Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

A Treia Cale

Creat de ion adrian, Martie 17, 2014, 12:05:19 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

princehansolo

Citat din: atanasu din Octombrie 06, 2022, 11:49:34 AM
In articol se fac rferire si la experimentul Stocton cu o duraa de 2 ani teminat recent si  pe care cred ca l-am referit anterior la aceasta tema
Respectiv prin intermediul programului, 125 de rezidenți au primit 500 USD pe lună, începând cu februarie 2019.
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că programul nu a descurajat oamenii de la muncă și a nivelat volatilitatea veniturilor, a îmbunătățit rezultatele sănătății și a scăzut anxietatea și depresia în participanții.
...
Asadar un experiment reusit care emonstreaa viabilitatea prgramelor de tip UBI si desigur ca-l face apt pentru a fi un adevarat pilon economic principal al Caii a treia.
...
Deci nu se pun probleme pentru descurajrea muncii dar in schimb in Alaska s-a ajuns pana la ideea de redeventa desigur inca empiric si nu teorertic ca in Teoria social - economica propusa de mine si care cu drept cuvant se anunta a fi revolutionara si demna de un Nobel in stiinte politico-economice. :) Sa nu mai fim prea modest, alaturi de amicul Ion Adrian i
Poate este greșit din partea mea să las împreună citatele. Dar vreau să spun că punctul comun din propozițiile citate au ca chestie comună banii. Indiferent că este vorba de bani primiți ca și recompensă pentru munca depusă sau ca dividende pentru bogăția unei regiuni geografice la care aparții prin naștere. Poate ideile astea merită un Nobel, dar mie mi se pare că cei care au tiparnița de bani pot "cânta" iar ceilalți vor "juca" în funcție de cum li se cântă. Care-i diferența dintre cum este acum și viitorul Căii a Treia?
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#211
@ION ADRIAN ,
Fiind acest fir deschis de tine ca sa nu mai deschid eu unul nou in numele tau copiez aici ceva ce ai scris tu (si te aprob) undeva in acest virtual destul de enorm, referitor la cum te confirma unii mai importanti financiar dupa zeci de ani.
Eu te-am confirmat si cred ca si completat cu folos, mai repede macar pe acest fir.
Asadar scrii:
[b"]Ma bucura ca totusi imi sunt suficienti 30-40 de ani ca sa-mi fie promovate ideile mai deosebite i de altii mai importanti .
Sa explic: dupa decembrie 1989 in aglomeratia de impostura, securism, kgbism  mafiot si gru-ist criminal, am scris si am spus pe unde puteam ca atunci cand un cetatean, in speta roman nu se mai regaseste in nici-un fel in politica nociva daunatoare si antiumana a tarii sale si nu se poate corecta drumul nici prin alegeri libere, solutia este sa renunte ca protest absolut, la cetatenie si daca ar intelege si ar face multi asta, efectele ar fi formidabile odata ce s-ar afla in media despre respectivul gest.
Multmesc dle OLEG TINKOV !"
[/b]

Virgil

#212
Este si asta  o cale, dar a deznadejdii, cand renunti la tot si pleci din tara. Pe multi ii bantuie aceste ganduri, dar suntem legati de neamuri, prieteni, si bunuri materiale la care nu putem renunta dupa o viata de asteptari. La noi asteptarea unor vremuri mai bune a devenit un mod de viata pe care greu il mai poti schimba la anii nostri cand acomodarea, limba, obiceiurile si neamurile au devenit niste ancore greu de ridicat. Si apoi nu stiu cu ce este mai bun cel care pleaca decat cel care indura, poate ca este mai usor adaptabil la o lume noua in care nu te asteapta nimeni pe termen lung cu bratele deschise. Am nepoti prin alte tari plecati de tineri si si-au facut rosturile lor, dar ca sa pleci la batranete, este mai greu decat ca sa ramai intr-o tara binecuvantata doar pentru impostori si hoti. Se spune ca tara noastra este "Gradina Maicii Domnului", dar este doar pentru preoti, politicieni, magistrati si bugetari de lux.

atanasu

Nu Virgil eu ma refer la  calea revoltei absolute dar cea pasnica adica cea   pe care o alegi cand calea democratica nu mai functioneaza si esti  atras de gesturi extreme si violente cum ar fi topor, ciocan,  revolver, mitraliera, dinamita etc !

atanasu

Ia uitati-va la bsarabeni ca ne-o iau inainte:
Venitul de bază necondiționat (UBI). Este oare posibil UBI în Moldova?
https://platzforma.md/arhive/390353 .
Si-l citeaza chiar si pe Charlier un precursor important  care la 1848 scria  "Solution du problème social ou constitution humanitaire" si voi cita si eu ele scrise despre acest precursor in lurarea publicata mi mult aici :

"In timp ce Karl Marx incheia Manifestul Comunist intr-un alt cartier din Bruxelles, Joseph Charlier  a publicat tot acolo  o carte scurtă intitulata "Solution du problème social ou constitution humanitaire (1848)". Inspirat probabil de Fourier si de scoala sa, el a vazut dreptul egal la proprietatea asupra pamantului ca fundament al unui drept neconditionat la un anumit venit. Sub etichetele ,,minim" sau ,,revenu garanti" si ulterior ,,dividende territorial", el a propus acordarea pentru fiecare cetătean a unui drept neconditionat la o plată trimestrială (ulterior, lunară) a unei sume stabilite anual de un consiliu national reprezentativ, pe baza valorii de inchiriere a tuturor bunurilor imobiliare.( o idee foarte intersanta)
Nivelul acestui dividend va fi de asa natura incat ,,statul va asigura paine tuturor, cu exceptia trufelor"(aici apare ideea esentiala pe care nu o inteleg cei care  azi promoveaza UBI si anume ca acesta suma nu poate fi calculata dupa nevoi ci dupa posibilitatile economice, ca orice renta. 
Cat despre efecte, Charlier spune:,,Fără îndoială, prin ridicarea si imbunatatirea starii materiale a maselor, implementarea unui venit minim garantat va face oamenii mai selectivi in alegerea ocupatiilor lor; dar, deoarece această alegere este de obicei determinata de prețul fortei de muncă, industriile in cauza vor trebui sa ofere lucratorilor lor un salariu suficient de mare pentru a compensa inconvenientele implicate."
Prin urmare, schema propusa ,,va avea drept consecinta imediata o remuneratie reparatorie pentru aceasta clasa de paria condamnati in prezent la mizerie ca recompensa pentru munca lor suparatoare si utila".  Credenm ca este o idee cu adevarat revolutionara si nu ca cea marxista creatoare de dictatura.
Charlier scrie ca propunerea sa ,,este singura solutie rationala si justa care ar trebui data problemei sociale, si mai spune totodata ca in epoca astfel de adevaruri nici nu le doresti si nici nu indrăznesti să le infrunti."

Virgil

Si la noi se aplica UBI mai pe romaneste PSP adica pensii speciale, si a inceput cu magistratii, parlamentarii, aparatul de stat, si urmeaza primarii si prefectii in curand. Pentru restul populatiei se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2500 ;  :'( :'( :'(

atanasu


atanasu

O sa rec ca un fel  punt mai final mi conclusiv cele scrise pentru Virgil p un topic de fizica:

@VIRGIL.
Si pentruca am atins pe acest fir subiectul Calea a treia si intrucat consider ca si UBI, consecinta logic-economica a aplicarii acestui mod de productie al Caii a treia, dar care azi se trateaza in occident  si peste tot in lume in mod separat, probabil nedorindu-se sa se recunoasca existenta posibila a unui al treilea mod echitabil de productie, mai adaug ceva ca sa inchei cam ce doream sa mai spun si nu stiu daca nu chiar am spus-o deja :
Aceasta renta UBI poate fi privita in consecinta Caii a treia in stilul Thomas Paine din sec 18 adica ca o despagubire datorata de societate care foloseste resursele naturale si ale celor lipsiti total sau partial de dreptul lor la folosirea si uzufructul acestor resurse naturale, datorita unei evolutii istorice care imediat dupa Comuna primitiva cand resursele erau un bun natural comun si doar conflicte locale ca intre animale, eventual ghidau accesul, dar nu ideea de proprietate privata asupra resurselor naturale, resurse care au fost privatizate odata cu trecerea spre sclavagism in consecinta desvoltarii fortelor de productie a cresterii populatiei pe teritorii stabile chiar statale,  lucru ce se continua si azi pe tot globul.
Calea a treia ar trebui sa fie implementata universal si acest aspect este unul care face din globlizare o ncesitate care insa depinde de  "fata foii de hartie dialectica"  daca este ea promotoare  a binelui cristic sau  a raului diavolesc
Evident ca montantul UBI nu depinde de criteriul filantropic sau social al unor nevoi ca in teoria comunista-marxist -leninista ci de realitatea si calculul economic despre care deja am vorbit pe larg si care revine de rezolvat celor care ar implementa acest nou mod de productie.
Observam ca pana la realizarea acelei globalizari universale se poate aplica cu anume corectii economice  si la nivelul unor regiuni cum ar fi UE sau USA sau alte uniuni statale si desigur ca in ultima situatie si la nivelul unui stat.


Virgil

Atanasu;
Desigur ar fi bine ca fiecare cetatean sa se bucure neconditionat de bogatiile naturale ale tarii sale, insa statul este constient ca nu orice cetatean are nevoie de aceste venituri ci numai o categorie nefavorizata a societatii, motiv pentru care plateste ajutoare sociale care sunt corelate cu posibilitatile economice ale tarii respective. Daca prin lege ar trebui sa imparta o renta din aceste venituri la toata lumea este posibil ca sa nu mai poata asigura acele ajutoare sociale, si atunci ar trebui sa creasca anumite taxe, asa cum la noi statul vrea sa introduca o "taxa pe Soare", celor care beneficiaza de panouri solare. Cheltuielile statului pentru educatie, invatamant gratuit, sanatate, pensii de handicap, si o multime de cheltuieli pentru aparare, ordine publica, administratie, aparatul de stat, justitie, etc. toate acestea sunt cheltuieli neproductive, dar in mare parte absolut necesare, pe care bugetul de stat de multe ori nu le poate sustine. Imaginati-va cati bani se cheltuie cu justitia si cu puscariile in fiecare tara, si toate aceste cheltuieli sunt din cauza lipsei de educatie sociala corespunzatoare.
Cred ca o societate moderna, ar trebui sa se bazeze pe computerizarea redistribuirii veniturilor inclusiv cele naturale astfel incat sa fie eliminat subiectivismul clasei conducatoare din aparatul de stat.
Calea a treia dupa parerea mea poate fi o optiune pentru fiecare tara, in functie de bugetul ei, dar nicidecum in secolul nostru, incarcat de impostura, agresivitate si hotie. Atat timp cat miliarde de oameni traiesc in saracie si incultura, in toate continentele lumii, pana si in Europa zilelor noastre, grea speranta ca cea de a treia cale sa devina aplicabila, cand marile puteri ale lumii se pregatesc pentru razboi.

atanasu

Eu discut in cadrul unor legitati asa cum in fizica discuti in cadrul legilor naturii pe care le ai la dispozitie si tu imi raspunzi intrun registru unde joaca oportunisme . Nu putem sa ne intelem astfel .
Inearca sa depasesti acest mod de gandire conitiont de educatie si scoala si considera ca vorbim despre niste legi economice Si ca sa intelegi ce iti spun sa stii ca de maine imi platesti un eurocent fiecare respiratie pentruca reursele fiind la dispozitia cui poate sa le ia eu am creat un aparat care extrage O2 din aer si  am si rachete si arma termonucleara perfecta adica in sistemul punct ochit punct lovit si cu munitie calibrata exact  cat trebuie sa distrug un om, o casa, un teren de fotbal si o tara si daca poti, da banul  si poti respira ca sa nu mori. Esti de acord? :)

Virgil

Citat din: atanasu din Decembrie 18, 2022, 04:57:10 PM
Eu discut in cadrul unor legitati asa cum in fizica discuti in cadrul legilor naturii pe care le ai la dispozitie si tu imi raspunzi intrun registru unde joaca oportunisme . Nu putem sa ne intelem astfel .
Inearca sa depasesti acest mod de gandire conitiont de educatie si scoala si considera ca vorbim despre niste legi economice Si ca sa intelegi ce iti spun sa stii ca de maine imi platesti un eurocent fiecare respiratie pentruca reursele fiind la dispozitia cui poate sa le ia eu am creat un aparat care extrage O2 din aer si  am si rachete si arma termonucleara perfecta adica in sistemul punct ochit punct lovit si cu munitie calibrata exact  cat trebuie sa distrug un om, o casa, un teren de fotbal si o tara si daca poti, da banul  si poti respira ca sa nu mori. Esti de acord? :)
Multe lucruri si fapte se fac fara acordul nostru.

atanasu

#221
Asa este cum spui si tot fara acordul nostru explicit, ca implicit ....se va distruge omenirea daca nu se intelege de ce nu se poate continua  fara Calea a treia.

PS La pauza conduce cu 2-0 Argentina care este net superioara Frantei care cam doarme in bocanci. :)
PPS In final castiga la 11 m Argentina dupa ce Franta isi revine in repriza a doua si merge in prelungiri la egalitate. Ma bucur insa pentru Messi(35 ani)  care se va retrage in culmea gloriei.

atanasu

#222
A fost corect castigul Argentimei dar formidabil si neasteptata si revenirea Frantei dar pe o cadere tot asa a Argentinei .
Si undeva am scris la un comentariu acestea pe care cred ca mrita sa le transcriu in partea finala s aici:

Referitor la Adam si Eva gemeni homozigoti:
Vom vedea daca va fi sau nu confirmat in viitor ca o teorie adevarata si  atunci va lua desigur  un Nobel, azi repet fiind doar o ipoteza personala bine motivata dar totusi doar o ipoteza.

Si cum spune ion nicolescu, ii citez o superba poezie care ii este propriul epitaf el plecand dintre noi in  2012, februarie 17

mă cunoaşteţi lume
ăla-s care scrie
ăla ce-ndulceşte
lemnul de sicrie
ăla ca deşertul
şi ca arabescu
suflet de cămilă
ionnicolescu

fac negoţ cu moartea
ochii mei sunt hoţii
care fură fluturi
din neantul nopţii
ăla spânzuratul
teatrul de paiaţe
de-un simbol de paie
gata să se-agaţe

ăla cu iluzii
trist antropofag
sunt sătul de oameni
şi mă cam retrag
mi-am trăit mumia
şi cred că-i firesc
cu o crizantemă
să vă mulţumesc

am iubit odată
marea şi mareea
m-am ales cu sarea
şi cu de aceea
scriu aceste rânduri
şi vă las cu bine
nu ştiu ce-o să faceţi
însă fără mine
fără ca deşertul
şi ca arabescu
suflet de cămilă
ionnicolescu

Virgil

Citat din: atanasu din Decembrie 19, 2022, 07:03:33 AM
A fost corect castigul Argentimei dar formidabil si neasteptata si revenirea Frantei dar pe o cadere tot asa a Argentinei .
Si undeva am scris la un comentariu acestea pe care cred ca mrita sa le transcriu in partea finala s aici:

Virgil a scris;
Desi nu sunt microbist am privit meciul, si mai jucam cate un sah pe laptop. Nu stiu de ce, dar parca m-am bucurat ca a castigat Argentina, desi s-a intamplat sa castige doar prin departajare la trasul la poarta. Atunci mi-am amintit de Ducadam al nostru care a reusit sa apere trei lovituri din cinci.

Referitor la Adam si Eva gemeni homozigoti:
Vom vedea daca va fi sau nu confirmat in viitor ca o teorie adevarata si  atunci va lua desigur  un Nobel, azi repet fiind doar o ipoteza personala bine motivata dar totusi doar o ipoteza.

Virgil a raspuns;
Probabil a fost o colonie de extraterestri care se numea "Eden", unde se faceau diferite experimente pentru ameliorarea speciei umane de pe pamant. Banuiesc ca a fost un esec si s-au lasat pagubasi, sau au urmarit in timp rezultatele dovada ca s-a stiut ca fii lor au trait cu femei din lume, si ca au avut la randul lor fii si fice si ca Abel a fost omorat de Cain, asa cum scrie in biblie, doar din invidie. Nu vad ce s-ar putea dovedi stiintific din aceasta istorie biblica.


Si cum spune ion nicolescu, ii citez o superba poezie care ii este propriul epitaf el plecand dintre noi in  2012, februarie 17

mă cunoaşteţi lume
ăla-s care scrie
ăla ce-ndulceşte
lemnul de sicrie
ăla ca deşertul
şi ca arabescu
suflet de cămilă
ionnicolescu

fac negoţ cu moartea
ochii mei sunt hoţii
care fură fluturi
din neantul nopţii
ăla spânzuratul
teatrul de paiaţe
de-un simbol de paie
gata să se-agaţe

ăla cu iluzii
trist antropofag
sunt sătul de oameni
şi mă cam retrag
mi-am trăit mumia
şi cred că-i firesc
cu o crizantemă
să vă mulţumesc

am iubit odată
marea şi mareea
m-am ales cu sarea
şi cu de aceea
scriu aceste rânduri
şi vă las cu bine
nu ştiu ce-o să faceţi
însă fără mine
fără ca deşertul
şi ca arabescu
suflet de cămilă
ionnicolescu

Virgil a scris;
N-am mai scris de mult o poezie pentru ca sunt prins mereu in probleme casnice, mai cu sanatatea, mai cu facebook si cu forumurile.
Am sa-ti atasez o poezie care sper sa-ti placa;

UN DOR DE VIATA.


Sunt purtatorul tainelor de mult,
Din ancestrale vremuri adunate,
Pe cand in lume nu erau ce sunt,
Nici pajişti verzi, nici flori înmiresmate.

Eram pe-atunci o banuială,
Doar o parere de lumină,
Un fulger doar, un smarc de smoală,
Vulcani aprinşi, şi-o mare atât de goală.

Acesta-mi fu laboratorul,
Din care singur m-am născut,
Şi-n taină mi-am ţesut fuiorul,
Cu fulgerul m-am intrecut.

Mi-e greu acum, să-mi amintesc,
Cum rând pe rând m-am adunat,
Dintr-un şirag de perle cresc,
Vrajite fiind, si răsucite-n fald.

Eram, fără să ştiu că sunt,
Prima creaţie divină,
Şirul de perle răsucit,
Vrăjit cu aripi de lumină.

Of Doamne, cât a mai trecut,
În munca mea neobosită,
Când rând pe rând m-am întrecut,
Să-mi ţes fuiorul ce m-animă.

Şi-n micul meu laborator,
Am început a mă culege,
Din noi şiraguri într-un nor,
Atât de mic, şi timpul aşa trece.

Lumini şi umbre se-mpleteau,
În frig, şi zloată fără vină,
Însă nimic nu m-abăteau,
De la osânda mea divină.

Astfel cu greu m-am întrecut,
M-am invelit intr-o capsidă,
M-am întărit cu propiul scut,
În primul strop, de viaţă plină.

Nu am cuvinte să descriu,
Ce am simţit atunci pe cand,
Din mine-un nou strop apăru,
La fel de dornic de lumină.

Prin veacuri eu am izbândit,
O clipă n-am avut răgaz,
Când m-am temut, tot am clădit,
Clădit-am tot si la necaz.

M-am strecurat prin anotimp,
Prin soare arzător sau frig,
M-am înmulţit în contratimp,
Am cucerit, şi pot sa strig.

Acum când mă privesc ce sunt,
În astă pajişte cu flori,
În colţ de rai m-am prefacut,
Din smârcuri pline de noroi.

Nu sunt decât acel ce sunt,
Un suflet bland şi iubitor,
O lacrimă pe chipu-ti sfânt,
Un dor de viată, ah ce dor.

I.V.   24.03.2017.







atanasu

Tu asa ai inteles? ca eu ma bazez pe povestea biblica? :)

PS: Poezia ta , e frumoasa.  Dar tu si cu Paracelsus(Teofrastus si inca vreo zece nume :) )