumente clare pentru existenţa unei astfel de civilizaţii? Unele bazate pe relaţii cauzale, nu pe corelaţii; nu e nimic neaşteptat la faptul că populaţii din regiuni distincte ale globului cunoşteau triunghiul dreptunghic, e o formă la care se ajunge cu uşurinţa dacă te uiţi fie şi numai la peretele unei colibe.
Sieglind:
Papirusul Rhind (sau Ahmes), găsit la Theba în 1858, demonstrează că vechii egipteni erau familiarizaţi cu sistemul de fracţii şi operaţiunile de calcul (Thoth era zeul scrisului şi al calculului!), mai mult, că ei cunoşteau o valoare aproximativă a lui π (256/81=3,16049…). Ingineria are la bază cunoştinţe matematice, cred eu, nu? Papirusul fusese copiat de respectivul scrib în sec.XVII î.e.n., dar era raportat la un document originar datând din vremea Regelui Amenemhat al III-lea (1860-1814 î.e.n.) din cea de-a XII-a dinastie (Regatul Mijlociu).
Ramses al II-lea a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a dinastii (Noul Regat) şi a domnit între 1279-1213 î.e.n.
Deci, vorbim de o civilizaţie cunoscută de noi, chiar dacă nu încetăm a ne minuna în faţa perfecţiunii.
Acele „civilizaţii necunoscute”, pe care unii şi alţii le datează ca având vechime de 12.000 de ani – fără dovezi, ci aşa, ca să-i impresioneze pe cei mai visători – au ca punct de plecare nişte poveşti, hai, "povestiri"! E vorba de Atlantida, care apare în scrierile lui Platon, Critias şi Timaios. Dacă aş copia ca să postez aici TEXTELE originale, ţi-ai da seama că nu prea rezistă ca atestare istorică, la o analiză atentă.
Dar ştii? de regulă pe net nu se citează textul ca atare, ci doar … interpretări mai mult sau mai puţin fanteziste.
Încă ceva: statuile de la Abu Simbel nici măcar nu erau socotite între "minunile lumii" de către antici. Îţi dai seama ce va fi fost Colosul din Rhodos! Din păcate, nu mai avem ce admira.
P.S. Despre cunoştinţele matematice şi performanţele inginereşti ale vechilor egipteni poţi afla mai multe din cartea lui Mario Livio, "Secţiunea de aur". Ţi-am mai zis cât de mult îmi place să-l citesc! :)
07Marius:
--- Citat din: AlexandruLazar din August 04, 2012, 12:10:57 p.m. ---Nu sunt deloc urme clare. Dimpotrivă, sunt altfel civilizaţii străvechi mult mai fragile (de exemplu babilonienii sau grecii) care aveau cunoştinţe de astronomie foarte avansate. Apoi, hai să fim serioşi, o civilizaţie atât de ultraavansată nu a putut supravieţui unui cataclism natural, şi nu a lăsat nicio dovadă scrisă? Îşi transmiteau informaţiile prin viu grai?
--- Terminare citat ---
Evident ca o civilizatie avansata are multe metode prin care sa-si transmita informatiile. Problema este ca dupa un cataclism major, metodele precise, uzuale, performante (ca cele din ziua de azi: internet, radio, TV, carti, educatie in scoli etc) se prabusesc intr-un timp relativ scurt pe scara istoriei (cca. citeva sute de ani) timp in care civilizatia avansata se stinge...
Este o ipoteza plauzibila dupa mine.
--- Citat ---Pentru început ai nişte argumente clare pentru existenţa unei astfel de civilizaţii? Unele bazate pe relaţii cauzale, nu pe corelaţii; nu e nimic neaşteptat la faptul că populaţii din regiuni distincte ale globului cunoşteau triunghiul dreptunghic, e o formă la care se ajunge cu uşurinţa dacă te uiţi fie şi numai la peretele unei colibe.
--- Terminare citat ---
Probabil ca sunt mai multe. Dintre acestea as putea spune ca anumite constructii vechi de mii de ani (unele estimate la peste 10-14.000 ani vechime nu "corespund" epocii respective.
De ex. statuia lui Ramses iasa in evidenta prin perfectiunea cu care a fost realizata. Simetria 3D este perfecta. Sisteme de masurare in 3D sunt recente (masinile de masurat in coordonate - http://www.microtop.ro/produse/masini-de-masurat-in-coordonate-stationare.html), precizia de prelucrare si sculele necesare ptr. a obtine astfel de suprafete 3D nu se pot realiza in prezent decat pe centre de prelucrare numerice (in 3D). Este evident ca egiptenii nu dispuneau de asa ceva.
La fel prelucrarile in relief in granit (ex. Obeliscul de la Karnak) de perfectiune demna de invidiat chiar si ptr. utilajele noastre de prelucrare din prezent este mai mult decat sfidatoare ptr. bunul simt, mai ales tinand seama de marimile impresionante ale constructiilor.
Imbinarea blocurilor de piatra dupa suprafete curbe si cu muchii/colturi ascutite intr-un mod impecabil ca precizie, in constructii amplasate pe continente diferite sau in mijlocul oceanului (Easter Island) te lasa cu gura cascata, fara sa mai precizez ca blocurile respective unele cantaresc peste 50 tone si au fost taiate/extrase din cariere de la mare departare fata de amplasamentul respectiv, unele urcate pe munte unde nici macar nu existau drumuri de acces ptr. utlilaje grele absolut necesare macar ptr. a le urni din loc. Sunt fapte ce nu pot fi contestate si nici explicate prin metode traditionale.
Amplasamentul precis al acestor locatii pe glob (http://www.ancient-wisdom.co.uk/egyptgeodesy.htm), in raport cu marea piramida de la Gizeh iti poate da iarasi de gandit...
Cert este ca oricine le-a construit a posedat cunostinte si tehnologie avansata care nu se potriveste cu puterea civilizatiilor vechi.
Triunghiul pitagorean este una, dar de ex. in piramida de la Gizeh ai incorporat nr. de aur (phi) si PI intr-un mod in care nu lasa margine ptr. nici o speculatie. Nu mai vorbesc de blocurile uriase de granit din incaperea centrala, perfect imbinate, perfect aliniate, perfect verticale si orizontale, in conditiile in care au fost "catarate" acolo...este ceva incredibil d.p.d.v. al preciziei.
Repet, acest lucru nu putea fi facut de cineva care nu avea acces la metode moderne de masurare, manipulare (zeci de tone un bloc) etc.
Sieglind:
--- Citat din: 07Marius din August 04, 2012, 04:07:22 p.m. ---
Probabil ca sunt mai multe. Dintre acestea as putea spune ca anumite constructii vechi de mii de ani (unele estimate la peste 10-14.000 ani vechime nu "corespund" epocii respective.
De ex. statuia lui Ramses iasa in evidenta prin perfectiunea cu care a fost realizata.
--- Terminare citat ---
Poţi aduce dovezi cu privire la datare? (10-14.000 ani vechime)
Şi în ce context dai ca exemplu statuia lui Ramses al II-lea? (dintr-o cu totul altă epocă)
Cât despre phi "încorporat" în piramida de la Gizeh, îţi recomand cu aceeaşi căldură lucrarea unui om de ştiinţă: Mario Livio, Secţiunea de aur (Povestea lui phi, cel mai uimitor număr).
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă