Educaţie şi cercetare > Cercetare

Cercetarea romaneasca pe butuci?

(1/3) > >>

Adi:
O emisiune video la TVR despre cercetarea romaneasca, care ar fi pe butuci.

http://tvr.ro/stiinta.php

AlexandruLazar:
Chiar este pe butuci. Până în 2007 inclusiv lucrurile au mers, în principiu, spre mai bine -- în 2006 şi 2007 bugetul a crescut considerabil şi s-au putut realiza ceva proiecte şi dotări. Odată cu venirea guvernului Boc fondurile au fost masiv tăiate (cu aprox. 70-80% în primul an, nu mai ştiu cifra exactă -- oricum, bugetul a rămas la ceva mai puţin de o treime), după care anul trecut cea mai mare parte a proiectelor de cercetare naţionale au fost sistate.

E un cerc vicios din care nu se poate ieşi fără investiţii majore. Niciun specialist tânăr nu e dispus să lucreze pe un salariu care e practic la limita subzistenţei (1200-1300 de lei e o bătaie de joc în conditiile în care chiria într-o zonă unde nu îţi e teamă să te intorci noaptea de la muncă e cel puţin 8-900 de lei), şi nici nu poţi dota un laborator de cercetare din lături. Pe de altă parte, resursele umane disponibile si resursele tehnice puse la dispoziţie sunt printre principalele criterii de evaluare la acordarea proiectelor de cercetare, deci automat se acordă tot mai puţine proiecte, iar din lipsă de specialişti şi de dotări, rezultatele sunt tot mai slabe.

Adi:
La sfarsitul emisiunii ei zic ca va avea loc un protest al cercetatorilor peste cateva zile.

AlexandruLazar:
Au mai fost şi înainte dar n-au primit cine stie ce mediatizare. Din păcate cercetătorii sunt puţini şi răspândiţi prin toată ţara, un asemenea protest nu adună foarte multă lume.

Adi:
Am fost dintotdeauna un adept al acordarii de fonduri pentru cercetare. Totusi, trebiue sa recunoastem ca desi guvernul PNL a a marit fondurile, nu a luat masuri clare ca granturile sa fie evoluate de straini (nu de romani!). Abia acum Funeriu a dat legea asta. Si de aia "e idolul" meu, asa cum a zis Tavvy. Eu unul nu am incredere in romanii din Romania. Deci acum sunt bani putini, dar se face reforma structurala, se pun regulile cum sa se imparta banii si apoi cand va creste iar economia si vor fi bani mai multi, se vor imparti mai corect decat pana acum.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă