Educaţie şi cercetare > Cercetare

"Este un act patriotic sa nu te intorci in tara pana aceasta nu se schimba"

(1/9) > >>

Adi:
http://www.gandul.info/supliment-scoala/este-un-act-patriotic-sa-nu-te-intorci-afirma-cercetatorul-cristinel-diaconu.html?6456;2416679#comments

Citatul relevant: "E un act patriotic să nu te întorci, până când lucrurile nu sunt cum trebuie. Concepţia mea despre România s-a schimbat mult. La început mă gândeam duios la România, ca fiind ţărişoara mea aflată la un colţ al Europei. Acum sunt mult mai exigent. E un stat în UE, care are fonduri europene, libertate de mişcare şi tot ce trebuie. Ajut cât pot România, fac seminarii, atrag studenţi români la DESY, dar aştept rezultate."

Pe domnul Cristinel Diaconu il cunosc personal ... prin email. Am interactionat mult, de la o pagina pe net a dumnealui am luat ideea cu prezentarile de fizica la scolile din tara, unde am tinut 7 in decembrie 2007. Tot dumnealui m-a pus in contact cu BBC Romania, la radio, pentru care am comentat deja vreo 5 stiri pana acum, iar una chiar acum sambata si duminica, la Magazin Stiintific, la radiourile care preiau stirile de la BBC. Insa tot dumnealui mi-a sugerat sa investesc in cercetare, nu in popularizare, caci intai trebuie sa ajungi undeva sus, ca sa poti schimba. Dumnealui a ajuns destul de sus, este co-spokesperson (conducator) al unui experiment de fizica particulelor cu multi cercetatori in ordine, iar un articol in Gandul va avea mai mult impact decat toate articolele mele de fizica particulelor in care am spus constant: Romania nu e inca CERN, haideti sa incurajam Guvernul sa analizeze ipoteza. Pe de alta parte, daca il ascultam pe domnul Diaconu ad literam, nu ar mai fi existat forumul acesta, situl StiintaAzi.ro, stirile mele de la Stiinta.info, podcastul de la Stiinta.info, concursul de eseuri. E nevoie de toate. The more things you do, the more things you can do, zice un citat. Si l-am urmat frumos si sper sa invat si mai multe si sa nu neglijez si cercetarea.

Dar destul cu paranteza, ce parere aveti de cercetarea romaneasca, ce parere aveti de acest interviu cu domnul Diaconu?





Adi:
Legat tot de posibila repatriere a romanilor care muncesc in strainatate, cu mentiunea ca articolul se refera la romanii simpli, la muncile de jos sau medii, ce au plecat in Italia, Spania si alte tari din Europa, si care ar putea sa revina in tara pe masura ce economia acestor tari stagneaza, dar a Romaniei creste, la fel ca si salariile. Atentie, are foarte foarte foarte multe comentarii, dovada ca subiectul este unul de interes, mai ales acum in campanie electorala, cand Guvernul incearca sa convinga ca Romania are potential. Desigur, ca odata ce vin mai multi in tara, va creste si mai mult. Dar trebuie sa se sacrifice unii acum. Eu voi veni peste ani si ani, poate, cand va fi pusa la punct deja, vorba domnului Diaconescu. Pana cand Romania nu intra in CERN, Romania nu ma merita. Am simtit asta mai de mult. Dar de acum domnul Diaconescu a exprimat foarte bine. Pana una alta, ajut si de aici din afara chiar mult mai mult decat cei din tara. In plus, si invat din asta si raman si eu cu ceva. Dara gata si paranteza aceasta.

Iata articolul, ce ziceti si de el?
http://evz.ro/articole/detalii-articol/804263/Se-pregatesc-romanii-pentru-o-repatriere-masiva/

ionut:
  Buna,
   Eu personal vreau sa ma intorc in tara dupa ce termin doctoratul si inca un post-doc, dar nu invinuiesc pe nimeni care ar alege contrariul. Cel mai important motiv pentru care vreau sa ma intorc in tara sunt familia si prietenii. Stiu cum se lucreaza in Romania in cercetare pentru ca inainte sa plec la doctorat am lucrat 2 ani si jumatate la un institut din Magurele. Climatul de lucru este inca foarte apasator, neprielnic pentru cercetare. Vreau sa mai astept cativa ani pentru ca mai multi dintre colegii mei sa se intoarca. In mai multi este mai usor sa induri anumite chestii. Oricum, si daca ma voi intoarce sa lucrez in tara, asta nu inseamna ca nu pot pleca iarasi. In ziua de azi mobilitatea persoanelor este din fericire foarte mare.
   Mentin un contact foarte strans cu colegii mei din Romania, si pot sa va spun ca chiar daca situatia financiara s-a imbunatatit foarte mult, mai raman inca multe neajunsuri. Rea vointa, coruptia si dezorganizarea sunt cateva dintre aceste neajunsuri cronice ale cercetarii romanesti.

ionut:
   Am uitat sa raspund la tema topicului. Cred ca este un act patriotic sa-ti face treaba bine oriunde ai fi. Daca faci asta in tara sau in strainatate, nu cred ca tine de patriotism ci mai mult de motive personale sau de motive care nu au a face oricum cu loialitatea fata de tara. Multi au plecat in strainatate din cauza sistemului sau a mediului in care traiau si lucrau, si apoi au fost invinuiti ca nu sunt patrioti, ca au cedat lupta. Ei bine, uneori este imposibil sa castigi aceasta lupta de unul singur, cel putin pentru moment. Asa ca e mai bine sa pleci, si asta nu cred ca e lipsa de loialitate fata de tara.

Adi:
Buna Ionut, de acord cu ce zici tu. Si eu zic ca am facut foarte multe pentru tara chiar fiind in straintate. De fapt, daca as fi fost in tara nu as fi putut sa le fac, pentru ca ar fi trebuit sa fac chestii mici sa supravietuiesc. Dar asa, avand salariu strain, din timpul liber am putut face concursul de eseuri, traduceri de articole, articole simple, forumul, siteurile si asa mai departe. Ar fi frumos sa faca asa tot mai multi doctoranzi romani din straintate si din tara si usor usor se va schimba si tara.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă