Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria probabilitatilor - oameni si istoric

Creat de Adi, Iulie 07, 2009, 10:45:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Am creat aceasta sectiune de matematica la sugestia lui Dendros. Sper sa fie populata cu discutii. Ca sa incep discutia, cum pe mine ma pasioneaza istoria stiintelor, iar teoria probabilitatilor joaca un rol decisiv in stiintele naturale, as mentiona ca teoria probabilitatilor a fost format in 1654 de Blaise Pascal in Franta. Haideti sa vedem unde duce de aici discutia ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

#1
Eu vreau doar sa mentionez ca sunt deschisa la intrebari din domeniile analiza, algebra, geometrie (euclidiana si hiperbolica), topologie (notiuni de baza) si metode numerice (metode prin care cu date din masuratori aflam relatia dintre masurile fizice implicate in masuratoare).


Adi

Am corectat titlul, scrisesem gresit "probabilitatilor". In general am vazut ca se cauta rezolvari la probleme de matematica. In plus la noi pe forum putem scrie in Latex formule. Numai voluntari sa fie care sa raspunda la intrebari de mate ce le pun elevii, daca vor pune aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Dendros

Buna ziua. Ma bucur ca au fost create acele sectiuni. Cand am propus asta, m-am gandit ca sunt utile, chiar daca nu sunt atat de populare ca alte subiecte, si chiar daca nu se va prea posta, tot merita, fie si daca si un singur user ar fi interesat de aceste subiecte, si astfel ar avea unde sa discute. Succes!

Adi

Mersi mult de sugestie, am pus si ceva articole de matematica care erau la alte sectiuni. Usor usor vor fi populate si acestea ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

Apropo de acest topic, am citit cu ceva timp in urma o carte: "Partida neterminată. Pascal, Fermat şi scrisoarea din secolul al XVII-lea care a creat lumea modernă" chiar despre istoria teoriei probabilitatilor. De fapt ea a aparut in urma unei corespondente intre Pascal si Fermat.

"Să presupunem că doi oameni pariază pe aruncarea unei monede, stabilind că potul îi revine celui care câştigă trei aruncări din cinci. Dacă partida se întrerupe când unul din jucători conduce cu doi la unu, cum trebuie împărţit potul? Această problemă i-a pus-o, în secolul al XVII-lea, un cavaler francez lui Blaise Pascal. La rândul lui, Pascal i-a prezentat problema lui Fermat, iar din schimbul de scrisori dintre cei doi mari matematicieni s-a născut teoria probabilităţilor. Era pentru prima dată când oamenii puteau afla ceva despre viitor – care până atunci se credea că ţine în întregime fie de destin, fie de hazard."

Interesant. Si mai ales implicatiile descoperirii ei. Si inca un lucru interesant, aflat tot din carte, ca Pascal si Fermat, desi au dialogat mult prin scrisori, ei nu au apucat sa se intalneasca niciodata. Sngura data cand au stabilit o intrevedere, nu s-au mai intalnit, pt ca Pacal s-a imbolnavit grav.

zec

Intradevar in aceea perioada a fost pusa in discutie aceasta teorie si Fermat cu Pascal au incercat sa aduca primile notiuni.Din punct de vedere fundamental ea sa dezvoltat in secolul al 19-lea.Mari matematicieni care au adus contributii importante teoriei au fost Laplace, Cebyshev,Bernoulli,Gauss,Borel,Kolmogorov,Markov si alti.
Problemele fundamentale ale acestei teorii au implicat explicatia unor notiuni precum hazardul din punct de vedere matematic.Legile probabilitatilor si definitia acestei teorii din punct de vedere axiomatic avea sa apara tarziu in secolul 20 realizate de Kolmogorov.Legea numerelor mari a fost realizata de Cebyshev.Markov a studiat teoria din punctul de vedere al modificari proceselor si a creat asa numitele serii Markov.
Ca sa simplific aceasta teorie sa dezvoltat si a crescut odata cu cresterea celorlalte domenii.Ea implica mai multe notiuni de analiza matematica decat de algebra si una din teoriile importante din analiza este teoria masurii care aduce contributii importante intrucat notiunea de probabilitate implica existenta unui camp de probabilitati in care fenomenele trebuie sa respecte anumite legi.Astfel ca de la definitia data de Fermat ca fiind raportul dinte evenimente favorabile supra cele posibile ea sa schimbat in o functie pe care de obicei o notam cu p(x) si e definita de la un camp de probabilitati care e asociat cu un spatiu topologic dar cu o idee de masura cu valori in [0,1] ,mai concret oricarui multimi ii asociem o valoare pozitiva in intervalul [0,1].Ideea de eveniment e asociata cu o multime din acel camp.Teoria sa extinde cu statistica oferind explicatii concrete asupra proceselor si fenomenelor cu valori statistice.